Gość: biedronka IP: *.toya.net.pl 13.10.03, 20:34 Od kiedy Miller zna się na uniwersyteckich bibliotekach? Projekt mu się podoba... Pyszne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student ZINFORMATYZOWAĆ TO STARE G.!! IP: *.lodz.mm.pl 13.10.03, 21:26 hej rektory i dziekany ! najmijcie studentów informatyki żeby tą przestarzałą biblioteke troche unowocześnili . - zinformaryzowali - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Miller zna się na wszystim IP: 62.233.180.* 14.10.03, 13:21 Miller zna sie na wszystkim niczym Kim Ir Sen! Podobno chce wydaś swoje myśli w milionowym nakładzie. Taki odpowiednik wytycznych Dżucze w wydaniu millera! Na ten nakład potrzebny jest nowy magazyn! ps pamietacie jak był honorowym patronem Wystawy Psów dwa lata temu na stadionie Orła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jinx akademia jak u komuchow IP: *.client.attbi.com 15.10.03, 05:57 panowie nie pierdzielic sie z kielniami i z obchodami jak za swojej mlodosci, tylko do swoich biur i organizowac ten kraj, niech te wszystkie "inteligenty" odpierdola sie od zaprawy i publicznych wystepow, a zaczna cos zrobic. BUL'e nie tylko trzeba powiekszyc, ale przede wszystkim zmodyfikowac. Co to jest za kretynizm wypelnianie druczkow i wracanie na drugi dzien i sprawdzanie czy jest czy nie ma. Poza tym przydaloby sie pare nowych i najnowyszych publikacji, bo teraz to BUL'a sie nadaje na biblioteke wydzialu historycznego. pozdrawiam wszystkich zakow, impreza trwa tralala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Rozbudowa BUŁ-y IP: *.p.lodz.pl 15.10.03, 14:34 wydaje mi sie ze akt elekcyjny a nie erekcyjny. Ale moze panie redaktor wiedza lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Rozbudowa BUŁ-y IP: 62.233.180.* 15.10.03, 14:46 Raczej erekcyjny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Rozbudowa BUŁ-y IP: 212.191.132.* 20.10.03, 14:36 Gość portalu: mimi napisał(a): > wydaje mi sie ze akt elekcyjny a nie erekcyjny. Ale moze panie > redaktor wiedza lepiej erekcja przest. wzniesienie (budowli), założenie, ufundowanie; biol. wzwód (prącia). erekcyjny (akt, dokument) założycielski, fundacyjny. Etym. - łac. erectio 'wzniesienie' od erigere, zob. erygować. za słownikiem wyrazów obcych Kopalińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Rozbudowa BUŁ-y IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 12:41 masz słownik Kopalińskiego? Ja swój przepiłem! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar wizualizacja 21.06.04, 18:33 Znalazłem coś takiego: www.agg.pl/projekty/c_proj13.html :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: wizualizacja IP: *.toya.net.pl 21.06.04, 18:54 to nie przeszło budynek będzie wyglądać zupełnie inaczej wizualizację można obejrzeć na stronie UŁ Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: wizualizacja 21.06.04, 19:14 Faktycznie, będzie coś takiego www.uni.lodz.pl/biblio/index.html Coś mi się kołacze, że kiedyś była dyskusja na Forum o tym projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Biblioteczny raj 15.09.04, 08:56 Są już mury nowego skrzydła Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Matejki. Nowoczesny gmach ma być oddany do użytku w połowie przyszłego roku, z okazji 60- lecia UŁ. zdjęcie-> lodz.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/c2/40_401526_1_d_6072.jpg / Skrzydło pomieści klimatyzowane magazyny otwarte, czyli pomieszczenia, w których czytelnicy będą mogli chodzić wzdłuż półek i sięgać po potrzebne im książki. Znajdą się tam również: czytelnia informatyczna i druków rzadkich (cymeliów), sala konferencyjna i projekcyjna, pokoje do pracy indywidualnej i kilka sal wykładowych. Na parterze będzie dział informacji naukowej, wypożyczalnia książek, księgozbiór dydaktyczny wraz z czytelnią oraz końcówki komputerowego katalogu. Na poziomie piwnicy znajdować się będzie tradycyjny magazyn zamknięty oraz skarbiec na najcenniejsze białe kruki. Nowe skrzydło pomieści też pracownię reprograficzną i konserwacji książki. (pas) - Dziennik Łódzki lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/401526.html Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Premier na budowie BUŁ-y 12.10.04, 10:19 W Łodzi gościł wczoraj premier Marek Belka. Spotkał się z rektorami i dziekanami łódzkich publicznych uczelni. Później zwiedzał nowy gmach biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. Równo rok temu wmurowano kamień węgielny pod budowę obiektu. – ... a tu już stoi budynek – mówi Jan Janiak, dyrektor BUŁ. – Jednak zanim wejdą do niego czytelnicy, minie sporo czasu. Trzeba jeszcze wygospodarować milion złotych na amerykański system radiowy, który będzie zabezpieczać książki przed wynoszeniem ich na zewnątrz. Każdy egzemplarz posiadał będzie elektroniczny czip. W nowej bibliotece czytelnik ma mieć wolny dostęp do zbiorów, więc nawet jeśli przestawi książkę w inne miejsce, czip umożliwi szybkie odnalezienie jej. Premiera pytano, czy w związku z wizytą Uniwersytet może liczyć na dodatkowe pieniądze, Marek Belka odparł dyplomatycznie: – Proszę nie wymagać, żeby premier przyjeżdżał i obiecywał miliony, bo to się źle kończy. Później musi przyjść kolejny i sprzątać po poprzedniku... Budowa biblioteki UŁ ma się zakończyć w sierpniu przyszłego roku. Inwestycja, która pochłonie ponad 44 mln zł, finansowana jest przez MENiS. W nowe miejsce przeniesionych zostanie niemal 2 mln woluminów, które już od trzech lat nie mieściły się w postawionym w 1945 r. budynku BUŁ-y przy ul. Matejki. Profesor Belka obdarował przy okazji rektora UŁ oraz dyrektora BUŁ-y. Obaj panowie otrzymali unikatowe albumy amerykańskiego fotografika Helmuta Newtona. Prezentu wartego kilka tysięcy euro nie pokazano jednak dziennikarzom, bo... nie było jak. To olbrzymia księga zamontowana na specjalnym stoliku. Trzeba trzech mężczyzn, żeby ją przenieść. (iwo) - Express Ilustrowany lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/409798.html Odpowiedz Link Zgłoś
hubar "Buła" będzie większa 08.03.05, 12:30 Dobiega końca budowa nowego gmachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. – Główną częścią nowego budynku są czteropiętrowe magazyny otwarte, gdzie czytelnicy będą mogli brać książki prosto z półek, nie czekając, aż pracownicy przyniosą je z piwnicy – informuje Jadwiga Janik, rzecznik prasowy Uniwersytetu Łódzkiego. – Do dyspozycji studentów będzie również 200 komputerów, sala konferencyjna oraz pokoje do pracy indywidualnej. Przenoszenie księgozbioru i prace przy wykończeniu wnętrz potrwają do lutego 2006 r. (bar) - Express Ilustrowany www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/455581.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UŁ Re: "Buła" będzie większa IP: *.toya.net.pl 08.03.05, 13:18 Ale tam brzydactwo powstaje, wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: "Buła" będzie większa IP: *.toya.net.pl 08.03.05, 16:10 wcale nie, mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: "Buła" będzie większa IP: *.toya.net.pl 08.03.05, 19:23 Chyba w Warszawie nie byłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: "Buła" będzie większa 08.03.05, 22:27 W Warszawie zbudowano nowy budynek. Tymczasem buła jest jedynie rozbudowywana. To spora różnica. Co do nowego wejścia do BUŁy to wcale nie jest takie brzydkie, ale mogłoby być lepsze. Trawnik na dachu to nie wszystko pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
belyall Re: "Buła" będzie większa 08.03.05, 23:22 Inne biblioteki uniwersyteckie w Polsce też się rozbudowywują, jednak nasza BUŁa wygląda wyjątkowo słabo na ich tle. Nie widziałem stanu aktualnego tylko projekt i budowę pół roku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: "Buła" będzie większa IP: *.toya.net.pl 09.03.05, 01:23 byłem z 50 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: "Buła" będzie większa IP: *.toya.net.pl 09.03.05, 01:25 i nawet w warszawskiej bibliotece byłem. Jakby UŁ miał 40 mln zł to by tez takie cudo zbudował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: "Buła" będzie większa IP: *.toya.net.pl 09.03.05, 12:44 Tamto cudo i nasze "cudo" finansuje ministerstwo. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: "Buła" będzie większa IP: *.toya.net.pl 09.03.05, 13:57 jak to w czym? w finansach, nie dostalismy tyle co stolica, przeciez to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Zdążyć z biblioteką na jubileusz UŁ [DŁ] 05.04.05, 10:35 Nowe gmachy biblioteki UŁ przy ul. Matejki i Instytutu Historii przy ul. Kamińskiego mają zostać oddane przed 24 maja, na 60-lecie założenia uczelni. Nie oznacza to jednak, że od maja będą z nich korzystać studenci i wykładowcy. – Biblioteka będzie jedynie przygotowana do przenoszenia księgozbioru i wszystkich prac, które się z tym wiążą. Całość będzie gotowa w lutym lub marcu 2006 roku – zaznacza Jadwiga Janik, rzecznik Uniwersytetu Łódzkiego. Rozbudowa BUŁ ma kosztować 44 mln zł, ale większość tej sumy pokrywają dotacje Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu. Inwestycja pozwoli rozwiązać wiele problemów związanych z magazynowaniem zbiorów. Czytelnicy, podobnie jak w zachodnich bibliotekach czy na Uniwersytecie Warszawskim, będą mogli wejść między regały i wybierać interesujące ich tytuły. W otwartym księgozbiorze znajdzie się około 150 tysięcy woluminów. Placówka będzie całkowicie zinformatyzowana i połączona poprzez sieć komputerową z Biblioteką Narodową oraz najważniejszymi książnicami w kraju. W październiku z nowej części budynku Instytutu Historii UŁ będą mogli korzystać studenci i profesorowie. Zostanie tam przeniesiony m.in. dziekanat Wydziału Filozoficzno-Historycznego i sala posiedzeń rady wydziału. – Dla mnie największym udogodnieniem będzie przeniesienie dziekanatu na ul. Kamińskiego. Teraz muszę do niego biegać na ul. Lindleya, a jestem tam częstym gościem – mówi Marek Dudkiewicz, student UŁ. Siedziba Instytutu Historii nie była remontowana od lat 50., czyli od czasu, gdy uniwersytet ją przejął. Budynek, w którym wcześniej znajdowało się m.in. „ubeckie” więzienie, nie nadawał się na siedzibę uczelni. Wąskie korytarze i strome schody nie pozwalały również na przystosowanie gmachu dla potrzeb osób niepełnosprawnych. (mg) - Dziennik Łódzki lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/463928.html Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: Zdążyć z biblioteką na jubileusz UŁ [DŁ] 05.04.05, 16:06 hubar napisał: Wąskie > korytarze i strome schody nie pozwalały również na przystosowanie gmachu dla > potrzeb osób niepełnosprawnych. A to niby je poszerzono bo ja jakoś nie zauważyłem? Prawdomówność w wydaniu UŁ poraża, zwłaszcza w TYM tygodniu...... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś