Dodaj do ulubionych

Spostrzeżenia o Śląsku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:06
Ostatnio zauważyłem kilka rzeczy, które bardzo mnie zaniepokoiły, aczkolwiek
częsciowo ucieszyły. Czekając na pociąg powrotny na dworcu w Katowicach i
jedząc fastfóda usłyszalem rozmowę dwóch panów. Okazało się, że jeden z nich
był górnikiem a drugi przyjezdnym z Krakowa. Obaj czekali na pociąg. Krakus
żalił się mu o to, jak mu ciężko, że nie ma za co żyć itd. Górnik posługiwał
się typowo śląsko-wieśniacką gwarą (usłyszałem ,ze pochodzi z jakiejś wiochy
obok Pszczyny), jednak to nieistotne. W pewnym momencie Krakus powiedział, iż
wolałby mieszkać w Niemczech, "zresztą tak jak i wy tu na śląsku". Na to
zdanie ten górnik wstał i gościa opieprzył równo, za to, że on jest Polakiem,
za to, że jakby źle nie było on będzie zawsze mieszkać tu, na jego polskim
śląsku. Poczułem wtedy, że jeszcze nie wszystko jest zmarnowane na tej ziemi.
Zauważyłem, że istnieją jeszcze ludzie "normalni", którzy przyznają się do
bycia Polakiem-Ślązakiem. Ostatnio odczuwałem niebywałą nienawiść to Ślązaków
za to, że co po niektórzy woleliby mieszkać w Rajchu, niźli w Polsce.
Nienawidze takich ludzi po prostu. Będąc wielokrotnie w Niemczech widzialem
jak się tam żyje i nie mam od tamtych chwil żadnych wątpliwości co do tego,
że Śląsk (można nawet zaryzykować pojęcie narodu) jest całkowicie polski,
jednakże uległ wieloletnim wpływom germanizmu, co niekoniecznie dobrze
świadczy. Ten, kto jest wystarczająco inteligentny umie na pewno to zauważyć.
Pozdrawiam, pyrsk!
Obserwuj wątek
    • slezan Re: Spostrzeżenia o Śląsku 08.12.04, 14:10
      Hehehe. Fajna bajeczka dla nierozgarniętych dzieci.
      • bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 08:59
        Witam!

slezan napisał:

> Hehehe. Fajna bajeczka dla nierozgarniętych dzieci.

Jak zwykle przesadzasz. Observer wyraża o Śląsku opinie dość emocjonalne, ale
        Jego opowieść nie jest nieprawdopodobna. Mi się przydarzyło coś podobnego.
        Jechałem pociągiem do Opola. W przedziale siedział ze mną jakiś katowicki
        kolejarz, wracający z delegacji. Facet okropnie chciał sobie pogadać, więc
        zaczął do mnie zagadywać tekstami idealnie pasującymi do klimatu tego forum.
        Przez jakiś czas byłem pewien, że spotkałem prawdziwego RAŚ-istę ;). Miał nawet
        właściwy akcent pasujący bardziej do godki, niż do polszczyzny. W pewnym
        momencie rozmowa zeszła na Piłsudskiego. Zaczęły się kpinki z jego pomnika.
        podkreślenia, że pamięć o Piłsudskim jest na Śląsku zupełnie inna, niż w Polsce
        itd. Pointa jednak mnie zatkała: "Wie pan, dlaczego my na Śląsku nie lubimy
        Piłsudskiego? Bo jakby naszym powstaniom pomógł, to byśmy mieli polski Śląsk z
        Opolem jeszcze przed wojną". Fajne, nie? ;)
        • Gość: Pytek Re: Spostrzeżenia o Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 09:30
          Niy przesuyszelis'cie siy?

Morzno padali: couki Szloonzek?
          • bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 11:26
            Witam!

Gość portalu: Pytek napisał(a):

> Niy przesuyszelis'cie siy?
            >
            > Morzno padali: couki Szloonzek?

Wiesz, to było może z rok temu. Mógł powiedzieć: "cały Śląsk w Polsce". Tego,
            że mówił o Polsce jestem całkowicie pewien, bo oczekiwałem zupełnie innego
            zakończenia jego opowieści i to, co usłyszałem po prostu mnie zatkało.
            • Gość: Pytek Re: Spostrzeżenia o Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:40
              To by sie mooguo zgoudzac'!

Bo Widzicie, dlo Goornoszloonzouka nojwarzniejsze je to, coby Goorny Szloonzek
              boou we coukos'ci. A przi kym, to jurz myn'sza uo to. Przeca boouo Mu dane byc'
              jurz przi tela, co jeszcze jedne Pan'stwo, te lebo te, je mu bez roorznicy.

Bele boouo porzoondne. Uznowauo szloonzky Bogajstwa!

Mys'licie, co Polska by moogua sie uodpoworzyc' na to, coby takym Pan'stwym
              byc'?
              • bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 10.12.04, 21:07
                Witam!

> To by sie mooguo zgoudzac'!
                >
                > Bo Widzicie, dlo Goornoszloonzouka nojwarzniejsze je to, coby Goorny
                Szloonzek
                > boou we coukos'ci. A przi kym, to jurz myn'sza uo to.

No więc odniosłem wtedy wrażenie, że temu człowiekowi wcale nie było to
                obojętne i był autentycznie zły na Piłsudskiego, że nie doprowadził do
                przejęcia całego G. Śląska przez Polskę. Ale mogę się mylić - ta rozmowa miała
                miejsce z rok temu.

> Mys'licie, co Polska by moogua sie uodpoworzyc' na to, coby takym Pan'stwym
                > byc'?

To tylko zależy od Jej obywateli, a więc także i od Was.
                • Gość: Pytek Re: Spostrzeżenia o Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:19
                  Co doo Nous noulerzauo, My zrobjyli!

Do Norodowygo Spisa My podali, irze soom My Goornoszloonzouki. Niy Polouki!

Tyla co Polska tego niy poradzi uszanowac'.

Korzdy przeca, to to poradzi spokopic', kej sie wejzdrzy na Ustawo uo
                  Myn'szos'ciah.

Douorzyniy doo ni Goornoszloonzoukoow sie Noom przinoulerzy!

A tam, ani widu, ani suyhu?
                  • laband Re: Spostrzeżenia o Śląsku 12.12.04, 20:20
                    Pyrsk Pytek i Bolek!

Jeszcze my niy zrobili co do nos nalezauo. Do nos nalezy coby wszyske slonzoki
                    godali "Jo je Slonzok" a niy ino ich mauo czynsc. Pomyscie o tych setkach
                    tysiyncy kere tego niy mieli odwagi abo mondrosci padac, pomyscie o tych kere
                    tego padac niy poradziyli bo miyszkajom niy we Slonsku. A co do narodu i
                    panstwowosci slonskyj to sam mozno sie wypowiadac niy musza. Abo?
                    • Gość: pasikoonik Re: Spostrzeżenia o Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:43
                      Inksze, tyrz rynkoow niy trzimjoom w kabzah!
                      Uobworzoom Szloonzek "polski" po glajzah.

Dlo dobrobyta swygo, Familije.
                      Po co jym tedy - Autoonoomije?

Wjelokultura? Jym styknie jedno!
                      I co, rze kjepsko i z'dziebko wredno?

Co, rze Robota majoom w pogardzie?
                      Siedzoom se za to w korzdzius'kym Amcie!

Rze nic niy robjoom? Rze niy poradzoom?
                      Za to w Cyntrali nojlepi kadzoom!

Nawet na rzur Nasz, padajoom rzurek.
                      Coby boou gorszy? Jak posou Jurek?

Kjerymu stowjac' kcoom i uogarek.
                      Cy mjou by Uoon Ci byc' nocny marek?

Co spac' niy moge, bo niy poradzi,
                      kej szloonzky Norood po gowje uazi?

Niy! To niy Norood! Soommniyniy gasi.
                      Kciou by Nous za ... sztroom. Szaltrym Go zgasi?

Proorzno tynsknota, proorzny marzyniy,
                      co goornoszloonzky Norood zaginiy!

• bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 13.12.04, 19:39
                    Witam!

> Co doo Nous noulerzauo, My zrobjyli!
                    >
                    > Do Norodowygo Spisa My podali, irze soom My Goornoszloonzouki. Niy Polouki!
                    >
                    > Tyla co Polska tego niy poradzi uszanowac'.

Sorki, Pytek - ja już to kiedyś wyjaśniałem: narody nie tworzą się w spisach.
                    Z politycznego punktu widzenia mamy jednorazową deklarację spisową. A gdzie
                    trwały ruch narodowy? Manifestacja trwałego zainteresowania narodową tradycją?
                    Nie ma. Dlatego każdy rozsądny człowiek do wyników spisu będzie podchodził
                    sceptycznie. Właśnie dzisiaj kupiłem sobie "zbiorówkę" pod red. L. M.
                    Nijakowskiego, zatytułowaną "Nadciągają Ślązacy. Czy istnieje narodowość
                    śląska?" Sądząc ze wstępu jest tam przedstawionych kilka hipotez wyjaśniających
                    wydarzenia spisowe, nie tylko ta "narodowa".
                    • laband Re: Spostrzeżenia o Śląsku 14.12.04, 06:57
                      Wiysz zodyn syndzia ani zodyn inkszy tysz nom noszego poczucia odrymbnosci
                      narodowyj tysz niy odbiere. Moj oupa godou ize je Slonzok, moj fater tysz , jo
                      tysz i moj synek tysz. Co znaczy stauy ruch narodowy?
                      Dyc to co mosz na mysli juz istnieje od conojmiyj XIX wieku, a ze inksze, kere
                      mieli i majom swoje interesa coby Slonsk sie niy wyemancypowou, wszysko robiyli
                      i robiom dali coby zniszczyc i coby niy dac sie rozwijac swiadomosci narodowyj
                      Slonzokow, te inksze twierdzom co inkszego to to jeszcze dugo niy swiadczy ize
                      nos niyma.

Spis zresztom jako taki bou manipulowany i fauszowany, a proces we Sztrasburgu
                      tysz niy zaprzeczou po prowdzie naszymu istniyniu, ino raczyj bych padou ize dou
                      panstwu polskymu wolno rynka we robiyniu ze nami co mu sie podobo - a wszysko to
                      w intyncji spokoju we Europie. Ino jo to nazywom cyganstwym, a kozde cyganstwo
                      jak wiysz mo krotke nogi ...
                      • bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 14.12.04, 23:10
                        Witam!

laband napisał:

> (...) Moj oupa godou ize je Slonzok, moj fater tysz , jo
                        > tysz i moj synek tysz. Co znaczy stauy ruch narodowy?

Miałem na myśli coś choć odrobinkę porównywalnego z tym, co Polacy
                        zorganizowali pod koniec XIX w.

> Dyc to co mosz na mysli juz istnieje od conojmiyj XIX wieku,

Ale trudno mówić o ciągłości śląskiej idei narodowej od tamtego czasu, a
                        współczesne nią zainteresowanie wygląda na dość skromne.
                        • laband Re: Spostrzeżenia o Śląsku 15.12.04, 06:37
                          Powia ganc ajnfach - Slonzoki juz sto lot(chyba jednak wiyncyj) som na chama
                          dzielone od inkszych i majom juz swoje doswiadczynia - bezto tako a niy inkszo
                          ich postawa obronno. Jo osobiscie tysz mysla ize czas juz nojwyzszy padac
                          otwarcie co sie mysli, bo jak bydymy dali czekac to moge byc juz ta niyskoro.

Pozdrowiom!
                    • laband Re: Spostrzeżenia o Śląsku 14.12.04, 07:13
                      www.merlin.com.pl/frontend/towar/392257;jsessionid=CD61125F29F6DC3BB26A022397B881E6
                      • bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 14.12.04, 23:16
                        Witam!

laband napisał:

> www.merlin.com.pl/frontend/towar/392257;jsessionid=CD61125F29F6DC3BB26A022397B881E6

Już kupiłem i jestem poważnie zaawansowany w lekturze.
                        • laband Re: Spostrzeżenia o Śląsku 15.12.04, 06:38
                          No to czekom na komyntorz - mozno jak bydzie warte to tysz sie na to zdecyduja.
                          • bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 15.12.04, 11:27
                            Witam!

laband napisał:

> No to czekom na komyntorz - mozno jak bydzie warte to tysz sie na to
                            zdecyduja.

To, co do tej pory przeczytałem może Ci się nie do końca podobać ;)
        • rico-chorzow Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 10:58
          Witaj Bolku,

dla mnie jest to nowa wersja,człowiek uczy się całe życie,może ten górnik,dużo
          w życiu przemyślając,zmienił trochę poglądy jak i zawód na kolejarza....
          • bolek5 Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 11:27
            Witam!

rico-chorzow napisał:

> (...) może ten górnik,dużo
            > w życiu przemyślając,zmienił trochę poglądy jak i zawód na kolejarza....

Wszystko być może ;)
        • slezan Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 12:51
          Nie przeczę, że wśród Ślązaków występują, i to wcale nierzadko, takie właśnie
          poglądy. Nie brak wśród nas głupców, a indoktrynacja tez zrobiła swoje.
          Opowiadanko wielonickowego obesrwatora brzmi jednak mało wiarygodnie. Taka
          sobie przypowiastka dla słuchaczy na poziomie jej autora.
          • eichendorff Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 19:00
            slezan napisał:

> Nie przeczę, że wśród Ślązaków występują, i to wcale nierzadko, takie właśnie
            > poglądy. Nie brak wśród nas głupców, a indoktrynacja tez zrobiła swoje.
            > Opowiadanko wielonickowego obesrwatora brzmi jednak mało wiarygodnie. Taka
            > sobie przypowiastka dla słuchaczy na poziomie jej autora.

Nie nazywaj takich ludzi głupcami. Przecież wszyscy błądzimy, jeśli ktoś
            popełni błąd to nie można od razu spisywać go na straty. W chrześcijaństwie
            (właściwie katolicyźmie) po popełnieniu błędu (w tym wypadku grzechu) można
            skorzystać z sakramentu pokuty. U nas też coś takiego by się przydało.
            Niektórzy z nich mieli przez ponad 80 lat ciągłe pranie mózgu. Najgorsze jest
            to, że większość z nich jest już "niereformowalna", spisana na straty. Musimy
            się ostro wziąść do roboty by następne pokolenie nie popadło w szpony polskich
            wynaradawiaczy. Młode pokolenie to przyszłość naszego narodu! Wiem, że to
            ostatnie zdanie brzmi jak hasło z epoki stalinowskiej, ale taka jest prawda.
            Niech historia i kultura śląska szerzy się wśród młodzieży, a odbudujemy nasz
            naród. Tak jak Polacy zrobili to w okresie oświecenia, tuż przed rozbiorami.

Pozdrawiam!
            • slezan Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 21:59
              Głupota w tym przypadku polega na całkowitym braku spójności w głoszonych
              poglądach. Facet dostrzega rzeczywistość, ale zamiast wniosków powtarza jakieś
              dogmaty.
    • rico-chorzow Re: Spostrzeżenia o Śląsku 09.12.04, 01:35
      Gość portalu: observer napisał(a):

> Ostatnio zauważyłem kilka rzeczy, które bardzo mnie zaniepokoiły, aczkolwiek
      > częsciowo ucieszyły. Czekając na pociąg powrotny na dworcu w Katowicach i
      > jedząc fastfóda usłyszalem rozmowę dwóch panów. Okazało się, że jeden z nich
      > był górnikiem a drugi przyjezdnym z Krakowa. Obaj czekali na pociąg. Krakus
      > żalił się mu o to, jak mu ciężko, że nie ma za co żyć itd. Górnik posługiwał
      > się typowo śląsko-wieśniacką gwarą

Ja,ja richtch,gynał te pirońske wsioki,

(usłyszałem ,ze pochodzi z jakiejś wiochy
      > obok Pszczyny),

Ja zaś richich,dali sou,

jednak to nieistotne. W pewnym momencie Krakus

jak Pan może,Krakus!!!!

powiedział, iż
      > wolałby mieszkać w Niemczech, "zresztą tak jak i wy tu na śląsku". Na to
      > zdanie ten górnik wstał i gościa opieprzył równo, za to, że on jest Polakiem,

a zoki siy pociońg,przi gardinie,

> za to, że jakby źle nie było on będzie zawsze mieszkać tu, na jego polskim
      > śląsku.

Ja prowda,i mioł bildy wszyckich polskich szefof rzondowych we krancu,a rzykoł
      do niych...

Poczułem wtedy, że jeszcze nie wszystko jest zmarnowane na tej ziemi.

przy Gliwicach też zawsze czułem...

> Zauważyłem, że istnieją jeszcze ludzie "normalni", którzy przyznają się do
      > bycia Polakiem-Ślązakiem.

To mi je pieronym nowe,

Ostatnio odczuwałem niebywałą nienawiść to Ślązaków

To mi niy je nowe,

> za to, że co po niektórzy woleliby mieszkać w Rajchu, niźli w Polsce.

to tysz niy je nowe,

> Nienawidze takich ludzi po prostu.

jo mom wszyckich rod,poki mjy Sloonsokowi pokoj dajom,Wom niynawiś je blisko?

Będąc wielokrotnie w Niemczech widzialem
      > jak się tam żyje i nie mam od tamtych chwil żadnych wątpliwości co do tego,
      > że Śląsk (można nawet zaryzykować pojęcie narodu) jest całkowicie polski,

pedziołch,poki mi pokoj dajom y to ze "cołkym polskym narodym",niych Wos Bog
      howo,Rija szczyńści a Zeflik kajś coś Wom wyheblojy,

> jednakże uległ wieloletnim wpływom germanizmu, co niekoniecznie dobrze
      > świadczy.

Jawohl,verstanden,pacz siy stracić,

Ten, kto jest wystarczająco inteligentny umie na pewno to zauważyć.
      > Pozdrawiam, pyrsk!

Jesus,Karlus jak jo Cie przaja!!!!
      • Gość: obserwator Re: Spostrzeżenia o Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 08:05
        Ot, siadły rasiowskie wrony na wątku niczym na gałęzi i kraczą , i sr.ją, jak
        to w ich zwyczaju.
        • Gość: Pytek Re: Spostrzeżenia o Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 09:28
          Fto tu naczoon?
    • arcykr Cytat 09.12.04, 13:27
      Prymas Tysiąclecia powiedział: "Kto nienawidzi, ten już przegrał".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka