Dodaj do ulubionych

Kto grywa w scrabla ?

26.04.06, 00:27
Ostatnio troszkę walczę z tą grą on-line ;)
Może jest też ktoś jeszcze na tym forum ;)
Obserwuj wątek
    • hajdana ja :) 26.04.06, 07:44
      ale w domu z rodzinką, córka jest coraz lepsza w te klocki ;)
      • zodiak72 Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 08:02
        nie gram w scrabble, ale chętnie rozegralbym partyjkę z kimś tutaj w szachy. Gra ktoś?
        • ebusia_fam_fatal Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 10:21
          w szachy to ja gralam ostatnio w przedszkolu jak jeszcze tam uczeszczalam, a
          wiec dawno. tzn z tatkiem gralismy czesto. a potem juz jakos ta tradycja nam
          uciekla..

zagralabym, ale pewnie wrocilam teraz do etapu "raczkowania" w tej dziedzinie :)
          • paenka Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 13:00
            A ja jestem taka słabiutka w scrabble ze az mnie to zniecheca:( za to bardzo dobra jestem w kalambury :D zawsze wszystkich ogrywam :D jak do tej pory ;p
            • ebusia_fam_fatal Re: a w szachy ktoś gra? 26.04.06, 17:21
              bo jeszcze ze mna nie gralas:D
              • paenka Re: a w szachy ktoś gra? 27.04.06, 10:03
                no a nie gralysmy juz kiedys? ;>
                No w szqxchy tez grywam , w szachy jestem lepsza niz w warcaby <rotfl>
            • sieradzak Klambury 27.04.06, 00:11
              paenka napisała:

> A ja jestem taka słabiutka w scrabble ze az mnie to zniecheca:( za to bardzo do
              > bra jestem w kalambury :D zawsze wszystkich ogrywam :D jak do tej pory ;p

Gdzieś właśnie widziałem te Klambury on-line, ale nie pamiętam gdzie i w sumie
              nie próbowałe sił w tej materii ;)
              • ebusia_fam_fatal Re: Klambury 27.04.06, 09:15
                www.kurnik.pl
                ja to tylko tam gram, jak on-line :)
    • ebusia_fam_fatal Re: Kto grywa w scrabla ? 26.04.06, 10:20
      ja gram - on-line i nieon-line :)
    • farbenheit Re: Kto grywa w scrabla ? 26.04.06, 16:14
      Ja gram w Monopoly i tutaj samochwalczo powiem - ciezko mnie ograc :P
      • sieradzak Re: Kto grywa w scrabla ? 27.04.06, 00:06
        farbenheit napisał:

> Ja gram w Monopoly i tutaj samochwalczo powiem - ciezko mnie ograc :P

Tzn, że masz swoją kostkę ;) Bo inaczej się nie da ;) Albo trafisz, albo Ciebie
        trafią ;)
        • farbenheit Re: Kto grywa w scrabla ? 27.04.06, 11:26
          Jak przerżniesz kilka razy to zobaczysz, ze jednak bez swoejej wlasnej kostki
          sie da :P
    • ebusia_fam_fatal Re: tysiąc 26.04.06, 17:20
      ktos by mogl mnie w tysiaca naumiec grac :)
      do tej pory nikomu sie to nie udalo,mimo,ze sie szybko ucze :D
      • sieradzak Re: tysiąc 27.04.06, 00:09
        ebusia_fam_fatal napisała:

> ktos by mogl mnie w tysiaca naumiec grac :)
        > do tej pory nikomu sie to nie udalo,mimo,ze sie szybko ucze :D

;)
        Ja ledwie pamiętam - jakieś meldowanie 40,60,100 - licytacja, jakiś musik ? Więc
        na mnie nie licz ;)

Za dawnych czasów zagrywałem się na Broniaka w "parku" w kierki, ale zasady jak
        przez mgłę pamiętam - choc bez procentów szła gra ;)
        Podobnie z brydżem, w ogólniaku się rżnęło na przerwach i niektórych lekcjach ;)
        • zodiak72 Re: tysiąc - reguły gry 27.04.06, 09:47
          Bierzesz talię 24 kart. Najlepiej grać w 3 osoby. Rozdajesz karty na 4 kupki: 3 po 7 kart (dla grających) i jedna - z trzema kartami (do wzięcia przez tego, kto zalicytował najwięcej). Ten, kto znajduje się w następnej kolejności po rozdającym karty - jest na tzw. musie, czyli musi ugrać 100 pkt, chyba że ktoś go przelicytuje, albo sam zalicytuje więcej. Ten gracz po skonczeniu licytacji bierze 3 karty z ostatniej kupki, po czym oddaje pozostalym dwom graczom po 1 karcie (najmniej dla siebie przydatne). Wszyscy mają wtedy po 8 kart. I mozna zacząć wlaściwą grę:

wartość punktowa kart w tysiącu (od najmniejszej do największej):
          dziewiątka - 0pkt
          walet - 2
          dama - 3
          krol - 4
          dziesiątka - 10
          as - 11

król i dama tego samego koloru u tego samego gracza - to tzw. meldunek. 'Melduje' się damą.

wartosci pkt meldunkow:
          -wino - 40 pkt
          -trefl - 60 pkt
          -dzwonek (karo) - 80 pkt
          -czerwień - 100 pkt

Kartami zagrywa się 'do koloru'. Tzn. jesli zagrywający poloży krola trefl, to pozostali (jesli mają) to też kładą trefle. Jesli nie mają - to inny kolor. Zagrywa ten, kto zalicytował najwięcej, a potem w trakcie gry ten, kto przebił karty innych własną sielniejszą kartą w poprzedniej kolejce. Każdą ugraną przez siebie klejkę kart każdy odkłada na własną kupkę. Po zejsciu wszystkich kart (zakonczeniu gry) gracze podliczają to co każdy ugrał. Ten, ktory wygrał licytację - sprawdza, czy ugrał tyle pkt ile licytował i tyle mu się zapisuje (nawet jesli w kartach ugrał więcej). Jeśli nie ugrał tyle ile licytował, to odejmuje mu się.
          Pozostalym zapisuje się z zaokrągleniem (jesli ugrał np. 40-45 pkt to zaokrągla mu się do 40tu, jesli 46-50, to do 50ciu).

Nie wiem, ile z tego będzie zrozumiale;-)
          • ebusia_fam_fatal Re: tysiąc - reguły gry 27.04.06, 09:52
            dziekuje :)
            jest okej,
            teraz trzeba grac grac i grac, nauczyc sie "trikow", zagrywek itp :)
            tzn ja - trzeba :) bo Wy to nie ;)
      • farbenheit Taka ładna pogoda... 27.04.06, 11:29
        ...a Wy w karty chcecie grac? Na dwor i np w kosza pograc albo zebrac kilku
        znajomych i przypomniec sobie jak to sie w nożną kiedys gralo godzinami. W
        tenisa pograc ( rakieta mi pekła :( ), w siatkówke, itp. :)
        • paenka Re: Taka ładna pogoda... 27.04.06, 16:48
          Kurka chcialam w kosza pograc, kupilam w Kałlandzie pomke do piłki i co?
          Zaczelam pompowac i pekla igla od pomki !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka