Dodaj do ulubionych

PKS Łódź-Pabianice to porażka

31.12.08, 02:18
PKS Łódź Szpital i Łódź Bugaj jeżdż tak jak chcą, a czasami nie
jeżdżą.Nie raz jechałam do pracy z Pabianic do Łodzi
taksówką,Kierowcy busów "prywatnych" nabijaja sie z PKS-u, że kiedy
maja być przy Centralu to właśnie tankują benzynę albo im się nie
chce jechać.Ostatnio tak zmarzłam, że aż się rozchorowałam.Ile
wydałam na leki nie wspomnę.W Święto Zmarłych widziałam akcję, jak
kanar wlepił pasażerowi mandat choć ten zapłacił za bilet ale go nie
dostał. PKS to skandal. Ile razy kierowcy biora pieniądze do
kieszeni...Czy macie takie same doswiadczenia_
Obserwuj wątek
    • Gość: miczimicz Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.toya.net.pl 01.01.09, 16:12
      ogólnie transport pomiędzy tymi miastami to porażka
      • Gość: wojtek Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 01.01.09, 19:26
        To jest nie tylko porażka ale moim zdaniem skandal.
        Pomiędzy Łodzią a Pabianicami NIE MA KOMUNIKACJI Z PRAWDZIWEGO
        ZDARZENIA.
        PKS Łódź ma w nosie to jak ,i czy wogóle autobusy tej firmy jeżdzą
        do Pabianic.PKS woli np. dzierżawić swoje "najnowsze" autobusy na
        obsługę linii Z w Łodzi, natomiast to że do Pabianic jeżdza
        praktycznie najgorze autobysy-nikogo nieobchodzi. Często szczególnie
        w godzinach popołudniowych wypadaja kursy np w w dniu 31.12.2009 nie
        było oczywiście autobusu o godź 17.00 z Pabianic Bugaju do Łodzi.
        Osobny temat to busy- maksymalne opóźnianie odjazdów, podbieranie
        pasażerów PKS i busom PKS. Widać że nikomu niezależy na prawdziwej
        komunikacji. Miasto Pabianice "cieszy się" że niedopłaca do
        komunikacji do Łodzi- a to jak podróżują mieszkańcy Pabianic do
        Łodzi-to już władz NIE INTERESUJE.
        Osobny temat to linia P- to jest ewenement żeby tak było jak teraz-
        wszystkie inne linie podmiejskie wjeżdzają do centrum Łodzi tylko P
        z winy Chyba Pabianickich władz-ma trasę taką że trzeba się
        przesiadać w Chocianowicach.
        Dużo by pisać o tym wszystkim ale to i tak niepomoże.Jeżśli chodzi o
        PKS to jest firma która nawet na pisane do nich maile nieodpowiada-
        jest więc firmą niestety niepoważną i od takiej firmy niemożemy
        oczekiwać profesjonalnej komunikacji.Niestety
        • Gość: T. Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.gprs.plus.pl 03.01.09, 17:04
          > PKS woli np. dzierżawić swoje "najnowsze" autobusy na
          > obsługę linii Z w Łodzi,

Trudno się dziwić, skoro pasażerowie wolą "oszczędzać" i zamiast płacić za bilet
          dają "co łaska" kierowcy.

>natomiast to że do Pabianic jeżdza
          > praktycznie najgorze autobysy

Ee, nie przesadzaj. Nie raz widywałem np. niskopodłogowego mercedesa. Inna
          sprawa, że nie raz widywałem też pomarańczowego autosana.

Co do reszty to oczywiście prawda. Dowodem na stopień paranoi niech będzie to,
          że studenci z Pabianic studiujący w Łodzi nierzadko ... wynajmują w Łodzi
          mieszkania, bo nie opłaca się dojeżdżać! A to w końcu tylko kilkanaście
          kilometrów. Trzeci świat...
          • Gość: FJKFJHJL Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 82.160.245.* 11.10.09, 19:42
            LEKKA PRZESADA BILET DO LODZI Z PABIANIC KOSZTUJE 3,50 WIĘC TYKO BOGACI
            STUDENCI CHYBA MIESZKAJĄ W AKADEMIKACH LUB WYNAJMUJĄ MIESZKANIA
            KOMUNIKACJA PO ŁODZI JEST DROŻSZA
        • Gość: kiki Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 22:11
          Kierowca PKS jadąc z Łodzi do Pabianic zarabia 4,5 na godz. plus prowizja za sprzedane bilety.
          Prywaciarz jedzie 2-3 minuty przed PKS-em przez co PKS zabiera tylko miesięczne co nie daje żadnych utargów. Sprawdźcie rozkład prywaciarzy dlaczego potrafią jechać 15-20 minut z dworca fabrycznego pod central zaledwie 3 km, z krańcówki Bugaj pod SDH 20 minut. To was nie bulwersuje?
          Z Pabianic też tak kursują więc kierowcy PKS-u nie mając utargów nie mają motywacji do jazdy.
          Dlaczego nie zapytacie Zarządu Dróg i Mostów, ludzi odpowiedzialnych za rozkłady czemu nie zrobią z tym porządku?
          • Gość: figa Prywatne busy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 22:26
            Rozkład jazdy jednej z prywatnych firm wisi na przystankach to żadna tajemnica. Rozkład drugiej firmy na "K" jest w internecie. Zawsze sprawdzam rozkład i korzystam z ich usług , przyjeżdżaja punktualnie. Za to z rozkładu jazdy PKS-u już nie korzystam bo nie chce odmrozic sobie nóg np. Ostatnio jechałam nim przypadkiem, spóźnił się 15 min a w środku dymek od papieroska
            • Gość: pasażer Re: Prywatne busy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 20:42
              Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdyby zorganizowany zostotał przetarg na usługi innej firmy niż PKS.Widać wyraźnie, ze nie radzi sobie z usługami. Klienci narzekają i mają rację. Już dawno temu nie było kursów, które były w rozkładzie jazdy.Usługi do tej pory są na żenującym poziomie. Od lutego zmienił się również rozkład jazdy a informacji na przystankach nie ma, dalej stary rozkłady plus rozkład jazdy busów za 3.50 (?)Chyba mogę żaądać takiej ceny jak wsiąde do busa. Ta firma zakrawa na kiepski zart.Szkoda, że nie widzą tego decydenci, kto otworzy im oczy? Ufam, ze to kwesrtia czasu.
          • Gość: Broniarek Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.45.rev.vline.pl 06.02.11, 20:34
            "Dziekuje" wszystkim barankom, ktorzy dawali kierowcom 3 zl i nie chcieli biletu. Te wykasowane z rozkladu kursy to wasza zasluga. Robcie tak dalej to niedlugo bedziemy jezdzic na rowerach.
            • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 23:57
              Podobno Łódź-Szpital Pabianice o 21.30, też wypadł z kursu .Ile w tym prawdy??? I jeśli tak to dlaczego wypadł?Ktoś odpowie? Mogłabym wysłać na adres PKS-u ale oni nigdy nie odpowiadali na pytania.
              • Gość: Broniarek Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.45.rev.vline.pl 09.02.11, 21:28
                Ja juz dzwonilem. Kurs 21:30 i kilka innych wypadly bo kierowcy nie wydawali biletow i kursy byly przez to nierentowne. Gosc z ktorym rozmawialem powiedzial, ze beda likwidowac wszystkie kursy ktore nie przynosza dochodow. Stwierdzil tez ze to nasza wina bo dajemy 3 zl i nie chcemy biletu. I niestety mial racje.
                • Gość: żenada Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 21:52
                  Trudno w to uwierzyc, nie powinni likwidowac kursów tylko wymienic "kierownictwo", widać przełożeni sobie nie radzą.To przykre, że tak na miernym poziomie wszystko się odbywa.Za co biora pieniądze kierownicy? Chyba ludzie z przypadku na tych stanowiskach, zarządzanie na miernym poziomie, niech bardziej wstydzą się ci którzy to tolerują.Panowie biorą pieniądze za nic przyzwyczajeni do ciepłych posadek.
                  • Gość: żenada Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 21:57
                    dodam jeszcze, że przydałoby się wymienić rozkłady jazdy. Do tej pory wisza nieaktualne, zwłaszcza busy PKS za 3.50. Wstyd.
    • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 00:41
      Tak, PKS to porażka. Prawie codziennie dojeżdżam rano do Łodzi PKS-
      em i wracam. Ile razy nie przyjechał....wiele. O 21.35 jest ostatni
      na Bugaj, czasem spóźnia si e20, 30, 40 min. a ja sie zastanawiam
      jak wrócę do domu i czy przjedzie. To skandal. Nie raz byłam
      przemarznieta do szpiku, a siwu pan kierowca z brodą w czapce z
      daszkiem na moje pytanie dlaczego sie spóźnieł odburknął ,żebym
      zapytała kierownika. Wysłałam maila z zapytaniem ale oczywiście nikt
      mi nie odpowiedział. Nie ma w tej firmie żadnych standardów. Kiedy
      rano zadzwoniłam pod numer umieszczony na rozkładzie jazdy z
      zapytaniem dlaczego nie przujechały dwa autobusy to usłyszałam, ze
      rozwożą dzieci do szkół i się nie wyrabiają, innym razem że są
      korki.a do tego Pamni po drugiej stronie była arogancka.Czasem bus
      jest tak przepełniony (7.30),ze sie wcale nie zatrzyma, ludzie
      jeżdżą do pracy w strasznych warunkach. Naprawde, kiedy pomyślę że
      znowu będę musiała wcisnąc się w tłum i stać 35 min. to mam zrypany
      cały dzień. Tak nie musi być . Na południu Polski jeździ firma
      Conex, tam są wszyscy punktualni, panowie kierowcy w krawatach i
      mimo że to góry to wszystko jest na czas. Jesli my Polacy nie
      potrafimy utrzymać firm w naszych rękach co jest przykre, to nie
      musimy. PKS to nie jedyna firma swiadcząca usługi przewozowe.
      • Gość: wojtek Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.4web.pl 02.01.09, 08:41
        Dzisiaj rano o 7.00 oczywiście z Bugaju autobusu do Łodzi niebyło...
        Pabianice dla PKS Łódź to chyba zło konieczne, zeby choc raz ktoś z
        Kierownictwa tej marnej niestety firmy przejechał się rano o 7 z
        Pabianic Bugaj do Łodzi. Moze wtedy by do głów kierownictwa coś
        doszło. Niewiem do kogo się zwrócić ,do kogo pisać aby powaznie ten
        temat komunikacji Łódź-Pabianice opisać i ewentualnie domagać się
        zmian.Bo zmiany są konieczne,co przyzna kazdy kto jeździ tymi
        autobusami.Busy nie sa rozwiazaniem, mogą być tylko uzupełnieniem,
        ale władze Pabianic się cieszą że niedokładaja do komunikacji, co
        tam ,ludzie zapłacą podatki i tak w Pabianicach (!) ale nikt z
        rzadzacych miastem nie ułatwia pabianiczanom dojazdu do pracy.
        Moze Gazeta Wyborcza była by Uprzejma i Łaskawa zając się tym
        tematem?
        • Gość: magik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.retsat1.com.pl 02.01.09, 12:41
          > ale władze Pabianic się cieszą że niedokładaja do komunikacji, co
          > tam ,ludzie zapłacą podatki i tak w Pabianicach (!) ale nikt z
          > rzadzacych miastem nie ułatwia pabianiczanom dojazdu do pracy.

Można by powiedzieć: macie takie władze jakie se wybraliście,
          ale to żadne pocieszenie dla mieszkańców tego miasta.
          Łódź nie jest zainteresowana komunikacją do Pabianic, co dla mnie jest
          oczywiste. To że MPK Łódź wysyła tam swoje tramwaje, to raczej zło konieczne, a
          przy okazji robienie dobrej miny do złej gry.
          PKS to samo.
          PKP też rzadko jeździ i nie każdemu odpowiada przedzieranie się przez całe
          Pabianice, a potem jeszcze przez pół Łodzi.
          MZK Pabianice podobnie jak samo miasto - zero reakcji.
          Dla tych instytucji problem nie istnieje.
          Lobby busiarzy w pabianickim magistracie ma się dobrze, tylko że zapominają iż
          same busy problemu komunikacji między tymi miastami nie rozwiążą.

Łodzianie mieli/mają podobne problemy z dojazdem do Warszawy, z tą jednak
          różnicą, że na trasie Łódź-Warszawa z przerwami ale modernizuje się torowisko, a
          między Pabianicami i Łodzią na razie niewiele się dzieje.
          • Gość: Wojtek Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 02.01.09, 22:13
            Święte słowa. Tylko mnie zastanawia dla czego tak jest. Jak
            niewiadomo o co chodzi to wiadomo że o pieniądze. Tutaj jest jasne
            że niestety wina leży po stronie Władz Pabianic. Wiadomo że mniejszy
            może przy większym skorzystać jak zyje w zgodzie. A tutaj niema
            porozumienia, dojezdzajacy do pracy do Łodzi się nieliczą.
            Busy jeżdzą,niewołaja dopłat,maja pozwolenia,nikt nie kontroluje
            przestrzegania rozkładu jazdy. Dziwi mnie tylko że taka firma jak
            PKS niechce zarabiać, MZK niechce i niepotrafi zarabiać. Jedyna
            nadzieja w MPK Łódź które mogłoby to wszystko przejąć -ale Pabianice
            niechcą, dla Pabianic ważne są autobusy jezdzace na od lat
            niereformowanych trasach z poprzedniej epoki, dla MZK nie istnieją
            ludzie dojeżdzajacy do Łodzi.
            Do Kogo się z tym zwrócić, do kogo pisać? Chyba jeden Pan Bóg to wie.
            Jakby tak Gazeta porobiła zdjęcia w tym PKSie jak jeżdzą ludzie rano
            z Pabianic-do Łodzi to mogłaby podpisać to zdjęcie nieraz tylko
            tak:"Transport bydła do pracy" lub "Bicie rekordu zapełnienia
            autobusu"
            Najgorsze jest to że PKS wogóle niereaguje na to co się do nich
            pisze, mają nas pasażerów w "głębokim poważaniu" czyli każdy wie
            gdzie.
            • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:24
              Kiedyś usłyszałam rozmowe kierowcy busa (nie PKS),że kursów między
              Pabianicami a Łodzią mogłoby być więcej ale Urząd Marszałkowski nie
              chce sie zgodzić. Pewnie stawka jest zbyt wysoka. I tak np. czasami
              kierowca , który jedzie do Pabianic wieczorem, z powrotem wraca
              pusty bo nie może zabrać pasażerów, którzy z utesknieniem czekaja na
              PKS. Stojąc tak godzinke na przystanku nadjeżdża nareszcie następny
              autobus z rozkładu jazdy. Pytając pana kierowcę dlaczego nie
              przyjechał poprzedni, otrzymujemy odpowiedz że nie jeździ już od pół
              roku. Takie są fakty.
              • Gość: szauter Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.toya.net.pl 17.01.09, 09:11
                Może i mogło by być więcej ale urząd się nie zgodzi bo dla nich priorytetem jest
                zmusić UM Pabianice do budowy ŁTR. Nikt nie zgodzi się aby firma nie związana z
                miastem zarabiała na tej linii jeżeli mogą przepaść grube miliony za ŁTR (które
                będzie trzeba zwrócić jeżeli nie będzie etapu 3 czyli Pabianice). Ja już dawno
                do Pabianic przesiadłem się na tramwaj bo na biletach miesięcznych wychodzi
                taniej niż jeździć busami a do tego jest pewniej że dojadę (no za wyjątkiem
                jakiejś awarii wypadku jak ostatnio BMW które zablokowało ruch tramwajów).
                Pomimo przesiadki na Choćkach można jakoś przeżyć bo jest skomunikowanie. Jak
                się jedzie odpowiednim kursem 11 z Łodzi na P się czeka max. 7 min a w kierunku
                łodzi 4-5 min więc nie jest tragicznie. A pod central jedzie się tylko 10 do 15
                min dłużej z Centrum Pabianic i Wiejskiej niż PKS-em i nie martwię się o to czy
                się zmieszczę bo tutaj zawsze jest miejsce :D (wole to niż czekać godzinę aż
                jakiś bus w końcu mnie zabierze)
      • Gość: Rozkaz Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 217.153.148.* 10.11.09, 21:10
        moze jezdzi jakas inna firma i panowie kierowcy jezdzą pod krawatami ale na
        pewno nie zarabiają jak w Łódzkim 1200zł-1500zł przy 240godzinach. Pytanie kto
        bierze te wszystkie pieniądze
        • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 22:47
          Nie rozmawiajmy o zarobkach bo wiadomo jak w Polsce sie zarabia i
          jest to ponizej krytyki.Ale rozmawiamy o firmie, ktora ma zapewnic
          transport miedzy Pabianicami i Łodzi, a która nie spełnia oczekiwan
          klientów i jest po prostu do bani. A co do kierowców to jesli ktos
          podejmuje prace znajac warunki, niech sie z niej wywiazuje.To , jaka
          firma bedzie jeździc i ile beda zarabiac kierowcy ,pasazera nie
          interesuje bo chce on dotrzec na czas i w godziwych warunkach a
          przede wszystkim placi za to.Tymczasem PKS to zenada, spoznialstwo,
          samowolka,brak biletow, nieciekawy wyglad kierowcow i tyle.A mozna
          inaczej, wiem o tym.
          • Gość: lilka postrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 23:05
            A coz to za postrach chodził dzisiaj po parkingu?
    • Gość: wojtek Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 02.01.09, 22:15
      Najlepiej gdyby to forum poczytał Pan Dyrektor PKS i udzielił nam
      odpowiedzi. Ale to marzenia ściętej głowy.
      • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:35
        Pan Dyrektor pewnie jest z zamierzchłej komuny i nigdy nie pracował
        w firmie , dla której przede wszystkim są ważni klienci. Co tam,
        niech się duszą jak szproty albo marzną na przystankach. Widać to po
        ludziach , których zatrudnia. Owszem bywają też panowie na poziomie
        i kulturalni. Ja zauważyłam trzech jeżdżących busami.Aż miło się
        jedzie, jest dzień dobry, do widzenia, uśmiech na twarzy. Reszta
        taka sobie...a już rozwala mnie siwy kierowca z brodą w czapce z
        daszkiem...on chyba nie potrafi mówić. Dochodze do wniosku,ze skargi
        nie powinny być kierowane do PKS-u, bo nigdy na nie nie odpowiada
        lecz do urzędu marszałkowskiego. Niech wiedzą jakiego przewoźnika
        nam zapewniaja.
        • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 03.01.09, 11:16
          dokładnie!! najlepiej by bylo kierowac skargi do urzędu... ale z drugiej strony ile razy bylismy wciekli na to ze pks nie przyjechal czy na prowadzacego go gbura,a jak nam przeszla zlosc to juz nigdzie tego nie zglosilismy...ehh
          • Gość: malinka dzwońmy i informujmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 23:39
            Starajmy się interweniować, nie mamy nic do stracenia a wszyscy mogą
            zyskać.Często prawdopodobnie"władze" PKS-u nie wiedzą co sie
            wyprawia.
            • draft.net.pl Re: dzwońmy i informujmy 28.02.09, 17:01
              Zgadzam się z koleżanką. Tego typu informacje należy zgłaszać.
          • Gość: szauter Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.toya.net.pl 17.01.09, 09:18
            Co do dyrektora PKS-u jest to były kierownik ZEA-2 na Nowych Sadach. Nie
            pamiętam jak się on nazywa. PKS generalnie nie przejmuje się swoimi pasażerami
            (znam podejście firmy z opowiadań kierowców). Generalnie jest tam tak że kurs
            będzie nie zrealizowany to nic się nie stanie bo będzie następny. A jak oba nie
            jeżdżą to prywaciarz i tak zgarnie pasażera. Smutne to ale prawdziwe. Skargi od
            pasażerów nikogo nie obchodzą (w porównaniu PKS z MPK to MPK to normalnie nad
            jakość bo tu przyjmują skargi i starają się coś z tym zrobić). Generalnie jak
            już wcześniej wspomniałem w związku z podejściem PKS-u do pasażerów wole jechać
            tramwajem pomimo wielu minusów które niektórzy są w stanie wynaleźć ale tam
            przynajmniej jak tramwaj wypada z kursu to zaraz kom. zastępcza się pojawia o
            czym ostatnio sie przekonałem. Aż byłem w szoku. Po 20 min od wyklejenia
            tramwaju następny kurs został już zrealizowany autobusem zastępczym do Pabianic.
            PKS nigdy nie zastępuje braków kursu bo po co. Jak już wspomniałem prywaciarz
            zabierze i nikogo to nie obchodzi.
        • Gość: T. Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.gprs.plus.pl 03.01.09, 17:08
          Dochodze do wniosku,ze skargi
          > nie powinny być kierowane do PKS-u, bo nigdy na nie nie odpowiada
          > lecz do urzędu marszałkowskiego

Urząd Marszałkowski to co najwyżej zatwierdza rozkłady jazdy, wiec nie wiem czy
          pisanie, że autobus się spóźnia cokolwiek da. Trzeba cisnąć przede wszystkim
          władze Pabianic, bo to one organizują komunikację publiczną na terenie swojej gminy.
          • Gość: lila Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 14:39
            Zatwierdza również ilość kursów Busów prywatnych oraz PKS-ów
            • Gość: SzK Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:42
              Teoretycznie może coś dać, bowiem przewoźnicy mają licencję na określoną trasę i
              określony rozkład jazdy.
              Licencja taka nie jest tylko zezwoleniem na taką działalność, ale zobowiązaniem.
              Jeżeli są dowody na naruszanie postanowień licencji to jest podstawa do jej
              cofnięcia.
              Tylko, któż to sprawdza, któż się tym przejmuje.

Trzeba próbować: pisać skargi, wysyłać.
              Można mailem - taniej, w kilka miejsc naraz.
              Innego wyjścia nie ma.
              • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:50
                Niewątpliwie tak trzeba zrobić, ja jestem zdeterminowana, głównie ze
                wsciekłości z powodu zmarnowanego czasu, kasy , zdrowia.
                • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 08.01.09, 09:25
                  w tamtym roku przez to ze pks nie przyjechal nie dotarlam na egzamin na czas i
                  po prostu zostalam do neigo niedopuszczona,wiec to juz nie chodzi o czas i nerwy
                  ale o moje zycie w pewnym sensie... zaliczylam go w sesji poprawkowej ale tak
                  naprawde moglo nie dojsc do tej nieprzyjemnej sytuacji gdyby tylko trzymli sie
                  ozkladu...
                  • Gość: dranka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 11:37
                    A ja dostałam dwa razy upomnienie w pracy za półtorej godz.
                    spóźnienia.O chusteczkowej atmosferze nie wspomne. Mogłabym wybrac
                    taksówke, ale na te w ubiegłym roku wydałam prawie sześć stów. W tym
                    roku będe brać faktury i udam sie do PKS-u aby zwrócili mi koszty:-((
    • Gość: lilka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 01:33
      nawet adresu e-mailowego już nie mają
      • Gość: kaz Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 10:53
        To prosta sprawa. Wystarczy aby wszyscy zwłaszcza busy prywatne
        przestegały rozkładu jazdy. Wtedy i PKS i busy uczciwie zarobią. Na
        dziś jest tak: jeśli tylko PKS zaczyna jazdę w/g rozkładu to w tym
        samym momencie przed nim pojawia się jeden i więcej busów zabierając
        mu pasażera. To oburza pracowników PKS(w tym kierowców) i jest jak
        jest. A jest to w Polsce więc nikt tego nie zmieni, no bo jak
        prywtnych "busiarzy" zmusić do uczciwej konkurencji i jazdy w/g
        własnego rozkładu jazdy? Cierpi podróżny, i tak już zostanie.
        • Gość: SzK Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:49
          Tylko nikt tego nie kontroluje.
          Jak ktoś sobie siedzi na stanowisku w urzędzie to się z tego cieszy
          i koniec, po co mu problemy z procesami sądowymi.
          Udowodnić podjeżdżanie też trudno, bowiem powiedzą, że zegarek Ci źle chodzi,
          lub że manipulowałeś czasem.
          • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:53
            w dni robocze można dzwonić pod numer , który jest na rozkładach
            jazdy...no i cóz..ohydne to ale trzeba chyba rejestrować te
            połączenia. Innego wyjścia nie widzę, może prasa by sie tym zajeła.
    • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 03.01.09, 11:31
      a wiecie co mi przyszlo do glowy...? moze by tak zglosic to do programu "UWAGA"? czasem ogladam ten program i chyba jeszcze nie bylo sprawy, ktorej by nie rozwiazali... co jak co, ale dziennikarze maja swoje sposoby na wszystko,a my "szaraki" i tak nic nie zdzialami tymi naszymi skargami do zarzadu PKSu. troche obciachu dla Łodzi i Pabianic nie zaszkodzi,a wrecz przeciwnie jak sie łyso zrobi wladzom to rusza te swoje tyłki i wezma sie do roboty,a wtedy my pasażerowie tylko na tym skorzystamy.
      • Gość: wojtek Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 03.01.09, 22:17
        Jestem za. Jeżeli jako pasażerowie nic nie będziemy robić to będzie
        jeszcze gorzej. Wogóle Komunikacja Łódź-Pabianice-Łódź to chyba
        ewenement w skali kraju. Z najgorszej strony oczywiście.
        To co robimy dalej?
        Wstyd się należy PKS-owi, władzom Pabianic, MZK pabianice,MPK Łódź
        (może w najmniejszym stopniu)
        Założę się że po takiej audycji np zrobiło by sie napewno lepiej bo
        bardziej beznadziejnie już niemoże być
        • Gość: aron Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.lublin.enterpol.pl 07.01.09, 09:00
          nie narzekaj, płacisz 4 zł do Łodzi w busie a zobacz ile ludzie
          płacą za taką odległość np. w Wałczu
          www.pkswalcz.com.pl/ceny.html
          • Gość: liliana Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 212.160.172.* 07.01.09, 16:00
            nie mieszkam w Wałczu tylko w Pabianicach
          • Gość: magik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.retsat1.com.pl 07.01.09, 22:35
            > nie narzekaj, płacisz 4 zł do Łodzi w busie

Wczoraj widziałem busa "Bugaj za 3zł"
            Za tą cenę to nawet ŁTR wysiada... 2,4zł+bilet pabianicki
            • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 08.01.09, 09:18
              koles ty chyba nie rozumiesz problemu??!! to nie chodzi o cene biletu ale o
              wykonywanie uslugi transportu!! oni maja przyjezdzac na czas lub jesli juz
              zdarzy sie taka sytuacja, to spoznic sie, ale PRZYJECHAC do cholery!
              zobowiazali sie do tego jako firma przewozowa i tyle!! a jakbys troche sie
              orientowal w cenach paliwa to bys wiedzial jak potanialo... wiec zanim nastepnym
              razem cos napiszesz to moze przemysl to raz dwa razy.
              • Gość: magik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.retsat1.com.pl 08.01.09, 22:24
                No. Nie wiem, czy nie rozumiem.
                Jeżeli nie chodzi o pieniądze (cena biletu), to w czym problem. Kupujesz auto i
                jeździsz nie oglądając się na nikogo. Jak nie masz prawa jazdy zamawiasz
                taksówkę i po sprawie.

Podstawę kłopotów z kursami PKS właśnie należy, szukać w cenie biletów. Już ktoś
                w tym wątku zwracał na to uwagę. Niskie ceny biletów, wyjeżdżanie busów tuż
                przed kursami PKS itp.
                Nie dziw się, że jak PKS ma kłopot z taborem, czy obsługa to w pierwszej
                kolejności nie obsadza linii do Pabianic, na których nawet na przysłowiowe mydło
                nie zarobią.
                Fakt. Nie jest to uczciwe w stosunku do osób które kupują bilety miesięczne, ale
                tak jest.

A co do cen paliwa, też się orientuję.
                Ten "Bugaj za 3zł" to było do Arona, chłopak jest z Lublina i jak widać ma złe
                informacje ;)
                • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 22:45
                  Co ty chrzanisz chłopcze...na przystanku wczoraj przed Centralem o
                  21.30 było ok 10 osób. Autobus nie przyjechałał. Nie obchodzi mnie
                  rentowność. Niech ogranicza ilośc autobusów , ale jak są w
                  rozkładzie to niech przyjeżdżają. I niech nie wprowadzaja w błąd.To
                  niechluje z mentalnoscią z zamierzchłych czasów. Ale kres już
                  bliski. Część z tych niechlujów straci prace.Doszły słuchy.
                • Gość: kiss Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 23:16
                  inne firmy nie miałyby klopotu. Zapewniam, ze takie istnieja
                • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 09.01.09, 14:44
                  rentownosc powiadasz tak... a kojarzysz interbusy? cena ich biletu jest wyzsza o
                  jedyne 50gr i jakos daja rade byc na czas. to chyba daje do myslenia,nie? jesli
                  pksowi brak kasy to niech podniesie ceny biletow jednorazowych i miesiecznych.
                  pojedynczy pasazer tego nie odczuje az tak po kieszeni a na pewno wszyscy
                  bedziemy szczesliwsi. dzis tez jechalam busem bo znow pks nie przyjechal o 13.00
                  malo tego skoro nie wyjechal z lodzi to o 14stej z bugaju tez nie ruszyl.

a co do kupna auta badz jazdy taksowka to jestes bezczelny. jakby mnie bylo stac
                  na wozenie sie taksowka to zamiast tego kupilabym lub wynajela mieszkanie w lodzi.

a swoja droga ciekawa jestem czym ty jezdzisz ze tak bronisz pksu?? moze te
                  twoje "mądrości" wcale nie maja racji bytu, bo nie wiesz co to znaczy spoznic
                  sie na egzamin, do parcy, zamarzac na przystnku,stac 50minut w rozlatujacym sie
                  gruchocie ktorym buja na wszystkie strony... pochwal sie nam "obrońco
                  ucisnionego pksu"
                • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 17:27
                  Magik, chyba Cie pogięło. Nie wiesz ile ludzi jeździ i wraca z
                  paracy z Łodzi.Benzyna poki co tanieje. To gó...ana firma i tyle.
                  Chyba w niej pracujesz ,że tak piszesz.Ale nie jest to jedyna firma
                  przewozowa. Na tej lini nie musi jeździć PKS. Ja będe drążyć temat i
                  w tym roku nie odpuszczę.Mam dosyć.
                  • Gość: magik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.retsat1.com.pl 09.01.09, 22:23
                    Nie zauważyłem, aby mnie pogięło ;)
                    Co prawda sporadycznie korzystam z komunikacji Łódź-Pabianice, ale orientuję się
                    ile ludzi jeździ na tej trasie. Nie jestem też pracownikiem PKS, ani żadnej
                    innej firmy komunikacyjnej, zatem pisze co widzę i co wiem.
                    PKS nie jest co prawda jedyną firmą przewozową, ale jedną z nielicznych w
                    okolicy posiadającą duże autobusy.

Jeżeli chcesz drążyć temat, mogę podpowiedzieć, iż od początku roku TESCO
                    zawiesiło kursowanie swoich darmobusów. Firma, która obsługiwała te linie ma
                    swoją bazę na... Pabianickiej. Można do niej wystąpić z zapytaniem, czy podjąłby
                    się sprawnej obsługi linii Pabianice-Łódź-Pabianice, skoro PKS nie wywiązuje się
                    ze swoich obowiązków.

jakie widzę problemy:
                    1. Stan techniczny tych wozów - dobry do obsługi marketów, ale czy się sprawdzi
                    na linii komercyjnej? Na początek może i by wystarczył, ważne, aby w ogóle
                    przyjechał.
                    2. Czy Urząd Marszałkowski w Łodzi, który zajmuje się koncesjami (licencjami)
                    wyda kolejne zezwolenie? Z tego co czytałem w tym wątki być z tym problem :(

Życzę powodzenia.
    • Gość: Marcin Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.chello.pl 05.01.09, 00:01
      Dołączam się to wielu słusznych uwag, ze PKS Łódź lekceważy swoich klientów, my
      płacimy za bilety miesięczne a autobusy nie przyjeżdżają. Inna sprawa to
      chamstwo i arogancja niektórych, niestety większości kierowców. Niestety
      większość z nich to panowie z poprzedniej epoki, gdzie nie szanowało się
      podróżnych,szkoda, że nikt w tej firmie nie potrafi z tym walczyć. Autobusy z
      Pabianic Szpital często o 6.30 są tak przepełnione, bo PKS wysyła krótki
      autobus, i znowu dla nikogo nie jest to ważne, że ludzie jada jak śledzie w
      beczce a są tacy co nie mają szans aby się zabrać ze względu na tłok. Władze
      Pabianic też sobie nic nie robią, widocznie mają jakieś ważniejsze sprawy niż
      dobro mieszkańców, ale w następnych wyborach im podziękujemy. A co do PKS-u to
      warto zainteresować naszą sprawa media!
    • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 19:21
      W sobotę 3-go z ul Konopnickiej o 9,05 znowu nie przyjechał PKS,
      chociaż był w rozkładzie. Przyjechał wcześniej prywatny BUS , który
      kasuje 4 zł za bilet. Ponieważ tego dnia nie spieszyłam się do pracy
      postanowiłam ,że zaczekam i tak spędziłam następne pół godz. na
      przystanku. Skandal, to już jest nagminne. A kursy Busów prywatnych
      zatwierdza Urząd Marszałkowski, wiec jeśli PKS-owi to nie odpowiafda
      to niech usunie ten autobus z rozkładu i przynajmniej nie wprowadza
      ludzi w błąd bo raz jexdzi raz nie jeździ.
    • Gość: SzK Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 21:08
      Mieszkam na Bugaju. Z linii PKS korzystałem 11 lat. I co zrobiłem.
      Zacząłem chodzić na tramwaj. Kilkanaście minut marszu. Codziennie w dwie strony.
      I jak zdarzyło mi się że tramwaj nie przyjechał, to był autobus zastępczy.

Można prowadzić drobne działania w celu lekkiej poprawy sytuacji:

- zwracać uwagę kierowcy busa że jedzie za późno, pali, itp.
      A często nie dość że pasażerowie jadą jak w puszcze to przy wysiadaniu mówią
      "dzięki". Za co? Za to że się przepłaciło za badziewną usługę.

- nie wsiadać do busa który jedzie 5 minut przed PKS jeśli mamy pewność że
      autobus jest (często widzimy, że przyjechał z Łodzi).
      A multum ludzi wsiada do takich busów i płaci 4 złote, mimo, że zaraz jest PKS
      za 3,5.

- żądać od kierowców PKS (i busów zwłaszcza) wydania biletu. Kto tak robi ?
      W busach jeżeli kierowca cwaniak nie chce wydać biletów - nie dawać pieniędzy,
      dopóki jednak nie .

Jeżeli nie podejmie się takich drobnych działań to na własne życzenie robimy
      sobie źle.

Kwestia druga: wysyłanie skarg do władz.
      Rozmawiałem w połowie czerwca z wiceprezydentem Pabianic Cichoszem na temat
      komunikacji w Pabianicach i stwierdził, że nie docierają do nich żadne uwagi na
      temat komunikacji.

Odicjalny mail do Wiceprezydenta Jarosława Cichosza:
      jcichosz@um.pabianice.pl

A jest i prezydent Dychto, który się bardzo troszczy o mieszkańców.
      zdychto@um.pabianice.pl
      Proszę bardzo. Wystarczy napisać.

Wiceprezydent Pabianic Dariusz Wypych:
      dwypych@um.pabianice.pl

Można wysłać jedną treść do tych trzech Panów, albo również do innych.

Jeżeli nie dostaną uwag od nikogo to może faktycznie nie wiedzą do końca co się
      dzieje.
      Jeśli napisze do nich 50 osób, to może będzie to dla nich znak, że coś jest na
      rzeczy.

Pisać, wysyłać, dopóki nie otrzyma się odpowiedzi, dopytywać się.
      Dzisiaj droga mailowa jest już ogólnie przyjęta, więc wszystko kosztuje tylko
      trochę czasu i chęci.

Innej drogi nie ma.
      • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 21:16
        Ja na pewno napiszę. Piszcie i Wy.
    • Gość: mango Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 21:59
      Pożegnać PKS
      • Gość: Broniarek_21 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 217.76.116.* 06.01.09, 22:10
        Nie jest tak jak niektorzy pisza ze kierowcy sa wszystkiemu winni. I
        nie jest tak ze nie ma do kogo zlozyc skargi. W PKSie za rozklad
        jazdy i kursowanie autobusow odpowiada kierowniczka dzialu przewozow
        Jolanta Kluf. U tej pani mozna skladac skargi i informowac ja o
        wszystkich nieprawidlowosciach. Jest dostepna pod numerem 508 216
        622.
        • Gość: mango Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 22:22
          O wielkie dzięki, ale na skargi mailowe nikt nie odpowiada adres
          biuro.
          • Gość: Broniarek_21 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 217.76.116.* 06.01.09, 22:29
            Jesli chodzi o skargi mailowe, to kiedys wyslalem im maila i
            dostalem nawet dosyc szybko odpowiedz. Nie pamietam adresu ale wiem
            ze dzwonilem wtedy ze skarga chyba do dyspozytora pks i on mi podal
            maila.
        • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 22:24
          Na pewno zadzwonie w następnej sytuacji kryzysowej. Dzięki.
        • Gość: SzK Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 10:10
          Dzwonienie do tej Pani i składanie u niej skarg przez kilkanaście lat
          niczego nie poprawiło.
          Dzwonienie do dyrektora PKS, który odpowiada za przewozy - również.
          • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 212.160.172.* 07.01.09, 15:57
            Wniosek: nie dopłacajmy
    • Gość: stibb Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 23:17
      To prawda, PKS to firma z czasów komuny
      • Gość: Briniarek_21 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 217.76.116.* 07.01.09, 17:52
        Chyba jednak ktos z zarzadu PKSu czyta forum bo dzisiaj na trasie do
        Pabianic puscili nowy autobus przegubowy.
        • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 212.160.172.* 07.01.09, 20:00
          Może czyta bo wysłałam im link na biuro@pks.pl
        • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 07.01.09, 21:33
          no wyslali... zeby jeszcze tak ogrzewanie wlączyli... to nie chodzi o zadne luksusy ale jesli juz wykupuje te migawke co miesiac no to chyba mam prawo do dobrze wykonanej uslugi. przy -15 stopniach naprawde nie jest przyjemnie jechac 50min bez ruchu w zlodowacialym pksie:/ ktos tam wczesniej podal maila do prezydenta naszego miasteczka... i mysle ze jest to calkiem dobry pomysl zwlaszcza obserwujac jego poczynania, co jak co ale facet jest uparciuch i potrafi postawic na swoim,wiec piszmy,piszmy... jak sie nic nie robi to sie nic nei zmieni a narzekac kazdy potrafi,wiec do dziela;) pozdrawiam i mam nadzieje ze jutro bedzie cieplej;)
          • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 07.01.09, 21:48
            a co do panow kierowcow to musze przyznac ze najsymptyczniejszy jest taki
            ciemnowlosy z wąsami:) uprzejmy, punktualny(albo przynajmniej widac po nim ze
            sie stara nawet jak warunki drogowe nie sprzyjaja)i co najwazniejsze ma
            serce-jak widzi ze ktos biegnie to nei zamyka drzwi przed nosem,ba! nawet
            otworzy drugi raz jesli juz sie zamknely. no i druga sprawa zamiast stac na
            krancowce na bugaju, to podjezdza na przystanek troche wczesniej, wiec mozna
            wsiasc i poczekac na odjazd juz w srodku autobusu,a nie sterczec jak kolek na
            tym "wypizdówku". Oby wiecej takich miłych panow kierowcow bylo:)
    • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 01:32
      No nie wiem, może jestem pechowa.Jeżdże do Łodzi i z powrotem co
      drugi dzień i ciagle PKS nawala. Ale dzisiaj to już był szczyt
      wszystkiego. Teraz jestem już w ciepłym domu , więc nie jestem tak
      wku.... O 21.05 nie przyjechał autobus pod Central, nie było także o
      21.38 (ostatniego) . Stałam na przystanku razem z innymi, nogi mi
      prawie zamarzły choć starałam sie chodzić i skakać. Liczyłam jeszcze
      na odrobinę rozsądku ze strony tej firmy , myślałam że w końcu ten
      autobus przyjedzie z opóźnieniem lub "wypuszczą" zastępczy i nie
      zostawią tak ludzi. Ale pomyliłam się. Maja w d....marznących .
      O 22.20 jechał PKS, który powinien być planowo 21,38 ale się nie
      zatrzymał. Machałyśmy z jedna dziewczyną i zaczęłyśmy go gonic do
      przejścia na pasach. Zatrzymał się na światłach ale nie otworzył nam
      drzwi. Jechał w nim kierowca, który zwykle prowadzi ten ostatni kurs
      z jakimś gościem w srodku. Popatrzył tylko na nas z ironiczna miną .
      To zdazyłam zauważyć. To był ten siwy kierowca z brodą, który zwykle
      jest taki nieuprzejmy. Kiedy ostatnio spóźnił sie 20 min. zapytałam
      dlaczego, odburknął zebym zapytała kierownika, wiec jutro zadzwonię
      i zapytam. Dotarłam do domu po 00.00 zmarznięta na kość.Troche
      śniegu napadało i od razu wielki problem? Na południu w górach też
      leży śnieg, jeździ francuska firma jak w zegarku. A
      tu......olewactwo i chamstwo. Wściekła mam ochotę użyć "mocniejszych
      słów.
    • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 22:20
      I znowu klapa...tragedia. Ta firma z minionej epoki nie może się
      dlugo urzymac. To kwestia czasu. Na południu już zrobili z tym
      porządek. Przetarg wygrali Francuzi i jest ok,. chociaz góry i
      ciągle śnieg. Pan w krawacie i białej koszuli przyjedzie na czas.
      Szkoda, że my Polacy nie potrafimy trzymać firm w naszych rekach.
    • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 13:44
      Dziś zadzwoniłam do PKS-u pod numer 426786002 z zapytaniem czy też
      skargą, że we środę 07.01.2009 nie przyjechał ostatni autobus
      relacji Łódź -Bugaj. Miły pan odpowiedział, że zbada sprawę i da mi
      odpowiedź najpóźniej w poniedziałek. Nie moge powiedzieć, zachował
      sie profesjonalnie. Mam nadzieję ,że dalej tak bedzie. Powiedział
      również ,że gdyby zdarzyła się sytuacja kiedy nie przyjedzie autobus
      i musimy jechać taksówką, żeby brac rachunek i wystosowac pismo do
      PKS , mozliwe że będzie zwrot kosztów. Za każdym razem kiedy jest
      coś nie tak dzwońcie pod 42 6786002. To ważne, wierzę że usprawni
      pracę tej firmy może chociaż troche. Mam nadzieję...ale może naiwna
      jestem???
      • Gość: nati22 Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.bugaj.pabianice.pl 09.01.09, 14:50
        nie jestes madzia naiwna,ale wrecz przeciwnie. jak sie milczy to sie daje
        przyzwolenie, a swoj sprzeciw trzeba zamanifestowac chociazby w postaci skarg
        telefonicznych. dzis tez dzwonilam ale nie przebieralam w slowach... bylam zbyt
        zmarznieta i wkur... zeby byc miła. mimio wszystko jakas babka powiedziala ze
        przekaze to odpowiedniej osobie..
      • Gość: magik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.retsat1.com.pl 09.01.09, 22:30
        Magdo.
        Z tą taksówką to dobry pomysł. Co prawda dotyczy to tylko niezrealizowanego
        "ostatniego" kursu, ale zawsze. Jak PKS kilka razy zapłaci, to zrozumie, że
        pasażer też ma swoje potrzeby.

Jedna uwaga.
        Upewnij się na kogo ma być wystawiony rachunek/faktura.
        Jeżeli weźmiesz na siebie, PKS może się wypiąć...
      • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 21:18
        No i Pan oddzwonił, że z powodu trudności związanych również z
        pogoda ostatniego kursu nie było, a kierowca który jechał 22.15
        zjeżdżał do domu w Pabianicach. I tyle własciwie. Cudu zdaje się nie
        będzie, ale miejmy nadzieję./Przyjęłam przeprosiny a nadzieją ,że
        będzie lepiej.
    • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 17:50
      tak, tak magik to pracownik PKS-u.
      • Gość: magik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.retsat1.com.pl 09.01.09, 22:24
        n_magda. Niestety jesteś w błędzie ;)
    • Gość: watcher Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.chello.pl 09.01.09, 21:51
      No cóż...Z tego co ostatnio zauważyłem,to między miastami dochodzi
      do nieporozumień zwłaszcza ze strony finansów. Chodzi prawdopodobnie
      o to,że niektóre miasta żądają od przewożników zbyt wysokich kwot za
      postój na ich terytorium. Tak też pewnego dnia,przemierzając trasę
      Lublin-Łódż osobiście byłem świadkiem,że autokar łódzkiego PKS w
      Tomaszowie w ogóle się nie zatrzymał,twierdząc,że nie będzie
      dokładał do interesu. Mało to kolejnym absurdem są ceny. Przejazd na
      trasie Lublin-Łódż w lubelskiej kasie kosztuje 40zł,zaś Łodż-Lublin
      w łódzkiej 44zł,a odległość i trasa jednakowa! Tak też jeżeli
      szukamy przyczyn nieprawidłowości,to zacznijmy właśnie od
      Łodzi.Pozdrawiam
      • aaa202 O, przepraszam, 09.01.09, 22:38
        od trzech lat co tydzień pokonuję trasę Łódź-Lublin i Lublin-Łódź i
        w obie strony kosztuje to te same cztery dychy. 44 złote kosztuje
        trasa przez Piotrków Trybunalski, 270 km, (czy to z łodzi, czy z
        lublina), ale wtedy nie jedzie się przez Tomaszów (trasa przez
        Tomaszów to 252 km).
        Natomiast wielokrotnie dziękowałam losowi, że przejeżdżam przez całą
        trasę, bo faktycznie często do stacji tomaszowskiej łódzki pks nie
        zajeżdża (wcześniej ustalając telefonicznie, czy ktoś kupił bilet w
        Tomaszowie). Jednak znacznie gorzej odnosi się do klientów "ze
        środka" trasy bptour (39 złotych, przez Tomaszów i Opoczno).
        Z wielką przyjemnością śledzę nieprawidłowości na tej trasie, na
        przykład ostatnio było tak jebutnie gorąco, że rozważałam zdjęcie
        portek. Uznałam jednak, że ciepło jest dobre, a zimno złe i należy
        się naładować dżulami na zaśkę.
        • aaa202 Poprawiam się, 09.01.09, 22:42
          jeszcze z 4 mies. temu bptour kosztował 39. teraz kosztuje także 40.
          ale raz, 3 tyg. temu gość kupował u kierowcy (łódź-lublin) i
          zapłacił 39.
          Ponieważ zasady są niejasne uznajmy, że bptour także bierze cztery
          dyszki. Bez względu na stronę, oczywiście.
          • Gość: watcher Re: Poprawiam się, IP: *.chello.pl 11.01.09, 00:12
            Nie zamierzam polemizować z tobą ile kosztuje normalny bilet na
            trasach Lublin-Łódż oraz Łódż-Lublin.Z racji tego,że mam 2
            mieszkania,zarówno w Łodzi jak i w Lublinie od 4 lat pokonuję tę
            trasę cyklicznie w obie strony. W Lublinie wsiadam do łódzkiego PKS
            zwykle o 15.15,a ten-moja droga-zawsze jedzie przez Tomaszów.U
            kierowcy płacisz 44zł,zaś w lubelskiej kasie 40. W Łodzi wsiadając
            do lubelskiego PKS o godz.16.10 płacisz 40,a w łódzkiej kasie 44zł i
            jest to autokar,który także jedzie przez Tomaszów. Akurat dla mnie
            nie ma znaczenia,że ktoś tu udaje,iż wie więcej.Pozdrawiam
            wszyskich,nawet tych,którzy mają odmienne zdanie! ;)))
            • aaa202 Nie wiem, czy to kwestia opinii, czy wiedzy 11.01.09, 09:53
              ale, jak pisałam wcześniej, trasa krótsza przez Tomaszów kosztuje u
              wszystkich przewoźników 40 złotych, dłuższa przez Piotrków 44. Nigdy
              mnie tu żaden spisek łódzkiego PKS nie dotknął.
      • Gość: magik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.retsat1.com.pl 09.01.09, 22:46
        Cena biletu zależy od taryfy jaką ma dany przewoźnik.
        Jeżeli dana linię obsługuje jeden przewoźnik - nie ma problemu, obowiązuje jedna
        taryfa. Jeżeli zaś dana linie obsługuje kilku przewoźników, każdy jeździ wg
        swojej taryfy.
        Np. trasę Łódź-Koło obsługują 4 firmy:
        PKS Łódź, PKS Łęczyca, PKS Koło, PKS Turek i w zależności, która firma obsługuje
        dany kurs, zapłacisz wg odpowiedniej taryfy przewoźnika.

Zatem pisząc, że na trasie Łódź-Lublin bilet kosztuje 40zł, a na trasie
        Lublin-Łódź 44zł, podaj nazwy przewoźników, którzy te kursy zrealizowali. Może
        się okazać, że w jedną stronę wiózł cię łódzki PKS, a w drugą np. lubelski,
        radomski lub jeszcze jakiś inny.
        • aaa202 Bez względu na przewoźnika 09.01.09, 22:49
          trasa Łódź-Lublin, Lublin-Łódź przez Tomaszów kosztuje 40 złotych,
          przez Piotrków 44 złote. Żadnej magii tu nie ma. Obskoczyłam
          wszystkich przewoźników, wszystkie możliwe kursy na tej trasie.
    • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 22:58
      Dziś na trasie relacji Łódź - Bugaj, w autobusie o 21.35 spod
      Centralu (w Kierunku Pabianic, po drugiej stronie Mickiewicza)nie
      działała kasa fiskalna, kierowca nie wydawał biletów. Podobno spalił
      sie bezpiecznik. Wyjątkowo w to wierzę...ale...może znów jestem
      naiwna?
      • Gość: kaz Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.toya.net.pl 12.01.09, 08:58
        Nikogo nie chcę bronić, ale jeżeli piszecie publicznie to piszcie
        fakty czyli prawdę .Nick aaa202 kłamie, nigdy a pamiętam ponad 30
        lat , na kursy przelotowe w Łódzkim PKS na przystankach przelotowych
        nie sprzedawano biletów. Tak jest do dziś. Więc to, że kierowcy nie
        wjeżdżają na stację do Tomaszowa, wcześniej ustalając czy ktoś tam
        kupił bilet na ten kurs to KŁAMSTWO. Z tego co zaobserwowałem
        ostatnio, to, że dzwonią kierowcy do dyżurnego PKS w Tomaszowie i
        proszą aby ten ogłosił, że przystanek jest przeniesiony na zewnątrz
        dworca. To jest faktyczna przyczyna nie wjeżdżania na stację.
        W łódzkim PKS podróżny może kupić bilet tylko w kasie w Łodzi, i
        tylko z tym biletem może wsiadać w Łodzi. Jeżeli kupił bilet w kasie
        w Łodzi a wsiada z tym biletem w Tomaszowie to może w takim
        przypadku być niezabrany Np. z powodu braku wolnego miejsca. Był
        czas, że zaznaczano, że wsiada podróżny z biletem w Tomaszowie, ale
        to była zła praktyka, bo jak wytłumaczyć tym z Łodzi, że są w
        autobusie wolne miejsca a oni zostają.
        Pisze aaa202 "cytuję: z wielką przyjemnością śledzę
        nieprawidłowości na tej trasie, na przykład ostatnio było tak
        jebutnie gorąco, że rozważałam zdjęcie portek"koniec cytatu.

Hihihi, trzeba było to zrobić, zapewne by się ochłodziło. A może
        lepiej trzeba było poprosić kierowcę aby zmniejszył grzanie? Zresztą
        jak można czerpać przyjemność z obserwacji nieprawidłowości. Co do
        cen. Sprawa prosta, ten sam chleb w różnych sklepach ma różną cenę,
        to my decydujemy gdzie go kupimy. To my decydujemy z kim jedziemy.
        Ja wybieram zawsze Łódzki PKS bo ich autobusy na tej linii są o
        klasę lepsze od innych.
        Ech trochę więcej życzliwości w nowym roku.
        • Gość: karioka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 10:55
          Ja mieszkam w Pabianicach i nie mam dużego wyboru. Ale z chęcią
          widziałbym na tym miejscu innego przewoźnika, tego co jeździ na
          południu Polski. Tam się przyjeżdża na czas momo że śnieg i góry.
          • k_az Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka 12.01.09, 11:39
            Gość portalu: karioka napisał(a):

> Ja mieszkam w Pabianicach i nie mam dużego wyboru. Ale z chęcią
            > widziałbym na tym miejscu innego przewoźnika, tego co jeździ na
            > południu Polski. Tam się przyjeżdża na czas momo że śnieg i góry.

.Proszę napisz o jakie miasto chodzi na południu Polski. Jaki to
            przewoźnik?
            Moja wiedza jest taka: Zakopane i okolice, tam dominuje prywatna
            komunikacja autobusowa indywidualna, czyli kierowca to właściciel
            busa prowadzący działalność gospodarczą. Większość( nie wszystkie)z
            tych busów to ruiny, że strach wsiadać. Gdy pojawia się w mieście
            Inspekcja Samochodowa to na przystankach są tylko podróżni, busy
            zmykają i nikt nie patrzy na marznącego podróżnego. Wtedy pozostaje
            tylko PKS bo tak naprawdę tylko on jeździ w/g rozkładu jazdy. Ale
            jakość jego taboru jest także kiepska.
            Krynica Zdrój i okolice: tu podobnie, tylko busy są własnością
            jednego człowieka i raczej obsługują w/g rozkładu jazdy, jednak
            punktualność kiepska zwłaszcza w sezonie, bo ogromne korki.
            Odwołaniami i opóźnieniami nikt się absolutnie nie przejmuje. Jest
            jeszcze kilka busów indywidualnych, ale one obsługują wyłącznie
            grupy indywidualne. Zapominałbym, oczywiście jest obecny PKS, ale
            szkoda słów to antykomunikacja.
            Żaden przewoźnik ani w Polsce, ani w świecie nie gwarantuje dojazdu
            na czas. W/g mnie Hiszpania radzi sobie najlepiej. Także ich
            autobusy to czołówka światowa. Jednak gdy tylko trochę popada śnieg,
            katastrofa straszliwa. Wtedy wszystkie media także fora pełne są
            katastroficznych tytułów. Podobnie jak w Polsce.
            pozdrawiam.
      • Gość: n Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 11:53
        Jak ktos nie bierze biletu od kierowcy to jest naiwniakiem, bo bilet
        jest w razie czego (odpukac) polisa ubezpieczeniowa i nie majac go
        mozna zapomniec o dochodzeniu jakichkolwiek roszczen, a jak kierowcy
        nie wydaja biletow to informacja na numer podany juz przez kogos
        wyzej zalatwi sprawe.
    • studi001 Trzeba było nie gnoic tramwaju.... 12.01.09, 18:24
      Gdyby był remont w latach 9-0tych i zbudowana planowani linia na bugaj
      mielibyście dobre połączenie plus dodatkowe autobusowe. A tak to niestety na
      pieszo albo furmankami.

Jeszcze na początku lat 90tych 41 kursował co 12 minut. 41 bis po pomiędzy
      kursami 41 - czyli w centrum Pabianic odjazd tramwaju co 6 minut. No ale robicie
      wszystko by tory wyrwać.
      • Gość: karioka Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 18:47
        A to już chyba zupełnie inny temat.
        • Gość: SzK Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 13:13
          To jest ten sam temat.
          Gdyby był tramwaj, lub chociaż linia autobusowa MZK (czy MPK) z Bugaju
          to busy nie miałyby szans się utrzymać.
          Prawie każdy wolałby jechać miejskim autobusem przyjeżdżającym mniej więcej wg
          rozkładu, z biletem miesięcznym, niż busem czy PKSem, który raz jeździ, raz nie.
          • Gość: karioka Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: 212.160.172.* 13.01.09, 17:10
            MZK czy tramwaj zatrzymuje sie na każdym przystanku i długo jechałby
            do Łodzi. Dlatego lepszy jest BUS, wiec trzeba cos robić w kierunku
            żeby p[rzewoźnik nie czuł sie bezkarny
            • Gość: Pracujący Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 00:59
              Droga karioko niestety , ale jesteś w błędzie. Tramwaj bedzie
              wolniejszy, ale czy nie ma rano korków jad ąc do Łodzi? Są korki i
              są opóźnienia-szybko to się jedzie przed 6-rano i po 21-szej. Ja
              dojeżdżam do pracy w Pabianicach. Jeżdzę z Karpackiej do Ronda
              lotników 15,16 i 16A. N a rondzie wsiadam w niskopodłogową 11
              ewentulanie w 46,46A. W Chocianowicach czekam tylko 5-6minut na P i
              dojeżdżam na Piaski. Jeździłem PKS-em 7 miesięcy i po 9
              spóźnieniach, i jednym odebraniu premii olałem komunikację
              Autobusową. Tramwajem dojeżdźam już rok, jadę dłużej ok. 15-20minut.
              Ale nie ma wypadniętych kursów czy tramwajów "widmo" które nie
              zatrzymują się na przystanku!!! Władze Pabianic mają w Dupie swoich
              obywateli i nie umieją niczym zarządzać. Komunikacja miejska w
              Pabianicach to tragedia, łódzkie MPK to też nie aniołek ale jest o
              wiele lepiej. Bardzo żałuję że Pabianice nie dołączyły się do
              rozbudowy i przyłączenia się do ŁTR-u!!!
              • Gość: luki Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 01:17
                Niestety jak ktoś chce szybko to niech potem nie płacze że PKS/Bus
                nie przyjechał. Jak stwierdził kolega w powyższym poście komunikacja
                za pom oca tramwaju/autobusu gminnego MPK/MZK jest pewniejsza i ma
                zwykle wyższą częstotliwość. Podam przykład na podstawie
                Aleksandrowa. Aleksandrów zlikwidował tramwaj , zaczął jeżdzić PKS
                na poczatku nieźle nawet bo w szczycie co 10min, poza szczytem co
                20min. Kilka lat później w czasie szczytu autobusy PKS jeżdziły co
                20minut na przemian z Busami PKS też co 20minut, tylko iż mając
                bilet miesięczny możnabyło podróżować tylko Autobusami, zaś jeśli
                chciałeś jechac Busem pks-u to płaciło się normalnie Bilet...
                Obecnie Aleksandrów płaci MPK-Łódź za kursowanie autobusu 78 oraz 3
                kursów nocnej lini N1. I jest o wiele lepiej niż było za PKS-u.
                • Gość: karioka Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 11:07
                  Mnie tylko chodzi o to, że jak PKS jest w rozkładzie to niech
                  przyjeżdża. I tylko tyle.Jeśli tego nie robi to znaczy że sie nie
                  wywiązuje.
                  • Gość: magik Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.retsat1.com.pl 17.01.09, 11:36
                    Pisz skargę do Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi.
                    Organ ten wydaje koncesje i powinien odpowiadać za ich przestrzeganie.
                    Niech przeprowadzi kontrole, nałoży kary umowne i poczekamy na reakcje przewoźnika.
                • Gość: magik Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.retsat1.com.pl 17.01.09, 11:33
                  > Niestety jak ktoś chce szybko to niech potem nie płacze że PKS/Bus nie
                  przyjechał. Jak stwierdził kolega w powyższym poście komunikacja za pomoca
                  tramwaju/autobusu gminnego MPK/MZK jest pewniejsza i ma zwykle wyższą częstotliwość.

Niestety komunikacja "tramwaju/autobusu gminnego MPK/MZK" jest pewniejsza, ale
                  oprócz wyższej częstotliwości [zaleta] ma również i poważne wady. Człowiek jest
                  na ogół leniwy i te wady często zniechęcają do takiej komunikacji.

1. Czas jazdy.
                  Jak już w tym wątku pisano - podróż MPK jest o 15-20min. dłuższa. Wynika to z
                  faktu, że PKS/bus nie zatrzymuje się na wszystkich przystankach, a wręcz nie
                  zatrzymuje się na żadnym przystanku w Ksawerowie. Tramwaj ma częściej
                  przystanki, co w zamian daje większą dostępność. Zaleta dla jednych jest
                  jednocześnie wadą dla innych. Dla kogoś jadącego "tylko" na trasie
                  Pabianice-Łódź - żadna atrakcja.
                  Dla porównania PKP i pociąg "Łodzianin" który nie zatrzymuje się w Koluszkach,
                  Skierniewicach czy Żyrardowie. Łodzianie to rozwiązanie sobie chwalą, mieszkańcy
                  tych miejscowości już nie.

2. Przesiadka na Chocianowicach (tramwaj-tramwaj).
                  * Miejsce niezbyt bezpieczne, zwłaszcza w kierunku Łodzi.
                  * Strata kolejnych minut, choćby 4-5min., dodatkowo (niepotrzebnie)
                  wydłużających czas podróży.
                  * Dyskomfort w okresie zimowym, kiedy to z jednego (powiedzmy) ciepłego pojazdu
                  wysiadasz na mróz, aby po kilku minutach znowu znaleźć się w ogrzewanym pojeździe.

3. Trasa przejazdu tramwaju MPK, a autobusów PKS/bus.
                  Tramwaj jedzie tylko przez centrum Pabianic. PKS/bus dojeżdża na osiedla
                  mieszkaniowe, gdzie oczekują podróżni.
                  Aby móc skorzystać z tramwaju MPK trzeba się niestety do niego najpierw dostać.
                  Ci bliżej mieszkający może sobie dojdą, ale są przypadki kiedy trzeba dojechać -
                  czyli kolejny środek lokomocji, kolejna przesiadka itd.

O ile pierwszy przypadek [czas podróży] nie jest do przeskoczenia, to w
                  przypadku drugim wystarczy tylko dobra wola przewoźnika [MPK] i zamiast
                  kombinować z linią 16 Zgierz-Kurczaki wystarczy powrócić do relacji
                  Zgierz-Pabianice. Częstotliwość kursów tramwajów do Zgierza i Pabianic jest
                  obecnie taka sama (20min.).

11: Helenówek - Chocianowice (w takcie 5/5/10min. lub 7/13min.)
                  16: Zgierz - Helenówek - Chocianowice - Pabianice (co 20min. między składami 11
                  jadącymi w większym odstępie czasowym)

Trzeci przypadek, to już poważny wydatek budowy ew. linii na Bugaj.
                  Niestety nie zrealizowany w latach 80. projekt odbija się teraz czkawką. Nie
                  sądzę, aby władze Pabianic, przynajmniej te obecne, byłyby skłonne do takiej
                  inwestycji skoro do tematu komunikacji podchodzą jak pies do jeża.
                  W przypadku wydłużenia linii pabianickiej (tramwaj) do centrum Łodzi, a tym
                  samym zlikwidowania zbędnej przesiadki na Chocianowicach, można by zorganizować
                  taki (jedyny) punkt przesiadkowy w Pabianicach np. pod SDH Trzy Korony.
                  Jedna przesiadka to nie dwie, czy trzy.
                  Tramwaj przyjeżdża z Łodzi a autobusy MZK rozwożą pasażerów po poszczególnych
                  osiedlach i odwrotnie. Ale i w tym przypadku trzeba by liczyć na dobro wolę
                  Urzędu Miasta Pabianice, albo choćby MZK :(

> Podam przykład na podstawie Aleksandrowa. Aleksandrów zlikwidował tramwaj ,
                  zaczął jeżdzić PKS na poczatku nieźle nawet bo w szczycie co 10min, poza
                  szczytem co 20min. Kilka lat później w czasie szczytu autobusy PKS jeżdziły co
                  20minut na przemian z Busami PKS też co 20minut, tylko iż mając bilet miesięczny
                  możnabyło podróżować tylko Autobusami, zaś jeśli chciałeś jechac Busem pks-u to
                  płaciło się normalnie Bilet...

Luki. Zapominasz, że na początku między Aleksandrowem a PKS była zawarta umowa,
                  która takie rzeczy określała. Później Aleksandrów zmienił umową (czyli godził
                  się na te zmiany) lub z niej zrezygnował dając tym samym wolną rękę przewoźnikowi.
                  Inną kwestia jest wzrost liczby posiadaczy samochodów, a tym samym spadek
                  zapotrzebowania na przewozy. Ale faktycznie zamiast kombinować z autobus+bus
                  można było puścić autobusy np. co 15min. oczywiście bez płatnych busów.

> Obecnie Aleksandrów płaci MPK-Łódź za kursowanie autobusu 78 oraz 3 kursów
                  nocnej lini N1. I jest o wiele lepiej niż było za PKS-u.

Tak. Tylko że Aleksandrów Łódzki, podobnie jak Zgierz, C.T."Ptak", gm.Rzgów,
                  gm.Nowosolna, płaci i wymaga. Co roku z budżetu tych miast/gmin, do budżetu
                  Łodzi wędrują pieniążki na opłacenie zobowiązań. Pabianice nie mają zawartej
                  takiej umowy, i to że komunikacja funkcjonuje między Łodzią i Pabianicami to
                  głównie dobra wola przewoźników.
                  Inną kwestią jest to, że Urząd Marszałkowski w Łodzi wydający koncesje na usługi
                  przewozowe nie kontroluje ich przestrzegania, w szczególności realizowania
                  kursów. To z kolei oznacza że na tej trasie panuje swego rodzaju "wolna amerykanka".
                  • Gość: luki Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 12:41
                    Drogi magiku od września bieżacego roku krańcówka w chocianowicach
                    zostanie zlikwidowana, za to uruchomiony bedzie nowoczesny punkt
                    przesiadkowy pod IKEĄ, na którym trasę będzie kończyło P jadące z
                    Pabianic oraz tramwaje 11,46 i 46A. Na krańcówce bedzie monitoring,
                    oraz dyspozytornia MPK. Jeżeli wzrośnie ilość pasażerów w tramwajach
                    jadących do CH IKEA , to ZDiT-owi chodzi pomysł wyrzucenia P na
                    Lodową/cmentarz Zarzew.
                    • Gość: magik Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.retsat1.com.pl 19.01.09, 23:22
                      > ZDiT-owi chodzi pomysł wyrzucenia P na
                      > Lodową/cmentarz Zarzew.

Taki pomysł to ZDiT miało już w 2000r. Jakoś do dnia dzisiejszego nie starczyło
                      odwagi tym pracownikom na wprowadzenie tego w życie.
                      Jak dla mnie takie wydłużenie linii powinno nastąpić już teraz, a nie dopiero od
                      września. Pytanie tylko, czy w kierunku Przybyszewskiego, czy Piotrkowskiej.
                      • Gość: luki Re: Trzeba było nie gnoic tramwaju.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 23:30
                        Przedłużenie lini P jest najbardziej realne do : Plac Niepodległości
                        ewentualnie Lodowa. Piotrkowską dalej nie pojedzie bo było by to
                        zaprzeczenie i dublowanie ŁTR-u, skręci w Przybyszewskiego i
                        dojedzie na Lodową. Albo zostanie skrócona do CH IKEA i pasażerowie
                        jadaćy do i z Ikei bedą zsardynkowani w 11 i 46. Najlepsze jest to
                        że Komunikacja zastępcza(autobus) może wjechać na pętlę tylko od
                        strony Łodzi, to tna wypadek jakby Pabianice chciały zlikwidować
                        tramwaj. Zresztą od Rudzkiej do Małego skrętu nie będzie budowanych
                        przystanków autobusowych oprócz Chocianowic by N4 mogło się
                        zatrzymać. N4 pojedzie do CH IKEA i tam bedzie miało krancówkę.
                        Jadąc od pabianic najbliższym skrzyżowaniem na którym bedzie można
                        zawrócić jest dopiero Pabianicka/Dubois...(skutecznie zniechęci do
                        komunikacji autobusowej z Pabianic)
    • Gość: n_magda I znowu klapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 16:43
      Dzis o 12,44 spod trzech koron w Pabianicach nie przyjechał PKS do
      Łodzi, oczywiście następny był prywatny BUS za 4 zł, w który wszyscy
      wsiedli, również ci ktorzy mają bilety miesięczne
      • Gość: Marcin Re: I znowu klapa IP: *.chello.pl 16.01.09, 14:53
        Dziś, tj, 16.01 nie było autobusu Łódź Szpital do Pabianic o godz. 12.30, znowu
        nie podali przyczyny i nie podstawili żadnego innego autobusu. Takiego chamstwa
        jak w łódzkim PKS-ie próżno szukać!!!
        • Gość: wojtek Re: I znowu klapa-cd IP: *.bugaj.pabianice.pl 16.01.09, 20:28
          A rano na Bugaj na 7.00 przyjechał tylko 1 (jeden autobus)-Panom Z
          PKS całkowicie odebrało resztki wyobraźni. Już była mała nadzieja-w
          poniedziałek były 3 autobusy,myślałem ze krytyka pomaga-płonne
          nadzieje. Ludzie upchnięci jak śledzie i tylko dzięki temu jeden z
          niewielu naprawdę bardzo Uprzejmych Kierowców zabrał wszystkich po
          drodze,no może za wyjatkiem tych co myśleli że będzie drugi autobus.
          Rano o 6 z Bugaju jeżdzi nieraz uprzejmy Pan, ponadto zmiennik tego
          co dzisiaj jechał o 7 rano też jest Ok. To Tylko wina Kierownictwa
          PKS mają nas w głębokim poważaniu.
          Nawet na maile nie odpisują,Szkoda gadać.
          • Gość: n_magda Re: I znowu klapa-cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 23:18
            Ta firma jest po prostu kiepska i tyle, nie wyrabiaja się i juz. Nie
            są w stanie zapewnić nam nalezytego transportu miedzy tymi miastami.
            Dzwońcie pod nr 426786002, zgłaszajcie każde niedociągnięcia i
            oczekujcie wyjaśnień. Jest jeszcze nr na rozkładzie, tam można też
            zadzwonić i powiedzieć do słuchu. Róbmy to, na razie chyba tylko
            tyle można zrobić. Niech dotrze do nich jacy są żałośni. Na maile
            nie odpowiadają bo pewnie nie potrafia korzystać z internetu. Trudno
            się dziwić.
            • Gość: raku Re: I znowu klapa-cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 01:04
              Obowiązek zapewnienia komunikacji leży w kompetencjach gminy, ale
              władze Pabianic nic z tego sobie nie robią, przecież są prywatne
              Busy...Gdyby nie tram waj to nie byłoby żadej komunikacji z łodzią,
              w sumie najlepiej to się wyprowadzić do łodzi tylko jak ma się gdzie
              zamieszkać...Sporo moich znajomych albo zamieszkało na stałe w Łodzi
              albo wynajmuje mieszkania ze względu na makabryczny dojazd z
              pabianic do łodzi.
              • aron2004 Re: I znowu klapa-cd 17.01.09, 20:44
                Gmina Pabianice nie ma obowiązku zapewnienia komunikacji do Łodzi,
                bo to już inna gmina.
            • Gość: n Re: I znowu klapa-cd IP: 217.76.116.* 18.01.09, 23:37
              Jakos mnie odpowiadaja na kazdego maila. Jak nie znasz adresu do
              zglaszania skarg to nie dziw sie, ze nie masz odpowiedzi.
              • Gość: kika Re: I znowu klapa-cd IP: 212.160.172.* 19.01.09, 10:24
                ta...odpowiadaja i to na kazdego ..hehehe. Na zegarku sie nie znają,
                autobusy przyjeżdżaja z opóźnieniem albo wcale, a komputer maja
                obsługiwać???
                • Gość: karioka Re: kolejna klapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 23:05
                  Dzis rano 7.30 znowu nie było busa PKS przy Konopnickiej w
                  Pabianicach. 7.45 przyjechał autobus, w którym był taki tłok,ze nie
                  było czym oddychać. Do tego wiadomo,ze przed Chocianowicami jest
                  ruch wahadłowy. W autobusie dużo ludzi dzwoniło gdzies tam, że sie
                  spóźni. To jest już totalne olewactwo . Płacisz za bilet, jedziesz
                  sciśnięty i do tego sie spóźniasz do pracy z czego masz
                  nieprzyjemności.
                  • Gość: BB Re: kolejna klapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 16:53
                    ...a tramwaj jeśli będzie miał awarię lub jakiś niemądry blachosmrodziarz
                    zablokuje torowisko to MPK przyśle Kom.Zast., jeśli jednak będzie normalnie to
                    można jechać "P" Pabianicką patrząc i śmiejąc się z kierowców, pasażerów PKS i
                    prywaciarzy, przesiąśc się na Choćkach w 11 albo 46/46A, które będą tam za max.
                    5 min po przyjeździe i nie narzekać na PKS i BUS. Bo PKS jeśli będzie miał jedną
                    linię mniej to nic mu się nie stanie, a dla busiarza liczą się tylko pieniądzie.
                    A UM Pabianice nie finansuje żadnego połączenia z Łodzią, bo mu na tym nie
                    zależy. Magistrat utrzymuje tylko torowisko, a linia "P" jest komercyjna, więc
                    musi sama na siebie zarabiać. Widać, że MPK Łódź bardziej zależy na połączeniu
                    Łódź-Pabianice, bo uruchomiło nocne kursy tramwajowej, ekologicznej i nie
                    stojącej w korkach linii "P"
                    • Gość: magik Re: kolejna klapa IP: *.retsat1.com.pl 28.02.09, 17:32
                      > Magistrat utrzymuje tylko torowisko,

marzenia...

> a linia "P" jest komercyjna, więc musi sama na siebie zarabiać.

> Widać, że MPK Łódź bardziej zależy na połączeniu Łódź-Pabianice, bo uruchomiło
                      nocne kursy tramwajowej, ekologicznej i nie stojącej w korkach linii "P"

Nocna linia chyba wcześniej jeździła, ale była tylko "służbową".
                      Teraz jest ogólnodostępna.
                      • Gość: ja Re: kolejna klapa IP: 217.153.157.* 10.11.09, 10:32
                        :)
        • Gość: gosc Re: I znowu klapa IP: *.adsl.szeptel.net.pl 04.03.12, 00:40
          mzk też daje plame stają daleko od krawężnika i ciężko jest wysiąść.......
    • Gość: n_magda Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 21:08
      wobec powyzszego...napisalam
      • camelot Samochody stoją tramwaj jedzie 18.01.09, 22:45
        Od teraz aż do sierpnia na Pabianickiej w związku z budową Ikei samochody będą
        stały w długich korkach za to tramwaj jedzie, może wreszcie docenicie wyższość
        tramwaju nad blacho smrodami.
        • Gość: Pracownik Re: Samochody stoją tramwaj jedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 12:36
          Prawdę mówi camelot dać mu wódki! :) jechałem dzisiaj rano P do
          pabian ic i korek był zarąbisty...Ruch wahadło to tragedia na
          pabianickiej i bedzie jeszcze gorzej ponieważ w marcu Pabianicka
          zostanie całkowicie zamknięta dla ruchu i objazd bedzie prze
          Łaskowice i Retkinię...albo przez Rzgów i rzgowską. Jezdnia bedzie
          całkowicie zamknięta około 1.5miesiąca. Na szczęście tramwaj będzie
          jeżdził bez przeszkód.
          • Gość: McCuskey Re: Samochody stoją tramwaj jedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 10:07
            w marcu Pabianicka
            > zostanie całkowicie zamknięta dla ruchu i objazd bedzie prze
            > Łaskowice i Retkinię...albo przez Rzgów i rzgowską. Jezdnia bedzie
            > całkowicie zamknięta około 1.5miesiąca.

To nie będzie zrobiona najpierw nowa jezdnia zachodnia, żeby można było tamtędy
            jeździć w czasie remontu wschodniej? Chyba tak to zawsze wyglądało?
            • Gość: Pracownik Re: Samochody stoją tramwaj jedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 23:20
              Niestety w tym przypadku tak nie bedzie ponieważ, właściciel lini
              tramwajowej P (MPK-Łódź) nie zgodził się na 4-miesięczny okres
              zawieszenia kursów, w związku z przebudową ul. Pabianickiej, nowa
              jezdnia i linia tramwajowa będa porzesunięte około 50 metrów na
              zachód i to jest Ten problem. Zresztą było to zapisane w SIWZ na
              przebudowę Pabianickiej od rzeki Ner do granicy Miasta. Wykonawca
              już wyznaczył objazdy przez wyżej wymienione ciągi komunikacyjne.
    • Gość: n_magda 426786002 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 21:22
      I znowu nie było wczoraj(19-01) busu o 7.30 z Pabianic(szpital.
      Zadzwoniłam do PKS-u i odbyła się żenujaca rozmowa. Nie chce mi sie
      opisywać szczegółow bo ręce opadają. Nie usłyszałam słowa
      przepraszam ani odpowiedzi na pytanie dlaczego nie przyjechał.
      Mówiono mi że kierowca, który jeździ tym busem nie pracuje w PKS-
      sie. Umówiłam się ze zadzwonie pozniej aby otrzymać odpowiedz
      dlaczego nie przyjechał. Dzwoniłam ale nikt nie odebrał. W dodatku
      pan , z którym rozmawiałam był niechetny aby podac swoje
      nazwisko.Czuć stary ustrój.
      • Gość: n Re: 426786002 IP: 217.76.116.* 20.01.09, 22:15
        To jest prawda, kierowcy busow nie sa pracownikami PKS-u. A ten Pan
        niestety nie musial podac nazwiska, bo taki obowiazek maja urzednicy
        panstwowi.
        • Gość: n_magda Re: 426786002 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 22:24
          Ten Pan reprezentował firmę , do której dzwoniłam . Poza tym jego
          firma ma monopol na swiadczenie usług przewoźniczych, wiec nie może
          ze mną rozmawiac anonimowo.
          • Gość: n_magda Re: 426786002 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 22:32
            Poza tym odpowiedzialnośc za kursy , które są w rozkładzie ponosi
            PKS, a że kierowca nie jest z PKS-u to sprawa polityki firmy
      • Gość: pietias Re: 426786002 IP: *.gprs.plus.pl 26.02.09, 21:19
        Część kierowców Busów to zwykłe chamy,teksty jakie rzucają pod
        adresem pasażerów lub innych kierowców , żywcem wzięte spod budki z
        piwem totalna żenada, Nie wiem jak Wy ale dla mnie jest to
        zachowanie nie do przyjęcia, dla tych jegomości chyba komuna jeszcze
        sie nie skończyła.
    • Gość: wifonka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 00:54
      PKS to firma, która nie liczy sie z obowiazkami jakie na niej
      spoczywaja. Niejednikrotnie spóźniałam sie do pracy przez tą firmę i
      miałam z tego powodu spore nieprzyjemności. Wiele razy nie
      przyeżdżaja na czas albo wogle nie przyjeżdża autobus. Czesto rano
      jeździmy w wielkim tłoku. To naprawde jest bardzo nieprzyjemne.
      Szkoda,ze takie sytuacje maja miejsce.Dobrze byłoby aby pracownicy
      tej firmy zdali sobie sprawe jak wiele nastrecza to trudności i jak
      wiele nieprzyjemności mnie spotyka kiedy sie spozniam. Dlaczego tak
      zaniedbujecie swoje obowiazki? Czy naprawde nie możecie przyjeżdżać
      na czas? Pomyslcie o tym ,ze jestesmy ludzmi i chcemy być na czas i
      nie marznać.Przecież za to wam placimy
      • Gość: lumis Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 02:10
        jaki Pan , taki kram
    • Gość: szalik Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: 212.160.172.* 21.01.09, 18:51
      PKS to granda, firma która sobie z ludzi nic nie robi. Chce mu się
      to jedzie, nie chce mu sie to nie jedzie. Kultura tych ludzi też
      pozostawia wiele do życzenia ( oczywiście są wyjątki).
    • Gość: niunia Może jednak tramwaj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:46
      Wypowiedzcie się , jeśli jeździcie do pracy tramwajami. Moze
      rzeczywiście warto sie przesiąść. Są mniej awaryjne??? Czy też są
      praktyczne luki w rozkładzie?
      • Gość: McCuskey Re: Może jednak tramwaj? IP: *.toya.net.pl 23.01.09, 23:17
        Może jeśli się jest studentem i ma się zniżki, to warto. Ja, chcąc dojechać do
        pracy w Pabianicach muszę wykupić 2 bilety po 2.40 W sumie 4.80. Na razie
        wybieram samochód, sporadycznie bus za 3.50. Ale co będzie w marcu, gdy zamkną
        Pabianicką i wszędzie po bokach będą korki, a drogi tramwaj z przesiadką stanie
        się monopolistą? Miesięczne też trzeba dwa wykupić, zarówno w Łodzi jak i w
        Pabianicach, co to za interes?
        • Gość: kalina Re: Może jednak tramwaj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 11:46
          z tego co słyszalam najmniej na ŁTR zależy gm. Ksawerów i to jest
          przeszkoda, bo gmina ta nie da pieniędzy na modernizacje o ich nie
          ma, w końcu byl Ksawerów najbogatsza miejscowością gm. Pabianice i
          dlatego się od niej odlączył - tam same bogate ludzie mieszkją
          przecież i po co im tramwaj każdy ma wypasionego mesia albo dwa...
          Łódź dostała kase na tramwaj regionalny a region wg. miasta to
          chocianowice - helenówek jak taki projekt mógł przejść skoro było
          wiadomo że biedniejsze gminy pabianice, zgierz i ksawerów niestać na
          tą impreze? Moim zdaniem to sprytne zagranie które pozwoliło na
          remont torowisk w centrm Łodzi i wcale nie chodziło o połaczenie
          regionu. Łatwiej by bylo dojechać w pabianicach do stacji PKP i
          przesiąść się na pociąg a później dojechać do centrum Łodzi
          tramwajem albo autobsem cała podróż trwała by około 35 min. a cena
          biletu na połaczenie regionalne to 3 zł czy jedziesz doŁodzi czy do
          Zgierza.Pod koniec lat 90tych Pabianiczanie wybrali busy do Łodzi bo
          PKP drastycznie obniżyła ilość pociagów i tak jest do dziś - moim
          zdaniem to jest lepsza alternatywa niż korki w Łodzi i zerwane
          trakcje albo wypadki drogowe ktore i tak powodują że nie można na
          czas dojechać do szkoły i pracy.
          • Gość: Pracownik Re: Może jednak tramwaj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 23:57
            Tramwaj jest mniej awaryjny, w ciągu miesiąca (21 dni robocze)
            miałem tylko jedną awarię i komunikacja zastępcza była po
            20minutach. Fakt nie jest tanio, ale jak zamnkną w Marcu Pabianicką
            to będzie Zaj...sty korek i 2 godziny z Pabianic do centrum Łodzi
            jak w banku. Chodzą słuchy że IKEI zależy na tramwaju do Pabianic
            jako transport klientów do Centrum Handlowego, dlatego budowana
            jest 3-torowa pętla pod IKEĄ!
            ad2)do kalina: rzeczywiście Ksawerów ma w d...e ŁTR pod każdą
            postacią na ostatnim spotkaniu z władzami Łodzi swierdzili że im
            tramwaj nie jest potrzebny a po drugie nie mają pieniędzy.
            Najprawdopodob niej Łódź się "dołoży" za Ksawerów... Jesli by tak
            było to chciałbym by od Małego Skrętu do przystanku Dąbrowa tramwaj
            nie miał przystanków i nie zabierał pasażerów(zaoszczedzilibyśmy
            około-3-5minut na czasie przejazdu).
    • Gość: magdalenka Re: PKS Łódź-Pabianice to porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 00:20
      może zapytajmy o to władze m. Łodzi i Pabianic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka