sieradzak 26.04.06, 00:27 Ostatnio troszkę walczę z tą grą on-line ;) Może jest też ktoś jeszcze na tym forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hajdana ja :) 26.04.06, 07:44 ale w domu z rodzinką, córka jest coraz lepsza w te klocki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 08:02 nie gram w scrabble, ale chętnie rozegralbym partyjkę z kimś tutaj w szachy. Gra ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 10:21 w szachy to ja gralam ostatnio w przedszkolu jak jeszcze tam uczeszczalam, a wiec dawno. tzn z tatkiem gralismy czesto. a potem juz jakos ta tradycja nam uciekla.. zagralabym, ale pewnie wrocilam teraz do etapu "raczkowania" w tej dziedzinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 13:00 A ja jestem taka słabiutka w scrabble ze az mnie to zniecheca:( za to bardzo dobra jestem w kalambury :D zawsze wszystkich ogrywam :D jak do tej pory ;p Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 17:21 bo jeszcze ze mna nie gralas:D Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: a w szachy ktoś gra? 27.04.06, 10:03 no a nie gralysmy juz kiedys? ;> No w szqxchy tez grywam , w szachy jestem lepsza niz w warcaby <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Klambury 27.04.06, 00:11 paenka napisała: > A ja jestem taka słabiutka w scrabble ze az mnie to zniecheca:( za to bardzo do > bra jestem w kalambury :D zawsze wszystkich ogrywam :D jak do tej pory ;p Gdzieś właśnie widziałem te Klambury on-line, ale nie pamiętam gdzie i w sumie nie próbowałe sił w tej materii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Klambury 27.04.06, 09:15 www.kurnik.pl ja to tylko tam gram, jak on-line :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Kto grywa w scrabla ? 26.04.06, 10:20 ja gram - on-line i nieon-line :) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Kto grywa w scrabla ? 26.04.06, 16:14 Ja gram w Monopoly i tutaj samochwalczo powiem - ciezko mnie ograc :P Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Kto grywa w scrabla ? 27.04.06, 00:06 farbenheit napisał: > Ja gram w Monopoly i tutaj samochwalczo powiem - ciezko mnie ograc :P Tzn, że masz swoją kostkę ;) Bo inaczej się nie da ;) Albo trafisz, albo Ciebie trafią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Kto grywa w scrabla ? 27.04.06, 11:26 Jak przerżniesz kilka razy to zobaczysz, ze jednak bez swoejej wlasnej kostki sie da :P Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: tysiąc 26.04.06, 17:20 ktos by mogl mnie w tysiaca naumiec grac :) do tej pory nikomu sie to nie udalo,mimo,ze sie szybko ucze :D Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: tysiąc 27.04.06, 00:09 ebusia_fam_fatal napisała: > ktos by mogl mnie w tysiaca naumiec grac :) > do tej pory nikomu sie to nie udalo,mimo,ze sie szybko ucze :D ;) Ja ledwie pamiętam - jakieś meldowanie 40,60,100 - licytacja, jakiś musik ? Więc na mnie nie licz ;) Za dawnych czasów zagrywałem się na Broniaka w "parku" w kierki, ale zasady jak przez mgłę pamiętam - choc bez procentów szła gra ;) Podobnie z brydżem, w ogólniaku się rżnęło na przerwach i niektórych lekcjach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: tysiąc - reguły gry 27.04.06, 09:47 Bierzesz talię 24 kart. Najlepiej grać w 3 osoby. Rozdajesz karty na 4 kupki: 3 po 7 kart (dla grających) i jedna - z trzema kartami (do wzięcia przez tego, kto zalicytował najwięcej). Ten, kto znajduje się w następnej kolejności po rozdającym karty - jest na tzw. musie, czyli musi ugrać 100 pkt, chyba że ktoś go przelicytuje, albo sam zalicytuje więcej. Ten gracz po skonczeniu licytacji bierze 3 karty z ostatniej kupki, po czym oddaje pozostalym dwom graczom po 1 karcie (najmniej dla siebie przydatne). Wszyscy mają wtedy po 8 kart. I mozna zacząć wlaściwą grę: wartość punktowa kart w tysiącu (od najmniejszej do największej): dziewiątka - 0pkt walet - 2 dama - 3 krol - 4 dziesiątka - 10 as - 11 król i dama tego samego koloru u tego samego gracza - to tzw. meldunek. 'Melduje' się damą. wartosci pkt meldunkow: -wino - 40 pkt -trefl - 60 pkt -dzwonek (karo) - 80 pkt -czerwień - 100 pkt Kartami zagrywa się 'do koloru'. Tzn. jesli zagrywający poloży krola trefl, to pozostali (jesli mają) to też kładą trefle. Jesli nie mają - to inny kolor. Zagrywa ten, kto zalicytował najwięcej, a potem w trakcie gry ten, kto przebił karty innych własną sielniejszą kartą w poprzedniej kolejce. Każdą ugraną przez siebie klejkę kart każdy odkłada na własną kupkę. Po zejsciu wszystkich kart (zakonczeniu gry) gracze podliczają to co każdy ugrał. Ten, ktory wygrał licytację - sprawdza, czy ugrał tyle pkt ile licytował i tyle mu się zapisuje (nawet jesli w kartach ugrał więcej). Jeśli nie ugrał tyle ile licytował, to odejmuje mu się. Pozostalym zapisuje się z zaokrągleniem (jesli ugrał np. 40-45 pkt to zaokrągla mu się do 40tu, jesli 46-50, to do 50ciu). Nie wiem, ile z tego będzie zrozumiale;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: tysiąc - reguły gry 27.04.06, 09:52 dziekuje :) jest okej, teraz trzeba grac grac i grac, nauczyc sie "trikow", zagrywek itp :) tzn ja - trzeba :) bo Wy to nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Taka ładna pogoda... 27.04.06, 11:29 ...a Wy w karty chcecie grac? Na dwor i np w kosza pograc albo zebrac kilku znajomych i przypomniec sobie jak to sie w nożną kiedys gralo godzinami. W tenisa pograc ( rakieta mi pekła :( ), w siatkówke, itp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Taka ładna pogoda... 27.04.06, 16:48 Kurka chcialam w kosza pograc, kupilam w Kałlandzie pomke do piłki i co? Zaczelam pompowac i pekla igla od pomki ! Odpowiedz Link Zgłoś