teufel 04.07.03, 20:23 Szkoda, że kolejna firma upada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teufel Re: Kłopoty TKM FM 05.07.03, 19:42 I to radio. Przecież im więcej stacji radiowych tym większy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Kłopoty TKM FM 05.07.03, 23:08 To jest zastanawiające- radio grające głównie muzyczkę (i wg mnie dobrą muzyczkę) upadło. W wniosek z tego, że ludzie wolą gadające głowy w radioodbiorniku zamiast jakiejś melodyjki? Nie chodzi mi o granie non stop, ale o porządną muzykę + najważniejsze wiadomości. Takie było TKM FM. Tak dla pewności- jaki jest Was ideał radia? Więcej gadania czy więcej grania? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 13:18 Ale widzisz Ixik. Jest kilka aspektów tej sprawy. 1.Mówi się, ze i tak była by ta rozgłośnia zamknięta gdyż nie spełniała wymogów koncesji-15% czasu antenowego miałą przeznaczyć na informacje kulturalne, gdyż jej profil był muzyczno-kulturalnym. 2. To, że cały czas grają nie oznacza, że ludzie muszą to lubić. Przede wszystkim utwory nawety następujące po sobie były różnej jakości, do tego były one raczej "wiekowe"-a więc radio nasrtawiło się raczej na starszych odbiorców, którzy nie są najlepszą grupą marketingową. Poza tym jeżeli ktoś chce tylko muzykę, może sobie ułożyć własną płytę,kasetę z najlepszymi utworami. Większość jedbnak woli by było trochę gadania,. Moze niekoniecznie przez cały dzień tylke gadania co w Śniadaniu Radia Zet (od tego jest TOK FM, który z reszta tez ma problemy), ale zrównoważone na pewno się spodoba... 3. Powiązane z 2-radio miało długi, czyli nie było ulubioeńcem reklamodawców-to tez coś mówi, niekoniecznie tylko o trudnym rynku radiowym Łodzi. 4.Słuchalność na poziomie powyżej 1 % mieści się w granicach błędu statystycznego. Ja lubię posłuchać gadania na RMF-ie, ew. Zetka. Dla odprężenia właczam Eskę, badź playliste Winampa. Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 14:50 ixtlilto napisała: > o porządną muzykę + najważniejsze wiadomości. Takie było TKM FM. ??????????? My chyba myślimy o 2 różnych stacjach. Proszę Cię bardzo powiedz mi kiedy na antenie TKM pojawiały się serwisy informacyjne bo jakoś nie trafiłem na nie nigdy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxman Re: Kłopoty TKM FM IP: *.mnc.pl 06.07.03, 13:55 Nareszcie trochę światła na problem!!! Otóż medług moich obserwacji od kilku lat, właściwie tak od 2000 r. obserwujemy w eterze agresywną komercjalizację. Zauważmy, że na przestrzeni tych kilku lat z eteru zniknęły audycje autorskie oraz niszowe (przeznaczone dla wąskiego grona słuchaczy). Coraz więcej za to mamy wpadającej w ucho muzyki (nie zawsze najwyższej jakości), minimum mówienia i wpajania słuchaczom że "Słuchasz najlepszego radia pod słońcem". Jaka jest przyczyna tak gwałtownej komercjalizacji - tego nie wiem ale podejrzewam że chodzi tylko o pieniądze. Audycje trzeba produkować dla jak największego grona słuchaczy by przyszło jak najwięcej reklamodawców. Kto się nie podporządkuje ten wypada z gry. Ale radiowcy nie dostrzegają drugiej strony medalu, bowiem takie rozreklamowane radio jest coraz mniej atrakcyjnym i zaczyna przegrywać z dvd, mp3, szeroko pojętym entertainmentem. Coraz szersza jest też krytyka. Czy jest jakies lekarstwo na to błędne koło??? Tego też nie wiem ale podejrzewam że gdyby zmniejszyć nadawcom niektóre opłaty za nadawanie sygnału (kłania się więc KRRiT) sytuacja ekonomiczna jak i wartość programu podejrzewam by się poprawiły. Trzeba więc między innymi nowych rozwiązań prawnych. Jeżeli chodzi o eter lokalny to sytucja jest wręcz opłakana. Mamy polskie Radio Łódź które jest finansowane z abonamentu chociaż niepokojącym jest fakt że coraz mniej ludzi chce opłacać ten abonament radiowy. Moim zdaniem radio publiczne w Polsce spełnia swoją rolę i przyjemnie jest czasem posłuchać wzruszających reportarzy na które absolutnie nie może sobie pozwolić radio komercyjne. Powracając do Łodzi, mamy Radio Eska (za którym nie przepadam ale to jest tylko moja subiektywna opinia), Radio Plus (niektórzy próbują porównać je do byłego Radia Emaus ale Plus to zupełnie inna historia), Radio Parada oraz Classic (dwa lokalne radyjka idealne do wiadomości z regionu oraz pozdrowień), wspomniane radio TKM FM (właściwie komputer a nie radio) oraz Radio Polibudy Łódzkiej Żak (na które najbardziej liczę chociaż to i tamto powinno się jeszcze poprawić aby spełniało ono rolę profesjonalnego radia niekomercyjnego; może jakiś mocniejszy nadajnik o ile fundusze o c z y w i ś c i e pozwolą???). Warto tutaj wpsomnieć o kultowym moim zdaniem Radio Manhattan (nie mylić z Eską bo to to dwa światy!!!). Radio Manhattan było radiem naprawdę lokalnym, na wysokim poziomie, kulturalnym. Ale Manhattan padł. Cudem został przejęty przez Eskę i - to są tylko moje przypuszczenia - chyba tylko dlatego jeszcze mamy radio na 99,8 fm. Jaka jest przyczyna upadku Manhattanu??? Tego oczywiście też nie wiem ale nie jest trudno się domyślać że mogła to być tylko przyczyna finansowa. A więc znów jeżeli chcemy poprawić sytuację lokalnych rozgłośni musimy zmienić prawo by nadawcy płacili mniej za emisję. Innej drogi moim zdaniem nie ma bo po prostu zaczną padać kolejne stacje... Co więcej, w Krakowie też było parę lat temu kultowe radio lokalne (nie pamiętam jak się nazywało ale chyba Flesz czy jakiś tam inny błysk...) które miało problemy finansowe, nie znalazł się chętny na kupienie i radio upadło a jego częstotliwość stała się głuchą... Jeżeli nie chcemy by inne "teatry wyobraźni" spotkał ten sam los musimy najpierw zwrócić na problem uwagę. A potem pomysleć i dobrze zadziałać. Naprawdę. Pozdrawiam - mx Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 15:02 Zkomercjalizacją to jest tak że ludzie niby krzyczą a jednak potem okazuje się zę większość tych krzykaczy i tak dłużej i bardziej uważnie słucha tej pop-papki która sączy się obecnie z większości stacji. Tak było z 3, Radiostacją, Manhattanem. Wszyscy nookoło marudzili że umierają wartościowe stacje radiwe, ale jak się patrzyło na wyniki słuchalności to okazywało się ze więcej ludzi bierze udział w protestach niż słucha tej stacji. Manhattan został uratowany praktycnzie w ostatniej chwili, fakt że musiał przeustoczyć się w Eskę i stracić niewątpliwie cudowną i niepowtarzalną atmosferę jaka tam panowała. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 16:17 Hmmmm... Ten proces komercjalozacji nazywa się formatowaniem. Formatowanie zawsze owocuje wzrostem słuchalności bo stacja nadaje program dla większej ilości słuchaczy niż przed formatowaniem (wypadają wąskie audycje tematyczne). Ale trzeba zauważyc kto słucha takiej stacji po formatowaniu. Bo na pewno nie ludzie inteligentni tak jak zwykli przed formatowaniem. Słuchają jej dzieciaki i ekspedientki w spożywach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 20:44 zauważ, ze właśnie dzieciaki i ekspedientki (ujak i radio puzczane w sklepie etc)-jest najlepszą grupą docelową... Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 21:33 geograf napisał: > zauważ, ze właśnie dzieciaki i ekspedientki (ujak i radio > puzczane w sklepie etc)-jest najlepszą grupą docelową... No i właśnie mnie to wkurwia bo w rezultacie radio komercyjne pokrywa zapotrzebowanie na najpłytsze gusta społeczne. Wszystko kręci się wokół kasy. mx Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 21:56 ta sytuacja zaczeła się nasilać dopiero przy kryzysie w gospodarce i ubożeniu społeczeństwa. Trzeba czekać na dobry wzrost gospodarczy i może znajdzie się coś, nie tylko w eterze, dla koneserów? Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 13:58 Sorry. Geo. ale chrzanisz. To jest bardzo fajna i potrzebna stacja. Jako ktos bardzo czesto sluchajacy radia, jestem za tym by istniala. JEST POTRZEBNA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kłopoty TKM FM 06.07.03, 20:48 czy ja twierdzę, że nie jest potrzebna? każda niekomercyjna, nie puszczająca Peje czy inne Slums Ataki, w przerwach na Krystycze, czy Britney-jest potrzebna i warta zainteresowania. Jednak niekoniecznie może się utrzymać. 1% słuychalności mówi sam za siebie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INCOGNITO Re: Kłopoty TKM FM IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 09:11 To jedna z moich ukochanych stacji więc błagam niech nie upada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy Re: Kłopoty TKM FM IP: *.Astral.Lodz.PL 08.07.03, 21:47 I dobrze... Szkoda tylko, że tak długo to trwało. I nie mówię tego tylko dlatego, że to nasza konkurencja. TKM FM to radio-komputer łamiące wszelkie możliwe do złamania zasady, począwszy od zapisów koncesyjnych a na dziennikarskiem dobrym stylu i fachowości kończąc. * Zgodnie z tym co napisał Geograf gdzie jest te ileś procent wiadomości lokalnych, nawet tylko kulturalnych ? * Co to za radio, które działa bez ludzi. Radio to przede wszystkim ludzie a nie komputer zapchany 3000 plików mp3 w czasami podłej jakości, co bardzo często było słychać. Takich stacji nadających muzykę z mp3 są w internecie miliony, po co kolejne takie radio z nadajników naziemnych w UKF-ie. * Co do muzyki - TKM FM nie nadawał starszych utworów dlatego, że je lubił, czy, że obrał sobie taki target, bo to nie były złote przeboje sensu stricto. Nadawał stare piosenki bo... są stare i nie płaci się za nie ZAIKS-ów. * Ponadto był do tego stopnia skąpy (już nawet nie oszczędny), że nawet godzinę podawał na antenie komputer co czasem brzmiało mniej więcej tak "Jest (kilka sekund ciszy) godzina (znów cisza) 6 (znów cisza podczas której człowiek myśli, że faktycznie jest 6.00 a wtedy komputer dodaje) 24." No żałosne. Słyszeliście kiedykolwiek na antenie tego radia ludzki głos ? Ja nie. TKM FM został zaplanowany tak oszczędnie, że to aż urąga wszelkim zasadom radiowym. Osobiście uważam, że TKM to pralnia kasy. Bo jak firma nie zatrudniająca ani jednego dziennikarza grająca muzę ściągniętą z sieci z mp3 (czyt. za free) może mieć kłopoty finansowe. Tylko bardzo bardzo źle zarządzana firma może się w takie tarapaty sama na własne życzenie władować. Strona internetowa radia od początku istnienia jest w budowie. Nigdy nie słyszałem, żeby grali jakieś reklamy kupowane z domów mediowych, czyli sprzedawane centralnie albo dla danego regionu albo dla calego kraju. Ale trudno się dziwić temu wszystkiemu jak koncesje na TKM FM dostał człowiek który wcześniej w swej historii już "położył" jedno radio w Częstochowie. A czemu piszę, że szkoda że tak długo to trwało. Ano dlatego, że zablokował częstotliwość. Dzięki temu Łódź jest tak naprawdę jedynym większym miastem w Polsce w którym nie mamy doczynienia z formatowanymi stacjami radiowymi. Dzięki temu mamy tak dziką dominację głupkowatej Parady i hiciarskiej Eski. Gdyby weszło inne radio, np, format Złote przeboje lub BlueFM Agory albo Radiostacja lub Rock Radio to nasz rynek byłby zmuszony do stawienia temu konkurencji a to skutkowałoby lepszymi audycjami, ruchem w eterze. A tak... mamy zastój i marazm na rynku. PRAWY Grzegorz Frątczak Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kłopoty TKM FM 09.07.03, 01:02 Dziękuję Prawy za tą wypowiedź. Serio, lepiej nie możnabyło tego napisać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsf Bo jak sie ma w nazwie; Teraz ... My... IP: *.toya.net.pl 09.07.03, 00:52 ...to sie nie dziwię ze szybko upadli ;) To oczuwiscie zart. Ostanio zaczłe ich nawet sluchac. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_socha Re: Kłopoty TKM FM 09.07.03, 08:50 Dziwię się bardzo że radio upada gdyż jest to chyba jedyna rozgłośnia w Polsce która nie interesuje się modą muzyczną tylko stawia na to co w muzyce przez ostatnie dziesięciolecia było najlepszego. Niestety jak widac sponsorzy i reklamodawcy nie podzielają mojej opinii. A szkoda <b>:-(<b> ponieważ od czasu skomercjalizowania Trójki była to dla mnie ostatnia ostoja super muzyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piasia Re: Kłopoty TKM FM IP: diabel:* 09.07.03, 10:03 konrad_socha napisał: > Dziwię się bardzo że radio upada gdyż jest to chyba jedyna rozgłośnia w Polsce > która nie interesuje się modą muzyczną tylko stawia na to co w muzyce przez > ostatnie dziesięciolecia było najlepszego Takich stacji ze Złotymi Przebojami jest sporo, praktycznie w każdym większym mieście. A co do TKM FM - nie dziwię się, że upadło. Współwłaścicielem radia jest Mariusz Herman. Ten gość rozlożył niejeden biznes, także radio w moim mieście. City to było pierwsze porządne prywatne radio w Częstochowie. Reklamodawcy walili do niego drzwiami i oknami. A długów miało parę miliardów starych złotych, bo pan MH nie płacił za nic. Ani za wynajem, ani za ZUS, ani za koncesję.... Jak widać, przeniósł swoje zwyczaje na łódzki grunt. Kolejny czestochowianin pokazał Łodzianom na co go stać. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_socha Re: Kłopoty TKM FM 11.07.03, 17:12 Gość portalu: piasia napisał(a): > Takich stacji ze Złotymi Przebojami jest sporo, praktycznie w każdym > większym > mieście. Być może są ale ja mieszkam w Łodzi i tu nie ma innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harry Re: Kłopoty TKM FM IP: diabel:* 15.07.03, 17:35 Skąd my to znamy. Identycznie wygladała sytuacja z radiem City w Częstochowie, którego załozycielem i udziałowcem był gwiazdor Mariusz Herman i które skończyło podobnie z wielkimi długami a nowi właściciele włosy z głowy rwali gdy poznali ile szmalu pójdzie na spłtę długów. Odpowiedz Link Zgłoś