Dodaj do ulubionych

Pytanie na środę:)

01.10.03, 08:41
Dziś zaczniemy dzień od prostego.

Stawka większa niz życie. Jak się nazywał aktor, który w jednym z odcinków
mył niemieckim majorem, którego Kloss zrzucił ze skarpy i zabił na śmierć, a
następnie on, już martwy przepłynął kanał La Manche i stał sie oficerem
angielskiego wywiadu?
Niezłych kolesi krali ci polscy aktorzy, prawdziwych terminatorów.:)))))

Oczywiście googlarskie sztuczki są dozwolone.:)
Obserwuj wątek
    • michael00 Re: Pytanie na środę:) 01.10.03, 08:57
      Leszek Herdegen
      Ale on był niemieckim porucznikiem chyba.
      • aric666 Re: Pytanie na środę:) 01.10.03, 09:23
        Porucznikiem powiadasz??? Musze sprawdzić dokładnie.:))))
        Ale masz słuszną rację:), że o tego pana mnie się rozchodziło.:)

Pytaj.
    • michael00 Re: Pytanie na środę:) nr II 01.10.03, 09:52
      Jak łatwe, to łatwe.

Gdzie i w którym roku zainstalowano pierwszą na świecie elektryczną drogową sygnalizację świetlną (sterowaną automatycznie, nie przez człowieka) i czy była on trójkolorowa, a jeżeli nie, to gdzie i kiedy trójkolorową?
      • effa Re: Pytanie na środę:) nr II 01.10.03, 10:05
        akurat łatwe...;)
        pierwsze opatentowane nie-kolorowe automatyczne w Chicago, 1910. w 1912
        czerwone-zielone w Salt Lake City, ale nie zostały opatentowane. Opatentowano
        czerwone/zielone w San Francisco w 1917 (automatyczne i ręczne były). pierwsze
        czerwone+żółte+zielone opatentowanoo ok. 1920 w Detroit.
        E.
        • michael00 Re: Pytanie na środę:) nr II-zaliczone 01.10.03, 10:17
          effa napisał:

> akurat łatwe...;)

Uprzedzałem! :-)

Zaliczam.
          • effa Re: Pytanie na środę:) nr II-zaliczone 01.10.03, 10:25
            dzięki!
            to ja szybkie pytanko bo wracam do pracy.
            do kalendarza Pirelli zdjęcia robia różni sławni w pieknych miejscach (chyba,
            że sie uprą w studiu;)), zazwyczaj co roku kto inny. ale... 3 razy zdarzyło
            sie, że rok po roku robił zdjęcia ten sam fotograf. W jakich latach i kto?
            dodatkowo mozna podać gdzie.
            E.
            • michael00 Re: Pytanie na środę:) nr III 01.10.03, 10:47
              1991 Clive Arrowsmith - Francja
              1992 Clive Arrowsmith - Hiszpania

1970 Francis Giacobetti - Bahamy
              1971 Francis Giacobetti - Jamajka

1968 Harry Peccinotti - Tunezja
              1969 Harry Peccinotti - USA
              • effa Re: Pytanie na środę:) nr III ZALICZAM... 01.10.03, 11:18
                ... z przyjemnością i obiecuję nie odpowiadać na kolejne bo coś widzę, że tu
                nikt inny sie nie chce w zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi bawić;) a może
                pytania za trudne???
                to prosimy następne łatwiejsze.
                E
                • aric666 Re: Pytanie na środę:) nr III ZALICZAM... 01.10.03, 11:29
                  Chce, tylko zaczynamy przechodzic na pytanie googlarskie.:)))
                  Ale to nic złego, zawsze można się czegoś dowiedziec nowego. Michael pytasz.:)
                  • effa Re: Pytanie na środę:) guglu guglu... 01.10.03, 11:38

no to ja przepraszam;) ja zawsze wole te wymagajace szperania od pytanych bo
                    jak takie zadaję (znajac oczywiście odpowiedź) to mam satysfakcje, a jak szukam
                    odpowiedzi na cudze to mnie to bawi:)
                    jakby co to w przyszłości zadam "non-google question"
                    miłego dnia i czekamy na łatwe;) pytanie michaela
                    E
                    • michael00 Bez pytania, o szukaniu 01.10.03, 14:02
                      effa napisał:

>
                      > no to ja przepraszam;) ja zawsze wole te wymagajace szperania od pytanych bo
                      > jak takie zadaję (znajac oczywiście odpowiedź) to mam satysfakcje, a jak szukam
                      >
                      > odpowiedzi na cudze to mnie to bawi:)

A ja mogę wykorzystać umiejętność zdobytą na studiach - wyszkukiwanie informacji w Internecie :-/. Jakie studia nie powiem, bo to wstyd czego czasem tam uczą :-)
                  • michael00 Re: Pytanie na środę:) nr IIV z WOSu. 01.10.03, 13:59

Wczoraj się zastanawiałem, że z głowy to nie wiem. Może ktoś wie. Z głowy.
                    Ile mamy w Polsce obecnie ministerstw.
                    • effa Re: Pytanie na środę:) nr IIV z WOSu. 01.10.03, 14:39
                      obietnica obietnica więc nie odpowiem choć wiem, z głowy;), i to nie jest
                      szczęśliwa liczba:-)

E.
                      • michael00 Re: Pytanie na środę:) nr IV z WOSu 01.10.03, 14:47
                        effa napisał:

> obietnica obietnica więc nie odpowiem choć wiem, z głowy;),

Nie to nie >:-|

> i to nie jest
                        > szczęśliwa liczba:-)

Hmm ... nieszczęśliwe liczby są różne ... ja w każdym razie wczoraj sprawdziłem na stronach rządowych i tam ta liczba nie jest z tych ogólnie uznawanych za nieszczęśliwe :(. Rząd kłamie? Internet kłamie? Ja nie umiem liczyć? (ale to nie są pytania konkursowe) :-(
                        • finneznam Nu? 01.10.03, 14:57
                          > effa napisał:
                          > > i to nie jest
                          > > szczęśliwa liczba:-)

Czy jest to liczba, która była na samochodzie, który Wilk ukradł jakiemuś mechanik-
                          borsukowi chcąc gonić Zająca, w wypusku Nu Pogodi nie pamiętam którym, że tak
                          do sztuki radzieckiej wręcznie powrócę pytaniem pozakonkursowym również?
                          • effa Re: Nu? 01.10.03, 15:03
                            nu...jak dla mnie to za trudne, wiedzą na temat dziecięcej kinematografii
                            tamtych obszarów nie dysponuję:( chyba, że Kiwaczek i krokodyl Giena:)
                            E
                          • michael00 To ja przepraszam 01.10.03, 15:15
                            Ale nie wiem :-(.
                        • effa Re: Pytanie na środę:) nr IV z WOSu 01.10.03, 15:15
                          michael00 napisał:

> Hmm ... nieszczęśliwe liczby są różne ... ja w każdym razie wczoraj
                          sprawdziłem
                          > na stronach rządowych i tam ta liczba nie jest z tych ogólnie uznawanych za
                          ni
                          > eszczęśliwe :(. Rząd kłamie? Internet kłamie? Ja nie umiem liczyć? (ale to
                          nie
                          > są pytania konkursowe) :-(

na większść powyższych nie odpowiem ale mnie wyszła ta ogólnie uznawana (w
                          naszym kregu kulturowym:)) za nieszczśliwą bo z mojej wiedzy (przyznaję
                          pobieżnej) wynika, że min. informatyzacji podlega MENIS. ale jak to jest to ja
                          się nie podejmuję oceniać...
                          • effa Re: Pytanie na środę:) nr IV z WOSu 01.10.03, 15:18
                            uhhh... już nie informatyzacji a nauki, min.Kleiber w kazdym razie;)
                            E

• michael00 Re: Pytanie na środę:) nr IV z WOSu 01.10.03, 15:21
                              effa napisał:

> uhhh... już nie informatyzacji a nauki, min.Kleiber w kazdym razie;)
                              > E
                              >

Jest Ministerstwo Nauki i Informatyzacji.
                              I to jest uwzględnione już w tej innej liczbie.

A jak kto chce to niech znajdzie w Internecie i odpowie. Bo się przytkało przez tę politykę. :(
                              • effa Re: Pytanie na środę:) nr IV z WOSu 01.10.03, 15:29
                                OK:)zwracam honor, Min Nauki i Infromatyzacji jest osobne...
                                czyli liczba niepechowa.
                                14 zatem? M00 troche mnie zdeprymował więc potwierdzenie mile widziane i
                                zrzekam sie ewentualnyh praw do zadania pytania. może być na rzecz M00;)
                                E
                                • michael00 Re: Pytanie na środę:) nr IV z WOSu - rozwiazne 01.10.03, 15:34
                                  effa napisał:

> OK:)zwracam honor, Min Nauki i Infromatyzacji jest osobne...
                                  > czyli liczba niepechowa.
                                  > 14 zatem? M00 troche mnie zdeprymował

deprymować - ?wprawiać w stan depresji, zniechęcenia; przygnębiać, zniechęcać?
                                  To ja przepraszam.

> więc potwierdzenie mile widziane i
                                  > zrzekam sie ewentualnyh praw do zadania pytania. może być na rzecz M00;)
                                  > E

Tak właśnie jest na stronach rządowych, co uznaję za jedynie słuszne.

• effa Re: Pytanie na środę:) nr IV z WOSu - rozwiazne 01.10.03, 15:42
                                    to może dawaj kolejne pytanko;)

przyznaję, z tym zdeprymowaniem to troche przesada.
                                    nie przepraszaj...zadaj pytanie.
    • michael00 Re: Pytanie na środę nr V Filmowe 01.10.03, 15:55
      Z jakiego filmu jest ta kwestia (niekoniecznie dosłowna, ale jakoś tak):

"Samotność podąża za mną całe me życie"
      • aric666 Re: Pytanie na środę nr V Filmowe 01.10.03, 16:05
        Postawił bym na Wywiad z Wampirem, ale sądzę, że zdanie to wypowiadane było w
        czasie przeszłym. Nie wiem dlaczego mi się to to z wampirami skojarzyło.:)
        • michael00 Re: Pytanie na środę nr V Filmowe 01.10.03, 16:35
          no kurcze głupie te moje pytania. Bo przecież nie wiem, czy w jakimś innym filmie nie bylo takiej wypowiedzi :-/.
          No, w każdym razie mi chodziło o inny film.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka