23.02.12, 16:14
może ktoś pomoże bo do lekarza tylko na zapisy a następna wizyta za dwa tygodnie smile
lekarka stwierdziła że mam astmę i zapisała dwa inhalatory: ventolin i clenil modulite (nie wiem, czy pod taką samą nazwą jest sprzedawany w polsce, w każdym razie jest to inhalator sterydowy)
no i właśnie ten sterydowy ma między innymi oczyszczać oskrzela z wydzieliny, która była u mnie dosyć denerwująca; zaczyna działać podobno po ok dwóch tygodniach
u mnie właśnie dziś 13 dzień i od wczoraj męczy mnie kaszel z wydzieliną; wcześniej nie byłam jej w stanie wykasłać; żadnych innych objawów nie mam, oddycha mi się dużo lepiej

tylko czy to "oczyszczanie" ma właśnie tak wyglądać??? myślałam, że ona się osuszy czy coś
Obserwuj wątek
    • iin-ess Re: Astma 23.02.12, 16:24
      Mama dziecko z astmą, to osuszanie slabo się sprawdzamoje dziecko mimo leków dwa razy w roku robimy inhalacje z mucosolvanu i drenaż oskrzeli czyli jakby wspomaganie pozbycia sie wydzieliny poprzez oklepywanie masaz wibracyjny oraz wymuszanie efektywnego kaszlu.
      • mysia-mysia Re: Astma 23.02.12, 16:44
        czyli jednak wykasłać? o ratunku!
        • kocianna Re: Astma 23.02.12, 19:37
          Uhm, to może tak wyglądać. Nie wypowiem się dokładnie, bo tego leku nie znam, ja brałam sterydy w dysku i moje dziecko takoż. Wydzielinę, niestety, trzeba wykasłać, my mamy leki mukolityczne do nebulizatora i po takiej inhalacji naprawdę dobrze się kaszle wink A w ogóle to sterydy są przeciwzapalne i polegają nie tyle na wysuszeniu wydzieliny, co na tym, że ona się nie wydziela (masło maślane mi wyszło, wiem). Najgorsze w nich jest to, że zwykle trzeba je brać stale (ewentualnie zmienić na leki z chromo-coś tam w nazwie), a człowiek, jak mu nic nie jest, ma tendencję do ich odstawiania. I wtedy po paru dniach znów się dusi...

U mnie genialne okazało się wywiezienie głównego alergenu, a u córki... psychoterapia.
          • mysia-mysia Re: Astma 23.02.12, 20:27
            no właśnie, wiem że stale sad
            wydaje mi się, że u mnie to astma nieatopowa, nie wydaje mi się żebym miała na coś alergię, i poza okresem dzieciństwa nigdy jakoś specjalnie nie chorowałam a od momentu gdy skończyłam 20 lat to już w ogóle się nie przeziębiałam, ludzie dookoła mogli na mnie kasłać i kichać a ja zawsze byłam zdrowa i chyba trochę poczułam się z tym za pewnie
            pięć lat temu pojechałam w góry w październiku, chodząc po górach strasznie się pociłam a nie było wtedy za ciepło; nie przyszło mi do głowy kupować jakieś specjalne ubranie czy choćby wziąć coś na zmianę, bo się przecież nigdy nie przeziębiałam
            wróciłam do domu z jakimś takim charczeniem w płucach smile najpierw myślałam że samo przejdzie bo się przecież nie przeziębiałam, ale po pewnym czasie się pogorszyło i musiałam iść do lekarza; dostałam antybiotyk ale miałam po nim straszne efekty uboczne więc odstawiłam; to było akurat w boże narodzenie i żeby dostać inny musiałabym jechać na ostry dyżur do szpitala, a że było daleko a ja bez samochodu to tego nie zrobiłam
            później też nie poszłam bo dużo się poprawiło i myślałam, że z biegiem czasu do końca się wykuruję... pięć lat miałam taką nadzieję big_grin
            i teraz będę do końca życia sobie wymyślać, że jakbym wtedy nie pojechała w te góry to może byłabym zdrowa...
            • kocianna Re: Astma 23.02.12, 20:39
              Ykhmm, a objawów typu chudnięcie, stan podgorączkowy etc. to u siebie nie obserwujesz? Nie masz pani sprzątającej albo budowlańców z Ukrainy, nie jeździsz służbowo albo turystycznie za wschodnią granicę? RTG płuc dawno robiłaś?
              Astmę diagnozował pulmunolog i robił spirometrię?
              Bo może warto dla świętego spokoju przejść się do poradni chorób płuc.
              • mysia-mysia Re: Astma 23.02.12, 20:52
                nie chudnę, miałam rtg miesiąc temu, jak już wreszcie wybrałam się do lekarza smile wyszło ok, spirometria podobno też
                a co ma to wspólnego z ludźmi z ukrainy?
                • mysia-mysia Re: Astma 23.02.12, 21:00
                  generalnie nie mam też duszności, miałam pięć lat temu, kiedy poszłam pierwszy raz do lekarza i ostatnio, ale między tym nie
                  aczkolwiek muszę przyznać że jak sobie odkaszlnęłam tak porządnie to oddycha się jednak łatwiej
                  nie przeszkadzało mi to jednak np w chodzeniu na siłownię i wyciskaniu z siebie siódmych potów

tylko czasem pokasływanie, lekkie acz uporczywe, czasem trzymające się mnie przez parę dni i nocy, ale później ustępowało na dłużej, tylko tej flegmy nie mogłam się pozbyć nigdy
                  i jak mam męczący dzień to gdy w końcu kładę się do łóżka to tak słyszę jakby mi powietrze w oskrzelach świstało i czuję pewien dyskomfort ale nie ból
                  • mysia-mysia Re: Astma 23.02.12, 21:04
                    no i zanim zaczęłam brać inhalator sterydowy, miałam sam ventolin przez dwa tygodnie i usuwał niemal natychmiastowo pokasływanie i wieczorne świsty w oskrzelach

czyżbyś sugerowała gruźlicę?
                    • volta2 Re: Astma 24.02.12, 09:55
                      to ja mam jeszcze inną astmę chyba?
                      ja biorę dysk, raz dziennie mi wystarcza, natomiast ventolin noszę ze sobą na wypadek silnego ataku - taki mi się zdarzył może z raz na rok,

natomiast kaszel mnie męczył po niedoleczonym/niezdiagnozowanym zapaleniu płuc/oskrzeli - męczył dotąd aż prawie udusił. gdyby nie interwencja medyczna to skonałabym na oczach dzieci i mężasad

od tamtej pory sterydy codziennie a vento gdy steryd nie pomaga.
                      czasem sterydu nie potrzebuję przez 1-2 dni, ale potem - koniecznie.

gruźlicy nie mam, a przynajmniej nie chudnę, to chyba nie to?
                      • mysia-mysia Re: Astma 24.02.12, 10:41
                        co to jest ten dysk? w anglii dają wszystko w inhalatorze, żeby docierało od razu do oskrzeli
                        poza tym ciągle słyszę że sterydy trzeba brać cały czas, nawet jak się człowiek czuje dobrze i ma wrażenie że wyzdrowiał smile

ale ta astma to ci się zaczęła po tym zapaleniu płuc/oskrzeli czy miałaś już wcześniej?
                        • kocianna Re: Astma 24.02.12, 10:54
                          Z dysku też dociera od razu do oskrzeli. Rodzaj inhalatora, tylko wciągasz, a nie wpsikujesz (wiele osób ma problem ze skoordynowaniem psiku i wdechu). O ile się nie mylę, w dysku występują wylącznie leki produkowane przez GSK. Twój lek sprzedawany przez GSK nazywa się Becodisc i też jest w dysku.
                          Tak, sugerowałam gruźlicę. Zbiera bardzo poważne żniwo, a w GB nie szczepi się na nią obowiązkowo. Skoro miałaś RTG, to ok. A swoją drogą, dobra spirometria przy astmie to chyba rzadkość.
                          Ale: nie znam się, lekarzem nie jestem, mam tylko przykład astmy mojej, męża i córki. Każda leczona trochę inaczej, chociaż stały lek mamy ten sam.
                          • mysia-mysia Re: Astma 24.02.12, 11:04
                            bardzo dobre wyniki spirometrii - tak mnie pocieszyła pielęgniarka robiąca badanie, ale lekarka zobaczy wyniki dopiero za dwa tygodnie; ciekawe co wymyśli?
                            gdzieś wyczytałam też że przewlekły nieżyt nosa daje objawy podobne do astmy bo katar spływa do oskrzeli; a ja właśnie mam katar cały czas ale wydawało mi się to tak nieistotne w porównaniu z charczeniem, pokasływaniem i podduszaniem się że nawet nie wspomniałam a lekarka nie zapytała
                            aczkolwiek wyczytałam też że dobra spirometria nie wyklucza astmy
                            • yoko0202 Re: Astma 24.02.12, 13:16
                              pewnie, że nie wyklucza
                              ja mam od jakiegoś roku dobrą spirometrię, i astmę od latsmile

bierz sterydy, nic się nie bój, wydzielina to normalne, możesz również być po prostu trochę podziębiona
                        • volta2 Re: Astma 25.02.12, 14:00
                          astma zaczęła mi się właśnie po niedoleczonej infekcji - jeden lekarz zalecił antybiotyk i go nieposłuchałam, poszłam na drugi dzień do innego - i tamten stwierdził że syrop wystarczy.

ja też byłam za opcją z syropem - i źle zrobiłam.

długo kaszlałam, od 4 rano do 6 codziennie, wychodziłam z pokoju, żeby ludzi po nocy nie budzić. ale jak mnie w końcu złapał solidny atak, to wylądowałam w szpitalu. i wtedy podali sterydy, i ten ventolin na przypadek takich duszności, że można ducha wyzionąć.

czytałam niedawno, że któryś z naszych słynnych malarzy współczesnych właśnie tak stracił syna - astma go udusiła, i od tamtej pory noszę ten ventolin ze sobą zawsze(jak zapomnę, to się czuję niepewnie bardzo)
    • anek130 Re: Astma 24.02.12, 12:42
      a mnie dziwi to, myślałam, że powodem astmy jest zazwyczaj jakas alergia. Dziwne że po zwykłym przeziebieniu w górach nie mogłas się pozbyć kaszlu, swoją drogą to nawet dziwne ze w górach by ci się miała zacząć astma, skoro tam się jeździ leczyc takie dolegliowsci.
      A może masz przewlekłe zapalenie zatok? czy ten katar masz też już te 5 lat? miałaś rtg zatok robione? albo chociaż wymaz z gardła czy z plwociny? może jakas bakteria ci tam siedzi?
      Ania
      • mysia-mysia Re: Astma 24.02.12, 13:13
        anek130 napisała:

> a mnie dziwi to, myślałam, że powodem astmy jest zazwyczaj jakas alergia.
        jest takie coś jak "astma nieatopowa" albo "astma infekcyjna", dokładnie nie wiem czy to jedno i to samo, mało na ten temat informacji, właśnie większość odnosi się do astmy alergicznej

Dziwn
        > e że po zwykłym przeziebieniu w górach nie mogłas się pozbyć kaszlu, swoją drog
        > ą to nawet dziwne ze w górach by ci się miała zacząć astma, skoro tam się jeźdz
        > i leczyc takie dolegliowsci.
        z astmą w góry? mi się wydaje że to właśnie nie wskazane i ludzie z astmą powinni jeździć nad morze

> A może masz przewlekłe zapalenie zatok? czy ten katar masz też już te 5 lat? mi
        > ałaś rtg zatok robione? albo chociaż wymaz z gardła czy z plwociny? może jakas
        > bakteria ci tam siedzi?
        miałam tylko rgt płuc i spirometrię, oba ok; dostałam też antybiotyk amoxycylin (mam na myśli ostatnio dostałam, a nie ten pięć lat temu), nie pomógł
        katar to w sumie nie pamiętam... wiem, że już od dłuższego czasu jak wychodziłam w zimę na powietrze to mi tak pokapywało z nosa i jakoś nie zwróciłam uwagi na to, kiedy to się pogorszyło

przyzwyczajona do myśli, że się nie przeziębiam jakoś to wszystko zlekceważyłam... sad
      • dzoaann Re: Astma 24.02.12, 21:36
        a bo to astma odinfekcyjna- ja mam taka... dlugi, niedoleczony stan zapalny organizm zaczyna traktowac jak alergen i wystepuja stany astmatyczne, czyli epizody duszenia, nieleczone przechodza w pelnoobjawowa astme.
        swoja droga taki rodzaj astmy jest bardzo czesty, procentowo bez porownania do innych krajow europejskich, na Wyspach Brytyjskich wlasnie... a powod? Ignorowanie i zle leczenie prostych infekcjii gornych drog oddechowych i moja stma rozwinela sie wlasnie w Irlandii, gdzie lekarz uparcie twierdzil, ze mi kaszel sam rzejdzie...
    • saqigar Re: Astma 24.02.12, 12:45
      Astma jest choroba przewlekla,wiec leczenie jest najczesciej dlugie. Troche dziwi mnie przepisanie Ventolinu, bo jak juz ktos wspomnial tego typu leki sa zazwyczaj podawane doraznie w czasie ataku dusznosci. Sam od wielu lat mam terapie z formaterolu (dziala rozkurczajaco, dlugotrwale) i strerydu - rozne dawki w zaleznosci od stanu - plus jeszcze leki przeciwalergiczne. Jesli przeszkadza ci nadmiar wydzieliny, to warto wziac cos wykrztusnego, jak w czasie infekcji.
      Przyczyny nasilenia objawow bywaja rozne: alergia, infekcje, refluks zoladkowy.
      • mysia-mysia Re: Astma 24.02.12, 13:16
        saqigar napisał:

> Astma jest choroba przewlekla,wiec leczenie jest najczesciej dlugie. Troche dzi
        > wi mnie przepisanie Ventolinu, bo jak juz ktos wspomnial tego typu leki sa zazw
        > yczaj podawane doraznie w czasie ataku dusznosci.

ventolin pomaga mi na męczące pokasływanie; to też może być objaw astmy, czasem budziłam się w nocy i tak właśnie khe khe kasłałam, nie mocno jak przy przeziębieniu tylko leciutko ale nie byłam w stanie przestać i czasem nie spałam parę godzin
        • kozica111 A badałaś sie na robaki 24.02.12, 20:16
          konkretnie na glistę ludzką?
          • mysia-mysia Re: A badałaś sie na robaki 25.02.12, 12:45
            kozica111 napisała:

> konkretnie na glistę ludzką?

nie, nie badałam się; przeczytałam na stronę wygłaszającą teorię na temat powiązania robaków z alergią i astmą (a znalazłam tylko jedną) i myślę, że jakby to była prawda to mielibyśmy coraz mniej alergii a nie coraz więcej
            • kozica111 Re: A badałaś sie na robaki 25.02.12, 15:06
              Zrób to badanie nie jest chyba drogie a może wiele wyjaśnić.
        • saqigar Re: Astma 25.02.12, 23:06
          To jest pozorna pomoc, bo rozszerzenie oskrzeli na krotko pomaga w odkaslywaniu flegmy. Ja bym jednak poprosil o formaterol, bo salbutamol i fenoterol maja przykrzejsze skutki uboczne (kolatanie serca, drzenie miesni).
          Z tego co czytalem powodem astmy oskrzelowej jest stan zapalny (czasem sa to "mikrostany" zapalne) w oskrzelach. Przyczyny powstania moga byc rozne: alergia, zatoki, niedoleczone infekcje, refluks - wszystkie one powoduja zaleganie wydzieliny. Glista ludzka tez moze nasilac astme.
    • nabakier Re: Astma 24.02.12, 21:25
      Ventolin nie jest lekiem na astmę - w sensie jej długotermionowego leczenia. Temu służą leki typu: Singular. Ventolin jest podawany doraźnie, podczas wysiłku lub tuż przed.
      • saqigar Re: Astma 25.02.12, 22:53
        Podstawa leczenia astmy sa sterydy, a nie singulair. Z doswiadczenia: efekty sa marne, leczenie dlugotrwale, skutki uboczne przykre, np bole glowy. Po latach sie okaze, ze tak jak teofilina singulair nie leczy niczego big_grin, a kosztuje/kosztowal sporo.
        • nabakier Re: Astma 26.02.12, 10:25
          To możliwe, że Singular jest nienajlepszym lekiem na astmę, i że są lepsze leki na to. Mnie chodziło wskazanie TYPU leków- w sensie do systematycznego, a nie-okazjonalnego-stosowania. A Ventolin jest właśnie takim lekiem do okazjonalnego stosowania.
    • dzoaann Re: Astma 24.02.12, 21:36
      zdecydowanie musisz to wykaszlec...
    • majenkir Re: Astma 25.02.12, 14:16
      Mysia, musisz to wykaslac niestety.
      Kazdy inaczej choruje, u mnie ostatnio kazdy najmniejszy katarek konczy sie zawalonymi oskrzelami sad.
      Zdrowka zycze smile
      • mysia-mysia Re: Astma 25.02.12, 14:36
        dzięki smile
        dwa dni się męczyłam porządnie ale większość chyba już wykasłałam
        pojawił się za to inny problem: boli mnie nos, ale tak jakby wewnątrz twarzy, zwłaszcza jak na zewnątrz wyjdę, a tu przecież pogoda piękna, słońce świeci i podobno 11 stopni ciepła
        nic, tylko się pochlastać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka