Dodaj do ulubionych

Problem z mlekiem mm

24.07.19, 18:54
Mam pewien dylemat. Od tygodnia jestem mama , podaje swojej malej mleko mm z powodu braku pokarmu. Mleczko to lew nan z nestle dla wcześniaków i dzieci o małej masie urodzeniowej. Mój problem to taki robie malej mieszankę 60 ml zjada 30 ml i po 15 min dojadaa 20 ml do 50 ml . Powiedzcie mi czy mogę po 15 minutach podać jej ta resztek co została w butelce czy robić nowe ? I czy podgrzać. Przesszukalam juz cały Internet.
Obserwuj wątek
    • kluska77 Re: Problem z mlekiem mm 02.08.19, 01:04
      Bezpieczniej zrobić 30ml i potem zrobić drugą butelkę 30ml.
    • toja_sylwia Re: Problem z mlekiem mm 28.08.19, 11:56
      Nie no bez przesady... jeśli odstęp czasu jest tak krótki to po co przygotowywać następną porcję i ją podgrzewać? Po pierwsze nie wszystkie mieszanki tego wymagają. Owszem, jeśli odstęp byłby dłuższy niż 15-20 minut to bezpieczniej dla małej zrobić świeżą porcję. Dużo zależy od temperatury otoczenia w jakiej znajduje się mleko. Generalnie mi położna powiedziała, że mm wytrzyma spokojnie do 1 godziny w temperaturze pokojowej. Im wyższa, tym szybciej rozwijają się bakterie.

Ja swojej Zuzi robiłam większą porcję w butelce jak tylko zauważyłam, że chce dojadać. U nas może to było po 10 minutach jak sięgnęła po dodatkowe mleko. Nie zmieniałam butelki po tak krótkim czasie i wszystko było dobrze: żadnych biegunek, bólów brzuszka czy uczuleń. Jak było za zimne - to korzystałam z podgrzewacza Yoomi, który na bieżąco ogrzewał mleko podczas karmienia do temp. 32-34 stopni. I już, po krzyku :)

Wiem, że początki bywają trudne i każda mama dba o najmniejszy szczegół i martwi się na zapas, ale czasami naprawdę nie warto.
      • idzia2 Re: Problem z mlekiem mm 27.10.21, 03:08
        To Was zaskoczę. Na mleku jest napisane, że do2godzin. Kiedyś jak się opiekowałam raz dzieckiem nie swoim nikt mi tego nie powiedział nie pokazał to takie bym dała, ale dziecko starsze.
        • idzia2 Re: Problem z mlekiem mm 27.10.21, 03:08
          BTW w takich przypadkach może zmiana mleka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka