Dodaj do ulubionych

Samowolna przeglądarka

14.10.24, 02:33
Ktoś miał podobny problem?

Przeważnie korzystam z Mozilli. Natomiast co jakiś czas sama z siebie odpala mi się przeglądarka Opera, zawsze z tą samą otwartą stroną (kinguin net). Stronę domową Opery mam inną i nigdy nie wyszukiwałam kinguin net.

Na stronie Microsoft Community piszą Skanowanie w poszukiwaniu adware za pomocą skanera malware może często naprawić automatyczne otwieranie kart przez przeglądarki a ja tego, prawdę mówiąc, nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Samowolna przeglądarka 14.10.24, 07:50
      Przeskanuj komputer z użyciem dobrego programu antywirusowego, powinno pomóc.
    • mmoni Re: Samowolna przeglądarka 14.10.24, 08:52
      Czy instalowałaś ostatnio jakieś oprogramowanie? Czasem w pakiecie instalacyjnym dorzucają niechciane oprogramowanie, niekoniecznie wirusy, ale jakieś upierdliwe adware. Łatwo przeoczyć opcję "nie, dziękuję" przy instalacji.

Czy Opera włącza się w środku pracy czy przy uruchamianiu komputera? W tym drugim przypadku możesz iść do ustawień Opery i wyłączyć opcję "uruchom po włączeniu komputera". Tam też możesz zmienić adres strony domowej. Niezależnie od tego, przeskanuj komputer antywirem i MalwareBytes.
      • taki-sobie-nick Re: Samowolna przeglądarka 14.10.24, 22:40
        W środku pracy. Co to jest Malware Bytes?

Instalować nie instaluję, bo mi nie jest potrzebne, zresztą zwracam uwagę na pochodzenie oprogramowania.
      • taki-sobie-nick Re: Samowolna przeglądarka 14.10.24, 22:41
        Skanuję antywirem regularnie.
      • taki-sobie-nick Re: Samowolna przeglądarka 14.10.24, 22:46
        MalwareBytes.
        >
        A nie ma czegoś alternatywnego, co pochodzi od bardziej znanego producenta typu np. M...soft? Bez urazy.
        • mmoni Re: Samowolna przeglądarka 15.10.24, 21:03
          Malware Bytes to jest bardzo znana aplikacja, ale jak wolisz, to jest Windows Defender.
          www.malwarebytes.com/pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka