Dodaj do ulubionych

Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:06
Minister Religa i wszystko jasne
Obserwuj wątek
    • realista1000 czerwoni w białych kitlach za Millera nie strajkow 20.04.07, 14:10
      ali? Dlaczego?Cykora mieli? Nie było im wtedy bardzo dobrze: łapóweczki, gesty
      wdzięczności itd. Za Kaczyńskich im się nagle pogorszyło? Tak jak nauczycielom -
      szczególnie z ZNP
      • Gość: gosciu Re: czerwoni w białgych kitlach za Millera nie str IP: *.static.xcore.pl 20.04.07, 14:15
        Zauważ, że lekarze mają obowiązek kształcenia się przez całą swoją karierę.
        Niestety te pieniądze nie są zwracane, a po 6 latach studiów, 5 latach
        specjalizacji powinni zarabiac trochę więcej niż 2000 na rękę. Gdyby zarabiali
        po 8000 myślę, że i pacjentom było by lepiej: wykwalifikowani lekarze, lepsza
        pomoc, większa motywacja do pracy...
        • centrolew Trzymam kciuki za strajkujących! 20.04.07, 15:05
          Nikt o tym nie mówi, ale polska służba zdrowia jest jedną z najtańszych w
          Europie. W interesie wyborców większości partii leży utrzymanie obecnego
          niskiego pułapu pensji pracowników służby zdrowia. Bo kto niby zapłaci za
          podwyżki? Społeczeństwo! Politycy o tym doskonale wiedzą i jeżeli ich się nie
          przyciśnie do muru, nie walnie politycznie w pysk, to nic nie zrobią, aby
          lekarze lepiej zarabiali.

Konflikt jest prosty - z jednej strony lekarze, z drugiej społeczeństwo. Każdy
          chce coś wyrwać dla siebie. W USA jest wolny rynek i lekarze dobrze zarabiają,
          ale 40% społeczeństwa nie ma ubezpieczenia. W Polsce na odwrót - każdy ma prawo
          do wszystkiego za darmo kosztem wyjątkowo zaniżonych płac lekarzy.

Moim zdaniem nie ma innej drogi niż długotrwały, ostry i bezwzględny strajk.
          Inaczej nigdy w Polsce nie zostanie przywrócona równowaga pomiędzy
          społeczeństwem a pracownikami służby zdrowia. Niewolnicze pensje są tak samo
          niesprawiedliwe, jak przemożne bogactwo kosztem chorych.
          • cluniak Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego nie... 20.04.07, 15:25
            ...zmuszaj. Ciekaw jestem czy kiedykolwiek będziesz miał 1/100 majątku
            któregokolwiek z lekarzy krzyczących że im źle.
            • Gość: Oliveira Jak Ci się nie podoba strajk lekarzy... IP: 193.0.2.* 20.04.07, 15:40
              ...leć się módl, żeby szybko Świątynia Opaczności stanęła. Będziesz miał gdzie
              się modlić dla odmiany żeby pan Bóg zdrowie zesłał, skoro na rozum już za późno.

A Sejm niech się dalej zajmuje lustracją i ustawą antyaborcyjną. Tematy
              zastępcze jak reformy, budownictwo czy służba zdrowia trzeba zostawić następnemu
              parlamentowi...
              • fnoll oj, Religia chlapnie pół litra po tym info! 20.04.07, 16:08
                trochę mi go żal, on w tym rządzie też jest taka przystawka
                • Gość: Grzesiek Re: oj, Religia chlapnie pół litra po tym info! IP: 194.75.37.* 20.04.07, 16:56
                  e tam, od razu żal. mi to żal tych co cierpia przez jego glupia polityke.
                  najpierw placze ze mu lekarze wyjezdzaja za granice a potem kasuje
                  specjalizacje dla lekarzy po studiach. No to szybko wymyslil ze zwiekszy liczbe
                  studentow medycznych, ale po studiach nie bedzie ich ksztalcil wiec wyjada za
                  granice. To co ten czlowiek robi doprowadzi do braku lekarzy w waskich
                  specjalnosciach juz za 10 lat.
                  • Gość: Floo CBA za dobrze dziala i nie pozwala na łapówki IP: *.pro-internet.pl 20.04.07, 20:34
                    Lekarze nie maja drugiej pensji i dogamaja sie łapówki od rządu.
                    • Gość: Floo Czy ktoś widział ubogiego lekarza???????? IP: *.pro-internet.pl 20.04.07, 20:35
                      To jest szczyt chamstwa aby zabierac biednym na lekarskie mercedesy
                      • Gość: leming Re: Czy ktoś widział ubogiego lekarza???????? IP: *.aster.pl 20.04.07, 20:38
                        Tak, ja mam kolegow - mlodych lekarzy. Zyja... skromnie. Bardzo skromnie.
                        • Gość: gość Re: Czy ktoś widział ubogiego lekarza???????? IP: *.aster.pl 20.04.07, 21:36
                          zapraszam, możemy się poznać.Jestem młodą lekarką z Warszawy,mam 29 lat, moja
                          pensja to 1140 zł na rękę.
                          • Gość: Z Canada Re:Dziecko przyjedz do mnie do Canada !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:40
                            Jaka masz specjalizacje? Czy znasz terminologię medyczna francuską i angielską?
                            Zapraszam do współpracy jeżeli tak.

Dr Edmund Zabłocki
                            • Gość: b. 7 tys. a moja matka ponad pól roku czeka na wizyte IP: *.chello.pl 20.04.07, 22:52
                              u kardiologa ! Najpierw poprawcie jakość swiadczenia usług lekarskich, a dopiero
                              potem rozmawiajcie o podwyżce !
                              • Gość: anka Re: 7 tys. a moja matka ponad pól roku czeka na w IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.04.07, 23:10
                                Ale to nie lekarze ustalają limity przyjęć!! Zwróć się z tym do NFZ-u albo
                                wprost do Religi.
                              • pyorunochron Placcie lekarzom nadal 1140 zl. to beda mniejsze k 21.04.07, 00:41
                                Gość portalu: b. napisał(a):

> u kardiologa ! Najpierw poprawcie jakość swiadczenia usług lekarskich, a dopier
                                > o
                                > potem rozmawiajcie o podwyżce !

Placcie lekarzom nadal 1140 zl. to beda na pewno mniejsze kolejki!
                              • kolargolo a co to ma do rzeczy??? 21.04.07, 09:43
                                o dostepnosci opieki zdrowotnej nie decyduje lekarz tylko NFZ, czyli sejm i
                                rzad. Kardiolog moze przyjac tyle osob za ile zaplaci NFZ, bo jesli przyjmie
                                wiecej to straci prace.
                          • Gość: cyp Re: Czy ktoś widział ubogiego lekarza???????? IP: *.icpnet.pl 20.04.07, 23:00
                            czy ktoś widział lekarza pracującego na 1 etacie!! ja nie
                          • Gość: nauczyciel Czy ktoś widział bogatego ???????? IP: 212.2.100.* 20.04.07, 23:30
                            a ja jestem młodym nauczycielem, 5 lat naprawdę wymagającyh studiów na
                            politechnice (automatyka i elektronka - z 96 osób rozpoczynających naukę
                            kierunek ukończyło nas 16), II fakultet z matematyki, 4 rok w zawodzie, 1190 zł
                            netto przy 24 godzinach zajęc dydaktycznych tj. dodając czas poświęcony na
                            przygotowanie i sprawdzanie prac - średnio 38 godzin zegarowych, pomimo wolnego
                            czasu i chęci - brak możliwości dorobienie "w przychodni po południu"

koledzy po 20 latach pracy a wiec z najwyższym stopniem awansu oraz przywilejami
                            finansowymi są w stanie z nadgodzinami zarobić 2500 zł netto,

w pracy stres, młodzież trudna, naciski ze strony rodziców, presja ze strony
                            dyrekcji, kontrole z kuratorium, masa papierów i dokumentacji opisujących własne
                            działania typu: co wychowawca zrobił aby nie doszło do sytuacji... ciągła
                            współpraca z dzielnicowym , pisanie programów wychowawczych, naprawczych
                            monitorowanie i tak w kółko...

czasami zastanawiam się czy to ma sens i czy nie lepiej pracować w przemśle,
                            zarabiac przyzwoite pieniądze,

a w szkołach coraz mniej młodych nauczycieli po politechnice, kto za 10 lat
                            przygotuje maturzystów do studiów, kadry inżynierskiej nie wykształci sie rzez 5 lat

ja również chciałbym zarabiac więcej, nie wiem kiedy i jak zarobię na mieszkanie
                            • Gość: coracjatoracja Re: Czy ktoś widział bogatego ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 23:36
                              Masz absolutną rację. Mnóstwo ludzi ma dużo gorzej niż protestujący lekarze.
                              Wpierw studia techniczne które kończy co szósty, później za przeproszeniem
                              zapierdziel za grosze i brak perspektyw.
                              • Gość: nauczyciel Re: Czy ktoś widział bogatego ???????? IP: 212.2.100.* 21.04.07, 00:03
                                ale ja jeszcze dodam, ze wcale nie chce narzekać, swój zawód traktuję jako
                                powołanie, wykonuj go z pasją, tylko synka mam małego i chciałbym zapewnic mu
                                jako taką przyszłość a bez pieniedzy (...)

natomiast miałem sposobność nawiązać znajomość z kilkoma młodymi lekarzami, mają
                                sie o niebo lepiej ode mnie, co w cale nie wynika z ich większej operatywności,
                                z resztą znajomości te się urywają i dobrze bo nie szukam kontaktu z ludźmi
                                dozgonnie przekonanymi o własnej wartości

jeden z nich na pytanie dla czego tworzą taki dystans pomiedzy sobą a pacjentem
                                i nie odpowiadają na pytania o przebieg choroby odpowiedział mi, że lepiej aby
                                pacjent za dużo nie wiedział bo ta wiedza nie jest mu potrzebna, a i tak nie
                                jest w stanie tego pojąc...
                                • Gość: lekmed Re: Czy ktoś widział bogatego ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 00:11
                                  a któż ci broni sfrustrowany wykształciuchu walczyc o swoje??? co ma powołanie
                                  do zarobków??? spróbuj za swoją etykę wysłac synka nad morze na wakacje ciekawe
                                  czy byle hotelarz przyjmie zapłatę w "etykach"???
                                  • Gość: nauczyciel Re: Czy ktoś widział bogatego ???????? IP: 212.2.100.* 21.04.07, 00:21
                                    BRAWO, BRAWO,

widzisz to jest tak, że właśnie tej etyki, powołania tak bardzo ostatnio mi
                                    wśród lekarzy brakuje...

a nad morze synka nie wyślę z wiadomych wzgledów :)
                                    wspólnie z kolegą policjantem - śledczym zabierzemy namioty i pojedziemy w
                                    Bieszczady pod namioty - na tyle nas stać :)
                            • Gość: Yogi Re: Czy ktoś widział bogatego ???????? IP: 217.197.68.* 20.04.07, 23:59
                              Drogi nauczycielu, weź tylko pod uwagę, że Ty pracujesz 24 godziny lekcyjne
                              (czyli 18 godzin zegarowych) w tygodniu, a ja, jako lekarz z dyżurami pracuję w
                              tygodniu około 100 godzin zegarowych. A w domu prócz tego też muszę się
                              przygotować, zapoznać z literaturą itp. I to po 17 latach pracy i około 3000 zł
                              netto.
                              • Gość: nauczyciel Re: Czy ktoś widział bogatego ???????? IP: 212.2.100.* 21.04.07, 00:06
                                oj kłania się czytanie tekstu ze zrozumieniem, i obliczenia arytmetyczne na
                                poziomie 2 klasy gimnazjum :)
                            • kolargolo pytanie 21.04.07, 09:45
                              jesli sie pomylisz na lekcji to ile osob umrze z tego powodu? i czy zabiora ci
                              wtedy prawo wykonywania jednego zawodu ktory umiesz?
                              • Gość: nauczyciel Re: pytanie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.04.07, 11:54
                                nie odpowiada sie pytaniem na pytanie ale aż sie prosi klejne:

ilu znasz lekarzy pozbawionych prawa do wykonywania zawodu, i czy to że jest ich
                                tak mało oznacza ze nie popełniają błędów ?

zwolnienie z pracy lekarzy jest tak samo trudne i mało prawdopodobne jak
                                nauczyciela, który nie powinien uczyć i któremu powinno sie odebrać prawo
                                wykonywania zawodu, niestety...

swoje srodowisko znam od wewnątrz i uważam, że zbyt małe wymagania stawia się
                                nauczycielom aby mogli się właciwie przygotować do wykonywania zawodu, brakuje
                                również selekcji na drodze badania predyspozycji do wykonywania zawodu, naprawdę
                                nie jest różowo i jestem wobec własnej grupy zawodowej nastawiony dość
                                krytycznie, jednak pewnych racji bede bronił, kontrola nauczania istnieje i
                                pokazuje wyniki pracy (przynajmnej w mojej szkole), egzaminy zewnętrzne, ranking
                                szkół zmuszają/mobilizują do pracy, błędy popełniane przez nauczyciela podczas
                                prowadzenie lekcji bez wątpienia nie zagrazają życiu, proces nauczania ma
                                charakter długofalowy tak jak - jeśli można użyć takiego porówania - leczenie
                                przewlekłej choroby, jednak wszelkie porównania są tu nie na miejscu i nie
                                potrzebne bo nie mam zamiaru wykazać słusznści, wyższości, odpowiedzielności
                                jednego zawodu nad drugim etc.

uważam, że wszyscy jesteśmy nie dofinansowani, słabo wynagradzani (pielęgniarki,
                                policjanci, strażacy...) jednak na dzień dzisiejszy żądania postawione przez
                                związki zawodowe lekarzy uważam za nie możliwe do zrealizowania i wygórowane

P.S.
                                w oswiacie równiez zaczyna brakować rąk do pracy o czy świadczą chociażby
                                ogłoszenia na stronach kuratoriów w załączniku praca, coraz częściej zdarzają
                                się porzucenia zawodu w trakcie roku szkolnego przez anglistów i germanistów
                                którym trudno sie dziwić, kolerzanka w pierwszym roku pracy na gołym etacie
                                dostaje 790 zł netto, dobrze, że ze swoim wykształceniem może pracować po
                                południu bo praca na nią czeka, gorzej mają się pozostali nauczyciele...
                      • Gość: zx ja, ale jakie to ma znaczenie ? IP: *.chello.pl 20.04.07, 22:42
                        jako młody pracownik instytutu badawczego zarbiam jeszcze mniej niż lekarze,a
                        pracuje duzo ciężej niż oni, nie przysypiam na dyżurze, nie klepię po tyłku
                        pielegniarek,ani nie partolę roboty. 7 tys, oszaleli hrabiowie w kitlach.
                    • kolargolo Re: CBA za dobrze dziala i nie pozwala na łapówki 20.04.07, 21:10
                      a prole pyskuja i odpowiadaja na posty nie na temat.
            • Gość: Greggy Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.ds.ae.katowice.pl 20.04.07, 15:41
              Aż mnie krew zalewa jak czytam o tych nierobach w kitlach. KAŻDY pracownik musi
              się szkolić przez całe życie. Lekarze po 7000, pielęgniarki 800 - 1000 PLN, a
              salowe za minimalną stawkę.
              Panowie lekarze i Panie lekarki powiem Wam jedno:
              "Spieprzaj dziadu"
              • Gość: toudi Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: 217.116.98.* 20.04.07, 15:47
                200 000 PLN w oprocentowanych ratach. A pozniej niech wysuwaja swoje absurdalne
                zadania placowe!!!

Do roboty lapowkarze!!!
                • cat_1 komuchu zapłać za podstawówkę! 20.04.07, 16:25
                  Czerwony baranie! W tym kraju za darmo uczą się inżynierowie , prawnicy,
                  informatycy, wszelakiej maści humaniści i inni.
                  Takie mamy solidarne państwo, że nauka jest bezpłatna. Nie podoba się ? to wyjedź !
                  • premier.z.krakowa Re: komuchu zapłać za podstawówkę! 20.04.07, 16:26
                    oczywiście powinno być żądać
                    cat_1 napisał:

> Czerwony baranie! W tym kraju za darmo uczą się inżynierowie , prawnicy,
                    > informatycy, wszelakiej maści humaniści i inni.
                    > Takie mamy solidarne państwo, że nauka jest bezpłatna. Nie podoba się ? to wyje
                    > dź !
                  • Gość: jaco Re: komuchu zapłać za podstawówkę! IP: *.ols.vectranet.pl 20.04.07, 22:19
                    Oczywiście że za darmo a ci co ich uczą zarabiają od 1300 (asystent na
                    doktoracie) do 4000(profesor zw.). Powiedz mi gdzie tu logika - lekarz
                    specjalista 7000 a profesor ktory tego specjaliste z niego zrobil 4000.
                    Musi byc przeprowadzona reforma plac w calym sektorze budzetówki
                • Gość: wykształciuch Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:47
                  A ty zwrócisz za swoje? o ile wogóle je masz, w co wątpię.
                • rlnd Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! 20.04.07, 16:49
                  Niech placa.
                  Wtedy nikt nie bedzie studiowal medycyny w Polsce.
                  Albo ci co beda studiowac nie beda musieli za glodowe pieniadze odrabiac
                  panszczyzny tylko od razu beda otwierac prywatne praktyki.
                  I wtedy zostanie Ci tylko Swiatynia Opatrznosci ...
                • Gość: Dude CS Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: *.pg.com 20.04.07, 17:20
                  A Ty kretynie zaplaciles za swoje? Pewnie za glupi jestes, zeby w ogole
                  studiowac. Nie moge sie doczekac, az takie lajzy jak ty, beda musialy biegac
                  prywatnie i bulic kase, bo panstwowe szpitale padna.
                • Gość: Krzysiek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:08
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: Buba Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.07, 19:59
                  A ty zalpaciles?????
                • Gość: dr A ty zapłać za swoją zawodówkę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 20:52
                  jw.
                • Gość: gosc Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: 80.78.165.* 20.04.07, 21:02
                  ograniczony jestes !!!
                  Moim pacjentem na szczescie nie bedziesz bo juz jestem za granica!
                  • Gość: Buba Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.07, 21:08
                    Ja tez na szczescie juz z daleka od takich toksycznych pacjentow!!!
                    • kolargolo i ja tez :-)))) 20.04.07, 21:14
                      pzdr chlopaki i dziewczyny !
                    • Gość: Ancymon Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:27
                      Prokuratorzy wzieli sie za lekarzy to powstał bunt .My nietykalni i dobrze
                      opłacani bo inaczej strajk.
                      Walcie sie niedouki .Po studiach niczego praktycznie nie umiecie.
                      Jak wyjedziecie na Zachód to musicie pare ładnych lat terminować w przytułkach
                      dla bezdomnych.
                      spadajcie z Polski nie chcemy takich biznesmenów.Ci uczciwi z Powołaniem na
                      peno w Polsce nie zgna z głodu.Pacjenci się o nich zatroszczą z wdzięczności.
                      Biznesmeni lekarze do firm farmaceutycznych jedzicie niech was teraz utrzymuja
                      tak jak wy utrzymywaliśxcie te firmy kosztem polskich pacjentów.
                      Wstydu nie mają.społeczeństwo zyje na skraju ubóstwa a te bezczelne typy
                      domagają sie takich pieniędzy.Przyjada do Polski lekarze z białorusi,Litwy,
                      Ukrainy, Pakistany , Mongoli i paru innych krajów ,którzy nie będą obrażać
                      polskich pacjentów.
                      • Gość: Lekarz Z jakiej Litwy????? IP: *.acn.waw.pl 20.04.07, 21:31
                        Na Litwie, która jest w UE, juz dawno lekarze zarabiaja wiecej niż w Polsce.

A z pozostałych krajów nikt nie przyjedzie, bo jest jeszcze taki drobny
                        szczegół, jak NOSTRYFIKACJA DYPLOMU.

Polska jest w UE od 3 lat, nie dotarło to do Ciebie?
                        • Gość: Praktyczny Re: Z jakiej Litwy????? a Brat Albert!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:48
                          nostryfikacja nie da ci prywatnej praktyki ani zatrudnienia w EU.
                          Po polskich studiach o tak niskim poziomie !!!
                          pouczysz sie jeszcze z 5-6 lat zaczym zaliczysz wymagane egzaminy i dostaniesz
                          uprawnienia.Zyczę powodzenia a do tego czasu możesz świadczyc bezpłatne usługi
                          u "Brata Alberta" ludzie potrzebuja tam pomocy.
                          • pyorunochron Re: Z jakiej Litwy????? a Brat Albert!! 21.04.07, 00:38
                            Gość portalu: Praktyczny napisał(a):

> nostryfikacja nie da ci prywatnej praktyki ani zatrudnienia w EU.
                            > Po polskich studiach o tak niskim poziomie !!!

Polskie studia sa cenione w Europie i nie tylko w Europie. Nostryfikacja w UE
                            nie jest wymagana teraz, polski lekarz moze bez problemu pracowac np. w Szwecji,
                            a szwedzki w Polsce jakby chcial. Dyplom lekarski polski uprawnia jak
                            najbardziej do otwarcia prywatnej praktyki. Tak na prawde jedynym problemem na
                            poczatku jest jezyk.

> pouczysz sie jeszcze z 5-6 lat zaczym zaliczysz wymagane egzaminy i dostaniesz
                            > uprawnienia.

Zadnych wymaganych egzaminow nie ma w Unii Europejskiej dla lekarzy z innego
                            kraju Unii.

> Zyczę powodzenia a do tego czasu możesz świadczyc bezpłatne usługi
                            > u "Brata Alberta" ludzie potrzebuja tam pomocy.

W zasadzie wszyscy lekarze pracujacy uczciwie, tzn. niebioracy lapowek, pracuja
                            w Polsce jak u brata Alberta, tzn. za darmo. Pensja, ktora wystarcza tylko na
                            przezycie nie jest pensja, to praca niewolnicza.
                      • chavez6 Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! 20.04.07, 22:13
                        Gość portalu: Ancymon napisał(a):

> Prokuratorzy wzieli sie za lekarzy to powstał bunt .My nietykalni i dobrze
                        > opłacani bo inaczej strajk.
                        > Walcie sie niedouki .Po studiach niczego praktycznie nie umiecie.
                        > Jak wyjedziecie na Zachód to musicie pare ładnych lat terminować w przytułkach
                        > dla bezdomnych.
                        > spadajcie z Polski nie chcemy takich biznesmenów.Ci uczciwi z Powołaniem na
                        > peno w Polsce nie zgna z głodu.Pacjenci się o nich zatroszczą z wdzięczności.
                        > Biznesmeni lekarze do firm farmaceutycznych jedzicie niech was teraz utrzymuja
                        > tak jak wy utrzymywaliśxcie te firmy kosztem polskich pacjentów.
                        > Wstydu nie mają.społeczeństwo zyje na skraju ubóstwa a te bezczelne typy
                        > domagają sie takich pieniędzy.Przyjada do Polski lekarze z białorusi,Litwy,
                        > Ukrainy, Pakistany , Mongoli i paru innych krajów ,którzy nie będą obrażać
                        > polskich pacjentów.

Nie wiesz co mówisz... myślisz, że to ot tak.. ci wyjadą, ci przyjadą, a ty
                        będziesz miał dalej lekarza "za darmo"...

pomyśl... taki Chińczyk ci zapisze recepte, ale źle cie zrozumie i zamiast
                        paracetamolu dostaniesz pawulon... nie pokładałbym dużuch nadzieji w lekarzach
                        ze wschodu... oni mają swoje państwa.. i jeżeli będą gdzieś wyjeżdżać to prędzej
                        do Niemiec, albo dalej na zachód, bo tam na nowego merola zarobią w kilka lat..
                        a w Polsce, jeżeli będą harować,oszukiwać i będą mieli troche szczęścia... to
                        może po 20 latach kupią se merola.. ale używanego
                      • Gość: lek. Nigdy nie udowodniono, że lek. celowo zabił pacjen IP: *.spray.net.pl 20.04.07, 22:24
                        Strajk był przygotowywany już w tamtym roku. Widać było jak PiS też się
                        przgotowywuje. Tylko ślepy nie zauważył. Wyprali wam mózgi, a wy jak dzieci
                      • rlnd Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! 20.04.07, 23:03
                        > Ci uczciwi z Powołaniem na
                        > peno w Polsce nie zgna z głodu.Pacjenci się o nich zatroszczą z wdzięczności.

No i wydalo sie skad te lapowki. Kto tu kogo korumpuje ?
                      • kolargolo nie przyjada 21.04.07, 09:47
                        nie zdadza egzaminow bo polskie sa trudniejsze niz angielskie a do tego chyba
                        wola zeby ich pacjent szanowal a nie nazywal konowalem. i dlatego pojada do
                        Niemiec, Anglii, Szwecji czy nawet Czech gdzie im zaplaca 3-15 razy wiecej niz
                        w Polsce.
                    • dora9922 Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! 20.04.07, 22:30
                      ja też niedługo wyjezdżam, nie mogę się już doczakać! A nasi "kochani "
                      pacjenci niech się lecza sami, w końcu i tak znają sie lepiej na medycynie.
              • Gość: Candino Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.lanet.net.pl 20.04.07, 17:12
                Oj boli bloi głupota:) Za 5-6 lat będzieszna klęczkach przychodził do tych
                nielicznych co zostaną, żeby Cię przyjeli. Najbardziej mnie śmieszy, że tylko na
                forum tak możesz pyskować bo jak przychodzisz do lekarza to jesteś małym
                żuczkiem, który nie wie jak się nazywa. Koledzy za granicę bo tu wstyd zotać.
              • Gość: Pppp Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.toya.net.pl 20.04.07, 17:46
                No, nareszcie glos rozsadku. W ogole zakazac wykonywania zawodu lekarza, bedzie
                taniej i lepiej. Popieram goraco.
              • Gość: internauta Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: 213.227.96.* 20.04.07, 17:57
                Zal mi Ciebie
              • Gość: gość Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.chello.pl 20.04.07, 18:24
                Oj będziesz ty szukał doktora za kilka lat , bo wszyscy "spieprzą"!
              • Gość: Buba Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.07, 19:57
                Oczywiscie ze tak.Ja juz to zrobilam i nie zaluje, polecam wszystkim.Pracuje 60
                godzin tygodniowo za jakies 4500 Euro, 30 dni urlopu w roku + 10 dni na
                szkolenia.Nie jest latwo , trzeba tzw tyrac, ale nie ma lapowek, smierdzacych
                spraw , jest szacunek, a jak pacjent daje kwiaty to z serca i wdziecznosci.
              • Gość: JB Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.acn.waw.pl 20.04.07, 22:27
                Spoko jak nie dostaną podwyżek ani łapówek to spieprzą... a Ty będziesz się sam
                leczyć albo zapłacisz w prywatnej przychodni więcej niż byś dał łapówki.
            • Gość: Krzysiek Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:04
              Niech policzę. 1/100 mojego majątku po 17-tu latach pracy po 12-14 godzin
              dziennie to 2 metry kwadratowe mieszkania i samochód za 500 zł. Czyli jestem
              krezusem. Co prawda nie biorę łapówek, tylko haruję jak wół, ale kto w to
              uwierzy. Podwyżki ? Dziękuję, ale nie. Nie wierzę w jakiekolwiek skuteczne,
              rozsądne i godne zmiany systemowe w ochronie zdrowia w ciągu kilkunastu
              najbliższych lat. Co zamiast podwyżek - może po prostu wyjazd za granicę, nawet
              nie po to, żeby mieć więcej pieniędzy, ale po to, żeby zarabiać je kosztem
              mniej nieludzkiego wysiłku. Czasami miło jest zobaczyć własne dziecko nie tylko
              wtedy gdy jeszcze rano i już wieczorem śpi.
            • Gość: anulka Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.04.07, 20:02
              zazdrościsz lekarzom ich "majątku"? to popracuj po minimum 100 godzin na
              tydzień. w całym cywilizowanym świecie przy tak dziadowskich składkach
              zdrowotnych nie masz nawet połowy tych świadczeń jakie są w naszym kraju.
              • Gość: <not> Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 23:44
                Bzdura. W usa na medicare (ubezpieczenie zdrowotne) idzie 2,9% wypłaty. W Polsce
                jest to 9% czyli ponad trzy razy tyle.
                • Gość: anulka Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.04.07, 20:49
                  i co masz za te 2,9%? jeśli chcesz mieć coś więcej niż PODSTAWOWĄ opiekę
                  medyczną musisz płacić wyższe składki.
            • Gość: mourlette Re: Leć do nich z pieniążkami. A innych do tego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 22:48
              cluniak napisał:

> ...zmuszaj. Ciekaw jestem czy kiedykolwiek będziesz miał 1/100 majątku
              > któregokolwiek z lekarzy krzyczących że im źle.

1/100 to ma nawet ten, który zarabia na centralnym żebrając przy okienku kasy.
          • premier.z.krakowa tak z ciekawości jakie masz poglądy? 20.04.07, 16:14
            bo z tego co bredzisz wygląda na to że skrajnie prawicowe.
            rozumiem też że popierasz odpłatnośc za studia dla lekarzy.
            Niby dlaczego my mamy finansowac ich kształcenie.
            • Gość: Tomek Re: tak z ciekawości jakie masz poglądy? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 20.04.07, 21:35
              Popieranie odpłatności za studia to nie jest skrajna prawica - przynajmniej na
              świecie. To raczej skrajna lewica chce darmowych.
              • kolargolo i dlatego PiS, LPR i Samoobrona to lewica 22.04.07, 17:20
                przynajmniej w sprawach dotyczacych wiekszosci obywateli, bo lustracja i
                szukanie agentow w gazetkach dla chorych na Parkinsona to raczej dzialania
                dotyczace mniejszosci w Polsce. Za to podnoszenie podatkow, zahamowanie
                prywatyzacji i stop dla programu autostrad mimo wielkiej kasy z Unii to
                zdecydowane istotniejsze sprawy dla Polakow/
          • Gość: Tomek Re: Trzymam kciuki za strajkujących! IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 20.04.07, 21:28
            > W USA jest wolny rynek i lekarze dobrze zarabiają,
            > ale 40% społeczeństwa nie ma ubezpieczenia.

Kłamstwo.
        • premier.z.krakowa a na zachodzie ile studia kosztują???? 20.04.07, 15:57
          zauważ że w Polsce lekarze kształcą się za darmo!!!!
          Czyli my im opłacamy naukę.
          Wiec nie bredź.
          Niech zaczną płacić za studia setki tysięcy dolarów, odpowiadać za swoje błędy(również finansowo), niech zlikwidują izbę która tuszuje ich przekręty, korupcję i błędy, niech przestaną korzystać za darmo z leków, sprzętu i pomieszczeń szpitalnych itd..
          Dopiero jak spełnią te warunki mogą żądać zarobków jak na zachodzie.

Gość portalu: gosciu napisał(a):

> Zauważ, że lekarze mają obowiązek kształcenia się przez całą swoją karierę.
          > Niestety te pieniądze nie są zwracane, a po 6 latach studiów, 5 latach
          > specjalizacji powinni zarabiac trochę więcej niż 2000 na rękę. Gdyby zarabiali
          > po 8000 myślę, że i pacjentom było by lepiej: wykwalifikowani lekarze, lepsza
          > pomoc, większa motywacja do pracy...
          • Gość: Grzesiek bredzenie IP: 194.75.37.* 20.04.07, 16:18
            W Wielkiej Brytanii na przecietnym uniwesytecie studia dla obywateli Unii
            Europejskiej kosztuja okolo 3000 funtow rocznie. Za to ich place zaczynaja sie
            od 21000 funtow rocznie dla stazysty do 100000 funtow dla konsultanta.

Izby lekarskie sa w kazdym kraju a zwlaszcza zachodnich.

Lekarze nie zadaja zarobkow jak na zachodzie bo wtedy musieliby zarabiac co
            najmniej 10-50 tys zl miesiecznie. Zadaja podobnych proporcji do plac w innych
            zawodach czyli w skrocie: jesli sekretarka zarabia 2200 zl to chirurg nie moze
            zarabiac 1800.

Chyba juz sam doszedles do wniosku kto tu bredzi.
            • premier.z.krakowa Re: bredzenie 20.04.07, 16:21
              to ty bredzisz .
              studia medyczne według ciebie niewiele kosztują.
              HAHAHAHAHHAHAAHAHA
              Niezły z ciebie manipulant.
              Ale na te bajki nikt normalny sie nie nabierze.

Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> W Wielkiej Brytanii na przecietnym uniwesytecie studia dla obywateli Unii
              > Europejskiej kosztuja okolo 3000 funtow rocznie. Za to ich place zaczynaja sie
              > od 21000 funtow rocznie dla stazysty do 100000 funtow dla konsultanta.
              >
              > Izby lekarskie sa w kazdym kraju a zwlaszcza zachodnich.
              >
              > Lekarze nie zadaja zarobkow jak na zachodzie bo wtedy musieliby zarabiac co
              > najmniej 10-50 tys zl miesiecznie. Zadaja podobnych proporcji do plac w innych
              > zawodach czyli w skrocie: jesli sekretarka zarabia 2200 zl to chirurg nie moze
              > zarabiac 1800.
              >
              > Chyba juz sam doszedles do wniosku kto tu bredzi.
              • Gość: Grzesiek Re: bredzenie IP: 194.75.37.* 20.04.07, 16:25
                "In the academic year 2007/2008 the cost of tuition fees for undergraduate
                students is £1,735 per year, with the exception of medical students, where the
                cost of tuition fees is £2,760 per year."
                University of Aberdeen.
                Dodam ze w Bristolu cena jest podobna. Ale przeciez fakty sie nie licza - liczy
                sie ze wyksztalciuchy podniosly glowy i nie podoba im sie praca za grosze.
                • premier.z.krakowa Re: bredzenie 20.04.07, 16:28
                  no i gdzie ci lekarze pracują?
                  W stanch też są lekarze kształceni w meksyku.
                  Tylko ile oni potem mogą zarobić?
                  Na pewno nie tyle ile chce OZZL.

Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> "In the academic year 2007/2008 the cost of tuition fees for undergraduate
                  > students is £1,735 per year, with the exception of medical students, wher
                  > e the
                  > cost of tuition fees is £2,760 per year."
                  > University of Aberdeen.
                  > Dodam ze w Bristolu cena jest podobna. Ale przeciez fakty sie nie licza - liczy
                  >
                  > sie ze wyksztalciuchy podniosly glowy i nie podoba im sie praca za grosze.
                  • Gość: Grzesiek Re: bredzenie IP: 194.75.37.* 20.04.07, 16:52
                    tym razem juz napisales taki belkot ze nic z tego nie zrozumialem.
                    • Gość: Ewqa Re: bredzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:26
                      Pocieszę Cię, że ja również...;-)
                  • Gość: premier z podgorza premierze z krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:11
                    czy mógłbyś poprzeć swą wypowiedź jakimiś danymi? Podano Ci kwote, jaka trzeba
                    zapalcic za studia i srednia pensje lekarza w UK.Poprzyj swoja pokrzykiwania
                    innymi danymi, albo idz sobie pokrzyczec na staruszki w parku.
                    • premier.z.krakowa Re: premierze z krakowa 20.04.07, 17:33
                      Teraz nie mam czasu przeszukiwać stron uczelni i podawać Ci linków.

Moze wyjaśnisz dlaczego w Anglii jest taki deficyt lekarzy?
                      Poza tym te 3500 funciaków to jakieś 20000 zł rocznie.
                      Czyli za studia min. 120 000 zł + specjalizacja.
                      Można założyć ze wykształcenie w marnej uczelni i podrzędnym szpitalu albo raczej wiejskiej przychodni kosztowałoby ok 300 000 zł.
                      Proszę wiec zacząć od opłat za studia.
                      Potem pogadamy o wyciąganiu pieniędzy z naszych kieszeni.

Gość portalu: premier z podgorza napisał(a):

> czy mógłbyś poprzeć swą wypowiedź jakimiś danymi? Podano Ci kwote, jaka trzeba
                      > zapalcic za studia i srednia pensje lekarza w UK.Poprzyj swoja pokrzykiwania
                      > innymi danymi, albo idz sobie pokrzyczec na staruszki w parku.
                      • rlnd Re: premierze z krakowa 20.04.07, 17:44
                        No dobra, to porownajmy:
                        Lekarz internista na panstwowym dostaje z NFZ za pacjenta powiedzmy 5 zl (kwota
                        zawyzona)
                        Lekarz internista bierze prywatnie powiedzmy 50 zl (kwota raczej zanizona), z
                        czego powiedzmy polowe oddaje firmie (czyli zostaje mu 25 zl). Co oznacza ze
                        internista na panstwowym oddaje panstwu ok. 20 zl (80%).
                        Teraz powiedzmy ze lekarz na panstwowym zarabia nawet te 2000 zl. Czyli 8000 zl
                        oddaje panstwu.
                        Wychodzi z tego ze w 3 lata lekarz splaca domniemana kwote za studia (nie liczac
                        np. podatkow ktore zaplacili jego rodzice i krewni korzystajacy z jego wiedzy na
                        zasadach rodzinnych).... Dlacazego potem ma tez glodowac ?
                        • premier.z.krakowa Re: premierze z krakowa 20.04.07, 17:58
                          jesteś lekarzem?
                          Bo widzę że z ekonomią i matematyką lekkie kłopoty?
                          Twoje meandry myślowe są dla mnie nie do przebrnięcia.

"internista na panstwowym oddaje panstwu ok. 20 zl (80%)"

Jak do tego doszedłeś?

A wiesz ile ja albo ktoś inny traci w porównaniu do zachodu?
                          Czy my też możemy w ten sam sposób wyliczyć swoje utracone korzyści?
                          dlaczego robotnik z fabryki w Warszawie nie zarabia tyle ile w Anglii?
                          To skandal.
                          Natychmiast dać mu podwyżkę do średniej europejskiej.
                          dlaczego skasjerka w Tesco nie zarabia tyle ile jej angielska odpowiedniczka?
                          dlaczego urzędnik w Polsce nie zarabia tyle ile urzędnik w Brukseli?
                          wyrównać mu - prawda?
                          Itd. itd.

rlnd napisał:

> No dobra, to porownajmy:
                          > Lekarz internista na panstwowym dostaje z NFZ za pacjenta powiedzmy 5 zl (kwota
                          > zawyzona)
                          > Lekarz internista bierze prywatnie powiedzmy 50 zl (kwota raczej zanizona), z
                          > czego powiedzmy polowe oddaje firmie (czyli zostaje mu 25 zl). Co oznacza ze
                          > internista na panstwowym oddaje panstwu ok. 20 zl (80%).
                          > Teraz powiedzmy ze lekarz na panstwowym zarabia nawet te 2000 zl. Czyli 8000 zl
                          > oddaje panstwu.
                          > Wychodzi z tego ze w 3 lata lekarz splaca domniemana kwote za studia (nie licza
                          > c
                          > np. podatkow ktore zaplacili jego rodzice i krewni korzystajacy z jego wiedzy n
                          > a
                          > zasadach rodzinnych).... Dlacazego potem ma tez glodowac ?
                          • rlnd Re: premierze z krakowa 20.04.07, 19:54
                            Wyliczenie masz powyzej. Ale wyjasnie jeszcze raz, bo liczb Wacpan chyba nie
                            widzisz.
                            Gdyby lekarz pracowal tylko dla siebie, prywatnie, mialby z kazdego pacjenta np.
                            25 zl (cena rynkowa)
                            Poniewaz robi dla NFZ, to dostaje 5 zl. Czyli 20 zl (80%) "zabiera" mu nasze
                            kochane panstwo.
                            Ktorej kwoty Wacpan nie rozumiesz ?
                            Nigdzie nie napisalem, ze nalezy wyrownac place do sredniej europejskiej.
                            Wystarczy zachowac europejskie proporcje. Prosze, wskaz Wacpan miejsce w Europie
                            Zachodniej gdzie lekarz ma pensje nizsza niz sprzataczka ?

Przy okazji - jakie to studia Wacpan skonczyl i czy za nie zaplacil ? I wjakim
                            zawodzie pracuje ? Splacil juz Wacpan swoje wyksztalcenie ?
                            W jakim zawodzie pracuje ?

• premier.z.krakowa Re: premierze z krakowa 20.04.07, 20:02
                              rlnd napisał:

> Wyliczenie masz powyzej. Ale wyjasnie jeszcze raz, bo liczb Wacpan chyba nie
                              > widzisz.
                              > Gdyby lekarz pracowal tylko dla siebie, prywatnie, mialby z kazdego pacjenta np
                              > .
                              > 25 zl (cena rynkowa)
                              > Poniewaz robi dla NFZ, to dostaje 5 zl. Czyli 20 zl (80%) "zabiera" mu nasze
                              > kochane panstwo.

To jest wyliczenie?
                              A dlaczego nie 500 zł?
                              Wtedy mógłbyś napisać że państwo zabiera 495 zł?
                              To nie wyliczenia ale propaganda!

czyli jeżeli jakiś pracownik w innej firmie na podobnym stanowisku zarabia 2 razy więcej niż ja to oznacza że pracodawca mnie okrada?

Widzę tu jakieś PRLowskie zaszłości.

> Ktorej kwoty Wacpan nie rozumiesz ?
                              > Nigdzie nie napisalem, ze nalezy wyrownac place do sredniej europejskiej.
                              > Wystarczy zachowac europejskie proporcje. Prosze, wskaz Wacpan miejsce w Europi
                              > e
                              > Zachodniej gdzie lekarz ma pensje nizsza niz sprzataczka ?
                              >
                              > Przy okazji - jakie to studia Wacpan skonczyl i czy za nie zaplacil ? I wjakim
                              > zawodzie pracuje ? Splacil juz Wacpan swoje wyksztalcenie ?
                              > W jakim zawodzie pracuje ?
                              >
                              >

Czy ja krzyczę abyś ze swoich pieniędzy potroił moje zarobki?
                              • rlnd Re: premierze z krakowa 20.04.07, 20:12
                                > To jest wyliczenie?
                                > A dlaczego nie 500 zł?
                                > Wtedy mógłbyś napisać że państwo zabiera 495 zł?
                                > To nie wyliczenia ale propaganda!

To nie jest propaganda tylko porownanie.
                                Jeszcze raz lopata do glowy.
                                Za wizyte prywatna placisz 50 zl. Zakladam ze polowa trafia do kieszeni lekarza.
                                Cena jest rynkowa, tyle kosztuje ta usluga.
                                Za pacjenta NFZ placi 5 zl. Czyli panstwo zabiera pozostale 20 zl ...
                                A jesli placisz 500 zl za wizyte to Twoj problem ze dajesz sie naciagac.

Jesli czujesz ze pracodawca Cie okrada to zmien pracodawce.
                                Tyle ze lekarze nie za bardzo moga ...
                                Wiec staraja sie wynegocjowac zarobki strajkiem. Tak jak to bywa na swiecie.

>
                                > Czy ja krzyczę abyś ze swoich pieniędzy potroił moje zarobki?

Nie, ale krzyczysz cos o splacie studiow. Swoja edukacje Wacpan juz splacil ?
                                Wskazesz mi Wacpan to miejsce w Europie czy nie ?

• Gość: olo Re: premierze z krakowa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.04.07, 21:03
                                  Właśnie dlatego, że debilom pokroju premiera z Krakowa nic nie daje się po
                                  dobroci wytłumaczyć -należy wystrajkować te pieniądze.
                                  Popieram Was, moi drodzy lekarze.
                                  To będzie bardzo pouczająca lekcja dla naszego "społeczeństwa"-tej zakłamanej
                                  bandy gnojków.
                              • rlnd Re: premierze z krakowa 20.04.07, 20:18
                                premier.z.krakowa napisał:

>
                                > Czy ja krzyczę abyś ze swoich pieniędzy potroił moje zarobki?
                                >

A poza tym ja chce aby z moich pieniedzy lekarzom potroic zarobki.
                                A jak Wacpan nie chcesz, to sie nie lecz. Albo nie plac. A jesli musisz placic
                                (ZUS) to zazalenia miej do ustawodawcy, bo tylko on moze zmieniac prawo.
                              • Gość: Loki pseudopremierze z krakowa IP: *.ists.pl 20.04.07, 20:30
                                rind zadał tobie pytanie, jakie studia skonczyłes i w jakim zawodzie pracujesz
                      • Gość: p Re: premierze z krakowa IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.04.07, 18:02
                        Moi rodzice placa podatki. Ja bede placic podatki. Moje studia juz sa zwrocone spoleczenstwu, bo moja rodzina buli za nie tak samo jak inni.
                        Poza tym jak zadac oplat, to od wszystkich.

No i jeszcze jedno. Od lekarza wymaga sie kiku szkolen rocznie. Obowiazkowych. Kazde to koszt ok 1500zl. A zarobki to tylko 1200-1800. Plus oczywiscie calodobowe dyzury, ktore trzeba brac, zeby moc chociazby utrzymac prawo wykonywania zawodu. Mile? Czy jest inna grupa spoleczna ktora sie godzi na takie warunki za takie place?
                        • premier.z.krakowa Re: premierze z krakowa 20.04.07, 18:15
                          przestań bredzić że lekarze zarabiają 1200 zł.
                          Dobre 1200 zł.
                          HAHAHHAHAAHA
                          W to nawet dziecko nie uwierzy?
                          znam wielu lekarzy, mam kilku w rodzinie i żaden nie klepie biedy.

Co do podatków to myślisz że idą one tylko i wyłącznie na studia?
                          zapewniam cię ze lwia część idzie na służbę zdrowia między innymi na płace dla lekarzy.

Myślisz że w innych zawodach nie wymaga się szkoleń i podnoszenia kwalifikacji?
                          zapewniam cię że są zawody o wiele bardziej stresujące, nudne i wymagające.

Gość portalu: p napisał(a):

> Moi rodzice placa podatki. Ja bede placic podatki. Moje studia juz sa zwrocone
                          > spoleczenstwu, bo moja rodzina buli za nie tak samo jak inni.
                          > Poza tym jak zadac oplat, to od wszystkich.
                          >
                          > No i jeszcze jedno. Od lekarza wymaga sie kiku szkolen rocznie. Obowiazkowych.
                          > Kazde to koszt ok 1500zl. A zarobki to tylko 1200-1800. Plus oczywiscie calodob
                          > owe dyzury, ktore trzeba brac, zeby moc chociazby utrzymac prawo wykonywania za
                          > wodu. Mile? Czy jest inna grupa spoleczna ktora sie godzi na takie warunki za t
                          > akie place?
                          • Gość: Grzesiek Re: premierze z krakowa IP: 194.75.37.* 20.04.07, 20:09
                            owszem lekarze zarabiaja 1200 zl. chociaz np. w W-wie na izbie przyjec jednego
                            z niezlych szpitali lekarz zarabia 900 zl miesiecznie. i mozesz sobie tysiac
                            razy wysmiewac i klamac a faktow nie zmienisz, co najwyzej paru frajerow uda ci
                            sie nabrac swoja komunistyczna agitacja.
            • Gość: Studentka Re: bredzenie IP: *.vc-graz.ac.at 20.04.07, 23:54
              Moze w WB tak jest,tak sie sklada,ze studiuje w Austrii,placi sie tutaj 380 eu
              za semestr (czyli mniej niz za jakiekolwiek zaoczne studia w Polsce,a biorac
              pod uwage zarobki Austryjakow to to wyglada tak, jakby sie placilo 400 zl)
              niezaleznie od ilosci fakultetow i rodzaju uczelni (czyli studiujac
              jednoczesnie np medycyne i prawo i tak placi sie tylko raz),wiec prosze nie
              sugerowac,ze w calej unii sie placi grube pieniadze na studia. Np w
              Slowenii,ktora ma poziom gospodarczy zblizony do Austrii (kto nie wierzy,niech
              przyjedzie,u nich policjant zaczyna od pensji 1000 eu miesiecznie) studia sa
              calkowicie za darmo. I nikt nie kaze mi zostawac w Austrii po skoczeniu moich
              studiow,ze swoja wiedza moge sobie zrobic co mi sie podoba. A tak nawiazujac do
              krajow unii: na Wegrzech jest przepis ustalajacy minimalna place dla ludzi z
              wyzszym wyksztalceniem na poziomie ok. 700 euro. Taki przepis w Polsce
              niewatpliwie by sie przydal... Pozdrawiam z poludnia
              • Gość: Studentka Re: bredzenie IP: *.vc-graz.ac.at 20.04.07, 23:59
                A tak poza tym to na wizyte u ginekologa (jakakolwiek,bylam gotowa nawet
                zaplacic)musialam tutaj czekac 2 miesiace,wiec w tym czasie szybciej obrocilam
                do Polski i bez problemu w dniu rejestracji zostalam przyjeta w panstwowej
                przychodni. Wnioski 2: 1.to nie jest tak,ze wszedzie jest rozowo a w Polsce
                szaro 2. szanujcie lekarzy poki ich jeszcze macie
          • Gość: leming Re: a na zachodzie ile studia kosztują???? IP: *.aster.pl 20.04.07, 20:42
            Nie pieprz glupot. Prawnikom tez oplacasz studia - i jakos nie placzesz.
        • Gość: uran Re: czerwoni w białgych kitlach za Millera nie st IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.07, 20:40
          powinno być jak w Australii,po zakończeniu studiów i starzu lekarz musi
          pracować w państwowym szpitalu 5lat albo zwraca za studia pełnom kwote,
          przecież oni studiują za społeczne pieniądze więc niech nie podskakują. 8000
          złotych dla psełdo specjalisty to przesada i kiedy można powiedzieć że jest
          specjalistom jak wyleczy grype czy jak nie pomyli lewej nogi pacjęta z prawą?
          najpierw niech pokarzą że potrafią leczyć a potem żądają pieniędzy.
          • Gość: Gość Re: czerwoni w białgych kitlach za Millera nie st IP: *.acn.waw.pl 20.04.07, 23:36
            Najpierw Ty naucz się ojczystego języka
          • Gość: Marta Re: czerwoni w białgych kitlach za Millera nie st IP: *.resetnet.pl 20.04.07, 23:59
            Zanim powiesz cokolwiek na forum, powtórz ortografię, bo po skompromitowałes
            się nieżle.
        • Gość: slash02@gazeta.pl Re: czerwoni w białgych kitlach za Millera nie st IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 00:20
          Im to sie juz w glowach po.... Dadza im podwyżke to za 2 lata znowu zaczna strajkowac. Nie podoba sie to spier... do wyspy Wejdzie tania sila z ukrainy o troche gorszych kwalifikacjach ale zawsze cos pomoga. Ja wiem ze malo zarabiaja to fakt ale kto zarabia w polsce dobrze ? Lekarza jakos w POlsce nie żyje sie źle, zyja napewno ponad przecietna. Taka prawda, ze jak jest jakis wybitny specjalista to zarabia DUZO, uczyc sie i pracowac a nie strajkowac.
      • Gość: Grzesiek proletariat sie budzi IP: 194.75.37.* 20.04.07, 14:27
        i pluje na wyksztalciuchow. Lekarze strajkowali za wszystkich rzadow, jednak
        zaden rzad nie mial tak wysokiego wzrostu gospodarczego, dotacji z Unii
        Europejskiej i pelni wladzy w sejmie i prezydenta. Ale rozumiem ze proletariat
        woli sytuacje kiedy hydraulik zarabia wiecej od lekarza. W koncu to robotniczo-
        chlopska wladza.
        • mlusca Re: proletariat sie budzi 20.04.07, 14:37
          Nigdy nie spotkałem biednego lekarza,w wielu zawodach,także tych nisko
          opłacanych trzeba się kształcić całe życie.Przez ubiegłoroczne strajki zostałem
          kaleką.
          • Gość: Grzesiek Re: proletariat sie budzi IP: 194.75.37.* 20.04.07, 16:08
            i co z tego ze nie spotkales biednego lekarza? Nie widze zwiazku miedzy tym ile
            lekarz ma pieniedzy na koncie a koniecznoscia placenia mu mniej niz sekretarce.
            Lekarz wykonuje swoja prace i za to ma miec dobra place. Co zarobi w inny
            sposob to sprawa jego wlasna i urzedu skarbowego.
          • pyorunochron a ja znam wielu biednych lekarzy 21.04.07, 00:44
            mlusca napisała:

> Nigdy nie spotkałem biednego lekarza,w wielu zawodach,także tych nisko
            > opłacanych trzeba się kształcić całe życie.Przez ubiegłoroczne strajki zostałem
            >
            > kaleką.

A ja znam wielu biednych lekarzy. I wielu, ktorzy stali sie bogaci dopiero za
            granica. Zostales kaleka nie przez strajki, tylko przez niewolnize pensje
            lekarskie, za co sam jestes poniekad odpowiedzialny.
      • e.v.q.a pomysl!!! 20.04.07, 14:35
        znasz tylko jeden kolor? to moze czas do lekarza?
        zastanow sie co pleciesz. np.: mlody informatyk, nawet bez studiow o ile ma
        jakas tam potrzebna wiedze zarabia ok 2500pln. legalnie oczywiscie. plus do tego
        wszystko co moze dorobic sobie po godzinach (pracuje 8h dzienie 5 dnie w tyg i
        sprobuj go zmusic zeby to wydluzyc...) jako 'dzialalnosc gospodarcza' lub tez, w
        wiekszosci, na lewo.

a teraz porownaj place mlodego lekarza po kilkunastu latach studiow, potrzeby
        ciaglego ksztalcenia, godzin pracy i wspolmiernosci odpowiedzialnosci. podpowiem
        Ci - 2500pln legalnie na reke to zarabia ordynator z 20letnim stazem...

Ludzie!!! obudzicie sie dopiero wtedy gdy NAPRAWDE zabraknie rak do leczenia
        Was. czego nie zycze, ale niestety jesli nic sie nie zmieni tak bedzie, bo
        mlodzi przyszli lekarze ktorzy powinni zastapic teraz pracujacych tego nie
        zrobia, poniewaz widzac to co sie dzieje, bedac ludzmi wyksztalconymi i
        znajacymi jezyki, wyjada z tego kraju w znamienitej wiekszosci! i zadne branie w
        kamasze czy odplatnosc za studia tego nie zmienia. radze najpierw sie powaznie
        zastanowic na przyszlymi konsekwencjami i nad swoimi utartymi, czesto
        niereformowalnymi, pogladami.

pzdr
        • Gość: dobiczek chinczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:38
          Przyjada chinczycy beda mili , uprzejmi sympatyczni , zadowoleni i usmiechnieci
          • Gość: v Na Białorusi płacą wielokrotnie więcej IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.07, 14:55
            W Chinach też...
            • premier.z.krakowa Re: Na Białorusi płacą wielokrotnie więcej 20.04.07, 16:17
              oczywiście lekarzu.
              A ile na zachodzie kosztują studia?
              Ilu lekarzy na zachodzie płaci gigantyczne odszkodowania za bład?
              Ilu lekarzy na zachodzie traci prawo wykonywania zawodu ?
              ilu lekazry na zachodzie jest skorumpowanych?
              znasz odpowiedzi na te trudne dla polskich lekarzy pytania?

Gość portalu: v napisał(a):

> W Chinach też...
              • seniorita15 do premiera 20.04.07, 17:01
                W Skandynawii studia sa bezplatne a do tego studenci dostaja bezzwrotne
                stypendium ,zeby sie na tych studiach mieli z czego utrzymac.Odszkodowan za
                bledy nikt nie placi z wlasnej kieszeni,bo szpital ubezpiecza swoich
                pracownikow.Korupcji nie ma ,bo lekarze sa jedna z najlepiej zarabiajacych grup
                spolecznych,a po drugie pacjentom nie przychodzi do glowy ,zeby przekupywac
                lekarza po to aby samemu sie wepchnac w kolejke przed kims innym.A kolejki sa
                wielomiesieczne ,a nawet 2-3letnie.I wszyscy grzecznie czekaja.Korupcja w Polsce
                dotyczy spoleczenstwa a nie konkretnej grupy zawodowej.Nie ma dajacych ,to nie
                ma i bioracych.
                • pyorunochron Premier jest za glupi, zeby to pojac. 21.04.07, 00:49
                  seniorita15 napisała:

> W Skandynawii studia sa bezplatne a do tego studenci dostaja bezzwrotne
                  > stypendium ,zeby sie na tych studiach mieli z czego utrzymac.Odszkodowan za
                  > bledy nikt nie placi z wlasnej kieszeni,bo szpital ubezpiecza swoich
                  > pracownikow.Korupcji nie ma ,bo lekarze sa jedna z najlepiej zarabiajacych grup
                  > spolecznych,a po drugie pacjentom nie przychodzi do glowy ,zeby przekupywac
                  > lekarza po to aby samemu sie wepchnac w kolejke przed kims innym.A kolejki sa
                  > wielomiesieczne ,a nawet 2-3letnie.I wszyscy grzecznie czekaja.Korupcja w Polsc
                  > e
                  > dotyczy spoleczenstwa a nie konkretnej grupy zawodowej.Nie ma dajacych ,to nie
                  > ma i bioracych.

Premier jest za glupi, zeby to pojac. On woli dac lapowke niz czekac. W
                  Skandynawii jakby probowal dac taka lapowke to moglby tylko liczyc na szpital
                  wiezienny...
                  • rlnd Re: Premier jest za glupi, zeby to pojac. 21.04.07, 00:53
                    Ja to mam wrazenie ze pan premier z k. wyksztalcil sie za nasze pieniadze i
                    teraz kosi kase (zamiast oddac) wiec go stac na prywatne szpitale za granica i
                    bicie piany.
                    Ale to tylko moje wrazenie bo pan premier z k. nie chce sie przyznac co za
                    studia skonczyl i jaki ma zawod...
                    • rlnd Re: Premier jest za glupi, zeby to pojac. 21.04.07, 00:57
                      PS. a ze za granica - bo za bardzo nie wie ile lekarz zarabia na garnuszku NFZ
              • socjalliberal Białoruś=zachód? 20.04.07, 17:03
                Gratulacje...

A ile na zachodzie jest ministrów sprawiedliwości-morderców?
              • Gość: lekarz Re: Na Białorusi płacą wielokrotnie więcej IP: *.kjnxx3.adsl-dhcp.tele.dk 20.04.07, 17:04
                Juz ponad dwa lata pracuje w Danii. Roznica jest faktycznie kolosalna.Dania placi comiesieczne stypendium dla studiujacych, z ktorego mozna sie spokojnie utrzymac. Pacjenci nie sa tak nachalni i aroganccy jak w Polsce. Nikt nie wciska mi na sile najtanszego koniaku do kieszeniu, przeterminowanej o kilka lat czekolady lub trzech cukierkow z opakowania rozglaszajac potem cuda jak wielka lapowke musial dac lekarzowi za leczenie! Za pojedyncze bledy lekarskie ktore zawsze moga sie zdarzyc placi specjalny fundusz, ale pacjent nie ma w takim przypadku prawa do skarzenia na drodze sadowej. Jak zaklada sprawe w sadzie, nie otrzymuje pieniedzy z funduszu. Ciekawe jest, ze tych drugich jest jak na lekarstwo!!! Lekarz otrzymuje adwokata ze zwiazku zawodowego za darmo.
                No i to nie wszystko, ale niestety mentalnosc spoleczenstwa polskiego, i zawisc z domieszka ignorancji, nie pozwoli na przyjecie tych oczywistych faktow, dlatego namawiam do wyjazdu wszystkich myslacych glowa!!!
                • Gość: olo Re: Na Białorusi płacą wielokrotnie więcej IP: *.totbb.net 21.04.07, 11:30
                  Jakiego koniaku i jakich cukierkow.
                  Ostatnio moja zona miala operacje tarczycy,chcialem zeby przeprowadzil ja
                  konkretny lekarz ktory juz na poczatku podal swoja cene 2000zl.
                  Do tego zona nie jest polka wiec musialem zaplacic za pobyt w szpitalu i
                  operacje wedlug cennika 2500 zl.Czy nie myslisz ze to jest chore.
                  Do tej pory zona nie rozumie dlaczego musielismy placic dwa razy,a ja nie wiem
                  jak jej to wytlumaczyc.
          • Gość: Miguel Re: chinczycy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:40
            No i jak ktos umrze to jest tam ich miliard z kawałkiem to nie zauważą
          • travel_wawa A kto im da prawo wykonywania zawodu? 20.04.07, 20:33
            Ważne w UE :))))

Chyba nie polskie izby lekarskie;)
            • Gość: Uważny Re: A kto im da prawo wykonywania zawodu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:58
              po studiach oni nic nie umieja i nie maja żadnych praw moga co najwyżej
              pochodzic w kitlu po korytarzu przychodni.
              Na tym to polega że wychodzą po studiach bez żadnych umiejętności.
              6 lat tzw. nauki za społeczne pieniądze.
              Ile tam pijaństwa i rozpusty na tych studiach podobnie jest tylko na prawie.
              Tam ku..two wygląda z za każdego zakrętu.
              • rlnd Re: A kto im da prawo wykonywania zawodu? 20.04.07, 23:05
                Rozumiem ze studiowales medycyne ?
          • Gość: drNO2 Re: chinczycy IP: *.amwaw.edu.pl 28.04.07, 15:24
            I będę mówić po chińsku...
        • Gość: qba82 Re: pomysl!!! IP: 193.138.110.* 20.04.07, 14:47
          Parę lat temu mówiono to samo o informatykach: pięć lat ciężkich studiów i
          zarabiają 1200 na rękę. Sporo informatyków wyjechało, wzrósł popyt, zmalała
          podaż i od razu płace poszły w górę.

Ani państwo ani innny pracodawca nie lubi płacić za pracę więcej niż musi. Skoro
          znajduje pracowników za 1000-2000 pln (lekarzy) to po co przepłacać???

Wyjadą lekarze, a ci co zostaną w kraju będą mogli zażądać naprawdę prawie
          dowolną kwotę (jak teraz budowlańcy) - i ją dostaną, bo o ile remont przełożyć
          można, to każdy musi się leczyć.

Lekarze, podobnie jak nauczyciele, zaczynając studia dobrze wiedzieli na co się
          decydują. Więc proszę teraz nie składać reklamacji.
          • e.v.q.a Re: pomysl!!! 20.04.07, 14:53
            alez oczywiscie. sprywatyzuj caly sektor uslug medycznych i niech bedzie tak jak
            mowisz! ciekawe co na to pacjenci... a swoja droga to jestem powiedzmy ze za z
            tym ze to w tym kraju nierealne, wiec takie gadanie jest bez sensu.

wiesz, jak zabraknie informtyka czy budowlanca to ewentualnie na czas nie
            powstanie dom, program czy cos kolo tego. jak zabraknie na czas lekarza to z
            opoznieniem nie przywroci sie czesto zdrowia a nawet zycia czlowieka...

jeszcze raz pomysl.

mam nadzieje ze podniesienie plac lekarzy nie nastapi, jak to napisales, dopiero
            w momencie gdy wiekszosc wyjedzie i ludzie, wole nie myslec po jakich ludzkich
            dramatach, ockna sie, ze moze rzeczywiscie trzeba cos zrobic...
            • Gość: qba82 Re: pomysl!!! IP: 193.138.110.* 20.04.07, 15:24
              Patrząc od strony emocjonalnej - masz rację. Lekarze są niezbędni, bo gdy
              zabraknie lekarzy, ludzie będą cierpieć.

Jednak dzisiejszy rynek to rynek, który raczej nie zna pojęcia "socjalne". Praca
              lekarza, tak jak praca informatyka jest towarem, który trzeba sprzedać/kupić.
              Jeżeli można godzinę pracy lekarza kupić za X, to nikt nie będzie płacić 3X
              tylko po to, żeby lekarzowi się dobrze powodziło!!!

Czy płace informatyków i budowlańców wzrosły, bo ludzie im współczuli? Bo poszli
              i strajkowali? Dlaczego, nagle się okazało, że oni zarabiają kilka razy więcej
              niż lekarze?
              • e.v.q.a Re: pomysl!!! 20.04.07, 15:40
                no wlasnie to 'socjalne' tkwi w umyslach Polakow jako cos niezmiennego, cos co
                im sie nalezy. i tak jest z pretensjami do postulatow lekarzy - Polakom sie
                nalezy opieka i koniec. co z tego ze (w przeliczeniu na liczbe przepracowanych
                godzin) lekarz zarabia gorzej od budowlanca.

'rynek' usluch medycznych w Polsce jest niestety socjalny. nie ma mozliwosci
                konkurencji, tak jak ma to miejsce w przypadku informatykow czy budowlancow itd.
                taka mozliwosc zaistnieje gdy sie go sprywatyzuje, chociazby czesciowo. ale
                zgodzisz sie ze mna ze zaden o zdrowych zmyslach polityk nie zaryzykuje swojej
                kariery zeby to wytlumaczyc narodowi z jednej strony nastwionemu tylko na branie
                (socjalne przyzwyczajenia) a z drugiej strony chcacemu jak najnizszych podatkow
                (czyli ja biore jak najwiecej ale od mojego wara)!!
                • Gość: ja, pacjent Re: pomysl!!! IP: *.chello.pl 20.04.07, 21:29
                  bylbym bardzo ale to BARDZO zadowolony gdyby sprywatyzowano sluzbe zdrowia
                  • Gość: Maki Re: pomysl!!! IP: *.totbb.net 21.04.07, 11:50
                    Ja tez jestem za sprywatyzowaniem i wpuszczeniem na rynek duzych zachodnich firm
                    ubezpieczeniowych.Te firmy same postawia nowe szpitale a stare budy omylkowo
                    nazywane szpitalami zgina smiercia naturalna.Wtedy dobry szpital bedzie
                    zatrudnial dobrych lekarzy gdzie pensja bedzie wyzsza niz 7000.
                    Lekarz nie moze dostawac pieniedzy za dyplom tylko za profesjonalizm.
                    Dobry lekarz (mam jednego znajomego okuliste) dawno zalozyl prywatna firme i
                    pracuje na wlasny rachunek.Ze szpitala sie zwolnil bo brakowalo mu czasu.
                    Wiec jak ktos jest dobry to zarabia duzo wiecej niz 7000 na miesiac.
          • Gość: lek. Re: pomysl!!! IP: *.spray.net.pl 20.04.07, 15:31
            Państwowa służba zdrowia= 0 wolnego rynku. Pomyśl zanim coś napiszesz, a
            lekarzy już od dawna brakuje. Do mnie terminów w tym roku już nie ma.
        • Gość: as Re: pomysl!!! IP: 57.66.197.* 20.04.07, 15:44
          Wszystko to prawda, ale wez tez pod uwage, ze studia medyczne sa najdrozsze na
          swiecie. A nasi lekarze dostali je od spoleczenstwa za darmo. Wiec albo chcecie
          miec ciasteczko, albo je zjesc. Czyli reasumujac w medycynie placimy za wszystko
          - my za leczenie - wy za nauke, albo jest jak jest teraz.
          BTW nie mam zamiaru placic co miesiac na ubezpieczenie zdrowotne, skoro nie
          chcecie go wykonywac. Nie ma oplat za nic.
          • Gość: Arek Re: pomysl!!! IP: 135.245.72.* 20.04.07, 16:18
            Bzdury pleciesz. Płacisz RZĄDOWI na ubezpieczenie a nie lekarzom. A rząd
            powinien zapewnić leczenie. Może Religa stwierdzi że w szpitalach nie są
            potrzebni lekarze, wobec tego problem z medykami sam sie rozwiąże. Biedzie to
            nowatorskie na skalę światową.
        • Gość: captiva Re: pomysl!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:45
          2500 na reke plus 100% dodatku funkcyjnego plus dyzury,plus bog wie jakie
          nadgodziny plus stazowe,naukowe,takie siakie owakie.Razem 7000 zl.A to tylko
          etat w szpitalu powiatowym,o prywatnej praktyce nie wspomne.
          • Gość: lancet2 Re: pomysl!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:24
            no właśnie a etat (pewnie ordynatorski) z funckyjnym, dyżurami, i naukowym
            (czyli za doktorat=6 lat kolejnej ciężkiej pracy) powinno byc minimum 20000 PLN
            masz rację dlatego będziemy strajkowac pozdrawiam
          • mmakinetka Re: pomysl!!! 20.04.07, 23:15
            Właśnie, to zapomnieli panowie lekarze policzyć, znacznie gorzej są sytuowani
            inni pracownicy służby zdrowia, z równie dużą wiedzą, równie dużą
            odpowiedzialnością i wykonujący często sporo więcej pracy, nierzeadko za pańswto
            doktorostwo.
            • Gość: lancet2 Re: pomysl!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 00:21
              buahhhahhhahahhhaaaa jasne salowa nierówno ścierą przejedzie to i pacjent może
              nóżkę złamac! Zapamietaj ODPOWIEDZIALNOŚC ZA PACJENTA PONOSI TYLKO I WYŁĄCZNIE
              LEKARZ a nie salowa, dietetyczka, pielęgniarka czy sekretarka medyczna...!
      • hexabc1 Re: czerwoni w białych kitlach za Millera nie str 20.04.07, 16:05
        realista1000 napisała:

> ali? Dlaczego?Cykora mieli? Nie było im wtedy bardzo dobrze: łapóweczki, gesty
        > wdzięczności itd. Za Kaczyńskich im się nagle pogorszyło? Tak jak nauczycielom
        > -
        > szczególnie z ZNP

Cykora to ty bedziesz mial jak cie przywioza do szpitala i okaze sie ze jedyny
        doswiadczony chirurg wlasnie wczoraj wyjechal do pracy za granice.
    • mangold To pisiory teraz spazmu dostaną łapiąc kolejnych 20.04.07, 14:46
      łapówkarzy...trzeba pokazać społeczeństwu tych brzydkich lekarzy
      • premier.z.krakowa Re: To pisiory teraz spazmu dostaną łapiąc kolejn 20.04.07, 16:19
        a ty jako przeciwnik PISu oddasz konowałom swoją pensję i oszczędności.
        Ach te komuszki.

mangold napisał:

> łapówkarzy...trzeba pokazać społeczeństwu tych brzydkich lekarzy
      • palestina1 Wojna z lekarzami 20.04.07, 16:52
        to prywatna wojna Ziobry,obwinia lekarzy za śmierć swojego ojca i tak długo
        będzie wybierał sędziów aż wygra.
        • kolargolo Ziobro ma krew na rekach 20.04.07, 21:16
          ciekawe czy siebie obwinia za smierc pacjentow ktorzy nie dostali przeszczepow
          z powodu jego nagonki na lekarzy. pewnie ma swietne samopoczucie, jak kazdy
          niekompetentny bufon.
    • Gość: gość Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: *.chello.pl 20.04.07, 14:50
      Niedawno miałam przyjemność? leczyć się w szpitalu.
      To co zobaczyłam woła o pomstę.Oczywiście próbowano mi podać
      inny lek od przepisanego i tylko moja wnikliwość nie pozwoliła
      mi tych pigułek połknąć.To pielęgniarki.Natomiast leczę się
      30 lat na chorobę przewlekłą i obecnie mam dobre wyniki dzięki
      dobraniu odpowiedniego leku.Prosiłam aby mi podawano ten lek
      okazało się,że zaczęto przynosić zamiennik a jakie było moje zdziwienie jak
      okazało się na karcie wypisu,że leczono mnie jeszcze innym lekiem?
      Oczywiście o moim leczeniu była poinformowana p.doktor,ale stwierdziła
      że to nie przeszkadza jak mi przyniesiono zamiennik.
      Uważam,że podwyżki nie rozwiążą problemu tylko porządny bat i może wreszcie
      cała służba zdrowia niech się weżmie porządnie do pracy!!!
      • Gość: dawca Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:03
        powinni dać ci pawulon...
    • jawa1979jawa Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach 20.04.07, 14:52
      Won buraki od lekarzy! Uczyłam sie tyle lat,ciągle jeżdżę na konferencje i
      kupuję książki i zarabiam 1150 zł na rękę . A nie żadne 2 tys.! No ale co z
      durniami dyskutować, każdy przecież jest mądry w tym kraju i każdy wie wszystko
      najlepiej.I moze skrobnąć coś głupiego na forum wyborczej...
      • Gość: qba82 Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: 193.138.110.* 20.04.07, 15:02
        Ale czy gdy zaczynałaś studia, wiedziałaś ile zarabiają lekarze? Czy wiedziałaś,
        jakie masz perspektywy, na czym będzie polegała praca i jak bardzo będzie
        spełaniała Twoje oczekiwania?
        Wytłumacz mi proszę, kogo należy winić: rząd, który mało płaci lekarzom, czy
        Ciebie, która sama z własnej nieprzymuszonej woli z pełną świadomością
        zdecydowałaś się na ten zawód???
        • cat_1 Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach 20.04.07, 15:11
          a gazrurką dostałeś po mordzie ostatnio baranie ???!
        • rlnd Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach 20.04.07, 17:07
          Oczywiscie ze nalezy winic samych lekarzy.
          Bo nalezy z cala stanowczoscia zwalczac w ludziach chec niesienia pomocy innym.
          A najlepszym rozwiazaniem bedzie zrobic platne studia, a potem kazac przez 15
          lat robic na panstwowym za glodowe wynagrodzenie.
          Wtedy na pewno przybedzie lekarzy i zlikwiduje sie wszelkie problemy sluzby
          medycznej (tu akurat moge miec racje bo z zanikiem sluzby medycznej zanikna tez
          jej problemy - czy do tego dazymy ?).
      • sajm Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach 20.04.07, 15:09
        to ja powiem tak: jeszcze rok temu uwazałem, ze lekarze zarabiają tak jak na to
        zasługują. Aż zobaczyłem jak naprawde wygląda dyzur i codzienna praca na
        odziale intensywnej terapii noworodka...
        Nie mozna porównać pracy lekarza czy pielęgniarki na tego typu oddziale z
        żadnym innym zawodem. Opanowanie i wiedza - w warunkach takiego stresu -
        takiego czegoś nie ma w żadnej innej pracy.
        Dlatego niech zarabiają jak najwiecej, jednocześnie życze im jak najmniej pracy.
        • Gość: xantos Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 22:55
          Popieram, mam bardzo podobne doświadczenia.
          Prawda jest taka, że 90% pieniedzy idących na służbę zdrowia zjada biurokracja.
          W ogóle w tym kraju namnożyło się urzędów i siedzących tam darmozjadów, którzy
          uważają, że najważniejsze są papiery i bez nich nic nie da się zrobić.
          Pracuję w całkiem innej branży, ale relacje są dokładnie takie same - kolesie
          od bibuły przelewający z pustego w próżne są w czołówce listy płac, a
          specjaliści od czarnej roboty, pracujący w stresie, traktowani są jak gó...
          Czasami mam wrażenie, że zaoranie Warszawki wraz z urzędami znakomicie
          poprawiłoby sytuację materialną w tym kraju.
      • Gość: gosc Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: *.adsl.alicedsl.de 20.04.07, 22:46
        to tak jak z naukowcami - uczy się człowiek przez jakieś 25 lat (przy czym jak
        jest odpowiedniego pochodzenia to stypendium dostanie, a jeśli nie to cóż trzeba
        pomocy u rodziców szukać), a później oferta pracy to 1500 na rękę
        po prostu porażka

ale cóż - mądrale wiedzą lepiej ile się zarabia, bo akurat ich wujek czy inny
        pociotek bierze łapówy czy fuchy i dostaje dodatkową kasę
        tylko należy pamiętać, że to, z pracą na której naprawdę powinien się skupić nie
        ma już nic wspólnego
    • dumny_jako_polak Trzeba z nich wszystkich zrobić milionerów. 20.04.07, 14:54
      Wtedy może przestaną strajkować. Ale raczej wątpie czy przestaną brać łapówy i
      robic prywatę na państwowym sprzęcie.
    • zalozylam_nowe jaja sobie robicie chlopcy i dziewczeta? 20.04.07, 15:00
      prawie 2 x srednia krajowa tylko za fakt ukonczenia studiow medycznych?

wynocha do ladka, a my sobie wraczy importujemy :)
      • Gość: zenio Re: jaja sobie robicie chlopcy i dziewczeta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:50
        tylko ciekawe skąd zaimportujesz jak juz wszędzie płaca lepiej niż tu.
      • Gość: Grzesiek Re: jaja sobie robicie chlopcy i dziewczeta? IP: 194.75.37.* 20.04.07, 17:01
        zagraniczni lekarze przyjezdzaja do Polski - np w tym roku 26 lekarzy
        zagranicznych zdawalo Lekarski Egzamin Panstwowy i zdal jeden. Zreszta po ch...
        maja jechac do Polski skoro w Czechach im zaplaca 3 razy wiecej a w Niemczech
        10 razy wiecej?
      • Gość: gosc Re: jaja sobie robicie chlopcy i dziewczeta? IP: 80.78.165.* 20.04.07, 21:22
        Nikt nie przyjedzie ciebie leczyc za te marne pieniadze!!!
    • Gość: pacjent Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: *.de.ibm.com 20.04.07, 15:01
      Heh, wynagrodzenia wynagrodzeniami ale za łapówkę wielu tzw. lekarzy zaczyna
      pracę, chociaż są i inni - z powołania. No ale apetyt rośnie w miarę jedzenia,
      pis dał palec a teraz lekarze chcą rękę .../ szkoda tylko, że na podstawowe
      badania trzeba czekać w tym chorym kraju tyle czasu, zatem strajkujcie panie i
      panowie "lekarze" ...
      • Gość: max Re: Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: *.centertel.pl 20.04.07, 20:37
        Nigdzie chyba na świecie robotnik nie zarabia więcej, niż lekarz, tylko u nas
        tak jest...wkrótce będziecie leczyć się sami, powodzenia!
    • lexgm 280 szpitali zastrajkuje 20.04.07, 15:02
      "...zwolnią się ze szpitali i założą prywatne firmy. Będą przyjmować pacjentów
      i wystawią rachunki dyrektorom swoich placówek - mówi Zimny".
      Czy pan Zimny wszystko przemyślał ? Skoro się zwolnią i założą prywatne firmy,
      to czemu wystawiane rachunki ma płacić dawny pracodawca ? Czy teraz też dają
      takie rachunki pracodawcy, za obsługę pacjentów w ramach własnej praktyki
      lekarskiej (prywatnego gabinetu)? Coś chyba do końca nie jest tu dobrze
      przemyślane. Dyrektor szpilala takie rachunki będzie miał w d...e - całkiem
      słusznie zresztą, nie ma bowiem podstaw prawnych do ich regulowania.
      • Gość: lancet ziobry i inne debile tu piszące na cześć pisu IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:09
        życzę wam abyście szybko podupadli na swoim szczym zdrowiu i żebyście skomleli
        o opiekę dla siebie, swoic matek, ojców czy dzieci, macie we łbach syf który
        wam sączy przez szkiełko telewizora bandyta ziobro ze spółką, więcej szacunku
        dla lekarzy szczególnie tych ze stażem, którzy naprawdę to co osiągnęli
        zawdzięczają tylko swojej rzetelnej pracy i zaradności, powiedz mi tu jden z
        drugim czy któryś z lekarzy żądął od was łapówy??? a jeśli tak to dlaczego
        jeden z drugim śmieć nie poleciał z tym do prokuratury??? wy dobrzy prawi i
        sprawiedliwi polacy, którzy jak trwoga to do boga, jesteście zakałą tej ziemi,
        od lekarzy i pielęgniarek wara.
        • wraczek [...] 20.04.07, 15:10
          • Gość: romik Na miejscu rządu teraz to bym na poważnie dojechał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:36
            tą mafię.
            To co było do tej pory to była tylko niewinna zabawa.
            • Gość: lancet Re: Na miejscu rządu teraz to bym na poważnie doj IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:39
              poważnie? podoba ci sie ziobro i spółka? lubisz takie akcje pod publiczkę? a co
              teraz się dzieje z kardiochirurgiem który niby uśmiercał pacjentów??? no? co z
              nim? jakoś cicho jest :))) wiec lepiej obyś nie znalazł się w rękach tej mafii
              • Gość: jacek częściowe dopłaty IP: *.magma-net.pl 20.04.07, 20:40
                nie ma innej rady, trzeba, wzorem Słowacji, dokonywać częściowej dopłaty;
                zauważcie proszę, iż i tak zawsze płacicie ekstra;
                pozdr,
                • Gość: a Re: częściowe dopłaty IP: *.chello.pl 20.04.07, 21:40
                  trzeba wzorem niczyim (bo afaik nie bylo czegos takiego na swiecie jeszcze)
                  sprywatyzowac sluzbe zdrowia, zeby panowal rynek, a nie rzad
            • Gość: Grzesiek mam nawet pomysl jak IP: 194.75.37.* 20.04.07, 20:12
              najlepiej zamknac w obozach - niech lecza za darmo. sprzetu im nie ma sensu
              dawac, za to za pomylki karac smiercia.
        • Gość: sd lekarze nieroby IP: *.aster.pl 20.04.07, 21:20
          no kuzwa ile mozna sluchac i czytac tych bzdur..

jak sie nie podoba to sie gnoju zwolnij a nie nas PRZYMUSZASZ STRAJKIEM do
          placenia na ciebie i kolezkow.. ja zrezygnowalem po 10 latach pracy w szkole bo
          zarabialem 1000 na reke.. malo ale w zyciu by mi nie przyszlo do glowy
          strajkowac, ty socjalistyczny nierobie..

i o mnie sie nie martw.. ja sobie pojde do lekarza prywatnie.. stac mnie..
          • Gość: zdziwiony Re: lekarze nieroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 00:24
            i w tej szkole też używałeś takiego słownictwa???
      • rlnd Re: 280 szpitali zastrajkuje 20.04.07, 17:11
        Alez beda.
        Po prostu pan dyrektor szpitala nie bedzie mial za bardzo wyboru, bo nie bedzie
        kogo zatrudnic na etat (wszyscy lekarze zaloza firmy i beda wystawiac faktury -
        taki jest sens wypowiedzi pana Zimnego, jak mniemam).
    • dumny_jako_polak Tym konowałom to się całkiem we łbach przewróciło. 20.04.07, 15:05
      • Gość: lancet dumny- obyś wił się w konwulsjach... IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:10
        i błagał o litość tych swoich lekarzy z chin czy białorusi, powodzenia!!!
        • wraczek Spodziewasz się, że poleci w łachę do konowałów 20.04.07, 15:11
          którym swoimi podatkami opłacił studia?
          • Gość: lancet Re: Spodziewasz się, że poleci w łachę do konował IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:26
            co żeś się przczepił do tych studiów????
            • cluniak Kas fiskalnych nie mają, więc to reszta 20.04.07, 15:28
              społeczeństwa im te studia opłaciła. A teraz jeszcze chcą ludzi doic bardziej,
              Bo wszystkim dobrze a im źle.
    • Gość: Arek jest spora szansa na powodzenie strajku IP: 135.245.72.* 20.04.07, 15:05
      Jest szansa na powodzenie strajku ponieważ, rząd ma ok. 10-15mld PLN rezerwy
      budżetowej, czyli pieniędzy schowanych "za pazuchą" które ujawniają tylko w
      sytuacjach sobie wygodnych jak np.: świątynia w Warszawie, skup świń, a ostatnio
      rzucili 1mld na stadion narodowy w Warszawie. Oczywiście PiS'owi nie zależy za
      bardzo na dawaniu podwyżek "wykształciuchom" - lekarzom, dlatego że to nie jest
      ich grupa wyborcza. Niestety taka postawa PiS'u powoduje też zagrożenie dla
      życia wszystkich obywateli - szczególnie najsłabszych. Dlatego Strajk jest
      jedynym wyjściem - niestety. Trzymam kciuki za lekarzy.
    • Gość: credo Za tydzień pogotowie strajkowe w szpitalach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:06
      minister Religa prochu nie wymysli to pewne. Zgadzam się, że dobrzy lekarze
      powinni zarabiac duzo więcej, ale dlaczego lekarze żli, traktujacy pacjentów
      jak śmieci, popełniajacy kardynalne błędy zawodowe mają dostac po 7 tys z moich
      pieniedzy?! Po równo!!! Widac lekarzom tez sni sie powrot ko komunizmu!!!
    • wraczek Mam pomysł! Zapłaćmy wszyscy większe podatki. 20.04.07, 15:09
      Wtedy spokojnie sfinansujemy doktorskie apetyty.
    • gelimer Najchętniej to by widzieli cały naród liżący im... 20.04.07, 15:13
      ...tyłki za sam fakt wyboru takiego a nie innego kierunku studiów. Przewróciło
      się konowalstwu we łbach totalnie.
    • tupot_bialych_mew generalnie jestem za, ale... 20.04.07, 15:14
      Rozumiem ze lekarze powinnin zarabiac godziwe pieniadze. Rozumiem ze sie szkola
      cale zycie, ze od ich pracy zalezy zycie innych ludzi, zakres ich
      odpowiedzialnosci jest jednak wiekszy niz sprzedawcy w sklepie i bibliotekarki.
      Ale to jednak panstwo lozy na ich szkolenie, podczas gdy na zachodzie za takie
      studia sie placi i te wielkie zarobki maja m.in. pokryc kredyty ktore ludzie
      zaciagaja na swoje studia. U nas maja to jednak za darmo.
      Poza tym dziwnych rzeczy sie domagaja. Niby tacy prorynkowi (w koncu chca
      rynkowo zarabiac) a domagaja sie by rzad przeznaczal wiecej spolecznych
      pieniedzy na ochrone zdrowia. To ja sie pytam jakich spolecznych pieniedzy???
      Bo tu KU.. (!) nie ma zadnych spolecznych pieniedzy sa tylko moje pieniadze z
      cholernych podatkow placonych przeze mnie. Od 1995 roku przeznaczam naprawde
      ciezkie pieniadze na te tzw. sluzbe zdrowia. Mialem nieprzyjemnosc skorzystac z
      niej slownie raz, jeden RAZ! Zlamalem palec i koles na pogotowiu zlozyl mi go
      tak, ze po miesiacu, po zdjeciu gipsu okazalo sie ze go trzeba zlamac ponownie
      bo kolezka spie..l robote. Te operacje oczywiscie przeprowadzilem w prywatnej
      przychodni za kolejne pieniadze.
      Nie mam zludzen ze pompowanie kasy w panstwowa sluzbe zdrowia to tylko
      marnowanie kasy. Najzdolniesi i nawet srednio dobrzy znajda swoje miejsca poza
      jej szeregami a cale sredniactwo i partanina bedzie odstawiala szopki za jeszcze
      wielsze pieniadze.
      Bardzo wspolczuje lekarzom, ale jakos mam paru znajomych i nie widze wielkiej
      biedy wsrod nich. Moze nie wszyscy maja jednorodzinne domy i dwa samochody, ale
      z pewnoscia sobie niczego nie odmawiaja. Niech wiec nie marudza i nie placza, bo
      nie maja czego.
      • Gość: lek. troche faktów IP: *.spray.net.pl 20.04.07, 15:45
        Na zachodzie za większość studiów się płaci.
        Tam lek. zarabia 10- 12x więcej. Inni, np. informatycy 3-4.
        Studia to: kup książkę i się jej naucz.
        Jak ktoś ci coś pokaże to inny lekarz, który zarabia,np. 800 zł. brutto jako
        doktorant + 1/8 etatu- 200zł.
        Koszt studiów rok temu 200 tyś.
        Żeby robić specjalizację muszę się na to godzić, wszystkie ośrodki, które mają
        akredytację są państwowe. Kończę ją w 32 r.ż.-najszybciej jak to możliwe.
        Za studia zapłacili z podatków rodzice.
        Spłacamy my to już w 2 roku pracy.

• Gość: Luigi Re: troche faktów IP: *.nat.student.pw.edu.pl 20.04.07, 23:21
          > Na zachodzie za większość studiów się płaci.
          > Tam lek. zarabia 10- 12x więcej. Inni, np. informatycy 3-4.
          Trochę uogólniasz. Np. w Niemczech wschodnich dostają około średniej krajowej,
          Włochy, Hiszpania też proporcjonalnie nie za dużo.
          W UK mają lepiej, ale tu wszyscy mają lepiej. A widziałem ostatnio ofertę pracy
          dla programistów Javy za 80 tys funtów rocznie co przewyższa przeciętną pensję
          lekarską, więc nie ma co uogólniać
          Co do podwyżek, to myślę że znacznie więcej od lekarzy powinni zarabiać
          naukowcy, w końcu to oni są przyszłością tego kraju.
          > Za studia zapłacili z podatków rodzice.
          > Spłacamy my to już w 2 roku pracy.
          Możesz mi napisać jak to policzyłeś?

• inteligent-na Widział ktoś kiedyś biednego konowała? 20.04.07, 15:18
      Wille, mercedesy i ciągle im źle. Nie wiem czego się spodziewają? Że sporwadzą
      resztę społeczeństwa do roli sług?
      • Gość: lancet Re: Widział ktoś kiedyś biednego konowała? IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:28
        pokaż mi takich....
      • Gość: Grzesiek a po co w ogole im placic? IP: 194.75.37.* 20.04.07, 16:20
        niech robia za darmo i sie ciesza ze maja kogo leczyc. Gdyby nie chory polski
        narod to w ogole nie mieliby po co zyc.
      • Gość: osmiol Co Ty z tymi mercedesami? IP: 194.176.105.* 20.04.07, 16:54
        Paskudne auta - ja tam jezdze bmw...
      • Gość: Krzysiek Re: Widział ktoś kiedyś biednego konowała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:44
        Bardzo proste, tanie, demagogiczne chwyty. Zabawne, że gdy przytrafi Ci się
        choroba (oby nie, ale skąd wiesz, czy już nie jesteś chory na coś, co dopiero
        się powolutku i cuhutko zaczyna rozwijać) to popędzisz przed siebie szukając
        możlkiwie najlepszego z konowałów. Bo to przecież Twoje zdrowie, Twoja choroba
        i Ty jesteś ważniejszy, niż cały ten motłoch, co się kłębi przed gabinetem. Oni
        mogą chorować i umierać - Ty nie. Bo taki jesteś młody, fajny, masz plany na
        życie, więc niby dlaczego ??? I wtedy zamarzysz o konowale, który przychodzi do
        roboty spokojny, wyluzowany i pełen dobrych pomysłów na to, jak Cię leczyć - bo
        właśnie wczoraj miał czas uwalić się na kanapie w swojej willi i poczytać
        trochę piśmiennictwa. Nie spodoba Ci się konował zalatany jak nieszczęście,
        który sam już nie wie jak się nazywa. Pomyśl sobie nad tym. I zdrowia życzę
        (żeby było jasne - też bywałem w życiu pacjentem, wiem czym to pachnie).
    • cat_1 brawo lekarze ! walczcie o swoje ! 20.04.07, 15:18
      Dzięki temu strajkowi być może nie wszyscy lekarze wyjadą za chlebem. Wreszcie
      ktoś weźmie ten "rząd" za dupę i zmusi do roboty!
      Trzymajcie się chłopaki i nie dajcie zastraszyć czerwonej pisokomunie !
      • mar-len-ecz-ka Ty zapłać wieksze podatki na wiecznie nienażartych 20.04.07, 15:21
        konowałów. Innych do tego nie zmuszaj. Już dośc dostają w kośc za ich do
        niemożliwych rozmiarów rozdęte ego.
        • cat_1 Re: Ty zapłać wieksze podatki na wiecznie nienaża 20.04.07, 15:41
          > konowałów. Innych do tego nie zmuszaj. Już dośc dostają w kośc za ich do
          > niemożliwych rozmiarów rozdęte ego.

Solidarnie bedziemy płacić, tak samo jak na górników. Jak ci się nie podoba -
          wyjedź !
          • Gość: jood Re: Ty zapłać wieksze podatki na wiecznie nienaża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:38
            Na górników można się zrzucać, na zasiłki na wino dla meneli, zwane becikowym
            również, na chłopków-roztropków, żeby nie płacąc prawie żadnych składek mieli
            normalne emerytury - jak najbardziej. Ale na lekarzy już nie!

Nic dziwnego, że ten chamsko-kretyński rząd ma takie poparcie.
            • Gość: Baterby Re: Ty zapłać wieksze podatki na wiecznie nienaża IP: 195.171.25.* 20.04.07, 16:42
              Ale trafiles z tym komentarzem... jestem pod wrazeniem, lepiej bym tego nie
              ujal...
              Ale nie mozna winic za to polskiego spoleczenstwa... to wina zaborow, wojen i
              niewoli, ktore wyciely w pien polska inteligencje zostawiajac wiekszosc
              polglowkow, ktorzy sie mnozyli i przekazywali dalej skarzony material
              genetyczny...
              Smutno mi, gdy patrze na swoj kraj czasem... tylko, zeby mi nikt nie zarzucal
              brak patriotyzmu, jestem realista!!! A gdyby bylo trzeba... zycie oddam...
    • mar-len-ecz-ka Konowały traktują innych jak podludzi. 20.04.07, 15:19
      Następnym razem to już chyba zażądają przychodzenia na klęczkach i składania
      ofiar.
      • Gość: lancet będziecie błagać i skamleć jak psy.. IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:29
        masujcie dalej pis po dupce
    • cluniak Nikomu w tym kraju nie jest tak dobrze jak im. 20.04.07, 15:23
      A tylko oni wciąż wrzeszczą, że im źle. Po co po rodzicach leźliście na
      medycynę skoro się im tak strasznie źle wiodło?
      • scols Re: Nikomu w tym kraju nie jest tak dobrze jak im 20.04.07, 15:29
        Proponuje inne rozwiązanie. Całkowita likwidację obowiazkowego świadczenia
        zdrowotnego itp świadczeń. A lekarzom CHwD
        • cluniak Jest ich u nas tak mało, że Ci dopiero wtedy... 20.04.07, 15:32
          ...dowalą ceny za świadczenia medyczne. Blokują sobie dostęp do specjalizacji a
          potem się okazuje, że mamy tylko jedną gwiazdę kardiochirurgii, bo skutecznie
          zablokował dostęp innym. Najpierw trzeba wykształcic więcej specjalistów i
          niech konkurują tak jak inni ludzie.
          • Gość: Greg Re: Jest ich u nas tak mało, że Ci dopiero wtedy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:26
            Dzięki swojej ignorancji, napisałeś coś wbrew polityce PiS, ale zgodnie ze
            zdrowym rozsądkiem. Specjalizacje, misiu, czyli tzw rezydentury są właśnie
            blokowane przez rząd. Rząd nie chce za nie płacić, czyli kształcić specjalistów,
            dlatego jest ich coraz mniej.
        • Gość: lancet Re: Nikomu w tym kraju nie jest tak dobrze jak im IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:32
          brawo! popieram może wtedy moherstwo powyzdycha...ty razem z nim.
        • Gość: lancet2 Re: Nikomu w tym kraju nie jest tak dobrze jak im IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:02
          ok lekarzom ChwD a pacjentom swieczka nad trumnę jesteś poj...
        • Gość: lekarka Re: Nikomu w tym kraju nie jest tak dobrze jak im IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:30
          się ubawiłam czytając tę dyskusję :-) Wyjeżdżam już niedługo :)
          Szanowni pacjenci, jak nie sznujecie swoich lekarzy to was będa leczyć ci
          którzy tu zostaną - widze kto zostaje, miernoty i ci co mają "załatwione".
          Gratuluję opieki! Pomijając pieniądze wole mieszkać za granicą, bo jak się
          rozchruję to nie będzie mnie leczył sfrustrowany, zmęczony i wkurzony
          człowiek :-)
          A tym co tu tak sączą jadem to jeszcze gratuluję tego, że się dali
          zmanipulować :) Miłościwie nam panujący bracia dołożyli wszelkich starań, żeby
          pacjenci mieli obraz lekarzy... A co z tego, że się już prawie nie przeszczepia
          w Pl - lekarze mają to gdzieś! To nie oni czekają na nerki, serca itd...
          Kardiolog, który przeszczepiał z palcem w nosie znajdzie lżejszą i mniej
          frustrującą robotę, gorzej z pacjentem...
          • Gość: gosc Re: Nikomu w tym kraju nie jest tak dobrze jak im IP: 80.78.165.* 20.04.07, 21:53
            pozdrawiam wszystkich dyskutujacych !Wedlug terminologii , ktora tu uzywaja
            niektorzy jestem `konowalka`ktora zostala doceniona za granica!zaznaczam ze
            rowniez finansowo doceniona!!!
            W Pl zarabialam 800 zl , dyzurowalam 8 razy w miesiacu zeby dorobic do pensji i
            dorabialam w przychodni, teraz zarabiam 8 tys z 4 dyzurami.
            U mnie w szpitalu potrzeba lekarzy, moze ktos chce do Niemiec?po co sie
            mordowac w Pl za psie pieniadze? a potem sluchac tych glupot o darmowych
            studiach , lapowkach i mercedesach?
            Tu mam stres w pracy , ale nie mam tych dodatkowych stresow gdzie by tu zarobic
            na normalne zycie, nie mowiac juz o mercedesie!
            Jak ktos chce pracowac w Niemczech niech da znac , dam namiary (nie jestem z
            firmy posredniczacej!) Dajmy sobie z Polska spokoj- wyjedzmy!!!!
      • Gość: lancet2 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:01
    • cluniak A u nas niby zarabia. Ciekaw jestem za co te wille 20.04.07, 15:30
      i mercedesy? Jak się chce iśc w prywatne biznesy bez kas fiskalnych to się nie
      żąda kolejnych ofiar od biednego społeczeństwa na swoje kolejne zachcianki.
      • Gość: lancet Re: A u nas niby zarabia. Ciekaw jestem za co te IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:33
        kur... kto jest biedny???? kto propaguje tanie państwo a tworzy kolejne
        stołki??? kto buduje w środku pustkowia peron za 3 mln??? itd. itp.
    • Gość: Luigi No to szykują się igrzyska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 20.04.07, 15:33
      Lekarze zaczynają przygotowania do strajku, a rząd bierze się za koperty i
      prochy.Wiadomo, że nikt im tych 5 tys. zł nie da, bo niby skąd? A dając jednym
      trzeba by dać zaraz innym. Biorąc pod uwagę jakim szacunkiem cieszą się dzisiaj
      lekarze po aferze w MSWiA, aferze lekowej, Łodzi, i korupcji oszacowanej przez
      mz na kilka mld zł, ten strajk nie zyska poparcia społecznego, a lekarzy postawi
      w jeszcze gorszym świetle.
      Pytanie jak to rozegra rząd, czy to przeczeka, czy zacznie rozliczać lekarzy z
      ich współpracy z firmami farmaceutycznymi, czy zastosują jeszcze bardziej
      restrykcyjne rozwiązania? Za wszystkich się nie wezmą, ale wystarczy, że poleci
      kilka głów ordynatorskich i profesorskich, a materiału dowodowego mają aż nadto.
      No cóż pewnie wyjdzie jak zawsze, parę złotych podwyżki.
      • Gość: lancet Re: No to szykują się igrzyska IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:35
        jakie afery?????? gdzie dowody???? walnijcie w wasze pisowskie łby a nie tylko
        słuchacie tego potencjalnego zabójcę jakim jest ziobro
        • Gość: Luigi Re: No to szykują się igrzyska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 20.04.07, 16:06
          > jakie afery?????? gdzie dowody????
          W prokuraturze. 40 zarzutów dla lekarza z MSWiA, dwa wyroki skazujące dla
          lekarzy z Łodzi, a co do prochów to nie chce mi się nawet komentować, bo w
          firmie, z którą miałem do czynienia się tym zajmowali i mieli bazę danych z
          lekarzami i prezentami. Do tej pory zastanawiam się dlaczego lekarze wypisują
          recepty według zaleceń firm dla których współpracują, zarówno kiedy przyjmują
          państwowo, jak i prywatnie. No i jeszcze należy wspomnieć, że firmy te pamiętają
          nawet o urodzinach lekarzy i odpowiednich prezentach, zapewne bezinteresownie?
          > walnijcie w wasze pisowskie łby a nie tylko
          > słuchacie tego potencjalnego zabójcę jakim jest ziobro
          A kto jak nie Ziobro i prof. Religa ma walczyć o pacjentów? Dlatego mają tak
          wysokie poparcie
        • Gość: lancet2 Re: No to szykują się igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:06
          mam w d... "poparcie społeczne" i "jasnośc światła" wy musicie się leczyc a my
          umiemy was leczyc więc będziecie za to płacic od 11 lat pracuję po 400 godzin w
          miesiącu nie bylo do tej pory gorszych jeleni od medyków i to sie zmieni
          dośc... wyrzygacie tę kasę bo nie będzie innego wyjścia
          • premier.z.krakowa ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin 20.04.07, 16:09
            ty tak samo bredzisz.
            Najpierw wystawimy Ci rachunek za studia.
            Jak będziesz musiał oddac nam społeczeństwu kilkaset tysiecy zielonych to zrozumiesz co to wolny rynek.

Gość portalu: lancet2 napisał(a):

> mam w d... "poparcie społeczne" i "jasnośc światła" wy musicie się leczyc a my
            > umiemy was leczyc więc będziecie za to płacic od 11 lat pracuję po 400 godzin w
            >
            > miesiącu nie bylo do tej pory gorszych jeleni od medyków i to sie zmieni
            > dośc... wyrzygacie tę kasę bo nie będzie innego wyjścia
            • Gość: Grzesiek ten Lenin co go Pan Prezydent ubostwial? IP: 194.75.37.* 20.04.07, 16:23
              no to dobre wzorce ma ten pan z OZZL.
            • Gość: lancet2 Re: ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:39
              na moje studia to może pracowała moja matka a nie ty śmieciu i wara ci od
              tego... zresztą pracując za te 1600pln oddaje co miesiąc przynajmniej 6000pln
              • Gość: lancet2 Re: ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:52
                i przez 3 lata zap... pop nocach i szorowałem wrocławskie autobusy i tramwaje
                by zarobic na te "bezpłatne studia"
              • premier.z.krakowa Re: ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin 20.04.07, 17:24
                ciulu najpierw naucz sie podstaw ekonomii a potem ubliżaj innym nieuku.

To jaki podatek płacisz.
                zmień księgowego bo cię oszukuje.

widać ze kiepską uczelnie kończyłeś.

a co do studiów to chyba ci się tylko tak zdaje.

> na moje studia to może pracowała moja matka a nie ty śmieciu i wara ci od
                > tego... zresztą pracując za te 1600pln oddaje co miesiąc przynajmniej 6000pln
                • rlnd Re: ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin 20.04.07, 17:26
                  A czy Ty masz jakiekolwiek pojecie ile dostaje z NFZ internista za jednego
                  pacjenta ?
                • Gość: lancet2 Re: ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:33
                  to jest różnica pomiędzy tym co zarabiam a tym co powinienem zarabiac moherowy
                  trollu
                  • premier.z.krakowa Re: ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin 20.04.07, 18:55
                    no tak ten argument wszystko wyjasnia.

> to jest różnica pomiędzy tym co zarabiam a tym co powinienem zarabiac moherowy
                    > trollu
                • rlnd Re: ten Bukiel z OZZL gada zupełnie jak Lenin 20.04.07, 20:00
                  Jeszcze jedno ... Naucz sie najpierw medycyny a potem ublizaj innym.
                  Skoncz Wasc studia medyczne, pojdz do roboty do szpitala czy przychodni, wtedy
                  pogadamy.
                  Przeciez to intratny interes, dlaczego nie jestes lekarzem ?
          • Gość: Luigi Re: No to szykują się igrzyska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 20.04.07, 16:20
            > mam w d... "poparcie społeczne" i "jasnośc światła" wy musicie się leczyc a my
            > umiemy was leczyc więc będziecie za to płacic od 11 lat pracuję po 400 godzin w
            > miesiącu nie bylo do tej pory gorszych jeleni od medyków i to sie zmieni
            Ta jasne tylko lekarze mają ciężko, a reszta żyje w willach z basenami i nic nie
            robi
            > dośc... wyrzygacie tę kasę bo nie będzie innego wyjścia
            A kto nie będzie miał wyjścia to się okaże. Jak się rząd weżnie za firmy
            farmaceutyczne, to się dopiero okaże kto zostanie bez wyjścia. A te 300 osób to
            mniej niż wierzchołek góry lodowej
            • Gość: lancet2 Re: No to szykują się igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:45
              Luigi nigdy nie wziąłem grosza od firmy zap..am po 400 godzin w miesiącu na
              OIOM+ie od 11 lat i mam pensji zasadniczej 1600PLN na rękę z 2 specjalizacjami
              II stopnia dlatego podtrzymuje to co powyżej

> > mam w d... "poparcie społeczne" i "jasnośc światła" wy musicie się leczyc
              > a my
              > > umiemy was leczyc więc będziecie za to płacic od 11 lat pracuję po 400 go
              > dzin w
              > > miesiącu nie bylo do tej pory gorszych jeleni od medyków i to sie zmieni
              > Ta jasne tylko lekarze mają ciężko, a reszta żyje w willach z basenami i nic
              ni
              > e
              > robi
              > > dośc... wyrzygacie tę kasę bo nie będzie innego wyjścia
              > A kto nie będzie miał wyjścia to się okaże. Jak się rząd weżnie za firmy
              > farmaceutyczne, to się dopiero okaże kto zostanie bez wyjścia. A te 300 osób
              to
              > mniej niż wierzchołek góry lodowej

a tych co biorą od pacjentów i firm to moze jest 10% i to w starszych
              pokoleniach dlatego jest takie ciśnienie na strajk i podwyżki CHCEMY ZARABIAC
              UCZCIWIE a nie na lewo nie chcemy zarzynac się po 400 godzin miesięcznie
              W moim szpitalu za strajkiem opowiedziało się 99.4% doktorów..
              • misio631 Re: No to szykują się igrzyska 20.04.07, 17:06
                Szkoda,że ci doktorzy z Twojego szpitala odwrócili się tyłem gdy był pierwszy
                strajk anestezjologów.
                • Gość: lancet2 Re: No to szykują się igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:25
                  to jest 4 strajk w ciągu 7 lat który niestety trzeba zorganizowac gdyż inaczej
                  z tą władzą sięnie da współpracowac, gdy strajkowały pielęgniarki to na moim
                  oddziale (OIT Dzieci) lekarze karmili i pielęgnowali noworodki by one mogły
                  protestowac, więc nie mów że odwracamy sie od kogoś plecami. To jest protest
                  OZZL nikt nie bronił sie innym związkom przyłączyc
                  • misio631 Re: No to szykują się igrzyska 20.04.07, 17:51
                    Ale jak był pierwszy to reszta lekarzy się dziwiła zamiast poprzeć.A
                    organizator chyba pracuje za granicą. To samo inni, którzy wyjechali zanim
                    weszliśmy do Unii. Dziś znajomi z tamtych czasów pracują w Szwecji, Irlandii
                    itd. Głównie ci cisi co odwalali najcięższą robotę.
                    • Gość: lancet2 Re: No to szykują się igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:41
                      nie iwem byc może zresztą czy tojest ważne zresztą mierny skutek naszych
                      protestów to właśnie efekt braku jedności w środowisku, paradoksalnie Zero
                      wszczynając nagonke na lekarzy bardzo zjednoczył środowisko
                      • misio631 Re: No to szykują się igrzyska 20.04.07, 19:02
                        To bardzo nierówne środowisko,pozwoliło by ich sprawy rozstrząsała ulica.
                        Piszę o pierwszych strajkach bo wtedy ta nierówność się objawiła. Arogancka
                        postawa tych ,,zaradnych,, wobec tych zwykłych często lepiej wykształconych.
                        5 lat temu lekarz mi mówił, że taka chwila jak nagonki z ostatnich miesięcy
                        nadejdzie tylko nikt mu nie wierzył.
                        Szkoda, że jednoczenie nastąpiło dopiero pod wpływem strachu, a nie z chęci
                        poprawy środowiska. Wielu wartościowych ludzi odeszło do firm przekładać papiery
              • Gość: captiva Re: No to szykują się igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:07
                To moze zmien szpital,bo trudno uwierzyc,ze z dwiema specjalizacjami, na OIOMIE
                zarabiasz 1600 zl na reke.Za dyzury wam nie placa czy co?Wiesz ja pracuje w
                powiatowym szpitaliku,rozliczam lekarzy i wiem jak zarabiaja.Nie
                przesadzajmy.Ja tez skonczylam studia kilka lat temu i nikt mi zaraz po
                studiach nie zaplacil 1,75 sredniej krajowej.Najpierw trzeba sie niezle
                natyrac.To jest Polska,nie elegancja Francja.Nie histeryzujcie
                • Gość: lancet2 Re: No to szykują się igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:35
                  piszę o ETACIE nie o dyżurach czytaj ze zrozumieniem, dyżur to dodatkowy
                  poświęcony pracy czas
              • Gość: Luigi Re: No to szykują się igrzyska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 20.04.07, 18:49
                > Luigi nigdy nie wziąłem grosza od firmy zap..am po 400 godzin w miesiącu na
                > OIOM+ie od 11 lat i mam pensji zasadniczej 1600PLN na rękę z 2 specjalizacjami
                > II stopnia dlatego podtrzymuje to co powyżej
                Nie twierdzę, że wszyscy są skorumpowani, ale niestety jest to powszechne. Tutaj
                prawdopodobnie podał Pan stawkę za jeden etat, a nie za całe 400 godzin, ale tak
                czy inaczej w tej kwestii musi się coś zmienić. Lekarz to nie niewolnik.
                > a tych co biorą od pacjentów i firm to moze jest 10% i to w starszych
                > pokoleniach dlatego jest takie ciśnienie na strajk i podwyżki CHCEMY ZARABIAC
                > UCZCIWIE a nie na lewo nie chcemy zarzynac się po 400 godzin miesięcznie
                > W moim szpitalu za strajkiem opowiedziało się 99.4% doktorów..
                10% jest może tych od kopert, ale nie od firm farmaceutycznych. Zgadzam się, że
                należy podnieść te rażąco niskie pensje, ale uważam również że należy podjąć
                radykalne środki w celu zwalczania korupcji i innych patologii. Przecież nie
                można pozwolić, aby społeczeństwo płaciło składki na służbę zdrowia, a do tego
                dochodziły koperty, oraz finansowało koszty związane z promocją leków przez
                firmy farmaceutyczne. Jak podliczyło ministerstwo zdrowia, korupcja sięga 5-7
                mld zł rocznie i wcale nie jestem pewien czy wliczył w to firmy farmaceutyczne.
                A ta kasa trafia do rąk lekarzy, również tych strajkujących. Dlaczego lekarze
                nie walczą otwarcie z tą patologią? Dlaczego nikt nie widzi zależności pomiędzy
                przymknięciem oka na korupcję, a niskimi pensjami?
          • Gość: sd walniety IP: *.aster.pl 20.04.07, 21:24
            ty gosciu jestes walniety i to ostro.. pamietaj zeby przeslac wideo do tv w
            dwugodzinnej przerwie miedzy jednym strajkiem a drugim
      • jawa1979jawa Re: No to szykują się igrzyska 20.04.07, 15:47
        Mam gdzieś poparcie społeczne, nie oczekuję go od takich pajaców jak na tym
        forum. Po prostu kompletnie nie mam pieniędzy mimo że cięzko pracuję i dlatego
        pójdę strajkować. Proste i jasne.
        • Gość: lancet Re: No to szykują się igrzyska IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:50
          i ok. miarka się przebrała...
        • Gość: Luigi Re: No to szykują się igrzyska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 20.04.07, 16:13
          Widzisz tu chodzi o poparcie społeczne, nie dla Ciebie, tylko dla strajku, bez
          którego szanse powodzenia są znikome.
          > Po prostu kompletnie nie mam pieniędzy mimo że ciężko pracuję i dlatego
          > pójdę strajkować. Proste i jasne.
          A kto nie ma? Chyba tylko Ci co kradną, ale mam nadzieję, że już niedługo.
        • Gość: Tomek Re: No to szykują się igrzyska IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 20.04.07, 21:42
          > Po prostu kompletnie nie mam pieniędzy mimo że cięzko pracuję i dlatego
          > pójdę strajkować. Proste i jasne.

Hehe, dobry powód. To każdy, kto zarabia mało pieniędzy, powinien iść strajkować?
          • rlnd Re: No to szykują się igrzyska 20.04.07, 23:15
            Kazdy, ktory uwaza ze jego pracodawca robi z niego niewolnika.
    • Gość: Głos ze Szwecji Kpina , co robili od 1989 do 2005 r ? IP: *.tbcn.telia.com 20.04.07, 15:42
      Siedzieli potulnie , kpina i hypokryzja komuchów-lekarzy .
      • Gość: lancet bo każdy coś im obiecywał, proste jak cep.. IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:48
        ale to jest za trudne dla twojego mózgu, zresztą siedzisz tam gdzie siedzisz to
        paszczu zamknij i w sprawy kraju się nie wtrącaj
        • Gość: Glos ze Szwecji Wlasnie tamci to obiecanki cacanki... IP: *.tbcn.telia.com 20.04.07, 17:15
          A teraz PIS realnie naprawia sluzbe zdrowia.
          Komuchy lekarze lapowkarze z mercami i willami chca rozpieprzyc budzet panstwa
          ot "patrioci"
          • rlnd Re: Wlasnie tamci to obiecanki cacanki... 20.04.07, 17:28
            A Ty oczywiscie wiesz najlepiej jak to wyglada w Polsce drogi Glosie ze Szwecji ?
          • Gość: asdf Re: Wlasnie tamci to obiecanki cacanki... IP: *.chello.pl 20.04.07, 17:39
            PiS naprawia Służbę Zdrowia?
            buahahahahahahhahahah
    • jerzy_w11 Komunizm wciąż w umysłach 20.04.07, 15:45
      Większość komentarzy jest tu nieprzychylna lekarzom- czyli wykształciuchom.
      Kiedy mówi się o górnikach i lewych handlarzach ze stadionu- wszyscy się
      martwią o ich przyszłość.
      W Polsce wciąż władza ludu i proletariuszy. Na szczęście jesteśmy w UE i już
      nikt nie zmusza do mieszkania w tym syfie.
      Pełne poparcie dla lekarzy- zakładajcie własne firmy i podobnie jak hydraulik
      dyktujcie rynkowe ceny.
      • pompompom Re: Komunizm wciąż w umysłach 20.04.07, 18:24
        Ja nie martwię się ani o handlarzy, ani o górników, ale pytam gdzie się
        podziewają pieniądze, które co miesiąc zabiera się mi z pensji na zdrowie?
        W publicznej słuzbie zdrowia nie byłam z wizyta od baaaardzo dawno, bo moja
        firma ufundowała pracownikom świadczenia medyczne w prywatnej firmie. Szkoda,
        że nikt nie pomyślał, że skoro korzystam z prywatnej to może obnizyć mi stawkę
        ubezpieczenia, a tym samym podwyższyć pensję. Dwa, w ogóle rzadko odwiedzam
        lekarzy, bo staram się dbać o zdrowie (nie palę, nie nadużywam alkoholu, łykam
        witaminy, staram się też jeść zdrowo w miarę możliwości - czyli dodatkowo
        ponoszę pewne koszty zw. z moim zdrowiem). I nie mam zamiaru płacic dodatkowo
        na palaczy, alkoholików, narkomanów i wszystkich, którzy z własnej woli
        doprowadzają się do ruiny, a potem chcą się leczyć za darmo. Nie mam milionów
        na wyrzucenie. Niech państwo szuka kasy na podwyżki dla lekarzy w kieszeni
        kogoś innego, od mojej wara.
        Jeszcze raz pytam, gdzie kasa, którą co miesiąc wpłacam na ubezpiecznie
        zdrowotne? I nie tylko ja
      • Gość: asd Re: Komunizm wciąż w umysłach IP: *.chello.pl 20.04.07, 21:48
        pelne poparcie dla platnych 100% studiow - w innym przypadku bedzie to prezent w
        wysokosci okolo 200k zl (jak to ktos podal) dla kazdego z absolwentow medycyny
        od kazdego z nas, podatnikow
        • Gość: Zbyszek Re: Komunizm wciąż w umysłach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:51
          Całkowicie sie zgadzam.Jak by musieli płacic za studia to nie świrowaliby.
          Docenili ,że istnieją dzięki pacjentom.Przypomnieli sobie także o POWOŁANIU
          do ratowania zdrowia i zycia innych Polaków.
          Jak uważaja się za taksam zawód jak budowlaniec to niech zapiprzaja po 12
          godzin na rusztowaniu zobaczymy czy potrafią?
          • rlnd Re: Komunizm wciąż w umysłach 20.04.07, 23:17
            A teraz to niby dlaczego studiuja ?
            Dla marnej pensyjki ?
            A po 12 godzin nieraz i nie dwa zapirzaja na dyzurach i nie tylko.
            Tyle ze odpowiedzialnosc nieco wieksza ...
          • rlnd Re: Komunizm wciąż w umysłach 20.04.07, 23:17
            A komunizm to jest w Twoim umysle.
            Bo myslisz ze Ci sie darmowa sluzba zdrowia nalezy.
    • Gość: TOUDI Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: 217.116.98.* 20.04.07, 15:46
      a pozniej niech zarabiaja nawet 5 srednich krajowych. Jak kazdy z nich odda
      panstwu 200 000 PLN za 10 lat studiow (tyle trwaja do uzyskania 1 stopnia
      specjalizacji) na oprocentowanej racie to zobaczymy jak beda spiewac.

A tak w ogole, to lekarze sa najwieksza szara strefa w tym kraju i wystarczy ze
      Zyta nasle na panow ordynatorow urzednikow skarbowych, ktorzy sprawdza skad
      maja te domy, samochody itd. Szybko sie im odniechce strajkow.

KONOWALY do roboty!!!
      • Gość: lancet a ty wiesz co znaczy słowo "studia"? IP: 62.29.253.* 20.04.07, 15:49
        to nie są pomieszczenia gdzie się program tv z udziałem ziobry nagrywa, uwierz
        mi nie oto chodzi..
        • Gość: selat Re: ty za to wiesz, co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:53
          to są pomieszczenia, gdzie się "patroszy" zmarłych i się to nagrywa, o to chodzi?
      • jawa1979jawa Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! 20.04.07, 15:50
        Siedzą głupki w dresach z grubymi szyjami,którzy nie przeczytali w życiu nie
        przeczytali żadnej książki, i sobie głupoty piszą .A ja się kształcę zeby
        hołotę lepiej leczyć...
        • Gość: ToKu Nie jestem lekarzerm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:00
          tylko innym wykształciuchem, ale gdyby nie to podpisałbym się obiema rękami.
          • premier.z.krakowa to oddaj im swoją pensję 20.04.07, 16:02
            wykształciuchu.
            widać że z ekonomicznego wykształcenia chyba nie masz.

Gość portalu: ToKu napisał(a):

> tylko innym wykształciuchem, ale gdyby nie to podpisałbym się obiema rękami.
            • rlnd Re: to oddaj im swoją pensję 20.04.07, 17:29
              A Ty idz w zaparte i nie plac ani grosza.
              Zobaczymy kto dluzej pozyje ...
      • Gość: mshroom Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: *.c26.msk.pl 20.04.07, 15:50
        sam oddaj za swoją szkołę zawodową
      • Gość: Greg Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:30
        PiS to Narodowa Bolszewia. Dlatego nie lubicie inteligencji.
        • premier.z.krakowa Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! 20.04.07, 17:19
          masz rację nie lubię złodziejaszków którzy chcą tylko mamony moim kosztem.

Gość portalu: Greg napisał(a):

> PiS to Narodowa Bolszewia. Dlatego nie lubicie inteligencji.
      • Gość: konował Re: Niech konowaly zaplaca za swoje studia!!! IP: 213.241.46.* 20.04.07, 23:18
        twoj nick-toudi tlumaczy wszystko!
        pomysl ile ty powinenes zaplacic za swoje studia!
    • boleclaw jestem za 20.04.07, 15:51
      Jestem za; niech dostaną taką kasę jaka im sie należy.
      Skąd wziąć na to pieniądze - ktoś zapyta- odpowiem że to nie jego problem,
      tylko minister finansów:)
      • Gość: selat a ja nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:55
      • premier.z.krakowa to im płac ze swoich 20.04.07, 16:01
        jak masz za dużo.
        Złodziejaskie konowały.
        Za błędy nie chcą odpowiadać, studia za darmo ale zarobki jak na zachodzie.
        Pokaż lekarzu co masz w garazu.
        Ilu lekarzy traci prawo wykonywania zawodu w Polsce a ilu w Angli.

boleclaw napisał:

> Jestem za; niech dostaną taką kasę jaka im sie należy.
        > Skąd wziąć na to pieniądze - ktoś zapyta- odpowiem że to nie jego problem,
        > tylko minister finansów:)
        • boleclaw może i nie są biedni 20.04.07, 16:14
          ale ja lekarzowi który wykryłby mi chorobę serca bądź nowotwór krtani i
          wyleczyłby mnie oddałbym cały majątek
          • Gość: Greg Re: może i nie są biedni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:33
            Jemu "premier.z.krakowa" już wycieli jaja dlatego już nie ma nic do stracenia.
            • boleclaw faktycznie ziomek z krakowa jest jakiś dziwny:P 20.04.07, 17:23
              zdominował ten wątek jak by miał jakiś interes w pognębieniu lekarzy
              • premier.z.krakowa Re: faktycznie ziomek z krakowa jest jakiś dziwny 20.04.07, 17:43
                no dawaj, jak red. Wroński.
                Pewnie że mam interes.
                Dość wyzysku społeczeństwa przez żądnych mamony konowałów.
                Miej pretensje do PZPPR, PRLu, UW, SLD.
                Polska przez 50 lat byłą pod sowiecką i komuszą okupacją.
                A ten Lenin lekarzy uważa że nagle wszyscy mają mieć warunki jak na zachodzie.
                Tam do takiego stanu dochodzono dziesiątki lat.
                U nas w tym czasie różni prof., ludzie honoru i lekarze wprowadzali socjalistyczny dobrobyt.
                Wiec teraz nie jęczeć tylko pracować jak reszta i cierpliwie czekać.
                więcej szacunku mam dla sprzątaczki czy kasjerki która zarabia 1000 zł i nie może dorobić korzystając z państwowego sprzętu i leków w prywatnym gabinecie.

boleclaw napisał:

> zdominował ten wątek jak by miał jakiś interes w pognębieniu lekarzy
          • Gość: Tomek Re: może i nie są biedni IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 20.04.07, 21:47
            > ale ja lekarzowi który wykryłby mi chorobę serca bądź nowotwór krtani i
            > wyleczyłby mnie oddałbym cały majątek

O to chodzi - ale *SWÓJ* majątek, a nie *MÓJ*.
            • boleclaw oczywiście że mój 21.04.07, 00:03
              nie wyznaję zasady: "co je twoje to je moje, a mojego nie rusz"
              niestety nie masz większego wpływu na to co z twoimi pieniędzmi zrobi rząd.
              Jak zechcą dać podwyżki to je dadzą właśnie między innymi z twoich pieniędzy.
        • Gość: lancet Re: to im płac ze swoich IP: 62.29.253.* 20.04.07, 16:46
          no ilu frajerze?
      • Gość: Tomek Re: jestem za IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 20.04.07, 21:46
        > Skąd wziąć na to pieniądze - ktoś zapyta- odpowiem że to nie jego problem,
        > tylko minister finansów:)

Wcale nie problem minister finansów, tylko podatników, bo okazuje się, że
        minister finansów problemy finansowe rozwiązuje wcale nie z własnej kieszeni.
        • boleclaw ciężar decyzji na kturą ma pan niewielki wpływ 21.04.07, 00:05
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka