Dodaj do ulubionych

Pamiętacie to jeszcze?

IP: *.mnc.pl 28.01.07, 19:53
Fabryki szybko znikaja nie tylko z naszego miasta, ale także z pamięci.
Pamiętacie jeszcze to:

www.mnc.pl/~bart/wystawa/czy_mnie_jeszcze_pamietasz.jpg
(próba rekonstrukcji)

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: kolin_lodz Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.toya.net.pl 28.01.07, 21:41
      Plac po fabryce należy chyba do dwóch braci ze Rzgowa, któzy to w bliskim
      sąsiedztwie na placu po synagodze zbudowali kilka godnych cantrum naszego
      miasta budek z kartoflami.
      Z tego co pamiętam gazety pisały, iz własnie znika fabryka, chyba nawet
      zniknęła bez zezwolenia, jednak ponieważ zniknęła szybciuko, urzędnicy szybko
      zapomnieli o sprawie.
      Jedno jest pocieszające - w dobie mody na lofty, sklepy, biura w fabrykach,
      zapewne tych dwóch panów szlag trafia, że zepsuli sobie taką fajną halę, w
      któej zmieściłoby sie jeszcze wiecej straganów niż na pobliskim placu.
    • Gość: barnaba Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.lodz.msk.pl 28.01.07, 22:12
      Wydaje mi się, że stała trochę głębiej.
    • Gość: gość Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 23:21
      Smutne jest to, jak wygląda ul. Zachodnia od Zielonej do Zgierskiej, czyli cała. Najpierw mamy takie place, jak na zdjęciu, następnie w okolicy Limanowskiego slumsy, a przed samą Zgierską kawał niezagospodarowanego miejsca.
      • grzesiek_sk Re: Pamiętacie to jeszcze? 31.01.07, 23:34
        akurat przy Zgierskiej ten pusty plac fajnie wyglada, rośnie tam tzw. trawa,
        moim zdaniem nie trzeba tego ruszać. Ale reszta ulicy (poza odcinkiem
        Podrzeczna-Lutomierska) fakt faktem jest w stanie opłakanym i nie zanosi sie na
        jakąś solidną poprawę tej sytuacji
    • michal.ch Re: Pamiętacie to jeszcze? 01.02.07, 17:04
      A pamiętacie fabrykę, która stała w miejscu dawnej Billi (dziś Elea)?
      • kotbert Re: Pamiętacie to jeszcze? 01.02.07, 19:14
        Ja już jej nie pamiętam. Nie wiem, kiedy ją zburzyli, lub się rozpadła. odkąd pamiętam, było tam puste pole, ogrodzone lichym płotem. Dobrze się tam bawiliśmy jako dzieci, a kiedy pojawiła się na Dowborczyków piekarnia, piekarze podawali nam przez zakratowane okno ciepłe rogaliki :)
        • oto_nowy_login Hlip hlip 02.02.07, 09:15
          Wzruszyła mnie Twoja historia, kociebercie. Ale czy brzuszki Was nie bolały po
          tych ciepłych rogalikach, kociebercie?
          • kotbert Wtedy nie 02.02.07, 09:34
            teraz nas bolą, jak patrzymy, jak "hlipiesz"
            • oto_nowy_login A wracając do tematu 02.02.07, 09:41
              bośmy trochę odbiegli - jak ja byłem dzieckiem, a nie człowiekiem, to mi dziadek
              kupował co rano rogale w sklepie przy ul. W. Bytomskiej.
              • kotbert A propos 02.02.07, 09:48
                Czy ktoś wie, kto to była Wedmanowa?
              • huann Re: A wracając do tematu 03.02.07, 12:44
                oto_nowy_login napisał:

> bośmy trochę odbiegli - jak ja byłem dzieckiem, a nie człowiekiem, to mi
                > dziadek kupował co rano rogale w sklepie przy ul. W. Bytomskiej.

a ja chodziłem na talonowe obiady do "Jutrzenki" przy tejżre ulicy. dawano tam
                rewelacyjne Dewolaje i pyszny barszczyk czerwony z pasztecikami...

później bywałem także w "Arkadii" niedaleko ul. Wolborskiej <chlip>
          • oto_nowy_login Sprawdziłem jak to jest. 02.02.07, 09:34
            Okazuje się, że wcale nie wzruszyła. Jakby wzruszyła to by było "chip, chlip". A
            tak to nie wiem. Mieszane uczucia we mnie wzbudziła chyba zatem.
        • Gość: bart_step Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.mnc.pl 03.02.07, 01:02
          O kochany, dziś to skończyło by się wyrokiem za pedofilię dla tego piekarza...
          Gdzie tamte czasy...

Co do fabryki, to chyba stała szczytem do Piłsudskiego?
          • michalstankiewicz Re: Pamiętacie to jeszcze? 03.02.07, 14:20
            Wczoraj rano stała jeszcze ostatnia, szczytowa ściana fabryki na Żeligowskeigo.
            Po południu już zrównali z ziemią. A tam jeszcze piękny pałacyk stoi, fakt, że
            zrujnowany jak 7 nieszczęśc. Chyba też polegnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka