Dodaj do ulubionych

Dostałam słoik miodu z pistacjami

21.08.07, 19:27
i orzechami. turecki. Ale nie mogę go otworzyc bo się zassał. Brat wróci o
23.... Czy ktoś jadł kiedyś pistacje w miodzie? Warto? Smaczne to to?
Obserwuj wątek
    • szprota Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 19:34
      Jak znam Brajta, to zaraz powie, że warto. Mnie w tych pistacjach bardziej miód
      interesuje.
      Pokrywkę słoika podważ nożem albo łyżeczką, ja tak zawsze robię. I się odessie.
      • Gość: lavinka z nielogu Właśnie to zrobiłam i o dziwo udało się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:41
        Ciamkam i ciamkam...
        Pistacje są łagodniejsze w smaku od orzechów, więc lepiej je jeść osobno...
        inaczej się ich nie czuje... Miód o wiele mniej słodszy niż nasz(pędzony na
        pszczołach karmionych cukrem). Ponoć jest "hibiskusowy".
        Pycha!
        • szprota Nie szczuj, nie szczuj 21.08.07, 19:43
          Już na samą myśl o miodzie mi ślinka pociekła.
          Ale miód później, na kolację - na razie kawa z kakao.
          • Gość: lavinka z nielogu Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:50
            Mieszasz kawę z kakao? Ciekawe... :)
            No i już zabrali mi słoik ;-DDD
            Muszę złożyć zamówienie na kolejny...
            • szprota Re: Nie szczuj, nie szczuj 21.08.07, 20:15
              Prawie zawsze. Co kawa magnez z organizmu wypłucze, to go sobie w kakao dostarczę :)
              • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 22.08.07, 22:23
                pozory pozory.
                nie uzupełnisz magnezu w tak prosty sposób:)
                jak to się da pić?
                • Gość: lavinka z nielogu Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 22:27
                  A jak uzupełnia się magnez w prosty sposób? Chyba nie w tabletkach? ;-))))
                  • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 22.08.07, 23:21
                    w prosty sposób mozna go wypłukać.
                    uzupełnić w prosty sposób się nie da.
                    ale powiedzmy,ze sposób naszych babć był na tyle dobry,ze mogę ci
                    polecić:
                    trzeba zjeść jajeczko od rana i popić mocnym kakao na mleku.
                    to idealny sposób.
                    • nett1980 Re: Nie szczuj, nie szczuj 22.08.07, 23:49
                      Oby nie slodzic tego kakao ,bo z cukrami magnez jest
                      nieprzyswajalny.Wiec czekolada tylko gorzka!
                      • Gość: lavinka z nielogu w orzechach też :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 23:54
                        Produkty spożywcze, będące najlepszymi źródłami magnezu (w 100g produktu):

* pestki dyni - 520 mg
                        * kakao gorzkie - 420 mg
                        * koper - 377 mg
                        * natka pietruszki - 291 mg
                        * migdały - 257 mg
                        * soja - 250 mg
                        * kasza gryczana - 218 mg
                        * orzechy - 130-190 mg
                        * fasola biała - 169 mg
                        * jabłka ze skórką - 104 mg
                        * czekolada

Choć teoretycznie najwiecej magnezu jest w Dyni...
                • Gość: szprota_z_wanny Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.zdnet.com.pl 23.08.07, 00:11
                  Ależ najzupełniej normalnie. Mnie smakuje :)
                  A swoją drogą z tych rzeczy wymienionych poniżej przez Lavinkę zawierających
                  najwięcej magnezu wszystko lubię, więc przyswajanie onegoż jest dla mnie
                  prawdziwą przyjemnością.
                  • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 23.08.07, 22:36
                    w tym sęk,ze aby magnez wchłonął się potrzebuje wapnia.
                    stąd kakao z mlekiem,lub dawka 300 mg magnezu+ 150mg wapnia zlecona
                    przez lekarzy,przy czym proporcje są nieprzypadkowe,bo o ile wapń
                    jest niezbędny do przyswojenia magnezu,to w przypadku tegoż samego
                    nadmiaru magnez zostanie wyparty.
                    z tych samych powodów pijam obrzydliwą dość muszyniankę-jedyną wodę
                    gdzie proporcje wapnia i magnezu występują po połowie.

• Gość: lavinka z nielogu Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 22:52
                      Ale żeby wchłonął się wapń to też muszą być specjalne warunki :) Nie trafi się
                      za tą naturą..
                      • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 23.08.07, 23:10
                        wapń się wchłania zwykle bardzo dobrze a skutki tego to wyparcie
                        magnezu właśnie,osteoporoza,hyperkalcemia.
                        takze dieta zbilansowana,a nie tylko twaróg i twaróg :)
                        • nett1980 Re: Nie szczuj, nie szczuj 23.08.07, 23:21
                          Nie pije mleka , a nawet jak pilam to mialam niedobory wapnia,kiedys
                          pewna madra lekarka poradzila mi migdaly ,ktore maja idealna
                          rownowage wapnia i magnezu .Od tamtej pory nie mam bialych plamek na
                          paznokciach. W twarogach malo jest wapnia , wyplywa z
                          serwatka ,lepiej pic wiec serwatke!
                          • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 23.08.07, 23:43
                            a skąd wiesz,ze masz niedobory wapnia?
                            z powodu plamek na paznokciach?
                            tylko szczegółowe badanie jest w stanie to określić,a plamki mozna
                            mieć ze 100 powodów
                            • lavinka Re: Nie szczuj, nie szczuj 24.08.07, 11:06
                              Na białe plamki na paznokciach to się rybę je (przynajmniej mnie pomagało,choć
                              teraz jem mało ryby i plamek nie mam).... zazwyczaj pojawiają się w przypadku
                              niedożywienia.... ale i złej diety...
                    • szprota Re: Nie szczuj, nie szczuj 24.08.07, 11:27
                      Muszynianka mnie akurat smakuje. A co powiesz o suplemencie typu magnesol? Dość
                      regularnie toto kupuję i wypijam do śniadania (jest w postaci musujących tabletek).
                      • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 24.08.07, 20:35
                        raczej powinno być "po sniadaniu" tak z pól godzinki,
                        zeby wchłonął sie z jelit potrzebuje b6,a zeby zadomowił się w
                        organizmie potrzebuje mniej więcej 1/2 dawki wapnia.
                        zależy więc tez co jesz na śniadanie.

suplementy uzywane rozsądnie mogą przynieśc więcej pozytku niż
                        wizyta u 99% lekarzy,choć pewnie znajdzie sę zaraz ktoś,kto powie,ze
                        to wywalanie kasy,choć sam leczy wszystko wyłącznie objawowo.
                        • Gość: szprota_z_wanny Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.zdnet.com.pl 24.08.07, 20:55
                          Brzmi rozsądnie i świadczy, że masz sporą o tym wiedzę. Ja wiedziałam mgliście,
                          że orzechy i ciemna czekolada zawierają magnez, no i że kawa go wypłukuje, a
                          piję jej sporo.
                          Za mlekiem nie przepadam, ale przetwory już tak - praktycznie nie ma śniadania
                          bez jakiejś postaci sera, tyle że te pół godziny po śniadaniu bywa
                          problematyczne - zwykle o tej porze jestem w drodze do pracy.
                          Ciekawe, jaką dietę byś polecił mojej mamie, która musi pilnować gęstości krwi :)
                          • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 24.08.07, 22:34
                            wiedzę mam fragmentaryczną niestety,nie jestem lekarzem,
                            a gęstość za duza,czy zbyt mała?

• Gość: szprota_z_fają Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.zdnet.com.pl 24.08.07, 23:04
                              powyżej normy, za duża. stara się unikać warzyw strączkowych i kapusty.
                              • Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 25.08.07, 00:21
                                bosch,
                                rzuć te faje!
                                co do krwi,to zdecydowałbym się na czosnek w postaci niesmierdzącej-
                                alitol + zdrowe tłuszcze w diecie-ryby,oliwa z oliwek.plus rzucenie
                                fajek!
                                dobranoc:)

• szprota Mama nie pali, a ja nie rzucę 25.08.07, 14:37
                                  Dzięki za rady, dobranoc, dzień dobry.
                                  • Gość: leslaw_m Re: Mama nie pali, a ja nie rzucę IP: *.lodz.msk.pl 25.08.07, 15:26
                                    w takim razie pal jak najwięcej :)
                                    ciekawe ile wynosi dobowy rekord swiata w paleniu ?
                                    wyobrażmy sobie hindusa który nie rozstaje się z fają,budzi po kilka
                                    razy na papieroska w nocy,ewentualnie nastawia budzik,zeby poczuć
                                    smaczek dymka.
                                    ile jest w stanie wypalić?
                                    18 godzin razy powiedzmy 7 fajek na godzinę to 126 papierosków,plus
                                    dodajmy paczkę na noc,to daje nam 7 paczek na dobę,ładną cerę i
                                    figurę rikszarza.
                                    marzenie co?
                                    nie rzucaj,moze osiągniesz choćby mistrzostwo kraju:)
                                    • szprota :P [nt] 25.08.07, 15:46

• Gość: lavinka z nielogu Re: Mama nie pali, a ja nie rzucę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 17:14
                                      Pewnie, niech nie rzuca.. jeszcze nadmiar powietrza by jej zaszkodził :))))
                                      lav
    • nett1980 Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 19:47
      Tak smaczne ,uzywaja tego na poludniu jako afrodyzjaka.Daje sile i
      fantazje ,budzi cialo.
      • Gość: lavinka z nielogu Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:51
        Raczej mnię rozmiędliło i rozciamciało niż pobudziło ;-)))
        • nett1980 Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 19:59
          Musi wejsc z cialo , jesli jakis Grek ci to dal ,to sie strzez tego
          bruneta wieczorowa pora.
          • Gość: lavinka z nielogu Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 20:10
            Jaki Grek? Choć może... dała dziewczyna o greckim nosie :)))
            • nett1980 Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 20:22
              Oby tego longeta nie czytal ,bo zaraz sobie skojarzy i posądzi
              cię ,i dziewczyne o greckim nosie, o Bog wie co?
              • Gość: lavinka Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:49
                Nie mam pojęcia... o co posądzi mnie longeta?
                • brite Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 21:55
                  Może to mieszkanka wyspy Lesvos?
    • brite poproszę 21.08.07, 21:56
      kapkę!

Z Egiptu przywiozłem słój miodu z sezamem. Dziwny był.
      • Gość: lavinka z nielogu Może to nie był miut?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 23:52
    • los_chlopakoss Szkoda że oleju nikt ci nie podarował 23.08.07, 22:46
      w pewne miejsce mogłabyś go sobie trochę wlać.
      • Gość: ciaoBella Re: Szkoda że oleju nikt ci nie podarował IP: *.toya.net.pl 23.08.07, 22:51
        Ziewww
        • los_chlopakoss Re: Szkoda że oleju nikt ci nie podarował 23.08.07, 23:13
          Gość portalu: ciaoBella napisał(a):

> Ziewww

Dobranoc
    • Gość: lavinka z nielogu Pytanie: Jakim jestem potworem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:52
      Wyszło mi bydlę z trzema wielkimi gałami... (ocznymi)... bez powiek!!!
      www.blogthings.com/monsternamegenerator/
      :)))
      • guru211 Re: Pytanie: Jakim jestem potworem? 28.08.07, 01:36
        Mnie z dwoma, tez bez powiek, ale za to na dlugich szypulkach :)
        • Gość: lavinka z nielogu Re: Pytanie: Jakim jestem potworem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 11:30
          Masz większe pole widzenia ale za to ja widzę dokładniej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka