babeczkaa 31.10.06, 12:48 załóżmy, że masz wolne 10 tyś pln, dokąd pojedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zodiak72 Re: podróż marzeń :) 31.10.06, 13:15 Argentyna + Chile wycieczka: "Opis Dzień 1 Zbiórka uczestników w Porcie Lotniczym Warszawa-Okęcie whali odlotów, przy stanowisku odpraw Orbis Travel, (I piętro). Odlot do Paryża. Przylot do Paryża. Odlot do Buenos Aires. Dzień 2 Przylot do Buenos Aires. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Po południu zwiedzanie Buenos Aires stolicy Argentyny, jednego z największych miast świata, położonego na zachodnim brzegu rzeki la Plata; w programie m.in.: Plac Majowy, Katedra Miejska, Opera, Pałac Kongresów, dzielnica artystów San Telmo, dzielnica włoska La Boca, elitarna dzielnica i Cmentarz Recoleta, powrót do hotelu. Nocleg. Dzień 3 Śniadanie, wyjazd na całodzienną wycieczkę na argentyńskie rancho położone na pampasach. Na rancho pokaz umiejętności gauchos, prezentacja lokalnych tańców a także słynne argentyńskie asado- barbecue lunch. Powrót do hotelu w Buenos Aires. Nocleg. Dzień 4 Śniadanie, przejazd na lotnisko, przelot do Bariloche- miasteczka położonego w krainie jezior Patagońskich Andów, znanego jako stolica sportów zimowych Argentyny. Po południu zwiedzanie okolic Bariloche. Malownicza trasa wiedzie wzdłuż jeziora Nahuel Huapi na przylądek LaloLlao, skąd podziwiać można wspaniałe widoki Andów. Fakultatywnie wjazd kolejką linową na szczyt Cerro Campanario (wjazd płatny dodatkowo ok. 10 USD od osoby). Powrót do hotelu, zakwaterowanie. Nocleg. Dzień 5 Śniadanie, przejazd do portu Puerto Panuelo- skąd rozpoczyna się spektakularna podróż wodą i lądem przez 3 jeziora Nahuel Huapi, Frias, Todos los Santos do Chile. Po przyjeździe do Petrouhe- zwiedzanie Saltos de Petrohue, rejonu o niespotykanym krajobrazie z licznymi wodospadami, bystrzami rzecznymi, niezwykłymi rzeźbami skalnymi, uformowanymi przez zastygającą lawę podczas erupcji wulkanu Osorno. Następ-nie przejazd do hotelu w Puerto Varas, zakwaterowanie. Nocleg. Dzień 6 Śniadanie, przejazd do Puerto Montt, przelot do Punta Arenas- miasta rozciągającego się wzdłuż Cieśniny Magellana łączącej Atlantyk z Pacyfikiem, a następnie przejazd przez rozległe patagońskie pampy do Puerto Natalek- niewielkiego miasteczka nad Kanałem Senoret punktu wypadowego w rejony lodowców i parków narodowych. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja. Nocleg. Dzień 7 Śniadanie, całodzienna wycieczka do Parku Narodowego Torres del Paine uznawanego za jeden z najpiękniejszych, unikalnych parków na świecie. W 1978 r. uznany przez UNESCO jako rezerwat biosfery. Na terenie parku obserwować można piękne krajobrazy jezior, rzek, wodospadów, lodowców a także unikalną florę i faunę, m.in.: guanaco, pumy, kondory. Powrót do hotelu, kolacja. Nocleg. Dzień 8 Śniadanie, przejazd do granicy argentyńskiej w Cerro Castillo, a następnie do Calafate, położonego w Patagonii rejonu jeziora Argentino i Viedma uznawanego za jeden z najpiękniejszych regionów świata. Dzika przyroda, surowy klimat, wędrujące lodowce stanowią atrakcje tego obszaru. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Nocleg. Dzień 9 Śniadanie. Całodzienna wycieczka do Parku Narodowego, na lodowiec Perito Moreno- wpisany przez UNESCO na listę przyrodniczego dziedzictwa ludzkości. Możliwość zobaczenia jak olbrzymi (ponad 5 km szerokości i 80 metrów wysokości) lodowiec schodzi do Jeziora Argentino. Powrót do hotelu. Nocleg. Dzień 10 Śniadanie, transfer na lotnisko, przelot do Trelew- centrum handlowego i przemysłowego regionu, przejazd do Puerto Madryn, jednego z najatrakcyjniejszych miasteczek Patagonii. Zakwaterowanie w hotelu, czas wolny. Nocleg. Dzień 11 Śniadanie, całodzienna wycieczka na Półwysep Valdes stanowiący rezerwat zwierząt. Corocznie w okresie od czerwca do połowy grudnia przepływają obok wybrzeża stada wielorybów. Fakultatywnie możliwość wypłynięcia łodzią na obserwacje migracji wielorybów w Puerto Pyramides (w zależności od sezonu- płatne dodatkowo na miejscu ok. 20 USD). W Punta Delgada obserwowanie z bliska słoni morskich wylegujących się na brzegu. W drodze powrotnej okazja podziwiania innych gatunków lokalnej fauny: guanaco, nandu (strusi południowoamerykańskich), maras (patagońskie króliki) oraz szarych lisów. Powrót do hotelu w Puerto Mandryn. Nocleg. Dzień 12 Śniadanie. Wycieczka do Punta Tombo- naturalnego rezerwatu, z największą w Ameryce Południowej kolonią pingwinów Magellana. Na terenie rezerwatu gniazduje do dwóch milionów pingwinów. Znajdują się tu także liczne kolonie ptaków takich jak kormorany, petrele, kaczki i wiele innych gatunków. Następnie przejazd do Trelew i przelot do Buenos Aires. Transfer do hotelu. Nocleg. Dzień 13 Śniadanie, przejazd na międzynarodowe lotnisko, odlot do Paryża. Dzień 14 Przylot do Paryża, przelot do Warszawy." www.easygo.pl/wycieczka/argentyna/argentyna-i-chile-01848.html?od-2006-08-07 Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: podróż marzeń :) 31.10.06, 13:41 i to za marne 5550 zł;-) Więc jeszcze zostaje trochę grosza;-) Na jakieś tam tanie kubanskie cygara po 440 dolarów / 1 sztuka;-) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: podróż marzeń :) 31.10.06, 13:58 hehehe, a w jakim biurze to znalazłes? Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: podróż marzeń :) 31.10.06, 14:10 www.easygo.pl/wycieczka/argentyna/argentyna-i-chile-01848.html?od-2006-08-07 Odpowiedz Link Zgłoś
tobag Re: podróż marzeń :) 31.10.06, 13:30 10.000 zł to akurat tyle co 2 doby ( ze zniżką) w hotelu Burj AL Arab,w Dubaju ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tobag Re: podróż marzeń :) 01.11.06, 11:41 Jeśli wybierałbym się w podróż swoich marzeń zacząłbym od wybrania osoby/osób z którymi chciałbym w nia pojechać a kwota pieniędzy jaką mógłbym przeznaczyć taka ważna nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: podróż marzeń :) 05.11.06, 18:37 zadałam konkretne pytanie, masz 10 000 pln - dokąd chciałbys się wybrać? gdybym zapytała masz 10 000 pln planujesz podróż, co najpierw zrobisz? to wtedy Twoja odpowiedź usatysfakcjonowała by mnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tobag Re: podróż marzeń :) 05.11.06, 18:39 Ty ostra jesteś. Przypominasz mi moją nauczycielkę od matematyki też taka była. 10.000 to 10.000 i ani złotówki mniej? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: podróż marzeń :) 06.11.06, 19:26 łagodna jak baranek, ale, ale... nie odpowiadasz mi nadal na pytanie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tobag Re: podróż marzeń :) 07.11.06, 22:43 hm.. gdzie by tu pojechać? Może na wystawę wnętrz do Buenos Aires? Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: podróż marzeń :) 07.11.06, 16:30 to troche malo a dobra podroz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: podróż marzeń :) 08.11.06, 08:33 Jakby to powiedzieć, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D W tym roku moja podróż marzeń to był tygodniowy rejs po Nilu i drugi tydzień nurkowania na rafach Morza Czerwonego - dla dwóch osób zamknęło się to mniej więcej taką sumą. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: podróż marzeń :) 08.11.06, 08:36 jak było? tez mi się marzy taki rejs :) jak było na statku - bardzo bujało? z jakiego biura? pozdrawiam serdecznie B. Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: podróż marzeń :) 08.11.06, 10:27 > jak było na statku - bardzo bujało? Wcale, Nil jest bardzo spokojny (przynajmniej gdy my płyneliśmy). Najczęściej w dzień się zwiedza a w nocy płynie. Przez ten tydzień było to ponad 2000 km. W skrócie wyglądało to podobnie jak tu: www.aver.net.pl/egipt/index.htm > z jakiego biura? Ja jechałem z Sun & Fun. Zarówno rezydent w Hurgadzie jak i podczas rejsu byli bez zarzutu. Ja już pierwszego dnia miałem okazję to przetestować - poszedłem na bosaka grać w siatkówkę na plaży, po 5 minutach straciłem skórę na obu stopach - wglądalo to tak jakby się oderwała stara podeszwa z buta. Po telefonie do rezydenta szybka wizyta u lekarza (ubezpieczenie było w cenie rejsu) i następnego dnia już chodziłem po dolinie królów :). Potem np. zostawiłem część bagażu - znów wystarczył telefon do rezydenta i wszystko zostało dostarczone do mojego hotelu. Ale generalnie większość biur ma bardzo zbliżoną ofertę, którą możesz dobrać do swoich indywidualnych upodobań. Jedyne co radzę to wybieraj raczej hotele przynajmniej 4 gwiazdkowe (my mieliśmy 4 i 5) i AI, róznica w cenie nie jest duża a egipskie 3 gwiazdki to nie to samo co we Francji czy Hiszpani. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: podróż marzeń :) 08.11.06, 12:25 dzieki za szybka odpowiedź :) właśnie weszłam na ich strone :) Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: podróż marzeń :) 09.11.06, 07:48 a z kim sie tam wybierasz?, ja niestety mialem kolejne wakacje na budowie, najgorsze to to, ze i tak niewiele zrobilem. Afryka moze byc dobra zima, musze poczytac te oferte Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: podróż marzeń :) 09.11.06, 14:16 o witaj Anilku, gdzie sie podziewałeś? gdzie ta budowa? może potrzebujesz pomocy ? pozdrawia Babeczka Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: podróż marzeń :) 09.11.06, 15:26 jasne ze potrzebuje, potrzebowalem projekt ladnej lazienki na 18 metrach, kupilem sobie wanne za 8000 z bajerami, ale caly wystroj lazienki mi sie nie podoba. Teraz sypialnie potrzebuje jakas wypasiona :-) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: podróż marzeń :) 09.11.06, 18:33 napisz na maila, daj jakies rzuty :) a kto ci robił te łazienke? ktoś ci ja spartolił :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś