yarro 27.03.03, 21:59 Architektem miasta został pan Marek Lisiak. Czy można prosić znawców tematu o wypowiedź? Dobry to wybór czy zły? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yarro Post scriptum 27.03.03, 22:00 PS - Czy w artykule chodzi o cały Dw. Kaliski, czy tylko zagospodarowanie terenu? Y. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaprim Re: Jest architekt 28.03.03, 08:05 Byl moim wykladowca. Swietnym . I oddanym czasowo studentom w sposob rzadko wystepujacy. Pomagalam Mu i zespolom, w ktorych startowal-w konkursach- byla to dla studentów niezla szkola. Gdy sie z kims kresli dzien, noc-bo tak sie robilo konkursy- to mozna kogos lepiej poznac. A urbanisci- Marek sie w tym specjalizuje- byli w ogole fantastyczna katedra, wiec pomagalo sie Im z prawdziwa przyjemnoscia. Bardzo Marka Lisiaka i wszystkich urbanistow dobrze wspominam i mysle, ze to dla Niego bedzie wazne wyzwanie. Zycze, by mu sprostal. Marku - trzymam za Ciebie wszystkie paluchy. Nie daj sie zjesc- przede wszystkim polityce! -K' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jochim Re: Jest architekt IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 10:11 Niewiele ostatnio dobrego wydarzyło się w mieście, tym bardziej cieszy taka właśnie informacja. Gratulacje należą się Panu Markowi Lisiakowi nie tylko z powodu nominacji na stanowisko Architekta Miasta, co samo w sobie jest nobilitacją, ale przede wszystkim za upór i konsekwencję, której byłem świadkiem. Autorski projekt utworzenia "Bulawaru Narutowicza" jest dobrym tego przykładem. Jest w tym wyborze również moja osobista satysfakcja, że mogłem w małej części pomóc w urzeczywistnianiu idei bulwaru, a jednocześnie poznać Pana Lisiaka. Mam nadzieję, że już wkrótce i łodzianie i sama Łódź będą świadkami tak potrzebnego procesu odnowy urbanistycznej i architektonicznej miasta. Pozostaje życzyć Panu Panie Marku wytrwałości i sprzyjających Pańskim wartościom ludzi. Pozdrawiam Tomasz Jochim Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jest architekt 28.03.03, 16:13 Panie Tomku, witamy na Forum :) A tak ode mnie: gratuluję upory w dążeniu do realizacji Bulwaru. Pozdrawiam! PS-Zapraszamy częściej :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Jest architekt 28.03.03, 11:25 Wybór chyba najlepszy. A miejmy nadzieję, że urzędowanie nie spowoduje zmiany świadomości urbanistycznej. Dotychczas kilka ciekawych pomysłów, oby teraz część z nich można było realizować. A to juz pieniądze i polityka. A miło było przeczytać wypowiedź TJ. Jednak wiele różnych osób zagląda na forum. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jest architekt 28.03.03, 16:17 Czy ktoś może mi wskazac jakieś konkretne realizacje pana Lisiaka poza zagospodarowaniem Bałuckiegio Rynku, GOŚki i Dworca Kaliskiego (wątpliwie udany projekt)? Jakieś żywe, lub na papierze czy w necie (jak tak, to gdzie to znaleźć?) I jak wygląda ten osławiony projekt Bulwaru? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Jest architekt IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 21:17 Witam A ja mam nadzieję, że architek zauważy, że Łódź to nie tylko Pietryna i zrobi coś np właśnie z okolicami Bałuckiego Rynku. Polecam uwadze choćby zdewastowany szpital przy Łagiewnickiej. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Catalan Re: Jest architekt IP: *.interserwer.pl 28.03.03, 11:43 A ja mam pewne wątpliwości. Pan architekt zachwyca sie odnowioną ulicą Piotrkowską a nie wspomina nic o tym, że tam tylko fasady są odmalowane. Wejście na dowolne podwórko grozi śmiercią lub trwałym kalectwem a nawet najlepiej odmalowane fasady i tak zawalą się wraz z całym zdezelowanym budynkiem. Mam nadzieję, że pan Marek nie zamierza właśnie w ten sposób "odbudowywać" Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jest architekt 01.04.03, 22:01 Czy ktoś mogłby tu na forum, lub moze ktoś z redakcji w Fabryce (lub gdzieś tam) krótko a treściwie przestawić nam postac naszego miłościwie panującego Architekta Miasta? Wielu z nas myślę chętnie dowiedziałoby się kto on jest i co on ładnego, bądź nie, ma na koncie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jest architekt IP: *.p.lodz.pl 03.04.03, 22:11 I chyba najdziwniejsze, co jest poandto, to ze dzis juz powszechnie sie mowi, ze trzeba zabrac sie za srodmiescie i ograniczac sprawl. Pan Lisiak tez tak mowi. Jakie to dziwne - z dziesiec lat temu poglady takie byly w ogole nieobecne wsrod establishmentu. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jest architekt 03.04.03, 22:19 Hm. Tylko krowa nie zmienia poglądów... ;] A na marginesie: co Flipy sądzą nt. tego wyboru? Rozumiem, że nie wypada mówić o ... ale może jednak? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jest architekt IP: *.p.lodz.pl 03.04.03, 22:28 Oj nie wypada... Napiszemy, ze inteligentny - to bedzie, ze sie podlizujemy. Napiszemy, ze autor Dworca Kaliskiego - to jeszcze gorzej. Wiec juz lepiej nic nie piszmy. Poczekamy, zobaczymy. Wiele jest mozliwe. I oto wiec napisalismy. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jest architekt 03.04.03, 22:58 Ale wiesz, w sumie pierwotny zamysł kaliskego był podobno ździebko inny, tylko kasy nie stało, apoza tym stracił na wazności jako dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś