Dodaj do ulubionych

Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina

08.08.06, 15:04
Dziennikarka, Małgorzata Szejnert, pyta „zapisaliście się do partii?”. Nie
wie ona zapewne, że do PZPR nikt się nie zapisywał. Kandydat musiał
przedstawić rekomendację dwóch członków, zanim zebranie partyjne
zaakceptowało jego zamiar. Na zebraniu zadawano nieraz kłopotliwe dla
kandydata pytania, proszono o uzupełnienie życiorysu. Kandydaturę
zatwierdzić musiano także w dzielnicy. To dzisiaj chętni bez problemu
zapisują się do partii, a niektórzy zaliczają nawet zapisywanie się do
kolejnych ugrupowań.
Młodego dziennikarza szokuje się (vide: "Duzy format "GW") w rozmowie
informacją, że w stanie wojennym pracę w gazetach straciły 462 osoby, a w
radiu i telewizji 237. Pomijam już, że w obiegu są różne liczby. Czytelnik
nie dowie się jednak, że usuwanie z miejsca pracy wynikało z sytuacji
wyjątkowej.
W normalnych warunkach, nie tak łatwo jak dziś, można było zwolnić
dziennikarza, bo teraz wydawca, naczelny, nieraz z dnia na dzień wyrzuca go,
jak barachło, na zbity pysk. Młody dziennikarz nie dowie się z tej rozmowy
również, że w PRL wszyscy dziennikarze (jeśli chcieli) mieli zapewniający
byt etat. Dzisiaj większość jest na okresowej umowie, pracując w stałej
niepewności co przyniesie jutro. (Tu Eugeniusz Guz z "Trybuny" ma racje w 100
proc. Zaden, doslownie zaden z moich mlodych znajomych dziennikarzy ,nie ma
stałego etatu w gazecie).
Maciej Szczepański, w rozmowie z „Angorą” (nr 29 z 16.07.06) przypomina, że
po objęciu przez niego prezesury w TV „zorientował się w sytuacji
personalnej. W ciągu roku odeszło ok. 1200 osób na 12 tys. zatrudnionych”. Za
transformacji musiało pożegnać się z TV kilkakrotnie więcej pracowników,
przy czym nikogo w TV nie interesowały ich dalsze losy podczas gdy za
Szczepańskiego „dyrektor Biura Kadr miał każdemu zwalnianemu zaproponować
trzy nowe miejsca pracy”. Dzisiaj o takiej sytuacji dziennikarz nawet nie
może pomarzyć. Istny surrealizm. Stanisława Ryster, prowadząca przez 31
lat „Wielką Grę”, najstarszy program TV (na antenie przez 44 lata)
dowiedziała się z prasy, że program znika z ekranu, a ją pożegnano
wymówieniem. Nikt z zarządców TVP nie był łaskaw ją o tym powiadomić, nie
mówiąc już o podziękowaniu za unikatowy wręcz staż telewizyjny. Takie nowe
zwyczaje podarowała nam PIS-owsko-wildsteinowska transformacja. Gorzej niż w
stanie wojennym.

Z żydowskich (czy tylko?) dowcipów: - Gdzie pracujesz? -Nigdzie. - A co
robisz? - Nic. - Fajne zajęcie! - Fajne,tylko konkurencja ogromna!
Obserwuj wątek
    • longeta tak jest w każdym zawodzie,takie czasy 08.08.06, 20:01
      dlaczego dzienikarze mają być pod ochrona?a czy ta pani czasami nie jest w wieku
      emerytalnym,czas moze odpocząć
      • iszkariota Pora na teleturniej dla wyborców PiS/ŁPR/Samoob. 08.08.06, 20:19
        Madrzy ludzie o duzej kulturze osobistej i ogromnej wiedzy nie powinni zbyt
        wczesnie odchodzic z zycia publicznego, pomimo tego że za plecami maja dyszące,
        i drepczące w miejscu młode ch.amstwo. Właśnie tacy dziennikarze jak prowadząca
        teleturniej powinni być pod ochroną
        Telewizja publiczna ma z zalozenia misję upowszechniania kultury i nauki. Taka
        właśnie była "Wielka gra" prowadzona przez p. Ryster.
        Obecna koalicja, aby łatwiej było rządzić i nie słyszeć słów krytyki uwalnia się
        od madrzejszych od siebie na rzecz młodocianego, prymitywnego prostactwa.
        Taka ma być ta nowa, kolejna juz rzeczpospolita.
        • longeta teraz to chyba wszystkie młode wilki obraziłeś 08.08.06, 20:26
          nię sądze żeby powstała pustka po tym programie,stawiasz mnie jako obronce
          młodych na dorobku-nie odpowiada mi ta rola ,też mnie atakują hehehe

spójrzmy prawdzie w oczy:
          ludzie niezastapieni leżą na cmentarzu,a swiat toczy się dalej
          • iszkariota Re: teraz to chyba wszystkie młode wilki obraziłe 08.08.06, 20:32
            > spójrzmy prawdzie w oczy:
            > ludzie niezastapieni leżą na cmentarzu,a swiat toczy się dalej

Tiaaa, trafne okreslenie - rodem ze stada wilkow,
            Szkoda ze nie zauwazyles iz poza tym popapranym krajem cywilizacja jest ciut dalej.
            A tak na marginesie - ostatnio jeden z intelektualistow (nie pamietam nazwiska,
            ale to pewnie dla ciebie nieistotne bo powinien juz dawno lezec na cemtarzu)
            stwierdzil, ze to co sie w tej chwili dzieje przypomina mu rok 1968, wowczas
            rowniez ogloszono polowanie z nagonka bo mlodzi, niedoswiadczeni i bezkrytyczni
            nie mogli doczekac sie stolkow po starszych.
            • longeta Re: teraz to chyba wszystkie młode wilki obraziłe 08.08.06, 20:44
              nie pamiętam tych czasów,jeszcze nieświadomy mych czynów byłem

przesadzasz z tą nagonką,teraz to mi wygląda na wlkę psów lub wyścig szczurów
              głupot uczą w szkole,młodzi myślą jak to młodzi ze swiat u stóp lezy
              odda do młodosci,też już była
              brak im cierpliwości i na dodatek nic nie potrafią
              • iszkariota Re: teraz to chyba wszystkie młode wilki obraziłe 08.08.06, 20:57
                longeta napisał:

> młodzi myślą jak to młodzi ze swiat u stóp lezy
                > odda do młodosci,też już była
                > brak im cierpliwości i na dodatek nic nie potrafią

Młodzi to mogą sobie tak myśleć, mają do tego prawo. Problem polega na tym, że
                nie zdają sobie sprawy, iz są precyzyjnie sterowani, są lalkami na drucikach, a
                za zasłonką kryją się bezwzględni "starzy", który realizując pomysły lęgnące się
                w schorowanych od nienawiści i podejrzliwości umysłach posługują sie naiwną
                młodzieżą sprzedajaca paranoiczne pomysły cynicznych mocodawców jako swoje własne.
                Dlatego właśnie piszę powołując się na zdanie o analogii z rokiem 1968.
                I dlatego uważam, że nic dobrego dla kraju z tego nie wyniknie poza wstydem,
                zapaścią cywilizacyjną i powszechną nienawiścia pomiędzy Polakami.
                • rozmowy_kontrolowane Re: teraz to chyba wszystkie młode wilki obraziłe 08.08.06, 21:16
                  Nawet jesli prezes wildstein _musial_ podziekowac pani Ryster za wspolprace,
                  mogl to zrobic z klasa, a nie jak jakas łże- tele- elyta.
                  Klasy pan prezes nie ma za grosz.
                  A kiedy czytam o nowych planach tefałpe na jesien, to jestem pewna, ze zdjecie
                  Wielkiej Gry z anteny bylo _duzym_ bledem pana prezesa.
                • longeta takie rzeczy,to nawet prosty robol wie 08.08.06, 21:24

• normalso Re: teraz to chyba wszystkie młode wilki obraziłe 10.08.06, 08:32
                  analogie do 1968? jednak siedzi w was antysemityzm. Zaraz napiszecie, że teraz
                  Żydzi odgrywają się za 68 rok i wywalają z TV Polaków...

zaczniecie zaraz na mnie krzyczeć, bo jesteście "postępowi" i "liberalni".
                  Oficjalnie (np. w wywiadzie) nikt z SLD, PO itp. mafii nie przyzna się do
                  antysemityzmu. W rozmowach prywatnych to wychodzi. Rozmawiałem kiedyś z
                  wieloletnim PZPRowcem który mając pretensje do Dorna podkreślał że
                  to "Żydzisko", platformersi między sobą opowiadają antysemickie "dowcipy"...
                  • iszkariota Re: teraz to chyba wszystkie młode wilki obraziłe 10.08.06, 08:47
                    normalso napisał:

> analogie do 1968? jednak siedzi w was antysemityzm. Zaraz napiszecie, że teraz
                    > Żydzi odgrywają się za 68 rok i wywalają z TV Polaków...

Nie chodzi o antysemityzm, a o mechanizmy i sposob postepowania.
                    Teraz role semitow odgrywaja osoby urodzone przed 1989 rokiem.
        • profes79 Re: Pora na teleturniej dla wyborców PiS/ŁPR/Samo 08.08.06, 20:36
          Szkoda, wielka szkoda. Ciekawe kto nastepny? Prowadzace Wielka Gre byla chyba
          jedna z najbardziej znanych twarzy publicznej telewizji. Przynajmniej wsrod
          inteligentnej czesci telewidzow, a nie tej pasjonujacej sie wylacznie kolejnymi
          odcinkami "Klanu".
    • big_news Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 08.08.06, 22:29
      Czyli ci PiS-owcy to jednak kapitaliści są, a nie socjaliści? No proszę. A tak
      im doprawiają mordę bardziej czerwonych od Gierka. Jaki dziwny ten świat. No i
      oczywiście ogromnie współczuję pani Stasi Ryster (nota bene, to bodaj
      Łodzianka). Ona powinna jak M. Ćwiklińska czy inny Łomnicki umrzeć na scenie.
      Przywrócić jeszcze do pracy na Woronicza Tumanowicza, Woźniaka, Barańskiego, Olę
      Jakubowską, odkurzyć Irenkę Dziedzic, na fotel prezesa wsadzić Urbana,
      przywrócić Turniej Miast, Rolniczy Kwadrans i Monitor, wskrzesić Wielkie Kino
      Radzieckie oraz wprowadzić 20° zasilania. A nie, to ostatnie to chyba inna
      bajka. Chociaż bo ja wiem...?
      • profes79 Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 00:34
        Tak, wiemy, dla PiS kazdy urodzony przed 1989 rokiem to podejrzany, a pracujacy
        w jakimkolwiek zawodzie przed 1989 to automatycznie komuch ktorego nalezy w
        ramach czystki zlikwidowac/zlustrowac (kolejnosc dowolna). Kto bedzie nastepny?
        Zwlaszcza, ze wywalono z pracy prowadzacego, ktory prowadzac program dokladnie
        w d.. mial czy pracuje za komuny czy PiS-u bo trudno wskazac bardziej
        apolityczny program w TV. No ale PiS-y wiedza lepiej...
        • big_news Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 07:59
          Jak tyle wiecie, to się w końcu zdecydujcie, czy lepiej wiecie Wy czy PiS-y.
          Aha. Też mi szkoda pani S. Ryster. Tyle, że jest to żałość z rodzaju tych po
          każdym emerycie.
          • yavorius Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 08:24
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            <jeb>
            • big_news Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 09:33
              Oooooo?! Czyżbyś się wy... na jakiś schodach? Współczuję.
              • iszkariota Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 10:31
                Forumowicz big_news oraz inni forumowicze prezentujacy instynkty wilczego stada
                powinni uswiadomic sobie, ze ani sie obejrza, a i oni zostana wyj..... na
                margines zycia spolecznego, na emerytury, na bezrobocie, "na won".
                Takie sa zasady wilków, bydła, i innych stad. Niech sie pozniej nie uzalaja nad
                krwiozerczymi politykami, czy nastepnym pokoleniem mlodych-bezwzglednych dzieki
                ktorym wyladowali z torbami w paski w smietniku.
                Ja mam juz upatrzony smietnik w bogatej dzielnicy bowiem rodzony bylem przed
                1989 r. i bede jak niepodleglosci bronil swojego smietnika.
                • big_news Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 10:38
                  Ty kloss to jesteś nawet sporo przed 1989 rokiem urodzony. I nabroniłeś się
                  tamtego śmietnika co nie miara. Oj nabroniłeś.
                  • iszkariota Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 10:51
                    Tak stary jak kloss to ja nie jestem, ale nie trzeba byc rownie starym aby
                    zostac spuszczonym do klopa bez slowa wyjasnienia. Wystarczy byc podejrzanym o
                    brak entuzjazmu do obecnego chamstwa.
                    Jesli pluja w oczy, a mowisz ze to deszcz - masz duze szanse zrobic obecnie
                    kariere, coz....takie czasy.
                    • big_news Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 10:55
                      Plucie to twoje ulubione zajęcie? Tak myślałem...
                      • iszkariota Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 11:01
                        big_news napisał:

> Plucie to twoje ulubione zajęcie? Tak myślałem...

A mysl sobie jak potrafisz, kazdy ocenia wedlug swoich zasad i sposobu oceniania
                        swiata.
                        • big_news Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 11:21
                          Nie zapominaj, że jesteśmy też oceniani po tym, co i jak piszemy.
                          • iszkariota Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 09.08.06, 11:30
                            big_news napisał:

> Nie zapominaj, że jesteśmy też oceniani po tym, co i jak piszemy.

Co nie znaczy, ze musze schlebiac stadu, jesli pozwolisz to nawet tam gdzie
                            rzadzi psychologia tłumu zachowam zdanie zgodne z moimi zasadami, wychowaniem i
                            wyśmianą już przyzwoitością.
    • cassani Wielka Gra 09.08.06, 10:38
      to był fajny program i na pewno wartościowy - wszak rzadko zdarza się żeby
      finalistów programów rozrywkowych w miastach rodzinnych witały władze miast :)
      Ale trochę przesadzili z przaśnością formuły - można było troszke uatrakcyjnić
      formę tego programu a nie od razu likwidować.
      Ale daję kredyt zafania do Wildsteina, wciąż mam nadzieję, że w to miejsce
      pojawi się coś ciekawego - a nie następny serial. No chyba że w miejsce
      Widsteina wcześniej pojawi się ktoś nowy, co jest wielce prawdopodobne.
      PS. Tylko ta forma poinformowania zainteresowanych - co to ku.. za nowe
      obyczaje - żeby ludzie dowiadywali się o odwołaniu z gazet!!!
      • profes79 Re: Wielka Gra 09.08.06, 19:13
        Takie czasy - jak kadra Janasa o powolaniach sie z TV dowiedziala... A potem
        sie dziwia ze wypowiedzenia sms przychodza... Zero godnosci i szacunku dla
        czlowieka.
    • normalso Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 10.08.06, 08:26
      odpieprzcie się od Wildsztajna, faszystowscy antysemici! uważacie że Wlk. Gra
      powinna być 500 lat na antenie? bez przesady!!!
      • iszkariota Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 10.08.06, 08:48
        Przesadzasz...
        Wildstein jest zydem? Jesli tak to jakie ma to znaczenie w tej dyskusji?
        • cassani Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 10.08.06, 09:00
          Wildstein faktycznie jest Żydem i nie ma to żadnego znaczenia w dyskusji.
          • normalso Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 10.08.06, 22:03
            jeśli nie ma znaczenia (dla mnie faktycznie nie ma, dla antysemitów ma) - to
            dlaczego na najlepszy polski rząd od 1989 wciąż wylewane są cysterny pomyj?
            skąd ta nienawiść? Mam wrażenie że wielu ma pretensje do WIldsteina właśnie z
            tego powodu, podobnie jak do Dorna (właściwy człowiek na właściwym miejscu - po
            prostu facet z jajami)
            • profes79 Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 10.08.06, 22:29
              Jak dla mnie to moglby sobie nawet byc z pochodzenia Xxxxx (wyiksowane, bo
              kazda wpisana nacja oskarzylaby mnie o rasizm:).
            • longeta Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 10.08.06, 23:02
              normalso napisał:

> jeśli nie ma znaczenia (dla mnie faktycznie nie ma, dla antysemitów ma) - to
              > dlaczego na najlepszy polski rząd od 1989 wciąż wylewane są cysterny pomyj?
              > skąd ta nienawiść? Mam wrażenie że wielu ma pretensje do WIldsteina właśnie z
              > tego powodu, podobnie jak do Dorna (właściwy człowiek na właściwym miejscu - po
              >
              > prostu facet z jajami)

to proste,beton jest twardy nie miekki
              • iszkariota Re: Red. St. Ryster wywalona przez Wildsteina 10.08.06, 23:31
                Najlepszy od 1989 roku?
                A na jakiej podstawie takie twierdzenie?. Jak powstawal miał być rządem
                tysiaclecia, a Marcinkiewicz był porównywany do Kazimierza Wielkiego.
                Ne rozumiem dlaczego nagle zrobił sie jedynie najlepszym od 17 lat.

Ten rząd całkiem sprawnie prowadzi igrzyska dla najprymitywniejszej czesci
                spoleczenstwa, skłóca wszystkich ze wszystkimi, demontuje mechanizmy demokracji
                i zawłaszcza kolejne instytucje niepodleglego panstwa.

Ciekaw jestem kiedy wreszcie Prezydent lub Premier wyjadą z jakakolwiek wizytą
                przyjacielską do innego państwa.
                Juz trzeba se wstydzic wobec obywateli innych panstw UE, bedzie jeszcze gorzej.
                I to wymierna zasluga koalicji ktora jest u steru od 9 miesiecy.
    • nievelle a dobrze jej tak !!! 44 lata 10.08.06, 23:32
      44 lata siedziała przy tym stoliku ściskając nogi w kolanach i naciskając na
      przemian dwa przyciski, ludzie małpa mogłaby to obsługiwać!!!
      • nievelle sorki pomyłka - 31 lat 10.08.06, 23:39
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka