Dodaj do ulubionych

Województwo łódzkie podzielone

IP: *.lodz.msk.pl 07.06.07, 19:13
Odłączenie się Piotrkowa od Województwa Łódzkego?

Daj Panie Boże. Pozbycie się matecznika Samoobrony i LPR reszcie regionu
wyjdzie tylko na zdrowie.
Niech z tymi ludźmi użera się Śląsk albo Kielce. Łodź ich nie chce u siebie.
Obserwuj wątek
    • Gość: tetetka5 Województwo łódzkie podzielone IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.06.07, 20:03
      Kolejny w tym wydaniu Gazety błąd. Piwo się "warzy" a nie "waży". Korekto, obudź
      się.
    • panajotow Województwo łódzkie podzielone 07.06.07, 20:59
      Hahahahaha - Piotrkow chce sie oderwac od Lodzkiego. Dobre...niech ktos sie
      stuknie w glowe. Lodz jest stolica wojewodztwa, drugim miastem w Polsce i to jej
      interes jest tutaj najwazniejszy. Szanuje Piotrkow, bo to stare miasto
      historyczne, kolebka polskiego parlamentaryzmu, ale taki secesjonizm moze
      wzbudzic co najwyzej watpliowsci co do kondycji niektorych rozpalonych
      piotrkowskich glow....
    • hubar Województwo łódzkie podzielone 07.06.07, 23:38
      O właśnie!
      Warszawka nas tylko chce skłócić, bo wie że stanowimy dla Mazowsza konkurencję.

S8 dla aglomeracji łódzkiej! Obwodnice dla miasteczek typu Bełchatów i Wieluń,
      dla jadących do Piotrkowa.
      • geograf Re: Województwo łódzkie podzielone 08.06.07, 10:18
        Łódź i woj. łódzkie nie jest żadną konkurencją dla Warszawy. Kiedy ty to wreszcie zrozumiesz?
        Poza tym kim jest ta "warszawka"?Mieszkańcy? Urzednicy? Ludzie pracujący w mediach? Politycy? Konkrety!
        • yavorius E, Geograf 08.06.07, 13:16
          Co się przejmujesz takim blablaniem...
    • Gość: bq Piotrków na Śląsk. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 08:48
      Nie do województwa śląskiego tylko jeśli już to do świętokrzyskiego. Razem z
      Włoszczową będą stanowili zgrany zespół.

A tak na serio to wystarczy poczytać trochę śląskie forum (a dokładnie podforum
      częstochowskie), żeby zobaczyć ile złości i frustracji narosło w mieszkańcach
      Częstochowy w stosunku do Katowic i Śląska. Każde miasto "z pretensjami"
      narzeka jeśli nie jest stolicą: Koszlin, Radom, Częstochowa, Kalisz...
      Bydgoszcz się nie dogaduje z Toruniem, a Gorzów z Zieloną Górą.

Jeśli mieszkańcy Piotrkowa uznają, że lepiej im będzie na śląsku, to dlaczego
      im tego bronić? Ciekawe tylko czy są świadomi olbrzymich potrzeb finansowych
      tego regionu (zwłaszcza konurbacji katowickiej), tym że będą małą kropelką w
      potencjale gospodarczym i ludnościowym śląska. Że do Katowic będzie tak na
      prawdę dość daleko i z perspektywy nowej stolicy dalekie rubieże "gdzieś pod
      Warszawą" mogą być słabo widoczne.

Ale czemu ja się właściwie martwię o Piotrków? Niech teraz się sami martwią,
      czy chcą być z Katowicami, Warszawą czy Kielcami. Jeśli zaś chodzi o Łódź ...
      no cóż - ja to średnio widzę. Urząd Marszałkowski jest w Łodzi, samowola
      Piotrkowa jest wbrew stanowisku samorządu województwa. Nie pytam CZY, tylko ILE
      podregion piotrkowski straci unijnego dofinansowania na kłótni z Urzędem
      Marszałkowskim.

Urzędnicy z Departamentu Polityki Regionalej decydujągo o przyznawaniu dotacji
      mogą nie być szczęśliwi z powodu wywrócenia koncepcji polityki transportowej
      województwa, przygotowanej przez ich jednostkę podległą. Tak czy inaczej
      Piotrków przegrał - pytanie tylko czy przegrał dotacje unijne, czy dotacje
      unijne i S8.
    • Gość: małgorzata Pisory umieją IP: *.nordeabank.pl 08.06.07, 08:59
      tylko skłócać, bo niczego konstruktywnego nie są w stanie ani zaproponowac ani
      pzreprowadzić!
    • Gość: uzurpator a niech sie odlacza... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 09:47
      img201.imageshack.us/img201/4856/untitled2fr2.gif
      • Gość: archifun a białystok do wielkopolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 10:44
        to jak taka sytuacja patowa powstała i nie mozna nikogo skrzywdzić to może
        wogóle nie budować tej drogi, co, panie marszałek ? - tak mozna czytać pana
        stanowisko, dobry wujek dla każdego czyli dla nikogo. Trzeba się zdecydować czy
        się jest marszałkiem metropolitarnym czy prowincjonalnym. Widzę, że krytykując
        GDDKiA jednocześnie podjął pan trop skłócania województwa przez podsycanie
        nadziei piotrkowian na ich wariant. Należy zapomnieć o nim jak o niebyłym. Nie
        dotyczy to oczywiście dochodzenia w prokuraturze w sprawie sabotażu budowy dróg.
        • Gość: mobius budujmy silny mały region łódzki IP: 89.100.134.* 08.06.07, 11:28
          skoro PIotrkow tak bardzo cierpi bedac w woj łódzkim niech sie odłaczy.
          WYstarczy rozpisac referendum i nie bedzie problemu. Nie wiem dlaczego panuje
          zasada ze duzy egion to sila. Dla mnie województwo łódzkie w poprzednej wersji
          sprzed reformy administracyjnej rozwijalo by sie lepiej niz ten obecny moloch.
          W Piotrkowie mam wielu znajomych i zawsze jak tam jestem wysluchuje jako
          łodzianin jaka to Łódz jest bee, ze zabieramy im inwestycje, pieniadze z unii
          bierzemy tylko dla siebie... juz mi sie nawet gadac na ten temat nie chce.
          Podobnie byly kiedys glosy ze Skierniewice chca do Warszawy.
          Skoro mówimy o polsce regionów gdzie trzeba sluchac glosu ludu to nie upierajmy
          sie przy trzymaniu obecnego ksztaltu wojewodztwa ... dajmy szanse Piotrkowowi
          na bycie na Slasku, Skierniewicom w Mazowszu a my budujmy mały silny region
          oparty na skrzyzowaniu autostrad, drodze S8, S14 jako obwodnica, modernizujmy
          linie kolejowe na Wrocław, Warszawe i Kutno. Rozwijajmy lotnisko. Przygotujmy
          plany pod linie Y.
          • Gość: 2549SzB05 Re: budujmy silny mały region łódzki IP: 82.160.70.* 08.06.07, 17:22
            BRAWO!!! BRAWO!! BRAWO!! Bardzo mądrze gadasz, oby tak dalej i mam nadzieję ze
            ktoś cie posłucha!!! Choć wątpię bo pacynki na górze nie słuchają nikogo
            mądrego tylko tego kto ma kase (tak jak to jest z S8)!
    • maxxman Chcę wyjaśnień! 08.06.07, 12:12
      A ja żądam wszczęcia przez odpowiednie służby, nawet specjalne, postępowania
      wyjaśniającego doniesienia korupcyjne w GDDKiA, doniesienia obecne chociażby na
      tym Forum.

A jeśli niezawisły sąd orzeknie, że była wręczona łapówka, będziemy wreszcie
      znali sprawcę tego skłócenia. Bo trzeba wiedzieć, że ktoś robi krzywdę nie
      tylko łodzianom, sieradzanom, ale także piotrkowianom. Bo ci ostatni, naiwni,
      podłapali niestety ten wredny wiatr w żagle chyba gdzieś na granicy świadomości
      swej.

maxxman
      • majkel01 Re: Chcę wyjaśnień! 09.06.07, 01:19
        rozpacz, rozpacz, rozpacz..... z powodu braku elementarnej wiedzy.
        Zeby zlozyc doniesienie o popelnieniu przestepstwa najpierw trzeba jakas wiedze
        posiadac a nie mowic ogolnie ze ktos wzial. Trzeba miec jakakolwiek wiedze ktora
        by uprawdapadabniala popelnienie przestepstwa. To ze wygral inny wariant o
        niczym nie swiadczy. Nadal nikt nie potrafi wskazac ewntualnych dajacyh i
        ewentualnych bioracych poslugujac sie jedynie tajemniczymi sloganami jakby
        chodzilo o Yeti.
        Politycy (wasz prezio) potrzasaja jedynie szabelka i wymyslaja glupoty.

Dla ochlody cytat z kodeksu karnego

Art. 238.
        Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do
        ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono, podlega grzywnie, karze
        ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

wydaje sie ze oni dobrze o tym wiedza ale wola wymyslac glupoty zeby bylo
        pozniej ze dzialaja :)
        • Gość: barnaba Re: Chcę wyjaśnień! IP: *.lodz.msk.pl 09.06.07, 15:37
          > Art. 238.
          > Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do
          > ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono, podlega grzywnie, karze
          > ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Kluczem jest "WIEDZĄC że przestępstwa nie popełniono" prawniku od siedmiu boleści.
          • maddox84 Re: Chcę wyjaśnień! 09.06.07, 18:08
            Ale pomawianie też jest karalne...
            • Gość: barnaba Re: Chcę wyjaśnień! IP: *.lodz.msk.pl 09.06.07, 20:54
              > Ale pomawianie też jest karalne...

Nie słyszałem, zeby za za złożenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa ktoś
              został skazany z tego paragrafu.
              • maddox84 Re: Chcę wyjaśnień! 09.06.07, 21:22
                Nie mówię o złożeniu zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa... mówię o
                ludziach (nie oszukujmy się, głównie z Łodzi), którzy co chwila wykrzykują kto
                tu od kogo dostał łąpówkę...
    • Gość: kmk S8, Łódź, Polska, Europa... IP: 67.159.44.* 08.06.07, 12:35
      Śledzę dyskusję o przebiegu S8 z coraz większym rozbawieniem. Wariant przez
      Łódź na początku uważałem za lokalny pomysł jakich wiele, którego nikt poważny
      nie będzie rozważał. Ot, taka inicjatywa a la stacja we Włoszczowej, tyle że
      tym razem uważałem ze jednak ktoś rozsądny to zablokuje i będzie po sprawie.
      Ale jednak, mamy nową aferę, niedługo pewnie wojnę domową (juz jakieś regiony
      grożą secesją)!

Sam ani z Łodzią, ani tym bardziej z Piotrkowem nie mam nic wspólnego, z DK8/S8
      korzystam, a jakże, ale między Litwą, a Warszawą. Droga ta idzie śladem E-67,
      która łączy bodajże Włochy z Finlandią. Tak więc E-67 i tak, i tak, musi być
      klasy \"S\". Co więcej, zmianę jej przebiegu trzeba uzgodnić z Europejską Unią
      Transportową, a to trochę trwa. I nikt tego w Polsce nie planuje, E-67 ma iść
      jak idzie, przez Wrocław, Piotrków, Warszawę, Białystok i Suwałki. I trzeba ją
      na całej długości przerobić na \"S\", jak już wspomniałem wyżej, bo tamtędy jadą
      wszystkie TIRy. Z tego powodu normalnie szlaki krajowe prowadzi się właśnie
      korytarzami europejskimi, bo po co budowac to samo dwa razy? Np. w Norwegii w
      ogóle nie ma oznaczeń krajowych na głównych drogach, stosuje się tylko
      oznaczenia \"E-\". Ale Łódź wymysliła, że oddzieli na odcinku kilkuset kilometrów
      S8 od E-67, żeby mieć jeszcze jedną autostradę... Ale OK, to de facto dyskusja
      o oznaczeniach. Bo zarówno E-67 (przez Piotrków), jak i południowa obwodnica
      Łodzi muszą miec standard \"S\" i tego przecież nikt nie neguje. Łódź tak na
      prawdę walczy o prestiż podważając zdrowy rozsądek. Zakładając więc, że obie
      drogi i tak powstaną, bardzo proszę zwolenników oznaczenia południowej
      obwodnicy Łodzi jako S8 o wskazanie co z ową S8 ma się stać na oddcinku od ich
      pięknego grodu do Warszawy??? Ja wiem, ze ich to nie obchodzi, oni mają mieć S8
      do rogatek i basta, ale z punktu widzenia kraju jest to kluczowe pytanie: nie
      może ona połączyć się z autostradami A1 i A2, bo te bedą płatne; nie może nawet
      iść zbyt blisko którejś z nich, bo inaczej kierowcy nie będą korzystali z
      autostrady wybierając niewiele gorszą, ale darmową ekspresówkę i model
      finansowy budowy autostrad padnie! Więc którędy? Za Łodzią ma nagle odbic ostro
      na południe i robić wielki łuk aż do Warszawy, żeby być znacząco dłuższa od A2?
      Przecież to bez sensu i to z powodu takich kombinacji S8 przez Łódź jest
      droższa niż przez Piotrków (i dlatego też EU do niej się nie dołoży)! Tak więc
      proszę mi (i GDDKiA) wskazać co zrobić z S8 między Łodzią a Warszawą! Jeśli S8
      robić przez Piotrków problem znika, bo od piotrkowa do Warszawy już jest
      dwupasmówka, trzeba tylko przebudować węzły (i znów, trzeba to zrobić i tak, i
      tak, bo tamtędy idzie ruch Warszawa-Katowice). A obwodnicy Łodzi przecież nie
      trzeba ciągnąć aż do Warszawy, wystarczy, że bedzie \"skrótem\" między S8 a A1.

Robienie z GDDKiA czarnego luda to już zła wola: to oni właśnie wypowiedzieli
      się merytorycznie, wczesniejsze deklaracje skaładali politycy, którzy o drogach
      pojęcie mają słabe (dużo lepsze o ilości potencjalnych wyborców w Łodzi). S8
      przez Łódź wpisze się więc w tę samą tradycję, co dumna stacja \"Włoszczowa
      Północ\"... Tego chcecie???
      • Gość: piotrkowianin Re: S8, Łódź, Polska, Europa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 12:59
        wylacz sie frajerze, S8 tylko przez Piotrkow !!
      • skodabodzio Re: S8, Łódź, Polska, Europa... 08.06.07, 13:06
        Przecież to bez sensu i to z powodu takich kombinacji S8 przez Łódź jest
        > droższa niż przez Piotrków (i dlatego też EU do niej się nie dołoży)! Tak
        więc
        > proszę mi (i GDDKiA) wskazać co zrobić z S8 między Łodzią a Warszawą!

To chyba najprostsza sprawa, skoro bedzie A2 to po prostu skumulowac kierunki i
        zrobic A2/8. Tajk sie robi w UE, tak jest chocby z autostrada z Wroclawia do
        Berlina ktora przes ostatnie kikadziesat km ma wspolny przebieg z autostrada
        Berlin - Drezno, mozna tak i zrobic tutaj. Wydajac kilkaset tysiecy PLN na
        drogowskazy ma sie ta droge praktycznie gratis
      • hubar Re: S8, Łódź, Polska, Europa... 08.06.07, 13:26
        A1 od węzła z S8 do A2 ma być bezpłatna jako obwodnica Łodzi.
      • Gość: Tutejszy Re: S8, Łódź, Polska, Europa... IP: *.pai.net.pl 08.06.07, 13:29
        > Śledzę dyskusję o przebiegu S8 z coraz większym rozbawieniem. Wariant przez
        > Łódź na początku uważałem za lokalny pomysł jakich wiele, którego nikt poważny
        > nie będzie rozważał. Ot, taka inicjatywa a la stacja we Włoszczowej, tyle że
        > tym razem uważałem ze jednak ktoś rozsądny to zablokuje i będzie po sprawie.
        Ten "lokalny pomysł" ma 20 albo i więcej lat. Na tereny pod trasę nie była
        puszczana zabudowa, lokalne plany zagospodarowania przestrzennego go
        uwzględniają, więc nie ma tu najmniejszego porównania do stacji we Włoszczowej.
        > Zakładając więc, że obie
        > drogi i tak powstaną, bardzo proszę zwolenników oznaczenia południowej
        > obwodnicy Łodzi jako S8 o wskazanie co z ową S8 ma się stać na oddcinku od ich
        > pięknego grodu do Warszawy??? Ja wiem, ze ich to nie obchodzi, oni mają mieć S8
        Niestety żyjemy w takim pięknym kraju, że jeśli południowa obwodnica Łodzi nie
        będzie częścią S8 to nigdy nie powstanie i o to idzie cały bój. Natomiast co ma
        się stać na odcinku do Wa-wy? Proste, ci mniej kumaci będą cofać się pod
        Piotrków, ci bardziej pojadą na blizy przez Brzeziny do Rawy, natomiast ci
        bogatsi A1, więc nie wiem w czym problem ;)

> nie może nawet iść zbyt blisko którejś z nich, bo inaczej kierowcy nie będą
        korzystali z
        > autostrady wybierając niewiele gorszą, ale darmową ekspresówkę
        Jakbyś popatrzył na mapę jak idzie A2 i S8 to byś zobaczył że nie są one dla
        siebie najmniejszą konkurencją. A2 idzie na północy zachód, natomiast S8 na
        połódniowy zachód. Wątpliwości co do sensu jazdy płatną A2 mogą mieć co najwyżej
        mieszkańcy wsi i małych miasteczek w okolicy J. Jeziorsko, ale jak się domyślasz
        dużo ich nie ma i koncesjonariusz autostrady przez nich nie zbankrutuje.
      • Gość: bq do KMK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 13:32
        DO KMK!
        1. Najkrótsza droga z Wrocławia do Warszawy przebiega przez Łódź. Weź linjkę i
        sam sprawdź. To, że przebiega ona przez Piotrków to gierkowska czkawka. Nic
        dziwnego, że w Piotrkowie nadal fundują mu rodna i pomniki - nigdy nie było i
        nie będzie tam tak dobrze, jak za komuny.
        2. To nie jest tak, że Unia nie da pieniędzy. Nie było by całej dyskusji, gdyby
        KE otrzymała od GDDKiA korytarz transportowy zgodny z rozporządzeniem ministra
        i samorządu województwa łódzkiego. Wysłano błędny przebieg - była to urzędnicza
        samowola (zła wola, zapewne poparta łapówką). Przebieg korytarzy transportowych
        wyznacza kraj przez które one przebiegają, mają być tylko styczne na granicach
        krajów sąsiednich. Mało tego, nowe korytarze wcale nie muszą iść w śladzie
        starych dróg ekspresowych - popatrz jak wygląda A2 i DK2 na odciku Konin -
        Stryków (A2) i Konin - Łowicz (DK2).
        3. Problem co zrobić z S8 w wariancie północnym za Łodzią jest bardzo prosty.
        Otóż bramkę na A1 należy postawić PRZED zjazdem S8 na A1, natomiast punkt
        poboru opłat ZA obwodnicą Piotrkowa. Wtedy A1 jest płatna dla osób jadących z
        Gdańska do Katowic (używając jej jako A1) a bezpłatna dla osób podróżujących z
        Wrocławia do Warszawy (używając jej jako S8).
        4. Żaden system poboru opłat nie ulega zaburzeniu. Wprost przeciwnie: osoby
        jadące z Wrocławia do Warszawy dojeżdżając do węzła "Wrocław" na A1 mają do
        wyboru nie jedną, a 2 drogi o wysokich parametrach. Albo używają krótszej i
        szybszej A2, ale muszą zapłacić, albo jadą przez Piotrków, bezpłatną S-ką lecz
        nadrabiają ok. 40 km. Osoby które będzie na to stać, lub te które nie mogą
        czekać wybierają wygodny lecz płatny wariant - pozostali darmowy, lecz niewiele
        gorszy.
        5. A jeśli chodzi o inicjatywę a'la Włoszczowa, to jest to właśnie wariant
        Piotrkowski. Od 30 lat był znany przebieg autostrady A8 a później S8 i właśnie
        wtedy gdy przyszedł czas na jej budowę podniósł się ten dziwaczny raban.
        • Gość: A Bardzo dobrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 14:11
          Dobrze mu gadasz czlowieku!
        • Gość: kmk Re: do KMK IP: 67.159.44.* 08.06.07, 17:07
          Nie do wiary, ktoś na tych forach jednak potrafi dyskutować używając
          argumentacji, a nie epitetów (jak niejaki \"A\", który swój post zakończył
          kulturalnym \"Won\"
          • Gość: barnaba Re: do KMK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 17:24
            > 3) Ktoś już zwrócił uwagę, że kawałek A1 koło Łodzi będzie darmowy w każdym
            > wariancie. Oczywiście jeśli tak będzie, to przedłużenie go do Piotrkowa nie
            > jest żadnym problemem, czyli S8 może od Łodzi iść razem z A1 a dalej do
            > Warszawy po śladzie obecnej DK8, czyli tak jak Wy tego chcecie. Zgadza się?

Mozliwości bezpłatnego dojazdu wo W-wy będzie wbrew pozorom sporo:
            - dotychczasowa DK8 przez Bełchatów
            - obecna DK72 do Rawy Mazowieckiej
            - DK14 i DK2 przez Łowicz i Sochaczew.
            Docelowo są plany przedłużenia S8 do Tomaszowa (oznaczenie jest w tym momencie
            sprawą trzeciorzędną.

> Oczywiście
            > pisząc, że S8 może tak iść mam na myśli jak staną drogowskazy, bo jak ktoś
            > chce to może sobie jeździć, przez A4 albo i Gdańsk... Ale mnie interesuje jak
            > będzie szedł oficjalny szlak S8 (a mam nadzieję, że i E-67).

Przebieg oficjalnego szlaku jest tak naprawdę bez znaczenia. Oficjalnie DK1
            przez wiele lat szła przez Bielsko, a i tak 90% kierowców skręcało w Katowicach
            na Wisłę- tak było bliżej, a standard drogi jednakowy.

> 1) Jeśli S8 na odcinku A1-Warszawa ma iść przez Piotrków, to kwestia długości
            > dotyczy tylko odcinka Wrocław-A1, czyli Wrocław-Łódź albo Wrocław Piotrków. To
            > teraz Ty weź linijkę i sprawdź, który wariant jest krótszy...

To kwestia oznaczenia. I to dość idiotycznego.
            Nikt normalny nie będzie z S8 zjeżdzał na Piotrków- nawet oszczędni do przesady
            wybiorą raczej DK72.

> 2) Oczywiście, że korytarz nie musi iść po śladzie dróg krajowych. Ja tylko
            > argumentowałem, że jeśli E-67 przesunąć się nie da po ktoś zawalił sprawę (w
            > łapówkę, czy inne promieniowanie z Marsa nie uwierzę w tym przypadku dopóki
            > nie zobaczę dowodów), to albo trzeba S8 budować po szlaku E-67, albo
            > natychmiast zgłosić chęć jej przesunięcia. Bo zakładać, że w Polsce zbudujemy
            > sobie S8, a drogowskazy E-67 będą szły jakimiś lokalnymi drogami (obecny
            > szlak DK8) i nikt nie będzie miał nic przeciwko temu, to naiwność...

Przesuniecie tego drogowskazu to drobiazg. Przebieg tras "E" zmianiał sie w
            Polsce wilelokrotnie- ostatni raz przy otwarciu A2.
            Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, ze jednym odcinkiem drogi nie mogą iść
            dwie trasy "E"- w tym wypadku byłby to odcinek A2 między Strykowem a Warszawą.

Zresztą dyskusja o oznaczeniach jest bez sensu- bo jeśli decydujący ma być
            argument "nie da się, bo jak to będzie wyglądać w papierach", to znaczy, że
            Polska przebiłą biurokracją śp. ZSRR.

> 5) 30 lat temu zakładano, że A8 w Łodzi połączy się z A2 i do Warszawy pójdą
            > razem
          • skodabodzio Dyskutuje to sie na poziomie 09.06.07, 10:51
            1) Jeśli S8 na odcinku A1-Warszawa ma iść przez Piotrków, to kwestia długości
            > dotyczy tylko odcinka Wrocław-A1, czyli Wrocław-Łódź albo Wrocław Piotrków. To
            > teraz Ty weź linijkę i sprawdź, który wariant jest krótszy...

Jezeli jezdzisz z Warszawy do Lodzi przez piotrkow to gratuluje rozumu...

2) Oczywiście, że korytarz nie musi iść po śladzie dróg krajowych. Ja tylko
            > argumentowałem, że jeśli E-67 przesunąć się nie da po ktoś zawalił sprawę

A czemu sie nie da? Po prostu urzednik zawalil sprawe to inny urzednik to
            naprawi. A jak sie bedzie ociagal to prokurator. Co do numeracji, co za problem
            zmienic numer drogi, mozna bylo w 1983 przesunac ta droge pod Piotrkow to mozna
            i w 2009 przesunac ja z powrotem pod Lodz

> 4) Co do poboru opłat na A1 już odpisałem
      • Gość: barnaba Re: S8, Łódź, Polska, Europa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 17:31
        > Śledzę dyskusję o przebiegu S8 z coraz większym rozbawieniem. Wariant przez
        > Łódź na początku uważałem za lokalny pomysł jakich wiele, którego nikt
        > ważny nie będzie rozważał

Myliłeś się i to bardzo- pomysł pamięta MArszałka Piłsudskiego.

> Ale jednak, mamy nową aferę, niedługo pewnie wojnę domową (juz jakieś regiony
        > grożą secesją)!

Grożenie secesją to niestety normalny argument w lokalnych sporach.
        Dowcip polega na tym, że ta secesja... wyjdzie zapewne Łodzi jako stolicy
        regionu na zdrowie, a secesjoniści, którzy znajdą się na peryferiach woj.
        śląskiego lub świętokrzyskiego obudzą się z ręką w nocniku.

<o oznaczeniach i przebiegu drogi wypowiedziałem sie powyżej>

> Robienie z GDDKiA czarnego luda to już zła wola: to oni właśnie wypowiedzieli
        > się merytorycznie,

Akurat znam kulisy "ekspertyz" i zapewniam Cię, ze postępowanie GDDKiA nie
        miały nic wspólnego z ich merytoryczną oceną. Ekspertyzy były prowadzone i
        oceniane tak długo, aż można się nimi było podeprzeć wybierajac jedynie słuszny
        wariant.

> wczesniejsze deklaracje skaładali politycy, którzy o drogach
        > pojęcie mają słabe (dużo lepsze o ilości potencjalnych wyborców w Łodzi). S8
        > przez Łódź wpisze się więc w tę samą tradycję, co dumna stacja \"Włoszczowa
        > Północ\"... Tego chcecie???

Na razie w tę tradycję wpisuje się wybór "wariantu południowego". Tam tez
        poświecono interes metropolii dla miasteczka.

BTW: niezależnie od wszystkiego Włoszczowa stację ma. Jeśli frustraci z
        Piotrkowa i Bełchatowa, będą przy piwie nazywać Łódź "Włoszczową-bis" to
        trudno ;)
    • Gość: 2549SzB05 Województwo łódzkie podzielone IP: 82.160.70.* 08.06.07, 17:14
      Piotrków ma gierkówkę i krajową ósemkę a do Łódzi jedzie sie jak do wiochy
      zabitej dechami. To Łódź jest stolicą województwa i tu mieścić sie bedzie
      większość firm z każdej branży. Dlatego najważniejsze jest zbudowanie porządnej
      drogi dojazdowej do samego miasta a nie 50km od niego, tak jak to jest z
      autostradami czy gierkówką do której aby dojechać to trzeba pokonać
      jednopasmówkę. Jeśli S8 ma łączyć ważne metropolie w Europie to czy Łódź nie
      jest taką metropolią lub czy jest mniej ważna od Warszawy i Wrocławia, które ma
      łączyć trasa S8? Dyskryminacja Łodzi jest straszna i godzi w uczucia jego
      mieszkańców. Dojazd do Łódzi z Autostrady A1 lub A2 przez zakorkowany Zgierz to
      lekka pomyłka, należy wybudować drogę (S14) która pozwoli na swobodny przejazd
      między naszą metropolią a innymi w naszym kraju. A Piotrków T. do metropoli sie
      nie zalicza!
      • Gość: Koglo Re: Województwo łódzkie podzielone IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.07, 18:02
        Gość portalu: 2549SzB05 napisał(a):

> czy Łódź nie
        > jest taką metropolią

Nie jest.

> lub czy jest mniej ważna od Warszawy i Wrocławia

Jest.
        • Gość: Ingo Re: Województwo łódzkie podzielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 20:58
          Odpowiedź dla Koglo

Łódź jest metropolią czy to ci się podoba. Jeśli uważasz inzcaej to znaczy, że
          w Polsce nie ma meteropolii bo jak nie ejst ni ą Łodź to nie jest nią również
          Kraków, Poznań, Wrocław itd.

Łodź nie jest mniej ważan od tamtych miast. Potencjały tych miast sa do siebie
          zbliżone.
    • ziontr Re: Województwo łódzkie podzielone 08.06.07, 19:59
      > Daj Panie Boże. Pozbycie się matecznika Samoobrony i LPR reszcie regionu
      > wyjdzie tylko na zdrowie.

Taaaa. A Misztala, Rutkowskiego, Orzechowskiego i Panią Teletubiś wybrali na Marsie.
      • minigry.amor.pl Re: Województwo łódzkie podzielone 08.06.07, 20:27
        Łódż ostatnio rozwiaj się najszybciej. Mniej balastu... będzie łatwiej.
        Spokojnie(doświadczenia estońskie). Mniejszy rewir łatwiej odnowić.

Drodzy Piotrkowianie! Trzymamy was jak mozemy hehehe, ale jak dobrze
        pociągniecie to się oderwiecie. Zaczynajcie. Trzymam kciuki.
      • Gość: profes79 Re: Województwo łódzkie podzielone IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 08.06.07, 21:43
        Nisztal i Rutkowski to taka Samoobrona ze hej :)
        A Orzechowski i Pani Teletubis - no coz, po prostu chcielismyu sie ich pozbyc
        wiec zalatwilismy im awans :D
    • Gość: Ingo Województwo łódzkie podzielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 20:51
      Niech się włączą do Śląskiego. Dopiero pożałują swojej decyzji. TAm będą nic
      nieznaczącym miasteczkioem z dziesiątek innych połozonym na peryferiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka