Gość: dfg IP: *.158.rev.vline.pl 05.06.08, 19:16 Ja jeżdżę rowerem i mam to wszystko w d.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_reaper MPK może się spóźniać, pasażer nie 05.06.08, 19:19 Trochę głupie te przepisy w Łodzi. W Szczecinie jest troszeczkę inaczej, a dokładnie jest tak jak być powinno. Kasuję bilet na 20min. Czas przejazdu miedzy pkt A i pkt B wynosi np. 15min. Jeżeli pojazd komunikacji miejskiej się spóźni dajmy na to 10 min, to mnie to nie obchodzi. To już sprawa MZK. Tłumaczenie, że kontrolerzy musieliby uczyć się rozkładów na pamięć jest bzdurne. Wystarczy wydrukować rozkłady z czasami przejazdu na całej trasie (vide tutaj www.zditm.szczecin.pl/rozklady/ ) i i problem z głowy. To co się dzieje w Łodzi to po prostu złodziejstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skunk.s MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.toya.net.pl 05.06.08, 19:20 Wypowiedź rzecznika ZDiT o tolerowaniu 2-3 minutowego spóźnienia radzę sobie wyciąć i włożyć ad acta, stanowi ona bowiem okoliczność wyłączającą delikt umowny i w razie pozwania umożliwia skuteczną obronę. Za przegrane sprawy pewnie pojadą jej z pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.toya.net.pl 05.06.08, 23:51 Pani Mioduszewska już kompletnie przesadza z pieprzeniem farmazonów: wszystko na ten Łódzki Tranwaj Regionalny. Fatycznie jednak teraz jest tak, że prace przy łTR się niemal zupełnie kończą, a korki w mieście powstają z powodu robót, które nam zafundował ZDiT. Ulica Zachodnia, lada dzień pojedzie tramwaj jeszcze dalej, a pani Mioduszewska opowiada ŁTR. Wykopki przy ulicach - też łTR? Pani Mioduszewsko - wstydziłaby się Pani tak kłamać ludzi, a dziennikarz powinien filtrować wszystkie głupoty, które słyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.08, 08:55 A poza tym: "radzi kupić migawki, przynajmniej do końca remontu". Cioca Dobra Rada się znalazła. Nie każdego stać na migawkę, nie każdy pracuje w ZDiT i ma dużą pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felek MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.xdsl.centertel.pl 05.06.08, 19:45 ja nie dokasowuję bo to mpk nie wywiązuje się z umowy kupuję bilet zawieram umowę i nie interesują mnie korki na rozkładzie jest napisane że jedzie tyle i tyle i to mnie obowiązuje ja płacę i wymagam nie moja wina że jakiś imbecyl rozkopał całe miasto zamiast robić to etapami zobaczymy czy z tego pośpiechu za pół roku nie będą poprawiać tych ulic -w innych miastach to chociaż gopodarzy mądrych mają a u nas siedzi stary dziad z kolesiami przygłupami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej A przepisy taryfowe na to... IP: *.retsat1.com.pl 05.06.08, 19:48 Zgodnie z par. 2 ust 6 przepisów taryfowych w lokalnym transporcie zbiorowym miasta Łodzi - okres ważności biletu przedłuża się odpowiednio, o stwierdzony podczas kontroli wydłużony czas podróży, spowodowany opóźnieniem się pojazdu, w stosunku do obowiązującego rozkładu jazdy. Ciekawy jestem na ile autentyczna jest wypowiedź Pani rzecznik, bo jeśli jest prawdziwa, to oznacza po prostu, że nie zna przepisów taryfowych instytucji, którą reprezentuje, co stawia pod znakiem zapytania jej kompetencje. Słowa o dwu czy trzyminutowym tolerowalnym spóźnieniu przez kontrolerów (łaska?) można potraktować jako dowcip, bo wprost z przepisów taryfowych wynika, że jeśli np. czas przejazdu tramwaju wydłuży się o godzinę, to okres ważności biletu dziesięciominutowego wynosi 70 minut. Celem zweryfikowania tego kontrolerzy nie muszą znać rozkładów jazdy, bo każdy kierowca/motorniczy ma rozkład jazdy pojazdu (brygady) który prowadzi, także opóźnienie pojazdu względem czasu rozkładowego jest możliwe do natychmiastowego zweryfikowania w pojeździe. Reasumując, jeśli pojazd ulegnie opóźnieniu to KONTROLER NIE MA PRAWA NAŁOŻYĆ MANDATU ZA PRZEKROCZENIE CZASU WAŻNOŚCI BILETU SPOWODOWANE OPÓŹNIENIEM FAKTYCZNEGO CZASU JAZDY WZGLĘDEM CZASU ROZKŁADOWEGO. Powyższe do nauki i kontrolerom i rzecznikowi ZDiT. I dla własnego bezpieczeństwa pasażerom, bo niestety nieznajomość prawa szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej_M Re: A przepisy taryfowe na to... IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.06.08, 22:48 Gratuluję. Chyba po raz pierwszy na tym forum przeczytałem kompetentną i pełną odpowiedź. Czytałem ten wątek z chęcią napisania właśnie czegoś takiego. Jak widać Pani niedorzecznik nie bardzo wiedziała o czym mówi. Kiedy kontrolna nie chce uwzględnić spóźnienia pojazdu można poprosić o to żeby motorowy lub kierowca dopisał na wstawionym nam mandacie czas o jaki jest spóźniony, numer wozu oraz swój numer służbowy i podpis. Jeżeli panowie się nie zgodzą proponuję nie podpisywać mandatu. Maciej_M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.toya.net.pl 05.06.08, 19:56 "Niemożliwe - mówi Aleksandra Mioduszewska, rzecznik ZDiT. - Kontrolerzy musieliby znać na pamięć wszystkie rozkłady i wiedzieć, gdzie, w którym momencie w mieście powstał korek. Tej wiedzy nie mają, bo oni są tylko od kontroli biletów. Zostali pouczeni, żeby tolerować dwu- czy trzyminutowe przekroczenie limitu czasowego przez pasażera." Mioduszewska - podaj się do dymisji, a właściwie to władze miasta powinny cię na pysk z roboty wyrzucić za takie wypowiedzi! Kasując bilet zawieram z MPK umowę, że mnie przewiezie w określonym czasie, gdy tego nie robi to MPK tą umowę zrywa nie ja i to MPK powinno ponosić koszty jej zerwania nie ja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTTBBB Re: MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.toya.net.pl 05.06.08, 20:07 Ola... gość ma rację - widać jesteś ze starej szkoły - wciskać ciemnotę, może uwieżą !!! Jestem za Twoją rezygnacją, bo coraz częściej bzdury mówisz... mimo starej znajomości z Twoją siostrą PZDR BT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: 194.150.250.* 05.06.08, 22:37 Gdyby głupota mogła fruwać to ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazi Re: MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.toya.net.pl 06.06.08, 15:17 ...to "nasza" Oleńka fruwałaby jak balon stratosferyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryswok Rowerrr to jest ŚWIAT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 20:40 zapraszam wszystkich pasażerów MPK na rowery. szybko, miło, wygodnie i niezależnie! przy tej pogodzie i przy tych warunkach na łódzkich drogach nie tykam MPK kijem :) ROWER TO JEST ŚWIAT :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Rowerrr to jest ŚWIAT! IP: *.toya.net.pl 05.06.08, 20:46 uwierz mi chciałbym, ale nie każdy może sobie na to pozwolić, nie mogę w pracy pachnieć potem, a niestety nie mogę też w pracy wziąć prysznica po przyjechaniu do niej, w większości przypadków niestety rower jest dobry ale na weekend, zresztą życzę powodzenia jadąc na rowerze z teofilowa na widzew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Sukinkoty IP: *.retsat1.com.pl 05.06.08, 21:08 W autobusach ścisk, tłok. Kto to słyszał, żeby w godz. szczytu nan 86 dawać krótkie autobusy? Może zboczek kwasowicz przestanie macać sekretarki i kiedyś pojeździ niespodziewanie z miesiąc autobusami? Nich i Alinkę zabierze i kropę. Wesoła gromadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golfiarz Re: Sukinkoty IP: *.toya.net.pl 06.06.08, 09:41 w Soboty i niedziele jeżdżą przegubowe. Z tym, że wtedy ludzi jedzie tak mało, że spokojnie zmieściliby się do krótkiego autobusu. pewnie wszystkie przeguby zabrali do obsługi "zetek". Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Złodzieje 05.06.08, 22:19 Złodzieje, albowiem nie wywiązują się ze zobowiązania podjętego w momencie sprzedania biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 22:37 wystarczy zmienić rodzaj biletów z czasowych na... no na te inne :) na zasadzie kupuje jednorazowy i jadę na nim aż do końca trasy jak mi sie widzi tam dojechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: 194.150.250.* 05.06.08, 22:40 A kto to wymyslił żeby ceny biletów konsultowac ze zwiazkami zawodowymi? Czy prezydent swoje wyjazdy też konsultuje ze zwiazkami? A może trzeba tez konsultacji ze zwiazkami wyznaniowymi? dziwny jest ten świat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt a jest obowiązek podpisania mandatu? IP: *.toya.net.pl 05.06.08, 22:50 nie ma, więc nie ma jak uprawomocnić się mandat, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VjakVendetta Niech ta pani wróci lepiej do 35 LO IP: 194.42.116.* 06.06.08, 08:55 i trochę się pouczy bo z logiką to ma wielkie problemy. Zamiast siedzieć na naszej klasie przejechałaby się autobusem czy tramwajem, a nie wozi swój urzędniczy tyłek samochodem służbowym. Bilet jest podstawą do zawarcia umowy z przewoźnikiem, tolerancja spóźnienia to 4 minuty, przyspieszenia - zero. Zatem jeśli dochodzi do rażących uchybień ze strony przewoźnika mogą mnie pocałować w d... Przypominam tej beznadziejniej pani, że studia podyplomowe z public relations to nie wszystko. Co do tego co ma wiedzieć kanar a co nie...Proszę Pani, pasażer, według wielu kontrolerów ma znać regulamin MPK, zatem kontroler powinien znać rozkład przystanków i czas przyjazdu, a ty paniusiu znasz Konstytucję z 1997 roku, przecież jesteś Polką, a znasz kodeks cywilny, do którego odsyła regulamin MPK? Moja droga, twoje tekściki sięgnęły szczytu, nie wiem co musiłaś zrobić kropie, że cię zatrudnił, czy jest twoim wujkiem, ciocią, czy opiekunem, ale widać poziom w 35 LO nie był za duży, skoro brakuje ci inteligencji. Po co pasażer ma kupować migawkę? Po to, że zrobiliście burdel w mieście. Ciągniecie kasę z UE i wmawiacie im, że to tramwaj regionalny. Chyba z nazwy. Bo jest to wyciągnięcie kasy na remont torowisk. Prezydencik przejada kasę na wyjazdy to nie ma za co robić remontów. A zrobię wam prezent i załatwię kontrolę z UE. jak stoczni chcą zabrać kaskę to i wam zabiorą. Ma pani dużo tupetu, bo każe pani kupować migawki starszym ludziom. czy jest pani takim nierobem czy może ślepa i nie widzi pani jakie są różnice w cenie. Jest pani beznadziejna pani Mioduszewska, a dopiero 31 lat, żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studi400 To spisek! IP: 217.98.20.* 06.06.08, 09:57 > Z podobną propozycją zadzwoniła Elżbieta Wąsowicz To na pewno rodzina Wasowicza, wszystko jest ustawione!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: 62.87.192.* 06.06.08, 10:21 niestety wszystko sie rozbija o elementarny brak konkurencji. w sytuacji gdy takowa występuje nikt nawet nie pomysli o konsultacjach ze zwiazkami, bo wysokie ceny i mierne usługi oznaczaja brak klientów!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.retsat1.com.pl 06.06.08, 10:52 MPK nie tylko okrada pasarzerów, ale wozi nas w brudnych, smierdzących autobusach i tramwajach. Może ktoś się tym w końcu zajnteresuje. Kontrolerzy mogli by nie tylko sprawdżać bilety, ale zgłaszać przy wpisie, o brudzie w środku lokomocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 11:07 faktycznie oprócz kontroli mpk powinna być jakaś kontrola konsumentów czy a) przewoźnik kursuje zgodnie z rozkładem b) czy zapewnia odpowiednio wysoką jakość usług (m.in. czystość pojazdów ale także bezpieczeństwo, wygoda itd) i podobnie jak mpk nakłada kary za brak biletów to nakładać kary na mpk (nie przyjechał autobus? -5tys kary) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: 193.227.131.* 06.06.08, 11:05 MPK łamie prawo, kasując bilet zawieramy umowę przewozu, a zatem jeżeli jej wykonanie nie nastąpi w terminie wskazanym przez stronę umowy, tj. MPK - w rozkładzie jazdy, to nalezą się odsetki za nieterminowe wykonanie umowy. Tylko kogo to w MPK obchodzi? traktują ludzi jak śmieci i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bvlrrr MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: 129.35.231.* 06.06.08, 13:54 Co wy się tak dopieprzacie do MPK ?? Łódź jak wiele innych miast musi nadgonić przepaść z inwestycjami i korki itp są tego konsekwencją. Każdy chciałby jeździć szybko i komfortowo, ale kiedyś trzeba przeprowadzać remonty ... Po za tym wiele dróg ppowinno być jednokierunkowych, niedostępnych dla samochodów, a wtedy komunikacja miejska działała by poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlfaQ Re: MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 14:21 A czy wg prawa nie jest przypadkiem tak, że kasując bilet zawieram umowę z MPK na przejazd z pkt. A do B w czasie podanym wg. rozkładu o godzinie podanej w tabeli rozkładu?? Przecież z prawnego pkt. widzenia to w przypadku jakiegokolwiek opóźnienia ze strony MPK mamy prawo nie płacić ekstra za przekroczenie czasu przejazdu przez przewoźnika. W końcu, gdy nie przewiezie nas w podanym przez niego czasie to MPK nie wywiązuje się tym samym z umowy zawartej poprzez skasowanie biletu. Czy nie mam racji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazi MPK może się spóźniać, pasażer nie IP: *.toya.net.pl 06.06.08, 15:10 "W zadniej części ciała" mam to, co myślą sobie kontrolerzy. Kasując w tramwaju czy autobusie bilet, zawieram z MPK umowę cywilno-prawną na przewóz osób. Ja zobowiązuję sie do opłacenia danego odcinka drogi odpowiedniej wartości biletem, a MPK zobowiązuje się przewieźć mnie "umówiony" odcinek w określonym w rozkładzie jazdy czasie. Skoro przewoźnik nie wywiązuje się ze swojej części umowy, mnie nie interesują jego ewentualne pretensje finansowe. Umowa ze strony przewoźnika nie jest dotrzymana, więc nie należy mu się dodatkowa opłata za przejazd. Proponuję kontrolerom przestudiować choćby podstawy Kodeksu Cywilnego, a unikną pozwów o naruszenie nietykalności osobistej czy wniosków do prokuratury o podejrzenie popełnienia przestępstwa wyłudzenia nienależnych środków pieniężnych. Odnośnie zaś samych kontrolreów. Niech nie rżną głupów, że nie wiedzą ile czasu na przejazd przystanku wyznacza swoim tramwajom i autobusom MPK. To, co robią ci państwo, to jawne wyłudzanie pieniędzy tym bardziej, że MPK każdą taką sytuację rozpatruje na korzyść pasażera... Odpowiedz Link Zgłoś