Gość: łodzianin IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.09, 21:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sers Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.astral.lodz.pl 07.05.09, 22:05 No ale ich założyli Żydzi z klasy niższej, a nas Żyd z klasy wyższej - nie wypada sie z tego smiac albo moze juz najrodowitsi z rodowitych poznaliby swoja prawdziwa historie;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas [...] IP: *.belchatow.vectranet.pl 07.05.09, 22:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wiadomość została usunięta IP: *.fbx.proxad.net 09.05.09, 21:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Przepraszam, do decydowania o tym czy wypowiedz lamala prawo czy nie sa Sady. Wiec powinno byc - admin uznal te wypowiedz za niezgodna z regulaminem. Blee Odpowiedz Link Zgłoś
rough "Obcy" to "Żyd", czyli wróg 07.05.09, 22:41 Mieszkałem tam od urodzenia poznałem wszystkie aspekty śródmiejskiego życia tzw 3 bermudzki-nie wiadomo dlaczego ale chodziło o ul.Włókienniczą, Wschodnią, Pomorską(Nowotki),Solną,Rewolucji.Tak naprawdę, aby być akceptowanym należało mieć silny charakter i móc czymś zaimponować ( w tamtych czasach nie liczyła się komórka- ewentualnie motorynka) ale to i tak nie był wyznacznik akceptacji.Myło się samochody i zbierało flachy do skupu.Poznałem jako dziecko w tamtych czasach prawie wszystkie meliny włączając to nawet ulicę Jaracza.Kupowało się dla tzw starszych flachę którzy biesiadowali na podwórku i wysyłali młodego.Młodzi mieli tzw renomę u starszych oczywiście z polecenia i tzw że on jest spoko.Nawet "klamki" młodym dawali w pełnym zaufaniu na sprzedaż.Później pojawiły się narkotyki zwykłe ćpanie kleju i rozpuszczalnika to była norma.Co tu dużo mówić trzeba było naprawdę być silnym aby przetrwać i nie być gnojonym.Takie prawie więzienne zasady ale była też dobra strona medalu, przyjaźnie na wieki( było nas 3 - jak w autobiografii Perfectu) zawiedzione miłości,jeden za wszystkich wszyscy za jednego.No i wieczny konflikt wśród kibiców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sers Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.astral.lodz.pl 07.05.09, 22:54 rozumiem, ze bez przednich zebow trudno wymowic literke "W". Niestety taki juz wasz los, zero argumentow to jada najprostszymi sposobami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Kropla w morzu potrzeb IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.05.09, 22:50 Czytając komentarze do tego ciekawego wywiadu łatwo sobie uświadomić jak bardzo potrzebna jest działalność takich organizacji jak Białe Gawrony i jednocześnie jak dużo jeszcze jest do zrobienia. Ludzie! Nie różnicie się niczym od tych dzieci. Ważny temat socjologiczny stał się przyczynkiem do wyrzucania pomyj na kluby. Piotrze! Trzymam kciuki! Samych sukcesów! Zamieszczającym tu idiotyczne kibolowe komentarze, życzę więcej oleju w głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.net-partner.pl 07.05.09, 23:29 a władze miasta jak w starym, chamskim zresztą, dowcipie o Cyganach i dzieciach (pewnie jest w wersji o Żydach też): wieczorem mówi Cygan do żony - myjemy stare czy robimy nowe? Władzom Łodzi nie chce się myć starych (dzieci), to robią - a to filharmonię, a to manufakturę, plac Wolności, opowiadają o Piotrkowskiej, jaka niezwykła (a połowa ulicy już zgniła). Co tam dzieci ze Wschodniej, fontanna na placu Dąbrowskiego - do dopiero powód do chwały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.4web.pl 08.05.09, 00:06 Ale nadal będzie się głośno krzyczeć, że w Polce nie ma przejawów antysemityzmu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalom Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.09, 09:44 Gość portalu: janka napisał(a): > Ale nadal będzie się głośno krzyczeć, że w Polce nie ma przejawów antysemityzmu > !!! Największy antysemityzm uprawiają sami Żydzi na Palestyńczykach. Nasze napisy "Żydzew" itp ... to pestka przy tym co się dzieje w Ziemi Świętej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.chello.pl 16.05.09, 19:49 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otis Tarda Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: 213.134.176.* 16.05.09, 21:35 No kurcze, nie ma. Jaki to antysemityzm, skoro nie przeszkadza tym dzieciakom państwo Izrael, pewnie też nie byliby wrodzy wobec jakiegoś chasyda. Wrogiem jest "plemię" z ulicy obok, "antysemickie" wyzwiska nie mają żadnego znaczenia, nijak nie przekładając się na reakcję względem tychże Żydów. Ale, Wyborcza bez antysemityzmu żyć nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syja "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.toya.net.pl 08.05.09, 00:39 Tekst bardzo ciekawy. Mimo to do większości komentujących dotarł jedynie przekaz dotyczący (pseudo)kibiców. Smutne to trochę. "Białym Gawronom" życzę dużo wytrwałości w dalszych działaniach! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 06:02 Całe moje dzieciństwo to Wschodnia 50.Mieszkałem tam do 1975 i było super. Stare piękne czasy.O widzewie nikt tam wtedy nawet nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoMe Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: 212.51.205.* 08.05.09, 07:26 Widzę, że kibolodebile nic więcej nie potrafią zrozumieć z tekstu. Ciekawy wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygoda Wschodnia jest przereklamowana IP: *.lodz.mm.pl 08.05.09, 08:52 Mieszkam tam od kilku lat i wiem ze nie jest tak zle, chcesz to znajdziesz zle towarzystwo jak wszedzie ale mozesz spokojnie zyc i nikt cie nie zaczepia! Nawet jest kultura i slysze codziennie "dzien dobry" od ludzi ktorych czesciej spotykam.. mam nadzieje ze za jakis czas przestaniemy postrzegac Wschodnia jako enklawe biedy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus wszystko jest przereklamowane IP: *.dynamic.mnet-online.de 08.05.09, 09:31 polnocna abramowskiego wschodnia zgierska i w ogole lodz co to wajdy krencili filmy i co to polanski dyplom robil z bitki lodzkich zakapiorow teraz wszystko inaczej i dobrze po ryju mozna dostac tylko w beesnes center club ps a krencili to po lodzku jakby sie kto pytal sam kiedys dostalem oklep na polnocnej tylko dlatego ze bylem nietamtejszy i nikomu nie przeszkadzalo ze mialem lat 13 a okladalo mnie czterech drabow ale zle skonczyli pozniej taka dobra mam pamiec Odpowiedz Link Zgłoś
brite "Obcy" to "Żyd", czyli wróg 08.05.09, 08:35 Świetna rozmowa. Piotr, trzymaj tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus obcy to zyd a swoj to wladek IP: *.dynamic.mnet-online.de 08.05.09, 08:55 co go to nie przypiekli na radogoszczu i co to siem zyl w grzechu bez sakramentow z zosami samosiami to jak to bedzie z tym rysunkiem ukradzionym urszuli bo dalszych opowiadan bajek nawet swinie nie zniosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maga Ciekawe, czy Kropa IP: *.nordeabank.pl 08.05.09, 09:04 miał odwagę przejść się tą ulicą o zmierzchu i bez goryli... On woli tej ulicy nie zauważać, bo mu psuje dobre samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Nowa Wschodnia? 08.05.09, 09:09 Tej ulicy nie pomoga cale stada "gawronow" - ze wzgledu na jej lokalizacje i stopien denegeneracji trzeba ja jak najszybciej objac specjalnym programem rewitalizacji - rowniez spolecznej. Biedne te dzieciaki, ale jak beda zyly w takiej komasacji biedy, to nie bardzo widze ich przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Widzew - LKS? Spadajcie na jakas ustawke matoly. 08.05.09, 09:10 j.w. Nie zabzdurzac forum troglodyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: Widzew - LKS? Spadajcie na jakas ustawke mato IP: *.toya.net.pl 08.05.09, 18:16 skad wiesz, że trygloci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus czy goliszewski& co IP: *.dynamic.mnet-online.de 08.05.09, 09:47 zrozumial moja aluzje czy potrzebuje motywacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: 212.160.240.* 08.05.09, 09:47 SZacunek dla tych ludzi. Po raz pierwszy dowiedziałem się coś więcej o tzw. trudnych ulicach niz standardowe teksty o menelach itp. Władze miasta powinny wspomóc takie inicjatywy bo to kawał naprawdę dobrej roboty. Podziwiam konsekwentnych wdrazaczy tego pomysłu. wielkie brawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szejkit Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.toya.net.pl 08.05.09, 10:53 Oczywiście wywiad jest b. dobry, w całym potoku bezwartościowej gazetowej pisaniny wręcz niespotykanie zajmujący. Tylko unikałbym idealizowania stosunków społecznych panujących na tych terenach. Bo co z tego, że sąsiad sąsiadowi nie trzaśnie w twarz tudzież nie rąbnie odtwarzacza CD z samochodu. Co z tego, że toleruje się kogoś innego (oczywiście pod warunkiem, że siedzi cicho i nie korzysta ze swoich praw obywatelskich - jak np. kibicowanie Widzewowi). Takie zachowania to i wśród naczelnych spotykane wcale nie rzadko. Nie ma co kłaść nacisku na to jak swojsko jest na Wschodniej, bo ta swojskość dla każdego z zewnątrz jest po prostu gwarantem niezapomnianych przygód po godz 22. Pieniądze dla fundacji jak najbardziej! poszerzanie horyzontów dzieciom - jestem za! ale wybaczcie, innej drogi niż eliminacja co bardziej nabuzowanej części dorosłych łodziaków nie widzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WERT Klatka schodowa domem, ulica matką... IP: 217.76.112.* 08.05.09, 16:57 Klatka schodowa jest ich drugim domem. Oparci o ściany, w kłębach dymu marihuany, przy dźwiękach tandetnej odmiany rapu dobiegających z głośników podłączonych pod telefon komórkowy, obmacują swoje dziewczyny albo popijają piwo. Ich zachowanie irytuje mieszkańców bloku . O kim mowa? Nazywani są różnie. W rzeczywistości są mieszanką blokersa, pseudo-rapera i zwykłego łańcuchowca. W wolnych chwilach straszą małe dzieci, które próbują przedostać się do swoich mieszkań. Zastraszone dzieci i obawy policji... Dochodziło do takich sytuacji, kiedy to rodzice musieli schodzić na dół po swoje pociechy, które zastraszone bały się wejść na klatkę schodową. Policja nie reaguje. Nie wiadomo czy ze względu na ograniczenia prawne czy w obawie o swoje zdrowie i życie. Podczas, gdy funkcjonariusze policji patrolowali miasto, zostali obrzuceni serią wyzwisk przez tego typu młodych ludzi. Ku zdziwieniu mieszkańców, którzy byli świadkami tego zdarzenia, policjanci ograniczyli swoją interwencję tylko do słownego ostrzeżenia wydanego z bezpiecznej odległości. Jeśli zatem policja boi się młodzieży, to co mają powiedzieć zwykli ludzie? Czy rodzice nie mają żadnego wpływu? Zadajmy sobie teraz bardzo pospolite pytanie; gdzie są rodzice? W pracy, na emigracji, w delegacji czy może śpią w domu z butelką wódki w ręku? Mimo tego, iż mogłoby się wydawać, że ci młodzi ludzie wywodzą się z plebsu współczesnego społeczeństwa, rzeczywistość okazuje się zupełnie inna. W większości są to osoby z pozornie normalnych rodzin. Pozbawieni uwagi rodziców, pozostawieni na wychowanie ulicy, od najmłodszych lat skazani na siebie. Nikt nie nauczył ich jak odróżniać dobro od zła. Pozbawieni uczuć, braku wyobrażenia o szczęściu i normalnym życiu, wzorując się na amerykańskich filmach, ćpają, piją, palą, gwałcą, kradną, wszczynają bójki... Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie widzą w tym nic złego. W końcu ulica rządzi się swoimi prawami. Bez perspektyw na przyszłość Co można zrobić, aby poprawić obecną sytuację? Każdy z mieszkańców ma złoty środek na poprawę sytuacji, ale jeszcze nikt nie odważył się go zastosować w praktyce. Być może ci młodzi ludzie stali się częścią tego szarego krajobrazu, który nie daje perspektyw na przyszłość. Może po prostu już nikt na nich nie zwraca uwagi? Stali się nieodłączną częścią klatek schodowych, sklepów monopolowych, skrzyżowań, na których stoją w letnie wieczory albo schodów biblioteki, które są oblegane w ciepłe letnie popołudnia. Tylko dlaczego żadna z tych osób nie wejdzie do tej biblioteki? Czy rodzice tych dzieci nie wstydzą się ich zachowania? A może po prostu udają, że nic się nie dzieje, że to normalne wśród dzisiejszej młodzieży. A może po prostu nie mają wpływu na dzieci, które za "działkę" zdolni są popełnić największą zbrodnię? Może czasem warto pomyśleć nad tym, zanim stanie się ofiarą własnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amicus Re: Klatka schodowa domem, ulica matką... IP: *.maine.res.rr.com 10.05.09, 13:20 Najbardziej podoba mi sie w twojej wypowiedzi fragment ze: "wzorując się na amerykańskich filmach ćpają, piją, palą, gwałcą, kradną, wszczynają bójki..." Oczywiscie powinni sie wzorowac na filmach radzieckich - np: "Jak hartowala sie stal" czy "17 mgnien wiosny" albo przynajmniej na przygodach Tolka Banana... I znowu Jankesi sa bezposrednio odpowiedzialni za polska patologie... Powodzenia towarzyszu Wert ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota biale gawrony... IP: *.centertel.pl 09.05.09, 16:32 ... sa przereklamowane a nie ulica wschodnia Panie Piotrze dwie wielkie imprezy zrobiliscie a poza tym platne warsztaty dla ynteligencji. no ale coz- jak ma sie medialne poparcie GW to sie na gwiazde wyrasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: biale gawrony... IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.09, 20:43 Oni zrobili dwie imprezy a ty?? TYlko komentarz na forum umiesz dac? Maja z wlasnych pieniedzy to wszystko robic? Wyluzuj troche co? i moze im pomoz, zamiast narzakac jak ta baba od piaskownicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: biale gawrony... IP: *.centertel.pl 09.05.09, 21:24 kolega akurat strzelil kula w plot - tak sie sklada ze 10 x wiecej rzeczy? akurat Fundacja ma sporo mozliwosci aby robic cos za darmo- ale wtedy trzeba sie napracowac, zlozy wniosek, rozliczyc... w Lodzi dziala kilka o niebo lepszych organizacji mlodych ludzi, ale skupiaja sie na dzialaniu a nie promowaniu przenajświętszego szefa i jego siostry. patrz: topografie, alternatywa bmx, itp. i przez to nie o nich GW pisze regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: biale gawrony... 10.05.09, 13:32 Taak, i mamy łódzkie piekiełko - pokopać troszkę "konkurentów" w byciu dobrym społecznikiem dla miasta. Nie lepiej powspółpracować, zamiast obrzucać gnojem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komornik Byłem tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 22:54 ...w zwykły szary dzień o 16-ej, i nie działo się nic. Pomieszczenia zamknięte na głucho. Żadnej informacji kiedy otwarte, co się tam dzieje. Jestem w stanie zgodzić się z przedmówczynią. Co do tych 2 ulic-często tam bywam z racji swego zawodu. Przemierzam te ulice co najmniej 2 razy w miesiącu. Ulice są faktycznie przereklamowane. Tak samo jest na Wróblewskiego, tak samo w niektórych rejonach Kilińskiego w okolicy Piłsudskiego. I na Gdańskiej i Ogrodowej-naprzeciw Manufaktury. To zaniedbane domy i klatki schodowe-spadek po PRL-u który wyssał z chłoporobotników krew (bo wielu z nich przyjechało do Łodzi z okolicznych biednych wsi, to nie pokolenia robotników-fachowców, tylko ludzie bez zawodu i kwalifikacji). Jedno na plus tych ludzi: mają swoją dumę i swój honor- o wiele więcej go mają od biznesmenów:... (tu wstaw co najmniej połowę bywalców Łódzkiego Klubu Biznesu). Przykład:jestem na Włókienniczej, pytam o klienta który miał wpłacić ratę i zapomniał (albo nie miał akurat). Pytam w mieszkaniu gdzie powinien klient mieszkać, ale go nie ma, otwiera zupełnie obcy, pijany w sztok i mówi ze ten o kogo mi chodzi mieszka gdzieś na Pietrynie a tu tylko czasem przychodzi. Odchodzę, nie zostawiam żadnego pisma, żadnego wezwania, niczym nie grożę. Za 3 dni przychodzi właściwa osoba do mojej kancelarii i mówi że nie może wpłacić, bo nie ma akurat pracy (oczywiście na czarno, legalnie go nie zatrudnią nigdzie...). Ja go rozumiem-umawiamy się na wpłatę na inny termin-gdy znajdzie pracę. Tego honoru nie ma większość ludzi w garniturach-tzw nowobogackich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość głupota do potęgi n"obcy" to "żyd", czyli wróg IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.05.09, 19:31 Kto wymyślił ten durny tytuł do tego artykułu.Na co chcieliście zwrócić uwagę odbiorców tekstu- na tragiczną sytuację dzieci ze slamsów,czy na to,jak nieszczęśliwi są Żydzi w Polsce.Nie jesteście w stanie pojąć słowa dyskryminacja.Może dlatego,że żaden z Was prawdziwej dyskryminacji ze strony Polaków jeszcze nie doświadczył.Najpierw narozrabiacie,a potem dziwicie się,że Was nie lubią.To nie jest jednak niechęć do Waszego pochodzenia tylko do Waszej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
nibywroclawianin "Obcy" to "Żyd", czyli wróg 09.05.09, 21:27 "Podwórka zdobiły japońskie ogrody" A mi się wydaje, że było dokładnie na odwrót, że to japońskie ogrody zdobiły podwórka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.chello.pl 09.05.09, 23:09 wszystko poprawnie, to po prostu inwersja, sens jest ten sam. Tak jak byś powiedział "babcię odwiedził wnuczek" zamiast "wnuczek odwiedził babcię". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.lodz.mm.pl 14.05.09, 16:13 jaaaa: inwersja inwersją, ale to jest zwykły rusycyzm. i niestety trzeba się zgodzić z dorotą, więcej tam warsztatów i innych akcji, niż działalności dla tych dzieciaków, na co był nacisk w rozmowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka_jedna Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.chello.pl 16.05.09, 22:33 ... nie 'mi', ale 'mnie' :) Odpowiedz Link Zgłoś
nameja Sami Łodzianie wybrali sobie Prezydenta 10.05.09, 07:00 Bardzo się dziwiłam, co Wy w nim widzieliście? Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz "Obcy" to "Żyd", czyli wróg 10.05.09, 08:03 Dobrze, że ktoś wreszcie próbuje zrozumieć sens "antysemityzmu" polskich podwórek i co więcej "wciągną" dzieciaki w sensowną pracę wychowawczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 11:15 Świetna robota Klubu. Natomiast młodzież, ot zwykłe przepychanki między kibicami jednego miasta - nic wspólnego nie mają z antysemityzmem. Natomiast pierwsza zbitka myślowa - po przeczytaniu tytułu jest niebezpieczna, to właściwie podżeganie do nienawiści. Tytuł zupełnie nietrafiony lub celowo zamierzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łódzki KS WIDZEW Re: "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.toya.net.pl 16.03.10, 09:42 Gość portalu: Ted napisał(a): > Tytuł zupełnie nietrafiony lub celowo zamierzony. Ewentualnie celowo nietrafiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burras "Obcy" to "Żyd", czyli wróg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 08:34 obcy musi być. takie są implikacje plemienne. Jak nie Żyd, to bedzie Niemiec , Szwed albo i Polak w okularach. Niech wladza każe policzyć rachmistrzom w której wersji najmniej stracimy w dochodzie narodowym i ukierunkuje propagandę odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 100.000 zł przejdzmy do konkretów. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.09, 13:13 PROPONUJĘ,ABY "GAZETA WYBORCZA" PRZEKAZAŁA NA WALKĘ Z PATOLOGIĄ W ŁODZI NA CENTRUM KULTURY ŻYWEJ 100 TYŚIĘCY ZŁ.POMÓŻCIE TYM DZIECIOM SAM ARTYKUŁ NIE WYSTARCZY. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Parę niedrogich inicjatyw cudzymi rękami 16.05.09, 15:54 wywiad u zaprzyjaźnionego pismaka z GWna i już można liczyć na kilkusettysięczną dotację. Roboty mało, pieniążki są, wysilać się nie trzeba, kasa na prochy będzie. Odpowiedz Link Zgłoś