Dodaj do ulubionych

Złapali grafficiarza na Rudzkiej

22.03.07, 17:40
20-letniego grafficiarza, który wspólnie z kolegą pomazał elewację domu przy
ul. Rudzkiej zatrzymali policjanci z VII komisariatu. Właściciel nieruchomości
oszacował straty na 2,5 tys. zł. Zatrzymany wandal był pijany, miał ponad 1,5
promila. Drugi uciekł.
(ksaf) - Express Ilustrowany lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/712709.html

Grafficiarz, czy zwykły wandal? Może jakaś ksywka, to mu się znajdzie kolejne
dzieła zniszczenia?
Obserwuj wątek
    • zgierzyk Re: Złapali grafficiarza na Rudzkiej 22.03.07, 18:42
      A u ciotki to jakiś Zenit w okolicy grasuje – z 50 bloków pobrudził swym
      podpisem (zamiast szczynami jak piesek).
    • bo_tak_wlasnie Re: Złapali grafficiarza na Rudzkiej 23.03.07, 11:52
      twoje posty podsuwaja mi pomysl na prezent urodziniwy hubercie... zrobimy z
      ziomkami na twoim bloku wrzute urodzinowa z zyczeniami dla hubiludka :)
      • brite Re: Złapali grafficiarza na Rudzkiej 23.03.07, 11:59
        > zrobimy z ziomkami na twoim bloku wrzute

Będziemy czekać z aparatami :)
      • avatary no i mamy zonga czyli groźby karalne 23.03.07, 12:03
        gratuluję i zapraszam kolejnych do konkursu. nagrody nadejdą w stosownym czasie.
      • zamek Re: Złapali grafficiarza na Rudzkiej 23.03.07, 12:13
        Wiesz co, Zoe, miałem Cię za fajnego faceta, kiedy Cię poznałem w radio. Szkoda.
        PS. Nie zrobisz mi wrzuty na domu, bo mam parkan z siatki. Musiałbyś go
        sforsować, a to już byłoby włamanie.
        • bo_tak_wlasnie Re: Złapali grafficiarza na Rudzkiej 23.03.07, 16:45
          chlopcy i dziewczynki... oswiadczam co nastepuje...
          to byl ZART :|

mnie takze irytuja jakies z dupy bochomazy na moim bloku... wiec SPOKOJNIE
    • evonka wandal 23.03.07, 12:34
      jeśli maluje bez zgody właściciela, niszczy czyjąś własność. wandal. tak samo
      jak ci co malują wagony PKP, tramwaje i szczyty osiedlowych bloków do poziomu
      2m, bo wyzej nie sięgają...
      • uerbe Re: wandal 23.03.07, 20:53
        evonka napisała:

> ...szczyty osiedlowych bloków do poziomu 2m, bo wyzej nie sięgają...

Tak mnie czasem zastanawia, dlaczego ci wszyscy "artyści" nie zrobią zamiast pierdyliarda tagów na kwietnikach, murkach, wiatach etc. jednego porządnego srebra czy koloru. W mieście jest pełno obrzydliwie brudnych, sypiących się ścian, które z całą pewnością nie straciłyby w ten sposób na urodzie (bo już bardziej się stracić nie da). Ale nie, trzeba mazać na odnowionych fasadach, bo "bombienie" w centrum, na ruchliwych spotach to większy "respekt" wśród inncyh, pożal się Borże, "artystów".
        Ech.
        • tome.k Re: wandal 23.03.07, 21:25
          A bo Ty nie rozumiesz. Tagi nie są tym samym co grafitti. Ci co wrzucają tagi na
          wszystko co się da są dumni ponieważ pokazują słabość polskiej policji i
          nieporadność systemu z którym walczą.Pozostają nieuchwytni a jednocześnie
          pokazują pozostałym na jakim terenie potrafią działać.
          To taka "partyzantka niedorozwojów".

Nie posądzaj pospolitych graficiarzy o składną akcję zrobienia jakieś "wrzuty"
          na niszczejącym budynku. To nie leży w naturze tych "artystów".
          • uerbe Re: wandal 23.03.07, 21:43
            tome.k napisał:

> ... pokazują słabość polskiej policji i nieporadność systemu z którym
            > walczą...

Dupa tam. Jak na moje oko pokazują jedynie, że nie stać ich na więcej niż jedną puszkę Montany czy Krylona plus zeszycik, coby się najpierw w nim rozrysować.
        • rozmowy_kontrolowane Re: wandal 23.03.07, 21:28
          W moim rodzinnym mieście, przy trasie wyjazdowej na Lódź i Warszawę, stoi stara
          Hala Sportowa.
          Sciana, którą bezpośrednio widać z chodnika i jezdni, wyglądała paskudnie.
          Ponaklejane ogłoszenia, jedno na drugie, zacieki, bohomazy- coś potwornego.

Podczas Breakdancee Session 2004 młodzi ludzie dostali od miasta farby, drabiny
          i każdy z nich namalował to, co z miastem kojarzyło mu się najbardziej.
          Powstało spore grafitti- twórcy pokazali swoje umiejętności, ściana wygląda
          ładnie- wszyscy zadowoleni.
          To jest rozwiązanie.
          • murzyd Re: wandal 23.03.07, 21:41
            ciężko by było wybudować w Łodzi tyle starych hal sportowych.
            • uerbe Re: wandal 23.03.07, 21:44
              murzyd napisał:

> ciężko by było wybudować w Łodzi tyle starych hal sportowych.

Resursa jest. Możnaby ją na lawetę wrzucić i obwozić po mieście.
          • excentrix Re: wandal 23.03.07, 21:53
            czy to miasto to Bełchatów ??
            Moim zdaniem:
            wolę dobre, powtórzę; dobre graffiti niż odrapane, szaro-bure mury na n.p.
            Kościuszki. To wprowadza trochę życia, urozmaica, daje do myślenia jadącym rano
            autobusem do pracy. Mąci w tej burej rzeczywistości.
            Jedynym elementem graficznym jaki zdobi ulotkę Łodzi jako miasta pretendującego
            do miana Europejskiej Stolicy Kultury 2016 jest właśnie graffiti. Nie Pałac
            Poznańskiego czy Manufa. Jest na czarnym grafa Messelasiem'a, mapa Łodzi i tyle.
            Zwłaszcza że to tu odbywa się duża grafficiarska impreza.
            Chcę byź dobrze zrozumiany. Nie napisy że Widzew czy ta druga drużyna jest
            pochodzenia lub męskim organem, nie tagi, tylko konkretne, artystyczne, dobre,
            myślące malarstwo spray.
            • huann Re: wandal 23.03.07, 22:18
              z tego, co widziałem po drodze, to Włocławek :)
              • excentrix ale 23.03.07, 22:40
                jaki Ty masz napęd...na trzy koła.
                Może widziałeś Koło ?
            • rozmowy_kontrolowane Re: wandal 24.03.07, 08:02
              Huann dobrze mówi, Włocławek.

Excentrixa popieram w całej rozciągłości.
              • rozmowy_kontrolowane galeria 24.03.07, 08:13
                Proszę- tutaj możecie zobaczyć wspomniane przeze mnie graffiti.

www.q4.pl/?id=3&news=69674
                • bo_tak_wlasnie Re: galeria 24.03.07, 11:50
                  fajne... rysuneczki czy jak to nazywaja starsze panie "malunki"
                  mogli jeszcze namalowac oprucz kosciola i zachodu slonca, bazar :|

to sie mija z celem... najlepsze sa dobre kolory na nielegalach. /ale to moje prywatne zdanie/ choc legal na hali budowlanych byl kozacki - RAKu <respect>
                  • rozmowy_kontrolowane Re: galeria 24.03.07, 13:54
                    Ten "kościół" to Katedra Wniebowzięcia NMP, bardzo charakterystyczny zabytek
                    Włocławka.
                    tiny.pl/cslv
                    A zachód słońca po to, by wkomponować most na Wiśle we Włocławku, kolejny bardzo
                    znany punkt miasta.

Oprócz tego są jeszcze portrety koszykarzy Anwilu, a także portret Anety
                    Szczepańskiej- pierwszej Polki, która zdobyła medal olimpijski w judo.

pl.wikipedia.org/wiki/Aneta_Szczepa%C5%84ska
                    Graficiarze mieli namalować to, co kojarzy im się z miastem- to co mieli wybrać,
                    Twoim zdaniem?

Aha- piszemy "oprócz".
                    • bo_tak_wlasnie jestem wzruszony... 28.03.07, 08:42
                      powaznie, jestem wzruszony... to takie "graffiti" z przekazem...? a gdzie Jan
                      Pawel II albo Benek? idea wrzut to nielegale niekoinecznie komercyjnie
                      finansowane przez UM albo ch*j wie kogo jeszcze... prawda jest taka ze taka
                      tandeta w moim miescie ozdabiane sa komisy gsm na rynach i pizzerie o watpliwej
                      renomie (moze wyjatkiem jest dagrasso) ale... smiech na sali...!

"oprocz" - fakt ;]
            • hubar sztuka? 27.03.07, 23:41
              Sztuka czego?
              youtube.com/watch?v=K9H6yHJ02TE
              • huann Re: sztuka? 27.03.07, 23:43
                hubar napisał:

> Sztuka czego?

sztuka rzucania mięsa...
    • fauve Re: Złapali grafficiarza na Rudzkiej 24.03.07, 00:45
      Pierwszy lepszy kretyn pozbawiony talentu może wziąć farbę i strzelać swoje
      brzmiące "groźnie i profesjonalnie" bzdety, po czym wszystko wygląda jakby
      jeździła po mieście maszyna do rozrzucania obornika. Przykry widok.
      • bo_tak_wlasnie fakt - to nie kupa roboty (nt) 28.03.07, 16:42

• miejskie_narty Przy okazji: 28.03.07, 16:53
          dziś w małej literze o 18.00 ma być pogadanka o Banksym - nie to żebym widział w Łodzi kogoś, kto były mu bliski... (ok, widziałem dwa przykłady graffiti, które próbowały jakoś coś komentować, IMHO ich autorzy zerknęli w necie na prace wyżej wymienionego,). Podejrzewam że oprócz rozmowy nt Banksy'ego będzie cuś ogólnie o zapleczu ideowym (jeśli takie jest) streetartu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka