Gość: Tomas IP: 212.191.74.* 01.07.03, 14:02 Bo chyba mieli kupić w tym roku kilkanaście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf czemu akurat Volvo? 01.07.03, 16:12 czy ktoś wie czemu akurat kupujemy w Łodzi Volvo? Jeżeli kupujemy bo mamy jakieś kontrakty, to okej, pamiętam tez, że chodzi o wygodę serwisu. Ale czemu np. nie kupujemy nadal poczciwych Jelczy? Tych przegubowych, niskopodłogowych, które jeżdżą po Łodzi sporą liczbą. W moim, i zapewne nie tylko moim, przekonaniu sa one jednymi z najlepszych, bardzo wygodnie i dobrze się nimi jeździ. Na stronie Jelcza nie znalazłem informacji czy nadal je produkują. Ktoś wie? ale pytanie ponawiam: czemu akurat kupujemy Vovlo, a nie MAN'y, Solarisy, czy inne, modele autobusów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: czemu akurat Volvo? IP: *.toya.net.pl 01.07.03, 17:08 geograf napisał: > Ale czemu np. nie kupujemy nadal poczciwych Jelczy? Tych > przegubowych, niskopodłogowych, które jeżdżą po Łodzi > sporą liczbą. A czemu mamy kupować poczciwe autobusy? :)) > W moim, i zapewne nie tylko moim, przekonaniu sa one > jednymi z najlepszych, bardzo wygodnie i dobrze się nimi > jeździ. Powiedz mi kogo jeszcze? Twoja opinia to wyjątek, ale prawdopodobnie u jej podłoża leży brak wiedzy na temat eksploatacji tych autobusów. Nie kupujemy ich, bo są niskiej jakości. Mają tylko jedną zaletę (w porównaniu do konkurentów) - niżsżą cenę. > ale pytanie ponawiam: czemu akurat kupujemy Vovlo, a nie > MAN'y, Solarisy, czy inne, modele autobusów? > Większa ilość egzemplarzy autobusów jednej marki, to niższe koszty eksploatacji oraz upusty cenowe przy zakupie większych ilości. Do tego dochodzi stacja diagnostyczna dla nich wybudowana. Oddzielna sprawa to kontrakty. Autobusy Volvo się sprawdziły i są niezawodne. Chociaż MAN-y równiez zbierają pochlebne recenzje. pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: czemu akurat Volvo? 01.07.03, 18:15 ahaaaaa... dziękuję za wyczerpująca odpowiedź:-) Lecze mi się podobają bo są jako-tako przewiewne i jakby więcej ludzi się tam mieściło... a moze to dlatego, że najczesciej nimi jeżdżę? a co z potencjalnymi tegorocznymi zakupami autobusów? będą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: czemu akurat Volvo? IP: *.*.*.* 02.07.03, 12:02 Popieram luki'ego, Jelcze to wyjatkowo okropne autobusy. Gorsze od nich sa tylko Ikarusy i Mercedesy z komponentow Jelcza .... Unikam ich. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: czemu akurat Volvo? 02.07.03, 12:07 a czemu aż tak straszne one dla Ciebie są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: czemu akurat Volvo? IP: 217.153.38.* 03.07.03, 15:59 Gość portalu: luki napisał(a): > > geograf napisał: > > W moim, i zapewne nie tylko moim, przekonaniu sa one > > jednymi z najlepszych, bardzo wygodnie i dobrze się nimi > > jeździ. > > Powiedz mi kogo jeszcze? Twoja opinia to wyjątek, ale prawdopodobnie u jej > podłoża leży brak wiedzy na temat eksploatacji tych autobusów. Nie kupujemy > ich, bo są niskiej jakości. Mają tylko jedną zaletę (w porównaniu do > konkurentów) - niżsżą cenę. Prawda! Geo, zobacz w jakim stanie jest blacharka zewnętrzna, ramki okien, poręcze itp. Rdzewieją jak o wiele starsze od nich Ikarusy. Tragedia. Jakość tych pojazdów jest szokująco niska. A podobno Jelcze są robione ze stali nierdzewnej. Jakoś ciężko mi w to uwierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: czemu akurat Volvo? 03.07.03, 19:40 no dobrze, dobrze... co nie zmienia faktu, ze są moimi ulubionymi (zaraz po Volvo wszelakim:-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy Jelcze suxx IP: *.Astral.Lodz.PL 02.07.03, 23:24 Koszmarne są te przegubowe Jelcze. Nie wiem po jaką cholerę nakupili tego tyle w latach 90-tych, chyba był jakiś prikaz co by fabrykę utrzymać przy życiu. Te autobusy są głośne, ciągle w nich coś zgrzyta, piszczy i jadąc nimi mam wrażenie, że zaraz coś odpadnie. A co do kwestii przewiewu to niech ktoś wreszczie w dziale zakupów taboru MPK przeczyta raport meteorologów z czerwca w którym jak wół stoi, że miniony czerwiec był najcieplejszym czerwcem od iluśdziesiąt tam lat i właściwie wedle wszelkich statystyk spokojnie spełniał normy śródziemnomorskiego klimatu a nie naszego a w tamtym klimacie w busach mają klimę Kiedyś dzwoniłem w tej sprawie do MPK to mi powiedzieli ze w Citkach nie założą klimy bo się za często drzwi otwiera i to nie zda egzaminu. A w banku to się drzwi często nie otwiera ? A klima jest i jest chłodno Pierdoły opowiadają. Prawy Odpowiedz Link Zgłoś
igrek_oficjalny Re: Jelcze suxx 03.07.03, 16:49 Jelczy jest 40 sztuk, więc nie tak dużo porównując do ilości aut np. Volvo (co prawda różne wersje). Może i rdzewieją szybciej, ale nikt mi nie powie, że więcej w nich skrzypi, stuka, puka - pod tym względem wszystkie łódzkie autobusy sa do bani! A jeśli chodzi o klime to mają troche racji, w banku masz jedne drzwi na fotokomórke, w citku przystanki są co dwie minuty, w godzinach szczytu otweirają się wszystkie drzwi-mogłoby to zimno dość szybko wywiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Jelcze suxx IP: *.mnc.pl 03.07.03, 18:07 > A klima jest i jest chłodno > Pierdoły opowiadają. > > Prawy To ja mam pytanie to Ciebie. Jechałeś kiedyś tramwajem z klimą? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jelcze suxx 03.07.03, 19:45 a może ktoś jechał autobusem z klimą? i jak? czym różni się pod tymw zględem autobus i tramwaj? (pod względem klimy) Odpowiedz Link Zgłoś
igrek_oficjalny Re: Jelcze suxx 03.07.03, 19:58 Ja jechałem autobusem z kilmą, ale tylko we Włoszech. Te autobusy jeździły na zasadzie, jak nasze PKSy-rzadko sie zatrzymywały. Ale chłodzik był pierwszorzędny! Bo tak, jak pisze-to zalezy jak czesto otwierają się drzwi. A dzisiaj wyczytałem, że kabina motorniczego w citkach jest klimatyzowana! Czyli: wszyscy do motorniczego! :-) igrek_pasażer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Kiedy nowe Volvo? IP: *.isasecret.com 02.07.03, 18:46 a czy ktos zna odpowiedź na mje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Kiedy nowe Volvo? 03.07.03, 16:17 Jelcze mi sie nie podobają, brzydkie skrzypiącze itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Kiedy nowe Volvo? IP: *.pai.net.pl 03.07.03, 19:50 teufel napisał: > Jelcze mi sie nie podobają, brzydkie skrzypiącze itd. To nie jest odpowiedz na tamto pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Kiedy nowe Volvo? IP: *.pai.net.pl 03.07.03, 23:45 teufel napisał: > Hahahaha Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kiedy nowe Volvo? 04.07.03, 00:04 Nie śmiej się tylko naucz prawidłowo odpowiadac na posty. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Kiedy nowe Volvo? 04.07.03, 09:21 Geo a ty odpowiedziałeś do końca??? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kiedy nowe Volvo? 05.07.03, 20:16 do końca czego? ja odpowiedziałem tylko i wyłącznie na Twój post, nie na post rozpoczynający wątek. W ogóle o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś