Dodaj do ulubionych

Zaczęło się

18.04.06, 10:00

właściwie dopiero co otworzyłem oczy, bo w tramwaju czytałem książkę albo
spałem - do końca nie wiadomo. ledwo co przejrzałem niusy, prawie pomyślałem o
zrobieniu herbaty, miałem nawet w planach wyjście na tego papierosa, po którym
wypada już zabrać się do pracy, i co? i zadzwonił telefon...
Obserwuj wątek
    • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 10:07
      ...przez dłuższą chwilę nikt po drugiej stronie się nie odzywał, z daleka
      słychać było tylko fragmenty serwisu informacyjnego jednej z komercyjnych
      rozgłośni. Po chwili wreszcie pojawił się damski głos. Miły jak na tą porę dnia.
      Musiał należeć do młodej kobiety. Ładnej.... ?
      -Pan Gray ? - zapytała ...
      • gray Re: Zaczęło się 18.04.06, 10:12

-Pan Gray - odpowiedział Pan Gray
        -Co z naszym komputerem?

czar prysł.
        • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 10:16
          rozpryski czaru mieniły się tysiącem drobnych kawałeczkół po całym
          pomieszczeniu. Gray stał przyglądając się temu oniemiały. Czył się jak
          pięciolatek , kiedy mama zabrała go na pokaz baniek mydlanych. W tej chwili
          telefon zadzwonił ponownie.
          • fauve Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:10
            Tym razem w słuchawce odezwał się ochrypły męski głos.
            - Oddaj kasę ch...!
            • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:18
              Gray poluzował wężeł krawata, odpiął ostatni guzik. Zimna kropla potu pojawiła
              się na zbyt wysokim czole." Wiedziałem że ta chwila musi nadejść, ale dlaczego
              właśnie dziś, dlaczggo w takim dniu... czekałem na tą datę od kilku miesiący
              skrzętnie odliczając mijające godziny...ten telefon....co robić... ???
              • gray Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:42

i nagle, jak to często się zdarzało w takich chwilach, gray doznał olśnienia:
                -krawat? wysokie czoło? - zdumiał się - na szczęście to nie ja odebrałem!
                • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:46
                  dla pewności zerknął w lustro. Twarz po drugiej stronie uśmiechała się do niego
                  tajemniczo. Niby wszystko grało a jednak nie dałby głowy że to jego własne
                  odbicie.... może to ten majonez z Tesco ?
                  • gray Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:31

albo lustro z Praktikera... - dumał
          • ona214 kontynuujcie 18.04.06, 11:11
            bo ładnie się zapowiada. Widze ,że talenty nam rosną na tym forum;). Excentrix o
            bańkach było super - lubie takie metafory.
          • cassani Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:48
            miękki, niemal dziewczęcy głos zapytał niesmiało:
            - Halo? Czy to Ty?
            Gray zamilkł. Przez głowę przemknęły mu wspomnienia tych wszystkich szybkich,
            gorących wieczorów i wlekących się po nich długich dni oczekujących na następny
            pocałunek, tych obietnic składanych przez łzy i młodzieńczej brawury z jaką
            próbował zdobyć jej serce.
            Dlaczego dopiero teraz dzwonisz - pomyślał - dlaczego?
            • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:55
              -wiem, potrafiłem być podły a to ostatnie zniknięcie bez słowa...roztrząsam to
              co dzień na tysiąc sposobów, próbuję znaleźć jakieś logoczne wytłumaczenie. Nie
              przychodzi mi nic do głowy, nic co mogłoby jakoś tą sytuację odgmatwać...
              Może wystarczy zwykłe "przeprasazam"...??? Jesteś tam jeszcze... ??
              • cassani Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:09
                - Jestem - szepnęła ulotnie drżącym głosem - jestem...
                Gray poczuł że dłużej nie wytrzyma, łzy cisnęły mu się do oczu, wspomnienia
                galopowały przez głowę jak szalone, ale on wiedzał że dłużej nie będzie mógł
                rozmawiac z tym piętnem odciskającym się na każdym jego pojedyńczym słowie, na
                każdej literze, na każdej myśli.
                - Julio - wyszeptał wzruszony Gray - poczekaj chwile przy słuchawce, musze
                wytrzeć buta bo chyba...
            • big_news Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:57
              - Dlaczego dzwonisz dopiero w drugiej połowie kwietnia?! - żal dusił mu gardło.
              - Przecież do Sylwestra zostało tak niewiele czasu! - był w pełni świadomy
              faktu, iż po raz wtóry zmuszony będzie bawić się bez niej.
              • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 11:59
                i nic już nie będzie takie same...
                • big_news Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:01
                  Łzy wielkie jak grochy z łoskotem rozbijały się o biurowe płytki PCV...
                  • cassani Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:04
                    przechodząca sprzątaczka spojrzała spod brwi: "czego brudzi!, potem domyć nie
                    można!"
                    • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:09
                      dopadła go taka bezradność, takie zniechęcenie. Gdyby to jeszcze na początku
                      tygodnia ale jest wtorek, wtorek na który czekał. Postanowł że nie zostanie tu
                      ani chwili dłużej. Wziłął kanapkę z wędliną, kocyk i misia i trzaskając za sobą
                      drzwiami ruszył w nieznane.
                      • cassani Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:12
                        po chwili przystanął.
                        - Cholera, zapomniałem komputera. Ja ja obejrzę Misia?
                        zezłoszczony zawrócił na pięcie i wszedł z powrotem w czar tamtych wspomnień.
                      • big_news Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:14
                        Wtem zaterkotał dźwięk drugiej, sekretnej komórki graya:

Biały miś dla dziewczyny,
                        Którą kocham i kochał będę wciąż,
                        Lecz dziewczyna jest już z innym
                        I pozostał mi tylko biały miś.

Hej dziewczyno, spójrz na misia,
                        Niech przypomni chłopca ci
                        Nieszczęśliwego małego misia,
                        Który w oczach ma tylko białe łzy.

Minął czas, naszych spotkań,
                        Minął dzień, zaginął biały miś
                        I pozostał żal i smutek,
                        Po dziewczynie, po misiu i po snach.

Prędko sięgnął do wewnętrznej, ukrytej kieszeni marynarki...
                      • ona214 założył czerwona koszulkę... 18.04.06, 12:14
                        i tak powstał "Kubuś Puchatek"
                        No dobra, nie mogłam się powstrzymac jak przeczytałam o tym misiu. Kontynuujcie
                        - baardzo dobrze wam idzie. Potem to zanieście do jakiegoś wydawcy i bedzie co
                        czytać w wakacje (żeby się zrelaksować):)
                        • big_news Re: założył czerwona koszulkę... 18.04.06, 12:29
                          Przytulając do lewego ucha, tak bliskiego mu sekretnego Ericsona, prawym wyłowił
                          nie mniej przyjemny odgłos równie zakamuflowanego Siemensa:

Siedem dziewcząt z Albatrosa, Tyś jedyna,
                          Dziś pozostał mi po Tobie smutek - żal,
                          Miałaś wtedy siedemnaście lat dziewczyno,
                          W Augustowie pierwszy raz ujrzałem Cię.

A na imię miałaś właśnie Beata,
                          Piękne imię musisz przyznać, miła ma.
                          Zabierałem ją co dzień na fregatę,
                          By miłością swą upajała mnie.

Niezwłocznie wydobył, już trzeci telefon z innej głęboko ukrytej kieszonki...
                          • gray Re: założył czerwona koszulkę... 18.04.06, 12:39
                            big_news napisał:

> Niezwłocznie wydobył, już trzeci telefon z innej głęboko ukrytej kieszonki...

tym razem z tej ulubionej...
                            • big_news Re: założył czerwona koszulkę... 18.04.06, 13:00
                              Tu tyż niezgorsze, a w dodatku bez biednych zwierzaczków prowadzonych na rzeź;):
                              www.dobrakuchnia.com/index.php?option=com_content&task=view&id=935&Itemid=45
    • brite Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:13
      ze słuchawki dobiegł słodki, miękki głos:
      - A teraz na linii mamy siedmioletnią Julcię z Poddębic. Proszę, Julciu, w
      jakiej intencji chcesz się pomodlić?
      • ona214 to ci się udało :)/nt 18.04.06, 12:16

• excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:16
        niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja Zawsze Dziewica. Ja to bym siem
        kciała pomodlić tej pani Suki, czy jakoś tak...Szcuki, o! Szczuki, przypomniałam
        se. No, żeby jej ten aparat z zębów zdjęli bo wygląda jak ten z Bonda, co zębam
        wszystko przegryzał. No i żeby tą panią wreszcie ktoś bzyknął bo ona taka jakaś
        niedobzykana moim zdaniem...
        • iluminacja256 Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:21
          Dziękujemy ci za taką piekną modlitwę na antenie i prosimy o kolejny telefon.
          Ojcze Marianie, co ojciec mysli o tym nazwisku- Szczuka? Czy to nei jakiś
          zdrajca narodowy z pewnej ksiązki inspirowanej przez ruch masońsko-
          komunistyczny "Popioł i diament" nosił takie nazwisko?
          • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:29
            N.B.P.J.C. i M.Z.D. Ojcze Tadeuszu i Kochana Rozgłośnio !! Ja najmocniej
            przepraszam, że codzień mędzę o to samo, ale tak między nami mówiąc, nie widzę
            żadnej poprawy ///
            • iluminacja256 Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:35
              NBPJC I MZD - mozna poprosić o rozwiniecie skrótu? Niestety, ojciec Mariann
              odmówił dziś 134 Ojcze nasz i 234 ZdrowaS Mario w intencji walki z
              międyznarodowym spiskiem masońskim, co niestety neico obniżyło juego percepcję
              wszystkiego, co nei dotyczy pacierza.
              • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:40
                rozwinięcie w poście z 12:16 :) niech się tylko nie modlą w intencji
                zlikwidowanie spisku żydowskiego bo nam forum zamkno ... :)
                • iluminacja256 Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:45
                  aha, aha, to pieknie, pięknie skoro mamy JPII, MP3 to i NBPJC Bogu sie podoba!
                  Alleluja i do przodu, musimy siac, siać!
                  • excentrix Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:50
                    i niech będzie pochwa !! ;)
                    • iluminacja256 Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:55
                      teraz i zawsze i wszędzie w okolicy ojca dyrektora!:)
      • cassani Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:17
        w intencji wszystkich Julć i Madź i żebym trafiła na łatwe pytania
        egzaminacyjne przed przyszłoroczną Pierwszą Komunią i żebym nie trafiła na
        grzechy główne bo mi się mylą.

PS. w kwestii technicznej - jak to - radio do niego zadzwoniło?
        • brite Re: Zaczęło się 18.04.06, 12:22
          > PS. w kwestii technicznej - jak to - radio do niego zadzwoniło?

Nie czepiaj się, to jest licencia poetica :P

Poza tym, czy po '3 słowach do ojca prowadzącego', pozwoliliby tak dzwonić byle
          komu bez weryfikacji?
          • cassani no ale 18.04.06, 13:12
            rozumiem że dzwoni redaktor i mówi ze posłuchamy Julcię - czyli radio dzwoni i
            rozmawia z Grayem!
            Lem by się nie powstydził! karierę widze, karierę!

a wracając do Julci.
            -
            • brite ale 18.04.06, 13:24
              siurrealistycznie miało być... Kafkowsko... tajemniczo... przekłamanie na
              łączach... Gray miał zostać tajemniczo uwikłany w historię zamiany osobowości z
              młodą mieszkanką Poddębic... ten jeden telefon miał otworzyć drogę do
              niezbadanych światów... akcja miała rozgrywać się na wielu płaszczyznach i w
              kilku sferach, w tym co najmiej w dwóch warstwach podświadomości... to była
              przysłowiowa dziewczynka z zapałkami w beczce prochu, pyłu i kurzu dziejów,
              impulsywnie otwierająca wirowy portal prowadzący w Nieznane... i jeszcze parę
              wielokropków...
              • excentrix Re: ale 18.04.06, 13:38
                zaczęło się bardzo obiecująco. Zwyczajowo jednak wątek się rozmył i podzielił na
                dziesiąć podwątków, ale może tradycja w tubylcach nie zglinie i uda się coś
                kiedyś dłuższego napisać
                • cassani no dobrze 18.04.06, 13:43
                  moja wina, wracam do sedna wątku.
                  dziewczynko - a czemu ty masz 7 lat i juz ci urosły wąsy? spytał Ojciec -
                  dyrektor-redaktor-inwestor.
                  • excentrix Re: no dobrze 18.04.06, 13:48
                    dziewczynka tylko pokraśniała, napuchła, łzy zalały jej niezbyt piękne oblicze.
                    Ruszyła przed siebie ile sił w jej małych dziewczęczych nóżkach. Rozbijając
                    szybę gabinetu Ojca D. miała jeszcze 21 pięter aby całe życie dokładnie
                    przeleciało jej przed oczami
                    • big_news Re: no dobrze 18.04.06, 14:02
                      Szczęśliwie spadła na dach luksusowego Maybacha. Z jego wnętrza wynurzył się
                      poseł Misztal z niewielkim tylko guzem na czole.
                      - To znak z Niebios! - wykrzyknął. - Od jutra wszyscy moi cementowniani
                      pracownicy otrzymają 1,60 pln na godzinę, czyli tyle, ile dotąd za niedziele i
                      święta! - podniesionym nienaturalnie głosem oznajmił niewiarygodną nowinę.
                      Ludzki pan, z tego Misztala...
                      • cassani oho!Bigi szykuje nas na wprowadzenie nowego 18.04.06, 14:05
                        bohatera. Misztal, zaraz będzie Lepper, potem Tusk, Kaczyński i Kwachu i się
                        zagłębimy w morze niedopowiedzeń i niezgodności w opiniach politycznych -
                        powiedziała zaskoczona dziewczynka i złapała się za młodzieńczy wąs!

:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka