Gość: adi IP: *.bulldogdsl.com 16.10.06, 22:58 www.youtube.com/watch?v=OtnL4KYVtDE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxxman Re: mega ladowanie, must be see !!! 16.10.06, 23:12 Bardzo nie lubię lotniska w Hong-Kongu. Są tam niezwykle silne boczne wiatry, powstałe na skutek różnego tempa nagrzewania się lądu i wody. Sam widziałem filmiki, jak B747 przyziemiały tam trąc silnikami o pas. I prawdę mówiąc, wydaje mi się, że jest to jedyne lotnisko na którym miałbym pietra przy lądowaniu. Dlatego wszystkim mającym w planach podróż do Nowej Zelandii, polecam przesiadkę wszędzie tylko nie w Hong-Kongu (Lufthansa/Air New Zealand, rzecz jasna) :D Pozdrawiam, maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarekk Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 23:32 maxxman, Kai Tak jest juz od kilku lat zamkniete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kai_Tak Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.retsat1.com.pl 16.10.06, 23:34 Lotnisko Kai Tak w Hong Kongu jest już od dawna zamknięte. Filmik nakręcony z miejsca widocznego na tym zdjęciu: www.airliners.net/open.file/0093559/L/ Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: mega ladowanie, must be see !!! 17.10.06, 10:51 Przynajmniej mogliście się ze mnie pośmiać ;) Przepraszam za powyższego kloca, macie absolutną rację i dopiero teraz do mnie dotarło że chyba coś oglądałem a propos Hong-Kongu na Discovery ;) maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 11:22 Poodbnie jets na JFK czego sma doświadczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.toya.net.pl 17.10.06, 20:15 Z ciekawostek: interesujące jest lotnisko na Krecie-Heraklion( mały cypel wysunięty ku morzu) gdzie przy lądowaniu najpierw widzimy kilkudziesięcio metrową ścianę-urwisko skalną i odrazu początek pasa który jest bardzo krótki i pierwsze zetknięcie kół to natychmiastowe pełne hamowanie zaś start to istna próba silników czyli start na największych pełnych obrotach bo pas jest naprawdę krótki więc czasami niektóre samoloty nie zawsze zdążą się podnieść jeszcze nad pasem, wylatują już nad morze i tam dopiero idą do góry. Lądowanie i startowanie w tym samym kierunku co klika sekund w okresie wakacyjnym. Tam widać dużo prywatnych lini jak np. Nicki Lauda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kai_Tak Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.retsat1.com.pl 17.10.06, 20:23 2700m to bardzo krótki pas? Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: mega ladowanie, must be see !!! 17.10.06, 20:38 Szczegolnie ze polozony praktycznie na poziomie morza. no i jeszcze te 'starty i ladowania co kilka sekund' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.toya.net.pl 19.10.06, 16:45 Proponuję sprawdzić wiedzę bo 2559 to nie 2700. users.otenet.gr/~aviation/LGIR/lgir.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kai_Tak Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.retsat1.com.pl 19.10.06, 20:35 2740m: www.azworldairports.com/airports/p1636her.htm A nawet jeśli pas miałby 2559m to ciężko go byłoby go zaliczyć do bardzo krótkich. Zwłaszcza na poziomie morza o czym wspomniał protz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Lotnisko nieprzeciętne ma coś ciekawego w położeni IP: *.toya.net.pl 21.10.06, 09:49 Mój błąd a sprawdzony z twoich danych, runway dla wylatujących 12/30 ma 1574 i o nim wspominałem mówiąc że jest krótki dla wylatujących z wyspy. Dla przylatująch na runway 09/27 nie jest wykorzystywana cała długość lecz jego połowa tak na oko z tego co pamiętam po kilkukrotnych lądowaniach, na oko to wykorzystuje około 1500m, zresztą bez znaczenia kolega Protz który nigdy tam nie lądował wie, że jest to bezproblemowe lotnisko bo niby leży na poziomie morza ale zapomina, że lęcąc z góry trzeba trafić w bardzo wąski cypel gdzie dokoła tylko morze z przodu wysoki klif więc robi to niezłe wrażenie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Lotnisko nieprzeciętne ma coś ciekawego w poł 21.10.06, 10:38 > wykorzystuje około 1500m, zresztą bez znaczenia kolega Protz który nigdy tam > nie lądował wie Fajnie, ze wiesz lepiej niz ja, ale ja jestem na 99% pewien, ze lecialem na Krete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasieki1 Re: Lotnisko nieprzeciętne ma coś ciekawego w poł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 10:57 ten 1 % zostawiles sobie na zanik pamieci wywolywany czesto przez zoladkowa gorzka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Lotnisko nieprzeciętne ma coś ciekawego w poł 21.10.06, 10:59 Gość portalu: zasieki1 napisał(a): > ten 1 % zostawiles sobie na zanik pamieci wywolywany czesto przez zoladkowa > gorzka? ;) na 100 procent nie pijam zoladkowej gorzkiej, ktora w dodatku jest słodka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasieki1 Re: Lotnisko nieprzeciętne ma coś ciekawego w poł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 11:12 zaraz, zaraz. na 100 % jej nie pijesz a wiesz, ze jest slodka? zaczynam watpic czy byles na tej krecie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Lotnisko nieprzeciętne ma coś ciekawego w poł 21.10.06, 12:48 Nie pijam,ale kiedys spróbowałem. > zaczynam watpic > czy byles na tej krecie. ;) To juz musisz kolege Tomka pare postow wyzej zapytac, on wie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śliwus Re: mega ladowanie, must be see !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 22:48 Podejścia z morza zawsze wyglądają ekstra :) Oto przykład: www.airliners.net/open.file/0579779/M/ Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: mega ladowanie, must be see !!! 18.10.06, 23:48 Gość portalu: erni napisał(a): > Poodbnie jets na JFK czego sma doświadczyłem. No nie wiem, chyba z lekka przesadzasz. Mnie tam nic takiego nie spotkało. A może miałem farta? Odpowiedz Link Zgłoś