Dodaj do ulubionych

[GWŁ] sos curry

30.05.07, 19:38
Kiedyś w Portugalii obżerałem się tym namiętnie. Genialnie pasuje to do mięsa.
Widzieliście to może gdzieś w Łodzi? Mnie sie nie udało znaleźć :(.
Obserwuj wątek
    • miejskie_narty Re: [GWŁ] sos curry 30.05.07, 19:41
      e, nie jest to chyba towar bardzo niedostępny. Jak nie będzie w tesku, to bym się przeszedł do delikatesów "kolonialnych" na Piotrkowską. Zdaje się, że gdzieś w okolicy Struga...
      • rozmowy_kontrolowane Re: [GWŁ] sos curry 30.05.07, 19:44
        Spróbuj poszukać w Manufakturze, w sklepie Kuchnie Swiata czy Kuchnia Swiata.
        • zamek Re: [GWŁ] sos curry 31.05.07, 01:29
          Potwierdzam, jest właśnie tam do kupienia.
      • ixtlilto Re: [GWŁ] sos curry 30.05.07, 22:42
        Skład kolonialny jest bliżej Moniuszki.
        Fortepian Rubinsteina, Pasaż, Irish Pub, to bardziej te okolice.

Zawsze można też spróbować samemu to cudo zrobić :)
    • nakole Re: [GWŁ] sos curry 30.05.07, 19:48
      ...zdaje mi się, że w hipach są półki z podobnymi sosami (rożne egzole). Może i
      ten tam występuje?
      • barracuda7110 Re: [GWŁ] sos curry 30.05.07, 19:50
        Obszedłem takie półki w realu i znalazłem różne wynalazki ale tego niestety nie.
        W sobotę będę niedaleko "manufy" więc się tam przejdę.
    • aaa202 Czy to sos zimny? 30.05.07, 20:01
      • miejskie_narty wręcz odwrotnie: very hot 30.05.07, 20:03
        • aaa202 Czyli pod jaką postacią ma zamiar kupić go ojciec- 30.05.07, 20:04
          -założyciel wątku?
          • miejskie_narty Re: Czyli pod jaką postacią ma zamiar kupić go oj 30.05.07, 20:06
            tego nie wiem - kiedyś np. był dostępny w słoiku uncle bens, ale to raczej był curry-podobny, choć dobry. Myślę, że samemu można zrobić, jak się ma odpowiednie przyprawy - zgaduję, że przyprawa "curry" będzie najważniejsza:)
            • aaa202 Czekam na odpowiedź o.z. a w międzyczasie 30.05.07, 20:12
              wspomnę kilka sosów cośalatak, którymi mnie raczono. Wszystkie były zimne,
              kręcone z jakichś jogurtów, majonezów i innych glutów + curry. Na samo
              wspomnienie mi się odbija.
              Jednak przypominam sobie jakiś przepis, który czytałam w księgarni, ale nie
              pamiętam w jakiej książce. Stało tam o cebuli podsmażanej, w rosole następnie
              duszonej. Do tego szły jabłka, czosnek. Wszystko miało być przetarte, curry,
              słodka papryka, pieprz, cukier, sól. Prawdopodobne, żeby o to szło?
              • aaa202 I chyba śmietaną zabielone. 30.05.07, 20:15
              • barracuda7110 Re: Czekam na odpowiedź o.z. a w międzyczasie 30.05.07, 20:17
                Podobny przepis właśnie sobie wygooglałem. www.gotowanie.v9.pl/?uid=23&up=15
                Jak mi się w weekend zachce to zobaczę czy mam jakiś talent kulinarny czy też
                powinienem być jedynie dopuszczony do czajnika (i to elektrycznego).
                • aaa202 Przede wszystkim nie smażyłabym przypraw 30.05.07, 20:23
                  jak to stoi w tym przepisie. Zwłaszcza papryka robi się gorzka.

Ale ten sos oryginalnie jadłeś tylko po knajpach? Czy też dało się to kupić?
                  • barracuda7110 Re: Przede wszystkim nie smażyłabym przypraw 30.05.07, 20:30
                    W sklepach (oprócz lidla...) stało to w ilościach hurtowych. W knajpach można
                    było się raczej natknąć na sos zrobiony z odrobiny wody i pół tony papryczek
                    piri piri. Rozpuszczało to farbę razem ze ścianą :).
                    • aaa202 To doskonale. Kupowałeś słój i grzałeś? 30.05.07, 20:39
                      Piri piri też lubię.

Trza było etykietę przywieźć. Wszystko byśmy zrekonstruowali.
                      • miejskie_narty Re: To doskonale. Kupowałeś słój i grzałeś? 30.05.07, 20:46
                        4.99 PLN
                        1 SZT/0.080 KG Kod kreskowy: 3660603100131
                        Producent: BENEDICTA
                        Cena 1 KG: 62.38 PLN
                        Opis: Sos curry z Madras.Skład: olej roślinny, curry z Madras, jaja, ocet, woda, sól, cukier, przyprawy. Kraj pochodzenia Francja.

to stamtąd: www.piotripawel.pl/e-zakupy/
                        tylko niestety nas tam nie ma:/
                        • aaa202 Olej, jaja, ocet to niestety majo wychodzi jak 30.05.07, 20:49
                          złoto. Majo z curry.
                    • miejskie_narty Re: Przede wszystkim nie smażyłabym przypraw 30.05.07, 20:41
                      Zawsze zastanawiało mnie to, że im kraj bardziej gorący (mówię o klimacie, nie o wojnach), tym ostrzejsze przyprawy serwują. W końcu wymyśliłem: tam po prostu mięso się szybciej psuje i żeby nie było czuć zgnilizny, to się je ostro doprawia!
                      • aaa202 Wiesz co, prawdopodobnie działa to tak 30.05.07, 20:47
                        że przyprawy rozszerzają naczynia krwionośne skóry, ta lepiej oddaje ciepło i w
                        efekcie człowiek czuje się lepiej. Wielokrotnie obserwowałam u siebie efekt
                        orzeźwiający, olśniewający wręcz, kiedy w upalny dzień zjadłam solidne burritos
                        superpikantnos.
                        No ale to może nie jest dowód, bo mnie zawsze olśniewa po żarciu.
                        • miejskie_narty Re: Wiesz co, prawdopodobnie działa to tak 30.05.07, 20:54
                          Rozumiem - czyli zgniłe mięso jest przyprawą do głównego dania rozszerzającego naczynka, tak? Bo po co by je w takim razie dawali?
                          • aaa202 Teorię zgniłego mięsa rozwijajmy lepiej osobno 30.05.07, 20:56
                    • nakole Re: Przede wszystkim nie smażyłabym przypraw 30.05.07, 20:48
                      ...może uda mi się w tym tygodniu wydusić od znajomego z drugiej ręki Hindusa
                      porządny jak na miejscowe warunki przepis na taki sos.
                • aaa202 Cholera 30.05.07, 20:24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka