Dodaj do ulubionych

Segregacja śmieci

09.01.08, 18:17
Od 1 stycznia moja jaśnie nam panująca administracja podpisała nową umowę ze śmieciarzami i już 3 pojawiły się nowe kubły. Po następnych paru dniach dostarczono nam marną i lekko nieaktualną ulotkę objaśniającą, co i gdzie wrzucać. Panie zza biurek cały czas nie wiedzą skąd i czy będą w ogóle jakieś worki (gdy im wczoraj zasugerowałem, że wrzucanie "mokrego bio" w zwykłych foliówkach trochę mija się z celem, po dłuższym namyśle przyznały mi rację.

Na stronie czystemiasto kropka urządczegośtamłodzi kropka łódź niewiele wyczytałem i stąd kieruję pytanie do Was, o Najukochańsi Forowicze (dotyczy tylko tych z legitymacjami TWA, tzn. przmiotnik, nie pytanie).

Gdzie można dostać odpowiednie torby i za ile. Jakie w ogóle są Wasze wrażenia po tygodniu od rozpoczęcia akcji? (Mnie trochę zdzwiło, że kubeł z bio z kubłem ze zwyklymi śmieciami ładowane są na jedną platformę i jednocześnie aplikowe do paszczy śmieciary. Czy paszcza jest przegrodzona czy segregacja jest "segregacją"?)
Obserwuj wątek
    • Gość: nett1980 Re: Segregacja śmieci IP: *.toya.net.pl 09.01.08, 18:38
      U mnie kubly na mokre bio stoja juz dawno, wrzucalam tam jakies
      obierki, skorki pomaranczy, resztki obiadu. Jeszcze tego nie
      wywozono, a stoi juz pare miesiecy, az strach pomyslec co bedzie
      latem. Moze nie oprozniano tego kosza do tej pory, bo tylko ja
      korzystam z niego w calej kamienicy, wiec za duzo tam nie ma, ale
      torbe po moim mokrym bio wrzucam do kosza obok! Stoi tez pojemnik na
      szklo, papier, plastkik, ale dopiero przekonuje do siebie ludzi.
      Sklepy jednak wrzucaja tekture do dawnych koszy. Mysle, zeby jakos
      delikatnie ich upomniec.
      • miejskie_narty Re: Segregacja śmieci 09.01.08, 18:58
        No możesz napisać kartkę:) Z tego co widzę, sporo ludzi nie segreguje z dwóch przyczyn:
        1. Nie wiedzą co i jak
        2. Nie mają odpowiednich worków (bo ich zdobycie wymaga zbyt dużego zachodu bądź kosztują zbyt dużo)

Oczywiście pomijając największą grupę niesegregujących: tych, którzy mają to po prostu w dupie:)
        • Gość: Aina Re: Segregacja śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 19:34
          A gdzie mozna kupic worki? Bo ja dostalam kilka od administracji na dzien dobry
          ale juz mi sie koncza, a w administracji nie wiedza gdzie mozna je dostac... No
          coz w razie czego pozostanie oproznianie wiadra bezposrednio do kosza z napisem
          "mokre-bio".
          • Gość: nett1980 Re: Segregacja śmieci IP: *.toya.net.pl 12.01.08, 20:02
            I to bedzie najbardziej ekologiczne...
          • Gość: miejskie_narty Re: Segregacja śmieci IP: *.toya.net.pl 13.01.08, 08:02
            No to ja bym miał jeszcze jedno pytanie: gdzie można kupić worki?;-)

CO do niewiedzy administracji, to oczywiście kłamią. Nawet oni nie mogą być tak beznadziejni, żeby nie wiedzieć skąd biorą worki, które potem przekazują mieszkańcom. CHodciaż z drugiej strony...:)
            Ja też słyszę w kółko - nie wiem, nie wiem, nie wiem.

> coz w razie czego pozostanie oproznianie wiadra bezposrednio do kosza z napisem
            > "mokre-bio".

No, ale wtedy latem będzie koszmar... A poza tym chodzi przecież o to, by zachęcić ludzi do segregacji. A bez toreb to trzeba wiaderko na góre wnosić, więc łatwiej zapakować w zwykłą foliówkę i wyrzucić do kosza zbiorczego.
            • Gość: xxx Re: Segregacja śmieci IP: *.toya.net.pl 13.01.08, 22:06
              szkoda, że moja administracja nie dała żadnego info, ani nie pojawiły się
              dodatkowe kubły na śmieci
    • Gość: Gość Re: Segregacja śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 08:56
      w MPO mozna kupic worki, ale ich juz sie nie wrzuca do pojemnikow.Z
      reszta, chyba nadal nie jest wytypowana przez nich firma, ktora te
      worki bedzie zabierala:) To jest wszystko fikcja. Ja segregowalem
      przez 1 tydzien.Mialem pelen worek papieru i plastiku i nikt po
      niego nie zawital!!! Nie mam tyle miejsca w domu aby dostawiac
      nastepne worki i w drugim tygodniu juz wywalalem wszystko razem, jak
      i inni sasiedzi!!!
      • miejskie_narty Re: Segregacja śmieci 13.01.08, 16:58
        o jest wszystko fikcja. Ja segregowalem
        > przez 1 tydzien.Mialem pelen worek papieru i plastiku i nikt po
        > niego nie zawital!!! Nie mam tyle miejsca w domu aby dostawiac
        > nastepne worki i w drugim tygodniu juz wywalalem wszystko razem, jak
        > i inni sasiedzi!!!

Coś mi wygląda na to, że sami stworzyliście tę fikcję:) Bo przecież to, że tydzień jeden pojemnik nie jest opróżniany, nie znaczy, że cały stystem jest fikcją:) Może zamiast wywalać wszystko razem trzeba było się dowiedzieć, kiedy wywiozą? :)
    • przemo_pomoze Re: Segregacja śmieci 13.01.08, 12:05

Poniżej podaję link do strony Czyste Miasto - forum Wydziału
      Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Łodzi i telefon całodobowy na
      tzw. Zieloną Linię 638 - 49 - 83. Pozdrawiam

www.czystemiasto.uml.lodz.pl/index.php?p=forum

pod numerem telefonu Pani Ania Kołodziej w godzinach pracy
      Wydziału Gospodarki Komunalnej UMŁ udzieli ci wszystkich
      informacji. Pozdrawaiam.
      • miejskie_narty Re: Segregacja śmieci 13.01.08, 17:00
        Tam już raz złożono mi czczą obietnicę. Teraz przeglądałem forum i pytania o worki z samego początku roku pozostawały bez odpowiedzi. Ale może telefonicznie lepiej to załatwię. Dzięki.
      • miejskie_narty Trochę się dowiedziałem 14.01.08, 16:02
        ALe niewiele w sumie.

Kochana administracja podrzuciała nam po jednym worku foliowym na mieszkanie. (Wygląda na zwykłą foliówę, ale ma napis "compostable" i po polsku, że wykonany jest z surowca biodegradowalnego, herb Łodzi symbol UE i w ogóle jest bardzo profesjonalny.)Worki przeznaczone są na śmieci "mokre bio". Panie administratorki nie wiedzą, czy w ogóle będzie więcej worków i kiedy ewentualnie będą. Wiedzą jedynie, że do połowy lutego ma się wyjaśnić.

Pani pod telefonem "zielonej linii" najpierw twierdziła, że w ogóle nie ma takich worków, wyraziła zdziwienie, że taki - co prawda jednen, ale zawsze - worek trzymam w ręce i zapewniła, że to są najprawodopodobniej pilotażowe worki, mające na celu nauczenie mieszkańców segregacji. Dalszych worków raczej nie będzie - przynajmniej na razie. Jednak śmiało można wrzucać śmieci w zwykłych foliówkach, bo potem na sortowni i tak będą segregowane. Chociaż lepiej było by, gdyby lokatorzy wyrzucali śmieci bezpośrednio do pojemnika, bez torebek. Na wyrażoną obawę, że wtedy może jednak będzie latem strasznie śmierdzieć, usłyszałem, że trzeba pojemniki myć. Dostałem adres strony z regulaminami (czystecośtamłódź.wiadomo.pl) i dobrą radę, bym dokładnie dowiedział się w zakładzie, z którym mamy podpisaną umowę na wywóz śmieci.

Także nie wiem, czy przedmówca piszący o fikcji, nie miał trochę racji...

Pozostaję w optymizmie,
        m_n

:)
    • vinka29 Re: Segregacja śmieci 15.01.08, 23:24
      Segreguje smieci conajmniej od 6 lat,odkad tylko pojawiły sie specjalne kosze na plastik,szkło ,papier itd.Wiec siła rzeczy do kosza trafiaja tylko bio odpadki. Nie wyobrazam sobie wrzucenia do smieci butelki,pojemnika po jogurcie,czy gazety.Mysle że to w naszym interesie jest segregacja,i jak ktos ma watpliwości czy wyrzucanie w reklamówkach odpadków ma sens to niech nie pakuje ich w folie,umycie wiaderka to naprawde chwila,A rozkład foliówki niestety to kilkaset lat.Genaralnie kazdy śmiec ma swoje miejsce,albo w specjalnych puszkach,a z niektórymi trzeba sie fatygować do sklepów(baterie,sprzety).Trzeba tylko spróbowac i za chwile stanie sie to nawykiem.
      • Gość: miejskie_narty Re: Segregacja śmieci IP: 85.89.187.* 15.01.08, 23:37
        W zasadzie idzie nam coraz lepiej. Okazuje się, że najwięcej produkuję odpadów wtórnych, bardzo mało bio. (Te albo w gazecie albo w foliówce, za przyzwoleniem władz!). Śmieci "zwykłych" tyle, co kot, hmm, napłakał:)

Ostatnio tylko mieliśmy sporo kłopot, bo cała rodzina zakatarzona: czy zużyte chusteczki higieniczne powinienem wyrzucać do "mokrego bio" czy do "papier i tworzywa sztuczne" :)
        • krzyskup Re: Segregacja śmieci 15.01.08, 23:55
          Ja bym raczej wrzucił do mokre-bio. kompostują się takowe raczej szybko (jak są
          odpowiednie bakterie, to i po tygodniu nie będzie po nich śladu).
          Niezadrukowane, czysta celuloza. No, z zakaźnym dodatkiem ;) Ale w każdym razie
          i mokre i bio:)

pzdr,
          krzyskup
          • Gość: sprostowanie Manipulacja!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 01:32
            "
          • Gość: Michał A Pampersy to bio czy sórowiec wtórny IP: *.toya.net.pl 20.01.08, 09:47
            Jakis czas temu tak w grudniu był program w TVP-3 Łódź i tam Pan
            Tomaszewski i jakiś gość od pieniedzy UE opowidali jak to będzie
            pięknie ile to jest firm do wyzowu tych posegregowanych śmieci.

Pan od funduszy opowiadał jaką to prowadzą akcję informacyjną co
            segregować i gdzie tylko ja mam do niego pytanie kgog informujesz
            baran..... chyba tylko najbliższą rodzinę

a moze ktos podzielic sie uwagami jak ta akcja qwyglada na osiedlach
            z wielkiej płyty gdzie zadza spółdzilnie mieszkaniowe i ich
            niedouczone kadry administracyjne.
    • dova Re: Segregacja śmieci 18.01.08, 03:24
      A czy Miejskie Narty byłyby tak uprzejme i podrzuciły jakiś link do
      strony, na której byłoby pięknie opisane co, gdzie i jak
      segregujemy? Segregacja śmieci to moje postanowienie noworoczne i
      mam mnóstwo pytań z tym związanych. Chciałabym to zadanie wypełniać
      prawidłowo, a nie byle jak. Gdzie wyrzucać np. nieczystości z kociej
      kuwety? Czy plastik i papier wyrzucamy do tego samego pojemnika? Co
      z terapackami, pieluchami? Czy dobrze robię, że myję każdy słoik i
      pudełeczko po jogurcie, czy nie ma takiej porzeby? Czy butelki
      powinny być bez korków?
      • kotbert Re: Segregacja śmieci 18.01.08, 10:17
        Nie wiem, jak to jest z koniecznością mycia zużytych opakowań po
        jogurcie przed ich wyrzuceniem, ale marnowanie wody do takiego celu
        wydaje mi się być mało ekologiczne.
        • dova Dla zainteresowanych 22.01.08, 00:49
          1. Okazuje się, że opakowania po jedzeniu (słoiki, plastikowe
          pudełeczka) powinny być przynajmniej popłukane wodą. Chociaż pani z
          UMŁ twierdzi, że np. pudełeczko po śmietanie można wypłukać zupą i
          też będzie dobrze. Ja natomiast z doświadczenia wiem, że płukanie
          pudełeczka po śmietanie zupą-kremem z brokułów nie czyni pudełeczka
          bardziej czystym ;)).
          2. Butelki plastikowe (po uprzednim zgnieceniu) i korki od nich
          wyrzucamy oddzielnie (tzn. do tego samego pojemnika, ale odkręcone)
          3. Nieczystości z kociej kuwety, pampersy, butelki po oleju
          spożywczym, opakowania TetraPak (np. po sokach, mleku) wyrzucamy do
          zwykłych śmieci.
          4. Nie ma potrzeby używania jakichkolwiek worków, nawet do mokrego
          BIO. Mokre BIO można wrzucać do odpowiednich pojemników luzem lub w
          zwykłych foliówkach (na sortowni-kompostowni wszystkie torby są i
          tak rozrywane).
          5. Spóldzielnie Mieszkaniowe/Administracje odpowiadają za ustawienie
          odpowiednich pojemników na osiedlu. Jeśli pomimo interwencji ich nie
          ustawią można zgłosić to do Straży Miejskiej. U mnie na osiedlu nie
          ma pojemników na surowce, tzn. są tylko pojemniki na plastik - i do
          tych właśnie pojemników na plastik nie wrzucamy papieru czy tektury.

Zdaję sobie sprawę z tego , że powyższe informacje dla większości
          osób są oczywiste, jednak uważam, że nie zaszkodzi je tu umieścić.

Informacje uzyskałam pod nr tel. podanym kilka postów wyżej przez
          Przemo_pomoże.

• malazebra Re: Segregacja śmieci 24.01.08, 23:48
        Proszę kilka linków do materiałów opracowanych przez ODE Źródła:
        skocz.pl/segregacja
        www.recykling.edu.pl/sprzatanie_swiata/pdf/dodatkowe05.pdf
        www.recykling.edu.pl/sprzatanie_swiata/pdf/dodatkowe04.pdf
        I trochę teorii - Selektywna zbiórka odpadów w Łodzi – regulacje prawne
        www.recykling.edu.pl/pliki/selektywna_lodz.pdf
        Zainteresowanych włączeniem się w działania na rzecz środowiska zapraszamy do Źródeł www.zrodla.org albo bezpośrednio na ul. Więckowskiego 33 pok. 310, najlepiej we wtorki o godz. 13.00 kiedy odbywają się zebrania robocze.

• miejskie_narty Re: Segregacja śmieci 25.01.08, 09:42
        > A czy Miejskie Narty byłyby tak uprzejme i podrzuciły jakiś link do
        > strony, na której byłoby pięknie opisane co, gdzie i jak
        > segregujemy?

No już chyba trochę za późno na moją pomoc. Zresztą oprócz strony czystemiasto nie znam iinych linków, więc i tak bym nie pomógł. ALe pomoc nadeszła:)
    • Gość: bosman Re: Segregacja śmieci IP: *.intersoft.pl 25.01.08, 10:51
      U mnie w bloku nie ma zadnej segregacji. Nie pojawily sie zadne nowe
      pojemniki w zsypach. Dlatego wyzucam smieci nieposegregowane, tak
      samo jak dawniej.
    • kozyizwierz Re: Segregacja śmieci 26.01.08, 14:02
      Segregacja przydatna sprawa, grunt aby wszystko dobrze było prowadzone i
      sprawnie i aby każdy brał udział tak jak ma zachodzie.

.................
      www.wedkarstwo.npr.com.pl/
      • camelot Re: Segregacja śmieci 26.01.08, 14:14
        Tak się
        złożyło, że właśnie w ostatnim czasie załatwiałem aneks do umowy dotyczący
        segregacji
        śmieci z moją firma wywozową (nieważne którą). Jestem właścicielem domku i
        przestraszony wizją mandatu za brak aneksu dopełniałem ten obowiązek.
        Ale od początku.
        Już pod koniec roku ubiegłego moja firma wywozowa przesłała mi nową książeczkę
        opłat za wywóz śmieci. Opłata ta wzrasta od nowego roku prawie o 50%. Za
        dwukrotny w miesiącu wywóz pojemnika zamiast 30.00 muszą płacić 41.00 złotych.
        Myślę, że jest to mocne przegięcie takim wzrostem ceny które zaowocuje
        wzrostem liczby dzikich wysypisk, jakie widzę w tej chwili w okolicznych
        laskach, nad pobliską rzeczką czy na wolnych działkach czy placach.
        Tłumaczenie się drastycznym wzrostem opłaty marszałkowskiej jest skandalem.
        Boję sie jednak wizji kar za brak umowy segregowanie śmieci. Po zasięgnięciu
        informacji w mojej firmie wywozowej i podpisaniu aneksu do umowy mogę z całą
        stanowczością stwierdzić, że ta cała segregacja w wydaniu łódzkim to chyba jeden
        wielki bubel prawny i lipa. Powiem dalej jest to krok do tyłu w selektywnej
        zbiórce odpadów. Bo jak można nazwać konieczność kupienia worka koloru białego
        do którego według instrukcji należy wrzucać odpady plastikowe, metale i
        papier. Tak wszystko do jednego worka. A żeby było ciekawiej to aby wrzucić
        np. plastikową butelkę po oleju należy najpierw ja umyć i zedrzeć nalepkę, a w
        przypadku opakowania po jogurcie też dokładnie umyć. Już widzę oczami duszy te
        gospodynie domowe myjące puste butelki po olejach czy jogurtach marnując
        hektolitry cennej wody i zdzierające nalepki. I po tym wszystko do jednego
        wora. Stwierdzam, że cofamy się do tyłu. Do chwili obecnej wrzucałem do worka
        plastikowego zużyte butelki PET, plastiki itp. A gdy zebrały mi się trzy czy
        cztery takie worki wkładałem je do samochodu i przed jakimś hipermarketem czy
        na parkingu osiedlowym wrzucałem zawartość wora do wielkich koszy z napisem
        plastic. Gdy zebrała mi się jakaś reklamówka gazet pod tym samym hipermarketem
        czy na parkingu osiedlowym wrzucałem je do pojemnika z napisem papier. I miało
        to sens. Metal zaś najczęściej wystawiałem na krawężnik przed domkiem i już po
        15 minutach znikał zabierany przez złomiarzy. Teraz mam to wszystko wrzucać do
        jednego worka. Czy jest to selektywna zbiórka odpadów tak lansowana wielkim
        nakładem pieniędzy przez miasto. Przedstawiciel firmy wywozowej w trakcie
        rozmowy stwierdził, ze z czasem te wielkie pojemniki sprzed hipermarketów czy
        parkingów znikną. A kto zapłacił za nie i tę akcję promocyjną? My mieszkańcy
        miasta Łodzi. Czyli pieniądze wyrzucone w błoto.
        Zastanawia mnie też odbiór tzw. odpadów bio czyli rożnego rodzajów obierków,
        ogryzków i innych rzeczy pochodzenia organicznego itp. Moja firma ma to robić
        raz w tygodniu. Już czuje ten smród rozkładających się w letnich upałach
        odpadów bio.
        Innym aspektem tej akcji śmieciowej jest taki szczegół, że straż miejska ma
        sprawdzać czy są podpisane umowy. Nikt nie będzie sprawdzać czy i jak często
        zabierane będą z mojego domku worki z selektywnymi pomieszanymi śmieciami. Jak
        mam umowę to mogę kupić jeden worek na rok i już wszystko będzie w najlepszym
        porządku. Nikt nie dojdzie czy zabierają mi taki worek co tydzień czy raz w
        roku. Byleby była umowa czyli papier. Uważam, że popełniono tez wielki błąd.
        Worki do segregacji śmieci moja firma przewozowa sprzedaje po 3,50 + VAT. Nie
        jest to duża kwota ale zawsze jakiś pieniądz. Uważam, że aby wypromować i
        wdrożyć wśród mieszkańców naszego miasta nawyk segregowania śmieci worki takie
        np. przez rok powinny być dostarczane do domków bezpłatnie. Brak pomyślunku na
        pewno zaowocuje oporem mieszkańców do segregacji śmieci. Zasada jest prosta
        najpierw coś trzeba dać za darmo aby potem móc zarabiać. Może przykład nie
        najlepszy ale może warto wziąć przykład z dilerów narkotyków.
        I na koniec o upierdliwości sytemu. Otóż aby kupić worki mogę to zrobić w
        siedzibie mojej firmy w rejonie Żabieńca. Dla mnie jest to już wyprawa prawie
        na drugi kraniec miasta gdyż mieszkam w Rudzie Pabianickiej. Firma ta ma swój
        jakiś oddział w rejonie Chojen ale nie można w tej części miasta sprzedawać
        worków bo jak powiedziano "bo nie można".
        Tak więc system segregacji śmieci może sprawdzi się
        w osiedlach gdzie są spółdzielnie mieszkaniowe czy inne organizmy wspólnotowe.
        W osiedlach domków jest to bardzo skomplikowane i czasami nie do do realizacji.
        • Gość: \\\ Re: Segregacja śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 14:46
          Ja także mieszkam na osiedlu domków i wszystkie spostrzeżenia
          camelota mogę potwierdzić. Z tym że u mnie jedem worek na śmieci
          ogólne kosztuje 9,60 gr. Do momentu jak nie było przymusu
          segregowania śmieci i na moim osiedlu stały te kontenery na plastik
          szkło itp to sumiennie segregowałem śmieci i wszystkie te rzeczy
          wyrzucałem do odpowiednich pojemników. Teraz koszy nie ma bo mam dać
          zarobić MPO. Jestem pewien że ludzie będą kombinować i wyrzucać
          śmieci do lasu lub podrzucać je innym. A już pomysł z myciem
          opakowań jest przekomiczny.
    • Gość: nett1980 "mokre bio" IP: *.toya.net.pl 16.02.08, 12:44
      Jest mi ch***nie przykro, wczoraj chcialam wyrzucic smiecie
      do "mokrego bio", otwieram klape i co widze, ktos wrzucil zabitego
      kota, tak zabitego, bo w pyszczku mial zakrzepla krew. Moje obierki
      powedrowaly do zwyczajnego blaszaka. Czy tak teraz ludzie beda sie
      pozbywali cial pupili?
      Mam to gdzies zglosic?
      • camelot Re: "mokre bio" 16.02.08, 12:54
        Wczoraj jeździła ekipa chyba MPO po moim osiedlu i zbierała jakieś wystawione
        worki koloru różowego. Tylko, że oni jeździli około godziny 12.00 kiedy
        większość ludzi jest w pracy. Do dziś te woreczki stoją przed wieloma domami.
        Tak wygląda segregacja odpadów po łódzku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka