Dodaj do ulubionych

SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz

09.04.06, 18:03
czy ktoś wie może o przedwojennej piłce i sporcie w Sieradzu!
Obserwuj wątek
    • paenka Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 19:09
      Jasiek wez sie naucz tytuly watkow jasniej formulowac. Bo na pierwszy rzut oka
      dla laika, bo nie wiem jak dla kogos kto sie zna na tym, ten watek jest
      powieleniem poprzednich.
      • farbenheit Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 22:57
        Napisalbym tu cos...ale pewnie zaraz jasiek stwierdzi, ze jestem przeciwny pilce
        i wogole wszelkim dyscyplinom spotru w tym miescie - wiec sobie daruje
        • jasiek53 Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 23:08
          farbenheit się obraził?
          Nie oskarżałem cię o to.Chciałeś skasować moje dwa KS-y dla nauczki :)
          to ja tobie ironicznie odpowiedziałem :)
          • ebusia_fam_fatal Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 23:11
            lecz sie
            • farbenheit Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 23:12
              Na nogi - na glowe za pozno
      • sieradzak Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 23:35
        paenka napisała:

> Jasiek wez sie naucz tytuly watkow jasniej formulowac. Bo na pierwszy rzut oka
        > dla laika, bo nie wiem jak dla kogos kto sie zna na tym, ten watek jest
        > powieleniem poprzednich.

Tu bym polemizował, co do zasadności wątku ?
        Można przyjąc, że "KS Wrta" to wątek o bieżącej działalności klubu

a ten z Sokołem ma byc o klubie Sokół i ogólnie historii piłki nożnej w
        Sieradzu. Takie rozbicie w zasadzi może byc. Aktualności, to ciągle jakieś mecze
        wyniki, dyskusje ... i wątek historyczny może ... "zginąc".

Tak więc w tym przypadku, staję w obronie jaśka ;) Choc sprawa jak zwylke dośc
        enigmatyczna, czy to jest powielanie, czy nie ;) Jednak nie krytykuję za to
        jaśka w czambuł, jednak każdy ma prawo do swojej interpretacji. Ja przedstawiam
        swoją.

Widzisz jasiek - jak to jest, jak się zrazi do siebie ludzi ? ;( Teraz patrzą na
        Ciebie przez pryzmat wcześniejszych postaw i stwierdzeń, dlatego nie sztuka
        napisac, ale wiedziec co piszesz i jak to będzie odbierane przez innych.
        • paenka Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 23:39
          Sieradzak czytaj uwaznie. Chodzi mi o tytuł wątku. Z jego tresci dowiedzialam
          sie ze chodzi o historyczna strone aczkolwiek nie skapnelabym sie po samym
          tytule, bo sama nazwa mi nic nie mowi. Warta to warta, dla laika takiego jak
          ja. Chodzi mi o to aby nie zamieszczac watkow o tytule typu "co o tym sadzicie"
          i dopiero w tresci watku dowiaduje sie ze np chodzi np ....nie wiem....zmyslam
          teraz....przekrecie pani prezydent. Nie mozna po prostu tytulu watku opisac
          Historia-sokol warta?
          • sieradzak Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 23:54
            paenka napisała:

> Sieradzak czytaj uwaznie. Chodzi mi o tytuł wątku. Z jego tresci dowiedzialam
            > sie ze chodzi o historyczna strone aczkolwiek nie skapnelabym sie po samym
            > tytule, bo sama nazwa mi nic nie mowi. Warta to warta, dla laika takiego jak
            > ja. Chodzi mi o to aby nie zamieszczac watkow o tytule typu "co o tym sadzicie"
            >
            > i dopiero w tresci watku dowiaduje sie ze np chodzi np ....nie wiem....zmyslam
            > teraz....przekrecie pani prezydent. Nie mozna po prostu tytulu watku opisac
            > Historia-sokol warta?

No tytuł, może byc ciut mylący, choc dla mnie nie stanowiło to problemu i jakoś
            od razu wiedziałem, że chodzi o nijako historię Warty Sieradz w kontekście
            Sokoła Sieradz.
            Można było też napisac: "Sokół Sieradz" "historia Warty Sieradz", ale "Sokół
            Sieradz a Warta Sieradz" ... to jak dla mnie oczywiste ;)
            • paenka Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 09.04.06, 23:56
              uffff tak jak pisalam wczesniej nie dla kazdego, nie dla mnie
      • zodiak72 Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 10.04.06, 10:14
        tu paenka ma rację - jasiek, jak Boga milosiernego .... po tytule tego wątku myślałem, że chodzi o mecz Warty z jakimś Sokolem;-)) A moze mnie juz zmula ten dzisiejszy pochmurny poranek?;-)
        • jasiek53 a wracając do tematu! 10.04.06, 13:24
          skoro już ustaliliśmy o co mi chodziło to może porozmawiamy na ten temat

Mógłby ktoś podzielić się swoimi wiadomościami na temat Sokoła i ogólne sportu
          przed wojną albowiem temat ten wydaje się dość ciekawy i zdaje się ,że nie był
          jeszcze poruszany na owym forum!
          Czy ktoś wie gdzie mieściła się siedziba Sokoła,jakie sekcje posiadał
          i druga sprawa !
          może ktoś wie jak wyglądała kwestia sportu żydowskiego w Sieradzu!
          pewnie był jakiś klub żydowski Maccabi ,Hapoel czy Hasmonea?
          Z tego co wiem to w wielu miastach żydowskie kluby działały dość prężnie.
          • zodiak72 Re: a wracając do tematu! 10.04.06, 13:37
            Niestety - na tą chwilę nie wiem nic w tym temacie;-(
          • sbi Re: a wracając do tematu! 10.04.06, 14:07
            Wydaje mi się że była jakaś mała wzmianka na temat Sokoła w monografi Pogorzelskiego. Spróbuje poszukać jak ją znajde :)
          • hajdana Re: a wracając do tematu! 10.04.06, 14:52
            widziałam coś na ten temat w monografii Milczarka, wrócę do domu to poszukam,
            do pracy nie zabieram, cierpliwości;)
          • sbi Sokół wg Pogorzelskiego 10.04.06, 19:25
            s.149
            "Sokół". Towarzystwo gimnastyczne, istnieje od 1921 r. Prezesem Sokoła jest dr Marek Zaleski. Gniazdo sieradzkie liczy 237 członków popierających, członków czynnych 90 z tego 60 sokołów i 30 sokolic. Oprócz tego młodziezy sokolej "Dorostu 62. Oddział konny Sokoła liczy 85 członków. Gniazdu powiatowemu podlega nadto w powiecie 8 gniazd z ogólna ilościa 200 członków. Sokół posiada własną orkiestrę z 28 osób, od 1924. Posiada tez własny sztandar. Oprócz ćwiczeń gimnastycznych ćwiczą bronią wojskową.

Jak widać ks. Pogorzelski nie był fanem piłki noznej bo nie ma o niej żadnej wzmianki :)
          • sbi są jeszcze inne źródła :) 10.04.06, 19:37
            Andrzej Tomaszewicz - "Niektóre zagadnienia życia kulturalnego Sieradza w dwudziestoleciu międzywojennym"

.... Dalsza nowość w zakresie kultury masowej to sport. W roku 1921 uruchomiono Gniazdo Towarzystwa Gimnastycznego "Sokół". Początkowo stowarzyszenie posiadało tylko dwie sekcje gimnastyczne, z upływem jednak czasu uruchomiono jeszcze sekcje: piłki nożnej, siatkówki i kolarską. W roku 1926 "Sokół" liczył 237 członków popierających i 90 czynnych, a długoletnim jego prezesem był dr Marek Zaleski.
            Drugim stowarzyszeniem sportowym był Sieradzki Klub Sportowy "Czarni". Zorganizowany w 1922 r. z inicjatywy młodziezy sieradzkiej na czele z L. Piestrzyńskim, liczył 200 członków, w tym 40 czynnych. Klub posiadał sekcję piłkarską, której druzyna jeszcze w 1922 r. przystąpiła do rozgrywek o mistrzostwo klasy C okręgu łódzkiego. Mankamentem był jednak brak boiska - pierwsze mecze rozgrywano po prostu na łęgu za wzgórzem zamkowym. W następnym roku "Czarni" uzyskali jednak od magistratu plac, na którym własnym sumptem urządzono boisko sportowe.
            • hajdana trochę jeszcze znalezionych n/t 10.04.06, 23:56
              a podbiję statystykę w tym swoją (skromną) i kiedy inni szaleją w Piotrkowie
              streszczę mojego idola-p.Milczarka:)
              Króciutko bo późno:
              Koniec XIX w. pierwsze organizacje sportowe np. Sieradzkie Towarzystwo
              Wioślarskie.
              I wojna światowa - zawieszone wszystkie działania przez Niemców.
              Po I wojnie światowej było cytuję "niemrawo". Wznowił działalność
              gimnastyczną "Harcerz" założony tajnie w 1917 r. Osobno hufce męski i żeński.
              Potem jak wyżej PZStrzelecki i "Sokół" (tenis!) i "Czarni", którzy zmienili
              nazwę na KS"Sieradzanka", w 1929 r. odstąpili prawo dzierżawy stadionu
              PZStrzeleckiemu, w tym okresie pojawiła się przystań kajakowa i sporty wodne.
              Obok polskich organizacji działały żydowskie np. Harcerz Żydowski, Żydowski
              Klub Sportowy (u Penkula), ŻOS "Haszomer", ŻSS "Makabi" i in.
              Sieradzanka w 1930 r. grała mecze w Bełchatowie i Aleksandrowie - otrzymała
              dyplomy i puchary (może coś ocalało w izbie pamięci?).
              Co roku organizowane były biegi przełajowe - taki teren tylko biegać :)
              • sieradzak Re: trochę jeszcze znalezionych 11.04.06, 00:09
                hajdana napisała:

> a podbiję statystykę w tym swoją (skromną) i kiedy inni szaleją w Piotrkowie
                > streszczę mojego idola-p.Milczarka:)
                > Króciutko bo późno:
                > Koniec XIX w. pierwsze organizacje sportowe np. Sieradzkie Towarzystwo
                > Wioślarskie.
                > I wojna światowa - zawieszone wszystkie działania przez Niemców.
                > Po I wojnie światowej było cytuję "niemrawo". Wznowił działalność
                > gimnastyczną "Harcerz" założony tajnie w 1917 r. Osobno hufce męski i żeński.
                > Potem jak wyżej PZStrzelecki i "Sokół" (tenis!) i "Czarni", którzy zmienili
                > nazwę na KS"Sieradzanka", w 1929 r. odstąpili prawo dzierżawy stadionu
                > PZStrzeleckiemu, w tym okresie pojawiła się przystań kajakowa i sporty wodne.
                > Obok polskich organizacji działały żydowskie np. Harcerz Żydowski, Żydowski
                > Klub Sportowy (u Penkula), ŻOS "Haszomer", ŻSS "Makabi" i in.
                > Sieradzanka w 1930 r. grała mecze w Bełchatowie i Aleksandrowie - otrzymała
                > dyplomy i puchary (może coś ocalało w izbie pamięci?).
                > Co roku organizowane były biegi przełajowe - taki teren tylko biegać :)

Kurcze, aż tyle tego było ?
                W takiej małej przedwojennej wiosce Sieradz ?
                Szok !
                I szlag wszystko trafił ;(
                ehh
                Szkoda !
                • esie Re: trochę jeszcze znalezionych 11.04.06, 07:48
                  > Kurcze, aż tyle tego było ?
                  > W takiej małej przedwojennej wiosce Sieradz ?

Nie było telewizji, internetu to trzeba było jakoś czas zabić. Nie można było ciagle w kinie siedzieć - przed wojną też chyba dwa były w Sieradzu :)
    • jasiek53 Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 11.04.06, 13:46
      dziękuję za odzew!
      to bardzo cenne informacje dla mnie
      czekam na jeszcze......................................:)
      • paenka Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 11.04.06, 14:53
        A sam to nie łaskaw poszperać, inni maja z cioebie to robić? Jest takie coś w
        Sieradzu jak biblioteka i to w sztuk kilka i czytelnia też. Polecam, mozna
        znalezc tam wiele cennych informacji.
        • jasiek53 Re: SokóŁ Sieradz a Warta Sieradz 11.04.06, 15:01
          mało casu kurka wodna
          :D
          • jasiek53 i już koniec wiadomości? 16.04.06, 02:51

• sbi Trochę historii najnowszej 05.05.06, 19:30
      Pewnie znasz to z autopsji, ale zawsze to słowo pisane:
      egazeta.dziennik.lodz.pl/O30608_2006/05/05/DLPS050510M.pdf
      • jasiek53 Re: Trochę historii najnowszej 06.05.06, 01:50
        dzięki sbi
        łza się w oku kręci.......)
        pamiętam jak kibice na derbach byli podzieleni że hhohoho