Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka autogiełdy?

12.01.03, 19:35
"W zamian za to gotowa jest dawać ponad milion złotych rocznie na łódzkie organizacje kościelne(...)"

Czy od ostatnich wyborów warunkiem zawarcia wszelkich umów w Łodzi bedzie obietnica datku na Kościół??
smutne to:(

ech...przez 4 lata bedziemy musieli cierpieć te rządy,,,,:(
Obserwuj wątek
    • Gość: piti Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 12.01.03, 20:51
      Tyle mówi się ostatnio o nieuczciwym lobbingu, czy nie jest to
      podobna sprawa?
      Firma obiecuje pieniądze za pomoc w wypowiedzeniu innej firmie
      umowy (lub podniesienie stawek powyżej granic opłacalności).
      Oczywiście wiadomo, że kościół w takiej sytuacji będzie naciskał
      na prezydenta aby ten przystał na propozycje(a prezydent w tym
      przypadku zapewne nie odmówi). I w ten sposób firma ma
      zapewnione:
      1 wykorzystanie niezagospodarowanego terenu.
      2 pewny zysk na warunkach monopolu (brak konkurencji)
      Ja mam pewną propozycję, można przecież zorganizować przetarg i
      wybrać ofertę korzystną dla miasta a nie dla innych organizacji
      (przy obecnym zadłużeniu myślę że każdy dodatkowy dochód jest na
      wagę złota).
      • tmmalinka Re: Przeprowadzka autogiełdy? 12.01.03, 21:19
        Tak, tylko kto weźmie udział w tym przetargu. I czy to będzie przetarg uczciwy?
        Władza zawsze nam wmówi, że wybrała najkorzystniejszą z propozycji...

Do Unii wejdziemy (o ile wejdziemy) dopiero w maju przyszłego roku tj. +1,5
        roku. Na razie jestem za pozostawieniem giełdy w starym miejscu.
        Po pierwsze: mam na nią blisko,
        a po drugie: na takie zadupie jakim jest techniczna będzie przychodziło 2 razy
        mniej klientów niż dotychczas.
        • geograf Re: Przeprowadzka autogiełdy? 12.01.03, 21:26
          Zasmucę, bądź zaskoczę Cię tmmalinko- ulica Techniczna jest tuż przy Puszkina (czyli dotychczasowym miejscu odbywania się giełdy samochodowej)-część samochodów nawet jest stawianych przy ulicy Technicznej..
          To wcale nie takie zadupie..tylko zaraz obok...
          i nawet przystanek autobusowy zaraz obok jest;-)

A miejsce na nowa giełdę znaleźć trzeba....
          • tmmalinka Re: Przeprowadzka autogiełdy? 12.01.03, 21:40
            Geografie!
            Ulica Techniczna jest zadupiem i nic mojego zdania nie zmnieni. Nieraz tam
            jeżdżę na rowerze, bo to jest część jednej z moich ulubionych tras.
            W każdym bądź razie nowe miejsce trzeba znaleźć i z tym się zgadzam
            • adamco Re: Przeprowadzka autogiełdy? 13.01.03, 10:24
              Hmmm obiektywnie patrząc to obie ulice na prawdę są
              położone blisko siebie. A z określaniem tzw "zadupia" no
              cóż są osoby które całą tamtą część Łodzi mogą określić
              zadupiem.
    • mateo31 Re: Przeprowadzka autogiełdy? 13.01.03, 08:25
      Ta giełda przecież już w tym roku funkcjonowała. A przynajmniej próbowała
      funkcjonować w soboty. I nie wypaliło- myślę dlatego, że przy takich sprawach
      jak lokalizacja targowisk najwieksze znaczenie ma przyzwyczajenie. A do
      dotychczasowego miejsca przyzwyczaili się chyba wszyscy. Co nie znaczy, że inne
      nie może byc lepsze.
      • mateo31 Re: Przeprowadzka autogiełdy? 13.01.03, 09:58
        mateo31 napisał:

> Ta giełda przecież już w tym roku funkcjonowała.

Oczywiście chodziło mi o rok poprzedni:)))
    • zamek Re: Przeprowadzka autogiełdy? 13.01.03, 08:52
      Jestem wszystkimi pietnastoma rękami ZA przeniesieniem
      giełdy gdziekolwiek, byleby tylko zeszła z jezdni i
      umożliwiła normalny przejazd przez Puszkina,
      Andrzejewskiej czy Lodową. To, co się dzieje obecnie, to
      zgroza i czas położyć temu tamę. Wpawdzie włażenie w 4
      litery kościołowi (wyraźnie, aby przypodobać się
      Kropiwnickiemu!) jest wyjątkowo plugawą formą załatwiania
      interesów, ale żeby tylko takie przekręty w Polsce były...
      To czy już w sobotę blachotrupiarnia przeniesie się tam,
      gdzie jej miejsce? :)
      • Gość: Tomas Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: 212.191.74.* 13.01.03, 11:30
        Jest to najzwyklejsza łapówka na świecie tyle, że brana nie przez decydenta
        tylko przez jego kumpli. A może by ta firma przeznaczy 1,2 mln na Caritas albo
        na dożywianie dzieci, a nie na budowę kolejnych, pustych świątyń.
    • Gość: chciałby_normalnie Problem jest inny IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 12:23

Jako mieszkaniec Łodzi protestuję!
      Protestuję przeciwko oddawaniu majątku miejskiego kościołowi.
      Protestuję przeciwko takiej ofercie i uważam ze powinna nia zainteresowac się
      prokuratura. Toż to korumpowanie władzy.
      A co do Caritasu....w Drzewocinach widać na co poszły pieniążki tak cudownie
      ofiarowane na powodzian. Zbliżają się zawody narciarskie w Zakopanem ,czy
      księża dyrektorzy tak jak w zeszłym roku wybiorą się autkiem zakupionym za
      pieniążki PEFRONU oglądac Adama Małysza???Za czyje pieniądze?
    • Gość: Łodzianin Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 16:48

Może coś więcej o Caritasie ktos wie????
      • tmmalinka Re: Przeprowadzka autogiełdy? 14.01.03, 21:47
        A co chcesz wiedzieć?
        Znałem kogoś działającego jako wolontariusz w Caritasie oraz sam byłem w
        Drzewocinach na praktykach. Tak więc mam jakieś o tym pojęcie m.in to że,
        jeden z "kierowników" Caritasu jeździ nowiutkim Audi A4 ( stan na wrzesień
        2002).
        • Gość: Łodzianin Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 07:54
          tmmalinka napisał:

> A co chcesz wiedzieć?
          > Znałem kogoś działającego jako wolontariusz w Caritasie oraz sam byłem w
          > Drzewocinach na praktykach. Tak więc mam jakieś o tym pojęcie m.in to że,
          > jeden z "kierowników" Caritasu jeździ nowiutkim Audi A4 ( stan na wrzesień
          > 2002).
          To po co więcej pieniędzy tam?????to raczej dobre autka.
          • tmmalinka Re: Przeprowadzka autogiełdy? 15.01.03, 09:33
            Wiem też, że pensjonariusze ośrodka dostają przeterminowane desery np.
            czekoladki. Te które ja musiałem podawać ( wcale nie chciałem, dzisiaj mam
            przeje*ane w szkole, bo zadzwoniła kucharka do szkoły i jakiś głupot nagadała
            kierowniczce na temat mojej osoby - obniżyli mi ocenę z praktyk o 1 stopień ),
            tak więc te, które byłem zmuszony podawać pochodziły z maja tj. 4 miesiące po
            dopuszczalnej dacie spożycia.
            Z tego co wiem, Caritas to fundacja. Fundacja jest osobą prawną, a to dalej
            znaczy, że prowadzi działalność gospodarczą. I Caritasie to widać, że prowadzą
            działalność gospadarczą. Nawet bardziej niż pomoc.
            Co do wolontariuszy, to są "normalni". Bardzo się poświęcają swojej pracy i
            robią wszystko za free, a niekiedy nawet muszą jeszcze płacić za wyjazd z
            podopiecznymi. Żal mi ich.
            Coś jeszcze?
            Nie mam nic pozytywnego do powiedzenia na temat tej organizacji.
            • Gość: somsiad Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 23:35
              tmmalinka napisał:

> Wiem też, że pensjonariusze ośrodka dostają przeterminowane desery np.
              > czekoladki. Te które ja musiałem podawać ( wcale nie chciałem, dzisiaj mam
              > przeje*ane w szkole, bo zadzwoniła kucharka do szkoły i jakiś głupot nagadała
              > kierowniczce na temat mojej osoby - obniżyli mi ocenę z praktyk o 1
              stopień ),
              > tak więc te, które byłem zmuszony podawać pochodziły z maja tj. 4 miesiące po
              > dopuszczalnej dacie spożycia.
              > Z tego co wiem, Caritas to fundacja. Fundacja jest osobą prawną, a to dalej
              > znaczy, że prowadzi działalność gospodarczą. I Caritasie to widać, że
              prowadzą
              > działalność gospadarczą. Nawet bardziej niż pomoc.
              > Co do wolontariuszy, to są "normalni". Bardzo się poświęcają swojej pracy i
              > robią wszystko za free, a niekiedy nawet muszą jeszcze płacić za wyjazd z
              > podopiecznymi. Żal mi ich.
              > Coś jeszcze?
              > Nie mam nic pozytywnego do powiedzenia na temat tej organizacji.

Myślę ze jak coś się pisze tutaj to powinno wiedzieć co się pisze.Jest osoba
              prawna i jest prawna osoba kościelna. Nie wolno wprowadzac w błąd.
              • tmmalinka Re: Przeprowadzka autogiełdy? 16.01.03, 23:44
                Chodziło mi o osobowość prawną nabytą machnięciem długopisem notariusza.
                Fundacja jest rodzajem działalności gospodarczej, ale na najkorzystniejszych
                warunkach. Tylko, że jej celem powinna być pomoc innym ( jest to określone
                m.in. w stautcie). Tymczasem Kościół zarabia w ten sposób kasę. Ochłap
                przeznaczają potrzebującym, aby pokazać że istnieją, ale Bóg wie jakie mają
                dochody i ile z tego idzie na właściwe cele, a ile do kieszeni pingwinów.
                • Gość: somsiad Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 11:34
                  tmmalinka napisał:

> Chodziło mi o osobowość prawną nabytą machnięciem długopisem notariusza.
                  > Fundacja jest rodzajem działalności gospodarczej, ale na najkorzystniejszych
                  > warunkach. Tylko, że jej celem powinna być pomoc innym ( jest to określone
                  > m.in. w stautcie). Tymczasem Kościół zarabia w ten sposób kasę. Ochłap
                  > przeznaczają potrzebującym, aby pokazać że istnieją, ale Bóg wie jakie mają
                  > dochody i ile z tego idzie na właściwe cele, a ile do kieszeni pingwinów.

To może napisze inaczej. Ulgi i zwolnienia podatkowe ktore ma kościół są
                  nieporównywalnie większe niż ulgi fundacji. Nie możesz porównywać osoby prawnej
                  i kościelnej osoby prawnej.Są to calkiem różne rzeczy.Kościół prowadzi
                  działalnośc gospodarczą , fundacja może ale nie musi. Róznic jest bardzo dużo.
                  Myślę że nie mozna potępiac za to ze chodzi się ubranym na czarno czy biało.
                  Można potępiac tylko wtedy jak ktoś szkodzi.
                  • Gość: łodzianin Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 03:48

Wie ktoś może co z tą autogiełdą?
                    • Gość: somsiad Re: Przeprowadzka autogiełdy? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 23:59
                      Gość portalu: łodzianin napisał(a):

>
                      >
                      > Wie ktoś może co z tą autogiełdą?
                      zrobiło się cicho..pewnie pieniążki juz płyną na te organizacje charytatywne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka