Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 29.10.03, 21:35 czyli Ameryka, Ameryka: home.t-online.de/home/frank.hohmann/SouthShore06.JPG Interurban South Shore pod Chicago. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf Re: duuuuze.... 29.10.03, 22:53 o matko... ciekawe co na to Ci,którzy narzekają na tramwaje na Kilińskiego.. swoją drogą-czy sa jakieś dane co do hałasu/drgań powodowanego przez przejazd tego 'pojazdu'? (orientacyjnie, przymiotnikami) Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: duuuuze.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 10:53 geograf napisał: > o matko... > ciekawe co na to Ci,którzy narzekają na tramwaje na Kilińskiego.. > swoją drogą-czy sa jakieś dane co do hałasu/drgań powodowanego przez przejazd > tego 'pojazdu'? (orientacyjnie, przymiotnikami) > Ciekawe... > Tak szczerze mowiac te wagony halasuja ja niewiem. W tunelach linii Niebieskiej i Czerwonej nie da sie slyszec wlasnych mysli. W USA raczej malo kto sie przejmuje halasem. To jest akurat stare zdjecie ale pamietam ze w 95-96 roku przeprowadzono remont linii (tylko nie wiem czy akurat ten odcinek). Naprawde EL w Chicago jest fatalne, wlecze sie niesamowicie, czasami rzuca jak na Smiglego Rydza (zreszta wiekszosc torowisk ma po 30-40 lat). Remontow jak na lekarstwo. Znacznie bardziej wolalem jezdzic ich kolejkami podmiejskimi firmy Metra (ostatnio zreszta sie wykoleil o czym mowiono w TV, i najlepsze jest to ze wagony ciagnely dwie nowiutkie lokomotywy :) Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: duuuuze.... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 29.10.03, 22:59 Gość portalu: flip napisał(a): > czyli Ameryka, Ameryka: > > home.t-online.de/home/frank.hohmann/SouthShore06.JPG > Interurban South Shore pod Chicago. Naprawdę niezłe! Ulica w klimacie ul. 19-go Stycznia w Konstantynowie, a pojazd przypomina klasyczne metro. Mieszanka niesamowita. :) luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: duuuuze.... IP: *.tpnets.com 29.10.03, 23:32 łeee, kiedyś dałeś coś bardziej uderzającego: podwójne torowisko przez ulicę z gęstą zabudową i nań pociąg. To było coś! Tu uderza mnie przede wszystkim iliść odbieraków: doliczyłem się ośmiu (?) pantografów. O. Dzieciaki jeżdżące na trójkołowych rowerkach po tej ulicy muszą bardzo uważać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: duuuuze.... IP: *.p.lodz.pl 30.10.03, 02:06 To chyba bylo w Oakland. Juz nie istnieje. A to ma sie, zdaje sie, dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: duuuuze.... 30.10.03, 07:13 Nie wiem dlaczego, moje pierwsze skojarzenie to taki pocią w indiach, gdzie ludzie jeżdżą na pociągach:) Zobaczcie jaki ten słup jest wygięty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: duuuuze.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 09:30 E i czym tu się podniecać. To takie większe 43 do Lutomierska. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: duuuuze.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 10:35 To jest linia Zolta Chicagowskiej kolejki EL (Elevated Train - tylko dwie linie jezdza na krotkich odcinkach pod ziemia, reszta nad, a Zolta i Filetowa na niektorych odcinkach na wysokosci ulicy). Ta linia wogole jest dosyc ciekawa, ma tylko dwa przystanki, jeden w miescie Skokie a drugi na stacji EL gdzie mozna sie przesiasc w pociago linii Czerwonej i Fioletowej (co ciekawe linia Filetowa rowniez ma dosyc krotki przebieg, tylko w godzinach szczytu jest puszczana jako linia ekspresowa do centrum). Z tego co pamietam czesc tej linii to pozostalosc po linii tramwajowej ktora kursowala miedzy miastem Skokie do najplizszej stacji pociagu (teraz obslugiwana przez linie Metra i jest zaledwie 0,5 km dalej od stacji EL). Zdjecie dosyc stare, pewnie gdzies z lat 80tych (stare malowanie, i dosyc dlugi jak na ta linie sklad, przewaznie sa sklady po 4 do 6 wagonow). Oprocz tego odcinka w samym Skokie linia jedzie jak klasyczne metro (zasilana przez trzecia szyne). Nie wiem dokladnie jak to wydlada, poniewaz te rejony byly dosyc odlegle od mojego miejsca zamieszkania i nie mialem okazji sie przejechac, chociaz bylem i w Skokie i w zajezdni gdzie staly te cuda (jedyna z pantografami wiec sie wyroznialy. Pozdrawiam, Aleksej P.S. South Shore Lina zostala przemianowana na linie Zolta na poczatku lat 90tych, wraz z reforma calej CTA (Chicagowskie MPK :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Male sprostowanie IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.03, 11:58 Heh faktycznie to jest south shore line, linia zostala skrocona i dziala teraz jako linia Zielona, wogole nie moje rejony :). Co do linii Zoltej to tam sa podobne klimaty i te same wagony. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Male sprostowanie IP: *.p.lodz.pl 30.10.03, 13:03 > wogole nie moje rejony :). Nasze tez nie. Na szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś