redakcja.lodz 08.04.03, 18:43 Gdybyś na jeden dzień został prezydentem Łodzi... I gdybyś mógł podjąć jedną decyzję, która wykonana zostałaby od ręki... To jak byłaby ta decyzja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruda Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.04.03, 18:53 Czy Redakcji znane są jakieś granice w ramach których to zarządzenie mogłoby być podjęte? Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lodz Re: Gdybyś był prezydentem... 08.04.03, 18:56 Niewątpliwie muszą to być granice rozsądku, choć pewnie nie tylko... W każdym razie - to, co już napisaliście w bliźniaczym wątku odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.04.03, 19:02 Oczywiście decyzja ma mieścic się też w ramach kompetencji prezydenta? """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" za stronką UMŁ Prezydent Miasta Jerzy KROPIWNICKI nadzoruje: 1) sprawy: a) powierzone Wiceprezydentom Miasta i Sekretarzowi Miasta oraz prowadzone przez Skarbnika Miasta, b) organizacji i funkcjonowania Urzędu Miasta Łodzi, c) polityki kadrowej, d) polityki finansowej miasta, e) programowania gospodarczego i strategii miasta, f) promocji, wspierania przedsiębiorczości i tworzenia nowych miejsc pracy, g) współpracy z podmiotami krajowymi i zagranicznymi, h) koordynacji działań w przypadkach klęsk żywiołowych, katastrof cywilizacyjnych i innych zdarzeń noszących znamiona kryzysu, i) obronne, bezpieczeństwa, porządku publicznego i ochrony przeciwpożarowej, j) ochrony danych osobowych i informacji niejawnych, k) gospodarowania majątkiem Skarbu Państwa oraz gospodarowania nieruchomościami Skarbu Państwa - wykonywane jako zadanie z zakresu administracji rządowej, l) kontroli wydziałów, delegatur i jednostek organizacyjnych miasta, w tym kontroli finansowej i audytu wewnętrznego; 2) zadania realizowane przez: a) Wydział Strategii i Analiz, b) Biuro Promocji, Rozwoju Przedsiębiorczości i Miejsc Pracy, c) Biuro Prasowe, d) Centrum Zarządzania Kryzysowego, e) Biuro Rady Miejskiej, f) Biuro Prawne, g) Biuro Kontroli i Skarg, h) Oddział Ochrony Informacji Niejawnych, i) Oddział Bezpieczeństwa, Higieny Pracy i Profilaktyki Pożarowej, j) Zespół Doradców Prezydenta Miasta, k) Audytora Wewnętrznego; 2) zadania realizowane przez dyrektorów Delegatur Urzędu Miasta. Prezydent Miasta nadzoruje Straż Miejską w Łodzi i sprawuje zwierzchnictwo w stosunku do powiatowych służb, inspekcji i straży w zakresie wynikającym z przepisów prawa. """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Hmmmm Chyba nie jestem zainteresowany prezydenturą nawet teoretycznie :-) Za mało miałbym do powiedzenia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.*.*.* 08.04.03, 19:02 Wprowadzic regionalny system transportu zbiorowego. Z priorytetm dla tramwajow w tym linii podmiejskich. Dokladnie zlikwidowac paranoje biletow strefowych. Zmodernizowwane lie podmiejskie tramwajowe do Ozorkowa, Zgierza, Brzezin, Aleksandrowa, Lutomierska i Pabianic. Linii lokalne tramwajowe w Zgierzu i Pabianicach. Dac zielone swiatlo na linie szybkiego tramwaju regionalnego korzystajacego z torowisk kolejowych (trzecia szyna). Dwie trasy - os. Staffa, Leczycka, koleja - potem zjazd na ul. Unii i przez Legionow, Zielona do Centrum do petlina Radiostacji. A druga Z Bugaju w PAbianicach, Przez Zamkowa, wspolna, potem koleja, zjad w okolicy wilenskiej i dlaej jak 10 tyle ze na petle przy ul.. Widzewskiej. Na odcinkach kolejowych zero przystankow. To bardziej realne niz absurdlany i kosztowny tunel dla tramwajow pod ziemia. Dwa napiecia zasilania - mamy ere zaawansowanej eltroniki wiec w czym problem. Krakow wstepne testy przeprowadzil. W Wawie lobby chorego metra blokuje budowe szybkiego tramwaju. A w Londynie czy Paryzu wraca sie do tramwaju bo metro w praktyce ma powazne wady. Tylko ma sensn w gestym duzym centrum. A dalej koszty i slaba siec. Jesli tam potprafi aracjonalnie mylsec to dalczego mym mamy przechodzic ten proces trwajacy na zachodzie kilkadziesiat lat. Tramwaj buduja nawet w dolinie krzemowej. Symbol nowoczesnej technoligii i tramwaj. Jak widac tramwaj nie jest tam postrzegany jako archaizm. Ba metro juz sie uwaza za dosc chore rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.wshe.lodz.pl 09.04.03, 09:00 Gość portalu: Maruda napisał(a): > Czy Redakcji znane są jakieś granice w ramach których to zarządzenie mogłoby by > ć podjęte? Pewnie nie będzie można odwołać dotychczasowego prezydenta. Wiecie co by się działo, gdyby Kropiwnicki nie zrobiła takiego zastrzeżenia? Każdy z nas wie, jak nikłe poparcie społeczne ma prezydent. :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 22:57 Hm. Ja nie wiem. Nie wygłaszaj proszę soądów za wszystkich, przynajmniej nie tak arbitralnie :| Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Mam!!!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.04.03, 19:43 Może wprowadzić zieloną falę na ważniejszych drogach??? Czy to od prezydenta zależy? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Gdybyś był prezydentem... 08.04.03, 20:07 zrobienie porządku z rikszami. Ostre kontrole i konieczne pozwolenia na przewó osób takim środkiem "transportu". oczywiście takowe pozwolenie będzie obarczone regułami wyglądu i stanu takiej rikszy...no i więcej SM na Pietrynie-zwłaszcza wieczorami... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Gdybyś był prezydentem... 08.04.03, 20:13 geograf napisał: > więcej SM na > Pietrynie-zwłaszcza wieczorami... Czyżby Geografowi chodziło o sado-maso? No ja Kolegi nie poznaję... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Gdybyś był prezydentem... 08.04.03, 20:18 o Straż Miejską chodzi, o Straż chodzi;-) oj...głodnemu chleb na myśli:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eyemakk Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.visp.energis.pl 08.04.03, 20:57 mnie dobija skrót SM, bo to często znaczy też Stwardnienie Rozsiane.. gdy zobaczyłem plakat jakiejś reklamy społecznej to nie zajarzyłem, też myslalem ze z Sado-Masochizmem można żyć... --- a tu niedługo pojawi się sygnaturka z wyciągnietym środkowym palcem w stronę pewnego monopolisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: med_max Re: Gdybyś był prezydentem... IP: 212.191.1.* 08.04.03, 20:58 Zatrudniłbym doradców.Kompetentnych, nie skażonych polityką, skażonych wiedzą z elitarnych uczelni. I tu kończy się bajka a zaczyna ta niemoc przeogromna związana z partyjnymi /i nie tylko/ kluczami, zależnościami, ten chocholi taniec niemożności.Tak...kompetentni doradcy załatwiliby Łodzi spokój na długie lata ale prezydentowi niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto (geograf) 08.04.03, 21:01 geograf napisał: > oj...głodnemu chleb na myśli:P Głodny, głodnemu wypomni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garucha Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 21:36 ... kazałbym postawić Pomnik Lokatora. Lokalizacja: Plac Wolności; Wielkość: 100 metrów; Materiał: beton; Cel: by psy miały gdzie sikać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mellow Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.visp.energis.pl 08.04.03, 22:35 Gość portalu: Garucha napisał(a): > ... kazałbym postawić Pomnik Lokatora. > Lokalizacja: Plac Wolności; > Wielkość: 100 metrów; > Materiał: beton; > Cel: by psy miały gdzie sikać Wsadź sobie ten pomnik, wiesz gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.toya.net.pl 08.04.03, 21:58 Ja bym się pogodził z aktorami Teatru Nowego. I pojeździłbym sobie prezydencką furą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 22:41 Witam Wydłużyłbym pas startowy na lotnisku Lublinek i rozesłabym informację o tym do wszystkich tanich linii w Europie - na Okęcie nie wejdą, ale mogliby do Łodzi. A tak pewnie pojawią się w Poznaniu, czy Bydgoszczy. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genetyk Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.vline.pl / 172.16.8.* 08.04.03, 23:34 TAK!!! To jest genialne rozwiązanie. Też się nad tym zastanawiam od czasu kiedy w Szkocji dowiedziałem się, że z Glasgow do Paryża można leciec za 25 funciaków. Wpuscić linie takie jak EazyJet, RyanAir, Buzzaway do Łodzi!!! Z punktu widzenia tych przewoźników (hipotetycznego punktu widzenia) Łódź byłaby idealna. Głównie ze względu na bliskość Wwy. To jest pomysł chyba do zrealizowania tylko ktoś kompetentny musiałby się znaleźć. Czy jest ktoś taki w Łodzi??? nieee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 21:06 Witam Cieszy mnie, że dokładnie ten pomysł pojawił się dziś w Rzepie: www.rp.pl/gazeta/wydanie_030409/ekonomia/ekonomia_a_20.html Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator Re: Gdybyś był prezydentem... 08.04.03, 22:46 > Gdybyś na jeden dzień został prezydentem Łodzi... I gdybyś mógł podjąć jedną > decyzję, która wykonana zostałaby od ręki... To jak byłaby ta decyzja? A może by tak posprzątać Łódź? Pozmiatać ten brud i piach z chodników i jezdni, usunąć te stosy śmieci z trawników i różnych zakamarków etc. ... Może by tak zatrudnić do tego bezrobotnych w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Gazeta Wyborcza złodziejem... 09.04.03, 06:48 wątków. Ukradli mój złoty wątek. Błeee. Redakcja nie dba o netykietę forum. Ja bym albo zwolnił Kropę albo wsparł lotnisko w Łodzi bo mój postulat z poprzednigo wątka o prezydencie już się spełnił - chodzi o kolejkę. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 06:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=63&w=5530043&a=5530043&v=2&strona=0 ukradli mi go. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 09:36 Zdymisjonowałbym kogo trzeba. A potem zatrudnił zaufanych ludzi i zrobił pucz.:)) A tak na poważnie to bym wreszcie pomyslał o dworcu fabrycznym. Remont budynku, bezdomni, narkomania, prostytucja. Przydałoby się cos z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.toya.net.pl / 10.0.218.* 09.04.03, 09:51 Natychmiast Prezydent winien ze środków unijnych rozpocząć program budowy autostrad i dróg szybkiego ruchu w całym województwie czyli blisko 500 km odrazu w jednym czasie.Mamy już 243 000 tys. bezrobotnych i nadal rośnie.Przy budowie 1 km pracę znajdzie ok 300 osób czyli na najbliższe 5 lat znika bezrobocie, ci wszyscy pracujący otrzymują pensje, płacą podatki a dzięki nim miasto otrzymuje wielką ilość pieniędzy na spłatę kredytów które są zresztą bardzo korzystnie nisko oprocentowane i jeszcze miastu dużo pozostanie na wszelkiego rodzaju inne inwestycje które dadzą kolejne miejsca pracy, pozatym ogromna ilość ludzi, firm będzie pracowała dla programu budowy autostrad.Dzięki tej wielkiej rzeszy ludzi pracujących będą jedli pili ubierali się kupowali inne dobra produkty co wpłynie na dalsze zatrudnienia w innych branżach, tworzenie kolejnych firm, produkcję coraz większej ilości produktów i wszyscy oni też będą otrzymywać pensje płacić podatki i miasto będzie mieć jeszcze większe fundusze na rozwój całego miasta co wpłynie na to że wyjdziemy wszyscy z dołka i zacznie się prawdziwy rozwój tego miasta i będą znowu przyjeżdżać do nas beżrobotni z innych część Polski tak jak w latach 60,70,80 kiedy to przemysł ściągał ludzi.Po wielu latach ci ludzie zaczną inwestować w swoje małe firmy i to będzie najlepszy przykład dynamicznego rozwoju miasta Łodzi. Ale miasto,Prezydent,Wojewoda musi zrobić zrobić pierwsze uderzenie i nie tylko o ten króciuteńki odcinek 18 km Stryków- Emilia ale musi program ten ruszyć naraz w całym województwie czyli ok. 500 km. To jedyna droga pewna bo ile firm może zainwestować w najbliższej przyszłości biorąc pod uwagę że te najlepsze wybierają Czechy, Słowację,Węgry. A jak będą autostrady i łatwe połączenia drogowe to zaczną wtedy wybierać i nasze województwo(Peguot,Toyota itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
lugal Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 10:41 W pierwszej kolejności pogodziłbym się z Teatrem Nowym (stare polskie przysłowie: zgoda buduje, niezgoda rujnuje!), sprawdził kompetencje wszystkich doradców prezydenta: w przypadku ich braku zostaliby zwolnieni. Ponieważ polityka prowadzona przez p. Kropę jest destruktywna dla miasta (może jeden pomysł był dobry, reszta to totalna paranoja) zostałby on zwolniony w pierwszej kolejności. Pomysł z Lublinkiem: super - tylko skąd pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Gdybyś był prezydentem... 10.04.03, 15:00 skąd? z programów pomocowych UE, które już teraz istnieją. Łódź jest JEDYNYM dużym miastem, które w znikomy sposób absorbuje dostępne środki...inne miasta z tego korzystają, a my jakbyśmy żyli w ciemnogrodzie i nieświadomości... Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 10:41 Wysłałbym Garuchę na księżyc...Przekazałbym na konto Widzewa 5 mln złotych...Wybudowałbym dookoła bloku Geografa autostradę...Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Gdybyś był prezydentem... 10.04.03, 15:01 alez Ty zabawny jesteś.... ha-ha...prawie połamałem fotel i przepona mi popękała ze śmiechu... jeżeli byłbtym prezydentem to z myślą o Tobie wymieniłbym tory na Dąbrowskiego cobyś mógł swobodnie do pracy docenić zalety komunikacji miejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: Gdybyś był prezydentem... GEOGRAFIE 10.04.03, 19:12 geograf napisał: > alez Ty zabawny jesteś.... > > ha-ha...prawie połamałem fotel i przepona mi popękała ze > śmiechu... > > jeżeli byłbtym prezydentem to z myślą o Tobie wymieniłbym > tory na Dąbrowskiego cobyś mógł swobodnie do pracy > docenić zalety komunikacji miejskiej... > Zapomniales, ze od jakiegos czasu mieszkam juz znacznie blizej Ciebie...A z tymi zaletami to niespecjlanie;-)))Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELVIZ Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.mipro.pl 09.04.03, 11:05 Masowo bym zwolnił wszystkich urzędników w Urzędzie Miasta zatrudnionych na podstawie kryterium posiadanych znajomości i zatrudnił kompetentne osoby, które skończyły odpowiednie studia i mają prawdziwe doświadczenie związane z pracą w urzędach. Do tego bym dołączył urzedników, którzy nie mają kultury osobistej i którym nie chce się pracować. Jedna decyzja i porządna - potrzebni są w końcu jacyś ludzie do zamiatania liści w parkach. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 11:29 Przede wszystkim zakonczyl spor w "nowym", uporządkował troche kom. miejska, pozwalniał pare osob w UMŁ, głównie doradców pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koszysta Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 21:34 Właśnie chciałem napisać, ale w krzyżowym ogniu pytań domowniczyń-zapomniałem. To nic, doświadczenie wskazuje, że przypomni mi się i wtedy napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
koszysta Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 21:44 Zakaz wjazdu do miasta dla tirów. Zadrzewienie każdej wolnej powierzchni w mieście. Hipermarkety na księżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Gdybyś był prezydentem... 09.04.03, 22:37 Dopuścić przewóz rowerów środkami komunikacji miejskiej. Wyznaczyć na trasie Zgierska-Zachodnia-Kościuszki ścieżkę rowerową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Gdybyś był prezydentem... IP: *.toya.net.pl / 10.0.216.* 12.04.03, 18:12 Poddalbym sie od razu do dymisji !Toby się ludziska ucieszyli.To tak a propos! Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Gdybyś był prezydentem... 12.04.03, 22:15 Ja bym zaingerował program walki z chamstwem. maxxman Odpowiedz Link Zgłoś