lavinka 21.08.07, 19:27 i orzechami. turecki. Ale nie mogę go otworzyc bo się zassał. Brat wróci o 23.... Czy ktoś jadł kiedyś pistacje w miodzie? Warto? Smaczne to to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szprota Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 19:34 Jak znam Brajta, to zaraz powie, że warto. Mnie w tych pistacjach bardziej miód interesuje. Pokrywkę słoika podważ nożem albo łyżeczką, ja tak zawsze robię. I się odessie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Właśnie to zrobiłam i o dziwo udało się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:41 Ciamkam i ciamkam... Pistacje są łagodniejsze w smaku od orzechów, więc lepiej je jeść osobno... inaczej się ich nie czuje... Miód o wiele mniej słodszy niż nasz(pędzony na pszczołach karmionych cukrem). Ponoć jest "hibiskusowy". Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Nie szczuj, nie szczuj 21.08.07, 19:43 Już na samą myśl o miodzie mi ślinka pociekła. Ale miód później, na kolację - na razie kawa z kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:50 Mieszasz kawę z kakao? Ciekawe... :) No i już zabrali mi słoik ;-DDD Muszę złożyć zamówienie na kolejny... Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: Nie szczuj, nie szczuj 21.08.07, 20:15 Prawie zawsze. Co kawa magnez z organizmu wypłucze, to go sobie w kakao dostarczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 22.08.07, 22:23 pozory pozory. nie uzupełnisz magnezu w tak prosty sposób:) jak to się da pić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 22:27 A jak uzupełnia się magnez w prosty sposób? Chyba nie w tabletkach? ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 22.08.07, 23:21 w prosty sposób mozna go wypłukać. uzupełnić w prosty sposób się nie da. ale powiedzmy,ze sposób naszych babć był na tyle dobry,ze mogę ci polecić: trzeba zjeść jajeczko od rana i popić mocnym kakao na mleku. to idealny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Nie szczuj, nie szczuj 22.08.07, 23:49 Oby nie slodzic tego kakao ,bo z cukrami magnez jest nieprzyswajalny.Wiec czekolada tylko gorzka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu w orzechach też :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 23:54 Produkty spożywcze, będące najlepszymi źródłami magnezu (w 100g produktu): * pestki dyni - 520 mg * kakao gorzkie - 420 mg * koper - 377 mg * natka pietruszki - 291 mg * migdały - 257 mg * soja - 250 mg * kasza gryczana - 218 mg * orzechy - 130-190 mg * fasola biała - 169 mg * jabłka ze skórką - 104 mg * czekolada Choć teoretycznie najwiecej magnezu jest w Dyni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprota_z_wanny Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.zdnet.com.pl 23.08.07, 00:11 Ależ najzupełniej normalnie. Mnie smakuje :) A swoją drogą z tych rzeczy wymienionych poniżej przez Lavinkę zawierających najwięcej magnezu wszystko lubię, więc przyswajanie onegoż jest dla mnie prawdziwą przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 23.08.07, 22:36 w tym sęk,ze aby magnez wchłonął się potrzebuje wapnia. stąd kakao z mlekiem,lub dawka 300 mg magnezu+ 150mg wapnia zlecona przez lekarzy,przy czym proporcje są nieprzypadkowe,bo o ile wapń jest niezbędny do przyswojenia magnezu,to w przypadku tegoż samego nadmiaru magnez zostanie wyparty. z tych samych powodów pijam obrzydliwą dość muszyniankę-jedyną wodę gdzie proporcje wapnia i magnezu występują po połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 22:52 Ale żeby wchłonął się wapń to też muszą być specjalne warunki :) Nie trafi się za tą naturą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 23.08.07, 23:10 wapń się wchłania zwykle bardzo dobrze a skutki tego to wyparcie magnezu właśnie,osteoporoza,hyperkalcemia. takze dieta zbilansowana,a nie tylko twaróg i twaróg :) Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Nie szczuj, nie szczuj 23.08.07, 23:21 Nie pije mleka , a nawet jak pilam to mialam niedobory wapnia,kiedys pewna madra lekarka poradzila mi migdaly ,ktore maja idealna rownowage wapnia i magnezu .Od tamtej pory nie mam bialych plamek na paznokciach. W twarogach malo jest wapnia , wyplywa z serwatka ,lepiej pic wiec serwatke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 23.08.07, 23:43 a skąd wiesz,ze masz niedobory wapnia? z powodu plamek na paznokciach? tylko szczegółowe badanie jest w stanie to określić,a plamki mozna mieć ze 100 powodów Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Nie szczuj, nie szczuj 24.08.07, 11:06 Na białe plamki na paznokciach to się rybę je (przynajmniej mnie pomagało,choć teraz jem mało ryby i plamek nie mam).... zazwyczaj pojawiają się w przypadku niedożywienia.... ale i złej diety... Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: Nie szczuj, nie szczuj 24.08.07, 11:27 Muszynianka mnie akurat smakuje. A co powiesz o suplemencie typu magnesol? Dość regularnie toto kupuję i wypijam do śniadania (jest w postaci musujących tabletek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 24.08.07, 20:35 raczej powinno być "po sniadaniu" tak z pól godzinki, zeby wchłonął sie z jelit potrzebuje b6,a zeby zadomowił się w organizmie potrzebuje mniej więcej 1/2 dawki wapnia. zależy więc tez co jesz na śniadanie. suplementy uzywane rozsądnie mogą przynieśc więcej pozytku niż wizyta u 99% lekarzy,choć pewnie znajdzie sę zaraz ktoś,kto powie,ze to wywalanie kasy,choć sam leczy wszystko wyłącznie objawowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprota_z_wanny Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.zdnet.com.pl 24.08.07, 20:55 Brzmi rozsądnie i świadczy, że masz sporą o tym wiedzę. Ja wiedziałam mgliście, że orzechy i ciemna czekolada zawierają magnez, no i że kawa go wypłukuje, a piję jej sporo. Za mlekiem nie przepadam, ale przetwory już tak - praktycznie nie ma śniadania bez jakiejś postaci sera, tyle że te pół godziny po śniadaniu bywa problematyczne - zwykle o tej porze jestem w drodze do pracy. Ciekawe, jaką dietę byś polecił mojej mamie, która musi pilnować gęstości krwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 24.08.07, 22:34 wiedzę mam fragmentaryczną niestety,nie jestem lekarzem, a gęstość za duza,czy zbyt mała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprota_z_fają Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.zdnet.com.pl 24.08.07, 23:04 powyżej normy, za duża. stara się unikać warzyw strączkowych i kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Nie szczuj, nie szczuj IP: *.lodz.msk.pl 25.08.07, 00:21 bosch, rzuć te faje! co do krwi,to zdecydowałbym się na czosnek w postaci niesmierdzącej- alitol + zdrowe tłuszcze w diecie-ryby,oliwa z oliwek.plus rzucenie fajek! dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Mama nie pali, a ja nie rzucę 25.08.07, 14:37 Dzięki za rady, dobranoc, dzień dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Mama nie pali, a ja nie rzucę IP: *.lodz.msk.pl 25.08.07, 15:26 w takim razie pal jak najwięcej :) ciekawe ile wynosi dobowy rekord swiata w paleniu ? wyobrażmy sobie hindusa który nie rozstaje się z fają,budzi po kilka razy na papieroska w nocy,ewentualnie nastawia budzik,zeby poczuć smaczek dymka. ile jest w stanie wypalić? 18 godzin razy powiedzmy 7 fajek na godzinę to 126 papierosków,plus dodajmy paczkę na noc,to daje nam 7 paczek na dobę,ładną cerę i figurę rikszarza. marzenie co? nie rzucaj,moze osiągniesz choćby mistrzostwo kraju:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Mama nie pali, a ja nie rzucę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 17:14 Pewnie, niech nie rzuca.. jeszcze nadmiar powietrza by jej zaszkodził :)))) lav Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 19:47 Tak smaczne ,uzywaja tego na poludniu jako afrodyzjaka.Daje sile i fantazje ,budzi cialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:51 Raczej mnię rozmiędliło i rozciamciało niż pobudziło ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 19:59 Musi wejsc z cialo , jesli jakis Grek ci to dal ,to sie strzez tego bruneta wieczorowa pora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 20:10 Jaki Grek? Choć może... dała dziewczyna o greckim nosie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 20:22 Oby tego longeta nie czytal ,bo zaraz sobie skojarzy i posądzi cię ,i dziewczyne o greckim nosie, o Bog wie co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:49 Nie mam pojęcia... o co posądzi mnie longeta? Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Dostałam słoik miodu z pistacjami 21.08.07, 21:55 Może to mieszkanka wyspy Lesvos? Odpowiedz Link Zgłoś
brite poproszę 21.08.07, 21:56 kapkę! Z Egiptu przywiozłem słój miodu z sezamem. Dziwny był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Może to nie był miut?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 23:52 Odpowiedz Link Zgłoś
los_chlopakoss Szkoda że oleju nikt ci nie podarował 23.08.07, 22:46 w pewne miejsce mogłabyś go sobie trochę wlać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciaoBella Re: Szkoda że oleju nikt ci nie podarował IP: *.toya.net.pl 23.08.07, 22:51 Ziewww Odpowiedz Link Zgłoś
los_chlopakoss Re: Szkoda że oleju nikt ci nie podarował 23.08.07, 23:13 Gość portalu: ciaoBella napisał(a): > Ziewww Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Pytanie: Jakim jestem potworem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:52 Wyszło mi bydlę z trzema wielkimi gałami... (ocznymi)... bez powiek!!! www.blogthings.com/monsternamegenerator/ :))) Odpowiedz Link Zgłoś
guru211 Re: Pytanie: Jakim jestem potworem? 28.08.07, 01:36 Mnie z dwoma, tez bez powiek, ale za to na dlugich szypulkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Pytanie: Jakim jestem potworem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 11:30 Masz większe pole widzenia ale za to ja widzę dokładniej :) Odpowiedz Link Zgłoś