robertbelica
18.06.07, 19:59
witam
tydzien temu w niedziele dziabnal mnie kleszcz. znalazlem go drapiac sie w poniedzialek rano (w niedziele pojawila sie wysypka -
strasznie swedzaca, glownie na nogach pod kolanami i pare krostek na rekach; niestety nie wiem czy przed czy po ugryzieniu przez kleszcza). siedzial na lydce pod kolanem i nie mial jeszcze odwloku.
niestety przy wyrywaniu zgniotlem go i zostala mu noga. podjechalem na ostry dyzur i chirurg mi ja wydlubal igla. wysypka sie
nasilala wiec podjechalem do szpitala zakaznego. tam lekarz powiedzial mi ze to uczulenie po pogryzieniu przez owady a slad po
kleszczu to normalne. lekko zarumieniony slad o srednicy 1cm utrzymywal sie po wyciagnieciu cholery jakies 2-3dni. po tygodniu
(czyli wczoraj) wyskoczylo mi cos takiego nad kolanem:
belekkadett.republika.pl/PICT8782.JPG
srodek to tylko 1,5cm ale laczna powierzchnia takich plamek to z 10cm dlugosci. dzisiaj juz malo widoczne - to rumien?
najgorsze ze jezdzilem rowerem wsod traw a od malego mam uczulenie na trawy. jednak zazwyczaj sa to male czerwone kropki a nie cos
takiego
poszedlem z tym do rejonowego lekarza (stwierdzil ze wyglada to dziwnie, jak tez wysypka raczej nie wyglada na alergiczna) i dal
mi skierowanie do przychodni chorob zakaznych ale tam sie czeka 2 miesiace.
zrobic sobie PCR? po tygodniu cos wyjdzie?
duzo lepsze jest Real-Time PCR?
gdzie w warszawie mozna to zrobic? nie moge sie juz dodzwonic do CENTRUM BADAŃ DNA Sp. zo.o.
kleszcza dorwalem w beskidach i bylem tam na rajdzie wiec pogryzlo mnie duzo roznych much - myslicie ze to borelioza?
a tak wygladalo po 4 godzinach od wyciagniecia kleszcza i wydlubania nogi:
belekkadett.republika.pl/PICT8082.JPG
czesc podraznien to zwykle podrapania...