Gość: bart_step IP: *.mnc.pl 28.01.07, 19:53 Fabryki szybko znikaja nie tylko z naszego miasta, ale także z pamięci. Pamiętacie jeszcze to: www.mnc.pl/~bart/wystawa/czy_mnie_jeszcze_pamietasz.jpg (próba rekonstrukcji) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolin_lodz Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.toya.net.pl 28.01.07, 21:41 Plac po fabryce należy chyba do dwóch braci ze Rzgowa, któzy to w bliskim sąsiedztwie na placu po synagodze zbudowali kilka godnych cantrum naszego miasta budek z kartoflami. Z tego co pamiętam gazety pisały, iz własnie znika fabryka, chyba nawet zniknęła bez zezwolenia, jednak ponieważ zniknęła szybciuko, urzędnicy szybko zapomnieli o sprawie. Jedno jest pocieszające - w dobie mody na lofty, sklepy, biura w fabrykach, zapewne tych dwóch panów szlag trafia, że zepsuli sobie taką fajną halę, w któej zmieściłoby sie jeszcze wiecej straganów niż na pobliskim placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.lodz.msk.pl 28.01.07, 22:12 Wydaje mi się, że stała trochę głębiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 23:21 Smutne jest to, jak wygląda ul. Zachodnia od Zielonej do Zgierskiej, czyli cała. Najpierw mamy takie place, jak na zdjęciu, następnie w okolicy Limanowskiego slumsy, a przed samą Zgierską kawał niezagospodarowanego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek_sk Re: Pamiętacie to jeszcze? 31.01.07, 23:34 akurat przy Zgierskiej ten pusty plac fajnie wyglada, rośnie tam tzw. trawa, moim zdaniem nie trzeba tego ruszać. Ale reszta ulicy (poza odcinkiem Podrzeczna-Lutomierska) fakt faktem jest w stanie opłakanym i nie zanosi sie na jakąś solidną poprawę tej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Pamiętacie to jeszcze? 01.02.07, 17:04 A pamiętacie fabrykę, która stała w miejscu dawnej Billi (dziś Elea)? Odpowiedz Link Zgłoś
kotbert Re: Pamiętacie to jeszcze? 01.02.07, 19:14 Ja już jej nie pamiętam. Nie wiem, kiedy ją zburzyli, lub się rozpadła. odkąd pamiętam, było tam puste pole, ogrodzone lichym płotem. Dobrze się tam bawiliśmy jako dzieci, a kiedy pojawiła się na Dowborczyków piekarnia, piekarze podawali nam przez zakratowane okno ciepłe rogaliki :) Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login Hlip hlip 02.02.07, 09:15 Wzruszyła mnie Twoja historia, kociebercie. Ale czy brzuszki Was nie bolały po tych ciepłych rogalikach, kociebercie? Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login A wracając do tematu 02.02.07, 09:41 bośmy trochę odbiegli - jak ja byłem dzieckiem, a nie człowiekiem, to mi dziadek kupował co rano rogale w sklepie przy ul. W. Bytomskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: A wracając do tematu 03.02.07, 12:44 oto_nowy_login napisał: > bośmy trochę odbiegli - jak ja byłem dzieckiem, a nie człowiekiem, to mi > dziadek kupował co rano rogale w sklepie przy ul. W. Bytomskiej. a ja chodziłem na talonowe obiady do "Jutrzenki" przy tejżre ulicy. dawano tam rewelacyjne Dewolaje i pyszny barszczyk czerwony z pasztecikami... później bywałem także w "Arkadii" niedaleko ul. Wolborskiej <chlip> Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login Sprawdziłem jak to jest. 02.02.07, 09:34 Okazuje się, że wcale nie wzruszyła. Jakby wzruszyła to by było "chip, chlip". A tak to nie wiem. Mieszane uczucia we mnie wzbudziła chyba zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart_step Re: Pamiętacie to jeszcze? IP: *.mnc.pl 03.02.07, 01:02 O kochany, dziś to skończyło by się wyrokiem za pedofilię dla tego piekarza... Gdzie tamte czasy... Co do fabryki, to chyba stała szczytem do Piłsudskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
michalstankiewicz Re: Pamiętacie to jeszcze? 03.02.07, 14:20 Wczoraj rano stała jeszcze ostatnia, szczytowa ściana fabryki na Żeligowskeigo. Po południu już zrównali z ziemią. A tam jeszcze piękny pałacyk stoi, fakt, że zrujnowany jak 7 nieszczęśc. Chyba też polegnie. Odpowiedz Link Zgłoś