29.01.14, 18:38
Jestem miłośnikiem muzyki poważnej w tym i operowej. Od 30-lat słucham NDR Kultura, która prezentuje kompozytorów prywie. że z całego świata. Najczęściej nadawają Verdiego i Wagnera (rowieśników) Słyszę też bardzo często Chopina i Pendereckiego lecz niestety nie w dziedzinie opery. Często słyszę wspaniałych rosyjkich kompozytorów jak: Glinka, Musorgski, Rimski-Korsakov, Czajkowski, Borodin czy Szostakiewicza. Niestety w tych latach nie usłyszałem ani jednego polskiego utworu operowego. To bardzo smutne, że Straszny Dwór Moniuszki znany jest tylko w Polsce. Ta wspaniała aria "Ten zegar stary" jest przecież bardzo piękna. Na tym polu można dokładnie stwierdzić jaki wkład w kulturę wniósł dany kraj.
Obserwuj wątek
    • firiduri2 Re: Opera 29.01.14, 20:30
      Chopin i muzyka operowa? Przecież wszystko komponował na fortepian. Już bardziej Penderecki, bo pisze muzykę na orkiestrę, a póki żyje, to zawsze możesz zamówić u niego napisanie opery. Troszkę kosztowałoby to kasy, ale pomyśl Herpuś! Przeszedłbyś do historii.
      • herbjelita Re: Opera 29.01.14, 21:33
        Przeczytaj jeszcze raz iposzukaj gdzie ta ja pisałem o chopinowskiej operze. Z grzeczności tylko wspomniałem tych dwóch polskich muzyków, że ich często słyszę. Wielu i tak ich nie macie.
        • firiduri2 Re: Opera 29.01.14, 22:12
          Bez ironii Herpuś. Napisałeś "Słyszę też bardzo często Chopina i Pendereckiego lecz niestety nie w dziedzinie opery."
          Słowo "niestety" odnosi się do tych dwóch nazwisk i sugeruje, że żałujesz, jesteś zawiedziony, ewentualnie, że jesteś rozczarowany, iż Chopin i Penderecki nie tworzyli w dziedzinie opery.
          Domyślam się, że to zdanie powinno wyglądać tak (bez ironii):
          "Słyszę też bardzo często Chopina i Pendereckiego, lecz niestety żadnych utworów polskiego kompozytora w dziedzinie opery."

Nie mam żalu do nikogo, Jeno do ciebie, niebogo !
          • kris.tofus Re: Opera 03.02.14, 16:26
            Muzyką operową specjalnie już się nie interesuję,bom przygłuchł na stare lata,jednakże muszę się włączyć do operowej dyskusji z całkiem prozaicznego powodu.
            Otóż ten herbuś założyciel operowy oszczerstwo na mnie rzucił,że ja przy okazji słuchania muzyki operowej gadam i to głośno na tematy związane z Hitlerem.
            Muzyka operowa jak już mówiłem mnie interesuje niewiele,bo jak widzicie to się nią inetesuję,a Hitlera to ja mam tam,gdzie słońce nie dochodzi.
            No ale herbuś na gleiwizkim forum rzucił na mnie oszczercze pomówienie,że ja nawet w operze Hitlera mam przed oczyma,i powstała afera,w którą się fatum włączył i herbusia uratował,bo wyciął wszystkie herbusiowe oszczercze wątki wraz z mymi grzecznymi uwagami pod jego adresem.
            Po tej całej aferze rację wam muszę przyznać,że forum glewizkie to rzeczywiście jest gnojok.
            Rąsia rąsie myje.
            Admin oszusta ukrywa.
    • firiduri2 Re: Opera 29.01.14, 23:53
      Jasne. Hepuś jakby zaczął mówić ludzkim głosem. Ciekawe, czy grywa na jakimś instrumencie, czy tylko słucha?
      A może śpiewa?
    • firiduri2 Re: Opera 31.01.14, 17:51
      Herpuś? Czym to się chwalisz fatumczyńskiemu? Czyżby to był raport? Gnojak wysyła cię na Silesiane w ramach ćwiczeń piątej kolumny bez piątej klepki?

"Silesiana
      herbjelita 31.01.14, 14:41 Odpowiedz
      Wstawilem tam temat niwinny na temat opery. Jeden. kozdon lub jak mu tam grzecznie odpowiedzial dwa razy. Oj, pomyslalem, ze tam nie wszystcy glupi.
      Kris - wel Erka ten niemadry typ temat ten jak zwykle pomieszal z Hitlerem.
      Jak mozna do tego stopnia byc zhizofremikiem. Jemu sie Hitler w nocy sni.
      Szczytem wszystkiego jest wybanowanie tej grzecznej odpowiedzi.
      Ta strona to kompletne dno.
      • kubiss Re: Opera 31.01.14, 19:25
        To raczej nie możliwe żeby zwykły stolarz -prosty człowiek miał jakieś głębsze pojęcie o operze.
        • firiduri2 Re: Opera 31.01.14, 21:52
          Jasne Kubiss. Przecież prawdziwy miłośnik opery na innym forum by się popisywał.
          To zapalczywy szlyzjer. Może nawet konkuruje ze stolarzem z Piekar Śląskich?
          Nota bene, chciałbym się dowiedzieć dlaczego na łamach forum gazeta.pl kasowane są posty, które mi się tak podobały?
    • petronella.kozlowska Re: Opera 17.02.14, 07:52
      znanym swojego czasu kompozytorem oper byl Slazak Elsner

pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Elsner#Opery
      Opera Amazonki czyli Herminia, opera w 2 aktach (1797)
      Opera Andromeda, opera seria w 1 akcie (1806)
      Opera Der verkleidete Sultan, opera w 3 aktach (1795)
      Opera Die seltenen Brüder oder Die vier Zauberkugeln, opera w 2 aktach (1795)
      Opera Jagiełło w Tenczynie, opera w 3 aktach (1819)
      Opera Kabalista, opera w 2 aktach (1812)
      Opera Kochankowie ukryci, opera w 2 aktach (?)
      Opera komediowa Pospolite ruszenie czyli Bitwa z kozakami, komedioopera w 2 aktach (1807)
      Opera komediowa Siedem razy jeden, komedioopera w 1 akcie (1804)
      Opera komediowa Wąwozy Sierra Morena, komedioopera w 3 aktach (1811)
      Opera Król Łokietek czyli Wiśliczanki, opera w 2 aktach (1817-18)
      Opera Leszek Biały czyli Czarownica z Łysej Góry, opera w 2 aktach (1809)
      Opera Mieszkańcy wyspy Kamkatal, opera w 1 akcie (1803-04)
      Opera Stary trzpiot i młody mędrzec, opera w 1 akcie (1804-05)
      Opera Sułtan Wampum czyli Nieroztropne życzenia, opera w 2 aktach (1800)
      Opera Śniadanie trzpiotów, opera w 1 akcie (1808)
      Opera Urojenie i rzeczywistość, opera w 1 akcie (ok. 1805)
      Opera Wieszczka Urzella czyli To co się damom podoba, opera w 3 aktach (1805-06)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka