Dodaj do ulubionych

Informatyka - uniwerek a polibuda

30.03.06, 21:55
Zastanawiam się nad studiami informatycznymi. Wiem, że wŁodzi informatykę
mozna studiować na Uniwerku, Politechnice i CKMie. Z tego co słyszałam to na
Uniwersytecie jest ponoć więcej teorii, a na Politechnice raczej wyższy
poziom. Vzy to prawda? Macie może jakieś porównanie?

Z góry dzięki za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: P.F. Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.lodz.msk.pl 30.03.06, 22:20
      W praktyce osoby które ukończyły Politechnikę zwykle mają większe umiejętności,
      choć ostatnio poziom tej uczelni (a przynajmniej odsiew na egzaminach) mocno
      podupadł - na rozmowy kwalifikacyjne przychodzi coraz więcej "betonów" z
      dyplomami i nikłą wiedzą..
    • gray Re: Informatyka - uniwerek a polibuda 30.03.06, 22:45

po informatyce na UŁ będziesz matematykiem z umiejętnością programowania, na
      studiach technicznych zyskasz choćby podstawowe umiejętności czyli to co się
      liczy w tym zawodzie.
      • Gość: J.S. Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: 195.69.82.* 31.03.06, 15:09
        > po informatyce na UŁ będziesz matematykiem

Zalezy po ktorej - jest jeszcze IiE na ek-socu ;]

Tak na marginesie, swoje umiejetnosci i zainteresowania w tej materii
        rozwijalem i rozwijam sam, uczelnia byla dla mnie niejako dodatkiem do tego.

Co do uczelni stricte technicznych - moj znajomy pracujacy w jednej z firm
        tworzacych oprogramowanie dla bankowosci i przedsiebiorstw podkresla, ze
        studentom tychze uczelni czesto brakuje wiedzy dotyczacej funkcjonowania
        podmiotow, dla ktorych pisane jest oprogramowanie ("Plan kont? A co to
        takiego?"). Mnie osobiscie IiE dala solidna podbudowe z zakresu bankowosci,
        fukcjonowania finansow przedsiebiorstw itp. szeroko rozumianej ekonomii, i nie
        zaluje, ze wybralem UL zamiast PL
        • Gość: ania Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.astral.lodz.pl 19.04.06, 15:49
          a jaka specjlnosc?:>
          • Gość: gienio Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.astral.lodz.pl 19.04.06, 18:31
            Jak znam zycie to pewnie informatyka ekonomiczna ,no chyba ze KMBO (o ktorym
            pojecia zadnego ni mam) .
      • teufel Re: Informatyka - uniwerek a polibuda 31.03.06, 15:22
        Na FiC po informatyce stosowanej będziesz matematyko-fizyko-elektroniko-informatykiem.
    • Gość: Kuba Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.retsat1.com.pl 31.03.06, 13:17
      Napiszcie jak jest w Wyższej Szkole Informatyki, w przyszłym roku kończę
      technikum informatyczne i rozważam tam studiowanie.
      • camelot Re: Informatyka - uniwerek a polibuda 31.03.06, 13:40
        Lepsza najgorsza uczelnia państwowa niż najlepsza uczelnia prywatna. Za
        paręnaście latnikt nie będzie pamietał że taka WSI była a uniwerek czy polibuda
        napewno będą.
        • Gość: dzidek Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.retsat1.com.pl 31.03.06, 17:28
          Rektorem Wyższej Szkoły Informatyki jest (był?) prof. Edward Kącki, który przed
          laty uczył mnie matematyki na Politechnice. Zapamiętałem go jako świetnego
          fachowca. Jest już w bardzo podeszłym wieku. Czyżby dla chleba firmował jakąś
          kiepską uczelnię.
        • Gość: magda Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 21:11
          O najlepszych uczelniach prywatnych na pewno nikt nie zapomni, bo one nie
          upadna, a wrecz przeciwnie - beda sie preznie rozwijac. Jesli juz porownywac
          najgorsze panstwowe do najlepszych prywatnych, to te drugie maja o wiele lepsze
          wyposazenie, sprzet, stwarzaja lepsze warunki nauki, pracy i rozwoju. A akurat
          Ty mowisz o najgorszych panstwowych, a za chwile wymieniasz Politechnike Lodzka
          i Uniwersytet Lodzki. Ciekawe... ;)
    • Gość: edyta Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.wsinf.edu.pl / *.wsinf.edu.pl 03.04.06, 14:38
      odradzam stanowczo UŁ!!!
      dużo teorii, mało praktyki, przestażałe programy i komputery prechistoryczne!,
      dużo matmy mało informatyki - zato proponują wysoką cenę i super budynek

Pł - tak!!!
      dużo praktyki, teorii też sporo , ale raczej przydatnej niż tylko takiej żeby
      się nauczyc i zapomnieć, dobry sprzęt - cena niższa niż na UŁ i zdecydowanie
      gorsze budynki (ale jak dla mnie to nie miało znaczenia)

pozdrawiam
      • Gość: hohoho Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.toya.net.pl 23.04.06, 23:34
        Ciekaw jestem z kad te informacje ;)
        1. Przestarzałe programy? Które? :)
        2. Przestarzałe komputery? LOL
        3. rozumiem, ze wieczorowo lub zaocznie... nie wiem, jestem na dziennych
        4. super budynek? czyli mowisz o wydziale zarzadzania? W takim razie jestes w
        bledzie - tam nie ma kierunku informatyka jako takiego. Jest tylko informatyka w
        zarzadzaniu.
        Jak chcesz studiować INFORMATYKĘ to tylko na wydziale matematyki.
        • Gość: gienio Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.astral.lodz.pl 24.04.06, 08:18
          radzilbym sprawdzic z jakiego IP Edyta pisze :D
    • amrita Re: Informatyka - uniwerek a polibuda 19.04.06, 19:40
      dzięki za odpowiedzi, ale moze jeszcze jakieś wskazówki?
      bo ja ciągle mało się w tym orientuję, a z tego co czytam to zdania są raczej
      podzielone

pozdrawiam,
      a:)
      • Gość: zagi Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.toya.net.pl 24.04.06, 14:33
        Ukończyłem na UŁ na wydziale mat informatykę- stanowczo odradzam studiowanie tam
        informatyki no chyba, że ktoś chce zostać mega programistą albo....matematykiem.
    • Gość: ada Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:20
      polibuda
    • Gość: Manieq Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: 217.96.5.* 26.06.06, 13:24
      Z doświadczenia: lepiej jest na informatykę-programowanie do Wawy, Krakowa,
      Wrocka lub Poznania.
      Lepszy poziom, a co więcej w trakcie studiów jest gdzie złapać pierwsze
      doświadczenie.
      I zdecydowanie Uniwersytet, np MIMUW gdzie poznasz całą teorię algorytmów itp, a
      o doświadczenie i umiejętność stricte programowania zadbaję setki firm.

A w Łodzi jest tylko kilka firm produkujących Software, więc po studiach i tak
      trzeba uciekać.
      • Gość: Gambo Re: Informatyka - uniwerek a polibuda IP: *.marton.net.pl / 80.48.60.* 30.06.06, 22:50
        Studiowanie na informatyki na UŁ rozni sie od PŁ. Na polibudzie od pierwszego
        semestru juz jest sporo informatyki - przez pierwsze 5 semestrow robi sie
        program informatyki z 3.5 roku na uniwerku (tak bylo kiedys moze teraz sie plan
        pozmienial). Na polibudzie informatyka jest na 3 wydzialach: Elektoniki...,
        FTIMS, CKM. Na FTIMSIE jest 5 specjalnosci (www.ftims.p.lodz.pl).
        Ponadto na uniwerku jest sporo matmy za to na polibudzie masz fizyke,
        elektorotechnike a informatyki wychodzi porownywalnie.
        Ogolnie ciezko jest stwierdzic po ukonczeniu ktorej uczelni bedziesz lepiej
        wyedukowany. Generalnie na zadnej nie zdobedziesz glebokiej specjalistycznej
        wiedzy - jesli chcesz sie specjalizowac w jakies dziedzinie to na pewno
        dostaniesz solidne podstawy a reszta zalezy tylko i wylacznie od Ciebie.
        Ja konczylem Polibude wiec wiadomo co bym polecal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka