Dodaj do ulubionych

Nadciągają Ślązacy.Czy istnieje narodowość śląska?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:58
Mój Śląsk jest niewidoczną stroną księżyca.
Jego prawda pozostaje w cieniu, niewidzialna
dla oślepłych jego cudzym światłem,
kłamiącym w żywe oczy.

Mój Śląsk jest mroczną stroną księżyca.
Nikt, kto łaski pańskiej, okruszyny władzy oczekuje,
spojrzeć tam się nie odważy.

Jan Goczoł, Mój Śląsk (1991)
Obserwuj wątek
    • Gość: Pytek Re: Nadciągają Ślązacy.Czy istnieje narodowość śl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 22:16
      "Projekt wydania książki poświęconej problematyce "narodowości śląskiej"
      zrodził się wśród członków Towarzystwa Przyjaciół Śląska w Warszawie w 2003
      roku jako reakcja na niski poziom debaty publicznej na temat Ślązaków i Śląska
      oraz wiedzy o tym regionie kraju."

A Wy to cis'niecie na zadupje?
      • grba Re: Nadciągają Ślązacy.Czy istnieje narodowość śl 22.12.04, 22:44
        Gość portalu: Pytek napisał(a):

> "Projekt wydania książki poświęconej problematyce "narodowości śląskiej"
        > zrodził się wśród członków Towarzystwa Przyjaciół Śląska w Warszawie w 2003
        > roku jako reakcja na niski poziom debaty publicznej na temat Ślązaków i
        Śląska
        > oraz wiedzy o tym regionie kraju."
        >
        > A Wy to cis'niecie na zadupje?

Pytek zaliczamy do nomina deminutiva?
    • piast1025 Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D 23.12.04, 07:19

...właśnie czytam tę książkę i jestem trochę zdziwiony faktem (o czym nie
      wiedziałem), iż dziadek (z pod Przemyśla facet!!!) J.Gorzelika nie tylko nie
      był Ślązakiem, ale do tego..."repolonizował" (he,he,he) po 1945 r. nasz region,
      a przed wojną był...polskim nacjonalistą!!! Teraz się chyba w "grobie
      przewraca", jak patrzy na działalność wnuka! (jeżeli prawdą oczywiście jest to,
      co napisał w książce niejaki T.Kijonka)...
      • hierowski Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D 23.12.04, 09:54
        W jakim grobie. Jak możesz!
      • elver.b Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D 23.12.04, 09:57
        Przeczytalem ksiazke. Kupilem ja w Polsce, bo na Slasku nigdzie jej chyba
        jeszcze nie ma. Kijonka sie skompromitowal. Inni pisza o idei narodu slaskiego,
        z roznych pozycji i w rozny sposob i to jest nawet interesujace. Kijonka
        natomiast pozwala sobie na kilkunastu stronach na osobiste wycieczki na
        poziomie obroncy czystosci rasowej. Ja Tadeusz Kijonka jestem czystym rasowo
        Slazakiem, a Jerzy Gorzelik to krojcok, a jego dziadek byl moim osobistym
        przyjacielem. Jak juz zabral sie za genealogie Gorzelika ktora pewnie i tak
        malo kogo interesuje to mogl napisac o calej jego rodzinie a nie tylko o jednym
        dziadku i to chyba od strony matki sadzac po nazwisku. Artykul Kijonki to poza
        tym straszny belkot.
        Fajny jest tekst Wanka choc nie pasuje do reszty. Kwasniewski straszy Niemcami
        i brzmi jak glos z przeszlosci. Nijakowski wysila sie na stworzenie za wszelka
        cene takiego modelu narodu do ktorego nie mozna dopasowac Slazakow. Ostatni
        fragment tekstu Gorzelika dobrze podsumowuje takie sztuczki.
        Calosc ciekawa. Widac kto ma troche oleju w glowie a kto nie potrafi panowac
        nad emocjami.
        • Gość: Co sebrou Ymil. Okadzanie Śląska oparem lekceważenia i propagandy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:01
          „ ...okadzanie Śląska oparem propagandy lub lekceważenia ma początek, jeśli nie
          wcześniej, to już na pewno w okresie międzywojennym. Pomstował na to Emil
          Szramek siedemdziesiąt lat temu, odsłaniając kulawe uczucia polskich
          kolonizatorów Śląska.
          Ten światły mąż, w rozprawie Śląsk jako problem socjologiczny, opublikowanej w
          1934 roku, sformułował tezę o jego narożnikowym charakterze, wyjaśniając
          szczególną tożsamość tutejszego ludu.
          Scharakteryzował ją, rozróżniając pojęcia Heimat i Vaterland, co zilustrował
          niemiecko-śląskim wierszem:

Die Vaterländer wechseln,
          Grenzen sind eine Frage der Macht,
          Ein Stadt steht im Morgen, ein anderer in Nacht:
          Wechsel ist alles, beständig ist nichts
          Aber die Heimat!

Ale także w łacińskim:

Alieni emigrate
          Ad propria remeate
          Manete sub vestropolo
          Et nos in coelesti solo.

I wreszcie w polskim:

Cudzoziemcy się k`ną pierą,
          Wszystko nasze z renków bierą,
          Bierą służby i dochody,
          Kat wi, skąd jejich przychody,
          Kieby tych z Kwacka wygano,
          Dobrotaby niegrzebano,
          Złoteby się powróciły
          Lata co dawno pomrżiły.

Aby nie było wątpliwości, kim są owi cudzoziemcy, Szramek przytoczył jeszcze
          jeden tekst:

Niemcy, Czesi, Francuzowie,
          Włosi, Polacy Węgrowie,
          Zostańcie we swoim kraju,
          My będziemy w swoim raju!

Fragment z:

Nadciągają Ślązacy. Czy istnieje narodowość śląska?
          Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR

OKIEM MIESZKAŃCA
          Henryk Waniek
          Mühlstraße / ulica Młyńska
          Str. 217
        • Gość: Gorol Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.04, 07:34
          Jak wszystko wiesz lepiej to postaraj się polemizować z tezami autorów (pomijam
          tekst Kijonki, który nie jest artykułem naukowym). Tez czytałem tę książkę. Nie
          podoba ci się definicja narodu u Simonides czy Nijakowskiego? Podaj lepszą.
          Inaczej to czysty populizm.
          • Gość: poonkt Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:26
            Norodym bymy My! Tubylce, kjerzi My byc' winne jurz douwno pode
            mjyndzynarodowoom uopjekoom!

Goornoszloonzky Aborygyny!

Reszta, to przybooue koloonizatory lebo i roztomajte przibuyndy. Abfale ze
            coukigo Weldu. Mogoom tu uostac', kej sie banoom na Goornoszloonzoukoow
            asymiluwac'. Rzyc' podle Naszyh Prawidou i Wjary, we Naszyh Arcie i Kulturze.
            • Gość: Alojz Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D IP: *.man.polbox.pl 28.12.04, 15:32
              Można czuć się narodem, ale trzeba jeszcze spełnic pewne warunki. Po to są
              definicje. Broniąc Ślązaków jako narodu trzeba prezentować inną definicję.
              Inaczej wygląda to jak tupanie w złości nogą.
              • Gość: ??? Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:38
                A jako sie majoom mjynic' Goornoszloonzouki, douwne Prusoki?

Przeca teroz'niejszy mjymjecki muster ze 1937 roka Jyh sie niy tyko!

A jejih Sztambuhy, ze tamtyh przeca soom lout.
      • Gość: Peter Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 11:16
        piast1025 napisał:

>
        > ...właśnie czytam tę książkę i jestem trochę zdziwiony faktem (o czym nie
        > wiedziałem), iż dziadek (z pod Przemyśla facet!!!) J.Gorzelika nie tylko nie
        > był Ślązakiem, ale do tego..."repolonizował" (he,he,he) po 1945 r. nasz
        region,
        >
        > a przed wojną był...polskim nacjonalistą!!! Teraz się chyba w "grobie
        > przewraca", jak patrzy na działalność wnuka! (jeżeli prawdą oczywiście jest
        to,
        >
        > co napisał w książce niejaki T.Kijonka)...
        Gorzelik naprawia błędy dziadka
      • Gość: "śląskipowstaniec" Polaka In Memoriam - Tadzikowi K. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:21
        Mo tukej Uoona Tadka - uobroon'ce.
        Bo to, co robi - bez Jyj pijoondze!
        Wszysko co szloonzky, jak moge rzadzi.
        Uod trzuh pokolyn' rzyc' tak poradzi.

Nojmodszo w rodzie, cera sposobi
        do ty "roboty". Co jak Uoon - zgobi.
        Na dwoje wroorzy, jak kejsik babka.
        Je Nourood? Niy ma! Nowo zagadka?

Wouo uoszkliwjec: "Niy dzielma wjyncy!"
        Na boku licy wela pijyndzy,
        ta "praca" z Polski do Mu geltagu.
        Cy Ci Uoon niy mo bojaz'nie w Bogu?

Niy mo, bo przeca agnostyk rzodyn
        Sacrum niy dozno! Tego niy godziyn.
        Dali na surzbje we PRL-u?
        Skoon`des' wytajoou "Nasz przijoucielu"?

Ty sie mjanujesz Goornouszloonzoukym,
        jak tyn w Uopooulu? Niymcoom pod bokym -
        w Wjoonie pociepuy? Ciyngjym zdobjoony
        kcesz mjec' tyrz dynkmal? Jscohym uobloony?

Polska uodhodzi! Bo uodyn's' musi.
        Cy ftosik jeszczy na to sie skusi,
        co Woom je dane uod tela rokoow?
        Podburzac', rzadzic', zdrodzac' Szloonzoukoow?!
        • Gość: Legniczanin Narodowość śląska IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 17:46
          Bardzo prężnie rozwija się Naród Śląski w Niemczech.
          • Gość: prawik Re: Narodowość śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 14:41
            To Prowda.
            Uostou tam przepyndzoony bez Rusoow i Poloukoow.
      • rico-chorzow Re: Nadciągają Ślązacy-potomkowie endecji ;-D 30.12.04, 21:11
        piast1025 napisał:

>
        > ...właśnie czytam tę książkę i jestem trochę zdziwiony faktem (o czym nie
        > wiedziałem), iż dziadek (z pod Przemyśla facet!!!) J.Gorzelika nie tylko nie
        > był Ślązakiem, ale do tego..."repolonizował" (he,he,he) po 1945 r. nasz
        region,

Widać po Panu,dobra robota w regionie,jak J.Gorzelika dzisiaj.
        > a przed wojną był...polskim nacjonalistą!!! Teraz się chyba w "grobie
        > przewraca", jak patrzy na działalność wnuka! (jeżeli prawdą oczywiście jest
        to,
        >
        > co napisał w książce niejaki T.Kijonka)...
    • Gość: Albert Żołna Kutz o książce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.05, 17:02
      Oto co znalazłem w felietonie Kutza ("Pielgrzymowanie") na temat tej książki (z
      katowickiej GW):

Nadciągają Ślązacy

Jestem pewien, że na Śląsku podobnych powrotów jest też wiele, choć nie mam pod
      ręką dokładnych danych na ten temat, ale trzeba będzie przyjrzeć się tej
      sprawie bliżej. Bo godna jest rozpoznania. Ale znane mi są przypadki ożywienia
      przedsiębiorczego, a co za tym idzie, i wiele nowych miejsc pracy, które są
      dziełem powrotu Ślązaków z kapitałem w ręku. Wracają, by potwierdzić swoją
      tożsamość i w swoich Szopienicach robić interesy.

Toteż z prawdziwą radością powitałem książkę wydaną przez Towarzystwo
      Przyjaciół Śląska w Warszawie pt. "Nadciągają Ślązacy, czy istnieje narodowość
      śląska?" pod redakcją Lecha M. Nijakowskiego. Są to eseje Jerzego Gorzelika,
      Tadeusza Kijonki, Krzysztofa Kwaśniewskiego, Marka S. Szczepańskiego, Jacka
      Wodza i Kazimiery Wódz, Lecha M. Nijakowskiego, Doroty Simonides, Mariana
      Grzegorza Gerlicha, Bogusława Wyderki i Henryka Wańka. Praca ta, jak czytam na
      tylnej okładce, "oświetla wywołany przez Ruch Autonomii Śląska i gorąco
      dyskutowany problem "narodowości śląskiej", związany z próbą rejestracji
      Związku Ludności Narodowości Śląskiej".

To bardzo ważna i cenna książka. Po tym, co wokół ustawy o mniejszościach
      narodowych i etnicznych działo się ostatnio w Sejmie i Senacie, książka ta
      ukazuje się w najwłaściwszym momencie i ma bardzo dobrze brzmiący tytuł. Dla
      wszystkich zainteresowanych współczesną problematyką Śląska, w tym także niżej
      podpisanego, książka ta stać się może rodzajem solidnego "podpiwniczenia"
      świadomości regionalnej. Zwłaszcza że zestaw autorów nie jest chórem, który
      śpiewa tę samą melodię. Zapewniają to choćby odmienne temperamenty i
      właściwości umysłowe Jerzego Gorzelika i Tadeusza Kijonki. Dlatego czyta się tę
      książkę chwacko, bo każdy z autorów zachowuje swój tembr głosu, swoją
      intelektualną odmienność i wiedzę. I choć jest monotematyczna - bo jakże mogło
      być inaczej - nie zanudza ani nie kleci prowincjonalnie. Nie jest też wąsko
      zaadresowana do samych Ślązaków. Powiem więcej: może być bardzo ważnym
      kompendium wiedzy o Śląsku zwłaszcza dla ludzi spoza Śląska, którzy mają
      potrzebę albo nawet głód dowiedzenia się czegoś o nim z ust osób kompetentnych.
      Niejako z pierwszej ręki. Bo dzisiejsza sprzeczność pomiędzy uchwalonym
      ostatnio martwym prawem państwowym a gulgocącym życiem społecznym na Górnym
      Śląsku sprawia, że jest w kraju wiele osób, które będą chciały zgłębić ów
      tajemniczy dysonans. I dowiedzieć się prawdy. Bo idzie śląski top; "nadciągają
      Ślązacy" ze swoimi odmiennymi sprawami, wolą etniczną. Wyłażą spod starej
      miotły i domagają się swego.
      • gorol2222 Re: Kutz o książce 08.01.05, 17:06
        NASTEPNI ZDRAJCY!
        DO ROBOTY KIBOLE!
        NIE MA NARODOWOSCI SLASKIEJ!!!
        • Gość: Nacyjou GS Re: Kutz o książce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 00:38
          Pokorze sie Woom zasik przi weloonkah latos'!

Uocka przetrzecie.
          • Gość: wizydlaschlesera jest jakaś polityczna świadomość ślązakopruska IP: *.anonymizationservice.com 09.01.05, 10:15
            ... ale narodu śląskiego na pewno nie ma;))))
            • Gość: George Hedgehog Re: jest jakaś polityczna świadomość ślązakoprusk IP: *.cable.ubr06.gill.blueyonder.co.uk 09.01.05, 11:44
              Gość portalu: wizydlaschlesera napisał(a):

> ... ale narodu śląskiego na pewno nie ma;))))
              Mozesz rozwinac swoja gleboka mysl?

-----------
              "Twierdzenie, że bitwa na Psim Polu jest niehistoryczna jest równie prawdziwe jak to, że nie było bitwy pod Stalingradem;)"
              napisal WielkiPolskiSlask 27 listopada 2004 roku.
        • Gość: Albert Żołna Re: Kutz o książce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.05, 16:42
          Pomijają niezgłebioną głupotę tej wypowiedzi, doskonale nią wspierasz ruch
          Jerzego Gorzelika.
          • Gość: Pytek Re: Kutz o książce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 00:27
            A Waszym zadaniym je joom rzadzic' nawet ze Warszawy?

Co Wous moge uobhodzic' Goorny Szloonzek, kej Waszo sztreka Nous wcale niy
            rajcuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka