Gość: jinx IP: *.dsl.renocs.nvbell.net 19.05.06, 21:51 zwykle pieprzenie. pozdrawiam zadowolonych w GW. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dziennikarskie dno Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:01 Paranoja... Debilni łodzianie chcą wyburzania kamienić w centrum!! Dziennikarz się cieszy... Jedyne co w Łodzi jest na europejskim poziomie to właśnie architektura tych zniszczonyc kamienic. Remontować a nie wyburzać!! Gdyby się słuchało tego motłochu to wzdłuż Piotrkowskiej stałyby "piękne bloki". Pozdrawiam wszystkich zadowolonych z siebie dziennikarzy łódzkiej GW. (Powoli poziom niższy niż Dziennik Łódzki, ale cóż... jak się tak promuje WSHE jak robi to łódzka GW... czego się spodziewać :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.lodz.msk.pl 20.05.06, 06:42 Miasto jest dla mieszkańców a nie dla pie..iętych historyków, jak ludzie nie chcą mieszkać w starych kamienicach to czemu ich na siłę "uszczęśliwiać"?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.lodz.msk.pl 20.05.06, 10:42 To, co stoi na ul. Zachodniej od strony ul. Piotrkowskiej, nadaje się tylko do wyburzenia. Rewitalizować tych ruder nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
avatary dobrego gospodarza potrzebuje... 19.05.06, 22:22 który umie utrzymac porządek i bezpieczeństwo na swojej ulicy,aktywnie dba o swoje zdrowie i ciało,docenia przyrodę i unikalnośc łodzkiej architektury...wtedy może sie zbarac za "pomaganie innym" obecna władza pokazała, ze nie umie sobie poradzić ze swym własnym majątkiem. byciem najwiekszym "kamienicznikiem" w kraju ? bo co z tego że kamienice sie wyburzy skoro na ich miejscu staja szkaradne budy, pseudoparkingi, czy w końcu takie perełki miernoty jak "rewitalizowana" Nawrot. Łodź ginie -przemienia sie w wielkie anonimowe blokowisko, jakich setki w tym kraju... "A w kategorii "rozwój miasta" najwięcej łodzian (273) opowiedziało się za wybudowaniem autostrady z Łodzi do Warszawy." 273!!powtarzam 273 - znaczący odsetek mieszkańców 800 tysięcznego miasta...wiecej pokory !! kto układał "te sonde" rozwój miasta = droga do stolicy ? a moze tańsze bilety na samolot do Dublina ? Wake up people z ŁGW. wracajcie do pionu, spytajcie najstarszej starowinki - ona pamieta co to znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerd 4.500 ile to jest? mniej niż 9%. Gazeto...hehehe IP: *.toya.net.pl 20.05.06, 03:21 gwarantuję ci, że pierwszym postulatem co najmniej 30% łodzian [co i tak jest większością jak na czytatych i pisatych] by było to, żeby nie rządził Kropa, tak? wiec tak ŻENUJĄCE wyniki...to sama wiesz co z nimi zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.toya.net.pl 19.05.06, 22:36 A co z regionem? Miasto słabo identyfikuje się z regionem i vice versa. Sądzę że istotne jest spojrzenie na Łódź z perspektywy województwa, a nie tylko samego miasta. Brakuje infrastruktury turystycznej w regionie. Łodzianie nie mają w okolicy miejscowości wypoczynkowych z prawdziwego zdarzenia. Zaiste są miejsca z potencjałem, ale niestety nie wykorzystanym. pozdr gizmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Dziennikarze" Re: Dziennikarze ŁGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:04 hehe... widze ze nie tylko ja mam takie zle zdanie o dziennikarzach ŁGW. ktoś wcześniej dobrze napisał: "dno". Uważam, że jeszcze niżej skoro takie bzdury wymyślają i się podniecają wyburzaniem kamienic. W każdym artykule merytorycznie błąd na błędzie, w każdym wydaniu zwykle po 3, 4 błędy ortograficzne. A tyłki za przeproszeniem mają wyżej niż głowy! Do roboty Panie i Panowie dziennikarze z ŁGW! dokrztałcać się (i oby nie w WSHE; choć teraz już chyba tylko tam Was przyjmą <lol>) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JFK Re: Dziennikarze ŁGW IP: *.toya.net.pl 19.05.06, 23:57 Zanim zaczną się dokształcać, to najpierw powinni się wykształcić. Nieuctwo wśród "dziennikarzy" ŁGW jest rodzinne.Jeśli na ankietę GW odpowiedziało coś ponad 4 tyś. osób, to oznacza, że temat zainteresował 0,5% mieszkańców Łodzi. Można do ŁGW wystosować apel: nie nadymaj się żabo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kioskarz Re: Dziennikarze ŁGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:51 Wbrew pozorom 4500 odpowiedzi to niezły wynik biorąc pod uwagę fakt, że w Łodzi sprzedaje się ok. 10000 egz. Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Primon wielki sukces IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.05.06, 23:57 "Ankietę "Gazety" wypełniło prawie cztery i pół tysiąca łodzian!" ...właśnie oglądałem dziś analogiczną ankietę stołecznej Wyborczej -> w Warszawie na ankiety odpowiedziało "tylko" 3822 osoby -> widać, że w mieście Łodzi mieszkańcom, w porównaniu do m. st. Warszawy, mocniej zależy na losach ich miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Ankiety IP: *.retsat1.com.pl 20.05.06, 07:12 Nie jest kwestią ile osób wypełnia ankietę ale kto ją wypełnia. Czy wam się wydaje, że jak OBOP czy CEBOS robią sondaż to pytają 38 mln Polaków o zdanie? Pewnie że nie - jest to 1000 lub 10000 osób. Kwestia jest reprezentatywności próby czyli musi ona odpowiadać rozkładowi wg wieku, wykształcenia lub zawodu w całej badanej populacji (w tym wypadku Łodzian). Więc pytanie do ŁGW czy tak było? Co do jakości astykułów zgadzam się nie jest najlepiej. Ale to już kwestia rutyny a nie niedouczenia. Im więcej ktoś pisze tym mniej zwraca uwagę na jakość. Szczególnie jak osiąga dobrą pozycję i nie dotyczy to tylko ŁGW ale i paru innych gazet również. Co do wyburzania kamienic, to się niezgadzam - należałoby je odnowić z zewnątrz i zmodernizować wnętrze, a nie radykalnie wyburzać. Powstają później nijakie parkingi jak na Zielonej. A poza autostradą do Wawy to najpirw trzeba poprawić drogi w samym mieście i znaleźć rozwiązania na odkorkowanie niektórych ulic. Może po zmianie władzy będzie lepiej - choć to z mojej strony skrajny optymizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Nareszcie obiektywny komentarz - uczcie się malkon IP: *.lodz.mm.pl 20.05.06, 10:24 tenci! Czyżby ktoś Was z GW wywalił i szlochacie na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Ankiety IP: *.lodz.msk.pl 20.05.06, 10:45 > Co do wyburzania kamienic, to się niezgadzam - należałoby je odnowić z > zewnątrz > i zmodernizować wnętrze, a nie radykalnie wyburzać. Powstają później nijakie > parkingi jak na Zielonej. Po wyburzeniu ruder, które nie mają żadnej wartości zabytkowej, komórek i szkaradnych oficyn, na ich miejscu powinny powstać "plomby" architektonicznie doopasowane do otoczenia, a nie betonowe bloki ani tym bardzie parkingi. Odpowiedz Link Zgłoś
histeryx ..............lewatytywy 20.05.06, 13:27 zwanej także enemą przeczyszczającą Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Ankiety 21.05.06, 20:57 > Po wyburzeniu ruder, które nie mają żadnej wartości zabytkowej, komórek i > szkaradnych oficyn, na ich miejscu powinny powstać "plomby" architektonicznie > doopasowane do otoczenia, a nie betonowe bloki ani tym bardzie parkingi. Takie jedne "plomby" masz już na Nawrot( temat potarzany do znudzenia ale bardzo aktualny)...Prawda że piękne i dopasowane do otoczenia !!! To bedzie największą Ironia w dziejach tego miasta :coś co przetrwało dwie wojny światowe, coś co jest symbolem rozkwitu tego miasta( piękne secesyjne zaniedbane kamiennice) teraz może lagnąć w gruzach z ręki samych jego mieszkańców.... Dla mnie ludzie którzy w ankiecie opowiedzieli się za takim rozwiązaniem to zwykli "bezmózgowcy" Wszytstko co w tym mieście przetrwało najpiekiejeszgo to własnie : Te rudrey ( te z mnóstwem zdobień i sztukateri na fasadach ,klatkach schodowych, witraży,) Fabryki z pięknej czerownej cegły ( komu dzis chce sie tak bydować).... A że zaniedbane...coż lata zaniedbań i brak inwestycji robią swoje. Jeżeli gazeta dołoży rękę do takich głupich postulatów ( " chcemy wyburzenia ruder...")... Przestaje mieć dla was( gazeto) jakikolwiek szacunek !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q kolega nie rozumie albo udaje !!! IP: *.toya.net.pl 21.05.06, 23:15 Przejdź się po Limanowskiego,Lutomierskiej, Zgierskiej, Radwańskiej. Gdzie tu zabytki, "secesja" (chyba eklektyzm), gdzie "piękne łódzkie kamienice"? Komórki, kible, rudery bez fundamentów itp. Zawsze byłem przeciwny burzeniu (np.fabryka na rogu Mickiewicza i Żeromskiego czy też na rogu Przybyszewskiego i Promińskiego) ale to są naprawdę tandetne rudery bez żadnej wartości.A co tam wybudują, to temat na osobną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: kolega nie rozumie albo udaje !!! 22.05.06, 09:55 O.K Npaisałem ( "te z zdobieniemi na fasadach klatkach schodowych itd") chodzi o odróznienie jednych ruder od drugich pięknnych kamiennic zniszczonych przez wieloletnie zaniedbania..... Co do komurek drewniaków na podwórkach ...całkowicie sie zgadzam trzeba to wyburzyć ale nauczony naszym Łódzkim przykładem wcale nie mam żadnej pewności że przy porządkowaniu miasta ( tych które z krajobrazu zniknąć muszą), ktoś z rozpępdu nie weźmie sie i za te właściwe przykurzone "Kamiennice" Dobry przykład ...(powtarzany wielokrotrnie na forum) Róg rewolucji i Kilińskiego jak było pamieta wielu można było na "fali" porządkowania ...usunąć i coś takiego ..komus jednak zależało i dziś :)))))) Heh mowisz Limanowskiego Lutomierska ,to TARAFIŁEŚ...( pochodząc satąd wiem troszeczkę o okolicy) Rudery np> Druga i trzecia kammiennica za skrętem z zachodniej ( trzecia w kolejności jest nawet 4 piętrowa)- Rejon ulic : Hipoteczna/ Limanowskiego (odremontowana 3 piętrowa kamienniaca przy kwidzyńskiej i jak wygląda ????) Narożna Kamiennica Hipoteczna /limanowskiego ( pochodząca z roku 1914).... To też ..dla niektórych rudery ..czy jednak ??????? Proponuje idąc ( jadąć :) ) ulicą podnieśc glowę i zastanowić się , komuś w tamtych czasach zależalo by pieknie budować ...i nie tylko na Piotrkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERG Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 20.05.06, 07:14 Panowie Redaktorzy trzymamy za słowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INGA Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 20.05.06, 08:44 Może zamist tablic reklamowych kasę przeznaczyć na wyburzenie choc jednej rudery.Na ukicy Kilińskiego od dABROWSKIEGO DO pÓŁNOCNEJ CZEKA ICH OKOŁO 60- TKI.wIELE Z NICH NIE JEST ZABYTKAMI DLA USPOKOJENIA HISTORYKOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość działających szpitali IP: 217.153.157.* 20.05.06, 09:20 W tej chwili Łódź potrzebuje działających szpitali, miesiąc temu urodziłam wcześniaka, mam całą listę wuznaczonych badań, pojechaliśmy do Centrum Zdrowia Matki Polki i co zostaliśmy odprawieni z kwitkiem, proszę powiedzieć kto poniesie odpowiedzialność za to że moje malutkie dziecko nie miało zrobionych w terminie badań? Kto, rodzice, bo powiedziano nam że możemy zrobić badania odpłatnie!!! To jest jakaś paranoja, to na co idzią nasze pieniądze z ubezpieczenia? I kto tu jest winny? Lekarze? Państwo? Co mnie to obchodzi, dla mnie najważniejsze jest zdrowie mojego dziecka. A ja też pracuję za śmieszne pieniądze i strajku zrobić nie mogę, bo mnie zwolnią. Odpowiedz Link Zgłoś
krzykowal Re: Czego potrzebuje Łódź 20.05.06, 09:56 Jaki jest sens pytać o budowę aquaparku skoro on się właśnie buduje? Przecież to jest jawne podkładanie się UMŁ, który powie zaraz "realizujemy Wasze postulaty"! LOL :) Ogólnie dobór pytań w ankiecie był niestety dosyć płytki i nieprzemyślany. Do ankiety brakowało jakiegoś wyjaśnienia, opinii ekspertów - tak się nie robi. Jeśli chcemy ludziom dać możliwość wyboru to musimy dać im też wcześniej argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historycy Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 17:05 Wszystkim tym, którzy nabijają się z przywiązania niektórych forumowiczów do starych kamienic nazywając ich historykami, zapraszam do wyjazdu na miesiąc do dowlnego miasta we Francji, Włoszech oraz Niemczech. Być może Łosie nie zobaczycie żadnych różnic bo pewnie jedyne co was interesuje to skróra, fura i komóra więc Wam Szanowne Łosie powiem: Różnica jest taka, że Włochy i Francja które swoje zabytki remontują są uważane za kraje ładne i przyjazne mieszkańcom. Czy słyszeliście takie same opinie o Niemczech gdzie niemal wszyto jest wyburzone(wprawdzie w wyniku II wojny a nie głupoty mieszkańców). Zaściankowość, zacofanie rodem Kaziu Marcinkiewicz (mentalnie z lat 50) przerażają mnie w tym kraju... Szkoda, że za bardzo kocham Łódź żeby zdecydować się wyjechać z Polski. A tak się składa, że mam takie możliwości i wcale bym tam nie mył garów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łódź Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 18:05 Jeśli nie wyburzy się pustych resztek po kamienicach, w których nikt nie mieszka i niet nie będzie nmieszkał już nigdy, jeśli nadal będą straszyły w ścisłym centrum potworne pustotany, których nawet punki nie chcą używać jako squot'u, jeśli będą ginąć kolejni ludzie przy rozkradaniu kamienic ze wszystkiego, co w ruinie ukrść się da, to Łódź nie da pozyztywnego sygnału swoim mieszkancom. Takie ruiny to dowód, że wszyscy wzajemnie mają się w dupie - żyjemy na wysypisku w centrum Europy i wolimy udawać, że to cudowne historyczne centrum. Nie - w Niemczech, w Hiszpanii rewitalizacja polega na tym, że pozostają piękne fasady, a to czego nie opłaca się remontować nikt nie remonuje. Pozostaje układ ulicy, klimat i przyjazne dla mieszkańców technologie bez węgla opałowego w piecach, ze wspaniałymi podwórkami które służą mieszkańcom do rekreacji, a nie do trzymania w komórkach węgla. Początek powinno zrobić miasto - usunąć to, co musi być usunięte i zaproponować ten teren na budownictwo plombowe. Jak u dentysty - stary, zgniły i śmiedzący ząb da się uratować bardzo rzadko, co wcale nie znaczy, że musimy chodzić szczerbaci. Można zrobić plombę, inplanta czy koronkę. Nie biadolmy nad cudownymi domkami z Kilińskiego tylko zastanówmy się jak to jest, że w centrum takie strupy stoją i walą się na naszych oczach. Gdzie byli przez lata ci wspaniali obrońcy historycznej substancji? Czy pisali listy do miasta? Protestowali, żadali zmian, okupowali kolejne sesje RAdy Miejskiej? Nikt o zdrowych zmysłach nie wyburzy dobrego domu. Chodzi o usunięcie tego, co psuje klimat miasta i pokazuje, że żyją tu bezradne ciołki, które zasługują na to, co mają - melina za rogiem i zadyma w parku Śledzia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Mądry głos, bez dwóch zdań !!! IP: *.toya.net.pl 21.05.06, 23:21 komórki, kible, meliny, baraki do wyczyszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pre-historyk Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.toya.net.pl 20.05.06, 18:00 Jak widać burzymurków (taj jak i głupoty) w tym mieście nigdy nie brakuje - tak jest wyburzyć kamienice przy Kilińskiego i niech straszą w centrum miasta oficyny, rozwalone komórki etc. prze nastepnych 50 lat jak na Zachodniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archeolog Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 18:07 A może tak wyburzyć oficyny i komórki na Zachodzniej? Dlaczego one tam jeszcze stoją? Rudera to nie kamienicha zdatna do mieszkania - rudera to komórki i resztki oficyn na Zachodziej... Odpowiedz Link Zgłoś
adikk Re: Czego potrzebuje Łódź 21.05.06, 19:16 Ku.. nie zdzierze. Czy waszym zdaniem (obroncow kamienic), te potworki z jedna sciana bez okien, o kolorze nie_wiadomo_jakim, z okienkami jak w bunkrze, brzydkie jak kupa sa wartosciowymi kamienicami ?? Przeciez to sa ruiny, a do tego jeszcze czesto w ich najblizszym otoczeniu wystepuja liczne drewniane komorki, kible i garaze, ktore od momentu powstania nie widzialy kata prostego, a wygladaja jakby staly od sredniowiecza ? Tak waszym zdaniem powinno wygladac centrym milionowej aglomeracji, gowno z przybudowka. Jesli jakas kamienica przedstawia wartosci architektoniczna lub historyczna, to nalezy zrobic wszystko zeby ja zachowac, ale te potworki nie prezentuja nic, NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANNA Re: Czego potrzebuje Łódź IP: *.toya.net.pl 20.05.06, 18:40 Jeżdżę codziennie od kilku lat do pracy ulicą Kilińskiego.Od kilku lat widzę niezamieszkane rudery z zamurowanymi co 3-4 lata oknami.Widzę że nic się z nimi nie dzieje.Zmieniają się prezydenci miast a Kilińskiego się nie zmienia.Jeden budynek naprzciwko zajezdni tramwajowej na Dabrowskiego ma tabliczkę "do rozbiórki" od poczatku lat 80 - 26 lat.Jeszcze z podpismem PGM.I NIC.Jak przejadę tą ulicą i widzę NIEMOC władz miejskich odchodzi mnie chęć do pracy i działania.Zresztą nie jest to tylko moje odczucie ale wszystkich którzy korzystają z tej ulicy.A jak jeszcze do tego pomyśle" o czapkach i szarfach "prezydenta -opadają mi ręce.Ci ludzie żyją w innym świecie.Oderwali się od rzeczxywistości od społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewamalgorzata Lotniska.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 23:02 ale nie było go w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum Wolnej od upływów urzędniczych prasy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 23:53 To ankieta zrobiona przez zwolna upadającą Gazetę Wyborczą. To należy brać pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Wolnej od upływów urzędniczych prasy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:54 Po pierwsze, drugie i każde następne :wolnej od upływów urzędniczych prasy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Mądrzejszej władzy, ale tego też w ankiecie brak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborca Re: Mądrzejszej władzy, ale tego też w ankiecie b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:40 Zdecydowanie popieram opinię!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś