Dodaj do ulubionych

Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsko?

23.02.05, 22:32
Nadal mnie interesuje, kiedy się ukształtowała.
Jedni wywodzą ją od Silingów, drudzy od ślągw, jeszcze inni od ...
Owerol kiedyś twierdził, że nazwą Silesia posługiwali się już starożytni -
m.in. Tacyt i Ptolemeusz.
W "Germanii" nic śląskiego nie znalazłem (a załączyłem link! Owerol! hmm?),
Ptolemeusz pisał jedynie o Silinggen, ale nic o Silesia (inna sprawa, gdzie
on tych Silinggen umieścił).
Więc kiedy ta nazwa się pierwszy raz pojawiła?
(na razie na własny oczy widziałem ją w relacji Fra Carpine z ok. 1250, ale
nie twierdzę, że to był jej debiut:)
Obserwuj wątek
    • eichendorff Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 24.02.05, 09:24
      bartoszcze napisał(a):

> Nadal mnie interesuje (...)

Uparty jesteś :-)
      Ale nie twierdzę wcale, że ten Twój upór jest zły i nie będzie z niego kiedyś
      pożytku...
    • synziemi Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 24.02.05, 19:41
      Prawdopodobnie nigdy tego na sto procent nie bedziemy wiedzieli. Taki sam
      problem jest np. z Mazowszem. Kiedys slyszalem, ze dawno temu ktos powiedzial,
      ze to od Amazonek... :))))) Polanie tez niby pochodza od "pol" ale powazne
      autorytety zawsze zastrzegaja, ze nie jest to do konca pewne. Pozostaja domysly...
      • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 24.02.05, 23:09
        Oczywiście, że na pewno tego nie ustalimy:))
        chociażby z uwagi na to, że nie mamy wystarczającej wiedzy o historii języków
        i ich ewolucji (przynajmniej większość)
        natomiast wiedząc, kiedy się nazwa pojawia, możemy z nieco większym
        prawdopodobieństwem wyciągać i weryfikować wnioski..
        • somepoint210 Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 24.02.05, 23:15
          A co powiesz o tym;

(...)In PAGO SILENSI, Vocabulo hoc a quodam Monte Nimis
          Excelso ab incolis omnibus Nimis Honorabutur(...)

Thietmar A.D. 1017

Pozdr.
          • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 24.02.05, 23:19
            To już coś:))
            jeszcze sprawdzę w księgarni tłumaczenie
            • somepoint210 Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 24.02.05, 23:51
              Tlumaczenie (nie mojego autorstwa) bedzie brzmialo jak nastepuje;

"W żupie śląskiej, nazwanej od pewnej góry,
              którą mieszkańcy mają w wielkiej czci"

Sam jestem ciekawy, gdzie ten Twoj watek nas zaprowadzi? Moze ktos znajdzie cos
              wiecej:)
              Pozdr.
              • hierowski Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 10:05
                1. O ile pamietam w niedawno wydanej Historii Slaska autorstwa prof. Kordy jest
                caly rozdzial na temat pochodzenia nazwy Slask z dobrym odwolaniem do
                bibliografi. Co ciekawe sa tam przytoczone niemieckie poglady ktore
                jednoznacznie dystansuja sie od bajek o Silingach (zreszta mieszkajacych
                podobno na Luzycach a nie Slasku).

2. Thietmar napisal ze nazwa pochodzi od gory? no prosze ... , kto by pomyslal.
                • rico-chorzow Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 10:08
                  hierowski napisał:

> 1. O ile pamietam w niedawno wydanej Historii Slaska autorstwa prof. Kordy jest
                  >
                  > caly rozdzial na temat pochodzenia nazwy Slask z dobrym odwolaniem do
                  > bibliografi. Co ciekawe sa tam przytoczone niemieckie poglady ktore
                  > jednoznacznie dystansuja sie od bajek o Silingach (zreszta mieszkajacych
                  > podobno na Luzycach a nie Slasku).
                  >
                  > 2. Thietmar napisal ze nazwa pochodzi od gory? no prosze ... , kto by pomyslal.

To myśl Pan dalej o tej górze.
                  • tom_ash Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 10:19
                    Nazwa od Świętej Pogańskiej Góry;^) zaprzańcy;^))))

''Gród ten (Niemcza) leży w kraju śląskim, (kraju)który nazwę tę otrzymał niegdyś od pewnej wielkiej i bardzo wysokiej góry. Owa góra wielkiej doznawała czci u wszystkich mieszkańców z powodu swego ogromu oraz przeznaczenia, jako że odprawiano na niej przeklęte pogańskie obrzędy.''

''Posita (Niemczy) est autem haec in pago Silensi, vocabulo hoc a quodam monte
                    nimis excelso et grandi olim isibi indito; et hic ob qualitatem suam
                    et quantitatem, cum execranda gentilitas ibi veneraretur, ab incolis
                    omnibus nimis honorabatur.''
                  • hierowski Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 10:27
                    rico jak zwykle na temat ...
                    • piast1025 Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 10:30
                      Nie wymagaj za wiele, zobacz jak on "walczy" z własnymi OGRANICZENIAMI...
                      ...
                      "Kto sie raz sku..ł - kurwą zostanie" G.Orwell

• tom_ash na temat ps. cytat za Thietmar A.D. 1017;^) 25.02.05, 10:32
                        Nazwa od Świętej Pogańskiej Góry;^) zaprzańcy;^))))

''Gród ten (Niemcza) leży w kraju śląskim, (kraju)który nazwę tę otrzymał niegdyś od pewnej wielkiej i bardzo wysokiej góry. Owa góra wielkiej doznawała czci u wszystkich mieszkańców z powodu swego ogromu oraz przeznaczenia, jako że odprawiano na niej przeklęte pogańskie obrzędy.''

''Posita (Niemczy) est autem haec in pago Silensi, vocabulo hoc a quodam monte
                        nimis excelso et grandi olim isibi indito; et hic ob qualitatem suam
                        et quantitatem, cum execranda gentilitas ibi veneraretur, ab incolis
                        omnibus nimis honorabatur.''

ps. cytat za Thietmar A.D. 1017
                      • piast1025 Re: do bartoszcze 25.02.05, 10:35

Jeśli wymagała tego cenzura "obyczajowa" i ingerowałes w cytat z Orwella w moim
                        poście, to dzięki. Jednak ingerencja ta nie była do końca konsekwentna... ;-D
                        pozdro!
                        • rico-chorzow Re: do bartoszcze 25.02.05, 10:58
                          piast1025 napisał:

>
                          > Jeśli wymagała tego cenzura "obyczajowa" i ingerowałes w cytat z Orwella w moim
                          >
                          > poście, to dzięki. Jednak ingerencja ta nie była do końca konsekwentna... ;-D
                          > pozdro!

Jeżeli do mnie,to nie wiem kim był Orwell,chyba,że tyn co siy kajś,coś utopnie
                          napisou.
                          • piast1025 Re: do bartoszcze 25.02.05, 11:04
                            rico-chorzow napisał:
                            Jeżeli do mnie,to nie wiem kim był Orwell,chyba,że tyn co siy kajś,coś utopnie
                            napisou.

Gdzieś ty był w 1984 r.? Gościem "Folwarku zwierzęcego"?

• rico-chorzow Re: do bartoszcze 25.02.05, 11:11
                              piast1025 napisał:

> rico-chorzow napisał:
                              > Jeżeli do mnie,to nie wiem kim był Orwell,chyba,że tyn co siy kajś,coś utopnie
                              > napisou.
                              >
                              > Gdzieś ty był w 1984 r.? Gościem "Folwarku zwierzęcego"?

Ja,ja,mje staro Szewcycka pedziała,jak my gegynbal grali,cobych tego konia
                              grou,ze yjslym nakopalimy świniom do rzici.
                              >
                              • piast1025 Re: do bartoszcze 25.02.05, 11:14
                                ...po co ta ucieczka w "gwarę"? Czyjesz się bezpieczniej i mniej głupio?
                                To tylko złudzenie podły oszczerco.
                                • rico-chorzow Re: do bartoszcze 25.02.05, 11:24
                                  piast1025 napisał:

> ...po co ta ucieczka w "gwarę"? Czyjesz się bezpieczniej i mniej głupio?
                                  > To tylko złudzenie podły oszczerco.

Ja Piost,Wy tygo niy znocie,jo je u sia s mojom godkom,richtich zicher,kaj
                                  Wyście som zicher?,nikaj.
                    • rico-chorzow Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 10:34
                      hierowski napisał:

> rico jak zwykle na temat ...

Panie Hierowski,ja napisałem,ma Pan pomyśleć o tej górze,np.skoro nazwa Slążan
                      się od niej wywodzi,no...no...no i dalej myśleć,jest Pan ckm?
                      • hierowski Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 11:48
                        Nie rozumie Pan (nie wiem już który raz), że zagadka jest w tym czy Ślężanie
                        nazywają się od Ślęży czy Ślęża nazywa się od Ślężan.
                        • rico-chorzow Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 11:52
                          hierowski napisał:

> Nie rozumie Pan (nie wiem już który raz), że zagadka jest w tym czy Ślężanie
                          > nazywają się od Ślęży czy Ślęża nazywa się od Ślężan.

Dlatego napisałem Panu,żeby Pan myślał,jak Pan coś wymyśli,to pogadamy dalej.
                          • aqua Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 12:03
                            he, he, szukasz zastępstwa w myśleniu? może masz rację.
                            • rico-chorzow Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 12:18
                              aqua napisał:

> he, he, szukasz zastępstwa w myśleniu? może masz rację.

Przecież pisałem,że mam skretarki,więc od myślenia może mnie też odciążyć.
                              • piast1025 Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 12:20

...Co, na dziś koniec "gwary"? Na więcej cię nie stać ;-D
                                • aqua Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 12:27
                                  Rico męczy się używając gwary, to tak jak ja:)
                                • rico-chorzow Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 25.02.05, 12:30
                                  piast1025 napisał:

>
                                  > ...Co, na dziś koniec "gwary"? Na więcej cię nie stać ;-D

Z ludźmi rozmawiam w ich gwarze.
          • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 26.02.05, 21:39
            somepoint210 napisał:

> A co powiesz o tym;
            >
            > (...)In PAGO SILENSI, Vocabulo hoc a quodam Monte Nimis
            > Excelso ab incolis omnibus Nimis Honorabutur(...)
            >
            > Thietmar A.D. 1017
            >
            Chyba nie będę już szukał tego tłumaczenia i przyjmę na wiarę podane w tym w
            wątku:))
            natomiast warto zwrócić uwagę, że w takim razie w 1017 roku nie używano jednak
            jeszcze formy SILESIA, lecz raczej SILENSIA - co sugeruje kierunek rozwoju
            dlatego tym śmielej możemy teraz przypomnieć Geografa Bawarskiego datowanego
            ok. AD 843, u którego występują "Sleenzane"
            Czy coś wcześniej?
            Jak nie, to przyjmujemy, że nazwa powstała w okolicach VIII-IX wieku:))
            • arnold7 Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 26.02.05, 22:24
              I skoro powstala tak jak przyjmujemy, a poza tym jest o wiele mniej pospolita
              niz Campania, Kampania, Szampania, Feldlandia, Fieldland, Polonia itp, to to
              jednak jest nazwa wlasna i to piekna pod kazdym wzgledem:)

I nasza, Przyjaciele Slazacy, krwi obojetnej (zapewne czerwonej:)):)
              • hierowski Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 19:51
                bartoszcze słusznie zauważył, że wcześniej pojawiło się pojęcie SLEENZANE. W
                większości wzmianek, które miały miejsce niedługo po Thietmarze określa się
                Śląsk podobnie tzn. SLE .... , natomiast określenia SIL ..(esia). , pojawia się
                znacznie później. Część badaczy twierdzi, że jest to dowód na to że raczej nie
                można nazwy Śląsk wywodzić od Celtów. Zresztą badania archeologiczne też nie
                potwierdzają ich szczególnie wielkiej aktywności na Śląsku.
                • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 19:56
                  Akurat to może być kwestia odmienności transkrypcji - w końcu straszliwe dla
                  Zachodunich ust:) słowo "Ślęża" i jej pochodne równie dobrze można po łacinie
                  zapisywać "Sleenza" czy "Slenza" jak i "Silenza" czy "Silensa".
                  A o celtyckim rodowodzie nazwy Śląsk chyba dotąd nie słyszałem:) coś mi
                  umknęło? Silingom raczej przypisywano rodowód germańsko-wandalski..
                  • Gość: Owerol Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk IP: *.a.pppool.de 27.02.05, 21:04
                    Znalazlem ciekawy Link na temat Silingow i Slaska .
                    historycy.pl/Strony/Recenzja/Interwencja.html
                    Czy Silingowie dali poczatek nazwie regionu ?
                    Czy Silingowie byli na ziemi ktora obecnie nazywa sie Slask ?

• bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 21:10
                      Tekst stary i znany:)
                      natomiast nic nie wnosi do kwestii nazwy (hipotezy wymieniłem na wstępie).
                      A skoro już się pojawiłeś, Owerolu - co z tym Tacytem i innymi starożytnymi?
                      Czekam..
                      • Gość: Owerol Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk IP: *.a.pppool.de 27.02.05, 21:33
                        W publikacjii autorstwa P.K. Szczepanka " Gorny Slask w barwach czasu" wydanej
                        w Tychach 1998 znajduje sie na stronie 91 nastepujacy tekst : " Prastara
                        przestrzen Slaska : Pierwsze wiadomosci o tej krainie przekazuja nam :
                        Rzymianie pod dowodztwem Gajusza Juliusza Cezara w 80 r. przed nasza era ;
                        Plinius- dziejopisarz rzymski w 79 r. naszej ery ;Tacyt - historyk i filozof
                        Rzymski w 120 r. naszej ery , Historycy greccy : Strabo w 20 r. naszej ery -
                        Plutarch w 110 r. naszej ery ; Ptolemeusz w 130 r naszej ery - Prokopiusz w 560
                        r. naszej ery ............." Koniec cytatu
                        • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 22:02
                          No jest różnica pomiędzy napisaniem o kraju nazywanym przez nas dzisiaj
                          Śląskiem, a napisaniem o Śląsku:))
                          Istotnie, któreś z plemion wymienianych przez Tacyta lub Ptolemeusza zapewne
                          zamieszkiwały obszary dzisiejszego Śląska (odcyfrowanie które zostawiam
                          fachowcom). Ale to nie powód, żeby twierdzić - jak to czyniłeś - że pisali oni
                          o Silesii. Zatem nazwa Silesia - jak ustaliliśmy dotychczas - pojawia się
                          dopiero u Thietmara, a wcześniej Geograf Bawarski pisze o Sleenzane.
                          Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - dzięki Twoim nieprecyzyjnym
                          twierdzeniom zapoznałem się z Tacytem i Ptolemeuszem, czego bym nie zrobił w
                          innych warunkach:))) oraz znalazłem parę ciekawych stron i źródeł..
    • slezan Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 22:15
      Według jednej z teorii nazwa pochodzi nie od góry, ale od rzeki. Rdzeń sil-
      miałby pochodzenie indoeuropejskie (sprzed powstania języków germańskich i
      słowiańskich) i oznaczałby zbiornik wodny lub wolny ciek. Pojawia się w nazwach
      własnych w róznych miejscach Europy.
      • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 22:18
        Od której zatem rzeki/jeziora?
        A w ogóle to rdzeń Sil- występuje także w nazwie Silmarillion:))))
        • rico-chorzow Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 22:54
          bartoszcze napisał(a):

> Od której zatem rzeki/jeziora?
          > A w ogóle to rdzeń Sil- występuje także w nazwie Silmarillion:))))

Z pewnością od rzeki,jeziora - Poloiae -.

• slezan Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 27.02.05, 22:59
          Oprócz góry jest też rzeka Ślęża.
          • Gość: Owerol Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk IP: *.a.pppool.de 28.02.05, 09:07
            Gora Sleza byla miejscem kultu przed dwoma tysiacami lat , a moze nawet
            wczesniej. Figury kultowe z tego okresu znaleziono na zboczach. Autor H.
            Schreiber w publikacjii " Die Vandalen " 1979. opisuje losy tej gory.

Czy nazwa gory jest z tego okresu ?
            • hierowski Sle ... czy Sil ... 28.02.05, 09:40
              bartoszcze, pogląd że nazwa Śląsk pochodzi od Celtów jest dość znany i przez
              pewien czas brany na poważnie pod uwagę. O ile pamiętam ma mieć związek z "sul"-
              słońce, jako że góra Ślęza miałą być celtyckim miejscem kultowym. Obecnie
              raczej się tą hipotezę odrzuca.

Co do transkrypcji, oczywiście z założenia masz rację, że nazwy były
              przeinaczane, jednakże zwróć uwagę że nazwy SLE pojawiają się częściej niż SIL,
              która we wczesnym średniowieczu jest rzadkością. Dopiero później wypiera Sle ...

Inna sprawa to nazwa czeska nazwa Śląska. Jeżeli Śląsk wchodził w skład Państwa
              Czeskiego a wcześniej graniczył z Wielką Morawą to nasi południowi sąsiedzi
              musieli mieć własne określenie na Śląsk, że tak powiem autonomiczne i nie
              pochodzące od Polaków czy Niemców. Skoro jest to u nich "Slesko" to jest to
              kolejny argument by uznać, że SLE (..nzane, ..sko) jest formą wcześniejszą niż
              SIL(esia).
              • hierowski Re: Sle ... czy Sil ... 28.02.05, 09:41
                sorry za pisownię
              • rico-chorzow Re: Sle ... czy Sil ... 28.02.05, 10:50
                hierowski napisał:

> bartoszcze, pogląd że nazwa Śląsk pochodzi od Celtów jest dość znany i przez
                > pewien czas brany na poważnie pod uwagę. O ile pamiętam ma mieć związek z "sul"
                > -
                > słońce, jako że góra Ślęza miałą być celtyckim miejscem kultowym. Obecnie
                > raczej się tą hipotezę odrzuca.
                >
                > Co do transkrypcji, oczywiście z założenia masz rację, że nazwy były
                > przeinaczane, jednakże zwróć uwagę że nazwy SLE pojawiają się częściej niż SIL,
                >
                > która we wczesnym średniowieczu jest rzadkością. Dopiero później wypiera Sle ..
                > .
                >
                > Inna sprawa to nazwa czeska nazwa Śląska. Jeżeli Śląsk wchodził w skład Państwa
                >
                > Czeskiego a wcześniej graniczył z Wielką Morawą to nasi południowi sąsiedzi
                > musieli mieć własne określenie na Śląsk, że tak powiem autonomiczne i nie
                > pochodzące od Polaków czy Niemców. Skoro jest to u nich "Slesko" to jest to
                > kolejny argument by uznać, że SLE (..nzane, ..sko) jest formą wcześniejszą niż
                > SIL(esia).

Proszę,jak wystylizowanie brzmi obecna nazwa - Sląsk -,Slezan wiedział,jaki nik
                obrać.
                • hierowski Re: Sle ... czy Sil ... 28.02.05, 17:13
                  Dodać można że niemiecka nazwa też ma niewiele wspólnego z Silesia a więcej ze
                  Ślęg, Sleenzane, Slesko itd.
                  • hierowski Re: Sle ... czy Sil ... 09.03.05, 08:42
                    Wracając jeszcze do źródła pochodzenia nazwy Śląsk,

1. Bradtkie w pocz. XIX w., nazwę Śląsk wywiódł od nazwy rzeki Ślęzy, od której
                    swoją nazwę mieli przyjąć Ślężanie (o których pisał Geograf Bawarski w poł. IX
                    w.). Od lat 30 –ych XX wieku prowadzone były lingwistyczne badania Semkowicza
                    i Rudnickiego, którzy uznali że nie jest prawdopodobne by rdzeń Sil- (jakoby
                    pochodzący od Silingów) mógł się zmienić w:
                    a) „Sleenzane” u Geografa Bawarskiego czy
                    b) w „Zlasane” w dokumencie praskim z 1086 czy
                    c) „Selenza”, w nazwie rzeki Ślęzy, w bulli papieża Hadriana IV z 1155 r.

2. Samo słowo Śląsk pochodzi od „ślęg” co oznacza wilgoć, słotę a to znajduje
                    uzasadnienie w dużej aż po 500 m, wilgotności góry Ślęzy i rzeki Ślęzy płynącej
                    przez rozległe mokradła.
                    3. Historiografia zna wiele przypadków określenia plemion nazwami rzeki. W
                    odwrotnym kierunku odbywało się to raczej rzadko. Wskazywałoby to na nazwanie
                    Ślężan od rzeki Ślęzy.
                    4. S. Rospond zbadał najdawniejsze dokumenty z XII i XIII wieku i zauważył że
                    nazwy z tego okresu zapisywano w formie: Slesia, Slezia, Zlesensis.
                    Forma „Silesia” zaczęła pojawiać się znacznie później – już w czasach
                    nowożytnych, prawdopodobnie „za sprawą lektury Thietmara, który jako pierwszy
                    słowiańskiej nazwie Śląsk nadał dostosowaną do grafiki i fonetyki niemieckiej
                    formę Silensia”.
                    5. Wg wskazówek Ptolemeusza, Silingowie (od których wg niektórych pochodzi
                    nazwa Śląsk) zamieszkiwali tereny Łużyc. W związku z tym związek Silingów ze
                    Śląskiem jest żaden.
                    6. Czeska nazwa Śląska brzmi Slesko a nie Sil-.... .
                    7. Nowe badania J. Udolpha przychylają się do twierdzenia ze nazwa Ślask
                    pochodzi od nazwy Ślęży i wskazał przy tym na wiele plemion słowiańskiech,
                    których nazwy pochodzą od rzek. Jego zdaniem nawet ewentualny rdzeń sil- nie
                    wskazywałaby na germańskość nazwy, ponieważ rdzeń sil- spotyka się w nazwach
                    wielu rzek np. Sile w Wenecji, Silla w Asturii, Silinka w Rosji.
                    Swoje badania opisał w „Der Name Schlesien, [w:] Studia Onomastica et
                    Indogermanica” – Graz 1995 i w „Der Name Schlesien [w] Opuscula Silesiaca” –
                    Stuttgart 1998.

• bartoszcze Re: Sle ... czy Sil ... 09.03.05, 09:40
                      Zostało zatem tylko - drobiazg - ustalić, skąd pochodzi nazwa Ślęża:)

PS. Czy mógłbyś wskazać na opracowanie, w którym "rozszyfrowano" by kody
                      geograficzne Ptolemeusza?
                      • hierowski Re: Sle ... czy Sil ... 09.03.05, 15:36
                        To co powyżej jest skrótem poglądów, znajdujących się w "Historiach Ślaska" 1.
                        Czaplińskiego (chyba tak się nazywa)i 2. prof. Kordy. Tam to bartoszcze
                        znajdziesz.
                        • bartoszcze Re: Sle ... czy Sil ... 09.03.05, 21:50
                          No niedokładnie o to pytałem:) ale i tak dziękuję.
                          Bardziej by mnie interesowało kompletne rozszyfrowanie całości map Ptolemeusza.
                    • Gość: Owerol Re: Sle ... czy Sil ... IP: *.a.pppool.de 09.03.05, 11:32
                      hierowski napisał:

2. Samo słowo Śląsk pochodzi od „ślęg” co oznacza wilgoć, słotę a to znajduje
                      uzasadnienie w dużej aż po 500 m, wilgotności góry Ślęzy i rzeki Ślęzy płynącej
                      przez rozległe mokradła.

Nazwy rzek w Polsce i w innych krajach Europy w wiekszosci sa bardzo stare . W
                      kazdym razie starsze jak osadnictwo slowianskie w Posce . Dlatego rzeka Sleza
                      zostala nazwana moim zdaniem o wiele wczesniej . Ani Slowianie ani ,
                      poprzedzajacy ich Germanie i Celtowie nazwali ta rzeke. Moze ludy Ilyryjkie
                      nadaly nazwy rzekom ?
                      • Gość: Owerol Re: Sle ... czy Sil ... IP: *.a.pppool.de 09.03.05, 11:43
                        > hierowski napisał:
                        "Samo słowo Śląsk pochodzi od „ślęg” co oznacza wilgoć, "

Sleg - Slizki - Slimak- Slimaty - wilgotny - To Slowianskie slowa , tak wiec to
                        falszywy trop. Slowianie osiedli na Slasku jako ostatni lud . Slowianie nie
                        nazwali Slaska , Slowianie przejeli ta nazwe od innych . Tak samo jak nie
                        nazwali Wisly , Odry , Baltyku , itd .
                        Polecam zapoznac sie z literatura .
                        Pozdrowienia
                        • hierowski Re: Sle ... czy Sil ... 09.03.05, 15:32
                          Powyżej masz ładnie w punktach wymienione co wskazuje na to że jest to nazwa
                          słowiańska. Twoje nerowoe tupanie nóżką nie jest w tej sprawie żadnym
                          argumentem. Co do Wisły i Bałtyku zgoda ale co do Ślaska nie.
                          • hierowski Re: Sle ... czy Sil ... 09.03.05, 15:34
                            To ze ludy Ilyryskie lub Celtowie nadali jakieś nazwy na Śląsku jest tak samo
                            prawdopodone jak pogląd ze zrobili to Marsjanie.
                            • laband Re: Sle ... czy Sil ... 09.03.05, 21:20
                              ale jak te marsjanie by byli wszechpolokami to to by bouo myjglich, pra

ach, te wszechpuloki
    • laband Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 09.03.05, 15:38
      Jak pisze Prof. Dr. Juergen Udolph, nazwa „Schlesien - Śląsk” do dzisiej budzi
      dyskusje. Co sie rozłazi o pochodzynie i znaczynie tyj nazwy, to polsko (
      „słowiańsko” ) teoria, kero godo, co słowo „śląsk” je od słowiańskego „ślęg” (
      ślęgać, ślęganina ), a te przeca od wcześniyjszego „śląkwa”, niy cołkym przekonuje.

Tyż niymiecko ( „germańsko” ) teoria, kero godo, co nazwa „Schlesien” pochodzi
      od nazwy plemiynia wspomnianego bez Ptolemeusza Σ ι λ ί γ γ α ι , niy przekonuje
      do końca. Ani nazwa plemiynia, ani góry

( Zobten, Sobótka, monte Silencii ), ani słowiańske słowo „ślęg” niy mogom być
      punktym wyjściowym do nazwy ślonska. Może niom być samo rzeka „Sclenza” ( potym
      pisano ślęża abo Lohe ), kero choć niy najwiynkszo we ślonsku, to razym ze swoim
      lewobrzeżnym dopływym Kleine Lohe ( Mała ślęża ), miyndzy Weistritz ( Bystrzyca
      ) i Ohlau (Oława ), je 70 km dugim i ważnym dopływym Odry ( inaczyj Wódra abo
      Oder) na południe od Wrocławia. Jak to dalyj blank mondry Prof.Dr.Juergen Udolph
      pisze, kej wyprowadzymy nazwa ślęża / Lohe od formy wyjściowyj Silingiā i
      weznymy rdzyń i sufiks ( przyrostek ), a do tego porównomy z innymi nazwami we
      zakresie nazywnictwa rzek (zbiorników wodnych ) od momyntu powstania
      staroeuropyjskyj hydronomii ( H. Krahe, W. P. Schmid ), to bydymy mieć problym
      pochodzynia nazwy naszego ślonska rozwionzany.

1.

Rdzyń - leży w indogermańskim sīl- , kery sie zachowoł np. we seolop >>
      See <<, sĭl >> spokojny odcinek rzeki << , abo szwec. dial. sel >> spokojnie
      płynonco woda w rzece << ( obejrz „Der Name Schlesien” - aut. Juergen Udolph ) .
      2.

Sufiks - np. : Szeląg Wielki, niem. Schilling, kole Ostródy/Osterode we
      Prusach Wschodnich.
      3.

Nazwy porównawcze - np. : Sihl - dopływ rzeki Limmat w Zurychu; Sile -
      rzeka w Wenecji; Le Syl – rzeka kole Lavau ( Dép. Loire ); Sillo - rzeka w
      Huelva ( Andaluzja ← Wandaluzja - podobno od imiynia przybyłych tam Wandali );
      Seliam - rzeka w Asturii; Silinka - obejrz Wołga - Oka; Silisia - dopływ Meduny
      i jeszcze cołko mocka inkszych.

Tak tyż za autorym tego wywodu: „Pytanie, czy nazwa Schlesien ( Śląsk ) jest
      słowiańskego abo germańskego pochodzynia, rozwionzuje sie przy roztrzygniyńciu,
      co żodno z tych odpowiedzi niy bydzie do zaakceptowanio skiż tego, co u podstaw
      leżonco nazwa rzeki ślęża, powstała przed utworzyniym tych dwóch indogermańskich
      grup dialektowych. Niy je ona ani słowiańskego, ani germańskego pochodzynia, ino
      przinależy staroeuropyjskyj hydronomii. Tak duge wadzynie rozwionzało sie same.
      Nazwa tyj rzeki boła jeszcze zanim powstowały germańske i słowiańske szprachy i
      narody. żodno z tych grup niy miała wpływu na nadanie tyj nazwy. Gynał prawie :
      nazwa Schlesien ( śląsk ) pokazuje, co jyj czas powstania boł zanim porobioły
      sie różnice miyndzy słowianami a germanami . Dopiyro czas i historia
      doprowadzioły do dyferyncji ”. Tela o jeszcze jednyj teorii.
      • hierowski Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 09.03.05, 15:50
        Indogermańskich? Ktoś inny zna jeszcze takie pojęcie?
        • Gość: Pit Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk IP: 150.254.85.* 09.03.05, 15:59
          hierowski napisał:

> Indogermańskich? Ktoś inny zna jeszcze takie pojęcie?

Wiesz hierowski, lektura dziel Gobineou i Chamberlana, jest za trudna dla
          labanda,i dlatego pieprzy mu sie wszystko.
          • laband Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 09.03.05, 16:01
            chopeczki wezcie se cos na uspokojynie
            • hierowski Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 09.03.05, 16:03
              Laband - czy Udolph napisał "Indogermańskie"? Możesz zacytować z podaniem
              strony?
            • Gość: Pit Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk IP: 150.254.85.* 09.03.05, 16:04
              laband napisał:

> chopeczki wezcie se cos na uspokojynie

wezme pewnikiem wezme, po takim epokowym odkryciu indogermanow trza se walnac
              pare browarow
            • laband Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 09.03.05, 16:11
              polecom w ksionzce "Opuswcula silesia" (Festschrift für Josef Joachim Menzel) -
              1998 rok Jahn Thorbecke Verlag Stuttgart rozdziau autorstwa Jürgena Udolpha pt
              "Der Name Schlesien"
              • laband cytuja 09.03.05, 16:19
                die Frage, ob der Name Schlesien slawischer oder germanischer Herkunft ist, löst
                sich m. E. dahingegend auf, daß keiner der beiden Vorschläge akzeptiert werden
                kann. Der zugrundeliegende Flußname ślęża entstand vor der Herausbildung der
                beiden großen indogermanischen Dialektgruppen. Er ist weder germanischer noch
                slawischer Herkunft, sondern gehört der alteuropäischen Hydronomie an."

to bouo ze zajty 18.

ps
                je to we Polsce zakozano wiedza?
                • hierowski Re: cytuja 09.03.05, 16:23
                  Jak już to w "Opuscula Silesiaca", czyli Udolp napisał że to nie są nazwy
                  germańskie tylko indogermańskie? Czyli jak rozumiem wg "nauki" niemieckiej
                  Słowianie też się zaliczają do Indogerman? Absurd goni absurd.
                  • laband Re: cytuja 09.03.05, 16:26
                    ze Silesiaca - dziynkuja ci za zwrocynie uwagi.

ps

a za polski nacjonalizm nic niy poradza.
                    • laband ps 09.03.05, 16:39
                      www.uni-erfurt.de/sprachwissenschaft/personal/lehmann/CL_Lehr/Wandel/Wandel_Indogermania.html
                      • hierowski Re: ps 09.03.05, 16:45
                        Wynika z tego, że język polski znajduje się w językowej rodzinie języków
                        Indogermańskich. Ciekawa interpretacja, tym bardziej że na tej stronie
                        www.uni-erfurt.de/sprachwissenschaft/personal/lehmann/Fundus/Idg_Geograph_Verbreitung.ht
                        ml na mapie zaznaczono że są to języki Indoeuropejskie.
                        • laband Re: ps 09.03.05, 16:48
                          znosz niymiecki jynzyk?
                          • laband Re: ps 09.03.05, 16:50
                            bo jak ja to mozno zaponious kliknonc zaro na poczontku na tyn zielony wyraz

- a tam stoi jak byk ize to je gynau to samo
                            • hierowski Re: ps 09.03.05, 16:54
                              A ja się pytam skąd ta rozbieżność bo na mapie jest co innego. Serio mi to
                              wyjaśnij.
                              • laband Re: ps 09.03.05, 16:56
                                indoeuropejski = indogermanski

ps

jak mosz dalyj pytania to jutro je zech juzas do dyspozycji - niystety musza
                                tera sie sam stracic

pyrsk!
                                • hierowski Re: ps 09.03.05, 17:29
                                  A gdy skreślę "indo" to co zostaje? europejski czyli germański?
                                  • laband Re: ps 09.03.05, 20:54
                                    jak widza we szkole es wiela niy erbnou
                                    beztosz te kompleksy
                                  • Gość: Owerol Re: ps IP: *.a.pppool.de 09.03.05, 21:02
                                    Kolego Hierowski , mnie to dziwi ze ty takich podstawowych spraw nie znosz .
                                    Jezyk polski i niemiecki sa pokrewnne . Germanie i Slowianie stanowili przed
                                    wiekami jedna grupa jezykowo. Mowili jednym jezykiem .
                                    Polski to jezyk indogermanski = indoeuropejski
                                    Poczytej trocha na temat historii , a nie zalewej o marsjanach co nadali nazwy
                                    rzekom w Polsce i na Slonsku.
                                    • Gość: -- Re: ps IP: *.protonet.pl / *.protonet.pl 09.03.05, 21:49
                                      Gość portalu: Owerol napisał(a):

> Jezyk polski i niemiecki sa pokrewnne . Germanie i Slowianie stanowili przed
                                      > wiekami jedna grupa jezykowo. Mowili jednym jezykiem .

O tym się często zapomina (choć pisze o tym specjalistyczna literatura
                                      fachowa), bo to b. stara historia sprzed ok 6 tys. lat, o ile się nie mylę.

Pozdrawiam.
                    • bartoszcze Re: cytuja 09.03.05, 21:54
                      To akurat nie nacjonalizm polski, ile raczej niemiecki dał tutaj głos:)
                      W całej Europie operuje się pojęciem "indoeuropejski", a nazwa "indogermański"
                      występuje z XIX-wiecznego przyzwyczajenia u naukowców niemieckich.
                      Żeby nie być gołosłownym - niemiecki tekst, w którym zdecydowanie częściej
                      operuje się formą "indoeuropejski":)
                      www.hochschulstellenmarkt.de/info/i/in/indoeuropa_ische_sprachfamilie.html
                      • Gość: Owerol Re: cytuja IP: *.a.pppool.de 09.03.05, 23:24
                        Mnie jest to obojetne czy tak , czy tak sie ta rodzine jezykowa okresla.
                        Wiadomo o co chodzi : Slowianie sa pokrewni Germananom . Jezykowo i genetycznie.
                        Slowianie to nie Germanie naturalnie , tym niemniej wywodza sie z tego samego
                        pnia , z jednej grupy jezykowej z Indii.
                        • Gość: Owerol Re: cytuja IP: *.a.pppool.de 09.03.05, 23:53
                          Polecam link na temat jezykow indoeuropejskich :
                          www.taraka.most.org.pl/jagodzinski/slowindoeuro.html
                        • bartoszcze Re: cytuja 10.03.05, 00:05
                          Ważne przy tym, aby pamiętać, że to dość dalekie pokrewieństwo.
                          Wszyscy wszak wywodzimy się od Praojca Adama:) (czy innego wspólnego przodka z
                          hominidów)
                          • Gość: Owerol Re: cytuja IP: *.a.pppool.de 10.03.05, 10:27
                            bartoszcze napisał(a):

> Ważne przy tym, aby pamiętać, że to dość dalekie pokrewieństwo.
                            > Wszyscy wszak wywodzimy się od Praojca Adama:) (czy innego wspólnego przodka
                            z
                            > hominidów)
                            Pamietaj o tym ze Slowianie ( Polacy operuja jezykiem slowianskim ) sa bardziej
                            pokrewni Germanom i Baltom , jak na przyklad ludom celtyckim, italskim czy
                            greckim.
                            Jak widze ze schematu wykrystalizowala sie z punktu wyjscia - proto
                            indoeuropejskiego, linia slowiansko- germanska , ktora dzieli sie na balto -
                            slowianska linie i na linie germanska . Inne grupy ludow Europy maja calkiem
                            inna historie rozwoju .
                            Polecam publikacje Luca i Francesco Cavalli Sforza ( Autorzy sprzeciwiaja sie
                            rasizmowi)

• laband Re: cytuja 10.03.05, 13:07
                              mondrze godosz, a te przesmiywcy jak widac, kere tak na cia nalotywali juz kajs
                              sie straciyli, he,he!

mom do cia pytanie - uczom o indoeuropyjczykach(indogermanych) we polskich
                              szkouach? jak ja to na jakim etapie edukacji??
                            • bartoszcze Re: cytuja 10.03.05, 15:46

> bartoszcze napisał(a):
                              >
                              > > Ważne przy tym, aby pamiętać, że to dość dalekie pokrewieństwo.
                              > > Wszyscy wszak wywodzimy się od Praojca Adama:) (czy innego wspólnego przo
                              > dka
                              > z
                              > > hominidów)
                              > __________________________
                              > Bartoszcze , dlaczego jest to dla ciebie takie wazne , aby pamietac ze to "
                              > dalekie pokrewienstwo" jak ty twierdzisz ? Czy to wzgledy nacjonalistyczne
                              lub
                              > rasistowskie nakazuja tobie i innym tak deformowac historie Europy ?
                              Rozbawiłeś mnie:)))
                              Spróbuj mi zatem odpowiedzieć na pytanie: czy z naukowego punktu widzenia to
                              pokrewieństwo ma jakiekolwiek znaczenie? Oraz czy z uwagi na fakt, że
                              ewentualnie Słowianie i Germanie są ze sobą bardziej spokrewnieni, niż z np.
                              ludami romańskimi lub celtyckimi, wynika np. że tamte ludy należy mniej
                              szanować?
                              Dlatego właśnie podkreślam, że "pokrewieństwo" to jest na tyle dalekie, że
                              równie bez znaczenia praktycznego, co pokrewieństwo gatunkowe.
                              Aha - czasy, kiedy grupy te były "bliskimi krewnymi", uważa się raczej za
                              przedhistoryczne.

> Pamietaj o tym ze Slowianie ( Polacy operuja jezykiem slowianskim ) sa
                              bardziej
                              > pokrewni Germanom i Baltom , jak na przyklad ludom celtyckim, italskim czy
                              > greckim.
                              > Jak widze ze schematu wykrystalizowala sie z punktu wyjscia - proto
                              > indoeuropejskiego, linia slowiansko- germanska , ktora dzieli sie na balto -
                              > slowianska linie i na linie germanska . Inne grupy ludow Europy maja calkiem
                              > inna historie rozwoju .
                              > Polecam publikacje Luca i Francesco Cavalli Sforza ( Autorzy sprzeciwiaja sie
                              > rasizmowi)
                              Akurat to wszystko są jedynie teorie. Nawet zasadniczy podział języków
                              indoeuropejskich na satemowe i kentumowe jest kwestionowany (przy czym języki
                              germańskie są kentumowe, a słowiańskie - satemowe).
                              Bywasz u Taraki, to powinieneś i to tam przeczytać:
                              www.taraka.most.org.pl/jagodzinski/slowindoeuro.html
                              Ale tak to jest ze sprawami dotyczącymi prehistorii.

PS. dla labanda:
                              1. zacznij się wyrażać jak na człowieka na poziomie przystało
                              2. nazwa "indoeuropejski" jako alternatywa dla "indogermański" została
                              wprowadzona przez Francuzów:) więc nie wiem, który nacjonalizm masz na myśli
                              3. słowo "indoeuropejski" jest znacznie trafniejsze od "indogermański", bo
                              uwalnia od konieczności uwzględniania ballestowskich argumentacji, że "wśród
                              jeżyków indogermańskich, jak sama nazwa wskazuje, germańskie odgrywają
                              najważniejszą rolę"; historycznie co prawda oznaczało to "od Indiów po
                              Germanów", ale zasięg języków indoeuropejskich jest w sumie szerszy, a
                              definiowanie go "od Indii do Europy" uwalnia nas właśnie od tego, co próbujesz
                              innymi wciskać - czyli od podejścia nacjonalistycznego
                              • laband Re: cytuja 10.03.05, 15:50
                                oczywiscie ize to wszysko som ino teorie, o to prawie sam idzie - ino ze niykere
                                niy widzom tego faktu, ale za to widzom wielke - czerwone - pulsujonce suowo
                                "germanskie"

• Gość: Owerol Re: cytuja IP: *.a.pppool.de 10.03.05, 20:59
                                bartoszcze napisał(a):

"Spróbuj mi zatem odpowiedzieć na pytanie: czy z naukowego punktu widzenia to
                                pokrewieństwo ma jakiekolwiek znaczenie? Oraz czy z uwagi na fakt, że
                                ewentualnie Słowianie i Germanie są ze sobą bardziej spokrewnieni, niż z np.
                                ludami romańskimi lub celtyckimi, wynika np. że tamte ludy należy mniej
                                szanować?
                                Dlatego właśnie podkreślam, że "pokrewieństwo" to jest na tyle dalekie, że
                                równie bez znaczenia praktycznego, co pokrewieństwo gatunkowe.
                                Aha - czasy, kiedy grupy te były "bliskimi krewnymi", uważa się raczej za
                                przedhistoryczne."
                                mury miedzy narodami .
                                Ty nadal spiewasz stare melodie o wrogosci .
                                Wszystkie ludy nalezy szanowac . Jak mogles o mnie cos takiego napisac ?
                                W twoim mniemaniu to historia zaczyna sie od Mieszka pierwszego .
                                Wszystko co bylo wczesniej jest "przedhistoryczne " i brak dokladnych danych na
                                ten temat . A moze Mieszko 1 nie byl Slowianinem ???? :-) Jak myslisz ?

• bartoszcze Re: cytuja 10.03.05, 21:15

> Nie tylko z naukowego punktu widzenia , ale z czysto humanistycznego punktu
                                  > widzenia pokrewienstwo ludow Europy ma znaczenie .
                                  > Budujmy mosty , budujmy pojednanie w Europie !

A sądziłem, że humanistyczny punkt widzenia ma swoje źródło w człowieczeństwie,
                                  a nie w pokrewieństwie narodów. Dlatego dla mnie nie ma znaczenia, czy
                                  pokrewieństwo międzyludzkie jest jak między Bawarem a Sasem, jak między Niemcem
                                  a Duńczykiem, jak między Niemcem a Polakiem, czy jak między Niemcem a Pigmejem
                                  lub australijskim Aborygenem.

> Ty chczesz odgraniczac budowac
                                  > mury miedzy narodami .
                                  > Ty nadal spiewasz stare melodie o wrogosci .

Czy Ty na pewno czytasz moje posty, i na nie odpowiadasz?
                                  Mógłbyś uzasadnić, gdzie próbowałem "budować mury", o "wrogości" nie mówiąc??

> Wszystkie ludy nalezy szanowac . Jak mogles o mnie cos takiego napisac ?
                                  Nie pisałem tego o Tobie. Nie zwróciłeś uwagi na formę pytającą?

> W twoim mniemaniu to historia zaczyna sie od Mieszka pierwszego.
                                  > Wszystko co bylo wczesniej jest "przedhistoryczne " i brak dokladnych danych
                                  > na ten temat.
                                  Jak dwa akapity wyżej.
                                  Co do Mieszka i jego następców dane historyczne są, choć skąpe.
                                  Co do wcześniejszych dziejów ziem polskich - dane historyczne są szczątkowe,
                                  dominują dane archeologiczne.

> A moze Mieszko 1 nie byl Slowianinem ???? :-) Jak myslisz ?
                                  Są różne teorie:)) ja się nie czuję fachowcem w tym zakresie.
                                  • Gość: Owerol Re: cytuja IP: *.a.pppool.de 10.03.05, 21:31
                                    Tygodnik " Wprost " 31.12 2004
                                    Autor Rafal Geremek :
                                    "Czy Mieszko I był Wikingiem?
                                    Pod koniec PRL przestano nachalnie rozpowszechniać naciągane teorie, mówiące o
                                    tym, że nad Odrą, Wartą i Wisłą Polacy żyli od czasów prehistorycznych.
                                    Pojawiliśmy się na terenach dzisiejszej Polski najwcześniej w V lub VI wieku
                                    naszej ery. Praojczyzną Słowian były tereny między Bugiem a środkowym dorzeczem
                                    Dniepru. Nasi przodkowie żyli tam spokojnie, aż doszły ich wieści o tym, że
                                    ludy ruszyły na południe, do dawnego Cesarstwa Rzymskiego. Jeżeli Lech, Czech i
                                    Rus istnieli, to rozdzielili się właśnie wtedy.
                                    Już w drugiej połowie X wieku pojawia się na naszych ziemiach spora liczba
                                    grobów skandynawskich wojowników. Naukowcy dowiedli, że Mieszko I zbudował
                                    swoje państwo dzięki sile swojej trzytysięcznej drużyny, złożonej głównie z
                                    pochodzących z północy Waregów, najdzielniejszych wówczas wojowników. - To oni
                                    głównie tworzyli taką ówczesną Legię Cudzoziemską - mówi prof. Henryk
                                    Samsonowicz, historyk. Część polskich historyków twierdzi wręcz, że Mieszko I
                                    sam był Waregiem, a państwo polskie powstało w wyniku najazdu z północy. Tego,
                                    że skandynawskie wpływy są faktem, dowiódł m.in. antropolog Maurycy Stanaszek.
                                    Przebadał on kilka tysięcy szkieletów z X wieku z Wielkopolski, Małopolski i
                                    północno-środkowej Ukrainy. - Już wtedy zdecydowanie różniliśmy się od naszych
                                    pobratymców ze wschodu. Widać wyraźny wpływ ludności skandynawskiej na nasz
                                    wygląd - mówi Stanaszek. Potwierdzają to także odkrycia - m.in. odnalezione
                                    przed kilkoma laty na Mazowszu groby wareskich wojowników z XI wieku. Ziemię
                                    nadano im w zamian za obronę naszych granic przed najazdami Prusów.
                                    Skandynawski komponent genetyczny wzmocniły szwedzkie najazdy. Chodzi nie tylko
                                    o powszechność gwałtów, ale też o to, że wielu Szwedów osiadło wtedy na
                                    terenach Rzeczypospolitej. Na przykład legenda rodziny Jana "Rudego" Bytnara,
                                    bohaterskiego żołnierza AK głosi, że ich przodkiem był żołnierz armii Gustawa
                                    Adolfa, która najechała Polskę. "
                                    • bartoszcze Re: cytuja 10.03.05, 21:53
                                      Przeczytaj też ulubioną lekturę Bolka5:) - "Wczesne dzieje Polan" Siwińskiego.
                                      • Gość: Owerol Re: cytuja IP: *.a.pppool.de 11.03.05, 09:25
                                        bartoszcze napisał(a):

> Przeczytaj też ulubioną lekturę Bolka5:) - "Wczesne dzieje Polan" Siwińskiego.
                                        >

Niestety naklad wyczerpany :-(
                                        • bartoszcze Re: cytuja 11.03.05, 10:26
                                          Istnieją jeszcze biblioteki:) oraz obrót wtórny.
                                          • Gość: Owerol Re: cytuja IP: *.a.pppool.de 11.03.05, 11:21
                                            bartoszcze napisał(a):

> Istnieją jeszcze biblioteki:) oraz obrót wtórny.

Jak bede nad Wisla to zajrze do " Obrotu wtornego" .
                                            Do biblioteki zapewne mnie nie przyjma .
                                            • hierowski Re: cytuja 12.03.05, 02:14
                                              A może tak powrócić do tematu przewodniego?
                                              • bartoszcze Re: cytuja 12.03.05, 20:03
                                                ależ nie krępuj się:)
                                                odeszliśmy od tamtu jakieś kilkadziesiąt postów temu, kiedy zajęliśmy się
                                                pojęciem "indogermański":))
      • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 13.03.05, 19:29
        laband napisał:

> 3. Nazwy porównawcze - np. : Sihl - dopływ rzeki Limmat w Zurychu; Sile -
        > rzeka w Wenecji; Le Syl – rzeka kole Lavau ( Dép. Loire ); Sillo - rzeka
        > w Huelva ( Andaluzja ← Wandaluzja - podobno od imiynia przybyłych tam Wanda
        > li ); Seliam - rzeka w Asturii; Silinka - obejrz Wołga - Oka; Silisia -
        > dopływ Meduny i jeszcze cołko mocka inkszych.

W szczególnośći Selenga na Syberii:))
        • laband Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 13.03.05, 20:00
          co cie mynczy kolego?
          • bartoszcze Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 13.03.05, 20:34
            Ty masz chyba jakiś problem ze sobą, laband..
            aż żal patrzeć, jak się miotasz..
            • hierowski Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 17.06.05, 12:36
              Co to bartoszcze za książka "Wczesne dzieje Polan" Siwińskiego? Jest tam coś
              ciekawego?
    • farys_stop Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 17.06.05, 13:03
      Nie jestem historykiem i historyków nie lubie(jednych bardziej drugich mniej :-
      )), ale czytam to co napisali; Marek Szołtysek na stronie swojego
      wydawnictwa:www.slaskie-abc.com.pl/historia.html

"(...)W prasłowiańskich czasach należy szukać etymologii dzisiejszej
      nazwy "Śląsk", pochodzącej od słowa "slęga" - wilgoć, miejsce podmokłe.(...)"

To ze go zacytowalemnie znaczy ze sie z nim zgadzam ale toon jest historykiem
      nie ja wiec nie bede polemizowal, :-)
    • wilhelm4 Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 17.06.05, 15:02
      > drudzy od >>ślągw<<

a co to je ?
      • svatopluk Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 17.06.05, 16:36
        a moze polskie slowo Slask wzielo sie od starszego lacinskiego Silesia?
        ta teza polskim naukowcom do glowy jeszcze nie przyszla.

a moze ktos z was wie cos na ten temat?
        • palec1 Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk 17.06.05, 17:03
          Troche fantazji (fonetyka, nie pismo):

Slesia = Schlesian = Sleza

Wratslaw-ia = Breslaw = Wraslaw

fonetycznie
          prawie
          identycznie
        • Gość: . Re: Co z tą nazwą: Śląsk/Silesia/Schlesien/Slezsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:17
          poczytaj lepiej uważnie cały wątek:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka