jasam 27.05.07, 17:30 Super że zmieniono koncepcję stylizowanego ogrodzenia. Konkurs może przynieść rewelacyjne pomysły. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skodabodzio Jak to co bedzie? 27.05.07, 18:10 Blaszane hale produkcyjne, bo orginalne wlasnie sa wyburzane... Wystarczy tam pojechac i obejzec z bliska. Glupie pytanie gazety, nie wiem jak mozna taki zenujacy artykul napisac, najpierw sie miesza z blotem inwestora ktory chce zainwestowac 500 mln $ w KM, a teraz wychwala innego, ktory w miejsce zabytkowych budynkow stawia blaszane hale. Szczyt hipokryzji. A muzeum KM to chyba multimedialne, beda pamiatkowe zdjecia jak te obiekty wygladaly przed wprowadzeniem sie LSSE Ha ha ha ha! Gdzie sa hipokryci przeciwni wiezowcom na KM? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Rewelacyjne pomysly... 27.05.07, 18:11 Jedz tam czlowieku i zobacz na zywo jak to wyglada i nie pitol glupot. Tam juz za pozno na rewolucyjne pomysly... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rewelacyjne pomysly... 27.05.07, 19:11 Skąd u Ciebie tyle jadu? Ile razy TY tam byłeś? Ile razy widziałeś Beczki Grohmana na żywo? Żenujący jesteś, aby zwracać uwagę Jasamowi, że nie wie o czym mówi. Skoro jesteś taki dobry w wertowaniu archiwum forum, to zobacz, co Jasam kiedyś pisał o ratowaniu Beczek i o budowie tych blaszanych hal. A Ty durniu jak nie potrafisz rozróżnić biadolenia nad rozlanym mlekiem (już wybudowane blaszaki za Beczkami), a planami postawienia szklanych wież dominuących nad cała okolicą, to trudno. Ale przestań w każdym wątku i w każdej dyskucji obrażać i dyskredytować wszystkich, którzy myślą nieco inaczej od Ciebie. DOŚĆ tego. Kim Ty w ogóle jesteś, aby rzucać co ruszpoważniejsze oskarżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Rewelacyjne pomysly... 27.05.07, 22:03 Hubar Daj spokój - nie warto z nim dyskutować. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 08:21 Skąd u Ciebie tyle jadu? Bo mnie boli glupota. Jestesmy najbardziej zapuszczonym duzym miastem w Plsce, brakuje kiasy na zabytki, brakuje pozadnych biur zeby byly pozadne miejsca pracy. Z reguly wszyscy tutaj zwalaja cale zlo na warszawe. Ale tu widac ze sie myla i to mocno. Owszem warszawa doklada swoje trzy grosze ale w duzym stopniu winni sa sami Lodzianie. W pryzpadku tego inwestora widac najbardziej. Opal chce zainwestowac 500 mln, wyremnontowac wiekszosc zabytkowych budynkow na KM, najwiekszy juz remontuje, stworzyc nowoczesne biuira w nowoczesnych wiezowcach, oddac spowrotem miastu caly kwartal KM nie jako zamknietego blokowiska czy ogrodzonych blaszakow ale jako czesc nowoczesnego miasta w ktorym stare w inteligentny sposob przeplata sie z nowym. We Wroclawiu, Poznamniu, Trojmiescie ludzie by podskakiwali pod sufit bo sa ku temu powody, a u nas cale tabuny osob lacznie z MKZ i WKZ protestuja, blokuja i oburzaja sie gadajac cos o spusciznie KM. Nic bym nie mowil, bo rozumiem ze KM jest unikalny gdyby nie jedna rzecz, a raczej dwie. 1. Krzykacze nie maja pomyslu co w zamian a kompleks jest w stanie Agonalnym. Oznacza to ze albo ten inwestor albo pewnie za pare lat nowy, ktory laskawie raczy nie wyburzyc elektrowni i moze kilku innych obiektow a na reszczie postawi bloki. 2. Krzykacze sa hipokrytami. No bo jak rozumiec zachwyty nad Barcinskim czy inwestorem z LSSE ktory skandalicznie wprowadza tandete na KM, a przy kazdej okazji atakowac Opala. Albo sie jest glupim, albo hipokryta albo reprezentuje sie interesy firm inwestujacych w tanie bloki w Lodzi dla ktorych Opal jest nie lada problemem. Dowopdem jest ten watek czy watek o barcinskim forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=33514568&v=2&s=0 Wiec bede walczyl z glupota na tym forum wytykajac hipokryzje i brak myslenia. Macie pecha. Bo mi zalezy na Lodzi i nie mam zamiaru przeprowadzac sie do Warszawy bo grupa osob ktora jeszcze nie wyrosla z PRLu nieswiadomie albo swiadomie blokuje rozwoj Lodzi > Ile razy TY tam byłeś? Ile razy widziałeś Beczki Grohmana na żywo? > Co to za ton. Jedz tam i zobacz jak to wyglada. Bo teraz sienbie osmieszasz "milosniku" Lodzi > Żenujący jesteś, aby zwracać uwagę Jasamowi, że nie wie o czym mówi. Skoro > jesteś taki dobry w wertowaniu archiwum forum, to zobacz, co Jasam kiedyś pisał > o ratowaniu Beczek i o budowie tych blaszanych hal. Bo nie wie co mowi. Jesli dla ciebie jasam to jakis guru to juz twoj problem. Dla mnie osoba ktora wypisywala glupoty 4 lata temu ze Apsys wyburzy stare budynki i postawi tylko galerie czy tak jak tutaj ze te wiezowce to koniec KM, a z drugiej strony zachwycajaca sie Barcinskim czy inwestycjami w LSSE jest ..... ( nie bede pisal by nie byc zbanowany) I bede to mu wytykal przy kazdej okazji, przy kazdej jego krytyce bede dawal linki do jego wypowiedzi o Barcionskim i LSSE, Manufakturze z zapytaniem, czy o taki KM (bloki i blaszaki) walczy. > A Ty durniu jak nie potrafisz rozróżnić biadolenia nad rozlanym mlekiem (już > wybudowane blaszaki za Beczkami), a planami postawienia szklanych wież > dominuących nad cała okolicą, to trudno. Moderator. Gdzie jest moderator? On swoich nie rusza... :D Ale przestań w każdym wątku i w każdej > dyskucji obrażać i dyskredytować wszystkich, którzy myślą nieco inaczej od > Ciebie. DOŚĆ tego. Kim Ty w ogóle jesteś, aby rzucać co ruszpoważniejsze oskarż > enia? Tepicielem glupoty, hipokryzji i zasciankowosci niektorych Lodzian. Wiem, boli cie to, bo gdybym pisal epitety pod waszym adresem to by nie bolalo ale jak sie uzywa fakty ukazujace glupote to jest to duzo bardziej bolesne. Zalezy mi na tym miescie i dlatego bede sie staral chocby w ten sposob zrobic cos dla niego, chroniac go przed takimi osobami jak jasam czy hubar i kilku innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Koniec dyskusji z ograniczonymi ludźmi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:49 Daj spokój, zakończ te dyskusje z ludźmi, którzy tylko cegłom hołdują. Już im dawno napisałem, że żaden budynek KM nie zostanie wyburzony, ale gadasz do nich jak do krowy, spływa po nich wszystko. Oni lubią zaścianek, przecież tu się urodzili, tu wychowali, czego od nich oczekujesz, świeżego spojrzenia na miasto i jego przeszłość? Oni nie są do tego zdolni! Zachować ruiny, to ich cel. Zrozumieć inwestora - nie zrozumieją nigdy. Zasady funkcjonowania miasta też. O miejscu miasta w kraju i chociaż EU nie mają pojęcia. A przecież w tym przypadku wieżowce, którym tak bardzo się sprzeciwiają, będą obok, na całkowicie pustym terenie i nawet to do nich nie trafia! Po co więc dalej prowadzić dyskusję!? Zauważ, że długo miastem rządzili właśnie tacy zaściankowi ludzie i gdzie jest Łódź? Na końcu stawki nawet za Bydgoszczą! Śląsk nas wyprzedził, Rzeszów! Tam postawili na odważne zmiany. U nas tylko blokować, blokować, nie dopuszczać, efekty mamy, wyjrzyj za okno. Żeby nie było, że Kropiwnicki jest cacy; euro przerżnął, wiele jego decyzji to kompromitacja, ale chociaż w jednym - w konsekwencji w kontaktach z Opalem należy mu się pochwała, kawał miasta odrodzi się. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Koniec dyskusji z ograniczonymi ludźmi. 28.05.07, 12:24 Widzisz, ocenianie niektórych osób na podstawie tej dyskusji jako przeciwników rozwoju Łodzi, to tak jakby Ciebie na podstawie tego jednego postu oceniać jako klakiera i największego zwolennika Kropiwnickiego. Nieźle sprawiedliwe, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Ale to nie jest tylko ta dyskusja 28.05.07, 13:17 To jest caloksztalt. Wszedlem w archiwum forum, wypisalem pare hasel i wyszlo ze pewne osoby czesto sie powtarzaja. I maja podobne zdanie, im wieksza inwestycja, bardziej ambitna i kontrowersyjna to sa bardziej przeciw. Za to inwestycje drobne, czesto duzo bardziej szkodzace miastu (LSSE, SGI Komfort itp.) juz ich nie raza, bo sa na lodzkim miernym poziomie. I o to chodzi Darkowi. Owszem, popierwales Manufakture, wiec bylbym hipokryta zarzucajac ci ze ze wszystkim jestes przeciw. Ale stajesz na glowie tutaj, i tak samo z Hiltonem. Za to podobalo ci sie SGI Komfort i chyba LSSE.Wiec o co chodzi? Przejzyjcie czasami na oczy. Czasami warto zaryzykowac, czasami warto cos poswiecic (tutaj iluzoryczne szanse na odbudowanie do pierwotnego stanu KM - iluzoryczne bo nie ma i nie bedzie inwestora, ktory wylozy na to konkrente pieniadze) dla czegos naprawde wielkiego jakim jest ten projekt. To jest szansa na skok cywilizacyjny Lodzi i podgonienie dystansu jaki nas dzieli od Wroclawia czy Poznania. Zawalimy sprawe to zapomnijmy ze w ciagu 20 lat uda nam sie te miasta dogonic. Przejdzie to i to w wersji z wiezowcami po ponad 100 metrwo (niemusza byc wszytskie, barnaba slusznie zauwazyl ze one za bardzo otaczaja elketrownie, ze lepiej byloby postawic ich mniej na pustym terenie wzdluz milionowej a nie wokol, wiec niech beda dwa moze trzy gora cztery, ale z wiezowcami, ktore beda symbolami odradzajacej sie Lodzi) i spokojnie jestesmy w pierwszej lidze polskich miast. Niektorzy urzednicy upra sie przy wsparciu lokalnych miernych srodowisk architektow i spadniemy do III ligi, bo nawet Bydgoszcz czy Kielce nas wyprzedza. Taka jest prawda "milosniku" Lodzi. Brakuje ci szerszego spojzenia na sprawe, ty widzisz tylko te wiezowce i tylko ta krzywde jaka one maja wyzadzic. A nie widzisz ze to jest jak wyciecie raka, ktory owszem jest bolesny, czasami oznacza u czlowieka utrate jakiejs czesci ciala ale jest niezbedne do dalszej egzystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ale to nie jest tylko ta dyskusja 28.05.07, 14:22 W przypadku Barcińskiego raz jeszcze Ci mówię, że na ówczesny stan wiedzy to była ciekawa inwestycja. Tak samo jak teraz mówisz, że czasem warto zaryzykować, zaufać inwestorowi - coś poświęcić. A jaki efekt tej naiwności niestety każdy teraz widzi. Ale to teraz, a nie wtedy! I bardzo proszę nie kwestionuj mojego "miłośnikowania" Łodzi. Już Cię proszę po wielokroć - CO TY dla tego miasta zrobiłeś. Bo argument, że nie szkodzisz i to wszystko, jest dość mizerny. Może troszkę zaryzykujesz, może się wychylisz i zaczniesz COŚ cokolwiek dla Łodzi robić? A pospieramy się nie na słowa a na czyny, co? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Jestes wybiorczy 28.05.07, 14:28 Moze i na owczesny stan wiedzy nie bylo wiadomo ale to co tam powstaje wiadomo przynajmniej od pol roku. Czemu tutaj czy z Hiltonem waczysz jak "lew", a tam po prostu luzik i olewamy.. To sie nazywa Hipokryzja. A co ty sie czepiasz z tym, co ja zrobilem. Na dzis udzielam sie na forum broniac projektow, ktore moim zdaniem moga byc duza szansa dla Lodzi. Zauwazylem, pewnie jak i ty, ze piszac tu mozna miec pewien umiarkowany wplyw na to co pisze GW. Dlatego szkodliwe dla miasta (moim zdaniem) poglady bede tempil z calym swoim zapalem. To jest moja cegielka. A twoja oprocz robienia zdjec jest jaka? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Jestes wybiorczy 28.05.07, 14:50 Może i masz rację, ale przyznać Ci jej nie zamierzam... bla bla bla Hilton jest paskudny i mi się nie podoba. Mogę mieć swoje zdanie, czy też wyzwiesz mnie od prostaków i każesz wynieść się do Zgierza? Czepiam się? Chcę wiedzieć, jakie to Ty masz osiągnięcia dla Łodzi. Choćby w małej skali. Czym poza gadaniem na forum starasz się zmienić panujący dookoła syf? Cokolwiek? Może prowadzisz strony internetowe promujące Łódź? A może masz inne inicjatywy na karku? Może Ty coś focisz i publikujesz promując Łódź? A może postarałeś się zmienić jakoś rzeczywistość dookoła Ciebie. Własnymi "rencami", ale nie WYŁĄCZNIE stukając w klawiaturę. Poza tym chciałbym Cię uświadomić, że od samego tego co napisze gazeta rzeczywistości się nie zmieni. Proponuję zatem ruszyć zadek sprzed monitora i zacząć coś robić dla naszej Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Jestes wybiorczy 28.05.07, 15:05 Czepiam się? Chcę wiedzieć, jakie to Ty masz osiągnięcia dla Łodzi. Choćby w > małej skali. Czym poza gadaniem na forum starasz się zmienić panujący dookoła > syf? Cokolwiek? Może prowadzisz strony internetowe promujące Łódź? A może masz > inne inicjatywy na karku? Może Ty coś focisz i publikujesz promując Łódź? A moż bla bla bla bla Poza tym chciałbym Cię uświadomić, że od samego tego co napisze gazeta > rzeczywistości się nie zmieni. Proponuję zatem ruszyć zadek sprzed monitora i > zacząć coś robić dla naszej Łodz Gazeta jest jednym z elementow, ktore moga ta rzeczywistosc zmieniac i dlatego trzbea jej "doradzac" by nie szla na manowce. To nie przypadek ze lodzki dodatek nie jest zbyt dobry. Lodz na tym traci wiecej niz ci sie wydaje. Zawsze to juz cos Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Jestes wybiorczy 28.05.07, 15:23 Cudny jesteś! Co zrobiłeś dla Łodzi PYTAM ponownie. Konkrety! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 12:22 skodabodzio napisał: > Skąd u Ciebie tyle jadu? > (...) Lodzianie. == Zgodzę się, że Łódź jest zaniedbana. Ale czy coś ma tu zmienić opluwanie innych, to już nie jestem zgodny. > W pryzpadku (...) z nowym. == Wszystko fajnie, tylko jedno i ciągle to samo ALE: te wieże zdominują nie tylko cały kwartał ale i całą okolicę - stąd taki sprzeciw. > 1. Krzykacze (...) bloki. == W obecnym czasie boomu inwestycyjnego nie znajdzie się inna koncepcja? Ty też nie masz pomysłu na KM, różnimy się tylko tym że Ty jesteś klakierem wieżowców na KM, a ja nie. > 2. Krzykacze (...) problemem. == Jakie zachwyty nad tymi paskudnymi blokami czy piekarnią? > Dowopdem jest ten watek czy watek o barcinskim > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=33514568&v=2&s=0 == Chyba dowodem na nieumiejętność czytania za zrozumieniem w Twoim wykonaniu. Wątek jest z grudnia 2005 i komentuje lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/547683.html Powiedz mi o wszechwiedzący, skąd wtedy można było przewidzieć, że wybudowane szostaną takie szkaradztwa? > Wiec bede walczyl z glupota na tym forum wytykajac hipokryzje i brak myslenia. == Sam ze sobą będziesz już walczył? > Macie pecha. Bo mi zalezy na Lodzi i nie mam zamiaru przeprowadzac sie do > Warszawy bo grupa osob ktora jeszcze nie wyrosla z PRLu nieswiadomie albo > swiadomie blokuje rozwoj Lodzi == Weź chłopie przestań. Strasznie prostackie i niesprawiedliwe są te Twoje próby polaryzacji tego konfliktu na Was - chcących rozwoju i na Nas - zwolenników zacofania. Chcesz walczyć z głupotą, to zacznij myśleć i nie stosuj takich głupich porównań. > Co to za ton. Jedz tam i zobacz jak to wyglada. Bo teraz sienbie > osmieszasz "milosniku" Lodzi == Ton osoby, która bywa tam dość często, ostatnio niespełna 24 godziny temu. A TY? Skoro się wypowiadasz tak arbitralnie, to może pochwal się kiedy naocznie widziałeś Beczki? > Bo nie wie co mowi. (...) walczy. == Człowieku, a czy Ty znasz Jasama, wiesz kim jest aby tak oceniać? Jasam zachwycał się realizacją Barcińskiego, lub blaszakiem za Beczkami? No nie ośmieszaj się już bez kresu. > Moderator. Gdzie jest moderator? On swoich nie rusza... :D == Żenada! Plujesz jadem dookoła, a gry raz nazwę Cie po imieniu to już raban. Tak, bądź forumowym męczennikiem. >Tepicielem glupoty, hipokryzji i zasciankowosci niektorych Lodzian. == Oho nie dość że męczennik to jeszcze przywódca krucjaty. >Wiem, boli >cie to, bo gdybym pisal epitety pod waszym adresem to by nie bolalo ale jak sie >uzywa fakty ukazujace glupote to jest to duzo bardziej bolesne. == Starasz się coraz bardziej aby ośmieszyć bez kresu hasełka które głosisz. >Zalezy mi na tym miescie i dlatego bede sie staral chocby w ten sposob zrobic >cos dla niego, == Skoro tak, to odpowiedz wszystkim co COKOLWIEK dla Łodzi uczyniłeś, aby tak mówić? Pochwal się, no proszę. >chroniac go przed takimi osobami jak jasam czy hubar i kilku innych == Wiesz co, nie ja bo za mało jeszcze zrobiłem, ale jak podważasz zasługi dla Łodzi kilku osób, to zaczynasz byś megaśmieszny. Bez inicjatyw wielu z tych osób, w Łodzi działoby się o połowę mniej. Uwierz, że Łodź byłaby o wiele uboższa. -- Nie Dzieciom Neo! Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 13:33 > Wszystko fajnie, tylko jedno i ciągle to samo ALE: te wieże zdominują nie tylko > cały kwartał ale i całą okolicę - stąd taki sprzeciw. Jezeli projekt bedzie z glowa to beda ladnym tlem, z bliska przy szklanych i lustrzanych elewacjach stara zabudowa swioetnie moze sie bronic. Wizualki to pokazuja. > W obecnym czasie boomu inwestycyjnego nie znajdzie się inna koncepcja? Ty też > nie masz pomysłu na KM, różnimy się tylko tym że Ty jesteś klakierem wieżowców > na KM, a ja nie. A co pojawil sie jakis chetny? Nie. W Lodzi jest jeszcze kilka ciekawych kompleksow niestety wciaz wiecej fabryk idzie pod spychacz niz do remontu. Jesli chcesz byc wiarygodny to wskaz inwestora, w innym przypadku po prostu nie przeszkadzaj. Przejdz sie na park Helenowski, fajna nieduza fabryka swietnie polozona, idealne miejsce na lofty, niestety idzie pod noz bo prawdopodobnie wlasciciel (chyba jakas firma) sie rozbudowuje i taniej jest na jej miejscu postawic blaszaka. I pewnie wszystko zgodnie z planem bo jesli nawet fabryka jest na liscie to pewnie jej stan pozwala na rozbiorke. I z czyms takim trzeba walczyc > Chyba dowodem na nieumiejętność czytania za zrozumieniem w Twoim wykonaniu. > Wątek jest z grudnia 2005 i komentuje > lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/547683.html Powiedz mi o wszechwiedzący, > skąd wtedy można było przewidzieć, że wybudowane szostaną takie szkaradztwa? A czy pozniej wszedles na ten watek albo zalozyles nowy by sie temu przeciwstawic? Nie. Wiec o czym mowisz, jestes wybiorczy i tyle. No chyba ze sie myle, jesli tak to prosze o link i zwracam honor > Weź chłopie przestań. Strasznie prostackie i niesprawiedliwe są te Twoje próby > polaryzacji tego konfliktu na Was - chcących rozwoju i na Nas - zwolenników > zacofania. Chcesz walczyć z głupotą, to zacznij myśleć i nie stosuj takich > głupich porównań. > Bo to wy sprawe sprowadzilisci do tych zlych wiezowcow maksymalnie ja upraszczajac, stosuje wasza taktyke, life is brutal, mi zalezy na tej inwestycji bardziej niz kiedys na Manufakturze Ton osoby, która bywa tam dość często, ostatnio niespełna 24 godziny temu. A TY > ? > Skoro się wypowiadasz tak arbitralnie, to może pochwal się kiedy naocznie > widziałeś Beczki? > Widzialem, dlatego twierdze i slusznie ze za beczkami stawiane sa blaszane g... Tuz za beczkami. Moge sie o skrzynke wodfki zalozyc. A nie wypowiadam sie arbitralnie tylko wbuijam do glowy co poniektorym bolesne fakty. Na dzien dzisiejszy naprzeciwko inwestycjki Opala, w LSSE wlasnie pod parking wyburzono pietrowy stary budynek i zrobiono miejsce pod parking. Nie wierzysz, jedz tam i cyknij foty, poki jeszcze jego blizniak blizej ulicy jeszcze stoi. > Człowieku, a czy Ty znasz Jasama, wiesz kim jest aby tak oceniać? Jasam > zachwycał się realizacją Barcińskiego, lub blaszakiem za Beczkami? No nie > ośmieszaj się już bez kresu. Nie znam ale umie uzywac komputera i opcji archiwum z forum. Zachwycal sie barcinskim, uwazal ze Apsys zrowna z ziemia kompleks poznanskiego i teraz tez wypisuje glupoty. Nie musze go znac by oceniac jego wypowiedzi ktore chyba sa najgorsze ze wszystkich tutaj piszacych. jasam napewno ma najmniej wyobrazni i najbardziej z was boi sie nowego. Jest kwintesencja tego, co opisal Darek > Żenada! Plujesz jadem dookoła, a gry raz nazwę Cie po imieniu to już raban. Tak > , > bądź forumowym męczennikiem. > Ja zadengo z was nie nazwalem ani razu Debilem albo cos w tym stylu... Tym sie roznimy. Moge was osmieszac, moge wam przypominac wasze stare watki, moge pisac ze wasze twierdzenia to glupoty ale od kretynow, debili, prostakow itp. was nie wyzywam Wiesz co, nie ja bo za mało jeszcze zrobiłem, ale jak podważasz zasługi dla > Łodzi kilku osób, to zaczynasz byś megaśmieszny. Bez inicjatyw wielu z tych > osób, w Łodzi działoby się o połowę mniej. Uwierz, że Łodź byłaby o wiele ubożs > za. Szczegoly prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 14:42 skodabodzio napisał: > Jezeli projekt bedzie z glowa to beda ladnym tlem, z bliska przy szklanych i > lustrzanych elewacjach stara zabudowa swioetnie moze sie bronic. Wizualki to > pokazuja. == Projekt już teraz nie jest z głową. Najpierw projekt, a dopiero później decyzja odnośnie zagospodarowania przestrzennego? Gdzie tu głowa? >A co pojawil sie jakis chetny? Nie. W Lodzi jest jeszcze kilka ciekawych >kompleksow niestety wciaz wiecej fabryk idzie pod spychacz niz do remontu. >Jesli chcesz byc wiarygodny to wskaz inwestora, w innym przypadku po prostu nie >przeszkadzaj. == Zrozum to raz jeszcze!! KM jest jedyny taki w skali co najmniej ogólnopolskim. Nie porównuj go do innych fabryk w Łodzi. >Przejdz sie na park Helenowski, fajna nieduza fabryka swietnie > polozona, idealne miejsce na lofty, == Zgadzam się, sam to napisałem na tamtym wątku. >niestety idzie pod noz bo prawdopodobnie >wlasciciel (chyba jakas firma) sie rozbudowuje i taniej jest na jej miejscu >postawic blaszaka. I pewnie wszystko zgodnie z planem bo jesli nawet fabryka >jest na liscie to pewnie jej stan pozwala na rozbiorke. I z czyms takim trzeba >walczyc == Masz jakieś wiarygodne informacje poza domysłami? Swoją drogą z przyjemnością się tam przejadę. > A czy pozniej wszedles na ten watek albo zalozyles nowy by sie temu > przeciwstawic? Nie. Wiec o czym mowisz, jestes wybiorczy i tyle. No chyba ze > sie myle, jesli tak to prosze o link i zwracam honor == Moje życie nie ogranicza się tylko do forum internetowego. > Bo to wy sprawe sprowadzilisci do tych zlych wiezowcow maksymalnie ja > upraszczajac, stosuje wasza taktyke, life is brutal, mi zalezy na tej > inwestycji bardziej niz kiedys na Manufakturze == Aha, przynajmniej wiadomo jakimi wartościami się kierujesz. > Tuz za beczkami. Moge sie o skrzynke wodfki zalozyc. A nie wypowiadam sie > arbitralnie tylko wbuijam do glowy co poniektorym bolesne fakty. == Ale z czym do ludzi? Czy gdzieś widzisz lub widziałes tu zachwyty nad tym co się wyprawia za Beczkami? >Na dzien >dzisiejszy naprzeciwko inwestycjki Opala, w LSSE wlasnie pod parking wyburzono >pietrowy stary budynek i zrobiono miejsce pod parking. Nie wierzysz, jedz tam i >cyknij foty, poki jeszcze jego blizniak blizej ulicy jeszcze stoi. == Możesz konkretniej mówić? Inwetycją Opala są już nawet pikne bloki po WC Destrakcjion >Nie znam ale umie uzywac komputera i opcji archiwum z forum. >Zachwycal sie barcinskim, uwazal ze Apsys zrowna z ziemia kompleks poznanskiego >i teraz tez wypisuje glupoty. Nie musze go znac by oceniac jego wypowiedzi >ktore chyba sa najgorsze ze wszystkich tutaj piszacych. jasam napewno ma >najmniej wyobrazni i najbardziej z was boi sie nowego. Jest kwintesencja tego, >co opisal Darek == Gdybym Cię oceniał tylko na podstawie forum, stwierdziłbym że jesteś płytkim człowiekiem o małych horyzontach. Ale jakoś daleki jestem, od oceniania osób tylko na podstawie wypowiedzi na forum. Poza samym pisaniem cenię też, a może przede wszystkim czyny. > > Żenada! Plujesz jadem dookoła, a gry raz nazwę Cie po imieniu to już raba > n. > Tak == Brak dystansu czy małostkowość? >Ja zadengo z was nie nazwalem ani razu Debilem albo cos w tym stylu... Tym sie >roznimy. == Różnimy się tym złociutki, że poddajesz pod wątpliwość nasze zamiłowanie do Łodzi. Możesz mnie nazywać głupcem, w prost lub pośrednio, to jestem w stanie przeboleć z ust takiego forumowego gaduły jak Ty. Ale jeśli mówisz że jestem przeciwko Łodzi, to jakbyś mnie wyzwał od najgorszych. > Szczegoly prosze. == Właśnie szczegóły prosimy! Co TY ZROBIŁEŚ dla Łodzi, aby oceniać i wymagać od innych? Szczególy proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 15:02 > Projekt już teraz nie jest z głową. Najpierw projekt, a dopiero później decyzja > odnośnie zagospodarowania przestrzennego? Gdzie tu głowa? > Niestety zyjemy w takim kraju ze to jest standard. To co, nie ma planu nie ma projektu? I co dalej maja lezec gruzy? Sorry to ja wole juz tak jak teraz, jest projekt i wystepuje sie o warunki zabudowy i negocjuje detale. Oby MKZ dorosl do tego i potrafil wspolnie z inwestorem pojsc na kompromis. Niech wezmie barnabe na doradce... ;) > Zrozum to raz jeszcze!! KM jest jedyny taki w skali co najmniej ogólnopolskim. > Nie porównuj go do innych fabryk w Łodzi. > jest to na dzis glownei sterta gruzu i ruin na ktroych nie ma chetnych nieliczac developerow chcacych stawiac tam bloki, "przemyslowcow" chcacych stawiac tam blaszane hale i Opala. Opal przy pozostalych jawi sie jak swiety mikolaj albo gwiazdka z nieba. Po drugie zrozum, miasta nie stac na wylozenie pieniedzy i zrobienie z tego skansenu czy zabytkowej dzielnicy, zreszta przy zbudowaniu sasiednich blokow i tak by to sie mijalo z celem. Nie ma tez inwestora filantropa, ktory by odnowil fabryki i nie chcial zrobic nic wiecej. A wiec jak mam do wyboru blokowisko albo elegnackie wiezowce to wole to drugie. Po trzecie ogrom inwestycji. 500 mln $, to jest jakies 400 mln Euro. Wiecej niz Lodz dostanie z funduszy EU na lata 2007 - 13. Tego nie mozna ot tak przepuscic kolo nosa, bo beda wiezowce a one sa afe. Life is brutal, Lodz potrzebuje tej inwestycji jak powietrza a ze nie jest idealna? Mogla byc gorsza. Duzo gorsza a lepsza trudno mi na dzis sobie wyobrazic. No moze poza tym, ze inwestor postawilby dokladnie to samo ale w miejscu Norbelany. Ale czy to az o tyle wiecej? Nie robmy z pozostalosci KM osmego cudu swiata bo nim nie jest Wreszcie co do porownywania do innych fabryk w Lodzi, dlaczego mam nie porownywac? Szczegolnie pozostalosci po budynakch ktore sa na tym kwartale? Bez przesady. Masz jakieś wiarygodne informacje poza domysłami? > Swoją drogą z przyjemnością się tam przejadę. > Zakladam ze sprawa jest legalna a legalnie taka fabryke mozna zburzyc jesli stan zagraza zawaleniu albo nie jest na liscie. Oczywiscie chyba mimo wszystko do tego jest potrzebna zgoda konserwatora, choc tu moge sie mylic. Jesli tak to tu widac, ze konserwator nie jest odpowiednia osoba na odpowiednim stolku Ale z czym do ludzi? Czy gdzieś widzisz lub widziałes tu zachwyty nad tym co si > ę > wyprawia za Beczkami? Jasam ktory zalozyl ten watek > Możesz konkretniej mówić? Inwetycją Opala są już nawet pikne bloki po WC > Destrakcjion Jeden z glownych wjazdow do LSSE. Niedaleko strazy. Miedzy kilinskiego a przedzalaniana. jedz, zobacz, cyknij foty i zrob (i slusznie) raban. > Różnimy się tym złociutki, że poddajesz pod wątpliwość nasze zamiłowanie do > Łodzi. Możesz mnie nazywać głupcem, w prost lub pośrednio, to jestem w stanie > przeboleć z ust takiego forumowego gaduły jak Ty. Ale jeśli mówisz że jestem > przeciwko Łodzi, to jakbyś mnie wyzwał od najgorszych. Po prostu wam pokazuje ze nie zawsze dzialacie zgodnie z interesem Lodzi. Nie pisze o pobudkach. Moj kuzyn chcial naprawy Polski i zaglosowal na PiS. I go teraz wysmiewam ale to nie znaczy ze nie chcial dobrze. Zreszta sam teraz po czasie widzi ze mialem racje. To samo jest tutaj. Właśnie szczegóły prosimy! Co TY ZROBIŁEŚ dla Łodzi, aby oceniać i wymagać od > innych? Szczególy proszę. Ja sie Ciebie pytam bo ty ciagle chcesz ode mnie uslyszec co zrobilem. Wiec sie ciebie pytam co ty zrobiles. Nalezy mi sie odpowiedz skoro ty podjales temat Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 15:22 Rewelka jesteś! Na moje pytanie nie odpowiadasz, a mnie zarzucasz że nie odpisuję Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 16:03 >> Czy gdzieś widzisz lub widziałes tu zachwyty nad tym co się >> wyprawia za Beczkami? > > Jasam ktory zalozyl ten watek Fachowcu od internetu i forum. 1. Jasam nie założył wątku tylko jako pierwszy dopisał komentarz do artykułu. 2. Jasam nie zachwyca się blaszakami, a jedynie zmianą koncepcji wykorzystania beczek - ponieważ był juz wybrany projekt na "stylizowane" ogrodzenie wzdłuz Targowej - a teraz jest szansa na ciekawsze zagospodarowanie tego obszaru. 3. Jeśli rzeczywiście potrafisz korzystać z archiwum forum, to możesz znaleźć kilka konkretnych działań Jasama w sprawie ŁSSE i KM. Ale ty znajdujesz tylko wątki o z góry założonych treściach. Czytaj ze zrozumieniem - walczący o rozwój Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 15:49 skodabodzio napisał: >> Żenujący jesteś, aby zwracać uwagę Jasamowi, że nie wie o czym mówi. > Bo nie wie co mowi. > Dla mnie osoba ktora wypisywala glupoty 4 lata temu ze Apsys wyburzy stare > budynki i postawi tylko galerie czy tak jak tutaj ze te wiezowce to koniec > KM, a z drugiej strony zachwycajaca sie Barcinskim czy inwestycjami w LSSE > jest ..... ( nie bede pisal by nie byc zbanowany) I bede to mu wytykal przy > kazdej okazji, przy kazdej jego krytyce bede dawal linki do jego wypowiedzi o > Barcionskim i LSSE, Manufakturze z zapytaniem, czy o taki KM (bloki i > blaszaki)walczy. Jeśli jeszcze raz skłamiesz szkalując moją opinię wyciągnę konsekwencje prawne. Jestem znany większości foumowiczów i nie muszę im tłumaczyć się z Twoich bezsensownych zarzutów. Ale nie pozwolę, aby jakis rozemocjowany "forumowicz", który pojawił się ze swoją miłością do Łodzi wraz z dyskusją o inwestycji Opala (ot, taki przypadek) - wymyślał pomówienia na temat mojego zangazowania w sprawy Łodzi. Nawet jeśli zostawiasz kropki w określonym kontekście - zakładasz obrażenie określonej osoby. Zajmij się dyskusją merytoryczną i broń swoich idei. A jeśli nie masz argumentów - porozmawiaj z mądrzejszymi w temacie. Ale nie obrażaj uczestników forum. Internet jest wypowiedzią publiczną i pamiętaj, że nie jest się anonimowym. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 16:08 sluchaj kolego Ja nie wypisuje farmazonow, nie strasze itd. Po prostu bede zamieszczal linki do twoich wypowiedzi sprzed tygodnia, miesiaca a moze lat. I jakie w takim razie mozesz konsekwencje prawne wobec mnie wyciagnac? Ze uzywam archiwum? No bo jesli pisze ze 4 lata temu pisales ze manufaktura po zbudowaniu galerii handlowej wyburzy reszte to sie myle z prawda? Tu masz link. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=6139780&v=2&s=0 i moze zacytuje twoje slowa, bo to mi chyba wolno: "Takie mam wrażenie z powyższej dyskusji. Argument "za" nowoczesnym handlem w Łodzi nie spowoduję remontu kapitalnego zabytkowych fabryk. Te same osoby czasem sobie przeczą. Skoro nie ma wiary (i realnych widoków) w odnowienie 2 fabryk wdłuż Ogrodowej - to właściciel nie pozwoli na śmietnik w otoczeniu superGalerii i po uzyskaniu stosownych ekspertyz - wyburzy je. Czy to będzie rzeczywiście to o co chodziło łodzianom myśląc o uratowaniu Poznańskiego ? Od roku (!!!) niem żadnych wiarygodnych (!!!) informacji o planach zagospodarowania tych fabryk. Jedyne co wiadomo - to to, że nie ma złożonych wniosków o pozwolenia budowlane. Więc oglądając po raz setny makietę i projekt - mam nadal pytanie : Czy to będzie rewitalizacja kompleksu Poznańskiego czy budowa na tym terenie nowoczesnego centrum handlu i rozrywki. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Kto może wiarygodnie odpowiedzieć ? pozdr." Kto to pisal? A kto zaczal ten watek tym zdaniem? "Super że zmieniono koncepcję stylizowanego ogrodzenia. Konkurs może przynieść rewelacyjne pomysły. Brawo." Jakie rewelacyjne pomysly? jesli rzeczywiscie jestes milosnikiem Lodzi to dobrze wiesz ze w przypadku tej inwestycji juz sie nic uratowac nie da. No moze poza bramom. Nie mam ci zamiaru wmawiac rozmnych rzeczy czy oskarzac. jedynie bede ci przypominal linkami do TWOICH wypowiedzi, ze kiedys w sprawie manufaktury pisales podobnie i podobnymi epitetami obdzielales oponentow oraz ze jestes wybiorczy, jak to pokazuje przyklad z LSSE. Owszem w tym przypadku potem w tym watku zainteresowales sie sprawa i zauwazyles dziwne sprawy dalej ale twoje pierwsze zdanie otwierajace ten watek brzmi: "Super że zmieniono koncepcję stylizowanego ogrodzenia. Konkurs może przynieść rewelacyjne pomysły. Brawo." Co biorac pod uwage co zrobil juz ten inwestor jest smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 16:28 Gdybyś interesował się sprawami Łodzi trochę dłużej niż dopiero od czasu promocji inwestycji Opala to byś wiedział że: 1. Wielokrotnie powodowałem zainteresowanie mediów i społeczeństwa dewastacją terenów ŁSSE (od 1999 roku) - co mozna znaleźć chociażby w archiwum Gazety i Forum ( czy też skarga w Ministerstwie Kultury). 2. Inwestycja Dakri - toczy się i nic juz nie jestem w stanie zrobić. Miasto i ŁSSE ekonomiczna uznali za najważniejsze efekty ekonomiczne. 3. Gdybyś interesował się Łodzią rok wcześniej to widziałbyś na łamach Gazety wizualizacje ogrodzenia - jakie zaplanowano przy beczkach. Więc powtórzę - Brawo - że ktos zajmie się zmianą koncepcji zagospodarowania terenu pomiędzy Dakri i ulicą, bo to otwiera drogę do powalczenia o lepszy widok najbliższego otoczenia beczek. 4. Odnośnie APsysa - akurat Twój cytat jest mało trafny, bo był pisany, gdy inwestor coraz to zwiększał powierzchnię hipermarketu a nie przedstawiał realiów zagospodarowania obiektów przemysłowych. I ówczesne głosy wołające o zachowanie zabytków - miały swój udział w dzisiejszych proporcjach. Co i tak jest zupełnie inną koncepcją niż była zapowiadana na konferencji, którą robiłem w 1998 roku, gdzie po raz pierwszy przedstawiono publicznie plany wówczas "Nowego Światu". Facet odpuść sobie hasło jasam. Ja nie zamierzam z Tobą dłużej dyskutować i nie będę wnikał z czego wynika Twoje "wielkie" zaangażowanie od tygodnia w rozwój Łodzi. Mogłoby okazać się nieciekawe. Natomias jeśli będziesz nadal powtarzał, że promowałem blaszane budynki w ŁSSE czy inne blokowiska w okolicy - zostaniesz oskarżony o publiczne pomówienie mojej osoby. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Rewelacyjne pomysly... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:01 Offtopicznie: > Miasto i > ŁSSE ekonomiczna uznali za najważniejsze efekty ekonomiczne. To nie miasto uznało i nie ŁSSE uznała za najważniejsze efekty ekonomiczne. Wstawianie dzisiejszej działalności produkcyjnej w zabytki to po prostu próba godzenia ognia z wodą. To częste twierdzenie Marka Janiaka, ale tylko można podpisać się pod nim. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Rewelacyjne pomysly... 28.05.07, 19:21 > Wstawianie dzisiejszej działalności produkcyjnej w zabytki to po prostu próba > godzenia ognia z wodą. To częste twierdzenie Marka Janiaka, ale tylko można > podpisać się pod nim. Niestety. Projekt Tuby II był uzgadniany z WKZ B. Podgarbim - gdy juz było głosno o degradowaniu przestrzeni np. wielkim białym blaszakiem. WKZ zaprosił grono konsultacyjne, aby nie byc wrogiem inwestorów. Więc inwestor przyniósł projekt z dużym nawiązaniem do ceglanych murów. Zgodę dostał. W trakcie budowy - tych elementów ubywało i ubywało. I dopiero chyba przed odbiorem uzupełniał te ceglane słupy, bo tym razem ktoś wymagał zgodności z zatwierdzonym planem. Ale przewidywano machnięcie ręką na odstępstwa wizualizacyjne. Jak na razie tylko drukarnia zadbała o obiekt zabytkowy. A swoją drogą - projekty do strefy robili łodzianie i nie przeszkadzało im postawienie tam wielkiej hali z białej blachy czy budynek DrPernera, którego dostosowano do otoczenia robiąc metrowy murek na dole elewacji. Sami sobie zmieniamy krajobraz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump ŁSSE IP: *.toya.net.pl 29.05.07, 16:36 ...czynnik ekonomiczny wzioł górę bo w latach 90" były inne priorytety i problemy gospodarcze-niezapominajcie o tym!!!!, wtedy 1-dno nowe miejsce pracy było na wage złota!...teraz koniunktura sie zmieniła -mamay pełne portfele- to możemy sobie wybrzydzać. Prawdą jest że taki "ośrodek gospodarczy" powinien być ulokowany na obrzeżach miasta no ale popełnoono błąd i nikt i nic już tego nie zmieni :( Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: ŁSSE 29.05.07, 22:16 Masz rację. Tylko mam pewien żal do "egzekwowania" planów przez ŁSSE. Skoro te zabytki są "odkupione" miejscami pracy - to czy kto robi rozliczenia - zapowiadane miejsca pracy a faktycznie zrealizowane. Czy czasem inwestorzy grają ŁSSE na nosie ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: ŁSSE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 00:06 > Skoro te zabytki są "odkupione" miejscami pracy - to czy kto robi rozliczenia - > zapowiadane miejsca pracy a faktycznie zrealizowane. Czy czasem inwestorzy graj > ą > ŁSSE na nosie ? Oczywiście, że robi się rozliczenia. I to bardzo szczegółowe. Tony papieru na to idą i sam nawet potrafię produkować takie papiery:) I oczywiście, że inwestorzy grają na nosie. W ogóle temat "miejsc pracy", "tworzenia miejsc pracy" i "tworzenia nowych miejsc pracy" jest wdzięcznym (i zabawnym) tematem. A Dakri jest tu jeszcze wdzięczniejszym przypadkiem do analizy. Znacie tą bajkę? To posłuchajcie. Dakri wchodząc do strefy na pewno miała jakiś zobowiązania co do tworzenia miejsc pracy i założe się, że się wzorowo wywiązuje. Wierze nawet, że raporty są rzetelne. A realia? No cóż... Dakri produkuje pieczywo jak i półprodukty do wyrobu pieczywa wypiekanego np. w łódzkich supermarketach. Ponieważ korzysta ze zwolnień podatkowych jej wyroby są na rynku bardziej konkurencyjne niż wyroby np. lokalnych piekarzy, którzy nie korzystają z dobrodziejstw strefy. Dakri jako piekarnia jest dobrym przykładem na absurdy stref ekonomicznych ponieważ produkuje wyrób konkurujący bezpośrednio na rynku lokalnym. A ile więcej byłoby piekarń na mieście gdyby konkuencja nie była zakłucona? Można się tylko pobawić w wyliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: ŁSSE 30.05.07, 00:59 > Można się tylko pobawić w wyliczenia. Zainwestowanych kapitałów w ŁSSE - łatwe Nowe miejsca pracy - łatwe straty klientów przez wytwórców lokalnych - tu juz będzie się robiło wszystko aby takie analizy nie powstawaly. Bo przecież skąd wiemy, że upadek piekarni np. na Bednarskiej był spowodowany przez Dakri - a moze piekarz nie potrafił dobrze wypiekać, albo brakowało mu mąki, albo ..... ? Statystycznie mozna wiele. I masz rację że lokalna władza, która musi wykazac się efektami w trakcie kadencji, bardzo często nie jest zainteresowana zrównoważonym rozwojem lokalnym - woli medialne "wydmuszki" typu Dakri czy drapacze. To może stworzyć trampolinę do następnej kadencji. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: ŁSSE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:01 > Nowe miejsca pracy - łatwe Wyliczenia bezsensowne można zrobić łatwo (nawet bardzo łatwo) ale sensowne już nie. Przez "nowe miejsca pracy" należy zapewne rozumieć etaty, które nie powodują spadku zatrudnienia gdzie indziej. Więc zabawa w "nowe miejsca pracy" ma praktycznie wymiar zupełnie medialno-propagandowy. W gospodarce występują nieustanne zmiany więc ocena czy nowy etat w firmie x SPOWODOWAŁ likwidację etatu poza firmą x to ciekawe zadanie ale dla studenta ekonomii. > tu juz będzie się robiło wszystko > aby takie analizy nie powstawały Sam robię wszystko żeby takie analizy nie powstawały. Stąd ten "post edukacyjny". Szkoda czasu ludzi i pieniędzy (zazwyczaj) podatników na takie bzdury. > Bo przecież skąd wiemy, że upadek piekarni np. > na Bednarskiej był spowodowany przez Dakri No właśnie nie wiemy. Dlatego ta analiza skutków ma wątłe podstawy. Ale w przypadku Dakri możemy wnioskować na podstawie różnic w konkurencyjności podmiotów. (I tylko na podstawie tego.) I Dakri i inne piekarnie produkują na rynek lokalny. Dakri jest uprzywilejowana więc więcej osób korzysta z wyrobów Dakri. A ponieważ popyt na chleb jest względnie stały to ten wzrost sprzedaży Dakri odbywa się NAJPRAWDOPODOBNIEJ kosztem innych piekarni. I to nie tylko piekarni istniejących ale zlikwidowanych a nawet tych, które nie powstały. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Rewelacyjne pomysly... 29.05.07, 10:56 Nie wiem kim jestes, dla mnie jeses forumowiczem jasamem ktory atakuje bezpardonowo wanzego inwestora w Lodzi, tym samym jasamem, ktory atakowal 4 lata temu innego waznego inwestora w Lodzi, nie wazne czy zmieniles potem zdanie czy nie, faktem jest ze jak pojawilo sie info o pozwoleniu na budowe dla manufaktury forumowicz jasam pisal, ze Apsys prawdopodobnie zburzy zabytkowe budynki albo zostawi je samym sobie. I bede ci to przypominal w kazdym momencie kiedy bedziesz wpodobny sposob atakowal Opala jak kiedys Apsysa. Bede w ten sposob pokazywal ze juz raz w podobnej sprawie myliles sie i to bardzo i prawdopodobnie i tu sie mylisz. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Rewelacyjne pomysly... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:54 > forumowicz jasam pisał, ze Apsys prawdopodobnie zburzy zabytkowe > budynki albo zostawi je samym sobie. I bede ci to przypominal w kazdym momencie [...] > juz raz w podobnej sprawie myliles sie. Tak, przewidywania jasama były NIETRAFNE. (Choć jak sam piszesz zastrzegał, że budynki będą "prawdopodobnie" zburzone. Ale, ale... Logicznie musisz dopuścić, że jasam mógł SAM BYĆ SPRAWCĄ nietrafności swoich prognoz:) Możliwe, że była to po prostu samo destrukcyjna przepowiednia (odwrotność samo spełniającej przepowiedni). Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Rewelacyjne pomysly... 29.05.07, 22:20 Dzięki, że są tu też myślący. Jakie były wówczas możliwości oddziaływania na inwestora ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Rewelacyjne pomysly... 30.05.07, 08:27 a co nie udalo sie zablokowac i zla manufaktura powstala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Rewelacyjne pomysly... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 16:29 skodabodzio napisał: > a co nie udalo sie zablokowac i zla manufaktura powstala... Odwrotnie być może udało się zablokować złe pomysły w związku z czym Manufa powstała lepsza niż BY powstała gdyby nie to blokowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 27.05.07, 18:52 Mam tylko nadzieję, ze projekt który wygra nie będzie "wystawał" sponad bramy. Że nie wtrążoli się ttam żadne drugie piętro ze szkła czy stali... Niech zostanie to na tym poziomie. Niech góruje nad otoczeniem portal z beczkami, a reszta pozostanie na poziomie parteru! (tak, wiem że i tak blaszak będzie wystawał) Odpowiedz Link Zgłoś
nefnet Co będzie jednak z łódzkimi piekarzami i cukiernik 27.05.07, 18:55 Pan Andrzej był szefem ŁSSE, wpuścił tam firmę Dakri-bis, teraz jest w niej dyrektorem. Jeśli z korzyścią dla Łodzi, to bardzo dobrze. Do tej pory akurat w tej branży (piekarsko-cukierniczej) było bardzo wiele zakładów, pieczywa na rynku łódzkim nie brakuje, konkurencja jest duża. ŁSSE mogłaby wchłonąć firmy, które wypełnią lukę na przemysłowej mapie Łodzi, a nie będą kosić konkurencję. po uruchomieniu tego giganta piekarsko-cukierniczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guniver Beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 19:30 Żenujący artykuł - ani słowa o tym, że wcześniej wyburzono tam budynek wpisany do rejestru zabytków, popełniono więc przestępstwo, za które nie został nikt pociągnięty do odpowiedzialności. Takim ludziom nie można wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Beczki IP: *.toya.net.pl 27.05.07, 19:39 Niestety to już chyba 4 rok z rzędu kiedy znowu pada obietnica tej firmy iż zrobi remont.Pomysł jest ciekawy ale kiedy będzie realizacja skoro dopiero firma szuka najlepszego planu, zanim parę projektów ktoś im podsunie zanim wybiorą to może za rok coś się zacznie, żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Smutne IP: *.toya.net.pl 27.05.07, 20:09 wydaje mi sie że nad BECZKAMI "wisi" jakieś straszne fatum. inwestycja która miała być jedną z pierwszych w ŁSSE ciągnie sie w nieskończoność. po zachowaniu inwestora widać że tak na dobrą sprawę sam nie ma pomysłu na ten wielki skarb w którego wszedł posiadanie, i mimo pozornych ruchów z jego strony w tym temacie pewnie długo poczekamy na efekt końcowy :( .....prawdą jest równiez że, to co wybudowano za beczkami woła-dosłownie WOŁA- o pomste do nieba! oj szkoda szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Smutne 27.05.07, 21:15 Smutne jest to jak "tanio" sprzedano to miejsce (i nie chodzi tu o wymiar finansowy a tego co tam poswstaje), z jednej strony chwiali się że to jedna z wizytówek przemysłowej Łodzi, "Brama" wyjątkowy zabytek a z drugiej strony za murami powstaje ... piekarnia i to jeszcze o konstrukcji blasznej.Jak przystało na Łódź totalna tandeta i brak samku z zerowym poszanowaniem własnej przeszłości(przykłady rewitalizacji przez ŁSSE juz są .. żal patrzeć.) Przepraszam bardzo, ale czy w całym mieście nie ma lepszego miejsca na postawienie jakieiś tam piekarni czy musi to być akurat jeden z najlepszych terenów w pobliżu centrum i to w dodatku na KM??? Odpowiedz:Tak! muzemu miejsca bo wszystko wskazuje na to, że tylko zdjęcia bedą obrazowały klimat tej części Łodzi.. Księżego Młyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hara ja bym tam walnal hipermarket i szklany biurowiec IP: *.toya.net.pl 27.05.07, 20:47 mniammm Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 27.05.07, 22:18 Mam nadzieję, że Ośnicki jako praktyk strefy - rzeczywiście doprowadzi sprawę do końca i nie skończy się na jakichś tam pseudo-murkach, an które zgodę dostało Dakri. Dakri prawdopodobnie w warunkach inwestycji nie ma terminu realizacji prac konserwatorskich. Zatrudnili konserwatora - ale jak widać grzeje stołek. Nawet nie przygotował projektu na dofinansowanie ze ZPORR. A mogli mieć szanse. Składali wnioski do SPO WKP na inwestycje w maszyny. Poprzednio Pyka "zakładał" stowarzyszenie ratowania beczek - ale zakończył na konferencji prasowej. Moze teraz będzie lepiej. A na protest o wyburzeniach wbrew zapisom miejscowego planu zagospodarowania (Rada Miasta i Nadzór Budowlany) - po prostu dopasowano zapisy do planów inwestora, tłumacząc że stan hal shedowych zagrażał zawaleniem. Władze Łodzi znalazły nieprecyzyjnośc zapisu - przyjmując interpretację, że jest możliwość wyburzenia. Od początku tłumaczono że nadrzędne jest zachowanie w tym obszarze funkcji produkcyjnej i nowe miejsca pracy, a gdzieś na końcu dopiero wygląd nowych fabryk. Nowa hala przy Tubie też była poprawiana i dokładano elementy ceglane. Długie opowieści. To konsekwencje wsadzenia tam ŁSSE "dla ratowania zabytków". Tak kiedyś ratowała zabytki ekipa Pęczaka - założenie miało jakieś elementy racjonalności, że biznes zadba o zabytki. Realia natychmiast wywróciły całą koncepcję. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:22 > Nawet > nie przygotował projektu na dofinansowanie ze ZPORR. A mogli mieć szanse. > Składali wnioski do SPO WKP na inwestycje w maszyny. SPOWKP a ZPORR do dwie zupełnie różne bajki. Kompletnie nie zgadzam się z pogąldem, że "mogli mieć szansę". Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 28.05.07, 14:33 > SPOWKP a ZPORR do dwie zupełnie różne bajki. Kompletnie nie zgadzam się z > pogąldem, że "mogli mieć szansę". Oczywiście dwie bajki odnośnie efektów. Natomiast w momencie planowania jaki projekt szykujemy - wybrano WKP, zostawiając beczki na później. To "później" mamy do dziś. Mieli możliwość przygotować się do ZPORR 3.3.1. - ale to wymagało wyłożenia kasy na przygotowanie dokumentacji i przygotowania się do zagospodarowania otoczenia beczek, więc z łatwością podjęto decyzję o poczekaniu na następne dotacje. Natomiast cieszę się że nie zakończy się na stylizowanym murku. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:43 jasam napisał: > Oczywiście dwie bajki odnośnie efektów. Odnośnie efektów, sposobu przygotwania, instytucji rozpatrujących, urzędników zaangażowanych. Po prostu DWIE RÓŻNE bajki. > Natomiast w momencie planowania jaki projekt szykujemy - wybrano WKP, > zostawiając beczki na później. O kurcze :o To co piszesz brzmi jakby to była alternatywa WKP na inwestycje lub ZPORR na beczki. Boże! Zupełnie nie tak. Piekarnia jest od tego żeby piec chleb więc jeżeli trafiły się jakieś pieniądze na piece to skorzystali. I nie ma to nic wspólnego z renowacją beczek. Beczki ktoś im wcisnął (bo tak to trzeba nazwać z punktu widzenia Dakri) więc nie spodziewałbym się, że się do tego zapalą. Zapewne obyli ze wa spotkania w sprawie beczek ale ktoś im pewnie uzmysłowił realia ZPORRu. Nie dziw się więc że dali sobie spokój. A to co piszesz dalej: > Mieli możliwość przygotować się do ZPORR 3.3.1. - ale to wymagało wyłożenia > kasy na przygotowanie dokumentacji i przygotowania się do zagospodarowania > otoczenia beczek, to brzmi jakby Dakri była jakąś fundacją ochrony dziedzictwa. A to po prostu firma komercyjna, która ulokowała sie (w pewnym sensie przez przypadek) w zabytku. Mówiąc że "mogli mieć szansę" na ZPORR zwróć uwagę na Manu. Manu też "miała szansę". Złożyła 4 wnioski. Tylko jeden przeszedł (Muzeum Sztuki) ale niewiadomo co ostatecznie z tego wyjdzie. Taką samą szansę miała Dakri czyli zerową (ale to tylko moja opinia). Podjęli trafną (moim zdaniem) decyzję oszczędzając sobie pracy. A może powinni złożyć wnioski "na pałę"? Wtedy byś ich usprawiedliwił "no tak chieli ale się nie udało". Czy byłoby wtedy lepiej. No być może.. W Maufakturze "chieli ale się nie udało" więc chociaż jasam się nie czepia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 29.05.07, 22:32 Widzisz - Ty z założenia przyjmujesz że "wcisnięto im beczki" A ja przyjmuje - "beczki to część kontraktu biznesowego" - dostali określona lokalizacje z określonymi warunkami, na co się zgodzili - i tu olali swoje "zobowiązania". I tak po prawdzie największą pretensje mam do osób z ŁSSE, że udawali dbałość o zabytek, a w umowie z Dakri nie miało to przełożenia na konkretne zapisy terminów i zobowiązań. I rozumiem, że w Dakri woleli inwestować w narzędzie przychodów niż w popadające w ruinę beczki, skoro wbrew prawu pozwolono wyburzyć hale shedowe - to czemu ładować kase w inne zwały cegieł. Niestety - taka rzeczywistość. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:25 > Widzisz - Ty z założenia przyjmujesz że "wcisnięto im beczki" To w sumie pradwa. > A ja przyjmuje - "beczki to część kontraktu biznesowego" Ja też tak przyjmuję. Z formalnego punktu widzenia to kontrakt. Ale z lisem nie podpisywałbym umów na monitoring kurnika. Nawet jakby umowę sporządzili mi najlepsi prawnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 30.05.07, 00:36 >> Widzisz - Ty z założenia przyjmujesz że "wcisnięto im beczki" > > To w sumie prawda. Po co to brali ? Widzieli w tym biznes - więc niech nie narzekają, że muszą ponosić przewidywane od początku koszty. Beczki w tym przypadku to element całego procesu inwestycyjnego. Chcieli zrobić z tego element prestiżowej reklamy na rynek łódzki - ale chyba trochę przeliczyli się z możliwościami. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:41 > I rozumiem, że w Dakri woleli inwestować w narzędzie przychodów niż w popadające w ruinę beczki Widzisz jasam jak czytam takie zdania to czasmi myślę, że jestem bliski zrozumienia źódeł niezrozumienia pomiędzy środowiskiem "zabytkowym" a "inwestycyjnym". Wydatki na narzędzia przychodów to rzeczywiście inwestycje. Ale wydatki na popadając w ruinę beczki to ewentualnie sponsoring, mecenat lub dobroczynność ale na pewno nie inwestycja. Widzisz jasam jak czytam takie zdania to czasmi myślę, że jestem bliski zrozumienia źódeł niezrozumienia pomiędzy środowiskami "zabytkowym" a "inwestycyjnym". I coraz bardziej utwierdzam się, że zagadnienie to nie dotyczy tylko semantyki. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 30.05.07, 00:32 > Wydatki na narzędzia przychodów to rzeczywiście inwestycje. Ale wydatki na popadając w ruinę beczki to ewentualnie sponsoring, mecenat lub dobroczynność ale na pewno nie inwestycja. Inwestycja !!! - ale na innym poziomie, nie na etapie dorabiania sie maszyn. I to jest kwintesencja stanu polskich inwestorów. Dla wielu niezwykle daleka droga do inwestycji w zabytki. Ale wszyscy chętnie wspominają Stary Browar w Poznaniu. Jak to pogodzić ? Kto popełnił fałszerstwo ? Czy Dakri udając że zrealizuje kontrakt lokując sie w obszarze zabytkowym - czy ŁSSE wierząc w ich pierwotne obietnice ? Po co to wszystko ? Albo zburzyc beczki i dac Dakri teren dla inwestycji - albo znaleźć inwestora, którego "stac" na inwestowanie w obiektach zabytkowych, na ich wartość promocyjną. A tak biedny inwestor czuje się zażenowany, że wybiera maszyny a nie remont cegieł. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 29.05.07, 22:38 > zwróć uwagę na Manu. Manu też "miała szansę". Złożyła 4 wnioski. Tylko jeden > przeszedł (Muzeum Sztuki) ale niewiadomo co ostatecznie z tego wyjdzie. Wiadomo było, że władze nie mogły dawać kasy z UE dla Manufaktury. Nie wiem po co składali wnioski ? A w Muzeum Sztuki po wielu bojach, udział własny zapewnia Minister Kultury i Marszałek Województwa - więc projekt musiał przejść w ocenie Urzędu Marszałkowskiego. A co z tego wyjdzie - już nawet decydenci nie bardzo wiedzą co chcą. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.07, 23:17 watpie. Poziom architektury niestety jest u nas zenujaco niski, dlatego tez nie nalezy spodziewac sie nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2549SzB05 Beczki Grohmana wrócą do łodzian IP: 82.160.70.* 28.05.07, 12:31 Super info! Mam nadzieję, że niebawem bedziemy mogli sie pochwalić czymś w stylu Starego Browaru w Poznaniu gdzie postawiono na syl i sztukę a nie ograniczanie kosztów i czystą komercję. Moim zdaniem brakuje w Łodzi otwartej ekpozycji szutki nowoczesnej gdzie ważną rolę odgrywało by światło i ruch. Taką właśnie ekspozyję widzę na pofabrycznych terenach. Duże, ruchome konstrukcje które swoim ogromem i finezją zachwycały by ludzi siedzących w przyległych do placu kawiarenkach. Szczerze mówiąć to mam już dość muzeów w stylu księży młym czy fabryka, powinniśmy iść krok dalej i pozkazać że faktycznie jesteśmy stolicą kultury skoro o takie miano walczymy. Dla mnie inspiracją do zagospodarowania terenów pofabrycznych powinna być Barcelona. Tam powierzono artystom dużą część miasta. My przecież mamy ASP i nic w związku z tym nie widać a przecież można by było wykożystać prace plastyków i studentów aby upiększyć nasze miasto, postawić rzeźby w wielu miejscach w mieście i dopowiednio je oświetlić. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian 28.05.07, 13:19 przejedz sie tam i zobacz jak to wyglada. nie ma szans bo kiolka metrow za murem buldozery buduja blaszana hale. To jest zwykl;a sciema inwestorska i zwykly ochlap propoagandowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Beczki Grohmana wrócą do łodzian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:10 > Mam nadzieję, że niebawem bedziemy mogli sie pochwalić czymś w > stylu Starego Browaru w Poznaniu gdzie postawiono na syl i sztukę a nie > ograniczanie kosztów i czystą komercję. Oj oj toż to fałszywe przeciwstawienie. Stary Browar jest przedsięwzięciem "czysto komercyjnym" co nie przeszkadza, że postawiono tam na styl i sztukę. Tylko jedna poprawka nie "postawiono" a "postawiła". Chodzi o Grażynę Kulczyk i to jest gwóźdź programu. Stary browar miał to szczęście, że zabrała się za niego pasjonatka której chciało się wykłucać o takie detale o jakich przeciętny inwestor by nawet nie pomyślał. Ale to nie zmienia faktu, że jest to przedsięwzięcie czysto komercyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Plan miejscowy 28.05.07, 14:43 Uchwała Nr XL/776/2000 Rady Miejskiej w Łodzi z dnia 24 maja 2000 r. Dla budynku za beczkami przewidywała: § 27. Dla terenu 8 PU obowiązują następujące ustalenia: 1) adaptacja i rehabilitacja zabytkowej zabudowy oraz jej modernizacja w zakresie uzgodnionym z właściwym konserwatorem zabytków, 2) rewaloryzacja i uruchomienie historycznego wejścia od strony ulicy Targowej, tzw. „beczek grohmanowskich”, które są symbolem przestrzennym w skali miasta, 3) likwidacja istniejącego ogrodzenia wzdłuż ulicy Fabrycznej i pozostawienie swobodnego dostępu do budynków od strony północnej, 4) zachowanie i rewaloryzacja bramy zlokalizowanej w narożniku ulic Targowa - Fabryczna, będącej fragmentem nieistniejącego ogrodzenia historycznego, 5) zmiana wystroju elewacji od strony ulicy Fabrycznej po uzgodnieniu z właściwym konserwatorem zabytków, 6) wykonanie i zrealizowanie kompleksowego projektu urządzenia terenu (posadzka, zieleń, mała architektura, oświetlenie, miejsca postojowe) od strony ulicy Fabrycznej po usunięciu istniejącego ogrodzenia, 7) urządzenie niezbędnej ilości miejsc postojowych, 8) zakaz podziału terenu na działki budowlane, 9) teren zakwalifikowany jako obszar rehabilitacji istniejącej zabudowy i infrastruktury technicznej. - - - - Nie ma mowy o możliwości wyburzenia. Jednak firma DAKRI hale wyburzyła. Po interwencjach na jesieni 2003 UCHWAŁA Nr XXXII/545/04 RADY MIEJSKIEJ W ŁODZI z dnia 23 czerwca 2004 r. w sprawie przystąpienia do sporządzenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części obszaru miasta Łodzi położonej w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej – kompleksie CENTRUM. Podjęto uchwałę : LII/0950/05 z dn. 2005-07-14 w sprawie zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części obszaru miasta Łodzi położonej w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej - kompleksie Centrum. ale jej nie ma na stronach UMŁ. Ktoś ma treść tej Uchwały ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś