Dodaj do ulubionych

konfiskata komputerow

20.03.06, 22:16
policja zaczela dzisiaj konfiskowac komputery z nielegalnym oprogramowaniem.
poki co uzytkownikow naszego radia. jest po prostu zajebiscie :/
Obserwuj wątek
    • szaramysza9 Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:35
      Nie rozumiem-chodzi o tych co net mają od NR?
      I co? Do domów wchodza im?Przecież nie trzeba wpuszczać;)
      Ja tam mam legal;))
      A skąd wiesz?
      • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:39
        poki co - moim zdaniem - chodzi tylko o tych co net maja od naszego radia, bo
        mielismy hub, na ktorym co tu duzo gadac - legalne nie bylo raczej nic..
        skonfiskowali pare kompow. podobno bez nakazow wlaza (no wlasnie - ja bez
        nakazu bym nie wpuscila) no ale tego to juz na pewno nie powiem.
        znajomi doniesli mi o tym..
        • szaramysza9 Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:42
          Ale do mieszkań wchodzą???
          Niech się zajmą blokersami demolującymi klatki schodowe!
          Przecież nie trzeba wpuszczać!
          I od kiedy tak sie znają na kompach, skoro sami ich nie uzywają;))
          • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:44
            moze w ten sposob sobie wlasnie kombinuja komputerki :D
          • paenka Re: konfiskata komputerow 21.03.06, 09:32
            no znaja sie na kompach, maja przeciez dział informatyczny
        • piksol Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:42
          do tej pory zabrali około 15 komputerów
          • szaramysza9 Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:45
            Ale ja nie wiem, jak mozna wejść do mieszkania, pod jakim pretekstem?
            bez sensu
            • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:48
              ci co byli/bywli na hubie (czytaj maja nielegalne oprogramowanie) zostali
              ponamierzani i teraz sa odwiedzani pod tytulem "podejrzenia o nielegalne
              oprogramowanie" - tak moga wejsc:/
            • piksol Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:59
              niewiem jak oni to robią,niezdążyłem sie dowiedzieć bo zadzwonił do mnie sąsiad
              zadzwonił żebym dysk odłączył i płyty do kogoś znajomego zaniósł bo mu przed
              momentem kimpa zabrali
              • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:00
                o kur.....!!!!!
        • piksol Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:27
          z tym hubem chodzi o dc z ktorego wszysty zasysali co tylko sie dało
          • szaramysza9 Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:28
            Ja chyba nic nie zasysałam, nawet nie wiem jak;))
            • piksol Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:30
              jak nic nie zasysałas to możesz byc spokojna,a wogole tez masz nasze?

• szaramysza9 Mam Nasze, ale... 20.03.06, 23:31
                ..nie zasysałam, bo nie umiem;))
                Ale jeśli dobrze rozumiem, to hub Naszego? Czyli oficjalny z nieoficjalnym oprogramowaniem??
                • piksol Re: Mam Nasze, ale... 20.03.06, 23:36
                  można tak powiedzieć ale jak nic nie sciągałaś to chyba nie musisz sie obawiać
                  bo podobno ci co korzystali z dc na tym hubie mogą sie obawiac
    • sieradzak Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:47
      ebusia_fam_fatal napisała:

> policja zaczela dzisiaj konfiskowac komputery z nielegalnym oprogramowaniem.
      > poki co uzytkownikow naszego radia. jest po prostu zajebiscie :/

No pięknie ;(
      Czyżby jakaś wojna między dostwacami netu w Sieradzu ?
      I jak zwykle po d... dostaną zwykli ludzie ;(
      Co do wpuszczania - bez nakazu nie mogą wchodzic !!!
      • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 22:50
        nie wiem czy to wojna...
        ale w sumie ci zwykli ludzie o ktorych piszesz - nie sa tacy niewinni....
        • piksol Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:09
          tylko ciekawe dlaczego ludziom co mają neta z anszego inni mają spokój
          • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:10
            bo mielismy hub - dlatego...
            • piksol Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:14
              tyle czasu był i nikomu nie przeszkadzał , ciekawe dlaczego akurat teraz sie
              nim zainteresowali ?
            • szaramysza9 Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:22
              Czyli oni chodza do tych, co z tego huba coś ściągali?
              ja nawet nie wiem co to jest:/
          • sieradzak Dostali logi do huba 21.03.06, 00:07
            piksol napisał:

> tylko ciekawe dlaczego ludziom co mają neta z anszego inni mają spokój

Jeśli jest tak jak piszecie, to najprawdopodobniej dostali od kogoś logi do huba
            z numerami IP.
            Oczywiście jeśli chodzą po tym tropie, a nie na ślepo do wszystkich z NR.

Ciekawostka polega na tym, że logi są na serwerze i w zasadzie dostęp do nich
            powinien miec tylko administrator. Powstaje pytanie jak Policja dotarła do tych
            logów ?

Zasadniczo z DC sprawa polega na tym, że samego policja nie może używac wiedzy o
            tym co się znajduje na hubie jako dowodu, gdyż jest to nielegalne i niezgodne z
            prawem europejskim. dlatego zapewne zbierają kompy jako dowody.

Rada - Neostrada (tu powiniennem dostac jakąś prozwizję). Nie ma stałego IP więc
            zdecydowanie trudno coś namierzyc. Zresztą wątpię, aby TPSA tak sobie
            udostępniła takie dane policji jak logi użytkowników ?
            Jeśli ktoś siedzi na stałym łączu ze stałym IP, to jest w zasadzie zawsze do
            namierzenia ;(

Tak czy siak, podejrzewam, że ktoś zrobił NR niedźwiedzią przysługę
            • esie Re: Dostali logi do huba 21.03.06, 08:36
              > Rada - Neostrada (tu powiniennem dostac jakąś prozwizję). Nie ma stałego
              > IP więc zdecydowanie trudno coś namierzyc. Zresztą wątpię, aby TPSA tak sobie
              > udostępniła takie dane policji jak logi użytkowników ?
              > Jeśli ktoś siedzi na stałym łączu ze stałym IP, to jest w zasadzie zawsze do
              > namierzenia ;(
              >

W zasadzie wszyscy dostawcy internetu zgodnie z prawem telekomunikacyjnym muszą mieć logi połączeń, które muszą udostępniać odpowiednim władzą. W przypadku neostrady wygląda to dokładnie tak samo, nie ma znaczenia to że nie masz stałego IP, również łatwo można zidentyfikować komputer z którego nawiązywano połączenie.

Jedyne wyjście to prepeid, ale to trochę drogo wychodzi :(
              • sieradzak Re: Dostali logi do huba 21.03.06, 12:43
                esie napisał:

> > Rada - Neostrada (tu powiniennem dostac jakąś prozwizję). Nie ma stałego
                > > IP więc zdecydowanie trudno coś namierzyc. Zresztą wątpię, aby TPSA tak s
                > obie
                > > udostępniła takie dane policji jak logi użytkowników ?
                > > Jeśli ktoś siedzi na stałym łączu ze stałym IP, to jest w zasadzie zawsze
                > do
                > > namierzenia ;(
                > >
                >
                > W zasadzie wszyscy dostawcy internetu zgodnie z prawem telekomunikacyjnym muszą
                > mieć logi połączeń, które muszą udostępniać odpowiednim władzą. W przypadku ne
                > ostrady wygląda to dokładnie tak samo, nie ma znaczenia to że nie masz stałego
                > IP, również łatwo można zidentyfikować komputer z którego nawiązywano połączeni
                > e.
                >
                > Jedyne wyjście to prepeid, ale to trochę drogo wychodzi :(

Teoretycznie tak, ale bez stałego IP jest to dośc trudne ;) Do tego bez
                konkretnego powodu Operatorzy nie mają obowiązku udzielac takich informacji.

Zamiast prepeid można jeszcze zasłonic sie proxy, to też jest niby do wykrycia,
                ale zakres wysiłku jaki należałoby w to włożyc jest ... ogromny.
                • disperse Re: Dostali logi do huba 21.03.06, 13:20
                  Niestety nie masz racji Sieradzak. Czy masz stale IP czy tez nie lub ew. laczysz
                  sie z pomoca serwerow posrednich, sprowadza sei to zawsze do tego samego -
                  odwiedzenia przez policje odpowiednich firm i prosba o udostepnienie logow, na
                  podstawie ktorych zawsze mozna zidentyfikowac osobnika. A firmy takie musza
                  prowadzic logi, gdyz tak jest sformuowane prawo telekomunikacyjne. Caly wysilek,
                  sprowadza sie do wykoania kilku telefonow wiecej... nie liczylbym wiec na jakies
                  ulgi w tym wypadku...

Podobnie zachowuje sie policja w przypadku uzycia do pzrestepstwa telefonow
                  komorkowych, gdzie w logach polaxczeni jest nie tylko numer karty sim ale takze
                  IMEI telefonu.
                  • sieradzak Re: Dostali logi do huba 21.03.06, 18:39
                    Nie twierdzę, że nie jest możliwe namierzenie ;) Jednak odlalezienie połaczenia
                    bez stałego IP dodatkowo przez przynakmniej jeden serewer Proxy, to w zasadzei
                    szukanie igły w stogu siana. Zapewne da się takie połaczenia zidentyfikowac, ale
                    wysiłek musiałby byc uwieńczony naprawdę ważną informacją, a nie tym czy ktoś
                    ssa soft z DC ;)

Jeśli będziesz używał proxy np. serwer z USA, to ... ;)
                    • disperse Re: Dostali logi do huba 22.03.06, 11:34
                      Pominmy fakt 'chcenia sei naszym policjantom' dochodzenia po sznurku do
                      koncowego nadawcy. Ale przypomnij sobie wiekszosc wielkich infekcji
                      komputerowych, po kilku dniach zazwyczaj wiadomo skad i kto wypuscil wirusa.
                      Wszystko tylko i wylacznie dzieki logom z serwerow (nawet tych w USA). Fakt,
                      przyznaje, kilka filmow to moze i nie ten kaliber co wielomilionowe straty... ;)

Teraz kwestia druga, jesli chodzi o ten konkretny hub naszego radia. To raz, ze
                      byl postawiony dal sieci lokalnej, wiec mozliwosci wejsca z zewnatrz raczej nie
                      bylo wiec odpada mozliwosc polaczenia sie pzrez proxy.
                      • sieradzak Re: Dostali logi do huba 22.03.06, 13:58
                        disperse napisał:

> Pominmy fakt 'chcenia sei naszym policjantom' dochodzenia po sznurku do
                        > koncowego nadawcy. Ale przypomnij sobie wiekszosc wielkich infekcji
                        > komputerowych, po kilku dniach zazwyczaj wiadomo skad i kto wypuscil wirusa.
                        > Wszystko tylko i wylacznie dzieki logom z serwerow (nawet tych w USA). Fakt,
                        > przyznaje, kilka filmow to moze i nie ten kaliber co wielomilionowe straty... ;)

No cóż, sprawa jednak nie jest tak oczywista jak piszesz. Raczej sporadycznie
                        odkrywają twórców wirusów itp. A jak się przez przypadek to uda, to robia wielką
                        pokazówkę, żeby wystraszyc innych. Więc myślę, że nie trzeba sprawy demonizowac
                        ;) Generalnie zmienne IP i Proxy na tyle utrudnia procedurę, że dla "drobiazgów"
                        raczej nikt się nie będzie bawił w takie dochodzenia.

>
                        > Teraz kwestia druga, jesli chodzi o ten konkretny hub naszego radia. To raz, ze
                        > byl postawiony dal sieci lokalnej, wiec mozliwosci wejsca z zewnatrz raczej nie
                        > bylo wiec odpada mozliwosc polaczenia sie pzrez proxy.

No tak, to faktycznie złatwia sprawę i ujawnia słabośc sieci lokalnych ;)
        • xeofreestyle Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:10
          Chodzi 2 policjantow i 1 cywil z nakazami sadowymi...przeszukaja Ci kompa moga
          Ci zabrac dysk badz calego kompa ale Ci oddadza:> tyle ze Ci podlicza
          rachuneczek za wszystko co nielegalne np. za kazda mp3 1pln musisz zaplacic;)ja
          to sie ciesze ze nie mam neta z naszego:)a mialem zmienic...:P
          • szaramysza9 A skąd wiecie o tym? 20.03.06, 23:23
            zaraz okaże się, że cała armia chodzi;))
    • farbenheit Re: konfiskata komputerow 20.03.06, 23:53
      Ja Naszego nie mam wiec teoretycznie moge spac spokojnie...
      BTW - podobno powstal juz alternatywny hub DC naszego radia...wiec kołowrotek
      toczy sie dalej
      • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 21.03.06, 09:16
        powstal powstal :D
        • zodiak72 Re:to się tym hubem tak glośno nie chwalcie ;-)n/t 21.03.06, 09:40

• ebusia_fam_fatal Re:to się tym hubem tak glośno nie chwalcie ;-)n/ 21.03.06, 10:20
            ale jakim hubem? ;)
            • zodiak72 Re:to się tym hubem tak glośno nie chwalcie ;-)n/ 21.03.06, 10:24
              Fakt;-) Wlasciwie to nie wiem, o jakim hubie wujek zodiak bredzi;-)
              • xpiotrx1 Re:to się tym hubem tak glośno nie chwalcie ;-)n/ 21.03.06, 12:26
                zrodla zblizone do naszego radia na pytania co sie dzieje odpowiadają:
                - tam gdzie mieli byc to juz chyba byli
                - a wylapali tylko tych co przeginali (cokolwiek to znaczy)
                - radio nie udostepnilo i nie udostepni zadnych danych bez nakazu prokuratora

- tak wiec nie bardzo wiadomo co i jak sie stalo

Pozdrawiam
                • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 12:38
                  Ok - ale od którego momentu zaczyna się 'przeginanie'? Od 5 GB zassanych plików miesięcznie, czy od 20 GB?;-)

No i druga kwestia:
                  Jaki jest konkretnie związek NR z hubem - poza takim, że kto go postawił W ICH SIECI?
                  • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 21.03.06, 12:42
                    hub naszego radia - to byl hub,do ktorego mieli dostep TYLKO uzytkownicy nr.
                    postawiony przez nr.. a wiec taki zwiazek, ze jak bedzie nakaz od prokuratora to
                    WSZYSTKIE ipy i adresy nr ma do udostepnienia mendom.
                    kto co i ile ciagnal
                    kiedy i gdzie
                    (filmy muza - na porzadku dziennym)
                    ech
                    • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 12:55
                      Jak ktoś jest głupi i korzysta z czegoś takiego, jak DC (pełen wgląd w Twoj komputer dla średnio pojętnego komputerowca, otwarta brama dla spyware) - to teraz niech trzęsie portkami;-) Sam jest sobie winien;-)
                      • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 21.03.06, 12:57
                        ale wiesz.. co innego spyware, a co innego mendy i konfiskata kompa:)
                        • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:06
                          Takie ich prawo;-) Jak się ściąga muzę i filmy, to trzeba być świadomym, że jest to też kradzież. Jednym slowem - ściągać pliki, ale ROZSĄDNIE, w rozsądnych granicach.
                          Jeśli przeginali - to sami są sobie winni. Głupich nie sieją, sami się rodzą;-)
                          • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:08
                            juz ich (policji) tak nie bron co? ;)
                            ......

ja sie ino pytam czemu tylko nasze radio po dupie dostalo ...
                            • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:26
                              W czym problem?;-) Policja wyegzekwowala po prostu prawo, do ktorego to egzekwowania mają prawo jak pies do swej budy;-) A jak jeszcze im ludzie sami się WYSTAWILI na tacy, za przyczyną wlasnej glupoty i zachłanności - to co mogę na to powiedzieć?;-)
                              • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:31
                                ok. dlaczego kowalski co ma neta w vectrze moze spac spokojnie? a nowak - od
                                naszego radia juz nie moze? :)

a z tym egzekwowaniem prawa przestan. znam wiekszych bandytow niz biedni
                                studenci, ktorych nei stac na licencje windowsa i najnowsze filmy w kinie
                                tudziez na dvd :)
                                • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:41

> ok. dlaczego kowalski co ma neta w vectrze moze spac spokojnie? a nowak - od
                                  > naszego radia juz nie moze? :)

Kto powiedział, że tamci mogą spać spokojnie?;-)
                                  >
                                  > a z tym egzekwowaniem prawa przestan. znam wiekszych bandytow niz biedni
                                  > studenci, ktorych nei stac na licencje windowsa i najnowsze filmy w kinie
                                  > tudziez na dvd :)

Cała choroba naszego Panstwa spowodowana jest społecznym przyzwoleniem na nieegzekwowanie prawa (przyczyny - rozne), czego dajesz świadectwo;-) A o tych dużych bandytach, to powiem Ci tak:
                                  jest duże prawdopodobieństwo, że wielu z nich zaczynało od takich z pozoru niegroźnych społecznie wykroczeń, jak przebieganie na czerwonym świetle ulicy, czy wybijanie szyb w piwnicach, albo kradzież kolpaków z auta. Jesli pozwolisz komuś na takie rzeczy i nie zareagujesz, to będziesz nadal żyła w takim kraju, w jakim żyjesz
                                  ........... i pisała wątki na forach dyskusyjnych o tym, co by tu można zmienić;-)
                                  >
                                  • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:48
                                    > Kto powiedział, że tamci mogą spać spokojnie?;-)
                                    ano moga - bo teraz nikt nie da sie zlapac. element zaskoczenia wykorzystany i
                                    teraz bedzie spokoj :)
                                    ------
                                    uwazam tylko, ze gdyby oplaty za wszelkie licencje byly nizsze, to ludzie by je
                                    kupowali. podobnie filmy i muzyke. tak zrobili producenci gier i maja wiekszy
                                    utarg a mniej piractwa..
                                    • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:52

> > Kto powiedział, że tamci mogą spać spokojnie?;-)
                                      > ano moga - bo teraz nikt nie da sie zlapac. element zaskoczenia wykorzystany i
                                      > teraz bedzie spokoj :)
                                      > ------
                                      Gdy zapukają Ci do drzwi z nakazem prokuratorskim w zębach - będziesz i tak musiała ich wpuścić.
                                      --------
                                      > uwazam tylko, ze gdyby oplaty za wszelkie licencje byly nizsze, to ludzie by je
                                      > kupowali. podobnie filmy i muzyke. tak zrobili producenci gier i maja wiekszy
                                      > utarg a mniej piractwa..
                                      --------
                                      popieram. Aż dziwne, ze jeszcze nikt na to nie wpadl;-)
                                      >
                                      • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 21.03.06, 13:55
                                        > Gdy zapukają Ci do drzwi z nakazem prokuratorskim w zębach - będziesz i tak
                                        > musiała ich wpuścić.

tak, ale juz nie bede miala nielegali na kompie

zreszta ja i tak takich nie posiadam, bo staram sie uzywac legalnego
                                        oprogramowania. a te trzy filmy co mam to wywale :) i se kupie je w sklepie :P
                                    • disperse Re: przeginali ;-) 21.03.06, 14:06
                                      Bo licencje nie sa drogie, tyle ze zarabiamy niewiele i dlatego. Jesli Polski
                                      wydawca nie wynegocjuje dobrych warunkow to nie ma szans na rozsadne ceny tego
                                      typu produktow w PL. W Polsce pracujac za ok 800 pln miesiecznie, zeby kupic
                                      jedna plyte CD musisz pracowac ok. 9 - 18 h. W normalnych krajach 1 - 2 h
                                      (pracujac nawet za mimialne stawki!). W przypadku gier komputerowych - 20 - 40 h
                                      w pl i analogicznie 3 - 5 h.
                                      Ceny nie zawsze niestety sie da obnizyc, bo jakby nie byo jestesmy czascia UE,
                                      gdzie raczej panuje tendencja to wyrownywania poziomu cen i jedynie na produkty
                                      wylacznie na nasz rynek (np. polskojezyczne wersje gier) da sie wynegocjowac
                                      nizsze od europejskich oplaty licencyjne (i to nie zawsze)...
                                      • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 21.03.06, 14:14
                                        disperse. a co Ty mi porownujesz do niepolskich cen?
                                        dla takiego np billa gatesa czy rydzyka to nawet piecset licencji miesiecznie to
                                        nie jest duzo. takze nie ma co porownywac..
                                        norma, ze mowa o polskich - raczej ponizej przecietnej - warunkach.
                                        i o tym, ze nawet taki bill gates nie straci wiecej milionow - "sprzedajac
                                        Polsce" nizsze licencje - niz te miliony co traci nie sprzedajac ich w ogole
                                        • disperse Re: przeginali ;-) 22.03.06, 11:28
                                          > disperse. a co Ty mi porownujesz do niepolskich cen?

Widzisz, wlansie nie tyle porownuje ceny co poziom zycia i zarobkow. Plyte CD,
                                          kupisz pracujac nawet za minimalne stawki ok 1-2h. W Polsce na ta sama plyte
                                          musisz pracowac sporo dluzej...

> i o tym, ze nawet taki bill gates nie straci wiecej milionow - "sprzedajac
                                          > Polsce" nizsze licencje - niz te miliony co traci nie sprzedajac ich w ogole

Ide o zaklad ze jest pewien prog oplacalnosci... Powiedzmy ze produkujesz buty i
                                          sprzedajesz je w Polsce za 35 pln para. I powiedzmy, ze chcesz to spzredawac w
                                          Chinach, ale rynek tam wymusi na Tobie cene powiedzmy 2 pln za pare. Bedziesz
                                          sie fatygowac ? ;)
                                          • ebusia_fam_fatal Re: przeginali ;-) 22.03.06, 19:49
                                            "Powiedzmy ze produkujesz buty
                                            > i
                                            > sprzedajesz je w Polsce za 35 pln para. I powiedzmy, ze chcesz to spzredawac w
                                            > Chinach, ale rynek tam wymusi na Tobie cene powiedzmy 2 pln za pare. Bedziesz
                                            > sie fatygowac ? ;)"

disperse. gdybym tak czy inaczej sprzedawala w chinach moje buty. a ktos
                                            robilby powiedzmymiliony na tym, ze podrabia moje buty, albo mi je kradnie i
                                            sprzedaje taniej to wolalabym obnizyc cene i wtedy kupowaliby moje :P
                                  • disperse Re: przeginali ;-) 21.03.06, 14:12
                                    Tradycyjnie Zodiak, teoria z palca wysrana...
                                    • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 14:19
                                      Tradycyjnie disperse - wulgarność właściwa sieradzkiemu nieudacznikowi na przymusowym zesłaniu;-)
                                      • disperse Re: przeginali ;-) 21.03.06, 14:49
                                        Tylko tyle ? Myslalem, ze facecika z problemami wieku sredniego stac na nieco
                                        bardziej wyrafinawana riposte ;)
                                        • zodiak72 Re: przeginali ;-) 21.03.06, 14:56
                                          rafinację stosuje w trunkach wyższego gatunku - nierafinowane jabcoki zostają dla plebsowskich gardeł;-)
                                • ebusia_fam_fatal niewazne 21.03.06, 13:43
                                  policja owszem - ma to prawo. jednak rozumiem obie strony - tych co ich stac na
                                  oprogramowanie jak i tych co ich nie stac.. a kazdy i tak zrobi jak uwaza
                                  nie dyskutujmy juz o tym, bo juz mi sie znudzilo z Toba klocic ;)
                                  • disperse Re: niewazne 21.03.06, 14:09
                                    Tyle tylko ze oprogamowanie, muzyke czy filny trudno uznac za towar pierwszej
                                    potrzeby ;)
                                    • szaramysza9 Nieprawda;) 21.03.06, 15:14
                                      Sztuka to dla mnie towar pierwszej potrzeby:)
                                      • zodiak72 Re: Nieprawda;) 21.03.06, 15:22
                                        Jaka sztuka towaru, takie JEJ pierwsze potrzeby - hehehehehe;)))))
                                        • jasiek53 Re: Nieprawda;) 21.03.06, 17:49
                                          UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                          To jeszcze nie koniec akcji

--------------------------------------------------
                                          a co na to a-media hehehehehehehehehehehehehehehheheheh
                                          • paenka Re: Nieprawda;) 21.03.06, 17:53
                                            No właśnie co na to a-media? Bo ja się nie znam ale mamy neta z a-medii?
                                          • ebusia_fam_fatal Re: Nieprawda;) 21.03.06, 18:22
                                            masz jakies informacje? :>
                    • szaramysza9 Czy były tam dobre filmy jakieś? 21.03.06, 13:38
                      A w ogóle to z tego wynika, ze to sprawka NR - ludzie ciagnęli, bo dali im
                      cyca;)
                      • ebusia_fam_fatal same nowosci :) 21.03.06, 13:40
                        tzn ja nie wiem, tak slyszalam przeciez ;)
                        a kto komu dal cyca...?
                        • szaramysza9 Re: same nowosci :) 21.03.06, 13:47
                          he he;))
                          Jakieś tytuły??;)))

NR ludziom dało cyca w postaci huba;)))))))))))))))
                          • ebusia_fam_fatal Re: same nowosci :) 21.03.06, 13:50
                            no ostatnio (dwa tygodnie temu) widzialam np oszukac przeznaczenie 3, czerwonego
                            kapturka itd. masa, masa naprawde.
                            tzn kolega mi opowiadal ze tam juz sa takie rzeczy :)
                        • szaramysza9 Pytanie 21.03.06, 13:49
                          Jak sobie ściagnę film DVD e-mulem np., to czy w Sieradzu ktos mi to nagra na
                          płytę DVD? Gdzie i za ile??
                          ;))
                          • ebusia_fam_fatal Re: Pytanie 21.03.06, 13:51
                            a umiesz obslugiwac e-mule? :) toz to tak samo nielegalne jak dc:P
                            ja Ci nagram ;)
                            • szaramysza9 Re: Pytanie 21.03.06, 14:06
                              Nauczyłam sie właśnie:)
                              Ale z emula ssa się prywatnie, a nie publicznie pod przykrywk a NR:))

To spoko, tylko te filmy długo się ściaga.....:((((((
                • ebusia_fam_fatal artykul 21.03.06, 12:40
                  jeszcze łażą.
                  a ludzie im juz drzwi nie otwieraja:D
                  przeginali - za duzo ciagneli:D
                  nielegali

a skad oni mieli ipki i adresy jak nie od nr??
                  no ale w sumie racja - nie wiadomo co sie stalo

ciekawy artykulik:
                  republika.pl/slipcius/index.html
                  • sieradzak Re: artykul 21.03.06, 12:52

> jeszcze łażą.
                    > a ludzie im juz drzwi nie otwieraja:D
                    > przeginali - za duzo ciagneli:D
                    > nielegali
                    >
                    > a skad oni mieli ipki i adresy jak nie od nr??
                    > no ale w sumie racja - nie wiadomo co sie stalo
                    >
                    > ciekawy artykulik:
                    > republika.pl/slipcius/index.html

Bardzo fajny tekst, szczególnie podoba mi się początek ;)
                    Zapewne gdzieś go wykorzystam - ciekawe czy będzie to legalne ;)
                    • ebusia_fam_fatal Re: artykul 21.03.06, 12:54
                      hihi mysle ze jak zapytasz pania Joanne Tomczak - autorke - i o na sie zgodzi,
                      to bedzie w pelni legalne ;)
                • ebusia_fam_fatal Re:to się tym hubem tak glośno nie chwalcie ;-)n/ 21.03.06, 13:09
                  > - radio nie udostepnilo i nie udostepni zadnych danych bez nakazu prokuratora
                  bez nakazu nie, ale moze prokurator tez cos chcial sciagnac a ktos mu slota nie
                  dal to ten sie wkurzyl i wystawil nakaz? :/
    • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 21.03.06, 22:21
      wlasnie sie dowiedzialam, ze policja "lapie" tylko tych, co siedzieli na hubie.
      a wyszlo wszystko od kogos, kto na antenie naszego radia zareklamowal hub jako
      miejsce do wymiany plikami, filmami i muza. rewelacja...
      • paenka Re:TP SA 22.03.06, 10:53
        Wczoraj podobno jakichs dwoch gosci policjanto podobnych chcialo wejsc do mojej kolezanki ktora ma net z TP SA
        • sieradzak Re:TP SA 22.03.06, 14:01
          paenka napisała:

> Wczoraj podobno jakichs dwoch gosci policjanto podobnych chcialo wejsc do mojej
          > kolezanki ktora ma net z TP SA

Pięknie, k... pięknie. Jak dobrze, że jest to forum, przynajmniej światli jego
          użytkownicy wiedzą jak się zachowac i o co chodzi. Tylko co z mniej światłymi
          mieszkańcami Sieradza ? ;(
        • galoszka76 Re:TP SA 22.03.06, 18:57
          Czy słuszeliście może o sytuacji żeby skonfiskowali kompa komuś z Vectry? Pytam
          bo sama mam net z Vectry... Bo po mieście krążą rózne plotki.
          • ebusia_fam_fatal Re:TP SA 22.03.06, 19:52
            galoszka76 napisała:

> Czy słuszeliście może o sytuacji żeby skonfiskowali kompa komuś z Vectry?
            Pytam
            >
            > bo sama mam net z Vectry... Bo po mieście krążą rózne plotki.

nie slyszalam nic. ale radzilabym nie otwierac drzwi :) i jakby sie upierali ze
            sa z policji to bym zadzwonila na policje, by spytac, czy to policjanci.. bo
            tak to za duze ryzyko kradziezy i tyle.
      • sieradzak Szczyt głupoty ;) 22.03.06, 13:59

> wlasnie sie dowiedzialam, ze policja "lapie" tylko tych, co siedzieli na hubie.
        >
        > a wyszlo wszystko od kogos, kto na antenie naszego radia zareklamowal hub jako
        > miejsce do wymiany plikami, filmami i muza. rewelacja...

Medal dla tego geniusza !!! ;)
        • szaramysza9 Re: Szczyt głupoty ;) 22.03.06, 22:20
          Albo Nagroda Darwina;))))))))))))
    • offnet Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 08:29
      wiecie moze do kiedy mają zamiar konfiskować nachodzić straszyć. Mam nadzieje ze
      ta akcja już się skończyła bo teraz to nawet kompa boje się włączać podobno kary
      dochodzą nawet do 5 tyś i nawet wiecej pierdziele nasze radio wypisuje się z
      tego chyba założe tepse
      • zodiak72 Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 08:50
        Nie ma żadnego znaczenia, z którego operatora sieciowego korzystasz, jeśli ściągasz nielegalnie pliki. To tylko kwestia odpowiedniego zarządzenia kierownika sekcji dochodzeniowo-śledczej KPP. Teraz 'padło' na hub NR, bo sami się wystawili na tacy. A jutro mogą zrobić taki sam nalot na Vectrę, czy na 'napowietrznych' w domkach jednorodzinnych. To tylko kwestia czasu, no i może odpowiedniego zalecenia w celu częstszych takich działań 'z GORY' (tej bliższej-Lodź i dalszej-KGP)
      • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 16:47
        nie martwcie sie. zaczeli "atakowac" vectrei tpsa. nie dziwi was ze w mediach
        cicho o tej akcji? bo niby po co mialby ktos sie zabezpieczyc i przygotowac;)
    • bezele_kochana Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 12:17
      Uwaga! Dzisiaj krążą na Broniewskiego!!!
      • jasiek53 Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 12:20
        skąd wiesz?
        byli pod drzwiami już może?
      • paenka Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 16:05
        uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu to nie fajnie ze na Broniewwskiego komus juz
        skonfiskowali?
    • zodiak72 Re: częstochowskie wnioski z podobnej akcji policj 23.03.06, 13:40
      Poczytajcie sobie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=23108327&v=2&s=0
    • zodiak72 Uwaga - Zdunska Wola też na celowniku 23.03.06, 15:07
      W Zdunskiej Woli podobno zaczęła się już / ma się zacząć podobna akcja. Tylko nie wiem, u którego operatora.
    • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 16:49
      swoja droga. dowiedzialam sie, ze jak sie ma legalne wszystko na kompie to i
      tak go zabieraja - tak zeby sprawdzic czy aby na pewno licencje i papiery sa
      legalne i reszta programow tez :/ no dziekuje.
    • sieradzak Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 16:50

> policja zaczela dzisiaj konfiskowac komputery z nielegalnym oprogramowaniem.
      > poki co uzytkownikow naszego radia. jest po prostu zajebiscie :/

Tak mi przyszło przewrotnie do głowy ;)
      Może tak zrobić nalot na kompy w Policji, prokuraturze i sądzie !!! Na bank
      maja nielegalnu soft ;)
      Może też społecznie przetrzepać prywatne kompy policjantów i prokuratorów i
      sędziów ? Jeśli na tych kompach wszystko jest legalne - to normalnie zdziwko
      mnie złapie !!!
      Wystarczy teraz zrobić donosy na tych co ścigają, ale to chyba trzebaby zrobić
      przez ABW ;)
      • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 16:54
        sieradzak, jestem ZA!!!!! :D:D
        zwlaszcza, ze ktos przytaczal ze oni maja nielegale:D
      • paenka Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:01
        hmm no nie wiem na politechnice maja licencje to mysle ze na policji tez maja,
        tym bardziej ze tam w "normalnych" pokojach kompow raczej nie miewaja jezeli
        juz to raczej w dziale informatycznym.
        • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:03
          licencje to moze i maja. ale tak samomaja pelno filmow, muzyki i innych
          nielegalnych badziewi:D
        • sieradzak Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:09
          paenka napisała:

> hmm no nie wiem na politechnice maja licencje to mysle ze na policji tez maja,
          > tym bardziej ze tam w "normalnych" pokojach kompow raczej nie miewaja jezeli
          > juz to raczej w dziale informatycznym.

Być może mają coś legalnego, ale przy tym kompie siedzi przeważnie zwykły
          człowiek tylko, że na "wysokim" stołku i co on tam se zainstaluje na wolne
          etatowe chwile, to .... już inna bajka ;) Myślę, że od tego powinni zacząć ;)
          To jest problem każdej instytucji ;)
          • paenka Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:18
            a jak se ktos nagral np teledysk to co...to to tez jest nielegalne? A jak ktos
            se nagral z audycji radiowej mp3? a jak ktos piosenki ma w formacie wma ?
            • paenka Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:19
              albo wav?
              • sieradzak Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:38
                paenka napisała:

> albo wav?

Restrykcyjnie podchodząc - to jest też ... piractwo i brak praw autorskich ;)
                format zapisu nie ma znaczenia, źródło też ;)

Choć pojawiają się już głosy, że ... do użytku "domowego" nie powinno być
                karane, bo w sumie na tej popularności zyskują wykonawcy, którzy później
                zarabiają na ... koncertach. A im większa popularmość wykonawcy - tym wyższe
                stawki za występ ;)
                Jednak, czy to dotrze do policji ?

Trochę inaczej wygląda sprawa z filmami, tu już nie ma ... takich przesłanek. O
                sofcie i grach nie wspomnę ;(
                • paenka Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:39
                  to teraz niech zaczna konfiskowac wszystkie kasety luzi kotrzy sobie
                  ponagrywali z radia tv itp itd.
                  • sieradzak Re: konfiskata komputerow 23.03.06, 17:51
                    paenka napisała:

> to teraz niech zaczna konfiskowac wszystkie kasety luzi kotrzy sobie
                    > ponagrywali z radia tv itp itd.

W myśl prawa .... powinni bo to jest też nielegalne ;)
    • sieradzak "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 23.03.06, 17:16

1. PODOBNO - mają być wysunięte ooskarżenia prokuratorskie wobec NR.
      2. PODOBNO - mają cofnąć koncesję na internet dla NR.

3. PODOBNO - akcja też w Vektrze.

4. PODOBNO - policja nie ma nakazów.

Sumując.

1. Policja musi się wykazać i tu jest najłatwiej na oklaski, tylko nie wiem czy
      na uznanie obywateli, bo zapewne uznanie od koncernów informatycznych tak.

2. Może czyszczenie przedpola dla nowego gracza w sieci internetowej, który
      instrumentalnie wykorzystuje Policję ?
      • ebusia_fam_fatal Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 23.03.06, 17:20
        akcja jest w vectrzei tpsa.
        skoro poilicja niema nakazow to jak zabrala ponad 20 kompow??
        nr zastrzegalo sobie, ze nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wymieniane na
        hubie :D
        • sieradzak Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 23.03.06, 17:50

> akcja jest w vectrzei tpsa.

W TPSA, a to ciekawe ? Więcej danych poproszę, co policja wskóra w tej
          instytucji, bo to chyba w Katowicach jest centrum decyzyjne dla Sieradza ?

> skoro poilicja niema nakazow to jak zabrala ponad 20 kompow??

Co do nakazów, to jak w tytule plotki, ale podobno "potwierdzone" jak to plotki
          ;) Z tego co wiem, to nakaz powinien być imienny, a jakoś sobie nie wyobrażam
          podstaw do takich nakazów, choć prawnikiem nie jestem. Dlaczego zabrali ? No
          cóż, działanie przez zaskoczenie ? Ludzie zareagowali panicznie ? Sama podawałaś
          link do ciekawego artykułu, że obywatele nie znają swoich praw. Do tego prawo
          jest tak zagmatwane od góry do dołu, że ... ludzie się "boją" do tego ... jak to
          w naszym prawie można różnie je interpretować do tego często zapis jednej ustawy
          jest sprzeczny z zapisem innej ustawy.
          Ot np. jak takie działania prokuratorskie mają się do ochrony prywatności ?

> nr zastrzegalo sobie, ze nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wymieniane na
          > hubie :D

Być może, ale podobno w NR też było sporo nielegalu ?!
          Zresztą ... może to podpadać pod formę paserstwa ?

Aha i stare polskie powiedzenie: "Dajcie mi człowieka, a znajdzie się na niego
          paragraf" ;(
          • jasiek53 Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 23.03.06, 17:56
            Aha i stare polskie powiedzenie: "Dajcie mi człowieka, a znajdzie się na niego
            paragraf" ;(
            chyba rosyjskie ?-za Stalina?
            • jasiek53 Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 23.03.06, 18:19
              taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!
              plicja ma oryginały hehhe!!!!!!!!!
              nie stać ich na kompy a stać na programy!!!!!!'
              ----------------
              ja mam linuksa wię mogam nie w D. pocałowac!!!!!
              a mp3 tyż ni mom
              i nagrywarki tyż!
              heheh
              chCta!!!!!!!!
              • ebusia_fam_fatal Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 23.03.06, 19:00
                jasiek. oni zabieraja kompa tak czy inaczej, bo maja "podejrzenie" ze masz
                nielegale i maja w dupie jaki masz system.. taka prawda. :/
                pytalam dzisiaj o to policje. i no coz...
            • pyszard a co jesli ktos sciaga legalne mp3 ? 26.03.06, 23:27
              a jak sie sciaga legalna muzyke np. Pudelsow, Perfekt itd ? wiele mp3 mozna
              sciagnac z oficjalnej strony autora za free lub placac przez internet. Pliki w
              koncu sa normalnymi mp3 i nei maja zadnych certyfiktow, a sa legalne. jak to
              udowodnic ??
              • disperse Re: a co jesli ktos sciaga legalne mp3 ? 27.03.06, 12:49
                Jesli w jakikolwiek sposob kupiles pliki (Beatport czy inny itunes) to musisz
                miec na to jakies potwierdzenie zaplaty, (paragon lub faktura). Jesli masz prawa
                do legalnego posiadania mp3 na swoim dysku (sciagniete z zakupionego
                CD/DVD/Vinyl, w ktorego jestes posiadaniu) to ok, ale pamietaj ze samo
                udostepnianie tych plikow osobom trzecim , rowniez nie jest legalne :)

Co do utworow dostepnych za darmo - pojecia nie mam jak to udowodnic :/
        • lazuch77 Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 24.03.06, 06:20
          zarekwilowai 9 kompow a nie 20 w vectrze jeszcze akcji nie ma ale ma byc i
          przstancie siac panike bo nic zego nie bedzie. przeciez nie zabiora wszystkich
          kompo i nie skaza miliona internautow:)
          • sieradzak Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 27.03.06, 14:36
            lazuch77 napisał:

> zarekwilowai 9 kompow a nie 20 w vectrze jeszcze akcji nie ma ale ma byc i
            > przstancie siac panike bo nic zego nie bedzie. przeciez nie zabiora wszystkich
            > kompo i nie skaza miliona internautow:)

Zapewne zmienisz zdanie, jeśli z tego miliona trafi akurat na Ciebia ;)
            Ciekaw co wtedy napiszesz ? ;)
            • adamw Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 27.03.06, 18:15
              zarekwilorowali 10 a nie 40
              (dane zweryfikowane- rozmawialy dwie sprzedawczynie z bazaru-chyba ze sa z
              UKŁADU)
              za mp3 jeszcze nie rozstrzeliwują, ale mają
              nic zlego nie bedzie, podejrzani sa wszyscy ktorzy nie udowodnia ze nia sa
              sloniami
              Wiecej tajnych szczegółów tutaj: tinyurl.com/fmo7x
              • ebusia_fam_fatal Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 27.03.06, 20:44
                nic nie zrozumialam z tej wypowiedzi, adam :)
                • adamw Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 27.03.06, 21:16
                  wiadomo ze nic nie wiadomo- plotki rodza plotki.Li i jedynie.
                  komendy w wiekszosci pipidowek maja strony www- sieradzka widnieje na
                  podstronie lodzkiej i nic wlasciwie tam nie ma. Sprawa zapewne, "rozwojowa".
                  • paenka Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 28.03.06, 14:12
                    jakimi sloniami?
                    • adamw Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 28.03.06, 14:49
                      staaary dowcip.

Któraś z komend w Warcie miała AFAIR problem z kopiami Total Commandera.
                      Aplikacja, która wygrała konkurs TPSA na zabezpieczenie przed dialerami,
                      została stworzona przy pomocy pirackiej biblioteki, bodajże dla Borland Delphi.
                      Itd.

Nie do konca podoba mi się fakt, że najpierw aresztują kompa a potem zadają
                      pytania o legalność- pewnie inaczej się nie da, niemniej udowodnienie
                      legalności kazdego kawałka kodu, bajtu pliku medialnego może być mniej więcej
                      tak proste do udowodnienia jak to że nie jest się słoniem. Niby nie jesteś, ale
                      czy... na pewno?

P.S. Tu i tam słychać , że jednak nie był no nalot ad-hoc, a aresztowane kompy
                      były pod obserwacją czas jakiś.
                      • ebusia_fam_fatal Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 28.03.06, 21:09
                        da sie inaczej.
                        jest program, ktory sie "zapuszcza i on skanuje system i programy (jak antywir)
                        i sprawdza legalnosc oprogramowania.

ale gdzie tam, sierada milicja pewnie sie nie polaszczy, aby taki kupic.. a
                        nielegalnym takie rzeczy sprawdzac nie przystoi :P
                        • adamw Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 29.03.06, 09:57
                          przeżyłem kilka (no dobra, całe 3) audytów i ten specjalny program to była
                          najpierw dyskietka, a potem pen-drive z plikami worda, excela, Photoshopa i
                          Corela:)
                          Jeśli uruchamiała się aplikacja stosowna, cóż- sledztwo toczyło się dalej:)
                          Być może obecnie audytorzy BSA mają coś lepszego...
                          • ebusia_fam_fatal Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 29.03.06, 16:24
                            adam. napisalam jak ten program dziala.
                            tzn oczywiscie nie znam jego alkgorytmu. ale skanuje system ..
                            wiec maja cos innego

a nawet jesli by mi otworzyl plik worda to co z tego jak ja mam licencje?
            • ebusia_fam_fatal Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 27.03.06, 20:42
              nic nie napisze, bo nie bedzie mial kompa ;)
      • zodiak72 Re:wypowiedź admina, ktoremu zrobili nalot (Cz-wa) 23.03.06, 19:12
        z forum czestochowskiego:

"• Re: policja szuka w domach nielegalnych programow IP: *.internetdsl.tpnet.pl
        Gość: Bandzior 26.04.05, 10:23 zarchiwizowany

Ploty, ploty , ploty.

Tak szybko rozchodzącej się i tak znieksztaucanej plotki dawno nie widzialem.

Jesli chcecie poznać prawde a nie znieksztaucone wersje rozemocjowanego tłumu to
        proszę.

FAKT 1 - Jestem administratorem(opiekunem) sieci iNdS jak i kilku innych sieci w
        mieście
        FAKT 2 - Policja zaczęła nalot od naszej sieci bo jest największa a co za tym
        idzie mamy na swoim koncie najwięcej donosów
        FAKT 3 - Nie znaleźli tego czego szukali - czyli domniemanych serwerów FTP za to
        pozabierali to co znaleźli by w każdym domu czyli XP + Office, czasem Corel
        albo Photoshop - oczywiście razem z komputerami.

A teraz mała relacja:

Do domów administratorów zaczęli wchodzić chwile po szóstej rano (zawsze tak
        robią) to nie pierwszy nalot na mój dom więc wiem co mówię.
        W wyniku błędu przyszli tez do jednego z sieciowców który ma takie samo imię i
        nazwisko co jeden z administratorów sieci (mozna powiedzieć NIEFART)
        Wpadli tez do kilku osób które wykazały się największą głupotą i udostępniały
        dane wraz z danymi kontaktowymi.

Przede wszystkim usiłowali ustalić gdzie są serwery ftp - i tu najwięszka
        porażka , bo o ile iNdS swego czasu słynął z dużej ilości udostępnianych danych
        o tyle od jakiegoś czasu procederu w sieci zaprzestano - prawde mówiac dokładnie
        po tym jak dowiedzieliśmy się o podobnych akcjach na sąsiedniej dzielnicy.

Do naszych mieszkań wkroczyli różnej maści fachowcy - u mnie byli to panowie w
        garniturach dokładnie przygotowani i wiedzący czego i gdzie szukać. Tylko temu
        zawdzięczamy fakt ze po sprawdzeniu serwerów routujących i poczty nie
        zarekwirowano nam ich (w tym przypadku poprostu wszystko było legalne).
        Oczywiście z komputerem (2 sztuki) musiałem się pożegnać (XP Office i Photoshop
        ). Kontrolerom pokazałem dokładnie czego gdzie szukać więc specjalnej trzepanki
        nie miałem a kolejne godziny spędziliśmy na indeksacji tego co mi zarekwirowano
        - 34 płyty CD z przeróżnej maści dziadostwem które juz dawno zdążyło zarosnąć
        kurzem, komputery (prywatny i bogu ducha winnej matki) oraz trzy dyski (jeden z
        backupem serwera pewnej sieci, jeden uszkodzony od kolegi i jeden który musze
        przyznac w momencie zarekwirowania przypomniał mi o swoim istnieniu).

Inni koledzy nie mieli tyle szczęścia o ile mi pozwolono skopiowac pliki
        potrzebne mi do pracy o tyle im nie pozwolono nawet włączyć komputerów. Poprostu
        spakowano, pisano i wywieziono. Jeden z nas stracił nawet komórke, ale tak to
        bywa jak się nie chce współpracować.

Prawda jest taka ze nawet największy cfaniak w sytuacji gdy do drzwi pukaja
        miśki ma miękko w gaciach a więc prędzej czy później odda to co oddać musi.
        Ostrzegałem matke zeby nie wpuszczała policji jesli mnie nie będzie w domu
        oczywiście na nic ostrzezenia ,zanim wróciłem z sąsiedniej dzielnicy policjanci
        zdążyli juz się napić kawy. I tu jeszcze raz wypada podziękowac ze do mnie
        przyszli fachowcy - oszczędziło to i mi i im wiele czasu a i stres mniejszy jak
        w 5 minut jest po wszystkim.

Po kontroli przyszedł czas na przesłuchanie - spisanie suchych faktów i
        zwolnienie do domu.

A teraz zabawna wstawka - dzień po nalocie poszedłem do administracji osiedla w
        sprawie biura iNdS - powitała mnie z wielkimi oczami pani która powiedziała coś
        w tym stylu "TO PAN NIE SIEDZI?? BO JA SŁYSZAŁAM ZE PANA W KAJDANKACH DO SUKI
        WNOSILI" - no cóż ploteczki rządzą wśród głupich ludzików. Plote rozsyłał jeden
        z wyższych rangą przedstawicieli administracji osiedla północ. Oczywiście to
        jedna z setek plotek jakich zdążyłem się nasłuchać.

FAKT 4 Sieć iNdS na szas kontroli była odcięta od świata po 4 godzinach wszystko
        wróciło do normy no moze poza tym ze kilka osób straciło komputery.

A teraz koncówka

Skasowane jednostki centralne (sam dysk zabierają kiedy macie WIN98 - w
        przypadku XP leci cały komputer) najprawdopodobniej nigdy juz do nas nie wrócą a
        jako "narzędzie okrótnej zbrodni zostaną shandlowane na jakimś przetargu"
        Żadnemu z administratorów nie udowodniono rozpowszechniania nielegalnych danych
        - wszyscy odpowiemy za posiadanie i korzystanie. Par 291/1 i 293/1 KK. za co
        grozi nam do 5 lat więzienia (tyle mniej więcej w polsce dostają mordercy).

Ciekawostka

Policja zamierzała odwiedzić naszą sieć na czwartym turnieju gier sieciowych
        (sierpień 2005) i przypuszczam ze gdyby wpadli wtedy to skasowali by nie kilka
        ale kilkadziesiąt komputerów, a i programy na nich poinstalowane przedstawiały
        by większą wartość. Pytanie brzmi - dlaczego odwiedzili nas wcześniej ? A
        odpowiedź: o naszej sieci zrobiło się poprostu za glośno a z niepotwerdzonych
        źródeł wiemy ze kilka donosów włącznie z pochodzacym od chwalącego się tym
        Sebastianem S . który pożegnał się z naszą siecią za jej notoryczne niszczenie,
        zrobiło swoje.

Akcja jak juz mówiłem była bardzo dobrze zorganizowana a z kilkma wyjątkami
        przeprowadzona całkiem sprawnie. Zjechała się policja z calej polski. Skasowano
        około 10 komputerów i około 500 płyt (z których większość była własnością
        kolekcjonera mp3 - NIE adminstratora).

I to tyle na temat suchych faktów i ploteczek.
        • zgryzlak ale bzdury..... 23.03.06, 20:02
          Piractwo jest ścigane z oskarżenia prywatnego, a nie z urzędu. Dlatego też o
          piractwo może oskarżyć was tylko przedstawiciel Microsoftu lub innej firmy
          produkującej soft. Stąd sama Policja wchodzi do domów albo na pewniaka (po
          doniesieniu od producenta), albo z przedstawicielami producenta.
          Sama policja nie ma prawa dokonać przeszukania mieszkania i komputera bez nakazu
          - stąd wchodząc w "ciemno" mogą conajwyżej ciebie poprosić o odpalenie kompa.
          Kiedy będziesz się stawiał - zabieraja kompa za pokwitowaniem jako domniemane
          narzędzie przestępstwa (jak znajdą lewiznę - konfiskata, jak nie - zwrot po
          x-tygodniach :-). Maja za to prawo sprawdzić wszystkie widoczne rzeczy (CD).
          Dlatego też naloty "w ciemno" zazwyczaj to 4 osoby - 2xpolicjant, przedstawiciel
          i prokurator.
          Między bajki włożyć można też opowieści o nieotwieraniu drzwi i ukrywaniu
          syslogów serwera - to nic nie daje. Trzepią po tym dokładniej i czepiają się
          każdego g....na.
          A co do NR - to oni mieli huba DC na własnym (sic) serwerze, a nie na kompie w
          sieci (jeszcze miesiąc temu tak było). Do userów dośzli po udostępnionych z NR
          syslogach i wpadli do ludzików, którzy najwięcej udostępniali i najwięcej
          ciągneli. Szary internauta nie ma się co stresować bo "obywateli by brakło" do
          sprawdzenia każdego...
          z internetowym pozdrowieniem ... ENTER :-)
          • sieradzak Re: ale bzdury..... 23.03.06, 20:55
            zgryzlak napisała:

> Piractwo jest ścigane z oskarżenia prywatnego, a nie z urzędu. Dlatego też o
            > piractwo może oskarżyć was tylko przedstawiciel Microsoftu lub innej firmy
            > produkującej soft. Stąd sama Policja wchodzi do domów albo na pewniaka (po
            > doniesieniu od producenta), albo z przedstawicielami producenta.
            > Sama policja nie ma prawa dokonać przeszukania mieszkania i komputera bez nakaz
            > u
            > - stąd wchodząc w "ciemno" mogą conajwyżej ciebie poprosić o odpalenie kompa.
            > Kiedy będziesz się stawiał - zabieraja kompa za pokwitowaniem jako domniemane
            > narzędzie przestępstwa (jak znajdą lewiznę - konfiskata, jak nie - zwrot po
            > x-tygodniach :-). Maja za to prawo sprawdzić wszystkie widoczne rzeczy (CD).
            > Dlatego też naloty "w ciemno" zazwyczaj to 4 osoby - 2xpolicjant, przedstawicie
            > l
            > i prokurator.
            > Między bajki włożyć można też opowieści o nieotwieraniu drzwi i ukrywaniu
            > syslogów serwera - to nic nie daje. Trzepią po tym dokładniej i czepiają się
            > każdego g....na.
            > A co do NR - to oni mieli huba DC na własnym (sic) serwerze, a nie na kompie w
            > sieci (jeszcze miesiąc temu tak było). Do userów dośzli po udostępnionych z NR
            > syslogach i wpadli do ludzików, którzy najwięcej udostępniali i najwięcej
            > ciągneli. Szary internauta nie ma się co stresować bo "obywateli by brakło" do
            > sprawdzenia każdego...
            > z internetowym pozdrowieniem ... ENTER :-)

Hura Zgryzlak żyje ;)
            i jak pęknie to napisał ;)
            • jasiek53 Re: ale bzdury..... 24.03.06, 01:06
              -dzięki najwyższemu- uff...
      • farbenheit Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 26.03.06, 14:25
        A ja jeszcze raz powtarzam - kicham na to :) Nie przejmuje sie bo:
        1. Nie mam Naszego
        2. Z Dc nie korzystam wogole
        3. Mam partycje z Linuxem wiec jakby co to odpale to.
        4. Raz w zyciu mialem gastroskopie - stres = choroby, choroby = badania, badania
        = prawdopodobienstwo kolejnej gastroskopii - znaczy sie ja dziekuje i ide sie
        leczyc :)
        • adamw Re: "Nowości" w sprawie, czyli plotki zasłyszane 26.03.06, 15:36
          zdjątka i info z Koszalina mozna oglądnąć tutaj:
          www.policja.koszalin.pl/zdarzenia.php
          Milczenie mediow mozna uzasadnic, czy czasem huh- takie 7 dni/Wiadomosci Dnia
          nie naleza do NR badz to ta sama grupa medialna:)?

Plotki,plotki plotki
    • zlosliwiecc Re: konfiskata komputerow 24.03.06, 16:22
      a co wiecie na temat rajdów policji z microsoftem w ostatnich dniach? Podobno
      chodza i sprawdzają soft nie tylko abonentów naszego wiadra!
      • szaramysza9 Re: konfiskata komputerow 24.03.06, 16:29
        Niech się zajmą hołotą spod klatek lepiej.

Może policja z samym Billem Gatesem kooperuje??
        :)))
    • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 24.03.06, 21:13
      ja juz mam dosc..
      tyle slyszalam
      ..jak znam policje
      i jak nie znam prawa
      to i tak sie boje :D :P

niewazne jak megalegalnie mam na kompie...
      ech
      • zlosliwiecc Re: konfiskata komputerow 24.03.06, 21:56
        z samym Bilem Gatesem?? No nie wiem czy Bill zasłuzył na współprace z naszymi
        sieradzkimi polucjantami! przeciez to elyta!
        • bezele_kochana Re: konfiskata komputerow 25.03.06, 11:39
          Taka ciekawostka.
          Sprzedaż oprogramowania z Sieradzu jak i w Zd-Woli w ostatnich dniach znacznie
          wzrosła. Czyż to nie jest dziwne?? :-)
          • sieradzak Re: konfiskata komputerow 25.03.06, 11:59
            bezele_kochana napisał:

> Taka ciekawostka.
            > Sprzedaż oprogramowania z Sieradzu jak i w Zd-Woli w ostatnich dniach znacznie
            > wzrosła. Czyż to nie jest dziwne?? :-)

Ciekawe :)
            No tak - koncerny informatyczne zacierają ręce ;)
            Już wiadomo na rzecz i w interesie kogo pracuje policja utrzymywana z podatków ;)
            (to oczywiście swoisty sarkazm, socjotechnika i sofistyka ;)
            • adamw Re: konfiskata komputerow 25.03.06, 12:47
              Nie do konca sarkazm
              BSA zdaje się nagradza komisariaty, i funkjonariuszy szczegolnie zasluzonych w
              zwalczaniu "procederu":]
              Szperam w sieci, pytam na miedzynarodowych forach- nie znalazlem sladu akcji
              podczas ktorej konfiksowano by po domach komputery:/
              {za wyjatkiem oczywiscie twardych przestepstw)
              Jesli ktos takowy procedens znajdzie,niech sie moze podzieli
              • sieradzak Państwo Prawa i bezprawia ? 25.03.06, 13:29
                adamw napisał:

> Nie do konca sarkazm
                > BSA zdaje się nagradza komisariaty, i funkjonariuszy szczegolnie zasluzonych w
                > zwalczaniu "procederu":]
                > Szperam w sieci, pytam na miedzynarodowych forach- nie znalazlem sladu akcji
                > podczas ktorej konfiksowano by po domach komputery:/
                > {za wyjatkiem oczywiscie twardych przestepstw)
                > Jesli ktos takowy procedens znajdzie,niech sie moze podzieli
                >

Ja nie znam i nie słyszałem, dla mnie jest to też dośc dziwne, ale ... w naszym
                państwie Prawa i Bezprawia, wszystko jest możliwe.
                Mamy przecież tyle służb, tyle przepisów ograniczajacych swobody obywatelskie i
                taką siłę aparatu urzędniczego, że każdy cud jest możliwy i do uzasadnienia.
                Właściwie w Polsce obywatel jest bezsilny wobec aparatu państwowo-urzędniczego i
                powiązań tam istniejących. Policja z Prokuraturą, Prokuratura z Sądownictwem
                itd, itp. Jak wpada się w te tryby, to w zasadzie nie masz szans, jeśli tylko
                ten cały aparat i machina tak ustali.

Powód jest jeden, upolitycznienie tych organów, szczególnie prokuratury, do tego
                dośc "partnerskie" stosunki Policja-Prokuratura to opcja ręka, rękę myje i przy
                takiej konsolidacji żaden obywatel nie ma w zasadzi szans. A szarpanie się
                proceduralnie, aż do odwołania w Starsburgu ... ? Mało kto ma na to siły. A i
                tak sporo jest skarg Polaków w Trybunale w Strasburgu i o czymś to świadczy.
                • paenka A co jesli... 25.03.06, 14:20
                  jesli ktos ma w domu komputer nie na swoje nazwisko a policja przyjdzie z
                  nakazem na np moje nazwisko? Tzn ze nie maja prawa zabierac czy tez w ogole
                  przegladac ten komputer?
                  • ebusia_fam_fatal Re: A co jesli... 25.03.06, 16:05
                    jesli masz faktury na kompa i wlasciciela nie ma w domu to nie moga go ruszyc.
                    no i ciekawe na kogo nakaz. bo u mnie w domu np musieliby go wystawic na mojego
                    ojca. a mojego ojca jedynie internet jest, bo kompa sama se kupilam i moga mnie
                    pocalowac w pępek ;)
    • jasiek53 Re: konfiskata komputerow 24.03.06, 22:21
      na a jak się natną bo mam np.wszystko legalne!!!hehe
      ile za odzszkodowanie mi CH.POlicja zapłaci ?
      • koliber201 Re: konfiskata komputerow 25.03.06, 19:10
        A tak wyglądało to w Koszalinie cytuję:
        Po zlikwidowaniu pirackiego serwera do wymiany plików, koszalińska Policja
        rozpoczęła przeszukania w mieszkaniach użytkowników, którzy mogli za jego
        pomocą pobierać nielegalne kopie plików.

Jak poinformowała nas Beata Gliszczyńska, rzecznika prasowa koszalińskiej
        policji, HUB DC++ do wymiany plików zainstalowany został na jednym z
        koszalińskich serwerów przez 25-letniego informatyka z Koszalina. Serwer służył
        do wymiany danych pomiędzy użytkownikami oraz do komunikowania się użytkowników
        między sobą.

Warunkiem korzystania z HUB-a było udostępnienie minimum 5 GB danych (filmy,
        gry, programy komputerowe, muzyka i zdjęcia).

W okresie od maja 2005 roku do stycznia 2006 r. administratorzy i operatorzy
        serwera przyczynili się do rozpowszechnienia przez innych użytkowników serwera
        łącznie 88,000 GB plików, informuje koszalińska policja.

Na razie zatrzymanych zostało pięć osób obsługujących serwer: założyciel HUBa
        Michał W. lat 25, administratorka Monika W. lat 45 oraz trzech operatorów Beata
        S. - nauczycielka lat 33, Łukasz W. - student lat 23, Adrian F. - uczeń lat 19.
        Teraz policja chce dotrzeć do jego użytkowników.

W samym Koszalinie przedwczoraj dokonano 120 przeszukań. Dodatkowo w ramach
        pomocy prawnej zlecono 55 przeszukań u osób na terenie całego kraju.
        Zabezpieczono ponad trzydzieści jednostek centralnych komputerów i blisko 100
        komputerowych dysków twardych. Przeszukiwań może być jednak więcej - policja
        dysponuje listą 2400 użytkowników (!), którzy korzystali z HUBa w okresie od
        maja 2005 r. do 4 stycznia 2006r.

Policjanci, którzy prowadzą przeszukania, nie posiadają pozwoleń od
        prokuratury, ale rzeczniczka prasowa KMP w Koszalinie zapewniła Dziennik
        Internautów, że można dokonać przeszukania także na podstawie legitymacji
        policyjnej. Osoby, do których zapuka policja, mogą też zadzwonić na numer
        alarmowy policji, aby upewnić się, czy zawitali do nich funkcjonariusze, czy
        może raczej ktoś wykorzystuje fakt masowych przeszukań i podszywa się pod
        stróży prawa.

Z kolei z doniesień jednego z naszych Czytelników, mieszkańca Koszalina,
        wynika, że należy się szybko uwijać się z potwierdzaniem tożsamości pukających
        policjantów, gdyż "przy próbie niewpuszczenia ich do mieszkania wchodzą siłą i
        grożą zatrzymaniem za próbę utrudniania pracy". Dodał jednak, że na jego
        żądanie policjanci wstrzymali się z przeszukiwaniami do czasu, aż doszło
        pozwolenie z prokuratury. Pani rzecznik Beata Gliszczyńska potwierdziła, że w
        przypadku stawiania oporu, bądź odmowy wpuszczenia policji może dojść do
        zatrzymania podejrzanego.

Kontrowersję wzbudza fakt, że serwerów tego typu jest zapewne w Polsce dużo
        więcej, a osoby aresztowane stanowią jedynie nikły odsetek użytkowników HUBów.
        Niektórzy z nich uważają więc całą sprawę za "pokazówkę", a nie sumienne
        działania. Należy jednak liczyć się z tym, że akcje tego typu będą nadal
        prowadzone przez policję.
        06-01-2006 / Internet
        Autor:Dziennik Internautów - Marcin Maj
        Źródła:
        di.com.pl
        • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 25.03.06, 22:09
          pani rzecznik chyba nie wie co mowi.
          bez nakazu to on (policaj) nawet mnie dotknac nie moze.
          i niech spada na drzewo
          malo tego. w godzinach 22-6 jest cisza nocna i policaje nie moga jej lamac -
          przychodzac do mieszkan podejrzanych.
          takze niech spadaja na drzewa wszyscy policaje ;)
          • zodiak72 Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 07:50

> pani rzecznik chyba nie wie co mowi.
            > bez nakazu to on (policaj) nawet mnie dotknac nie moze.
            > i niech spada na drzewo
            > malo tego. w godzinach 22-6 jest cisza nocna i policaje nie moga jej lamac -
            > przychodzac do mieszkan podejrzanych.
            > takze niech spadaja na drzewa wszyscy policaje ;)

Mylisz się zarówno w punkcie 1 (nakaz/bez nakazu), jak i w 2 (godz. 22-6).

"wąski
            Temat postu: pytanie dotyczace uprawnien policjanta podczas kontroli...
            Wysłany: 08 Cze 2005 - 16:39

Zawód: policjant
            Status: Offline

Co do Ajariasa to powiem ci tak:

po pierwsze myślałem ze każdy średnio inteligentny człowiek wie jaka jest różnica między domem a samochodem a jeśli nie wiesz to ci powiem. Różnica jest taka że w samochodzie nie mieszkasz a w mieszkaniu tak i jesteś tam zameldowany.
            Poza tym każda kontrola tak powinna praebiegać przynajmniej każda moja tak przebiega i już ci tłumaczę dlaczego. Policjant który cię kontrolował albo miał wiedzę iż przewozisz jaiś towarek ( prochy ) albo wynikło to ze sprawdzenia cię w bazie danych, może byłeś już kiedyś notowany. Policjant może też chcieć sprawdzić w bazie danych twoje radio po numerach. Jeśli zechce ma takie prawo. To samo tyczy się telefonów komórkowych i różnych innych przedmiotów, które posiadają numer fabryczny. Powszechną metodą chowania w samochodach prochów jest wciskanie ich w kieszeń radioodbiornika a potem wkłada się w nią radio. Zawsze jak kontroluję jakiś młodych szpików to sprawdzam to.

Więc informuję cię że można bez nakazu skontrolować ciebie twój samochód i wszystkie bagaże jakie w nim wozisz. Z czynności tej sporządza się na żądanie protokół. Jeśli chodzi o nakaz do przeszukania mieszkania to też nie jest tak jak ci się wydaję bo można to zrobić okazując tylko legitymację służbową i taka czynność później powinna być zatwierdzona przez prokuratora.
            Musisz więcej czytać forum to byś o tym wiedział.

Jak my mamy odzyskiwać utracone przedmioty nie dokonując takich kontroli??
            Szacunek dla tego gliniarza za skrupulatność."

Reszta tego wątku jest tutaj:
            www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=5921&highlight=nakaz+przeszukania
            • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 09:16
              i co. za "dowod" podajesz mi jakies teksty z forum?
              :)
              a co z prawnikami i policjantami z ktorymi gadalam na ten temat?
              • ebusia_fam_fatal chyba ze.... 26.03.06, 09:23
                jest pewna opcja...
                mozliwosc wielorakiej interpretacji polskiego prawa.
                kazdy mierzy swoja miara i potem wychodza takie niejasnosci.

ja prawa nie znam - opieram sie na opiniach moich bliskich, ktorzy sie na tym
                jednak znaja.. takze w sumie to nic nie wiadomo :)
                • zodiak72 Re: chyba ze.... 26.03.06, 09:43
                  Prawo mowi jasno:

Masz obowiązek wpuścić policjanta do swego domu. Nie musi być nawet umundurowany, ani mieć imiennego nakazu. Musi się jedynie okazać (bez Twojego nalegania) legitymacją slużbową, a po wejsciu podać powod swej wizyty i poprosić Ciebie o umozliwienie mu znalezienia tego, czego szuka. Nie musisz tego robić, ale jesli okażesz pomoc, to dziala to na Twoją korzyść. Jesli nie ma nakazu w dniu rewizji, musi w ciągu 7 dni taki nakaz zalatwic od prokuratora - Ty natomiast masz prawo do żadania spisania protokolu z przeprowadzonych w domu czynnosci (jesli konfiskata - to masz prawo do wpisania w protokol numerow fabrycznych komputera). Jezeli w wyniku wizyty u Ciebie, niczego nie znajdą, czego szukali - będą mieć problemy z uzyskaniem nakazu od prokuratora i możesz pisać zażalenie.
              • zodiak72 Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 09:33
                Widzisz, tak się sklada, ze ja też rozmawiam z policjantami - i mówią dokladnie TO SAMO, co wąski w tej wypowiedzi. Skoro rozmawiasz 'z policjantami i prawnikami', ktorzy są zdania, że warunkiem wejscia policji do mieszkania jest NAKAZ trzymany w reku w momencie wchodzenia, to pewnie będziesz w stanie bez problemu ROWNIEZ podeprzec się czymś z sieci;-) A najlepiej - poproszę o podanie wypowiedzi jakiegoś policjanta, tak jak ja;-)
                • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 09:42
                  podalam juz taka wypowiedx. wlasnie w poscie powyzej. i nie jest to opinia
                  jednego tylko policjanta..
                  wiec skad te rozbieznosci?
                  • zodiak72 Re: nie wiem -przyczyn moze być wiele n/t 26.03.06, 09:47

• galoszka76 Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 11:09
      najwyższa pora zmienić system. Teraz w Sieradzu ludzie zaczynają instalować
      LINUX.
      • koliber201 Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 11:49
        galoszka76 napisała:

> najwyższa pora zmienić system. Teraz w Sieradzu ludzie zaczynają instalować
        > LINUX.

Propnuję LINUX MANDRIVA. Po polsku i bardzo zbliżony do Windowsa. Pełna paczka
        z fakturą i instrukcją za 18,50 zł na Allegro. Warto się nad tym zastanowić.
        • koliber201 Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 12:14
          Czy ktoś wie jak długo będzie trwała akcja antypiracka. Zaczeli 20.03. Nie
          sądzę żeby dłużej niż tydzień Panowie z Microsoftu siedzieli w Sieradzu. W
          prasie i w mediach jak na razie cisza. A propos - w czasie podobnej akcji w
          Częstochowie pojawili się Panowie w garniturkach, którzy chodzili po domach,
          konfiskowali sprzęt, pobierali kasę za oprogramowanie nielegalne (za każdą mp3
          po 7 zeta) a z Policją nie mieli nic wspólnego. Strach ma wielkie oczy.
          • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 12:17
            akcja sie tak szybko nie skonczy.
            podobno maja zamiar odwiedzic wszystkich z naszego radia, co na hubie siedzieli
            juz sie nie moge ich wizyty do(sz)czekac :D

co do milczenia prasy to od razu sie nad tym zastanawialam i do tej pory wyjsc z
            podziwu nie moge ;)

a co do panow w garniturkach.. tak to jest jak sie wpuszcza do domu byle kogo i
            bez nakazu i innych legitymacji oddaje to, co sie ma najcenniejsze :>
          • sieradzak Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 16:15
            koliber201 napisał:

> prasie i w mediach jak na razie cisza.

Trudno żeby jeszcze NR podejmowało jakieś "akcje" medialne w tej sprawie. 7 Dni
            to w zasadzie NR, więc wracamy do punktu wyjścia.

Może sprawą zajmie się Nad Wartą, ale ... to w zasadzie już łódzka gazeta więc
            trudno przewidziec, co naprawdę ich interesuje.
        • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 26.03.06, 12:15
          ja mam ubuntu - za free gdyby ktos chcial :D
          poza tym mam legalnego łindołsa i jest git :)
    • sbi Jak to wygląda z drugiej strony 26.03.06, 21:11
      za internetowym forum policyjnym
      www.ifp.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=714&mode=thread&order=0&thold=0
      Płyty o wartości ponad 250 tys. zł skonfiskowała w czwartek opolska policja. Zwalczający przestępstwa komputerowe funkcjonariusze po raz pierwszy pozwolili dziennikarzom przyglądać się akcji

Już o godz. 7.15 rano w komendzie wojewódzkiej pojawił się Tomasz Zaborowski, informatyk z firmy Mediarecovery, współpracujący z policją w całym kraju. Wychodzi po niego funkcjonariusz kierujący sprawą, z którym wymieniają kilka zdań slangiem informatyków, z którego zrozumiałe są tylko zaimki.

- Na razie sprawdzamy jedną osobę - wyjaśnia funkcjonariusz z wydziału przestępczości gospodarczej i proponuje kawę, koszmarnie mocną. - Facet prowadzi firmę sprzedającą dostęp do internetu, ale to chyba jego najmniej ważne zajęcie. Z naszych informacji wynika, że przekazuje nielegalne oprogramowania np. do ściągania filmów.

- Podobnie było w pewnej sprawie, gdzie podejrzany był najpierw jeden człowiek, a po kilku godzinach śledztwa okazało się, że zamieszanych jest 60 osób - dodaje Zaborowski.

Trzeba się przygotować

Policjanci nad sprawą pracowali ponad pół roku. Plan akcji opracowali precyzyjnie. - Bo o naruszeniu prawa autorskiego można mówić tylko wtedy, gdy znajdziemy dowody w komputerze lub na płytach. A wyczyścić komputer można w ciągu kilku minut - tłumaczy policjant dowodzący akcją.

Czasami nie udaje się znaleźć nawet komputera. Zdarzały się sprawy, że policjanci wpadali do lokalu, gdzie był tylko kabel, który prowadził do komputera trzy piętra niżej. - I jak ktoś zdążył wykasować np. nielegalne oprogramowanie, to już po sprawie - wyjaśnia funkcjonariusz.

Tym razem ma przy sobie kolegę z komendy wojewódzkiej i czterech z sekcji przestępczości gospodarczej komendy miejskiej.

Kilka minut po godz. 8 zaczyna się odprawa. Dwóch policjantów ma iść obstawić punkt obsługi klienta firmy podejrzewanego mężczyzny. - Dwójka pójdzie obstawiać serwer, a my pójdziemy do mieszkania - mówi dowodzący akcją. - Plan jest taki, że odcinamy prąd, więc będzie musiał się pojawić, żeby sprawdzić, co się dzieje, a z drugiej strony, gdyby czegoś się domyślił, nie zdąży nic wykasować - dodaje.

- A wywiesiłeś lokatorom kartkę, że z powodu przeszukania mieszkania nastąpi przerwa w dostawie prądu - pyta jeden z policjantów, żeby rozładować atmosferę, i wszyscy wybuchają śmiechem.

Nikt nic nie wie

Policjanci dojeżdżają na ZWM. Elektryk wyłącza prąd. Policjanci czekają jeszcze 20 minut i w końcu pukają do drzwi mieszkania. Nikt nie otwiera. Kierujący sprawą dowiaduje się, gdzie jest poszukiwany. Policjanci jadą po niego i zapraszają do samochodu.

- Zapomniałem kluczy - mówi mężczyzna, licząc chyba, że policjanci odpowiedzą, że w takim razie przyjdą innym razem. - No, to poczekamy, aż ktoś panu je przyniesie - odpowiada funkcjonariusz, który ten chwyt zna od dawna.

W tym czasie w mieszkaniu pojawia się młody student pomagający w administrowaniu sieci. - Ja nic nie wiem - mówi od razu. - Ja tu pracuję na czarno.

Chwilę później policjanci przywożą trzeciego mężczyznę z punktu obsługi klienta, który również nic nie wie, bo tylko odbiera telefony.

Część policjantów przeszukuje już mieszkanie podejrzewanego, pozostali wraz z informatykiem są dwa piętra wyżej - w serwerowni schowanej w pomieszczeniu gospodarczym. - Polak potrafi - kwitują widok gąszczu kabli upchanych w kilku szafkach.

Program poszuka

Zaborowski od razu instaluje program śledczy, który pozwoli ustalić, ile jest serwerów, ile komputerów, kto z nich korzystał, jakich programów używano.

- Wie pan, ile to warte? - pyta podejrzewanego policjant przeszukujący mieszkanie. - To kilka tysięcy - wskazuje na pirackie płyty.

- To nie moje - odpowiada mężczyzna - zupełnie spokojny, z uśmiechem, jakby sprawa go nie dotyczyła.

Z mieszkania, dwóch serwerowni oraz biura obsługi klienta 28-letniego mężczyzny wyniesiono programy m.in. do projektowania inżynierskiego, pięć twardych dysków oraz laptopa, za pomocą którego kierował serwerami. Na razie nie postawiono nikomu zarzutów, stanie się to wkrótce, po dokładniej analizie zawartości i rozmiarów przestępstwa.

Sądy za posiadanie lub rozpowszechnianie nielegalnych programów wymierzają niskie kary, ale jak skażą prawomocnie, to w procesie cywilnym właściciel oprogramowania może domagać się odszkodowania trzykrotnej wartości programu, który bez jego zgody wykorzystano.
      • pyszard co jesli ktos sciga legalne mp3 ?? 26.03.06, 23:28
        a jak sie sciaga legalna muzyke np. Pudelsow, Perfekt itd ? wiele mp3 mozna
        sciagnac z oficjalnej strony autora za free lub placac przez internet. Pliki w
        koncu sa normalnymi mp3 i nei maja zadnych certyfiktow, a sa legalne. jak to
        udowodnic ??
    • ebusia_fam_fatal artykul w sieradzkich mediach 29.03.06, 16:41
      www.sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/584639.html?ses_nm=cda60b8d6b6ad04f9b2d3fb17c6590f8
      • jasiek53 jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 18:45
        Po przeczytanieu stwierdzam:Coś mi tu nie pasuje .Ktoś nas niestety wystawił!!
        Nasze wiadro coś jednak ma na sumieniu!!!!!!!Życzę miłej dalszej wspólpracy z
        NR> hehe
        • ebusia_fam_fatal Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 18:58
          no przeciez pisalam, ze na antenie naszego radia byla reklama huba.
          a co ma nr miec na sumieniu?
          • jasiek53 Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 19:12
            ano ma !!!
            ktoś im -policaji- namiary dał nie?
            A poza tym. Mogli chociaż dać znać słuch.(a można) że coś będzie grane!!!
            NR(NWiadru) już dziękujemy
            • ebusia_fam_fatal Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 19:18
              no przeciez jak przyszli z nakazami to musieli dac namiary tak?
              przestan jasiek, bo glupoty piszesz.
              • jasiek53 Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 19:27
                a nie mogli ludziskom dać znać jakimsiś sposobem? się mogło komuś wymsknąć coś
                na na atenie no i co ? Nie takie już były jaja i się dawało radę .Chyba że się
                to robi złośliwie!!
                __
                przyzna się ktoś z forumowiczów za co podpadł komuś z NR że się tak skończyło11
                A te teksty iż ktoś coś ogłaszał? :)
                Nie przeceniacie POlicyji!!!
                pS:____________________a zresztą
                mieli nakaz !
                Jak tak to niech pokażą!!!
                TAK NA LOGIKĘ EBUSIA coś za dużo tu znaków ???? tych.
                pozdrowienia
                nie chcę cię urazić!
                • jasiek53 Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 19:37
                  nawet jak wcześniej obserwowali ludzi na hubie to nie można było dać znaku
                  a co Sieradz to taka metrpolia?
                  prawie każdy ma znajomego z NR ,nie?
                  • adamw Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 30.03.06, 16:38
                    tak, ale nie każdy ma znajomego prezydenta z formularzem aktu łaski.
                    informacji nie ma...no moze- czesc komputerow wrocila juz do wlascicieli.
                • ebusia_fam_fatal Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 19:48
                  dzizas, jasiek jak Ty niespojnie piszesz.
                  odczep sie juz od nr
                  i nie przeginaj
                  bo pretensje (teraz przyznaje racje zodiakowi ;) ) mozesz miec do siebie i
                  uzytkownikow, ze maja nielegale.
                  • jasiek53 Re: jednak nsze waidro namieszło !!!!!! 29.03.06, 22:13
                    za dużo piwa było chyba?
                    • jasiek53 :) 29.03.06, 22:21
                      NR=NW
    • misio254 Re: konfiskata komputerow 30.03.06, 11:26
      Siema,czy ma ktoś jakieś aktualne informacje/plotki?? Bo sie stresuje:-(
      • hajdana pytasz i masz:) - z DŁ 31.03.06, 10:19
        sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/585676.html
        • ebusia_fam_fatal Re: pytasz i masz:) - z DŁ 31.03.06, 18:11
          hajdana :)
          wklejony juz byl link do tego artykulu ;)
          • hajdana nie wiem gdzie, ale sorki :) 31.03.06, 18:25
            • jasiek53 Re: nie wiem gdzie, ale sorki :) 01.04.06, 16:28
              e-buzia ci nie powie tylko nakrzyczy na cię
              coś mi ona coraz bardziej pasuje z charakterem!
              hehhe
            • ebusia_fam_fatal Re: nie wiem gdzie, ale sorki :) 01.04.06, 17:11
              przepraszam hajdana. te artykuly to dwa rozne artykuly. chociaz w jednym sa
              fragmenty drugiego :)
              zwracam honor..
              • jasiek53 Re: nie wiem gdzie, ale sorki :) 01.04.06, 17:19
                e-buzia !? MKJHIUFGTDRTASWEaqewaydctuf&e$w$ed&5ER5D7ASFGQD
                • jasiek53 Re: nie wiem gdzie, ale sorki :) 02.04.06, 02:37
                  nie gniewaj się za to ebusia
                  ten typ tak ma czasami(mamy remis?)
              • hajdana Re: nie wiem gdzie, ale sorki :) 03.04.06, 16:12
                a nie ma za co, honoru ci u nas pod dostatkiem;)
              • jasiek53 Re: nie wiem gdzie, ale sorki :) 06.04.06, 04:10
                a tak na marginesie-
                misiu załozył nowy wątek i po reakcji zwiał do legowiska~?
                ----------------------
                czyli dwoma słowami
                :-)))
                daliśmy dupy
                • misio254 Re: nie wiem gdzie, ale sorki :) 06.04.06, 19:38
                  zimno sie znów zrobiło,to misio poszedł spać ;-)
    • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 01.04.06, 15:43
      a dzisiaj sie dowiedzialam (NR), ze oprocz policji chodzili jacys "przebierancy"
      i wykorzystujac zamieszanie - zgarneli pare pecetow...
      LoL
      • farbenheit Re: konfiskata komputerow 01.04.06, 16:38
        To jeszcze nic :) wyobraz sobie ze w czestochowie jak weszli do mieszkania ci
        przebierancy to oprocz samej stacji wyniesli tez laserową mysz, monitor LCD i
        urzadzenie wielofonkcyjne :)
        Ktos sie wybitnie musial zestresowac zeby pozwolic im na to :/
        • adamw Re: konfiskata komputerow 01.04.06, 17:04
          nom, artykuł z DŁ jest rozkoszny
          1. Zgadnijcie w ilu redakcjach w Sieradzu są iMac'i w wersji pierwszej:>
          2. Policja zebrała umowy:] Kuriozum. W następnej kolejności zabiorą umowy od
          TPSA?
          Neostradowe, DLSowe, ISDN, no i telefoniczne, w koncu przez modem piracic mozna
          w najlepsze:/
          • ebusia_fam_fatal Re: konfiskata komputerow 01.04.06, 17:07
            no w dł maja mac'i, ale o co CI chodzi?
            • farbenheit Re: konfiskata komputerow 03.04.06, 16:35
              Tez nie wiem - pod macami chodzi Mac OS - a on nie moze byc nielegalny bo jest
              dostarczany razem z komputerem. Wiekszosc aplikacji tez - reszta to darmowki
              typu freeware albo open source
              • adamw Re: konfiskata komputerow 03.04.06, 19:36
                nom, jednka ilsoc plyt obok tego imaczka... spora:)
      • hajdana o przebierańcach w DŁ 04.04.06, 09:30

> a dzisiaj sie dowiedzialam (NR), ze oprocz policji chodzili
        jacys "przebierancy
        > "
        > i wykorzystujac zamieszanie - zgarneli pare pecetow...
        > LoL

dopiero teraz ostrzegają, informują?
        sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/586845.html
      • farbenheit Jak to jest z tymi mp3? 05.04.06, 21:25
        Wytlumaczcie mi jedna rzecz - mp3 sa nielegalne prawda? Tzn tzymanie ich na
        kompie dluzej niz 24/48 godzin. a co jesli takie mp3 udostepnia sam wlasciciel
        praw autorskiech czyli powiedzmy jakis zespol? co wtedy? jak to jest wg prawa
        traktowane?
        • zodiak72 Re: Jak to jest z tymi mp3? 06.04.06, 08:09
          Niby te mp3, ktore sciągnąłeś z legalnie udostępnionych przez autorów zasobów muzycznych, powinny byc legalne, ale .... jest małe ALE:
          Podaj mi sposob, w jaki wykażesz, że sciagnaleś te mp3 WLASNIE Z LEGALNYCH ZRODEL?
          ;-)
          • esie Re: Jak to jest z tymi mp3? 06.04.06, 08:30
            > Podaj mi sposob, w jaki wykażesz, że sciagnaleś te mp3 WLASNIE Z LEGALNYCH ZRODEL

fc /b

może to wystarczy ;)
            • zodiak72 Re: legalność plików mp3 - jak to udowodnić?;-) 06.04.06, 08:56
              Ciekawa wypowiedź ze strony:
              ciekawe.blogspot.com/2004/08/sohopl-legalne-mp3-jak-nielegalne.html
              "SOHO.pl: legalne mp3 jak nielegalne

O kilka lat za późno, ale w końcu i w Polskim internecie zaczęły pojawiać się sklepy z muzyką w plikach. Sklepy to może za duże powiedziane, bo ich oferta jest na razie dosyć uboga (kilka-kilkanaście tysięcy utworów w porównaniu z kilkuset tysiącami w sklepach zagranicznych). Zaciekawiła mnie kwestia dowodów na legalność takich plików legalnie zakupionych i posiadanych przez użytkownika na dysku, no bo nie trudno sobie wyobrazić sytuację, że BSA lub inna organizacja wkraczają z policją na kontrolę do jakiejś firmy, a tam na dysku znajdują pokaźną kolekcję empetrójek i jak wtedy udowodnić, że to wszystko legalne? Postanowiłem napisać do dwóch polskich sklepów z muzyką (soho.pl i iplay.pl) i poprosić o wyjaśnienie, pytając także o inne kwestie.

Panowie i panie z Iplay.pl najwyraźniej są bardzo zajęci podpisywaniem nowych umów z wytwórniami nagraniowymi, ponieważ minęło kilka dni, od kiedy wysłałem list z zapytaniem, i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

Soho.pl, pierwszy polski sklep, który oferuje muzykę w plikach MP3 beż żadnych zabezpieczeń i restrykcji (tzw. DRM), okazał się tu lepszy. Odpowiedź otrzymałem na drugi dzień, ale okazała się nieco zaskakującą. Dowiedziałem się, że o legalności plików zakupionych w soho.pl świadczą: "opis każdego pliku w tzw. tagach, historia zakupów, ślad w postaci logów na serwerze". Opis w tagach można sobie dowolnie zmieniać, historię zakupów (strona www na soho.pl) można sobie podarować (no bo co, jeśli sklep przestanie istnieć, będzie niedostępny online, albo użytkownik nie będzie miał dostępu do internetu?), a ślad w postaci logów na serwerze wiele mi nie daje, ponieważ nie mam do niego dostępu i nie powiem przecież takiemu panu policjantowi, żeby sobie sprawdził legalność posiadnej przeze mnie muzyki w logach na serwerze soho.pl. Postanowiłem napisać o swoich wątpliwościach i poprosić o wyjaśnienie. Dosyć szybko otrzymałem odpowiedź, ale pracownik soho.pl przyznał mi rację i poinformował, że we wrześniu sytuacja się zmieni, ponieważ będzie możliwość drukowania paragonów.

No cóż. Wygląda na to, że dla użytkownika z punktu widzenia dowodów na legalność posidanych plików z muzyką nielegalne nie różnią się niczym od legalnych. Podejrzewam, że i paragon nic tu nie pomoże, jeśli będzie się go drukować samemu ze strony WWW. I jak tu teraz przekonać ludzi, żeby wysyłali te SMS-y po empetrójki, skoro nawet nie mogą się czuć bezpieczni?"

-----------
              Tak więc - mp3 to 'śliski temat', nawet jeśli ma się to z legalnych źrodel.
            • zodiak72 Re: Jak to jest z tymi mp3? - tak to jest : 06.04.06, 09:21
              "8 mitów na temat MP3
              Rafał Cisek

Temat mp3 budzi wiele kontrowersji. Szczególnie jeśli chodzi o rozpowszechnianie w tej formie cudzych (chronionych) utworów. Wielu osobom wydaje się, że „klasyczne” prawo nie dotyka nowej, wirtualnej przestrzeni, jaką jest Internet i otwarte sieci publiczne. Tworzy się więc mity i własne „reguły”, które mają usprawiedliwić łamanie praw autorskich w Internecie. Szczególnie, że u źródeł istnienia Internetu zawsze leżała swobodna wymiana myśli i „niekomercyjne” dzielenie się wszystkich ze wszystkimi.

Zwolennicy mp3 i nieograniczonego obrotu nimi w Internecie często podkreślają, że podmioty (popularnie nazywane „właścicielami”) praw autorskich, szczególnie „przebrzydłe” komercyjne koncerny płytowe, egoistycznie chcą hamować rozwój nowych technologii, ograniczając do nich dostęp. Nie jest jednak wcale prawdą, że wytwórnie są nieczułe na postęp techniczny. Powstaje bowiem coraz więcej legalnych serwisów oferujących „autoryzowane” nagrania mp3. I wcale nie za wszystko trzeba płacić. Często oferowane są bowiem promocyjne (darmowe) single lub np. fragmenty ścieżek z albumów. I to jest zdecydowanie wspieraniem nowych technologii i wykorzystanie ich możliwości dające komfort obu „stronom” – podmiotom praw autorskich i nam, zwykłym słuchaczom, potencjalnym nabywcom legalnej muzyki. Jest zatem znaczna różnica między naprawdę „darmową” muzyką, która jest świadomie i celowo rozpowszechniana, za zgodą prawnoautorsko uprawnionych podmiotów, a muzyką – nie bójmy się użyć tego słowa – kradzioną, tzn. rozpowszechnianą w postaci mp3 bez autoryzacji.

Użytkownicy mp3, w celu obalenia ewentualnych zarzutów łamania prawa, często też, podpierają się „dozwolonym użytkiem”, w opozycji do „komercyjnego” obrotu mp3, nie wiedząc tak naprawdę czego te pojecia dotyczą.

Tak naprawdę jednak nie ważne jest czy ludzie używają formatu mp3, czy nie. Przecież mp3 jest tylko zaawansowaną technologią kompresji, jedynie nowym rodzajem „nośnika”, który nie niweluje istniejących praw autorskich, ani ich nie zmienia. Generalnie zatem jeżeli utwory muzyczne – nieważne czy w formacie mp3, czy innym – nie są autoryzowane przez twórcę lub producenta (ewentualnie inny podmiot), to tworzenie ich, a szczególnie rozpowszechnianie, jest nielegalne (chyba, że chodzi o prawdziwy uzytek osobisty).

Mit 1.: Udostępnianie muzyki w Internecie nikogo nie krzywdzi, bo właściwie jest to swego rodzaju promowanie cudzej twórczości, a zatem wręcz pomaganie twórcom, a nie szkodzenie im (tym bardziej jeżeli udostępnia się cudze utwory innym za darmo) .

Tak naprawdę to jedynie podmiot praw autorskich – tj. zazwyczaj twórca lub producent – jest uprawniony do rozporządzania dziełem i to jedynie on jest władny decydować czy w ogóle chce promować swoje dzieło (a wcale nie musi chcieć!) oraz w jaki sposób. Nie można zatem usprawiedliwiac łamania cudzych praw autorkich do utworu poprzez tego typu „postracjonalizację” działań niedozwolonych. Nie zastanawiaj się więc czy działasz na cudzą korzyść, czy nie, lecz po prostu zapytaj odpowiedni podmiot uprawniony (twórcę, producenta, itp.)

Mit 2.: Jeżeli nie pobieram opłat za ściąganie z mojego serwera utworów, to moja działalność jest „legalna”.

Nic bardziej mylnego! Jeżeli nie jesteś uprawnionym do rozporządzania utworem, i to w taki, a nie inny sposób (w ewentualnej licencji musi być dokładnie wyszczególnione pole eksploatacji utworu, która wyznacza zakres prawa do korzystania z danego utworu), nie możesz „sprzedawać”, ani nawet „rozdawać” chronionego utworu. Patrz również „Mit 1”.

Mit 3.: Jeżeli wprowadzam do sieci muzykę nagraną z płyty CD, którą posiadam, nie łamię prawa autorskiego.

Posiadanie egzemplarza płyty CD z muzyką, wcale nie oznacza „posiadania” samej muzyki. Możemy zatem swobodnie rozporządzać samą płytą (np. ją odsprzedać), nie możemy natomiast udostępniać w sieci nagrań z tej płyty, tak żeby każdy mógł je sobie „ściągać”, jeżeli nie dostaliśmy zgody właściciela praw autorskich na tego rodzaju rozpowszchnianie (musi to być zatem zgoda w ogóle na rozpowszechnianie, a do tego zgoda na taki, a nie inny właśnie sposób rozpowszechniania – w sieci).

Mit 4.: Jeżeli tylko „ściągam” utwory z nielegalnego serwera, albo zgrywam utwory z płyt CD do plików mp3 na moim komputerze, to nie łamię prawa, bo robię to w ramach tzw. użytku osobistego.

Te dwie sytuacje należy rozpatrzeć osobno. A więc na pewno ściąganie utworów z udostępnionych publicznie „nielegalnych serwerów”, nie mieści się w pojęciu dozwolonego użytku osobistego, które obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa (krewni żony lub małżonka) lub stosunku towarzyskiego (kolega, znajomy). Poza tym czym innym jest pożyczenie znajomemu płyty CD z ulubionym wykonawcą, a co innego udostępnienie jej wszystkim potęcjalnie chętnym (to jest już przynajmniej nielegalne rozpowszechnianie). Natomiast samo przenoszenie muzyki z CD do formatu mp3 na komputerze, dla wyłącznie własnych potrzeb, będzie można porównać z przegraniem CD na kasetę w celu słuchanie jej potem np. w samochodzie.

Mit 5.: Chociaż samo administrowanie serwerem z „nieautoryzowanymi” muzycznymi plikami (np. mp3) jest nielegalne, to jest w porządku prowadzenie serwisu z linkami do takich „nieautoryzowanych” plików. A więc jeżeli same pliki mp3 nie są na moim serwerze, to moje działanie jest legalne.

Znowu nic bardziej mylnego! Odpowiedzialność za naruszenie praw autorskich nie jest ograniczona jedynie do osób, które bezpośrednio stworzyły nielegalne pliki mp3 lub nielegalnie wprowadziły je na swoje serwery. W polskim prawie istnieje bowiem instytucja współsprawstwa, która powoduje, że również linkowanie może zostać uznane za łamanie praw autorskich. Nie ma przy tym nawet znaczenia, to czy osoba linkująca nielegalne utwory ma świadomość łamania prawa (stara łacińska paremia mówi, że „nieznajomość prawa szkodzi” – zatem niewiedza nie może być usprawiedliwieniem dla współsprawcy łamania praw autorskich).

Mit 6.: Przeniesienie „nieautoryzowanych” plików na serwer położony zagranicą, chroni mnie przed odpowiedzialnością.

Po pierwsze polskie prawo będzie stosowane już wtedy, kiedy sam uploading albo downloading będzie się odbywał w Polsce. Po drugie większość krajów ma podobne rozwiązania prawne, jak w Polsce. „Ucieczka” zagranicę nie załatwia więc sprawy.

mit 7.: Operator serwisu internetowego może oferować muzykę do downloadingu bez zgody włąścicieli praw autorskich, o ile obok plików mp3 z muzyką do ściągnięcia, zamieści jedną z notatek w rodzaju:
              „Jeżeli ściągniesz ten plik, musisz w ciągu 24 godzin skasować go z twardego dysku”

„Musisz już posiadać płytę CD z tym utworem, żeby legalnie ściągnąć ten plik”

„Ten serwis jest jedynie dla celów promocyjnych”

„Proszę, wesprzyj artystę i kup to na CD”

Nie ma żadnego znaczenia, ile tego rodzaju notek (w zamierzeniu „uchylających” odpowiedzialność) zostanie zamieszczonych w serwisie internetowym oferującym „nieautoryzowane” pliki mp3. Faktem bowiem jest, że każde reprodukowanie, oferowanie do dystrybucji lub dystrybuowanie chronionych nagrań, jest łamaniem prawa autorskiego.

Mit 8.: Jeżeli na WWW nie ma notatki dotyczącej prawa autorskiego do utworów mp3 tam zamieszczonych, to znaczy, że utwory te nie są chronione i można je „ściągać”.

W polskim prawie, każdy utwór jest chroniony jest już od samego momentu „ustalenia” (tzn., jak się przyjmuje, od momentu, gdy zapoznała się z nim przynajmniej jedna osoba poza
            • zodiak72 Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 09:23
              Mit 8.: Jeżeli na WWW nie ma notatki dotyczącej prawa autorskiego do utworów mp3 tam zamieszczonych, to znaczy, że utwory te nie są chronione i można je „ściągać”.

W polskim prawie, każdy utwór jest chroniony jest już od samego momentu „ustalenia” (tzn., jak się przyjmuje, od momentu, gdy zapoznała się z nim przynajmniej jedna osoba poza twórcą), jeżeli tylko jest przejawem twórczości o indywidualnym charakterze. Ochrona nie jest zatem uzależniona od jakichkolwiek formalnych przesłanek w postaci rejestracji czy jakichś notek autorskich. Jeżeli zatem utwór jest twórczy i oryginalny, to musimy przyjąć automatycznie, że jest chroniony – niezależnie czy jest na ten temat jakakolwiek notka.

Reasumując, należy stwierdzić, że - ściśle formalnie rzecz ujmując - większość obrotu mp3 w Internecie, to obrót nielegalny. Bez zgody odpowiednich uprawnionych podmiotów, można ewentualnie kodować w mp3 własne płyty CD – i to dla celów własnego użytku. Chodzi o sytuację, gdy np. chcemy słuchać tej muzyki przy pracy na laptopie lub z naszego przenośnego mp3 playera.

W zasadzie każde inne działanie należy uznać za nielegalne. Narazić to nas może zarówno na sankcje karne (łącznie z przepadkiem całego sprzętu komputerowego, serwerów i innych urządzeń służących do tworzenia mp3 i ich rozpowszechniania w sieci oraz karą pozbawienia wolności – nawet do kilku lat), jak i cywilne (dwukrotność lub trzykrotność wynagrodzenia autorskiego oraz ewentualne, dodatkowo, naprawienie szkody majątkowej wynikłej z naruszenia praw autorskich).

© 2001 Rafał Cisek"

akty prawne, regulujące w Polsce działalność mediow elektronicznych:

-Ustawa z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy - Kodeks cywilny
              oraz niektórych innych ustaw (2101 odsłon)
              -Ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (2374 odsłon)
              -Ustawa z dnia 12 września 2002 r. o elektronicznych instrumentach płatniczych (1689 odsłon)
              -Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (2028 odsłon)
              -Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych (671 odsłon)
              -Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o dostępie o informacji publicznej (679 odsłon)
              -Ustawa z dnia 28 października 2002 r. o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych
              za czyny zabronione pod groźbą kary (2368 odsłon)
              -Ustawa z dnia 19 września 2003 r. o zmianie ustawy o ochronie niektórych praw
              konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (753 odsłon)

Tekst ze strony www.nowemedia.home.pl/nuke/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28
              • farbenheit Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 11:50
                Czyli reasumując - nawet gdybym chcial nabywac legalne mp3, dzialac zgodnie z
                prawem to i tak nie moge prawda? Sic...
                • disperse Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 12:17
                  Nie do konca tak jest jak tu opisano:

Kupujac (cokolwiek, a tym samym i muzyke w MP3) powinienes dostac jakies
                  potwierdzenie zaplaty (faktura i paragon) co powinno byc wystarczajacym dowodem...
                  • zodiak72 Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 13:02
                    Posiadanie paragonu to jednyne wyjscie. Ale też nie zawsze bywa skuteczne (paragon po prostu blaknie dosc szybko).

dyskusja policjantow w tym temacie: www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=5590&highlight=paragony

Po drugie: nawet jezeli OBECNIE jest większa świadomosc konieczności posiadania paragonow fiskalnych za zakupy przez net - to pokaż mi gościa, który posiada paragon za zakup internetowy dokonany PRZED NP. DWOMA laty;-) A istnialy już wtedy sklepy internetowe;-) I zakladam przy tym, że gość chodzi po ziemi, a nie buja w oblokach i należy do grupy tych, którzy żądaliby paragonu. I zakladam, że sklep POSIADAL DWA lata temu mozliwosc wystawiania paragonow i faktur VAT;-)
                    • farbenheit Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 13:19
                      Ale wytlumaczcie mi Panowie jakim sposobem ja mam dostac paragon za zakup jednej
                      empetrojki? Pocztą mi go przyśla? Przyslą mailem a ja sobie go wydrukuje?
                      • zodiak72 Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 13:22
                        hehehehe;-))))))) No wlasnie;-) Jedyne wyjscie, to musisz żądać, by Ci przyslali ten paragon zwykłą pocztą, a nie mailem - bo paragon samemu sobie wydrukowany, to wiesz GDZIE policja będzie miała;-)
                      • ebusia_fam_fatal Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 15:46
                        ja bym po prostu pokazala xrodlo z ktorego pobralam te mp3.
                        (o ile za nia nie placilam tylko np jak na mp3.wp.pl - sciagnelam za free)
                        • jasiek53 big cyc 06.04.06, 17:46
                          macie tu link na darmowy teledysk

youtube.com/watch?v=Swcrsd-DDjQ&search=maryja
                          no to mamy pozamiatane
                          Jutro policja zapuka do drzwi waszych!
                        • farbenheit Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 17:50
                          Wlasnie o to pytalem - czy jesli ja sobie np z mp3.wp.pl posciagam pare rzeczy
                          to jak to zostanie uznane - piractwo czy nie ( zakladajac ze nie wywale tego po
                          24h )
                          • ebusia_fam_fatal Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 06.04.06, 23:04
                            farben, co Ty z tymi 24h?
                            przeciez mp3 mozna se miec i miec, o ile masz legale
                            ?!
                            • adamw Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 07.04.06, 16:52
                              pogrobowiec zabawnej teoryjki umieszczanej w zamierzchłej przeszłosci w
                              serwisach pirackich. Coś w stylu- "tak, oczywicie sciagaj co chcesz, ale obiecaj
                              nam, ze po 24 godzinach od sciągniecia skasuj co zassales, a obie strony
                              pozostana legalne"

Niegdys w kodeksie karnym byl artykul smiesznie okreslajacy kradziez pojazdu
                              mechanicznego- jako "zabór celem krótkotrwałego uzycia";)

Tak czy owak- bzdura- czy 24 min czy 24 dni- łamanie prawa autorskiego jest
                              przestępstwem:/
                              • xpiotrx1 Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 11:40
                                Najnowsze wiadomosci.
                                Znajomy któremu Policja zajęła komputer wezwano na komende i tam poproszono o
                                .... podpisanie świstka że "komputery ktore zabrali zostaly nalezycie
                                zabezpieczone pod wzgledem technicznym" jako że Łódż nie chce przyjąc komputerów
                                do ekspertyzy bo ani byly zaplombowane, ani dyski zabezpieczone przed zapisem,
                                wiec NIE ma pewnosci ze dane na dyskach są własciciela kompa i czy dysk w ogole
                                nalezy do wlasciciela. Znajomy oczywiscie nie podpisal onego swistka ;)
                                • paenka Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 11:47
                                  <rotfl> czyli wlasciwie mozna wszystko hrhrhrhrhrhrhrhrhhrhrhrhrhrhrhrhrhhrhrhrhrh i teraz policja moze tak "OSZUKALI NAS BANDA ZŁODZIEJÓW" kurde Cygan na prezdyenta jego cytaty sa uniwersalne :D
                                • jasiek53 Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 14:07
                                  xpiotrx1 napisał:

> Najnowsze wiadomosci.
                                  > Znajomy któremu Policja zajęła komputer wezwano na komende i tam poproszono o
                                  > .... podpisanie świstka że "komputery ktore zabrali zostaly nalezycie
                                  > zabezpieczone pod wzgledem technicznym" jako że Łódż nie chce przyjąc
                                  komputeró
                                  > w
                                  > do ekspertyzy bo ani byly zaplombowane, ani dyski zabezpieczone przed zapisem,
                                  > wiec NIE ma pewnosci ze dane na dyskach są własciciela kompa i czy dysk w
                                  ogole
                                  > nalezy do wlasciciela. Znajomy oczywiscie nie podpisal onego swistka ;

jesli to prawda to jest to całkowita kompromitacja policji.Jasne że łódz nie
                                  chce kompów przyjąć w takim stanie !żeby ich póżniej byle adwokacina oskarżył o
                                  niewiadomo co.Teraz niech Sieradz się martwi !
                                  i mogą ludzi pocałować....
                                  już widzę oczema wyobrażni te wnioski o odszkodowania za uszkodzone prze naszą
                                  poicję kompy(albo stratę danych ,bo napewnocoś pokasowali "eksperci")
                                • disperse Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 15:20
                                  Cala misternie zaplanowana akcja nie wypalila ? :D
                                • ebusia_fam_fatal Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 19:02
                                  bartek? no to mu sie upieklo:D
                                  nie bartek? no to mu sie upieklo:D:D:D
                                  • xpiotrx1 Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 20:32
                                    bartek :)
                                    • ebusia_fam_fatal Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 20:45
                                      no juz z nim gadalam :)
                                      policja sieradzka jest debest :)))))
                    • disperse Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 15:12
                      Nie winikam w poszczegolne pzrypadki Zodiak, ale zdaje sie ze brak paragonu /
                      faktury wystawionego pzrez sporzedawce jest przestepstwem!
                      Troche mnie to dziwi, bo 2 lata temu kupujac zarowno aparat (www.foto-net.pl)
                      jaki i mase innych rzeczy w komputroniku, ZAWSZE dostawalem fakture.

• zodiak72 Re: Jak to jest z tymi mp3?- tak to jest cd. 11.04.06, 15:34
                        Ale z paragonami to przeważnie bywa tak że, owszem - są wystawiane, ale ludzie nie zawsze je biorą. O to biega.
    • sieradzak Czy coś nowego ;) 26.04.06, 01:29
      Coś sprawa przycichła ?
      ma ktoś nowe doniesienia w tej materii ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka