Gość: Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 20:39 Dajcie spokój z tym Worachem..smiech na sali buhaha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łodzianin Zakusy na budżetowe pieniądze IP: 195.117.116.* 21.01.07, 21:26 Ma rację radny Joński, gdy narzeka na niski budżet miasta. W konsekwencji należałoby zminimalizować do minimum wydatki na rzecz administracji, która jest wiecznie niezaspokojona w swoich potrzebach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Kasa na trawniki !!! IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 21.01.07, 22:34 wiecej pieniedzy powino miasto przeznaczyc dla wydzialu ochrony srodowiska na koszenie i pielegnacje trawnikow w parkach i dla wydz komunikacji na to samo wzdluz ulic. W Lodzkim centrum trawniki sa w katastrofalnej formie,wiosna i latem zamieniaja sie w gliniano-chwaszczane klepicha,a jesienia w bagno a takie widoki zawsze robia wrazeie np na przyszlych inwestorach i turystach W Warszawie parki koszone sa 10 razy w roku,zielen przy ulicach takze,-w Lodzi 2!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek z widzewa Najlepszy jest ten z PO hehe IP: *.retsat1.com.pl 21.01.07, 23:19 Facet chyba w ogóle nie czytał tego budżetu, mówi jakieś głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Walasek Re: Najlepszy jest ten z PO hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 22:30 Zapewniam Pana, ze budżet czytałem. I to dość wnikliwie. Jeśli ma Pan jakieś pytania, proszę pytać przez forum lub mateusz.walasek@wp.pl Czy mógłby Pan napisać co konkretnie, z tego co powiedziałem, jest jak Pan pisze "głupotą". Mateusz Walasek Odpowiedz Link Zgłoś
m_dubel To kpina nie budżet 22.01.07, 10:01 Przejżałem projekt, i stwierdzam, że to co proponuje ten pajac, który co jakiś czas pokazuje się w czapce i szarfą na piersi to kpina z mieszkańców i miasta. Na remonty w oświacie nie ma pieniędzy, na remonty zabytków nie ma pieniędzy. A na co są pieniądze, no właśnie na dofinassowanie takich firm jak Międzynarodowe Targi Łódzkie, na promocję Urzędu, na konsultacje, opinie, na złodziejskie projekty takie jak System Informacji o Terenie dla miasta Łodzi faza V ( w sumie projekt ma kosztować około stu milionów złotych.) więcej Jerzy K. chce sobie dla swoich potrzeb zostawić rezerwę w wysokości pięciu milioów złotych. Nie ma w tym budżecie ani słowa, o jescze wielu sprawach. Wiem tłumaczy to się tym, że nie ma pieniędzy i tu trafiamy w sedno sprawy. Pajac, który dzięki piętnasto procentowemu popartciu określa siebie prezydentem Łodzi wraz z poprzednią ekipą doprowadził Łódź do ruiny i biedy. Miasto nie ma pieniędzy bo żródła dochodu zostały oddane w obce ręce. Odsdaje się za bezcen grunty i budynki, ostatni przykład to sprzedaż terenów przy ulicy Kopernika, za 12 milionów gdy wartość po remoncie to 116 milionów .Niestety przy takiej ekonomi (a przypominam, że pajac ma ponoć tytuł doktora tej nauki) miasto będzie biedne i smutne. Dalej, zwolnienia z podatków też nie zasilają kasy miasta, a płaca w obozach pracy nie daje możliwości by mieszkańcy byli w stanie sami zadbać o budynki i koło się zamyka. Tych spraw jest więcej, ale szkoda czasem pisać bo to jak by rzucanie grochem o ścianę, czas działać. Strzeż się pajacu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Szanowny Panie! IP: *.lodz.mm.pl 22.01.07, 13:17 Nie wolno Panu pisać w ten sposób! Pomijam już to, że Kropiwnickiego nazwał Pan wielokrotnie "pajacem"; Pan sobie pozwolił na groźbę: "Strzeż się...". Jeżeli ma Pan kłopoty z emocjami i koncentracją, to polecam: spacer, głębszych parę oddechów, jąkiejś muzyki posłuchać, a jak i to za mało: lekarza. Szkoda, że napisal Pan to w takim stylu, bo z paroma zastrzeżeniami można się zgodzić. Powstające w zastraszającym tempie "komórki" (urzędnicze) do promowania (Miasta, regionu, powiatu, samych "komórek") samych urzędników, zgrozą mnie napawają. Efektów ich działania sprawdzić się nie daje (bo niby jak?); ich budżet zawsze jest za mały, a ilość zatrudnionych z każdym rokiem rośnie (wszyscy specjaliści od regionalnego marketingu, znają się na nim tylko i wyłącznie dlatego, że się zaPiSali i dobrze się zaPOwiadaja-wystarczy). Dalej mamy wszelkie "inkubatory przedsiębiorczości", w których młode partyjne kadry, uczą przedsiębiorców jak prowadzić przedsiębiorstwo i pozyskiwać środki unijne. Sami szkolący nigdy żadnej firmy nie prowadzili (a na pewno nie prywatnej; ywyntualnie miejską lub państwową), ale nie szkodzi. Takie kuriozum jak Targi Łódzkie (nie bardzo wiem, po co one naszym przedsiębiorcom; odwiedziłem je w zeszłym roku-wyglądało jak na odpuście) dopełnia czary goryczy. Zapomniałem o ciałach doradczych i różnych komórkach komunikacji społecznych. Efekt jest taki, że duża część publicznych pieniędzy jest konsumowana przez armię urzędników (z całym szacunkiem-jakaś połowa z nich jest Polsce niezbędna) i partyjnych wyjadaczy, którzy będąc politykami (np. radnymi) są jednocześnie urzędnikami (a jakże). I tak to się kręci. Patent polega na tym, że rozdawnictwo i konsumpcja środków publicznych, kończą się właśnie tak: ludzi dwa razy tyle, co w Poznaniu, a budżet... No ale jak nikt nie myśli o POMNAŻANIU DÓBR... Żałosne jest to, że partia, która mieni się liberalną, też skupia się na przesuwaniu środków (koniecznym zresztą), a nie na polityce sprzyjania pomnożeniu łódzkiego majątku i wykorzystaniu potencjału Miasta. Tymczasem łódzkie kamienice czekają na prywatyzację, a łódzka oświata na nową sieć szkół (a co za tym idzie zmiany w budżecie, który mógłby wystarczyć na wiele remontów, gdyby paru radnych miało jaja i przestało się bać). No cóż, Panowie i Panie Radni i Radne-albo się douczycie (ekonomii), zrezygnujecie z egoizmu i strachu albo Łódź się nie zmieni przez nastepne cztery lata. I jedyne co Wam zostanie, to wybudowanie nowego pasa na lotnisku, żeby kolejni mogli wyjechać. Pozdrawiam. Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.Domaszewicz kwoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 14:34 Pargnę jedynie sprostować informacje zawarte w artykule. Koszt klimatyzacji to nie 300 tyś, ale 375 tys na Duża i Małą Sale Obrad. Za rezerwy celowej Prezydenta na zakup samochodów chcemy przeznaczyć po 50 tys na doposażenie placów zabaw na terenie Delegatury Bałuty, Górna i Widzew. Także tych srodków ma sie znaleźć 50 tys na przygotowanie projektu ośrodka reakreacyjno-sportowego. Dla zainteresowanych: pojawiła sie juz prezydencka autopoprawka do budźetu z datą 22.01.2007, która zakłada wiekszość proponowanych zmian. Wpisane jest tam na przykład zwiekszenie kwoty w zadaniu "zakup usług promocja przez sport" z 1,7 mln do 2 mln. w razie pytań o zapisy budżetowe proszę o kontakt B.Domaszewicz członek Komisji Finansów, Budżetu i Polityki Podatkowej Rady Miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Wreszcie! IP: *.lodz.mm.pl 22.01.07, 17:08 się ktoś odezwał (z rządzących)! Dziękuję Panu za to! Prawdę mówiąc straciłem nadzieję... Wiem, że budżet musi (?), w każdym razie-pełni, funkcję redystrybucyjną. Że są społeczne potrzeby itd.itp. Ale bardzo proszę się przyjrzeć np. budżetowi łódzkiej oświaty. Z pewnością juz Pan wie (?) ile do subwencji oświatowej Miasto rokrocznie dopłaca. Są w okolicy (!) gminy, które nie dopłacają ani złotówki. Jeżeli Łódź ma mieć oświatę na miarę XXI wieku musi (?) coś z tym "fantem" zrobić! W zeszłym roku Wydział Edukacji (szły wybory...) zablokował wielu dyrektorom otwieranie dodatkowych klas (a chętni byli-sam uczę w takiej szkole). W ten sposób, sztucznie (!!!) utrzymuje się istnienie szkół, które nie cieszą się popularnością (delikatnie rzecz ujmując). Środki się "rozpływają"-Miasto musi dokładać, a wyniki (takiej polityki) są marne (brak remontów, wyniki egzaminów przeciętne, brak kasy na programy profilaktyczne, dodatki dla nauczycieli i dyrektorów żałosne itd.). Zgadzając się na taki właśnie budżet, zgodził się Pan (zakładam, że nieświadomie, a po części i w dobrej wierze) na skrajną niegospodarność. Jeżeli pisze Pan o 50 tysiącach złotych na place zabaw (konieczne!), to proszę policzyć, ile takich placów zabaw możnaby wybudować za "zaoszczędzone" pieniądze! Proszę sprawdzić, ile kosztuje utrzymanie (z pominięciem płac, które i tak trzeba będzie zapłacić-tylko, że w innej "placówce") szkoły-rocznie! Bardzo Pana o to proszę. Proszę też sprawdzić jak funkcjonuje to, co dotyczy łódzkiego mienia komunalnego! Wie Pan jak wielka wartość pojawiłaby się na łódzkim rynku, gdyby sprywatyzowano choć część mieszkań komunalnych? A mamy ich rekordową w skali świata ilość!!! Proszę na to popatrzeć tak-Miastu odpadają koszty utrzymania budynków (proszę sprawdzić jak wielkie są!), zostaje za to podatek od nieruchomości (kiedys może katastralny). I znowu ma Pan na place zabaw-i nie tylko! Pomijam już kwestię tego, że Łodzianie dostając/kupując własność się bogacą. A w tym władze lokalne też im chyba pomóc powinny. No i jeszcze rewitalizacja- osławiona rewitalizacja za unijne środki. Wystarczy się przejść po Śródmieściu, żeby się przekonać, ile dzieki niej udało się zrobić (co nie znaczy, że nie jest potrzebna; nie zastapi jednak prywatyzacji mienia komunalnego, bo Miasta nigdy nie będzie stać na zrewitalizowanie wszystkiego!). Proszę się zastanowić nad tym, co tu napisałem. I działać tak, żeby mógł się Pan za rok,dwa pochwalić nie tylko paroma placami zabaw dla dzieci. Pozdrawiam. Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Rady Osiedlowe - śpią czy walczą ? 22.01.07, 23:09 A czy Rady Osiedli walczyły o zwiększenie swoich możliwości finansowych ? Tyle było zapowiedzi Pana Prezydenta (a w zasadzie jego fanów) o przekazywaniu zadań jak najniżej. Później zostawiło się ich samych sobie, aby nie byli zbyt aktywni. W znacznej części dofinansowano zadania ogólne jako pomysły Rad Osiedli. I chyba nadal Rady będą skazane na firmowaniu samorządności, bez "marnotrawienia" budżetu na osiedlowe pierdoły. Dobrze że niektórzy Radni zauważają lokalne potrzeby i chcą tam zabezpieczyć jakieś finanse. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: kwoty 22.01.07, 23:14 Gość portalu: B.Domaszewicz napisał(a): > Z rezerwy celowej Prezydenta na zakup samochodów chcemy przeznaczyć po 50 tys > na doposażenie placów zabaw na terenie Delegatury Bałuty, Górna i Widzew. No właśnie - dlaczego "na terenie Delegatury" a nie "na terenie Rady Osiedla". Zdecydowana różnica dla samorządu. Musicie Panowie Radni zmienić nastawienie i nie traktować struktur Urzędu jak administracji Państwa. pozdr. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: kwoty IP: *.toya.net.pl 27.01.07, 20:34 Bo nie ma Rady Osiedla Bałtuy, Radni Osiedla Górna. To sa dzielniece Łodzi! Nie osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Zakusy na budżetowe pieniądze 22.01.07, 23:01 > Sławomir Worach, szef klubu radnych Prawo i Sprawiedliwość: > - To nie jest zły budżet i poprzemy go. > > Mateusz Walasek, szef klubu radnych Platformy Obywatelskiej: > - Budżet poprzemy, bo uważamy, że jest przyzwoity. To przecież wynika z podpisanego ultimatum, za stołki wiceprezydentów. Więc nie macie Panowie za wiele do powiedzenia. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Rady Osiedli śpią, a radni dzielą... IP: *.lodz.mm.pl 23.01.07, 09:10 I tak sobie myślę, co na to wszystko dziesiątki tysięcy wyborców Platformy (sam głosowałem na Kwiatkowskiego)? Mateusz Walasek (UW,PO-od początku) wmawia łodzianom, że to jest "przyzwoity budżet"! A niby czym on się różni od poprzedniego? Kampania za nami(pamiętacie w jak agresywnym stylu łódzka PO ją prowadziła?) i można się zająć konsumpcją (na którą łódzka PO długo czekała). Zamiast prywatyzacji (chyba bliskiej sercom wyborców PO?) bedziemy mieli przecinanie wstęg kolejnych luksusowych domów komunalnych (nie trafia Was szlag?) i ględzenie o pozyskaniu unijnych środków na rewitalizację (1 % łódzkich kamienic; reszta-83 tysiące mieszkań!-bedzie dalej popadała w ruinę i obciążała "przyzwoity", zdaniem radnego Walaska, budżet Miasta)! Zamiast decentralizacji (bliskiej sercom wyborców PO?), czyli oddania choć części środków Radom Osiedli, będziemy mieli centralizację-bo przecież im więcej kasy w budżecie Rady a nie Rad, tym częściej można mamić "ciemny lud" pozornymi działaniami w stylu: "przesuwamy z klimatyzacji i limuzyn, na place zabaw dla dzieci"! Zamiast edukacji na miarę XXI wieku, będziemy mieli dokładanie dziesiatków milionów złotych do subwencji oświatowej i: zero remontów, kasy na szkolenia i projekty edukacyjno-wychowawcze, dodatki dla dobrych dyrektorów i nauczycieli, zero kasy na nowoczesne boiska i sale gimnastyczne (oczywiście na jedną/dwie kasa się znajdzie i wstęgi zostaną przecięte)! To jest Panie radny Walasek bardzo przyzwoity budżet-prawie tak przyzwoity jak stołki w spółkach miejskich i urzędach! Ni mniej, ni więcej! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Walasek Re: Rady Osiedli śpią, a radni dzielą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 21:40 Michale (nie będę udawał, że się nie znamy i pisał "Szanowny Panie"). Zawsze ceniłem sobie twoje zaangażowanie, chęć dyskusji o sprawach programowych i zainteresowanie merytoryczną stroną uprawiania polityki, ale to co piszesz po prostu mija się z prawdą. Środki w budżecie przyznane dla Rad Osiedli rosną w stosunku do ubiegłego roku prawie dwukrotnie z 6.710.803 zł do 11.782.518 zł. I jak tu można pisać o centralizacji. Oczywiście może być jeszcze więcej, ale to krok w dobrym kierunku. To tylko jeden przykład w czym obecny budżet jest lepszy od poprzedniego i dlaczego oceniam, go jako przyzwoity. Mogę mnozyć jeszcze inne przykłady, ale w tym miejscu poprzestanę. Zainteresowanym radzę...przeczytać budżet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawskie o budżecie na rok 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:12 a ja proponuję Szanownemu Radnemu przed głosowaniem nad absolutorium dla Pana JK zapoznać się z poniższym wątkiem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=674&w=34881441 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Rady Osiedli śpią, a radni dzielą... IP: *.toya.net.pl 24.01.07, 10:09 Dlaczego teraz jest przyzwoity, a dwa miesiące temu jego twórca nadawał się na śmietnik? Czysta chipokryzja, wszystko było źle, a teraz jest dobrze. Jesteście palantami politycznymi, razem ze swoim kandydatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Mateuszu! IP: *.lodz.mm.pl 24.01.07, 21:23 Po pierwsze bardzo dziękuję za to, że czytasz i jakoś tam komentujesz teksty na forum. W poprzedniej kadencji radni tu nie pisywali i taka zmiana cieszy (forum będzie zresztą coraz mocniejszym głosem ludu i nie wolno go ignorować). Po drugie: nigdy nie ceniłeś mojego zaangażowanianie rozumiem po co ta ściemka- mój głos jest słaby (póki co i kurtuazja zbędna). Po trzecie: Rady dostały trochę więcej-to fakt; wciąż jednak za mało by uznac je za podmioty (samorządowych graczy). Po czwarte: nie odniosłeś się do moich zastrzeżeń dotyczących dwóch fundamentalnych dla Łodzi kwestii: budżetu łódzkiej oświaty i prywatyzacji mienia komunalnego. Bez choćby próby, rozwiązania tych dwóch problemów Łódź pozostanie pipidówkiem. W związku z orzeczeniem sądu w kwestii finansowania łódzkiej oświaty, przyjęcie budżetu w takim kształcie jest skrajną niegospodarnością (powtarzam się, ale...). Zaskarżę więc budżet Miasta kiedy tylko go uchwalicie. Mam takie prawo i z niego skarzystam. I albo się weźmiecie do solidnej roboty, albo następne cztery lata będę Was nękał systematycznie i merytorycznie. To by było na tyle. Czas ignorantów (nie piszę o Tobie-boś człek bystry, pytanie:czy oddany słuzbie publicznej...) dobiega końca. Jeszcze raz Ci dziękuję za głos. Mam nadzieję, że klub PO nie zagłosuje za budżetem (bardzo niewielką nadzieję). Hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Rady Osiedli śpią, a radni dzielą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 21:58 a i kilku wspierających działania Augustyna się znajdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radoslaw Populizm IP: *.icm.edu.pl 25.01.07, 01:12 Kilku wspierajacych dzialania Leppera tez sie znajdzie! Ale to nie znaczy, ze ten kto wszystko krytykuje ma racje. Jesli chodzi o szkoly. Algorytm oswiatowy jest niekorzystny dla miasta i zgadzanie sie na to przez wladze miasta byloby glupota. Pieniedzy w ramach subwencji oswiatowej przekazywanej Łodzi nie starcza na wyplaty pensji dla nauczycieli. A jednak gmina remontuje rowniez szkoly, cos tam buduje. Za co? Za pieniedze, ktore wygospodarowala niezaleznie od subwencji oswiatowej. Nie jest wiec tak zle. Co sie kryje pod haslem "dostosowanie sieci szkol do potrzeb"? Oczywiscie likwidacja szkol, a wiec i zwolnienia nauczycieli, niezadowolenie rodzicow, ktorzy beda musieli posylac swoje pociechy do innych placowek a co za tym idzie cala mas innych komplikacji. Ktos kto uwaza, ze problemy łódzkiej oswiaty mozna rozwiazac dzieki jednemu glosowaniu nad budzetem Łodzi, z poziomu naszego miasta jest populista. System edukacji wymaga kompleksowych dzialan z poziomu ministra edukacji, a nie prezydenta miasta. Ktos kto twierdzi inaczej nie bardzo orientuje sie w tematyce, albo swiadomie wprowadza w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Populizm? IP: *.lodz.mm.pl 25.01.07, 16:11 Panie Radosławie! Proszę mnie nie porównywać do wicepremiera! To raz. Dwa: populistą jest Pan, bo z obawy o jakieś tzw. niezadowolenie społeczne, żąda Pan zaniechania działań. Proszę sprawdzić w słowniku, co oznacza słowo populizm. Trzy-śmiem nieskromnie twierdzić,że coś tam jednak z problemów łódzkiej oświaty rozumiem. 7 lat pracuję w szkołach (łódzkich), pracowałem z Radną Elżbietą Królikowską w zespole edukacyjnym, skończyłem jedne studia podyplomowe, kończę drugie (zarządzanie oświatą), mój ojciec jest samorządowcem od lat kilkunastu i zajmuje się w swojej gminie właśnie oświatą... Cóż może wicepremier Lepper zrobił więcej żeby się przygotować do swojej funkcji, niz ja-żeby móc od czasu do czasu coś napisać na tym forum; nie mnie to oceniać. Po czwarte-co, Pana zdaniem, tak mocno krzywdzi Łódź we wspomnianym algorytmie (a takiego Poznania już nie)? Nie napisał Pan. Proszę o odpowiedź (wprawdzie mamy już wyrok sądu w tej sprawie, ale zawsze warto wysłuchać głosu, który ma coś do powiedzenia). Pisze Pan o zamykaniu szkół i protestach rodziców i nauczycieli. Ja też jestem rodzicem i nie widzę powodu, dla którego miałbym protestować. Są szkoły (mój Boże ile ich w Łodzi jest!), które chętnie przyjęłyby uczniów (którzy by chętnie do nich przyszli)i mają gdzie, ale im Wydz. Edu. nie pozwala (niszcząc konkurencję). Dlaczego? Bo władze Miasta się boją zmian. Po co zmieniać, skoro można poględzić i zagłosować jak co roku za dołożeniem milionów do subwencji... A można by te miliony przeznaczyć Panie Romanie na doposazenie pracowni w sprzęt (telewizor, wideo, rzutnik itd.)... Można by kupić pojedyncze ławki dla gimnazjalistów-może łatwiej byłoby z nimi nauczycielom pracować... Może wystarczyłoby kasy na boiska szkolne i sale gimnastyczne... Może by była kasa na programy edukacyjne i wychowawcze... To się nazywa gospodarność Panie Romanie. Proszę się przyjrzeć sieci łódzkich szkół-niewiele się ona różni od tej z lat 80-tych. A dzieciaków jest dwa razy mniej... W małych gminach wójtowie musieli zamykać malutkie (ale "kosztochłonne") szkółki. I subwencji wystarcza. Gmina (gospodarna) może dołozyć do tego, czego w łódzkiej oświacie tak brakuje. Przykład?-na Żabiej, Brzóski, Limanowskiego-są gimnazja, w promieniu kilkuset metrów. Po co? Miliony idą w kanał, bo sale lekcyjne nie są wykorzystane (ogrzać trzeba, wyremontować też). Itd.itp. A nauczyciele? Niewielu utraciłoby pracę: część przeszłaby do nowych placówek; część i tak odchodzi na emeryturę (świetny moment i trzeba go wykorzystać). Jeżeli Pana nie przekonałem-trudno. Upieram się jednak przy swoim... Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoslaw i Roman Re: Populizm IP: *.icm.edu.pl 25.01.07, 18:09 Co krzywdzi Łódz w algorytmie? To, ze algorytm jest tak ulozony, ze wiecej pieniedzy dostaja male gminy (zwlaszcza wiejskie), a mniej pieniedzy duze gminy miejskie. Algorytm nie bierze pod uwage bogactwa gminy tylko wielkosc. W zwiazku z tym Łódź dostaje (proporcjonalnie) mniej pieniedzy niz bogaty Kleszczow. Prawda, ze absurd? I wlasnie o zmiane tego stanu rzeczy walcza wladze miasta (zeby algorytm albo nikogo nie uprzywilejowywal, albo uprzywilejowywal gminy nie wedlug wielkosci, ale wedlug zamoznosci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartoszDomaszewicz Re: Rady Osiedli śpią, a radni dzielą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 08:24 Drogi kolego, Jestem własnie jakąś godzine przed rozpoczęciem sesji budżetowej. Zgadzam się z częścia twoich uwag dotyczących edukacji. Musisz mieć jednak świadomość, że budżet oświaty w Łodzi to około 557mln. Jest to olbrzymi system i ogromne pieniądze. Zarządzanie miastem ma swoja specyfikę. Nie da się zmienić tak znaczącego problemu jak sposób finansowania szkolnictwa w Łodzi w 2 miesiące. Radna Królikowska wskazała na liczne wady obecnego systemu. Jedna z nich jest z całą pewnością sposób wypłacania subwencji. Wprowadzenie nowych regulacji, co warto podkreslić - zgodnych z innymi aktami noramtywnymi, wymaga odpowiednio długiego czasu. Będziemy pracować nad tym już od lutego, tak aby nowy budżet był juz na miarę naszych oczekiwań. Ten na 2007 nie był pisany przez nas - ale odpowiedzialność za funkcjonowanie miasta wymaga wsparcia tego projektu. pozdrawiam Znacznie lepszą metodą na skuteczne zmiany w mieście jest bezposrednia rozmowa. Jestem zawsze gotywy poświęcić czas na takie spotkanie. Ponieważ mój kolejny dyżur wypada dopiero w lutym to chetnie spotkam się z Tobą w innym dowolnym terminie. Znamy sie z Platformy więc licze na kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Drogi Panie Bartku! IP: *.lodz.mm.pl 24.01.07, 21:54 Przykro mi, ale przypominam sobie nawet jednej rozmowy z Panem w PO. Dlatego upieram się przy formie-proszę nie nazywać mnie swoim kolegą. PO drugie-rozmawiać możemy na tym forum. Tu mój głos jest poddany zawsze krytyce innych Forumowiczów (tak ma być); tu się dobrze czuję. Rozmawiać z łódzkimi politykami nie mam ochoty (w cztery oczy). Juz się nagadałem. Niewiele dobrego z tego wynikało... Ale do rzeczy: wiem jaki jest budżet łódzkiej oświaty. Kończyłem (w odróżnieniu od Pana i większości łódzkich radnych-jak mniemam) Zarządzanie w Jednostkach Samorządu Terytorialnego, jestem członkiem Rady Osiedla... i nie zamknie mi Pan ust stwierdzeniem o "specyfice zarządzania Miastem". Na taką nowomowę się nie nabiorę-przykro mi. Ile z tych 557 milionów (drodzy Forumowicze zapamiętajcię tę kwotę!) to subwencja oświatowa? Subwencja, która powinna wystarczyc na to, co podstawowe w finansowaniu oświaty (np. w gminie mojego ojca starcza w 100%). A nic poza podstawą łódzkie szkoły nie dostają (wystarczy się wybrać do pierwszej lepszej- poza wyremontowanym Koprem)! No ile Panie Bartku? Proszę napisać na tym forum! Bardzo Pana o to proszę! A wie Pan dlaczego tak dużo trzeba dopłacać do subwencji? Na pewno Pan wie, bo Pana partia mieni się zawsze (i od zawsze) przygotowaną do przejmowania władzy. Gdyby nie było wyroku sądu i przegranej Prezydenta Tomaszewskiego-to bym sobie odpuscił. Ale nie odpuszczę, bo wyrok jest! I niby dlaczego mam wierzyć, że w przyszłym roku będziecie lepiej gospodarzyc łódzkimi pieniędzmi? Przecież wszyscy widzą, że: -nie mieliście i nie macie żadnego pomysłu na Łódź (bo co nim jest?); -nie byliście merytorycznie przygotowani do przejęcia władzy w milionowym mieście (co znaczy: "wady w sposobie wypłacania subwencji"-Pan dostaje 2500 złotych miesięcznie za swoją funkcję, moja pensja to 1300 złotych-proszę więc o szacunek); -weszliście w układ z prezydentem, którego opluliście w kampanii... Gdyby ktoś z Państwa (partii) choć zwrócił uwagę na to, że budżet Łodzi jest odbiciem niewykorzystanego łódzkiego kapitału... Ale gdzie tam. Chcę, żeby PO zadeklarowała: -jaki ma plan reformy łódzkiej oświaty; -jak zamierza się "pozbyć" choć połowy z 83 tysięcy mieszkań komunalnych; -kiedy moje Miasto będzie miało plan zagospodarowania przestrzennego itd. I jeszcze jedno-proszę mnie nie szantazować "odpowiedzialnością za miasto". Łódź może funkcjonować bez uchwalonego budżetu. A Wy macie wystarczającą ilość szabel w Radzie żeby zmusić prezydenta i podległych mu urzędników do przygotowania w "try miga" planu głębokich reform dla Łodzi (bo sami takiego planu nie przygotowaliście). Pozdrawiam i dziękuję za Pański głos. Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman do Augustyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 00:36 nie wiem czy pamiętasz moją osobe ale zauważam że znowu posiadłeś całkowitą racje, nie rozumiem wykręcania się tych niby cwaniaków i nie rozumiem trwania przy tym co ktoś każe dla swojejej kariery , nienawidzę tego i razem z ciotyenem stanowicie nielicznych inteligentnych ( BEZ SWOICH KORZYśCI) ludzi na tym forum. Pozdrawiam Roman. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Re: do Romana IP: *.lodz.mm.pl 25.01.07, 16:20 Drogi Romanie! Przepraszam, ze odpowiadając Panu Radkowi, użyłem wielokrotnie imienia Roman; to pewno dlatego, że ostatnio sporo myślę o swoim szefie Romanie Wielkim (zastanawiam się jacy kretyni mu doradzają i jaka wielokrotność mojej pensji za to biorą)... Bardzo Ci dziekuję za komplement. Tak pamiętam Cię. I cieszę, że zauważyłeś moje zaangażowanie (bezinteresowne-to prawda; choć chętnie bym np. Romanowi Wielkiemu podoradzał za pół darmo...). Kiedyś przyjdzie taki dzień, w którym władzę w Łodzi przejmą ludzie do tego przygotowani, bezinteresowni, gotowi zaryzykować tzw. karierę itd. Bądź cierpliwy. Pozdrawiam Cię serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoslaw Re: do Romana IP: *.icm.edu.pl 25.01.07, 18:16 Mam nadzieje, ze do tego czasu ci "bezinteresowni" ludzie nieco sie podksztalca, bo w przeciwnym razie czekaja nas rzady Kononowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Proszę zmienić styl IP: *.lodz.mm.pl 25.01.07, 18:52 pisania na forum. Najpierw mnie Pan wyzywa od Leppera, teraz Kononowicza... Tyle ode mnie Panie Radosławie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoslaw Pan za bardzo wrazliwy IP: *.icm.edu.pl 25.01.07, 20:06 W ktorym miejscu nazwalem pana Kononowiczem? Szkoda, ze nie umie pan merytorycznie odpowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pan za bardzo wrazliwy IP: *.smrw.lodz.pl 26.01.07, 14:38 Ja mam tylko jedno pytanie dlaczego urzędnicy miejscy w godzinach pracy odwiedzają forum i piszą na nim dość dułgie teksty. Zajmuje im to sporo czasu, czy mają to w swoich obowiązkach służbowych? jeśli nie to jest to działalność prywatna więc nie powinna być wykonywana w czasie pracy w urzędzie. Proponuje powiadomić zwierzchników, kto o której godzinie i ile czasu poświęcił na siedzenie na forum i wyciągnięcie konsekwencji służbowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Jacy urzednicy? IP: *.lodz.mm.pl 27.01.07, 18:16 O kim Pan pisze? Ja nie jestem urzędnikiem. Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Ad rem! IP: *.lodz.mm.pl 27.01.07, 18:19 Pan sie nie odniósł do żadnego z moich argumentów. Zamiast tego porównał mnie Pan do Leppera; nastepnie napisał coś o niebezpieczeństwie przejęcia władzy przez Kononowiczów... Wszystko u Pana o.k.? Strasznie męczący sa tacy forumowicze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoslaw Re: Ad rem! IP: *.icm.edu.pl 28.01.07, 01:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=674&w=55916261&a=56162096 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Re: Ad rem! IP: *.lodz.mm.pl 28.01.07, 10:44 Wprowadza Pan Forumowiczów w błąd.Algorytm to nie jest jedna zmienna! To prawda, że kretynizmem jest uzależnienie (w bardzo niewielkim stopniu!) subwencji od wielkości gminy (nie bardzo jednak rozumiem dlaczego miało by być to "bogactwo" gminy...). Najważniejszą zmienną(czynnikiem/składową) jest jednak ilość dzieciaków (i bardzo dobrze). Pieniądze idą bowiem za uczniem. I tu zaczyna się problem (ilość dzieci mniej razy dwa niż w latach 80-tych, a sieć szkół...itd.-teraza kolej, zeby Pan sie odniósł do tego, co napisałem). Zresztą Prezydent Tomaszewski doskonale o tym wie i próbował w poprzedniej kadencji "wygasić" kilka/naście placówek oświatowych. Podobno Prezydent Orzec howski mu nie pozwolił; później były wybory i Prezydent Kropiwnicki nie chciał drażnić nikogo-takie są (niestety) reguły demokracji (Wyborcza dała zresztą popis skrajnego populizmu:zamykanie szkół?kto to wogóle słyszał itp...; zmian trzeba dokonywać na początku kadencji (stąd mój niepokój; "nowa" Rada nie ma do powiedzenia nic nowego...straszno). Każdy, kto pracuje w szkole wie też, o działaniach Wydziału Edukacji (polecenie odgórne rzecz jasna), który blokuje dyrektorom (a przymusu rejonizacji-nie ma!!!) przyjmowanie dzieci do szkół cieszących się zaufaniem rodziców ("limitowana konkurencja"). Jeżeli wciąż Pana nie przekonałem-trudno. A na koniec raz jeszcze proszę nie porównywać nikogo do premiera Leppera i nie straszyć Kononowiczem. Taki styl nie jest chyba przejawem wielkiej inteligencji. Pozdrawiam. Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoslaw Re: Ad rem! IP: *.icm.edu.pl 28.01.07, 14:56 Zgadzam sie z tym co Pan pisze jesli chodzi o zamykanie szkol, ale nie wprowadzam nikogo w błąd. Faktem jest, ze Łódź dostaje proporcjonalnie mniej pieniedzy niz bogaty Kleszczow i prosze mi powiedziec dlaczego wladze miasta maja sie z tym godzic? To tez trzeba zmienic! Odpowiedz Link Zgłoś
michal19755 Jeżeli Pan się zgadza 29.01.07, 10:48 to trzeba było tak pisac dwa dni temu. Zamiast tego wyzywa mnie Pan od Lepperów i Kononowiczów, upierając się jednocześnie przy obronie linii Tomaszewskiego, który atakuje algorytm zamiast mysleć o reorganizacji łódzkiej oświaty. Podaje Pan przykład najbogatszej gminy w Polsce (Kleszczów), co też jest naginaniem argumentów, bo przykłady skrajne nie opisują dobrze rzeczywistości. Ale zgoda: algorytm w tym miejscu nie jest doskonały. Zmienna wspomniana przez Pana nie jest jednak najważniejszą (powtarzam się, ale chyba warto)! Liczy się po pierwsze ilość dzieci! I nawet gdyby skorygować nieco algorytm (zadałem to jednemu ze swoich wybitnych uczniów-tacy są w XIILO), to i tak Łódx dopłacałaby miliony do subwencji! Rozumie Pan? Nawet gdyby...(to Pan i Tomaszewski,miał rację). Jedynym rozwiązaniem (TYM BARDZIEJ, ŻE JEST WYROK SĄDU!!!!) jest zmiana struktury, czyli po polsku zmniejszenie ilości placówek oświatowych!!! Przyjęcie budżetu w tej formie jest więc draństwem! Pozdrawiam: Augustyn P.S. W przedszkolu, do którego chodzi mój synek, sanepid wydał nakaz(!!!) remontu kuchni. I co? I nic-kto odpowie za to, co się (nie daj Boże!) wydarzy, na skutek zaniechań? W 16 Gimnazjum (do którego dzieci chętnie przychodzą) na korytarzu odlazło całe linoleum. W całej szkole od dawien dawna nikt nie przeprowadzał remontu (wiatr wieje przez przegniłe okiennice). Mamy jeden magnetowid i odtwarzacz dvd. W 12 LO (jedno z naszych najlepszych liceów!) ze sprzętem jest lepiej, ale sal nie remontowano od dawien dawna (są takie, w których wiatr...). Sali gimnastycznej brak (dzieciaki muszą jeździć na AZS). Taki jest obraz łódzkiej szkoły. Do tego: brak dodatków dla dyrektorów i nauczycieli to norma. Na programy edukacyjno-wychowawcze nie ma kasy. DLATEGO APELUJĘ: RADNI WEŹCIE SIĘ DO ROBOTY!!! ZA TE 2500 TYSIĄCA, PLUS WYJAZDY, BANKIETY ITD., NALEŻY SIĘ ŁODZIANOM OD WAS RZETELNA PRACA!!! Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoslaw Re: Jeżeli Pan się zgadza IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 08:01 > DLATEGO APELUJĘ: RADNI WEŹCIE SIĘ DO ROBOTY!!! ZA TE 2500 TYSIĄCA, PLUS > WYJAZDY, BANKIETY ITD., NALEŻY SIĘ ŁODZIANOM OD WAS RZETELNA PRACA!!! > Augustyn No i prosze. Oto klasyczny przyklad populistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Jeżeli Pan się nie zgadza IP: *.toya.net.pl 30.01.07, 09:29 to i tak nie ma co się obrażać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Proszę zajrzeć do słownika IP: *.lodz.mm.pl 30.01.07, 21:14 jednak. Mój apel wyrwał Pan z kontekstu. Merytoryczny spór Pan "przegrał". Pozdrawiam Wymiane zdań uważam za zakończoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoslaw Re: Proszę zajrzeć do słownika IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 21:39 Merytorycznie ma Pan 90% racji, ale koncowe zawolania w stylu Leppera nie wzmacniaja Pana wiarygodnosci w moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn W każdym razie-dziekuję IP: *.lodz.mm.pl 31.01.07, 13:56 za uznanie (tych 90%). Wsłuchuję/wczytuję się tez w słowa krytyki i obiecuję- będę się starał nie pisać apeli/odezw. Mam nadzieję, że pozwoli mi Pan jednak oceniać pracę łódzkich radnych? Rozumiem, że rzecz w formie, nie treści? Serdecznie Pana pozdrawiam i na koniec jeszcze raz proszę mnie nie porównywać do wicepremiera. Gdzie mnie szaraczkowi... Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś