Dodaj do ulubionych

Ochrona na lotnisku

IP: *.toya.net.pl 15.05.06, 20:27
Ostatnio czesto spotykam sie z totalnym brakiem kultury a nawet chamstwem ze strony pracownikow lotniska (ochrony albo straży)
Pomijajac glupie pytania w stylu "W jakim celu robisz zdjecia?"
Jeden z pracownikow podczas patrolu autem wykonal nastepujacy gest w moja strone

i1.tinypic.com/ztu2ic.jpg
oraz kolejne
(ochroniarz najperw mnie obserwowal a potem wybral idealne miejsce aby przeszkodzic w zrobieniu zdjecia)

i2.tinypic.com/ztubzr.jpg
Uwazam takie zachowanie za karygodne.
Czekam na jakies propozycje jak zapobiec takiemu zachowaniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pablo Re: Ochrona na lotnisku IP: *.retsat1.com.pl 15.05.06, 21:53
      Bez komentarza.
    • Gość: tadi z alex Re: Ochrona na lotnisku IP: *.lodz.mm.pl 15.05.06, 23:25
      To proste.

Drukujesz i wysyłasz zdjęcia listem poleconym(KONIECZNIE) do portu. Muszą coś
      zrobić i wyjaśnić sprawę. Mało tego, muszą Ci odpowiedzieć.
      „Panowie” z SOL-u wk.......... wszystkich (nawet pasażerów). Spotterów podobno
      też, ale oni mają ich w dupie bo maja jakieś porozumienie z portem. Smutni
      panowie mogą jedynie utrudniać im pracę, ale nic nie mogą zrobić.
      Kompetencje SOLu są praktycznie żadne. Ochrona w marketach ma większe J Poza
      tym to ludzie prości i niedowartościowani. Wydaje im się że są kimś, a tak
      naprawdę nic nie mogą.
      Chamstwo trzeba tępić i dlatego myślę że nie powinieneś puszczać tej sprawy
      płazem. Za taki gest możesz kolesia nawet sądzić i jesteś wygrany.
      Dla ułatwienia dodam że szefem bezpieczeństwa w porcie jest Pan Koliński, a SOL
      podlega od jakiegoś czasu pod Straż Graniczną.

Wstyd przed pasażerami za baranów na lotnisku.

Pozdr,

Tadeusz
      • Gość: Artur Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 08:09
        Powiem Wam, że jak robiłem kiedyś zdjęcia (styczeń) koło aeroklubu i
        restauracji (tam gdzie są duże pręty) wyszedł Pan z budki i powiedział ze
        jezeli nie mam pozwolenia na robienie zdjęć to musze stąd pójść
        bo "skonfiskuje" mi aparat :) Wtedy nic nie zrobiłem, ale jak drugi raz
        (tydzień później) robiłęm tam zdjęcia, to też podszedł i mi tak powiedział z
        tym że nie dałem za wygraną i powiedziałęm że tutaj nie ma żadnego znaku
        informującego o zakazie robienia zdjęć, on wyjał swoje "walkie-talkie" i zaczął
        gadac cos o intruzach <hahaha> No ale ja oczywiście już speniałem i poszedłem :P

Artur
      • Gość: PRAWDZIWY MIłOśNIK Re: Ochrona na lotnisku IP: *.131.rev.vline.pl 17.05.06, 09:22
        j biedni ci spoterzy i inni "miłośnicy lotnictwa" albowiem nie mogą robić
        zdjęć,zaprawdę powiadam wam :1)sol ma zawsze rację ,2)jeżeli nie ma patrz punkt
        1).Niewiedza jest przyczyną ignorancji ,proponuje zapoznać się ze specyfiką
        pracy na lotnisku aby póżniej komentować te czy inne zachowania ,a jeżeli chodzi
        o uprawnienia proponuje zapoznać się z ustawą o ochronie osób i mienia
        ewentualnie rozporządzeniem rady ministrów z 15 lipca 2003 r w sprawie krajowego
        programu ochrony lotnictwa cywilnego realizującego zasady ochrony lotnictwa bąź
        z rozporządzeniem nr 2320/2002 parlamentu europejskiego i rady z
        16.12.2002r.Proponuje wszystkim "pokrzywdzonym" aby dopiero po zapoznaniu się z
        tymi dokumentami wygłaszali swoje opinie na jaki kolwiek temat związany z
        ochroną .Ludzie zawsze byli przeciwko władzy którą SOL niewątpliwie jest.Jeżeli
        jakiś zawiedzony pseudo fotograf lub inny pokrzywdzony miłośnik lotnictwa który
        wieczorami przesiaduje w samochodzie pod ogrodzeniem i zabawia się z panienką
        bądź pali trawkę będzie miał ochotę na merytoryczną rozmowę na nurtujące go
        pytania :dlaczego ? po co? zapraszam do dyskusji.Martwi mnie również to ,że co
        niektórzy biorą wszystkich jedną miarą określając ich w ten czy inny sposób,a
        jezeli chodzi o ten słynny palec to popieram pracownika SOL ponieważ robiono mu
        zdjęcie bez jego zgody a ponad to publikowanie wizerunków pracowników ochrony
        może zagrozic ich bezpieczeństwu.Na koniec powiadam wam ,aby wszyscy mogli
        podrózować bezpiecznie jednym z niezbędnych warunków są działania SOL-u i
        musicie się z tym pogodzić nawet jeżeli "inteligencja " niektórych na to nie
        pozwala ,albowiem nieznajomość prawa nie pozwala na jego łamanie!!!!!
        • Gość: nowy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 17.05.06, 11:04
          > j biedni ci spoterzy i inni "miłośnicy lotnictwa" albowiem nie mogą robić
          > zdjęć,zaprawdę powiadam wam :1)sol ma zawsze rację ,2)jeżeli nie ma patrz
          punkt
          > 1).Niewiedza jest przyczyną ignorancji ,proponuje zapoznać się ze specyfiką
          > pracy na lotnisku aby póżniej komentować te czy inne

Hmm no tak władza. Człowieku jaka władza, kolesie bez matury z szybkim kursem
          na Okęciu i ty mówisz o władzy? SG to jest władza a wy to portierzy jesteście
          może wpuści do budynku a może nie i taka wasza władza.Aby mieć władzę trzeba
          się uczyć.
          • Gość: PRAWDZIWY MIłOśNIK Re: Ochrona na lotnisku IP: *.131.rev.vline.pl 17.05.06, 12:10
            masz złe informacje kolego bo wszyscy mają maturę a 80% ma studia wyższe ,a
            jeżeli w ten sposób wyrażasz swoją opinie to pokazuje tylko twoją niewiedzę
            ,szkoda mi cię ! Jeżeli masz jakieś kompleksy proponuje zgłosić się do
            specjalisty psychologa ,może on będzie w stanie Ci pomóc.KRYTYKUJąC INNYCH
            ZACZNIJMY OD SIEBIE ,MOżE NAPISZESZ JAKIE Są TWOJE OSIąGNIęCIA,CZYM SIę
            ZAJMUJESZ....HMMMM A MOżE DODASZ SWOJE ZDJęCIE żEBY WSZYSCY POZNALI TEGO
            "WSPANAłEGO"KRYTYKA HMMM? DLA MNIE TO JESTES JAKIMś SFRUSTROWANYM CZłOWIECZKIEM
            Z KOMPLEKSAMI KTóRY, żEBY DOWARTOśCIOWAć SIę TROSZKę KRYTYKUJE INNYCH.
            • Gość: Old Re: Ochrona na lotnisku IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 00:17
              dalaczego podpisujesz sie "prawdziwy miłosnik" a nie zgodnie z prawdą:
              funkcjonariusz....
      • Gość: lcj Re: Ochrona na lotnisku IP: *.lot.pl 17.05.06, 19:40
        Czowieku masz pojecie o ochronie jak ja o szydlekowaniu. Pasaerowie to
        denerwowac sie moha, ale na siebie jezeli nie czytaja warunkow przewozu i czasu
        stawienia sie do odprawy. KANIEC

p.s. po to sa zeby pilnowac, a wy niedlugo weszlibyscie na kadlub samolotu zeby
        zrobic zdjecie.

pozdrawiam
        • Gość: nowy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 17.05.06, 21:04
          > Czowieku masz pojecie o ochronie jak ja o szydlekowaniu. Pasaerowie to
          > denerwowac sie moha, ale na siebie jezeli nie czytaja warunkow przewozu i
          czasu

Widać dysgrafia doskwiera pracownikom SOL.A może braki w wykształceniu
          (podstawowym).hihi
    • Gość: maciek Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:21
      zapewne jesli bys wyslal to zdjecie do portu to odpowiedzieli by , ze sie drapal
      pod okiem hehe
      zalosni sa niektorzy pracownicy portu
    • molasar20 Re: Ochrona na lotnisku 16.05.06, 09:24
      A kim wy jesteście żeby ich osądzać?
      Tak ciężko wam zrozumieć że oni też mają swoją robotę? Przecież za to właśnie
      biorą pieniądze-i to wcale nie za duże!
      Nie twierdzę że wszyscy są ok. ale do cholery jasnej normalny człowiek jak
      widzi ogrodzenie to przez nie nie przełazi-proste.
      Nie chce ich usprawiedliwiać ani tłumaczyć ale zrozumcie buce że to też są
      ludzie a to lotnisko nie jest tylko waszą własnością.
      I jeszcze jedno...to że niewiele mogą to fakt ale nie znaczy to że mozna ich
      traktowac jak gó.. co również świadczy o takich ja wy!!!

Pozdrawiam
      • Gość: maciek Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 13:20
        Sam jestes bucem ! Czy nie widzisz ,ze pracownik lotniska pokazuje spotterowi
        srodkowy palec (czyli tlumaczac dla osob tak nirozgarnietych jak Ty - "fuck
        you"). Protz ty tez tego nie widzisz ?
        Domyslam sie, ze nie dostaja duzych pieniedzy, ale to nie powod by swa
        frustracje i pewnie kompleksy wyladowywal pokazujac "fuck you" do osoby, ktora
        robi zdjecia, bo jest milosnikiem lotnictwa.
        • molasar20 Re: Ochrona na lotnisku 16.05.06, 21:10
          Gość portalu: maciek napisał(a):

> Sam jestes bucem ! Czy nie widzisz ,ze pracownik lotniska pokazuje spotterowi
          > srodkowy palec (czyli tlumaczac dla osob tak nirozgarnietych jak Ty - "fuck
          > you"). Protz ty tez tego nie widzisz ?
          > Domyslam sie, ze nie dostaja duzych pieniedzy, ale to nie powod by swa
          > frustracje i pewnie kompleksy wyladowywal pokazujac "fuck you" do osoby, ktora
          > robi zdjecia, bo jest milosnikiem lotnictwa.

Maciuś biedactwo już lepiej Ci? A może Ci nosek podetrzeć Miłośniku Lotnictwa
          bo taką wielką krzywdę maleństwu wyrządzono...hahahaha
          • Gość: jerzy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 23:38
            Jesli to jest gest "fuck you" to jest to zachowanie skandaliczne. Chcecie miec
            uprzejma ochrone, czy wolicie miec chamska?

Jesli te osoby zachowuja sie chamsko, to nalezy cos z tym zrobic. I obojetnie,
            ile oni zarabiaja. I nie chodzi tu o to, zeby dziecku podcierac nosek. Albo
            profesjonalizm i uprzejmosc, albo niech szukaja innej roboty.
            • molasar20 Re: Ochrona na lotnisku 17.05.06, 08:57
              Zgadzam sie z Tobą co do profesjonalizmu ale ta uprzejmość też musi mieć swoje
              granice a po niektórych wypowiedziach można odnieść wrażenie że najlepiej by
              było jakby ochrona pozwolała kazdemu z aparatem fotograficznym szwendać się po
              lotnisku a chyba nie o to chodzi.
              Fakt, jesli jest to gest środkowego palca to facecik przegiął pałe ale z
              drugiej strony nie należy popadać z tego powodu w panikę i nakręcać aferę!
              Dlatego tez użyłem stwierdzenia "podcierać nosek" bo mam takie wrażenie że ktoś
              tu zapomniał że każda akcja rodzi reakcję i trzeba się z tym liczyć.
              I albo jest się facetem z jajami (i pewnym poczuciem humoru bo dla mnie ta
              fotka jest zabawna) albo lepiej sobie odpuścić i nie paskudzić życia innym:)

Pozdrawiam:)
        • Gość: Obserwator!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 17.05.06, 10:36
          Właśnie, właśnie masz w zupełności rację prawdziwy miłośniku, nieznajomość prawa
          i przepisów szkodzi. W całym kraju tworzą się grupy spotterów ale tylko u nas
          muszą być jakieś zgrzyty. Widać, że dla niektórych jest to ciężka sprawa
          zrozumieć tych pracowników SOL-u i ich obowiązki jakimi zostali obarczeni, bo
          jeżeli doszło by do jakiegokolwiek incydentu wszystko skupiło by się pewnie na
          nich i wtedy nie znalazła by się żadna osoba życzliwa, a panowie z aparatami
          byli by zapewne wniebowzięci. Jak gdzieś usłyszałem grupy spotterów podobno
          miały ofiarować swoją pomoc pracownikom portu, ale jak do tej pory tylko widać,
          że działają na ich szkodę. Myślę, że zastanowią się głęboko nad tym i postarają
          się zrozumieć ludzi, którzy tam pracują i jak ktoś napisał, że nie za wielkie
          pieniądze, a zagrożenie w takich miejscach jak porty lotnicze w dzisiejszych
          czasach jest duże. Także róbmy swoje i nie przeszkadzajmy innym.
          Pozdrawiam-Obserwator!!!!
          • elpassopl Re: Ochrona na lotnisku 17.05.06, 12:04
            „...W całym kraju tworzą się grupy spotterów ale tylko u nas
            muszą być jakieś zgrzyty...”

O przepraszam. Nie ma żadnych zgrzytów!!!

Wczoraj (16 maja) SOL bardzo ładnie zachował się w stosunku do spotterów.
            Powiedział bym nawet, że między nami była pełna współpraca.

Korzystając z okazji Dziękuję pracownikom SG i SOL za cierpliwość i pomoc w
            dniu wczorajszym.

Pozdrawiam

Paweł

www.epll-spotters.com.pl
    • protz Re: Ochrona na lotnisku 16.05.06, 09:41
      > Jeden z pracownikow podczas patrolu autem wykonal nastepujacy gest w moja strone
      > i1.tinypic.com/ztu2ic.jpg

Ojejku, pogroził Ci wskazującym palcem, mógł sobie darowac, ale z drugiej strony
      chyba nie czujesz sie obrażony?

> (ochroniarz najperw mnie obserwowal a potem wybral idealne miejsce aby
      > dzic w zrobieniu zdjecia)

To juz skandal, tak wziąc i specjalnie przeszkodzic w zrobieniu zdjecia!Jak mogł
      tak stanąc! Przeciez na lotnisku najwazniejsza jest wygoda spotterow a nie
      bezpieczenstwo. Skandal powiadam!!!

;)
      • molasar20 Re: Ochrona na lotnisku 16.05.06, 21:08
        Hahahaha protz nic dodać nic ująć!
        Jak tak sie dobrze zastanowić to wychodzi że spotterzy maja lotnisko dla siebie
        i każdy powinien im z drogi schodzić bo "MAM APARAT I ZDJĘCIA CYKAM"!
        Rany co za kołtuństwo i drobnomieszczaństwo!
        Pożalcie się biedactwa waszemu Kropkowi bo ten sam poziom prezentujecie!
        Jestem ciekaw kiedy zaczniecie pomstować na pilotów że nie tak się z samolotem
        w powietrzu ustawili...heh
        • Gość: Charlie Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:29
          Niestety niektóre prymitywy nie potrafią zrozumieć, że lotnisko nie jest po to,
          by jeden z drugim strzelił fotkę. A z publikacją tego zdjęcia to już
          przesadzili. Jeśli macie problemy to je rozwiązujcie poza forum. To nie służy
          naszemu lotnisku. Jakbym tam pracował, to po takich komentarzach i zdjęciach
          bym gonił ich autora z okolic lotniska.
        • Gość: matej Re: Ochrona na lotnisku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:01
          dokładnie tak !
          ,popieram i pozdrawiam
          • Gość: spooo Re: Ochrona na lotnisku IP: 195.69.83.* 16.05.06, 23:03
            Nie przesadzasz przeciez stanol i ogladal start samolotu. Tak samo go to
            interesuje jak Ciebie.
      • elpassopl Re: Ochrona na lotnisku 17.05.06, 22:47
        Szanowny PROTZ napisał:

To juz skandal, tak wziąc i specjalnie przeszkodzic w zrobieniu zdjecia!Jak mogł
        tak stanąc! Przeciez na lotnisku najwazniejsza jest wygoda spotterow a nie
        bezpieczenstwo. Skandal powiadam!!!

Tak więc:
        Bardzo Cię proszę byś nie wkładał wszystkich robiących zdjęcia do 1 gara z
        napisem SPOTTER. Nam SOL nie przeszkadza, a nawet ułatwia pracę. (choćby
        wczoraj – 16 V 06).
        Poza tym uważam, że kadr jest całkiem fajny. Ja bym się nie czepiał.

Pozdr,

Paweł
    • Gość: PRAWDZIWY MIłOśNIK Re: Ochrona na lotnisku IP: *.131.rev.vline.pl 17.05.06, 09:15
      Oj biedni ci spoterzy i inni "miłośnicy lotnictwa" albowiem nie mogą robić
      zdjęć,zaprawdę powiadam wam :1)sol ma zawsze rację ,2)jeżeli nie ma patrz punkt
      1).Niewiedza jest przyczyną ignorancji ,proponuje zapoznać się ze specyfiką
      pracy na lotnisku aby póżniej komentować te czy inne zachowania ,a jeżeli chodzi
      o uprawnienia proponuje zapoznać się z ustawą o ochronie osób i mienia
      ewentualnie rozporządzeniem rady ministrów z 15 lipca 2003 r w sprawie krajowego
      programu ochrony lotnictwa cywilnego realizującego zasady ochrony lotnictwa bąź
      z rozporządzeniem nr 2320/2002 parlamentu europejskiego i rady z
      16.12.2002r.Proponuje wszystkim "pokrzywdzonym" aby dopiero po zapoznaniu się z
      tymi dokumentami wygłaszali swoje opinie na jaki kolwiek temat związany z
      ochroną .Ludzie zawsze byli przeciwko władzy którą SOL niewątpliwie jest.Jeżeli
      jakiś zawiedzony pseudo fotograf lub inny pokrzywdzony miłośnik lotnictwa który
      wieczorami przesiaduje w samochodzie pod ogrodzeniem i zabawia się z panienką
      bądź pali trawkę będzie miał ochotę na merytoryczną rozmowę na nurtujące go
      pytania :dlaczego ? po co? zapraszam do dyskusji.Martwi mnie również to ,że co
      niektórzy biorą wszystkich jedną miarą określając ich w ten czy inny sposób,a
      jezeli chodzi o ten słynny palec to popieram pracownika SOL ponieważ robiono mu
      zdjęcie bez jego zgody a ponad to publikowanie wizerunków pracowników ochrony
      może zagrozic ich bezpieczeństwu.Na koniec powiadam wam ,aby wszyscy mogli
      podrózować bezpiecznie jednym z niezbędnych warunków są działania SOL-u i
      musicie się z tym pogodzić nawet jeżeli "inteligencja " niektórych na to nie
      pozwala ,albowiem nieznajomość prawa nie pozwala na jego łamanie!!!!!
      • Gość: małgosia awidzewa Re: Ochrona na lotnisku IP: *.p.lodz.pl 17.05.06, 11:04
        Debil, który robi zdjęcie pracownikowi służb publicznych bez jego zgody
        zasługuje na takie potraktowanie jak autor sławetnego zdjęcie, nie żebym
        popierała takie zachowanie, ale na miejscu pracownika SOL-u też bym tak
        zareagowała i pokazała wrednemu spotterowi domniemany palec - powód albo
        baranie focisz "ptaszki" i samoloty albo polujesz na ludzi, można poczekać aż
        auto odjedzie, można zmienić miejsce lub w ostateczności można przyjść
        następnego dnia, ale przez takich BARANÓW jak AUTOR sławetnego zdjęcia inni
        fociarze też będą mieli prze...kichane niestety!!!!!!!!!!!!!!! chwała Ci za to
        SŁAWETNY AUTORZE!!!!!!!!!!!!!!!!! i jeszcze jedno pracownicy SOL-u mogą w
        każdych warunkach wylegitymować każdego osobnika przebywającego w rejonie
        siatki otaczającej port lotniczy - bo taki mają obowiązek i jest to ich prawo i
        nie ma się co obrażać na nich z tego powodu, a tylko nasza postawa świadczyć
        będzie później o tym jak zostaniemy potraktowani - okazawszy zrozumienie i
        odrobinę kultury - spotkamy się z tym samym ze strony służb publicznych -
        przemyślcie to sobie BARANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: jerzy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 13:53
          Kultura Waszych wypowiedzi jest na tym samym poziomie co gest tego pracownika
          SOL-u. Zastanowcie sie, skad u Was tyle agresji.

Niezaleznie od sytuacji kazdy pracownik "sluzby publicznej" ma sie zachowywac
          profesjonalnie, skutecznie, ale i uprzejmie. Na "fuck you" nie ma niestety
          miejsca.
          • Gość: Obserwator!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 17.05.06, 15:00
            Nie ma znaczenia czy ktoś jest pracownikiem ,,służb publicznych” czy pracuje w
            jakimkolwiek innym zawodzie kultura i uprzejmość obowiązuje wszędzie i w
            każdych sferach trafimy na chamów. Przykrą sprawą jest tylko to, że do
            pracowników ochrony przylgnęła wizytówka ,,bezmózgich karków”, rzeczywiście
            tacy ludzie pracują ale nie można oceniać wszystkich jedną miarą. Winić należy
            tutaj ustawodawcę, gdyż to on stworzył przepisy kto może ubiegać się o licencję,
            a także psychologów i psychiatrów, którzy przepuszczają takie osoby podczas
            badań wstępnych.
            • Gość: Albert Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 17:34
              > a także psychologów i psychiatrów, którzy przepuszczają takie osoby podczas
              badań wstępnych.

Czyli już wszystko jasne. Pewnie też dlatego lotnisko wolno się rozwija ;-)
              Pozdr, Albert

• molasar20 Re: Ochrona na lotnisku 17.05.06, 17:58
                Do pracowników Sol-u
                Drodzy moi nerwy w konserwy i róbcie swoje bo tylko w ten sposób za pewien czas
                przestana się was czepiać. Jesli chodzi o pewne wasze wypowiedzi w tej dyskusji
                to jak najbardziej rozumiem wasze zdenerwowanie ale pokażcie swoją wyższość i
                nie kopcie sie z koniem-zwłaszcza w taki sposób i acha nieco więcej
                obiektywizmu i umiejętności rozumienia "drugiej strony barykady".
                I może jeszcze dla świetego spokoju dajcie po uchu temu jełopowi z samochodu a
                później idzcie sobie na piwo:)
                Do Spotterów(pseudospotterów):
                Heh co mam powiedzieć...w zasadzie to jak wyżej z tym że może trochę wiecej
                samokrytycyzmu i pamietajcie o tym że bardzo łatwo jest kopać kogoś kto bronić
                sie nie moze...no chyba że to wasza nowa krucjata...

Pozdrawiam:)
                • elpassopl Re: Ochrona na lotnisku 17.05.06, 23:13
                  O przepraszam,

Jak już pisałem – rozgraniczajmy.

Te wypowiedzi biją również w nas – EPLL_SPOTTERS.
                  Wypowiedzi jakiegoś „narwańca”(sorki za określenie) nie można określać jako
                  wypowiedzi spottera. Bo nie ma pewności, czy jest on członkiem EPLL_SPOTTERS.
                  Sądzę że nie!!!!
                  SOL nie robi krzywdy spotterom, wręcz przeciwnie. Urocza Pani czekająca
                  cierpliwie na tarasie, aż cykniemy fotki. Sympatyczny człowiek stojący w
                  deszczu i bez słowa czekający na spotterów robiących zdjęcia, czy też w końcu
                  ludzie na „C” lub przy garażach – nad wyraz cierpliwi i sympatyczni.
                  Wiadomo mogą być wyjątki, ale uważam że autor 1 postu się czepia:
                  Zdjęcie z samochodem - nic nie widać
                  Zdjęcie z samolotem - bardzo fajny kadr.

Reasumując Główny Mesycz:
                  1 Spotersi (ze stowarzyszenia epll_spotters) nie mają nic do SOL-u (i kilku
                  innych osób również)
                  2 Nie nazywajcie wszystkich pod siatą SPOTTERAMI
                  3 Autor 1 postu – fajna fotka
                  4 Dziękujemy SOLowi za współprace 16-V-06

Pozdr,

Paweł
                  • Gość: kk well IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:36
                    Autor poprzedniego posta zapomniał dodać:

"to mówiłem ja Jarząbek, trner trzeciej klasy. Łubudubu, łubudubu..."

kk
        • Gość: nowy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 17.05.06, 18:49
          > SŁAWETNY AUTORZE!!!!!!!!!!!!!!!!! i jeszcze jedno pracownicy SOL-u mogą w
          > każdych warunkach wylegitymować każdego osobnika przebywającego w rejonie
          > siatki otaczającej port lotniczy - bo taki mają obowiązek i jest to ich prawo
          i

Jakie prawo!!! Ty chyba nie wiesz co to jest prawo. Pracownik SOLU ma prawo
          wylegitymować co najwyżej swojego kolegę z pracy i tyle.Na Okęciu SOL wzywa
          Policję do wylegitymowania.Każdy pracownik lotniska od prezesa do sprzątaczki i
          Solowca musi być uprzejmy i wykazywać minimalną kulturę osobistą jesli jej z
          domu nie wyniósł.To się nazywa wizerunek firmy.SOL NIE JEST SŁUŻBĄ PUBLICZNĄ TO
          WEWNĘTRZNA SŁUŻBA OCHRONY JAK SOK,SOP ITP. Ich jakiekolwiek "ale"kończy się za
          płotem lotniska.
          • Gość: beholder Re: Ochrona na lotnisku IP: *.server.ntli.net 17.05.06, 22:52
            To na miejscu SOL-U zacząłbym wzywać policję do każdego z aparatem
            fotografującego lądującego benka. Ciekawe po ilu mandatach znudziłoby wam się?
            Bo jest oficjalny zakaz fotografowania tego typu obiektów.
            • Gość: jahu Re: Ochrona na lotnisku IP: *.pai.net.pl 17.05.06, 23:38
              jest oficjalny zakaz fotografowania tego typu objektow ale wojskowych
            • Gość: KK Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:38
              A gdzie jest ten zakaz. Przytocz paragraf...
              Bo ja nie fotografując wielokrotnie (także i w Łodzi) widziałem jak Policja
              spokojnie patrzynał na fotografujących i nie reagowała. Widać Policja w
              odróżnieniu jest normalna i zna prawo i przepisy.

Swoją drogą wchodząc w nieswoje kompetencję stwierdziłbym, że z wypowiedzi SOL
              na forum przebija syndrom małego członka...

KK
              • Gość: Obserwator!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 09:28
                Nie ma żadnego zakazu co do fotografowania, z wyjątkiem terenów wojskowych oraz
                miejsc gdzie są widoczne tablice dotyczące zakazu fotografowania m.in. miejsce
                odprawy paszportowej w terminalu.
                • Gość: Obserwator!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 10:06
                  Jedyna rzecz jaka szokuje to, że na stronie spotterów są dokładnie podane
                  miejsca, z których fotografowane są statki powietrzne i sprzęt znajdujący się na
                  PPS nawet podane są odległości, w jakich dane rzeczy się znajdują. Pomijając
                  już, że jest nawet mapa całego terenu z zaznaczonymi tymi miejscami. Rozumiem,
                  że w dzisiejszych czasach nie ma problemu żeby mieć dokładne plany pewnych
                  miejsc, ale lotnisko jest miejscem podlegającym szczególnej ochronie i jest to
                  tylko ułatwienie dla potencjalnych ataków wandalizmu nie używając już tak
                  wielkich słów jak terroryzmu. Osoby takie nie będą musiały już się specjalnie
                  natrudzić, bo wystarczy pogrzebać w necie. Takie rzeczy Panowie powinni zachować
                  dla siebie.
                  • Gość: Emig Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:29
                    Jeszcze bardziej dokładne mapy można zobaczyć na, na oficjalnej stronie
                    lotniska, i jakoś się nie boją.

www.airport.lodz.pl/images/stories/ga/mapa.pdf
                    a to mapka spotterów z Warszawy

www.epwaspotters.org/images/epwamapa.gif
                    i na przykład jeszcze z Poznania

www.epgd.net/spotting.htm
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Maverdo Re: Ochrona na lotnisku IP: 212.51.203.* 18.05.06, 11:21
                      jak w temacie:
                      airnews.pl/map.html
                    • default_user Re: Ochrona na lotnisku 19.05.06, 22:26
                      Że nie wspomnę o oficjalnej publikacji Agencji Ruchu Lotniczego e-aip, która
                      podje szczegółowe dane wszstkich lotnisk wpisanych do polskiego rejestru.
                      www.ais.pata.pl/aip

M..M
          • Gość: Roman Re: Ochrona na lotnisku IP: *.devs.futuro.pl 18.05.06, 09:52
            Człowieczku chciałbyś być mądry ale niestety nie jesteś więc sięgnij do
            rozporządzeń i przeczytaj sobie że pracownik ochrony w umundurowaniu traktowany
            jest jak funkconarjusz państwowy i może w granicach chonionych obiektów
            wylegitymować i ując każdego kto będzie zagrażał bazpieczeństwu a następnie
            oddać delikwenta ręce policji. Więc żebyś się nie zdziwił jak będziesz stważał
            zagrożenie a oni cię zglebują, skują w dyby i oddadzą w ręce policji. ŁOSIU
            LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI !!!!
          • Gość: Fazy_lcj Re: Ochrona na lotnisku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 09:59
            Człowieku poczytaj troszke paragrafy a potem pisz swoje posty!!!
            Każdy ma prawo zatrzymać osobę łamiąca przepisy lub stwarzającą zagrożenie!!!!
            Słyszałeś kiedyś o zatrzymaniu obywatelskim!!!!!
            nawet ty mozesz zatrzymac osobe i ja wylegitymowac a to po to ze jak ci ucieknie
            zebyś móg przekazać policji jej dane!!!!! tak wiec SOL ma prawo cie
            wylegitymowac i jeżeli prosi cie zebyś nie robiłl tego czy tamtego to poprostu
            przyjmij to do wiadomosci i nie rób, gdyż należy pamiętać iż oni są od
            pilnowania porządku na terenie portu a jak bedziecie wszczynać z nimi wojne to
            napewno stracicie!!!!
            wiec nastepnym razem okażcie im troche wiecej szacunku a napewno bedą w stosunku
            do was równie grzeczni i ustepliwi- oczywiscie w ramach regulaminu służb
            mundurowych. a tak poza tym to ciekaw jestem czy tak samo byście sie rzucali na
            Policje lub SG

<Fight with the BEST, Die like the REST>
    • Gość: Adam Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 11:07
      To był TROL. TROL w samochodzie. Wiem, że przeczyta ten tekst i pjana na pysku
      nie pozwoli zaspokoić się mu emocjonalnie.
      • Gość: METEO_EXPERT Re: Ochrona na lotnisku IP: 80.51.47.* 18.05.06, 11:52
        Co do terroryzmu, wątpie by ktoś chciał narobić szumu na EPLL, a już napewno
        nie jakiś Ahmed lub Osama....Faktem jest trza dmuchać na zimne bo się okaże, że
        jakiś 15 latek postanowił narobić szumuuuu większego niż ci wszyscy Islamscy
        terroryści
        • Gość: beholder Re: Ochrona na lotnisku IP: *.server.ntli.net 18.05.06, 12:44
          Wreszcie glos rozsadku. Uwzglednijcie fakt, ze SOL ma okreslone zadania, do
          ktorych nalezy pilnowanie bezpieczenstwa i porzadku na lotnisku. A co do
          okreslen pojawiajacych sie wyzej - karki, bez matury itp, spiesze poinformowac
          ze wsrod pracownikow SOL sa tacy, ktorzy maja licencje ochroniarska I badz II
          stopnia, a nie tylko tygodniowy kurs ochroniarski.
          • Gość: nowy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 14:00
            > ze wsrod pracownikow SOL sa tacy, ktorzy maja licencje ochroniarska I badz II
            > stopnia, a nie tylko tygodniowy kurs ochroniarski.

Noo, licencję II stopnia ma J. Bond i jest to licencja na zabijanie.Kurs na
            licencję typ. I trwa tydzień, na licencję II dwa tygodnie.Licencję III stopnia
            (czas trwania kursu - trzy tygodnie) ma tylko jedna osoba na świecie -minister
            Ziobro.
            Dla informacji: żeby wpuścić szeregowego Strażnika Granicznego na przejście ten
            musi odbyć 9 miesięczny kurs w specjalnej szkole dla SG. Więc mi tu nie
            kitujcie że SOL to tacy wykształeceni funkcjonariusze publiczni.A co ja tam
            będę ... po twarzach przecież widać.
            • Gość: Obserwator!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 15:37
              …żeby wpuścić szeregowego Strażnika Granicznego na przejście ten
              musi odbyć 9 miesięczny kurs w specjalnej szkole dla SG. Więc mi tu nie
              kitujcie że SOL to tacy wykształeceni funkcjonariusze publiczni.A co ja tam
              będę ... po twarzach przecież widać.

Najwyraźniej widać, że jesteś kolego strasznie niedowartościowany, a z twoich
              wywodów można wywnioskować, że mógłbyś być pracownikiem SG po zasadniczej
              służbie ze stopniem najwyżej kaprala, bo na nic więcej nie zasługujesz, ponieważ
              brak ci wykształcenia, a wojsko uratowało ci życie (oczywiście są to tylko
              domysły) mogą też to być twoje niespełnione marzenia. Obserwuję ludzi z SOL-u i
              jakoś nie widziałem,, niewykształconych twarzowców” jak to określasz, a wręcz
              przeciwnie większym brakiem kultury wykazują się czasami pracownicy SG. Przemyśl
              to sobie.
              A z tego, co mi wiadomo to kursy na licencję trwają troszkę dłużej niż tydzień
              lub dwa. Pozdrowienia.
              • Gość: nowy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 16:31
                > A z tego, co mi wiadomo to kursy na licencję trwają troszkę dłużej niż tydzień
                > lub dwa.
                Akurat cos o tym wiem więc moja dyskusja z tobą jest bezprzedmiotowa. Na
                lotnisku rządzi Straż Graniczna- K.Wojtkowiak i tyle.Bez SG to byśie mieli
                Ryanaira.Jetstream do Warszawy by latał i tyle.Więc trochę pokory bo wystarczy
                jedno słowo ze strony SG a byle SOLowiec idzie po zasiłek.SG to było wojsko ale
                się wtedy WOP nazywało.Żyjesz w innych czasach. Poza tym nie widziałem żadnych
                negatywnych zachowań ze strony SG po prostu robią swoje szybko fachowo i bez
                zbędnego onanizmu jaki ty tutaj przedstawiasz.Szanuj ich, zwłaszcza oficerów.Bo
                uczyli się znacznie dłużej niż nawet najbardziej wyedukowany pracownik SOL po
                kursach ochrony.
                Tutaj masz: możesz nawet korespondencyjnie zostać SOLowcem :-)
                www.eskk.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1011
                Chyba takie wykształcenie przeważa u SOLOwców na Lublinku

> A z tego, co mi wiadomo to kursy na licencję trwają troszkę dłużej niż tydzień
                > lub dwa. Pozdrowienia.

Troszkę dłużej niż tydzień ale nie dłużej niż dwa :-)(aż 10 dni)

combat56.org/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=99999999

• Gość: matej Re: Ochrona na lotnisku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:07
                  racja SG jest owiele bardziej powazniejsza WOP kiedyś miało niezłą klase ,dobrze sobie radzili ,czytam o tym ksiazke :)
                  • Gość: Sokół Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 21:18
                    Nie chcę się wtrącać, ale klasę to ma tylko Żandarmeria Wojskowa panowie.
                    Żenujące są wasze wypowiedzi, a szczególnie kolegi nowego, haha!
                    • Gość: nowy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 21:20
                      > Nie chcę się wtrącać, ale klasę to ma tylko Żandarmeria Wojskowa panowie.
                      > Żenujące są wasze wypowiedzi, a szczególnie kolegi nowego, haha!

A widzialeś Zandarmerie na Lublinku żenujący kolego?Więc po co się wtrącasz?Idź
                      łapać szwejów z zasadzki.
                      • molasar20 Re: Ochrona na lotnisku 18.05.06, 21:34
                        Tak sie zastanawiam cholera nad jednym...
                        W jakim celu prowadzona jest ta dyskusja, przecież kazdy choć odrobine
                        zorientowany wie że te szkoły ochroniarskie to farsa tak samo jak i te kursy na
                        ochronę i nie jest wazne czy I-go czy II-go stopnia.
                        Jest to wina niestety takiego a nie innego podejścia władz naszego kraju do tak
                        drażliwej kwesti jak pracownicy służb mundurowych-niepaństwowych.
                        Ci ludzie umieją to czego ich nauczono a że niewiele to nie ich wina.
                        Wiec tym bardziej nie widze powodu dla którego można sobie po nich "jeździć"
                        jak po łysej kobyle.
                        Kwestię wyższości SG nad żandarmerią podsumuje tak: żandarmeria nigdy nie
                        robiła na mnie wrażenia a miałem z nią nieco do czynienia(niestety) i jesli
                        mozna to tak okreslić uważam ich za bałwanów z czerwonymi beretami.
                        A SG? Cóż nie miałem przyjemności więc przemilczę.

Aha jeszcze jedno!
                        Jak juz wspomniałem w któryms ze wcześniejszych postów: łatwo jest kopać kogoś
                        kto bronic sie nie może więc stwierdzenie że jeden gest palcem pracownika SG i
                        SOL-ec leci z roboty podpinam do działu "POLACTWO"...:)

Pozdrawiam
                      • Gość: Sokół Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 23:06
                        Jasne, że Żandarmeria jeździ tylko, kiedy musi w takie okolice jak lotnisko,
                        chciałem ci uzmysłowić, że Oni są dokładnie od tego o czy mówisz. Tylko troszkę
                        Ci do nich brakuje,.
                • Gość: beholder Re: Ochrona na lotnisku IP: *.server.ntli.net 19.05.06, 10:24
                  Nie wiem czego to reklama, ale na pewno nie kursu na licencje II stopnia.

Licencja I stopnia - 245 godzin.
                  Licencja II stopnia - 335 godzin

PO drugie - egzaminy na licencje zdaje sie w Wojewodzkiej KOmendzie POlicji -
                  wiec jak kurs byl do d... to i egzaminu delikwent nie zda. Jak chce moze chodzic
                  nawet na kurs jednodniowy - tyle, ze ta jego wiedza jest weryfikowana. Wiec nie
                  chrzan bez sensu, tylko poczytaj przepisy.

I po trzecie - straz graniczna nic nie ma do SOL a SOL do SG - po prostu to dwie
                  rozne sluzby o roznych kompetencjach i zadaniach na lotnisku.

Za chwile pewnie uslysze, ze pownienem bic czolem przed SG, bo to oni w ogole
                  lotnisko wybudowali :) Czyzbys mial w rodzinie SG? :D
                  • molasar20 Re: Ochrona na lotnisku 19.05.06, 17:49
                    Wiesz powiem to w ten sposób...
                    Miałem okazję być na takim egzaminie i niestety coś takiego jak obiektywna
                    weryfikacja zdających nie ma miejsca-niestety.
                    Na własne oczy widziałem jak licencję(za pierwszym podejściem) zdawali ludzie
                    którym widelca do ręki bym nie dał a co dopiero broń palną.
                    A z drugiej strony oblewano ludzi którzy swoja wiedzą i doświadczeniem bili na
                    głowy panów egzaminatorów.
                    Co do ilości godzin to powiem to tak: A ile godzin zajeciowych jest
                    przeznaczonych na techniki interwencyjne i zajęcia z bronią?
                    Tyle co nic.
                    Gdyby nie armia to po takim kursie bałbym się do ręki broń wziąść żeby komuś
                    albo sobie krzywdy nie zrobić.
                    Faktem jest że takie kursy kończy wiele osób które się do tego nie nadają, osób
                    które bawi broń bo nigdy nie widzieli jak wielką krzywdę potrafi ona wyrządzić.
                    A co do tych dwuletnich szkół to wygląda to podobnie...niestety.
                    Ale cóż mamy to co chcemy mieć...jak najtańszym kosztem czyż nie?

Pozdrawiam
                • Gość: ... Re: Ochrona na lotnisku IP: *.devs.futuro.pl 19.05.06, 12:05
                  taki szczegół... SG jest na lotnisku dla pasażerów a nie odwrotnie... warto o
                  tym pamiętać i nie popadać w samozachwyt!!!
                • Gość: gibont Re: Ochrona na lotnisku IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.05.06, 13:54
                  Jeszcze iedno dla tego Pan który twierdzi że kurs trwa 10 dni.Przeczytaj sobie
                  jełopie że tam pisze dziesięcio dniowy kurs na podniesienie KFALIFIKACJI AGENTA
                  OCHRONY a nie kurs agenta ochrony.Najgorzej jak prymityw chce udawać
                  wykształconego a nie umie czytać.Pozdro dla człowieka MAŁPY.
                  • Gość: nowy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 22.05.06, 11:11
                    KFALIFIKACJI AGENTA "no comments"
                    nie "że tam pisze" a "jest napisane"!!!
                    Z takimi kwalifikacjami to ja już wszystkich przepraszam.
                    Niech wam słowniki ortograficzne kupią i każą wykuć na blachę a broń dadzą
                    kiedy wreszcie podstawówki pokończycie.
                    Pozdro Ortografie
                    Najlepiej już przestańcie się ośmieszać, jesteście, pracujecie i
                    koniec.Nadzieja w tym że kiedyś czasy się zmienią.
                    • Gość: gibont Re: Ochrona na lotnisku IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.06.06, 10:30
                      Dobrze że umiesz się chociaż obchodzić ze słownikiem. Podejrzewam że mało
                      ludzi już to robi?!
    • Gość: ANICZKA Re: Ochrona na lotnisku IP: *.devs.futuro.pl 19.05.06, 09:42
      Nasza mentalnosc nie zna granic,umiemy tylko innym pupe obrabiac a nie widzimy
      naszych WAD.Nie jestesmy nic tolerancyjnii,czasem kazdy ma zły dzień...a
      pracownicy
    • Gość: WIELKI OBRONCA!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.devs.futuro.pl 19.05.06, 09:48
      Nasza mentalnosc nie zna granic,umiemy tylko innym pupe obrabiac a nie widzimy
      naszych WAD.Nie jestesmy nic tolerancyjnii,czasem kazdy ma zły dzień...a
      pracownicy Solu wypełniaja tylko swoje obowiązki.Jak czegoś ku... nie można to
      zrozumcie ze nie!!!!!A nie jak pasozyty pastwicie sie na innych.Głupota
      naprawdę, straszna głupota.Jesli ktoś uparcie robi coś wbrew przepisom,to po 10-
      ej uwadze szlak trafia,a jakis iksinski robi WTEDY zdjecie i cieszy sie jak
      deb....,bo zlapal kogos jak pokazywał fuck you i robi jeszcze wieksza
      burze.POPATRZMY NAJPIERW NA SIEBIE,A POTEM WYPISUJMY TE BZDURY.
      • jaasioo Re: Ochrona na lotnisku 19.05.06, 10:00
        A tak dla ścisłości to kto złamał jakieś przepisy?

J.
    • Gość: miłośnik Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:04
      A może ten gościu pokazał ci tak bo wyglądasz na takiego co może to wziąć
      dosłownie kmiotku
      • Gość: jerzy Co sie z Wami dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 00:13
        Poziom tej dyskusji osiaga takie minimum, ze naprawde wola to o pomste. Czy nie
        potraficie rozmawiac ze soba rzeczowo i skutecznie, ale z zachowaniem szacunku
        dla drugiej osoby?
        • kriku Re: Co sie z Wami dzieje? 20.05.06, 09:00
          > Poziom tej dyskusji osiaga takie minimum, ze naprawde wola to o pomste.
          "będąc na dnie usłyszałem pukanie od dołu" - tak było napisane w balbinowym
          kiblu na ścianie.

> z zachowaniem szacunku dla drugiej osoby?
          to były piękne czasy, to wina globalizacji i braku jedynie słusznej władzy w
          mediach i oświacie ;)
          ale się nie przejmuj: "gdzieś musi być inny, lepszy świat"
          pzdr
          • Gość: PRAWNIK!!!!!!!!!!! Re: Co sie z Wami dzieje? IP: *.131.rev.vline.pl 22.05.06, 16:30
            Załącznik do rozporządzenia
            Rady Ministrów
            z dnia 15 lipca 2003 r. (poz. 1549)

KRAJOWY PROGRAM OCHRONY LOTNICTWA CYWILNEGO REALIZUJĄCY ZASADY OCHRONY LOTNICTWA

Rozdział 1

Przepisy ogólne

§ 1. Ilekroć w Krajowym Programie Ochrony Lotnictwa Cywilnego, zwanym dalej
            "Krajowym Programem", jest mowa o:

1) ustawie - rozumie się przez to ustawę z dnia 3 lipca 2002 r. - Prawo lotnicze
            (Dz. U. Nr 130, poz. 1112);

2) organach administracji publicznej - rozumie się przez to ministrów właściwych
            do spraw: transportu, administracji publicznej, zagranicznych, finansów
            publicznych, gospodarki, rolnictwa, rozwoju wsi, środowiska. Ministra Obrony
            Narodowej, ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz podległe i nadzorowane
            przez niego służby, a także Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego, Prezesa
            Państwowej Agencji Atomistyki, Szefa Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Szefa
            Agencji Wywiadu i właściwego wojewodę;

3) podmiocie prowadzącym lotniczą działalność gospodarczą - rozumie się przez to
            podmiot, który uzyskał certyfikat na podstawie ustawy;

4) badaniu systemu ochrony - rozumie się przez to prowadzenie badania w przypadku:

a) aktu bezprawnej ingerencji w lotnictwie cywilnym,

b) niewłaściwego funkcjonowania środków ochrony oraz norm lub zalecanych praktyk
            wynikających z przepisów międzynarodowych;

5) bagażu bez właściciela - rozumie się przez to bagaż przyjęty do transportu
            drogą lotniczą jako bagaż rejestrowany, którego właściciel nie znajduje się na
            pokładzie statku powietrznego;

6) bagażu kabinowym - rozumie się przez to bagaż będący własnością pasażera,
            umieszczony w kabinie pasażerskiej statku powietrznego;

7) bagażu niezidentyfikowanym - rozumie się przez to bagaż, który nie został
            odebrany przez pasażera lub jest pozostawiony bez opieki w porcie lotniczym;

8) bagażu rejestrowanym - rozumie się przez to przedmioty, będące własnością
            pasażera, przekazane przewoźnikowi lotniczemu do przewozu za pokwitowaniem,
            znajdujące się w luku bagażowym statku powietrznego;

9) członku załogi statku powietrznego - rozumie się przez to osobę wykonującą
            prace na pokładzie statku powietrznego podczas odbywania przez niego lotu;

10) inspekcji ochrony - rozumie się przez to działania, zgodne z planem
            kontroli, mające na celu określenie, czy stosowane metody, środki i procedury są
            zgodne z Krajowym Programem;

11) kontenerze bagażowym - rozumie się przez to pojemnik, w którym składuje się
            bagaż w celu przewiezienia go statkiem powietrznym;

12) kontroli bezpieczeństwa - rozumie się przez to zespół działań, metod i
            środków podejmowanych przez służby ochrony w celu zapewnienia, że na pokład
            statku powietrznego oraz do stref zastrzeżonych lotniska nie przedostaną się
            przedmioty, urządzenia lub materiały niebezpieczne, które mogą być użyte do
            popełnienia aktu bezprawnej ingerencji;

13) kontroli dostępu - rozumie się przez to zespół działań, metod i środków
            podejmowanych zgodnie z przepisami przez służbę ochrony w celu zapewnienia, że
            osoby nieuprawnione nie dostaną się do wyznaczonych obszarów lotniska;

14) lotnisku współużytkowanym - rozumie się przez to lotnisko wojskowe albo
            lotnisko zarządzane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych lub służby
            jemu podległe, udostępnione do użytkowania lotnictwu cywilnemu;

15) materiałach niebezpiecznych - rozumie się przez to przedmioty lub substancje
            stanowiące podczas transportu drogą lotniczą zagrożenie dla bezpieczeństwa, w
            tym zdrowia lub mienia, zgodnie z przepisami międzynarodowymi, o których mowa w
            art. 3 ustawy;

16) miejscu obsługi statku powietrznego - rozumie się przez to część terenu w
            granicach lotniska wraz z urządzeniami przeznaczonymi do obsługi naziemnej
            statku powietrznego, na który składają się w szczególności płyta lotniska,
            hangary, budynki i drogi dojazdowe;

17) obszarze obsługi towarowej - rozumie się przez to teren w granicach lotniska
            wraz z urządzeniami przeznaczonymi do załadunku i wyładunku towarów, w
            szczególności płytę lotniska, hangary, budynki i drogi dojazdowe;

18) ocenie systemu ochrony - rozumie się przez to działania kontrolne mające na
            celu określenie stopnia i zakresu zgodności stosowanych metod i środków z
            metodami i środkami określonymi w Krajowym Programie;

19) ochronie lotnictwa cywilnego - rozumie się przez to działania, metody i
            środki podejmowane zgodnie z przepisami przez służbę ochrony w celu zapewnienia
            bezpieczeństwa transportu" lotniczego;

20) służbie ochrony - rozumie się przez to Straż Graniczną, Policję oraz służbę
            ochrony lotniska;

21) odprawie biletowo-bagażowej - rozumie się przez to zespół czynności
            wykonywanych przez obsługę naziemną pasażerów i bagażu, mających na celu
            dopuszczenie pasażera i jego bagażu na wybrany lot;

22) pasażerze lub bagażu transferowym - rozumie się przez to pasażera albo bagaż
            odbywających podróż różnymi lotami, z przesiadką w porcie lotniczym z jednego
            lotu na drugi;

23) pasażerze tranzytowym - rozumie się przez to pasażera odlatującego z portu
            lotniczego, po krótkim postoju statku powietrznego, tym samym statkiem, którym
            przybył;

24) płycie postojowej - rozumie się przez to część terenu lotniska przeznaczoną
            do postoju statku powietrznego w celu załadowania lub wyładowania pasażerów lub
            towarów, a także tankowania, parkowania lub obsługi tego statku;

25) przesyłce towarowej - rozumie się przez to towar i przedmiot transportowany
            na pokładzie statku powietrznego, w tym przesyłki kurierskie bez kuriera i
            ekspresowe, z wyjątkiem uszkodzonego bagażu lub poczty;

26) rejonie operacji lotniczych - rozumie się przez to teren wewnętrzny
            lotniska, wraz z budynkami, do którego dostęp jest kontrolowany; teren ten
            obejmuje płytę manewrową lotniska, drogi startowe i kołowania, płyty postojowe
            statków powietrznych, drogi i rejony techniczne wraz z terenem do nich przyległym;

27) locie wysokiego ryzyka - rozumie się przez to lot zagrożony
            prawdopodobieństwem wystąpienia aktu bezprawnej ingerencji, w celu zapobieżenia
            któremu wprowadza się dodatkowe działania, metody i środki ochrony na lotnisku
            oraz w czasie trwania lotu;

28) sortowni bagażu - rozumie się przez to miejsce, w którym dokonuje się
            rozdziału bagażu na poszczególne loty;

29) strefie ogólnodostępnej - rozumie się przez to teren lotniska i jego
            budynki, do których dostęp nie wymaga posiadania karty identyfikacyjnej
            (przepustki);

30) strefie sterylnej - rozumie się przez to tę część strefy zastrzeżonej
            lotniska, do której dostęp osób lub przedmiotów wymaga poddania się kontroli
            bezpieczeństwa i posiadania dokumentów uprawniających do przebywania w tej strefie;

31) strefie zastrzeżonej - rozumie się przez to teren lotniska, do którego
            dostęp ze względów bezpieczeństwa mają wyłącznie uprawnione osoby;

32) testach systemu ochrony - rozumie się przez to pozorowany akt bezprawnej
            ingerencji podejmowany w celu zweryfikowania efektywności działań, metod i
            środków ochrony podjętych zgodnie z programem;

33) wyposażeniu bezpieczeństwa - rozumie się przez to urządzenia i sprzęt
            specjalistyczny przeznaczony do użycia przez służbę ochrony w celu zapobieżenia
            aktom bezprawnej ingerencji, ograniczenia lub likwidacji ich skutków;

34) sytuacji kryzysowej - rozumie się przez to zagrożenie bezpieczeństwa aktem
            bezprawnej ingerencji w lotnictwie cywilnym polegającym na:

a) użyciu przemocy przeciwko osobie znajdującej się na pokładzie statku
            powietrznego będącego w trakcie lotu, jeżeli akt ten może zagrozić
            bezpieczeństwu tego statku,

b) zniszczeniu statku powietrznego znajdującego się w trakcie lotu lub
            spowodowaniu jego uszkodzeń, które uniemożliwiają lot lub mogą stanowić
            zagrożenie dla bezpieczeństwa tego statku w trakcie lotu,

c) umieszczeniu na pokładzie statku powietrznego urządzenia lub substancji,
            które mogą zniszczyć statek powietrzny lub spowodować jego uszkodzenia, mogące
            uniemożliwić jego lot lub stanowić zagrożeni
    • Gość: gibont Re: Ochrona na lotnisku IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.05.06, 13:32
      Brawo za dyskusje.Zwłaszcza dla tego inteligenta jak sądze.
    • bltzar Re: Ochrona na lotnisku 21.05.06, 16:02
      Szanowni Forumowicze.Nie rozumiem zupełnie Waszej zaciekłości.Dlaczego rozmowa
      o kondycji służb mundurowych w naszym kraju(jakkolwiek ich się nie nazywa)
      sprowadza się do karczemnych przechwałek, kto jest lepszy!!!Przecież chyba nie
      o to w tym wszystkim chodzi.Każda służba ma swoje uprawnienia,obowiązki.Każdy
      przy nadarzającej się ku temu okazji dostaje po du*** od swojego SZEFA.Więc
      przechwałki kto jest lepszy a kto gorszy chyba niczego tutaj nie zmienią. I
      pragnę również nadmienić, że nie tylko SG zajmuje się bezpieczeństwem w
      lotnictwie cywilnym.Pracownicy SOL-u także szkolą się w tym zakresie i są
      osobami , które odpowiadają za bezpieczeństwo w ruchu krajowym(czyli robią to
      samo co SG w ruchu międzynarodowym).I jedni i drudzy mają tak samo przechlapaną
      robotę i w razie wpadki odpowiadają przed tym samym Sądem..A to, że SG na
      skinienie palca pozbędzie się SOLowca jest wierutną bujdą, gdyż to nie oni
      zatrudniają tych ludzi. Więc PROSZĘ! Nie utożsamiajcie pracowników SOL-u z
      gościem w polu i samochodzie. Tak samo jak nie nadawajcie statusu Bóstw -
      Straży Granicznej. A jeśli chodzi o Spotterów - to są ludzie na poziomie.Znają
      się na tym co robią i wykazują się kulturą, której w wiekszości "pseudo
      spotterom" pod płotem brak. A osoba która rozpętała tą całą wojne niech się
      zastanowi czy potrzebne są takie rzeczy. Bo nigdy nie wiadomo co mu się w życiu
      jeszcze przydarzy, i czy sam nie zostanie postawiony w takiej sytuacji.I niech
      pamięta, że przez to może komuś zrobić wielką krzywdę. Pozdrawiam :)
    • Gość: PRAWNIK!!!!!!!!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.131.rev.vline.pl 22.05.06, 16:50
      www.msp.money.pl/akty_prawne/dzienniki_ustaw/rozporzadzenie;rady;ministrow;z;dnia,dziennik,ustaw,2003,160,1549.html
    • Gość: PRAWNIK!!!!!!!!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.131.rev.vline.pl 22.05.06, 16:53
      Proszę poczytać a następnie zapraszam do konstruktywnej dyskusji
      www.msp.money.pl/akty_prawne/dzienniki_ustaw/rozporzadzenie;rady;ministrow;z;dnia,dziennik,ustaw,2003,160,1549.html
      • Gość: jerzy Re: Ochrona na lotnisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:36
        Prosze napisac, o czym chcemy dyskutowac.
        • Gość: PRAWNIK!!!!!!!!!!! Re: Ochrona na lotnisku IP: *.131.rev.vline.pl 24.05.06, 23:17
          PROPONUJE DYSKUSJE NA TEMAT SłUżBY OCHRONY LOTNISKA,PONIEWAż JEST NA TYM FORUM
          DUżO NEGATYWNYCH OPINII NA TEN TEMAT .SOL JEST FORMACJą KTóRA JEST POWOłANA DLA
          BEZPIECZEńSTWA PRACOWNIKóW I PASAżERóW NA LOTNISKU I NIE ROZUMIEM SKąD TE
          NEGATYWNE EMOCJE!!! OD NICH ZALEżY TO CZY LECąC NP DO WARSZAWY NA POKłAD NASZEGO
          SAMOLOTU NIE DOSTANą SIę NP. URZąDZENIA WYBUCHOWE, ALBO NP. NIKT NIE PODłOżY
          TAKIEGO URZąDZENIA GDY SAMOLOT STOI NA LOTNISKU! LUDZIE POMYśLCIE O TYM!! SOL
          JAK KAżDA SłUżBA MA WADY,BO I W STRAżY GRANICZNEJ I W POLICJI PRACUJą LUDZIE
          NIEODPOWIEDZIALNI ALE TEGO NIKT NIE ZMIENI !!!NIE MOżNA Z POWODU JEDNEGO PALCA
          KRYTYKOWAć CAłEJ FORMACJI!!! DLACZEGO NIE WALCZYMY Z KORUPCJą W POLICJI CZY W
          STRAżY GRANICZNEJ TO JEST O WIELE BARDZIEJ POWAżNY PROBLEM!!
          • Gość: beginner:) Re: Ochrona na lotnisku IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 10:32
            Koleś, weź się najpierw naucz ojczystego języka, potem wyłącz Caps Lock i
            dopiero potem proponuj. Bo z takiej propozycji to chyba nikt nie skorzysta.
          • Gość: jerzy Pytania o SOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 01:14
            No ja mimo krzyku bym chcial skorzystac za darmo z porady prawniczej. :-)

Otoz Prawniku, chcialbym Cie prosic, zebys odniosl sie do moich pytan. Z Twojej
            wypowiedzi wnioskuje, ze uwazaz SOL za "formacje" i porownujesz ja do Policji i
            Strazy Granicznej. Ja nie jestem prawnikiem, ani specjalista od bepieczenstwa
            wewnetrznego, ale wydawalo mi sie, ze SOL jest traktowana jako wewnetrzna
            sluzba ochrony. Oczywiscie poprzez takie akty, jak np. podane przez Ciebie
            rozporzadzenie, SOL pojawia sie jako element systemu ochrony transportu
            lotniczego, czyli ma zadania o innej wadze niz np. ochrona supermarketu. Moje
            pytania sa jednak nastepujace:

1. Czy SOL jest w ogole sluzba porownywalna z Policja, SG, Straza Pozarna itp.?
            2. Kto lozy na utrzymanie SOL?
            3. Czy SOL to nie jest odpowiednik np. SOK, ochrony elektrocieplowni, zakladow
            przemyslowych itp. czyli tzw. wewnetrznej sluzby ochrony?
            4. Czy zadania ochrony lotniska moga wykonywac prywatni przedsiebiorcy?
            6. Co ma wspolnego korupcja w Policji i SG z SOL?

Nie wiem, czy dobrze zrozumialem, ale nasza dyskusja dotyczyla tego, czy
            pracownik SOL jest uprawniony do pokazywania gestow typu "fuck you". Zgadzam
            sie z Toba, ze w kazdym srodowisku zawsze sie zdarzy jakis nieodpowiedzialny
            czlowiek. Ale to w zadnym razie nie jest usprawiedliwienie dla takich zachowan.
            Takze gorszy dzien, wkurzenie, klopoty w domu nie moga oznaczac poblazania dla
            chamskiego zachowania. Takie gesty swiadcza bowiem o braku profesjonalizmu. A
            dyskusje na temat kto jest lepszy Mossad czy Lekem, SAS czy GROM, FBI czy ABW,
            SG czy SOL sobie darujmy, bo ani tego nie sprawdzimy ani nie dojdziemy do
            porozumienia. Z gory dzieki za Twoje odpowiedzi.
            • Gość: PRAWNIK Re: Pytania o SOL IP: *.131.rev.vline.pl 27.05.06, 15:37
              Pojęcie "formacja" nie jest zarezerwowane tylko dla Policji czy Straży
              Granicznej,odnosi sie także do sufo(specjalistyczne uzbrojone formacje ochronne)
              i wso (wewnętrzne służby ochrony).SOL jest wso i nie można porównywać tej służby
              do Policji czy SG.Zadania SOL może wykonywać prywatny przedsiębiorca poprzez
              sufo ,jednak pracownicy takiej formacji muszą zdobyć odpowiednie
              certyfikaty(operatorów kontroli bezpieczeństwa) aby w pełni mogli pełnić te
              obowiązki.Smutne jest to,że ludzie mylą ochronę supermarketu z wso ,markety są
              objektami gdzie nie jest obowiązkowa ochrona i ludzie którzy tam pracują nie
              posiadają licencji i ich uprawnienia są praktycznie żadne,a "ochroniarze" to
              przypadkowe osoby często studenci lub renciści i to jest problem!!!Lotnisko to
              objekt gdzie jest obowiązkowa ochrona,pracownicy są licencjonowani i
              certyfikowani,przed przyjęciem do pracy są weryfikowani nie tylko przez
              pracodawce ale też Policję i SG.Pracownicy SOL są pracownikami portu lotniczego
              i to on łoży na ich utrzymanie:) Dla przeciętnego zjadacza chleba te pojęcia i
              tak są kompletnie niezrozumiałe. Co to jest SUFO i WSO? Przypomnijmy.
              - Upraszczając nieco, SUFO może być to każda agencja ochrony mająca
              pozwolenie na broń na okaziciela. WSO (Wewnętrzna Służba Ochrony) nie jest
              jednostką komercyjną, jest to dział organizacyjny chronionego obiektu, którego
              pracownicy są kadrą chronionej firmy. To w prostej linii jest kontynuacja straży
              przemysłowych. Najbardziej klasycznym, jeszcze funkcjonującym jej przykładem
              jest straż pocztowa. Może to być również dowolny prywatny przedsiębiorca, który
              przekona Komendanta Wojewódzkiego Policji, że nie chce wynajmować ochrony, a
              stworzyć swój dział wyspecjalizowany

Finansowanie ochrony lotnictwa cywilnego

§ 130. 1. Koszty związane z ochroną lotnictwa cywilnego są finansowane z części
              budżetu państwa, której dysponentami są minister właściwy do spraw transportu,
              minister właściwy do spraw wewnętrznych i Minister Obrony Narodowej, oraz ze
              środków finansowych zarządzających lotniskami cywilnymi, przewoźników
              lotniczych, a także środków finansowych i rzeczowych przekazanych na ten cel
              przez krajowe i zagraniczne osoby fizyczne i prawne.
              2. Poza środkami wymienionymi w ust. 1, system ochrony lotnictwa cywilnego jest
              finansowany z:
              1) części opłat za bilety lotnicze i opłat pobieranych za wykonywane operacje
              lotnicze, które przeznacza się na udoskonalenie systemu ochrony lotnictwa;
              2) części opłat za dodatkowe środki ochrony realizowane przez zarządzających
              lotniskami na rzecz przewoźników lotniczych.

______
              • Gość: jerzy Re: Pytania o SOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 18:04
                Dzieki za obszerne wyjasnienia. Dobrze wiedziec takie rzeczy, kazdy ma
                codziennie kontakt z roznymi "ochroniarzami".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka