Dodaj do ulubionych

słodki ryż na mleku

15.03.09, 17:26
staram się odzywiac zdrowo i zazwyczaj nie kupuję ani pół ani
gotowych produktów. jednego tylko nei mogę sobie odmówić - gotowego
ryżu na mleku waniliowego albo toffi berliso. ma ktos pojęcie jak
zrobić coś ryżo podobnego w domu? ryż ma konsystencję budyniu, albo
po prostu rozgotowanego ryżu i jest naprawdę boski...mimo walki z
samą sobą nie mogę sie powstrzymac i jestem w stanie pochłonąc
naprawde niewyobrażalne ilości :)
Obserwuj wątek
    • nexstartelescope Re: słodki ryż na mleku 15.03.09, 19:38
      Kup płatki ryżowe i ugotuj w mleku (przepis powinien byc na
      opakowaniu) , po wystudzeniu wyjdzie dokładnie to samo, co w deserze
      berliso. Możesz dodać cokolwiek (owoce świeże lub mrożone, syropy
      owocowe, wanilię, zwykły cukier, rozpuszczoną na parze czekoladę lub
      krówkę (wyjdzie coś jak Twoje toffi ), orzechy czy co Ci tam
      jeszcze przyjdzie do głowy :)
      • blueberry_jelly Re: słodki ryż na mleku 15.03.09, 21:38
        oj próbowałam :) uwielbiam tez kaszki z owocami ale te ze zmiennym
        szczęściem czasem udaje mi się zrobic w domu (przynajmniej odrobinę
        przypominające te ze sklepu) co do płatków ryżowych to dzięki -
        spróbuję...dodam laskę wanilii może otrę się chociaż o to co ma tyle
        konserwantów ale jest takie pyszne :)
          • blueberry_jelly Re: słodki ryż na mleku 15.03.09, 22:02
            cóż mi też nigdy nie wychodzą jak te ze sklepu ale ciagle próbuję :)
            gotuję mleko z odrobiną kory cynamonu, dodaję miąższu wanilii, potem
            brązowy cukier i wsypuję kaszę. czasem jak mam dodaje słodkiej
            smietanki, czasem przecieram przez sito - wtedy jest bardzej
            puszysta ale na ogół mam lenia i mi sie nei chce. w porównaniu z tą,
            którą terroryzowała mnie mama jak byłm dzieckiem jest smaczna ale w
            porównaniu z ta ze sklepu ciagle niedoskonała :)
    • tannat Ryż wg Ramsay'a 15.03.09, 22:23
      W ten weekend zrobiłem deser ryżowy z książki G. Ramsay'a "Niedzielne przysmaki"


      śmietankę kremówkę (miałem akurat opakowanie 250 ml - w przepisie 300 ml) zagotować z kardamonem (ja użyłem 15 strąków - delikatnie rozgniecionych) i cukrem (100g). Odstawić do nasycenia śmietanki kardamonem (co najmniej godzinę).

      200 g ryżu (arborio) + 400 ml H2O (delikatnie osolonej). Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie 15-20 minut. Woda wchłonie się całkowicie. Odstawić i po kilku minutach wlać 2/3 śmietanki przygotowanej wcześniej (odcedzonej). Dodałem wodę różaną (3 łyżki - bo lubię :)). Wymieszać. Schłodzić. Niech się "przegryzie".
      Przed podaniem dodać resztę śmietanki i wymieszać.
      "Podawać z dżemem truskawkowym lub pigwowym" - padło na truskawki

      Pozdrawiam
        • tannat Re: Ryż wg Ramsay'a 15.03.09, 22:41
          Acha - zapomniałem dopisać. Ryż po ugotowaniu zalać gorącą śmietanką. Tzn. podgrzać ją przed odcedzeniem. Wtedy ryż będzie stygł powoli i wchłaniał śmietankę.

          Bardzo mi smakowało - choć następnym razem przemyślę jeszcze, czy nie dodać mniej cukru.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka