Dodaj do ulubionych

duuuuze....

IP: *.p.lodz.pl 29.10.03, 21:35
czyli Ameryka, Ameryka:

home.t-online.de/home/frank.hohmann/SouthShore06.JPG
Interurban South Shore pod Chicago.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: duuuuze.... 29.10.03, 22:53
      o matko...
      ciekawe co na to Ci,którzy narzekają na tramwaje na Kilińskiego..
      swoją drogą-czy sa jakieś dane co do hałasu/drgań powodowanego przez przejazd
      tego 'pojazdu'? (orientacyjnie, przymiotnikami)
      Ciekawe...
      • Gość: Aleksej Re: duuuuze.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 10:53
        geograf napisał:

> o matko...
        > ciekawe co na to Ci,którzy narzekają na tramwaje na Kilińskiego..
        > swoją drogą-czy sa jakieś dane co do hałasu/drgań powodowanego przez przejazd
        > tego 'pojazdu'? (orientacyjnie, przymiotnikami)
        > Ciekawe...
        >

Tak szczerze mowiac te wagony halasuja ja niewiem. W tunelach linii Niebieskiej
        i Czerwonej nie da sie slyszec wlasnych mysli. W USA raczej malo kto sie
        przejmuje halasem. To jest akurat stare zdjecie ale pamietam ze w 95-96 roku
        przeprowadzono remont linii (tylko nie wiem czy akurat ten odcinek). Naprawde
        EL w Chicago jest fatalne, wlecze sie niesamowicie, czasami rzuca jak na
        Smiglego Rydza (zreszta wiekszosc torowisk ma po 30-40 lat). Remontow jak na
        lekarstwo. Znacznie bardziej wolalem jezdzic ich kolejkami podmiejskimi firmy
        Metra (ostatnio zreszta sie wykoleil o czym mowiono w TV, i najlepsze jest to
        ze wagony ciagnely dwie nowiutkie lokomotywy :)

Pozdrawiam,
        Aleksej
    • Gość: luki Re: duuuuze.... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 29.10.03, 22:59
      Gość portalu: flip napisał(a):

> czyli Ameryka, Ameryka:
      >
      > home.t-online.de/home/frank.hohmann/SouthShore06.JPG
      > Interurban South Shore pod Chicago.

Naprawdę niezłe! Ulica w klimacie ul. 19-go Stycznia w Konstantynowie, a pojazd
      przypomina klasyczne metro. Mieszanka niesamowita. :)

luki
    • Gość: Bart Re: duuuuze.... IP: *.tpnets.com 29.10.03, 23:32
      łeee, kiedyś dałeś coś bardziej uderzającego: podwójne torowisko przez ulicę z
      gęstą zabudową i nań pociąg. To było coś! Tu uderza mnie przede wszystkim iliść
      odbieraków: doliczyłem się ośmiu (?) pantografów.

O. Dzieciaki jeżdżące na trójkołowych rowerkach po tej ulicy muszą bardzo
      uważać:)
      • Gość: flip Re: duuuuze.... IP: *.p.lodz.pl 30.10.03, 02:06
        To chyba bylo w Oakland. Juz nie istnieje. A to ma sie, zdaje sie, dobrze :-)
    • teufel Re: duuuuze.... 30.10.03, 07:13
      Nie wiem dlaczego, moje pierwsze skojarzenie to taki pocią w indiach, gdzie
      ludzie jeżdżą na pociągach:) Zobaczcie jaki ten słup jest wygięty!!
    • Gość: mch Re: duuuuze.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 09:30
      E i czym tu się podniecać. To takie większe 43 do Lutomierska. ;-)
    • Gość: Aleksej Re: duuuuze.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 10:35
      To jest linia Zolta Chicagowskiej kolejki EL (Elevated Train - tylko dwie linie
      jezdza na krotkich odcinkach pod ziemia, reszta nad, a Zolta i Filetowa na
      niektorych odcinkach na wysokosci ulicy). Ta linia wogole jest dosyc ciekawa,
      ma tylko dwa przystanki, jeden w miescie Skokie a drugi na stacji EL gdzie
      mozna sie przesiasc w pociago linii Czerwonej i Fioletowej (co ciekawe linia
      Filetowa rowniez ma dosyc krotki przebieg, tylko w godzinach szczytu jest
      puszczana jako linia ekspresowa do centrum). Z tego co pamietam czesc tej linii
      to pozostalosc po linii tramwajowej ktora kursowala miedzy miastem Skokie do
      najplizszej stacji pociagu (teraz obslugiwana przez linie Metra i jest zaledwie
      0,5 km dalej od stacji EL). Zdjecie dosyc stare, pewnie gdzies z lat 80tych
      (stare malowanie, i dosyc dlugi jak na ta linie sklad, przewaznie sa sklady po
      4 do 6 wagonow). Oprocz tego odcinka w samym Skokie linia jedzie jak klasyczne
      metro (zasilana przez trzecia szyne). Nie wiem dokladnie jak to wydlada,
      poniewaz te rejony byly dosyc odlegle od mojego miejsca zamieszkania i nie
      mialem okazji sie przejechac, chociaz bylem i w Skokie i w zajezdni gdzie staly
      te cuda (jedyna z pantografami wiec sie wyroznialy.

Pozdrawiam,
      Aleksej

P.S.
      South Shore Lina zostala przemianowana na linie Zolta na poczatku lat 90tych,
      wraz z reforma calej CTA (Chicagowskie MPK :)
      • Gość: Aleksej Male sprostowanie IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 11:58
        Heh faktycznie to jest south shore line, linia zostala skrocona i dziala teraz
        jako linia Zielona, wogole nie moje rejony :). Co do linii Zoltej to tam sa
        podobne klimaty i te same wagony.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: flip Re: Male sprostowanie IP: *.p.lodz.pl 30.10.03, 13:03
          > wogole nie moje rejony :).

Nasze tez nie. Na szczescie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka