nan12 13.03.06, 14:12 Jak długo należy sterylizować butelki i smoczki po kaszce i mleku oraz smoczek uspokajacz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shady27 Re: sterylizacja butelek 13.03.06, 14:41 ja wogole nie sterylizuje ....nigdy tego nie robilam....wystarczy dokladnie umyc Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: sterylizacja butelek 13.03.06, 16:03 Mleko jest świetną pożywką dla różnych paskud, więc w przypadku kilkumiesięczego dziecka, które ma nie w pełni dojrzały przewód pokarmowy powinno się sterylizować. Według zaleceń - koło 5 minut gotowania. Ja używam sterylizatora, ale sądzę, że zamiast gotowania wystarczy zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
graob Re: sterylizacja butelek 13.03.06, 17:20 Ja sterylizowałam w kuchence mikrofalowej.Do pojemnika wlewalam trochę wody na dno i przykrywałam.Po 5 min.gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
julia246 Re: sterylizacja butelek 13.03.06, 17:27 Ja nie sterylizowałam, IMHO dziecko musi mieć kontakt z bakteriami (oczywiście bez przesady:))). Myłam i przelewałam wrzątkiem, mam teraz bardzo zdrowe dziecko:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciociapolcia Re: sterylizacja butelek 13.03.06, 18:42 Ja tez nie sterylizowalam. Goraca woda + plyn do mycia naczyn + szczotka do butelek :). Moje dziecko zyje i ma sie swietnie ;). Nie choruje, nie ma alergii (choc podejzewalismy, ale okazalo sie ze to sucha skora od wody), wyproznia sie normalnie (zadnych rozwolnien czy zatwardzen). Nie ma co przesadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamp1 Re: sterylizacja butelek 13.03.06, 18:51 Wlasnie wczoraj pierwszy raz nie zapakowalam sterylizatora, Mateusz ma 5 i pol miesiaca, dwa zabki i rece i wszystko co w nich wiecznie w buzi. Mam nadzieje, ze przelanie po dokladnym umyciu wrzatkiem wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś