Dodaj do ulubionych

Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.01.04, 17:10
Z jednej strony to dobrze, że pabianicka przestanie być blokowana przez
tramwaje lini 41 które miały awarię, z drugiej smutny przykład na to, że gdy
jest się monopolistą można dyktować całkiem dowolne ceny biletów....
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden 01.01.04, 17:25
      Hehehe, czyżby wiceprezydent wystraszył się Straży Miejskiej z Pabianic, która
      mogła wlepić mu mandat? ;)
    • yarro Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden 01.01.04, 17:27
      Chwilkę, w jaki sposób ktoś sie przejechał LILPOPEM? I którym?!
      Przecież on teoetycznie nie może wozic pasażerów - powód: brak homologacji

Panowie od tramów? O co biega?
      • Gość: luki Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.toya.net.pl 01.01.04, 17:31
        yarro napisał:

> Chwilkę, w jaki sposób ktoś sie przejechał LILPOPEM? I którym?!
        > Przecież on teoetycznie nie może wozic pasażerów - powód: brak homologacji
        >
        > Panowie od tramów? O co biega?

I to jest Polska właśnie. Nie można, ale można. :(

luki
      • michal.ch Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden 01.01.04, 17:34
        Yarro: Lilpop był udostępniony do zwiedzania. Tłumy rozochoconych Pabianiczan
        nie dały się wysadzić, więc pod naporem zgodzono się na krótką przejażdżkę
        pokazową dla pasażerów MPK. Było miło i co najważniejsze - MPK dzięki zyskało
        w oczach mieszkańców miasta (wniosek po opiniach ludzi).
        • ventlan Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden 13.01.04, 11:33
          michal.ch napisał:

> Yarro: Lilpop był udostępniony do zwiedzania. Tłumy rozochoconych Pabianiczan
          > nie dały się wysadzić, więc pod naporem zgodzono się na krótką przejażdżkę
          > pokazową dla pasażerów MPK. Było miło i co najważniejsze - MPK dzięki zyskało
          > w oczach mieszkańców miasta (wniosek po opiniach ludzi).

A KMST na paradzie troche stracilo, bo wyganialo...

Poza tym Lilpop mial jeszcze tabliczke z parady :)
          (wlasnie przyuwazylem na zdjeciach)
    • geograf Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden 01.01.04, 18:44
      Czyli już po...ciekawe czy frekwencja będzie tak optymistycna, jak można by to
      wywnioskować z tego nader optymistycznie napisanego artykułu...(od kiedy 20-30
      osób w tramwaju to dobry wynik?)
      swoją drogą, jedno ale do dziennikarza ŁGW:
      "Większość pasażerów chwali sobie, że tramwaj jeździ częściej niż bus."

Ja rozumiem,że pan(-i) dziennikarz zapewne pierwszy raz od dłuższego czasu
      jechała nie tylko tramwajem,ale jechała tramwajem w Pabianicach, ale...co za
      pomysł aby w ogóle taką uwagę umieścić w artykule? śmieszne, bo może wypadałoby
      dodać: "...ale za to 11-tka jeździ rzadziej od dawnego 41"

Ech.,...
      niech lepiej sprawa migawek będzie jak najszybciej rozwiązana:/
      • Gość: STUDI Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.01.04, 14:54
        W cyklu dwugodzinnym jezdzi do Pabianic wiecej busow niz tramwajow.
    • Gość: Pabianiczanin Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.lodz.mm.pl 01.01.04, 19:21
      Nie bardzo wiem, jaka jest cała trasa linii 11 ? Busikom to zapewne na rękę,
      ponieważ już wkrótce pozbędą się konkurencji w przewozach tramwajowych do
      Pabianic. Ale nic za darmo, czy MPK nie zażyczy jakiś dodatkowych opłat od
      Busików? A więc kto, te braki uzupełni, oczywiście pasażer, który nie
      przesiadzie się do tramwaju 41 i będzie płacił, bo już nie będzie tej linii.
      Oby nie sprawdzil się mój czarny scenariusz.
    • Gość: marcin_pabianice Zmodernizowane 805 Na... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 08:50
      Podoba mi się to, że wszystkie wagony kursujące do Pabianic będą uprzednio
      zmodernizowane! Cool!
      • Gość: STUDI Re: Zmodernizowane 805 Na... IP: *.prokom.pl 02.01.04, 08:52
        Ze, co, kto tobie nagadal takie bzdury.
        Owcszem jezdza 2 wagony o jako takim standardzie ale dwa to takie co by juz byly odstawiona do zlomowania.
        • Gość: J.S. Re: Zmodernizowane 805 Na... IP: *.pai.net.pl 02.01.04, 11:38
          Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Ze, co, kto tobie nagadal takie bzdury.

Polecam Ci kliknac na link "Przeczytaj komentowany artykul"

J.S.
          • Gość: STUDI Re: Zmodernizowane 805 Na... IP: *.prokom.pl 02.01.04, 11:45
            Tyle ze dzisiaj same obskurne 805N widzilem jak jechale do pracy. Brud, syf, "zimny wychow". Tramwaj wydawaj dziwne odglosy podobne do najmocniej wysluzonych przegubow.

A co do mojej wypowiedzi - tak jest moja reakcja. Co innego zapowiedzi a co innego praktyczna realizacja.

• Gość: STUDI Re: Zmodernizowane 805 Na... IP: *.prokom.pl 02.01.04, 11:45
            Tyle ze dzisiaj same obskurne 805N widzilem jak jechale do pracy. Brud, syf, "zimny wychow". Tramwaj wydawaj dziwne odglosy podobne do najmocniej wysluzonych przegubow.

A co do mojej wypowiedzi - tak jest moja reakcja. Co innego zapowiedzi a co innego praktyczna realizacja.

• Gość: STUDI Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.prokom.pl 02.01.04, 10:52
      disaster nie komentuj jak nie znasz realiow. Cen biletow identyczna z cena biletow MZK Pabianice po podwyzcze. Ponadto sa ugli i to chyba ich bedzie wiecej niz w autubusach MZK Pabianice.
      • Gość: www.rkp.prv.pl Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.vline.pl 02.01.04, 15:45
        ZTCW ulbi są identyczne jak w MZKu Pabianice.
        pozdr - www.rkp.prv.pl
        • Gość: STUDI Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.prokom.pl 02.01.04, 15:56
          Czyli skorygowano ambitne plany likwidacji ulg w MZK Pabianice. Lokalne gazetki bily na alarm. Choc napisano ze niektore ulgi byc moze powroca.....

Co ciekawe podano cene biletu na linie nocna (4,80) tyle ze od 2 lat jesli nie dluzej linii nocnje juz nie ma w Pabianicach. Pierwsza zmiana cen biletow byla zla bo ulgowe bilety nie mialy 50% ceny normalnych (a co to przeszkadzalo????, ktoremus radnemu tak i zrobil wrzawe .....). Poprawke uchwalono kiedy w zasadzie podpisano ugode z MKT o splate dlugow i podpisano umowe (albo tak mowiono) z MKT.

• Gość: karoolka tyle lat jeździlam 41 IP: 195.205.23.* 02.01.04, 16:38
      Szkoda bo to był tramwaj w którym częśc zycia przeżyłam ja, moja Mama, moi
      przyjaciele. I tak niedługo nie będzie tramwajów z 40 na początku!
      Pamiętacioe jeszcze 42 cktóre jeździło do Rzgowa...
      • Gość: M.E. Re: tyle lat jeździlam 41 IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 18:28
        Przecież numer linii nie jest przypisany do konkretnego przewoźnika, tylko do
        trasy i nie widzę powodu, dla którego wraz ze zmianą przewoźnika zmienia się
        numer linii. Według mnie numer 41 powinien zostać zachowany dla kursów
        Panianice - Pl.Niepodległości, kursy Helenówek-Cocianowice powinny mieć numer
        11, a kursy Helenówek - Pabianice jakiś inny numer (ewentualnie 11A)lub
        odwrotnie.
        • michal.ch Re: tyle lat jeździlam 41 03.01.04, 18:32
          Tylko, że nic nie jeździ na trasie Plac Niep. - Pabianice. W rzeczywistości
          Helenówek - Pabianice to jedna linia. Ja już zaskoczyłem, czemu MPK nie
          zostawiło 41.
        • Gość: J.S. Re: tyle lat jeździlam 41 IP: *.pai.net.pl 03.01.04, 18:34
          Moze brak dodatkowego oznaczenia wynika z tego, ze UML nie maczal w
          wydluzeniu "11" palcow?

J.S.
          • Gość: M.E. Re: tyle lat jeździlam 41 IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 15:18
            Czyli na(w) tramwaju nie ma żadnego oznaczenia, czy jedzie do Pabianic czy
            tylko do Chocianowic?
            • Gość: J.S. Re: tyle lat jeździlam 41 IP: *.pai.net.pl 04.01.04, 15:21
              Sa tablice boczne z trasa HELENOWEK - PABIANICE i HELENOWEK - CHOCIANOWICE.
              Filmy sa az cztery rozne: HELENOWEK/PABIANICE, HELENOWEK/CHOCIANOWICE,
              CHOCIANOWICE/Pl. NIEPODLEGLOSCI, Pl. NIEPODLEGLOSCI/PABIANICE. Ale "11A" byloby
              o wiele bardziej czytelne.

J.S.
              • Gość: STUDI Re: tyle lat jeździlam 41 IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 15:51
                Ale wtedy bylaby dodatkow linia. I pewnie pretekst do udupienia linii do
                Pabianic z powodu wiekszych wydatkow z budzetu Lodzi (a busiarze smaruja
                lapowkami, smaruja ....).

• Gość: J.S. Re: tyle lat jeździlam 41 IP: *.pai.net.pl 04.01.04, 16:19
                  Teraz tez mozna udupic linie skracajac ja do Chocianowic, nie widze problemu
    • Gość: STUDI Oburzenie z powodu nieogrzewanych wagonow. IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 15:57
      Tak jak przewidywano. MPK-Lodz nie ogrzewa wagonow. (Slaba podstacja .... no i
      prikaz kierownictwa MPK-Lodz). Pabianiczanie juz klna ma 11-tke mowiac ze w
      przegubach nie marzlo sie. W wagonie ktorym jechalem temperatura byl niewiele
      wyzsza od tej na zewnatrz.

No i PAbianiczanie tez narzekaja dlaczego takie zlomy jezdza ....
    • Gość: STUDI Dezinformacja biletowo IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 16:01
      Dochodzi do awantur. Problemem sa kupowane bilety MZK w kioskach z zapewnienie
      ze sa to bilety na tramwaj. Ludzi edomagajac sie od konduktorow zwrotu
      pieniedzy za te bilety. Mowia ze oni (konduktorzy) chyba ich oszukuja....

No i jak zwykle kazdy wsiadajacy zasuwa do motorniczego chcac kupic bilet.
      Fajny widok. A konduktorom nie chce sie nawet podejsc do wsiadajacych. No bo i
      po co ....

Jak widze juz jest sposob na spokojna jazde na gape. Wiadomo kanarow nie budiet
      w Pabianicach w teamwaju. Wsiadamy kasujesz cos niebieskawego w kasowniku i
      spokojnie jedzesz. Wedlug pawie polowa pasazerow to gapowicze....

• Gość: STUDI Rekoczyny i wyzwiska IP: *.prokom.pl 05.01.04, 10:19
        Taaaak. Co prawda MKT nie sprzedawalo biletow MPK Lodz. Ale pasazerowie 11 wyzywaja konduktorow za to ze oni nie sprzedaja biletow MPK-Lodz.
        niektore kioski w Pabianicach sprzedawaly bilety MPK-Lodz. Ale ich w nowy rak braklo. Ludzie wyzywali wysiadali i kleli ze Bog ich pokaral ta 11-tka.

Qrcze dziwne czemu tak MPK-Lodz chce wepchnac pasazerow 11 do busow Inter-busa?

Aha zmienila sie szata graficzna biletow MZK Pabianice.
      • sluzbowo Re: Dezinformacja biletowa 05.01.04, 12:23
        Dzisiaj moja lepsza połowa pojechała do pracy po raz pierwszy jedenastką. Po
        przyjeździe do pracy zadzwoniła do mnie, żeby podzielić się wrażeniami.

Otóż, na przystanku Łaska/Mielczarskiego wsiadało raptem kilka osób, więc
        problemu z nabyciem biletu nie było. Za to dalej, jak wsiadło już nie kilku, a
        kilkunastu pasażerów, zaczął się rejwach. W wagonach zimno, konduktorzy mają
        zgrabiałe ręce, rękawiczek założyć nie mogą - no bo jak? - wydawanie biletów i
        reszty odbywa się ślamazarnie i robi się kocioł. Normą jest, że
        niepoinformowani pasażerowie za wszelką cenę usiłują nabyć bilety od
        motorowego, co wprowadza jeszcze większe zamieszanie.

Dzisiaj kursem o 7:14 z pętli Wiejska jechali kontrolerzy - tak więc, Studi,
        Twoja teoria o bezkarności gapowiczów chyba upadnie ...

No i dobrze!

pzdr

sluzbowo
    • Gość: STUDI 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 16:06
      No tak. dwa 805N sa za dlugie jak na petle Laska/Wiejska. Dziwne skoro z okazji
      Lilpopa oczyszczono zwrotnice napetli, to czemu nie korzystaja z drugiego toru.
      Tramwaje tak sie zatrzymuja ze dugi wagon nie moze miec otwartych dzrwi.
      Wszystkie sa za barieka umieszczona tak blisko wagonu ze nie ma mozliwosci
      wysiadania i wsiadania do wagonu.

No fajne jest sygnalizator dla tramwaju. Naprawde cool..... Kandydat dla
      glupoty roku 2004.

• Gość: J.S. Re: 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.pai.net.pl 04.01.04, 16:18
        Lilpop nie wjechal na drugi tor. Bylem, widzialem.
        • camelot Re: 11 nie miesci sie na petli :( 04.01.04, 21:19
          W poniedziałek zobaczycie jak to będzie funcjonowało. Bedzie bałagan. Przede
          wszystkim nie bedzie się można dostac w godzinach szczytu na ulicy
          Pabianickiej do tramwaju przyjeżdżającego z Pabianic. Będą tez kłopty z
          dostaniem sie do innych 11 bo na Pabianickiej zlikwidowano jedą linię
          tramwajową. Autobusy 50 to poroniona linia. Będzie tłok. Będą awatury ponieważ
          niektóre 11 kończą bieg w Chocianowicach i ludzie będą wyganiani. Oznakowanie
          jest nieprawidłowe ponieważ są za małe tablice z przodu a gdy wsiada się do
          tramwaju od tyłu to nie ma już żadnych tablic. Te 11 pabianickie powinny miec
          numer 41. Co za róznica czy przez miasto jedzie 11 czy 41. Chyba żadna!!!!!
          Znowu zrobiono coś dobrego ale bez końcowego sensu.
          • Gość: J.S. Re: 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.pai.net.pl 05.01.04, 01:41
            > Te 11 pabianickie powinny miec
            > numer 41. Co za róznica czy przez miasto jedzie 11 czy 41. Chyba żadna!!!!!

Widzisz, dowcip polega na tym, ze linia 41 zostala zlikwidowana. Dla UML, po
            pierwsze, taki numer nie istnieje, a po drugie linia 11 istnieje dla nich tylko
            na odcinku Chocianowice-Helenowek. Pozostaly odcinek (Chocianowice-Pabianice)
            to juz 'inicjatywa prywatna' MPK (linia komercyjna) i UML sie tym nie
            interesuje. A przydzial numerow AFAIK lezy w gestii UML wlasnie.

J.S.
            • Gość: STUDI Re: 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.prokom.pl 05.01.04, 09:07
              camelot: Jechalem - 8:05 - Pabinaice, 8:32 Chocianowice, 8:52 Central ......
              I wiesz co bylo luzno. Ludzie dosiedli sie dopiero na Piotrkowskiej.
              W sumie mniej pasazerow niz za czasow 41.

• Gość: STUDI Re: 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.prokom.pl 05.01.04, 09:07
              camelot: Jechalem - 8:05 - Pabinaice, 8:32 Chocianowice, 8:52 Central ......
              I wiesz co bylo luzno. Ludzie dosiedli sie dopiero na Piotrkowskiej.
              W sumie mniej pasazerow niz za czasow 41.

• Gość: barnaba Re: 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 05.01.04, 10:44
            > Te 11 pabianickie powinny miec
            > numer 41. Co za róznica czy przez miasto jedzie 11 czy 41.

IMVHO powinien pozostać numer 11. Po prostu wygodniej jest sprawdzać godziny
            odjazdu na jednym rozkładzie niż na kilku.
            Najprostsze i chyba najlepsze rozwiązanie jest takie: jeden rozkład, kursy do
            Pabianic oznaczone literą A, "11" rozbita na "11" do Chocianowic i "11A" do
            Pabianic.

pozdrawiam
            • Gość: STUDI Re: 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.prokom.pl 05.01.04, 10:56
              11 - Helenowek - Pabianice/Wiejska
              11A - Helenowek-Chocianowice
              11B - Pabinaice/Duzy Skret - Pabianice/Wiejska

4 - Dabrowa - Zgierz
              4A - Dabrowa - Helenowek

16 - Radiostacja - Ozorkow

17 - Stoki - Lutomiersk
              17A - Stoki - Konstantynow
              17B - Stoki - Zdrowie

18 - Chocianowice - Al. Politechniki - Telefoniczna

Czy tak nie lepiej?
              • Gość: barnaba Re: 11 nie miesci sie na petli :( IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 05.01.04, 22:21
                Jestem przeciwny przedłużeniu 4 do Zgierza kosztem likwidacji 45, a w powstanie
                18 na takiej trasie pozwolę sobie nie wierzyć.

Reszta może być, ale znając wstręt MPK i Urzędu Miasta do oznaczeń "A" i "B"...

pozdrawiam
    • Gość: mat28 Bezsensowna rzecz IP: *.interserwer.pl 05.01.04, 11:55
      Trochę tego nie rozumiem. Czyli jadąc 11-tką np. z centrum Łodzi do Pabianic
      będę musiał sie i tak i tak przesiadać? No bo z rozkładu wynika, że te 11-tki,
      które jeżdżą po Zgierskiej/Zachodniej/Kościuszki nie jadą do Pabianic. Tylko
      dopiero te od pl. Niepodległości... Więc trzeba sie będzie przesiąść z 11-tki
      do... 11-tki :)) Myślę, że w tej sytuacji ta sama numeracja jest bez sensu.
      • Gość: STUDI Re: Bezsensowna rzecz IP: *.prokom.pl 05.01.04, 12:00
        Rece opadaja. Gdzie jest napiane ze sie trzeba przesiadac!!!!!
        Tyle Tobie mowiono i tlumaczono a Ty w kolko to samo?

Jesli nie wierzysz to wsiadz w 11 ktora ma dojechac do Pabianic. Przekonaj sie.

Nie przekonuje Ciebie rozklad jazdy gdzie jak byk widac wykaz przystankow claej linii do Pabianic? Tak trudno wejsc na strone MPK-Lodz i zobaczyc?.
        Wywieszono skorygowane informacje w Pabianicach - z pelnym wykazem przystankow az do samego Helenowka.

Celowo dezinformujesz i siejesz zamet? A moze jestes busiarzem?
        • Gość: mat28 Re: Bezsensowna rzecz IP: *.interserwer.pl 05.01.04, 12:06
          Tak, ja jestem busiarzem i stukam sobie właśnie zza kółka a ty pewnie jestes
          Cycoliną i robisz lody każdemu chętnemu. Ręce opadają.
          Poza tym nie pamiętam, żebyś mi "tyle razy tłumaczył", bo od dwóch tygodni nie
          byłem na necie. Chyba coś ci się jak zwykle pomyliło.
          • Gość: STUDI Re: Bezsensowna rzecz IP: *.prokom.pl 05.01.04, 12:12
            Tyle bylo nt temat napisane ze nawet pobiezna lektura dalby Tobie odpowiedz.
            Nawet nie doczytales info ze rozklady jakie wywieszono sa zmienione od tych tutaj opublikowanych. Nie sugeruje kilku wairantow trasy. Ni esugeruja ze jadac do w kierunku Centrum jedzisz do Pabianaic.

Tyle bylo walkowane ze zaczyna to wygladac na celowa dezinfomracje i macenie. Czy tak trudno bylo pojawic sie na Pabianickiej? Tak trudno przeczytac kilka watkow zwiazanych z 11.

Twoj nic kmi sie jakos rzucil w oczy (poczatek ....). A wjednym z watkow usilnie sie wyjasianlo komus jak naprawde jezdzi 11.

To ze jestes busiarzem nie znaczy ze akurat teraz go prowadzisz. Czy nie?

• Gość: mat28 Re: Bezsensowna rzecz IP: *.interserwer.pl 05.01.04, 12:17
              Dla mnie akurat pojawienie się na Pabianickiej jest dość kłopotliwe, bo
              mieszkam na Teofilowie i nie mam czasu, żeby biegać na drugi koniec miasta
              tylko po to, żeby zobaczyć rozkład.
              Natomiast busiarz nie byłby ze mnie dobry - nie mam prawa jazdy. Motorniczym
              MKT tez nie jestem jakby co.
        • Gość: J.S. Re: Bezsensowna rzecz IP: *.pai.net.pl 05.01.04, 18:40
          > [...] siejesz zamet?

Bez urazy - Tobie tez sie to zdarza
      • Gość: mat28 Już się wyjaśniło :) IP: *.interserwer.pl 05.01.04, 12:02
        Już się wyjaśniło :). Ale i tak trochę zawiły ten rozkład. No bo co może sobie
        pomyśleć pasażer, który stoi na Pabianickiej na przystanku w kierunku Centrum a
        na rozkładzie ma napisane, że tramwaj dojeżdża do Pabianic? Przecież to w
        przeciwnym kierunku :))
        • Gość: STUDI Re: Już się wyjaśniło :) IP: *.prokom.pl 05.01.04, 12:05
          Znowu jestes niepoinformowany. Na przystyankach na Pabianickiej w strone centrum jest jedynie oznaczenie A z opisem - kursuje do Pl. Niepldeglosci. Onzaczone sa tak wyjazdzy na trase w kierunku Pabianaic przez Pl. Nipeodleglosci jak rowniez zjazdy do zajezdni Chocianowice przez Pl. Niepdleglosci.

WYRAZNIE NAPISANO DOJEZDZA DO PL. NIEPODLEGLOSCI.
          Nie napisano kursy do Pabianic. Pojdz i zobacz.
          • Gość: mat28 Re: Już się wyjaśniło :) IP: *.interserwer.pl 05.01.04, 12:10
            Nie wiem, kto tu jest niedoinformowany. Sprawdzam rozkłady w internecie -
            przystanek np. "Pabianicka - Galileusza" w kierunku centrum i na dole mam dwa
            opisy: A - dojeżdża do: Wiejska (Pabianice), B - dojeżdża do: plac
            Niepodległości. Obydwa oznaczenia są też w rozkładzie internetowym przy
            godzinach odjazdów. Więc może ty najpierw zobacz a później się gorączkuj.
            • Gość: STUDI Re: Już się wyjaśniło :) IP: *.prokom.pl 05.01.04, 12:25
              Idz na przystanek i zobacz.
              Strona internetowa mnie nie interesuje. Wiekszosci pasazerow tez nie. Oni ida na przystanek patrza na rozklad i tam nie ma tej bzdury jak na stronie internetowej MPK. Dla nich w kierunku cetrum maja trase - Pabianicka-Piotrkowska .... Helenowek. Tylko info ze niektore kursy dojezdzja tlyko do Pl. Niepldleglosci - tak samo ja oznaczone zjazdy do zjezdni na innych liniach.

A w cetrum Lodiz masz trase Helenowek-chocianowce. Niekore krusy oznaczone litera A z adnotacja ze dojezdza do Pabianic. Trmawaje ma ja tablice dla trasy Helenowek-Pabianice jak i Chocianowice-Helenowek. Na prdzie wagonu tez jak wol widac dodakd tramwaj jedzie.

Zapewniam Ciebie ze pierwsze i istanie kursy 11 na tamtym przystanku sa oznakowane literka A z adnotacja dojezdza do Pl. Niepodleglosci.

Owszme pierwsze werje informacji wywieszanej na przystankach wywolywaly wiecej zamieszania. W Pabianicach rozklad mial zawierac liste przystankwo tylko do Pl. Niepodleglosci. A wywieszono rozklad z podaniem trasy do Helenowka. Zaznaczono zjazdy do zajezdni Chocianowice przez pl. Niepodleglosci.

Co wiecej? Jesli tam mieszkasz to chyba nie masz zbyt daleko do przystanku.
              • Gość: mat28 Re: Już się wyjaśniło :) IP: *.interserwer.pl 05.01.04, 12:32
                Ok, Dzięki za info.
                I zobacz na mapie Łodzi, gdzie jest Teofilów :))
        • Gość: STUDI Re: Już się wyjaśniło :) IP: *.prokom.pl 05.01.04, 12:05
          Znowu jestes niepoinformowany. Na przystyankach na Pabianickiej w strone centrum jest jedynie oznaczenie A z opisem - kursuje do Pl. Niepldeglosci. Onzaczone sa tak wyjazdzy na trase w kierunku Pabianaic przez Pl. Nipeodleglosci jak rowniez zjazdy do zajezdni Chocianowice przez Pl. Niepdleglosci.

WYRAZNIE NAPISANO DOJEZDZA DO PL. NIEPODLEGLOSCI.
          Nie napisano kursy do Pabianic. Pojdz i zobacz.
    • Gość: STUDI Konduktorzy to nie nowe etaty ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 19:58
      Ta sa slusarze, mechanicy z zajezdni nie tylko tramwajowych. Maja swoje etaty i
      dodatkowo za friko sprzedaja bilety.

Ciz z ZKT-3 to robia koleczko jako konduktor potem maja 15 minut na swoje
      normalne obowiazki itd.

To wedlug wypowiedzi jednej z ekip konduktorskich.
    • Gość: belami Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 06.01.04, 09:05
      To jest trasa, na ktorej powinny jezdzic Citki! Ze Zgierza do Pabaianic przez
      Łódź. Gdyby wyremontowac torowisko, takie szybkie polaczenie byloby szybsze i
      ekologiczniejsze od busow.
      • Gość: STUDI Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.prokom.pl 06.01.04, 09:25
        Ale ich jest za malo.
        41 jezdzilo co 20 minut - 6 brygad. Dobre tory - i wydzilenie torowiska w Pabianicach (kierowcy tam blokuja i tramwaje i autobusy przy przyzwoleniu policji). Odcinek Pl.Nipeoldeglosci Pabinaice ..... Przyspieszenie tramwaju kursy co 15 minut.
        Do Zgierza co 10 minut od Polnocnej jezdzi 10 brygad.
        Dolicz odcinek miejski - juz widac ze Citkow nie wystarczyloby.

Owszem taki tabor powinien tam jezdzic ale przez lata komuny wyniszczono te linie. Zaniedbane tory, nie przydluzano linii do nowych osiedli.

Aby to moglo istniec musi byc wylozonoa obecnie gigantyczna kasa. Z tego wzgledu raczej sa marne szanse na utrzymanie tych linii. 46 - niedlugo sie wyeksploatuje. Tory miejscami istnieja tylko wirtualnie.....

• michal.ch Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden 06.01.04, 10:38
          To jest jedna sprawa. A druga: co z centrum Łodzi - bo w końcu to na miejskie
          linie kupiono te wagony.
    • Gość: STUDI Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.prokom.pl 06.01.04, 09:44
      Kolejne ograniczenie predkosci.
      MPK-Lodz zadbala o znaki dla tramwajow z ograniczeniem predkosci.
      Ale ostanio (wczoraj????) zalozyla kolejny - 10km/h - gdzie - zwrotnica na poludniowym poczatku dlugije mijanki przy przystanku Widzew/Zdzary.

Ograniczenia na trasie - glownie 20km/h i 25km/h.
    • Gość: STUDI W koncu jakies czysty tramwaj. IP: *.prokom.pl 08.01.04, 11:37
      Dzis udalo mi sie zalapac na zmodernizowane waogny - 3639+3640.
      W srodku o dziwo czysto. Cicha i miekka jazda. Zupelne przeciwiestwo tych zlomow ktorymi wczesniej jezdzilemna 11-tce.
      Na odcinku komercjnym o dziwo bylo wlaczone ogrzeanie - na lodzkim odcinku 11-tki juz nie.
      Ale niestety ogrzeanie jest niewydolne.

Przez Pabianice dosc sprawnie przejechala 11. Ale odcinek Widzew/Zdzary - Chocianowice jechal w porywach 10km/h. Zancznie byl przed czasem.

Tradycja juz jest fakt ze codziennie widze samochod Nadzoru Ruchu.
      Staraja sie dbac o ta linie lepiej niz o pozostale linie w Lodzi.

Zmiana rozkladow jazdy na terenie Lodzi. Nareszcie wynika znich jasno ze to linia do Pabinaic. Tylko niektore korsy oznaczone jako krotsze do chocianowic.
      Gratulacje - tylko czemu dopiero teraz ?
    • Gość: Simon Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 10:31
      Ale chcuałbytm zauważyć, że 30 km w niecałe 1,5 h to jednak katastrofa....
      • Gość: STUDI Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.prokom.pl 13.01.04, 11:42
        Nie 30km tlyko 25km. To juz spora roznica.
        Ponadto obecnie srednia predkosc tramajow w Lodiz jest nizsza niz np.w latach 50-tych - powod wiekszy ruch drogowy.

Ponadto wiekszosc tego czasu to przystanki i oczekiwania na swiatla.

A co do odcinka dawnej 41 - skopiowano wszelkie absurdy, na ktore zwracali uwage sami motorniczowie z MKT. Zle dobrane czasy przejazdu. MPK- skopiowalo czasy przejazdu - czesto trmwaja stoi na praystanku czeka az bedzie wlasciwy czas odjazdu..... Po poludniu rezim czasowy jest zle zaprojektowany. Trawmaje przyjezdzaja na przystanki zbyt wczenie!!!!

• Gość: luki Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden IP: *.toya.net.pl 17.01.04, 15:07
          > Ponadto obecnie srednia predkosc tramajow w Lodiz jest nizsza niz np.w latach
          50-tych - powod wiekszy ruch drogowy.

W taki razie pytam jaka była w latach 50. i jaka jest obecnie?

luki
          • camelot Re: Jedenastka zastąpiła czterdzieści jeden 18.01.04, 20:27
            Mam jeszcze jeden pomysł dla naszych organizatorów komunikacji. Proponuję
            linię numer 11 przedłużyć nie tylko do Zgierza ale aż do Ozorkowa. Tam można
            ją dalej poprowadzić torami kolejki wąskotorowej (chyba inny rozstaw szyn ale
            co tam) aż do Krośniewic abyć może gdzieś na Kujawy. To by była super hiper
            linia. W Ozorkowie można do tramwaju przyłączyć jakąś lokomotywkę spalinową. A
            jaki byłby obciach łódzki tramwaj ze spalinówką np. w Krośniewicach. Nie
            byłoby też bzdury roku w postaci nowowybudowanego wiaduktu po którym nie
            jeździ żaden pociąg. W sumie kiedyś do Kruszowa parowozy ciągnęły łódzkie
            wagony tramwajowe.
    • Gość: flip jeszcze o biletach IP: *.p.lodz.pl 18.01.04, 22:58
      A wiec MPK jezdzi juz do Zgierza (51), Aleksandrowa (78), Pabianic (11). Czy
      te "inne" bilety sa do kupienia w wagonie lub w kioskach - przynajmniej na
      linii?
      • Gość: J.S. Re: jeszcze o biletach IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.01.04, 23:29
        51 - tu obowiazuja bilety MUK, do nabycia w Zgierzu i bodajze na Helenowku. I
        moze gdzies jeszcze.
        78 - tutaj nie ma 'innych' biletow - na calej trasie bilety MPK, Aleksandrow
        placi za wozokilometry.
        11 - bilety komercyjne MPK, do nabycia u konduktorow w wagonie.

J.S.
        • Gość: J.S. Sprostowanie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.01.04, 23:30
          > 78 - tutaj nie ma 'innych' biletow - na calej trasie bilety MPK, Aleksandrow
          > placi za wozokilometry.

Chodzi oczywiscie o bilety Lokalnego Transportu Zbiorowego w Lodzi.

J.S.
          • Gość: flip Re: Sprostowanie IP: *.p.lodz.pl 19.01.04, 00:17
            Ubawilismy sie ta sytuacja na 51. Co za debilny pomysl... W helenowku...
            Bilety komercyjne - to jak cukier za ceny komercyjne - komuna siedzi
            zakonserwowana w mpk i magistratach, czy co??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka