redakcja.lodz 22.05.03, 11:10 Dziś mamy do Was taką oto prośbę: wypisujcie miejsca w Łodzi i województwie, w których na drogach można spotkać policjantów z radarami. Prosimy o w miarę dokładne opisy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixtlilto Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 11:20 Ale jak wypiszemy te miejsca to Niebiescy z szuszarkami znikną... ps. z moim opisem wstrzymam się do wieczora ;) muszę poczekać aż Bardziej Zorientowana Osoba wróci do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 11:31 Na Włokniarzy przy Pabianickiej "pod plakatem". Jak mnie kiedyś tam złapali, to nadawali przez szczekaczkę, że "zaraz zjeżdżamy spod plakatu". Odpowiedz Link Zgłoś
micin Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 11:32 Jak się wjeżdża do Łodzi- Pabianicką. Tam jest 40, a panowie czają się zupełnie niewidoczni na tym środkowym pasie zieleni, zasłonięci maxymalnie. Oj, capnęliby mnie tam już chyba ze dwa razy. Ale na całe szczęście- za każdym razem miałam przed sobą płatnika:-)))))) Swoją drogą, to czemu w Łodzi i okolicach tak rzadko kierowcy ostrzegają światłami przed radarem? Bardzo nieładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 18:22 Dokładnie rzecz biorąc szkieły czatują tam na jadących od Pabianic pod wiaduktem koło mostu na Nerze. Następny pewny punkt policyjnego cwaniactwa znajduje się na szosie Łaskowice - Pabianice, na ogół na odcinku między granicą Pabianic a światłami na skrzyżowaniu do Ksawerowa. Jest tam ograniczenie do 50 i zakaz wyprzedzania, a frajerskiej działalności sprzyja kilka osłoniętych krzakami pustych przestrzeni między posesjami. Podobnie szkiełów można się spodziewać na Maratońskiej za zakrętem w lewo (jadąc od Łodzi ku Lublinkowi). A co do mrugania, to nie podsumowuj Micinku wszystkich łodzian. Ja zawsze przed frajerstwem brać zmotoryzowaną ostrzegam;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 12:00 A redakcja to może chce wyścigi samochodowe urządzać i nie wie gdzie?. Nie proponuję na Smigłego Rydza ( zaraz za wiaduktem - na zakręcie ) - tam jest chyba ograniczenie do 50 i często ich tam widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Domyślam się o co Wam chodzi :-) 22.05.03, 12:03 Stoją b.często za wiaduktem na Brzezińskiej (ograniczenie do 40 km/h). Staram się być zasłonięty przez jakiegoś niezorientowanego "pilota", a potem szpula! Bo tam nie ma żadnego szczególnego zagrożenia - dwupasmowa jezdnia, skrzyżowanie z sygnalizacją, b.dobra widoczność. Powiem jeszcze gdzie NIGDY nie stoją - na Warszawskiej w okol.Centralnej (też do 40 km/h). Mimo że tam jest w pobliżu szkoła, przystanki tramwaju i autobusu, widoczność ograniczona wzniesieniem, przejście bez sygnalizacji. Miały miejsce już wypadki, w tym jedno śmiertelne potrącenie (ja o jednym wiem), także z dziećmi. Dzwoniliśmy kiedyś na policję - bez efektu (może nie po drodze im do McDonalda?). Tak więc drodzy kierowcy na Warszawskiej, po gładkim asfalcie i z górki, możecie "bezpiecznie" zasuwać stówą, tak jak robi to większość znających teren, łącznie z TIR-ami! Odpowiedz Link Zgłoś
bibus Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 12:42 Czasami można ich spotkać na Al. Włókniarzy w okolicach Lisciastej. Ps. Z przeczytanych wyżej wypowiedzi zauważyłem,że kierowcy też popełniają wykroczenia,ale co tam muszą czepiac się rowerzystów za najdrobniejsze złamanie przepisów a to,iż zasówa się "setką" gdzie dozwolone jest 40 to drobiazg. Prawda?? Ps.2.Przepraszam,że na tym wątku ale musiałem to napisac aby uswiadomić niektórym kierowcą że oni też popełniają wykroczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Śledzimy policję... IP: 212.191.169.* 22.05.03, 12:46 Na drodze z Łodzi do Piotrkowa Trybunalskiego, za Głuchowem, w miejscu, gdzie droga dwupasmowa zwęża się do jednopasmowej (za wiaduktem "donikąd). Ograniczenie do 60. Na drodze z Brzezin do Rawy, pierwsza wioska za Brzezinami, nie pamietam nazwy. Długi, prosty odcinek na terenie zabudowanym, często pierwsza mozliwość przyśpieszenia albo wyprzedzenia. W Emilii, miedzy Zgierzem a Ozorkowem, na odcinku, gdzie droga prowadzi przez las. Chowają sie w krzakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DiogenesPies Re: Śledzimy policję... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.03, 12:46 Stoją na Rąbieńskiej w okolicach Złotej Kaczki. Jest tam ograniczenie do 40km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Śledzimy policję... IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 16:55 Gość portalu: DiogenesPies napisał(a): > Stoją na Rąbieńskiej w okolicach Złotej Kaczki. Jest tam ograniczenie do 40km/h w różnych miejscach na Rąbieńskiej między traktorową a szczecińską - przy obydwu osiedlach i właśnie Z.K., ale ostatnio już dawno ich tam nie widziałem, bo w zimie to bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
tulka Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 12:47 Mozna ich spotkać tuż za tablicą "Łódź" wjeżdżając od strony Brzezin, jest tam taki wygodny zakręt i za nim zatoczka po lewej stronie. Ostatnio widzialam też polcjantów zbierających obfite zniwo na Brzezińskiej na wysokosci M1, po przeciwnej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAŚ Re: Śledzimy policję... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.03, 12:49 Polecam trasę do i z Tuszyna. CZASEM STOJĄ TAM 3 RADARY.WYKUPNE 50 ZŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QWER Re: Śledzimy policję... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.03, 12:56 Al Włokniarzy przy d.Kaliskim na wjeżdzie do poczty przed swiatłami i w okolicach Mc.Donalds na przeciwko Geanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaa Re: Śledzimy policję... IP: 212.69.77.* 22.05.03, 16:31 1.al.Włókniarzy przy poczcie koło dw. Kaliskiego 2.al. Włókniarzy między Wróblewskiego a Obywatelską 3.ul.Rydza - Śmigłego za Piłsudskiego w stronę Dąbrowy 4.al. Piłsudskiego za zjazdem do Tesco 5. al. Piłsudskiego przy stadionie Widzewa 6.al. Unii koło Fali 7.ul.Maratońska przy Wróblewskiego i na wiadukcie przy Waltera-Janke 8.ul. Waltera-Janke przy stacji CPN 9. al. Mickiewicza przy Centrum Filmowym (wieczorami) 10.ul. Strykowska przy Rogowskiej I pewnie przypomnę sobie jeszcze drugie tyle. Ale złapać mnie udało się tylko tym pierwszym - za to bardzo boleśnie ;-( Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Śledzimy policję... IP: *.tvsat364.lodz.pl 22.05.03, 16:51 Dość często stoją przy cmentarzu w Mileszkach. Na długiej prostej drodze jest ograniczenie do 40 i zbierają tam ładne żniwo, bo aż kusi nózka, kusi by przydepnąć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feliks Re: Śledzimy policję... IP: *.toya.net.pl 22.05.03, 20:03 Chowaja sie w krzakach na ul.Śląskiej, zaraz za skrzyżowaniem z ul.Kruczkowskiego(w kierunku Młynka) Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: 22.05.03, 20:20 Czas wbić kij w mrowisko... Czy szanowna redakcja nie uważa, że emitowanie miejsc "gdzie stoją z radarem" nie za bardzo służy temu by kierowców łamiących ograniczenie prędkości karać. Fakt łapówkarstwa wśród niebieskich to osobna sprawa, a argument, iż "skoro kierowcy będą wiedzieć że "tam" często stoją z suszarką spowoduje, iż zwolnią i będzie bezpieczniej" jest wg mnie postawą naiwną - taki "kierowca" i tak później przygazuje i bezpieczeństwa przestrzegać nie będzie... Domyślam się, iż większość "zmotoryzowanych" może uważać moje zdanie za... powiedzmy w ten sposób - "dziwne", ale tak uważam. Po to policja dostaje z budżetówki, żeby jeżdżących za szybko łapać, a z łapówkarstwem powinno się walczyć i tyle. PZDR Bibusa i wszytkich "zroweryzowanych" ;) oraz rozsądnych zmotoryzowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: 22.05.03, 20:32 unikorn napisał: > Czy szanowna redakcja nie uważa, że emitowanie miejsc "gdzie stoją z > radarem"[...] Może się czepiam, ale Redakcja nie napisała, że zamierza wydać "przewodnik, dla łamiących ograniczenie prędkości", na napisała również w jakim celu zbiera te informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Chyba nie zajarzyłeś! 22.05.03, 20:45 Właśnie o to chodzi, żeby było wiadomo gdzie stoją! Tradycyjnie, od lat, do tego najczęściej niepotrzebnie. I być może że dzięki tym informacjom (mam nadzieję że Gazeta zaplanowała wydrukowanie mapki), aby wyrobić plan mandatów: - będą radarować wszędzie, ale ze szczególnym uwzglednieniem nie swojej wygody tylko faktycznego zagrożenia - będą karać nie tylko za przekraczanie szybkości, i nie tylko kierowców Oczywiście byłoby najlepiej, gdyby ktoś po prostu rozliczał policję z poprawy bezpieczeństwa (spadek wypadków o X% - premie i awanse, wzrost o X% - degradacje, zwolnienia). Ale o tym to sobie można pomarzyć do czasu, aż drogą selekcji naturalnej (np. wśród przebiegających jezdnie obok przejść podziemnych) społeczeństwo tj.wyborcy odpowiednio wyewoluuje. Wtedy okazałoby się, iż policjanci doskonale wiedzą że zamiast "radarować" bardziej efektywne jest np. pilnowanie pieszych, sprawdzanie zardzewiałych wraków itd. Zresztą były badania w USA i Francji, okazało się że na dobrych drogach ograniczenia szybkości... zwiększają liczbę wypadków, bo kierowcy się dekoncentrują. A na złych są niepotrzebne, bo rozsądni i bez ograniczeń jadą wolno, a nierozsądnych nic nie jest w stanie powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
tulka Re: 22.05.03, 20:56 Abstrahując od celu niniejszej "sondy", to naiwne zalożenie, ze wiedząc gdzie stoją policjanci, kierowcy tam wlaśnie zwolnią, naprawdę się sprawdza. Nie w Polsce, niestety. Konieczne są tu wysokie i "nieuniknione" mandaty. Taki system z powodzeniem działa np. w Skandynawii. Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: 23.05.03, 13:57 Jadąć niedawno w kierunku południowo-wschodnim Polski na ponad 300-km trasie w 3 czy 4 miejscach zauważyłem atrapy radiowozów - takie blaszane atrapy bocznej części samochodu niebieskich z białym pasem. To ma skłaniać kierowców do zmniejszenia prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
janior Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 20:43 Na drodze do Łowicza we wsi Krępa przy przystanku. Prosta szeroka droga, domów prawie nie ma i 60km... Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Śledzimy policję... 22.05.03, 20:53 Łagiewnicka przed Sowińskiego (stają na ścieżce rowerowej, ale przecież cel uświęca środki!) Łagiewnicka w lesie ok. Pszczelnej Uniwersytecka przed Jaracza. Brzezińska w Nowosolnej. Wiączyńska. Wiadukt na Kopcińskiego (za zwężeniem). Wycieczkowa okol.Turystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Re: Śledzimy policję... IP: *.kappa.com.pl 23.05.03, 11:27 Napewno nigdy nie stali na Starogardzkiej gdzie jest 40 km/h a szaleńcy jadą i 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Re: Śledzimy policję... IP: *.kappa.com.pl 23.05.03, 12:07 Na Pabianickiej koło estakady jest mała podpucha. Ponieważ jadą od Pabianic jest ograniczenie wyprzedzania i szybkości do 40 km/h. Za mostem za Nerem odwołanie ograniczenia wyprzedzania ale nie odwołano szybkości. Tak więc 40km/h obowiązuje aż do ulicy Rudzkiej. Na drodze dwupasmowej nasi dzielni drogowcy ograniczyli szybkość. Ale tego nikt nie szanuje stąd radarowcy na tym odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELVIZ Re: Śledzimy policję... IP: *.mipro.pl 23.05.03, 13:29 ***Jadąc Obywatelską z Retkinii na Górną stoją przy wiadukcie 300 metrów przed Al. Włókniarzy. ***Jadąc Bandurskiego w kierunku Obywatelskiej stoją przy filarach tego wiaduktu (okolice Maratońskiej). ***Jadąc z Konstantynowa do Łodzi, stoją na Konstantynowskiej w lesie na przeciwko zajezdni tramwajowej. Odpowiedz Link Zgłoś