Dodaj do ulubionych

Ustalmy cos odnośnie Ślązaków

10.05.05, 15:15
W kilku ostatnich wątkach wychodzi brak sprecyzowanej definicji Ślązaka - strona antyautonomistyczna zarzuca autonomistom, ze uzurpują sobie prawo do nadawania tytulu "Jedynie Slusznego Slazaka". Autonomisci z kolei mowią, ze kwestia narodu jest indywidualną sprawą kazdego czlowieka. Sa tez osoby uwazajace sie za Slazaków, czesto nawet w sensie narodowym, ale niepopierające RAS.
Wydaje mi sie, ze zrodlem nieporozumien jest nierozroznianie narodowosci od obywatelstwa. Jest to zrozumiale, poniewaz nie ma panstwa slaskiego. Mimo wszystko proponuje w koncu uscislic pewne rzeczy:
1/ Kazdy mieszkaniec Slaska, bez wzgledu na narodowosc, jest Slazakiem w sensie nazwalbym to "geograficznym" (moze ktos zna bardziej odpowiednie slowo?). Osoby, ktore uzywają slowa "Slazak" w tym znaczeniu dla wlasnego dobra (zeby byli dobrze zrozumieni) powinni to zaznaczyc jesli nie wynika to z kontekstu, np. "obywatel Slaska".
2/ Slazak w sensie narodowym to osoba ktora tak sie zadeklarowała (zgodnie z definicją GUSu w czasie Spisu).

Na koniec jeszcze dwa przyklady:
"Jestem Slazakiem z racji zamieszkania i zgadzam sie z pogladami RAS, bo autonomia to dobry pomysł"
"Jo jest Shloonzok i niy byda sztimowou na RAS, bo uwazom, ze autonomia to zuy pomys".
Obserwuj wątek
    • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:20
      Eichi, porządny być może z Ciebie facet, ale o co ci chodzi w tym wątku?!!!
      • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:22
        Detektywem jesteś równie słabym jak teologiem:-).
        • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:23
          To prawda. Daleko mi do Twojego OŚWIECENIA... ;-D))) pozdro!
          • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:26
            ...nie mówiąc już o kleryku eichendorffie... ;-)))
          • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:41
            Żeby coś wiedzieć na temat tomizmu czy agustianizmu nie trzeba doznać
            oświecenia - gwarantuję Ci.
            • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:44
              Tu na tym forum gwarantowałeś wiele rzeczy, potem było smutno... ;-D Poza tym
              pisze się raczej "augustynizmu" - doczytaj! ;-D
              • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:48
                A co takiego gwarantowałem? Może przypomnisz?
                Fakt, pisze się i mówi agustynizmu.
      • Gość: reggae Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:09
        piast1025 napisał:

> Eichi, porządny być może z Ciebie facet, ale o co ci chodzi w tym wątku?!!!

...nie jestem wietrzycielem spiskowych teorii, ale jako wiecznie rozbawiony
        obserwator tego teatru (cyrku) odnosze nieodparte wrażenie, że mnożenie ników
        jest jedynym/jednym z kilku? sposobem/-ów wywołania wrażenia, że wielkość i
        prężność jedynej słusznej organizacji idzie ku - w ich rozumieniu - lepszemu...

Może to jest metoda!

PS. Nie zapominajcie mili się przelogowywać...

Jeśli jest jak twierdzisz, Piaście, to nie licz,
        że zalogowany Eichendorff się tukej zjawi:)))))

Powodzenia!

• silesia7 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 21:30
          Szkoda gadac... . Ja i Eichendorff to dwie rozne osoby.
          • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 21:43
            Ale przeczucie co do jedynie słusznej organizacji wydaje się uzasadnione. Tyle,
            że to nie ta organizacja, Panie Marley:-).
            • aqua Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 21:52
              Hej slezan, a gdzie zapodział się nasz kolega wilym? Czy coś się stało?
              • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 22:30
                Może się znudził.
        • marcin841 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 23:25
          Gość portalu: reggae napisał(a):

> piast1025 napisał:
          >
          > > Eichi, porządny być może z Ciebie facet, ale o co ci chodzi w tym wątku?!
          > !!
          >
          > ...nie jestem wietrzycielem spiskowych teorii, ale jako wiecznie rozbawiony
          > obserwator tego teatru (cyrku) odnosze nieodparte wrażenie, że mnożenie ników
          > jest jedynym/jednym z kilku? sposobem/-ów wywołania wrażenia, że wielkość i
          > prężność jedynej słusznej organizacji idzie ku - w ich rozumieniu - lepszemu...
          >
          >
          > Może to jest metoda!
          >
          > PS. Nie zapominajcie mili się przelogowywać...
          >
          > Jeśli jest jak twierdzisz, Piaście, to nie licz,
          > że zalogowany Eichendorff się tukej zjawi:)))))
          >
          > Powodzenia!
          >

A tlumacz to sobie jak chcesz, z lektury tego forum mozna juz bylo
          wywniowskowac, ze tak naprawde za wszystkimi zwolennikami śląskiej narodowości
          na tym forum kryje sie jedna osoba Jerzy Gorzelik wzglednie arnold7 lub slezan.
          Zaiście ciekawe te teorie spiskowe, ja jednak proponowałbym dyskusje na rzeczowe
          argumenty, bo niezaleznie od tego jak bardzo bys chcial bardzo ciezko ci bedzie
          udowodnic swoim adwersarzom wielonickowosc, chyba, ze ktos pomyli nicki co juz
          zdaje sie kiedys tutaj zdarzylo, tyle, ze nie zwolennikom RAŚ...
    • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:21
      Dodałbym jeszcze Ślązaka w sensie etnicznym. Nie musi on poczuwać się do
      narodowości śląskiej, nie musi też mieszkać na Śląsku, ale w sensie etnicznym i
      tak będzie Ślązakiem. Opcji jest zresztą znacznie więcej. Niektórzy nie chą
      tego dostrzec. Co intrygujące - ci, którzy innym zarzucają dzielenie Ślazaków
      na gorszych i lepszych, sami reprezentują najbardziej skrajne etnocentryczne,
      by nie powiedzieć rasistowskie podejście. Jedne taki chciał badac metryki dalej
      niż trzy pokolenia wstecz.
      • silesia7 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:30
        Wydaje mi sie, ze Slazak w sensie etnicznym nie jest dobrym pomysłem. Sprobuj podac jakies przeslanki lub przyklady takich osob. O Slazakach ktorzy sa teraz w Niemczech mozna mowic ze sa osobami pochodzenia slaskiego, ale w wiekszosci w ich odczuciu sa juz Niemcami.
        • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:33
          silesia7 napisał:
          Wydaje mi sie, ze Slazak w sensie etnicznym nie jest dobrym pomysłem. Sprobuj
          podac jakies przeslanki lub przyklady takich osob. O Slazakach ktorzy sa teraz w
          Niemczech mozna mowic ze sa osobami pochodzenia slaskiego, ale w wiekszosci w
          ich odczuciu sa juz Niemcami.

Tak jak Ślązacy w Polsce, są Polakami... ;-)
          • silesia7 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:47
            Z pewnoscią sa tacy.
            Ale są też Slazacy w sensie narodowym.
        • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:46
          Mylisz się. Wielu jest Ślązakami-Niemcami. Wariantów śłśkości jest wiele:
          - Ślązacy - naród
          - Ślązacy - grupa etniczna narodu polskiego
          - Ślązacy - grupa etnicznanaordu niemieckiego
          - Ślązacy - grupa etniczna narodu czeskiego
          - Śląacy - społeczność regionalna
          • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:49
            Ale dużo tych "Ślązaków"...Dajcie jeszcze jakieś ciekawe definicje...Będzie
            weselej... ;-)
            • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 19:09
              Sądzieł, że to wszystko wiesz i że nie wywoła to Twojego zdziwienia. A tu
              popatrz, taka niespodzianka.
    • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:31
      Twoje końcowe przykłady Eichi mają jeden feler: odnosza się do śląskości w
      kontekście autonomii, a nie "śląskiej narodowości"...Skoro jest tyle
      interpretacji pojęcia "Ślązak" i przyznają się do niego inne nacje (np.Czesi)
      to zmieńcie sobie nazwę waszej "narodowości" na np. "Ślężańską" ;-) Fajna co?
      (mój patent i wkład w wasze "narodoróbstwo") ;-)))
      • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:43
        A niby dlaczego? Nie każdy Bask deklaruje narodowość baskijską,a czy ktoś przez
        to zamierza zmieniac nazwę narodu? Wy macie problem, więc Wy zmieńcie sobie
        nazwę:-).
        • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:46

Jak na razie to wy macie problemy - jęczycie na tym forum strasznie, że was
          nikt nie chce uznać...Porównywanie się do Basków slezan to duże i niebezpieczne
          nadużycie, ale czego się nie robi dla "ideii", prawda?
          • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:47
            Chciałbyś, żebyśmy jęczeli, ale na razie wygląda to zupełnie inaczej:-).
            • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:51
              Czyli: pierś wypięta dumnie, moc sukcesów, świetlana przyszłość? Lubię Cię za
              Twój optymizm slezan ;-)
              • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:54
                Ciężka praca przynosi sukcesy. Wystarczy ciepliwość i konsekwencja.
                • piast1025 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:57

Inni tez ciężko pracują - czym się to skończy: konfrontacją?!!! Realizm bywa
                  ozdrowieńczy, ale dla "upartych" czasem zabójczy! polacy nieraz przerabiali to
                  w swojej historii... ;-))))))))))))))))))))))0!
        • Gość: regent Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:03
          slezan napisał:

> A niby dlaczego? Nie każdy Bask deklaruje narodowość baskijską,a czy ktoś
          > przez to zamierza zmieniac nazwę narodu? Wy macie problem, więc Wy zmieńcie
          > sobie nazwę:-).

Jak dzieci w piaskownicy,
          im dłużej Was czytać, tym bardziej infantylnym się człowiek staje;)

Komedyja!
      • silesia7 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 15:46
        > Twoje końcowe przykłady Eichi mają jeden feler: odnosza się do śląskości w
        > kontekście autonomii, a nie "śląskiej narodowości"...

A co to za feler?

> Skoro jest tyle
        > interpretacji pojęcia "Ślązak" i przyznają się do niego inne nacje (np.Czesi)
        > to zmieńcie sobie nazwę waszej "narodowości" na np. "Ślężańską" ;-) Fajna co?
        > (mój patent i wkład w wasze "narodoróbstwo") ;-)))

Nie ma potrzeby - moja definicja jest spojna i dokladna.
    • Gość: tru Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków IP: *.pc.tek.pl 10.05.05, 17:32
      czyli ustalić się nie da ! bo i kto miałby dokonać weryfikacji śląskości i wg
      jakiego kryterium ? czy sam fakt przyznania sobie miana Ślązaka np. przez
      Eskimosa , czyni go nim ? i kiedy , po ilu latach zamieszkiwania na śląskiej
      ziemi ? i wg której mapy uznać granice Śląska ? a może bez jakichkolwiek reguł ?
      tylko wtedy po co to wszystko ?
      po co ta gadka puchatka ?
      • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 19:15
        Popełniasz ten sam błąd, którzy popełniają inni przeciwnicy subiektywnych
        definicji narodu. Otóż warunkiem przynależności do narodu jest w nich nie
        deklaracja, ale świadomość. Właściwe pytanie brzmi - czy Eskimos, który ma
        śląską świadomość narodową, staje się Ślązakiem. Moim zdaniem tak. Deklaracja
        to najprostszy sposób wyrążania swojej świadomości, ale jak wiadomo, deklaracje
        nie zawsze są prawdziwe. Ludzie nie zawsze mówią to co myślą. I tu [pojawia się
        praktyczny problem. Ale nie jest on tak poważny, jak się niekórym wydaje.
        Ludzie rzadko zdecydowani są złożyć fałszywą deklarację, wiedzc, że wzbudzi ona
        negatywne reakcje. Działa presja otoczenia.
        • Gość: tru Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków IP: *.pc.tek.pl 10.05.05, 19:31
          wątpię by naturalne środowisko Eskimosa czy ktokolwiek żyjący po za Śląskiem
          miał coś do Ślązaków. podobnie będzie z kimś kto dla świętego spokoju żyjąc w
          wojującej społeczności śląskiej deklarował będzie przynależność do niej.
          jednocześnie w twoim poście przyznajesz mi rację - niezwykle trudno jest ocenić
          wiarygodność deklarującego się jako Ślązaka.
          więc po co ta zabawa ?
          • silesia7 Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 20:20
            Nie rozumiem jednej rzeczy - po co ktos mialby sklamac jesli chodzi o jego wlasne przekonania? Rozumiem gdyby to mialo jakies praktyczne skutki, ale to ze ktos sie zadeklaruje Slazakiem nie spowoduje, ze bedzie mial jakies ulgi np. podatkowe.
            Oddzielną sprawą jest OBYWATELSTWO, ale to juz regulują odpowiednie przepisy prawne.
            • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 21:23
              Strzeliłeś sobie gola, silesja, potocznie to nazywa się samobój. Myślę, że
              przeprosisz łaskawie posłów naszego ukochanego sejmu, za to ustawa o
              narodowościach przybrała taki kszałt.

silesia7 napisał:

> Nie rozumiem jednej rzeczy - po co ktos mialby sklamac jesli chodzi o jego
              wlas
              > ne przekonania? Rozumiem gdyby to mialo jakies praktyczne skutki, ale to ze
              kto
              > s sie zadeklaruje Slazakiem nie spowoduje, ze bedzie mial jakies ulgi np.
              podat
              > kowe.
              > Oddzielną sprawą jest OBYWATELSTWO, ale to juz regulują odpowiednie przepisy
              pr
              > awne.
              • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 21:36
                To ze macie taką ordynacje jaką macie to nie moja wina. Zrobcie ordynacje wiekszosciową i zlikwidujcie te smieszne 5% parytety i preferencje dla mniejszosci narodowych. Ostatecznie najwazniejszy w wyborach jest czlowiek a nie partia z ktorej startuje.
                I zapewniam, ze pozostane Slazakiem, a RAS nadal bedzie istnial, nawet gdy stanie sie to co napisalem wyzej, bo tak naprawde nie chodzi o to co nam imputujecie.
                • slezan Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 21:41
                  Oczywiście. I przekazujcie bez gadania pieniądze, które płacimy w formie
                  podatków, nie tylko na swoje szkoły, ale także na szkoły jakichkolwiek grup
                  mniejszościowych, jeśli znajdzie się odwpiednio liczna grupa chętnych, by do
                  takich szkół uczęszcz... Bon oświatowy rozwiązałby problem.
                • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 21:46
                  W świetle obowiązującego prawa, ustawa o mniejszościach jest prawidłowo
                  sformułowana. Wypadałoby przeprosić. My, jak twierdzisz, możemy to zrobić,
                  tylko po co. Ja mam się angażować w zmianę prawa dla ciebie, czyś ty do reszty
                  ogłupiał.
                  • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 22:07
                    1/ Za co mam przeprosic? Za prawnego bubla?
                    2/ Absolutnie nie chce zebys teraz okupowal Sejm do zmiany. Chce tylko wiedziec czy zdajesz sobie sprawe z tego co napisalem w poprzednich postach.
                    • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 22:15
                      Napisałeś: "Rozumiem gdyby to mialo jakies praktyczne skutki, ale to ze ktos
                      sie zadeklaruje Slazakiem nie spowoduje, ze bedzie mial jakies ulgi np.
                      podatkowe."

uzupełnię, jakieś przywileje np wyborcze.

Czyli rozumiesz, że ta uchwała musiała mieć taki kszałt. Wypadałoby przeprosić.
                      • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 22:19
                        To ze nie ogladam sie na korzysci wyplywające z deklaracji bycia Slazakiem nie znaczy ze bede z nich dobrowolnie rezygnował. Nie jestem ascetą.
                        Zmiencie ordynacje i juz macie problem z głowy.
                        • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 22:23
                          Nie jestem altruistą, a w dodatku ja nie mam problemu. Pytam więc po co?
                          • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 22:29
                            Co 'po co'? Po co nas zrozumiec? To co ty tu w ogole robisz?

Wybacz ale dzisiaj juz ci nie odpowiem na twoje posty. Do jutra!
                            • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 11.05.05, 22:11
                              silesia7 napisał:

> Co 'po co'? Po co nas zrozumiec? To co ty tu w ogole robisz?

Przecież nie jestem tu po to aby was popierać, klupnij się!

> Wybacz ale dzisiaj juz ci nie odpowiem na twoje posty. Do jutra!

Jutro już mija, nie wiesz co z wilymem?
                              • rico-chorzow Re: Prosze o konkretną odpowiedz 11.05.05, 22:16
                                aqua napisał:

> silesia7 napisał:
                                >
                                > > Co 'po co'? Po co nas zrozumiec? To co ty tu w ogole robisz?
                                >
                                > Przecież nie jestem tu po to aby was popierać, klupnij się!
                                >

Właśnie,więc co pana tutaj trzyma,ten ból,jest Pan masochistą?
                                • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 11.05.05, 22:23
                                  Chyba zaczynam rozumiec ludzi ktorzy uwazają, ze nie ma co rozmawiac z ludzmi pokroju aquy. Nie dowiesz sie nic konstruktywnego poza sugestiami w stylu "klupnij sie", albo sugestiami ze ogłupiałem.
                                  • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 11.05.05, 22:36
                                    Zadałem konkretne pytanie, po co? (mam się angażować w wasze sprawy), obiecałeś
                                    zaagitować, więc czekam.
                                    • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 10:42
                                      silesia, nie odpowiadasz na proste pytania, ciekawe dlaczego?
                                      • Gość: Pit Re: Prosze o konkretną odpowiedz IP: 150.254.85.* 13.05.05, 11:48
                                        aqua napisał:

> silesia, nie odpowiadasz na proste pytania, ciekawe dlaczego?

Wiesz Aqua, najtrudniej odpowiada sie na proste pytania. Niejeden sie wlasnie
                                        na takich wylozyl.....
                                        • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 13:52
                                          Wiem przeceż, ale silesia to nie byle kto, w nie takich sytuacjach dawał sobie
                                          radę.
                                          • Gość: Pit Re: Prosze o konkretną odpowiedz IP: 150.254.85.* 13.05.05, 13:58
                                            aqua napisał:

> Wiem przeceż, ale silesia to nie byle kto, w nie takich sytuacjach dawał
                                            sobie
                                            > radę.

Moze da sobie rade a moze nie....nie takie drzewa sie lamaly.

Pozdr !!!!
                                            • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 14:24
                                              Tak ale starogermańskie dęby żadna wichura nie zmoże.
                                              • Gość: Pit Re: Prosze o konkretną odpowiedz IP: 150.254.85.* 13.05.05, 14:26
                                                aqua napisał:

> Tak ale starogermańskie dęby żadna wichura nie zmoże.

No chyba ze tyn wiater bydzie szedl od Stalingradu......
                                                • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 14:31
                                                  ha, ha, masz rację, ale tutaj na razie wieje zefirek z zachodu, zza Odry.
                                                  • Gość: Pit Re: Prosze o konkretną odpowiedz IP: 150.254.85.* 13.05.05, 14:57
                                                    aqua napisał:

> ha, ha, masz rację, ale tutaj na razie wieje zefirek z zachodu, zza Odry.

Przyjemnie ich lechcze po posladkach, orgazmu prawie dostaja bo to wiatr od
                                                    Nimcow. Nawet gdyby owiewaly ich niemieckie bzdziny, to bydom szczytowc tylko
                                                    dlatego ze sa z niemieckich d...p.
                                    • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 23:15
                                      Wybacz ze tak pozno, ale ja jednak oprocz siedzienia na forum mam tez inne sprawy na glowie, zwlaszcza ze zbliza sie sesja.

Szczerze mowiac nie rozumiem twojego pytania, przeciez wczesniej juz ci napisalem, ze nie wymagam od ciebie zaangazowania sie w agitacje na rzecz slaskiej autonomii, czy zmiany ordynacji wyborczej. Chcialbym zebys przynajmniej staral sie zrozumiec ludzi majacych odmienne poglady niz ty, a nie rzucał błotem na lewo i prawo, a przez to obnizał poziom tego forum.
                                      • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 23:28
                                        No wiesz silesia, przecież wiem co napisałeś: "Zrobcie ordynacje wiekszosciową
                                        i zlikwidujcie te smieszne 5% parytety i preferencje dla mniejszosci
                                        narodowych". Zbiża się sesja, ja wiem że masz dużo spraw na głowie, jeśli
                                        piszesz, "zróbcie", znaczy ty umywasz ręce, zrobić to mam ja i moi powiedzmy
                                        krajanie. Wiesz co silesja, daj sobie spokój z tą sesją, no chyba.......
                                        • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 23:39
                                          Ja nie moge przeciez powiedziec "zrobmy" bo RAS nie ma przedstawicieli w Sejmie. Dlatego odwolalem sie do was - zamiast tworzyc jakies preferencje dla mniejszosci i coraz bardziej komplikowac prawo wystarczy wg mnie "nie przeszkadzac" i "uproscic prawo" m.in. przez zmiane ordynacji wyborczej.
                                          Ciekaw jestem komu tak naprawde zalezy na tym, zeby utrzymac obecny metlik prawny i taką ordynacje wyborczą. Masz jakies typy aqua??
                                          • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 13.05.05, 23:48
                                            Nie nawijaj, powiedziałeś "zróbcie", W sejmie są tacy sami przedstawiciele twoi
                                            jak i moi, jeśli uważasz inaczej, to moge podejrzewać, że nie mieszkasz w
                                            Polsce, albo nie masz obywatelstwa polskiego. Jest jeszcze inne wyjście,
                                            kwestionujesz demokratyczny ustrój państwa. jak widzisz wszystko źle.
                                            • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 14.05.05, 00:01
                                              Nie sa moi bo
                                              1/ nie bylem pelnoletni gdy byly wybory
                                              2/ nie ma tam nikogo z kim bym sie utozsamial

Jesli chcesz moge napisac to jeszcze raz, tak zebys w koncu zrozumial.
                                              • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 14.05.05, 00:17
                                                he,he, he,

rozśmieszyłeś mnie,

to ty pisząc: :zróbcie", zwracasz się do wszystkich dorosłych. Również do
                                                swojego ojca i matki? Również do slezana, wilyma, arnolda, kolegów starszych z
                                                podwórka.

silesia, będą wybory wybierzesz swego reprezentanta, ha,ha,ha, lecz ja przecież
                                                nim nie będę. Wychodzi na to, że nic dla ciebie nie mogę zrobić.

Ale miej wiarę, chłopczę, wszystko będzie dobrze.
                                                • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 14.05.05, 00:32
                                                  Nie bede ci teraz tlumaczyl jak przedszkolakowi na czym polegają wybory i dlaczego moj reprezentant(ci) w Sejmie nie mają wplywu na slaska autonomie.

Moim reprezentantem na pewno nie bedziesz ty, to moge ci zapewnic z prostego powodu: na polityke to ty jestes za sztywny - wyryjesz sobie jakies elperowskie hasla Wielkiej Polski i Polskiego Slaska i nic nie jest w stanie chocby sprowokowac ciebie do pomyslenia, ze inni proponują dobre rozwiązania.

Bierz przyklad ze mnie - ja jestem otwarty na rozne pomysly, bo nawet z najwiekszego glupiego pomyslu moze wyniknąc cos dobrego. Ponadto ja nie krzycze "polski (niemiecki) Slask!". Ja mowie spokojnie - jestem Slazakiem i cieszą mnie sukcesy Slaska bez wzgledu na to czy sa to sukcesy Slazaków, niemieckich Slazakow czy polskich Slazaków. I nie bronie innym do wyrazania swojej tozsamosci narodowej.

No na dzisiaj juz wystarczy. Dobranoc!
                                                  • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 14.05.05, 00:43
                                                    Bardzo cię polubiłem silesja, nie ma to jak bezpośrednia wymiana zdań, bez
                                                    wtrętów powiedzmy sobie szczerze, dorosłych. Ja sesja mam wrześniową, bo psor
                                                    wybył na saksy, pewno truskawki we Francji, a docent robi polityka dla leppera,
                                                    sami wszepolacy, psia kość, jeszcze się spotkamy:().
                                                  • silesia7 Re: Prosze o konkretną odpowiedz 14.05.05, 09:29
                                                    Miło mi. A gdzie studiujesz?
                  • slezan Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 22:28
                    Tacy ludzie patrzyli obojętnie jak egzekwowane są ustawy norymberskie. W końcu
                    dlaczego mieli się angażować w zmianę prawa dla Żydów.
                    • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 22:47
                      Bajdurzysz germanofilu, wpierw tacy ludzie jak ty wprowadzili ustawy
                      norymberskie.
                      • slezan Re: Prosze o konkretną odpowiedz 10.05.05, 23:01
                        Tak? A na czym polega podobieństwo mojego zachowania do zachowania autorów
                        ustaw?
                        Analogię w postawie Twojej i biernej większości obywateli III Rzeszy wskazałem.
                        Może to i było dla Ciebie bolesne, ale to jeszczenie powód do takiego
                        zdenerwowania. Zastanów się zatem i spróbuj odpowiedzieć na moje pytanie.
                        • aqua Re: Prosze o konkretną odpowiedz 11.05.05, 12:23
                          To jest dla ciebie bolesne, że niemcy jak jeden mąż popierali ustawy
                          norymberskie, bo też większość z nich, czynnych, wykształconych, było
                          zagorzałymi nazistami. To alianci, w tym i Polacy, musieli im te ustawy
                          wyperswadować, musieli ich zniszczyć wszelkimi dostępnymi metodami. To musi cię
                          bardzo boleć.

• slezan Re: Prosze o konkretną odpowiedz 11.05.05, 18:10
                            Nie odpowiedziałeś na pytanie. Ciekawe dlaczego.
          • slezan Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 10.05.05, 21:21
            Równie trudno, jakkogoś kto deklaruje się jako Polak, Anglik czy Szkot. I też
            można zapytać po co ta zabawa. Ja mam jendak inne pytanie - po co oceniać
            wiarygodność? Nielepiej przejść nad tym do porządku dziennego?
    • wiksadyba1 Narodowość śląska na przykładzie:) 10.05.05, 23:01
      Wiem, że to może dziecinny przykład, ale może pomóc wyjaśnić wzajemne różnice
      poglądów:

Mamy troje braci pochodzących z rodziny zamieszkałej na Śląsku od wielu
      pokoleń, na pewno w każdym razie przed I wojną. Dziadkowie mówili miejscowym
      językiem ("gwarą".)

1 z braci jest zadeklarowanym członkiem Związku Ludnosci Narodowości Śląskiej,
      zna i stara się kultywować tradcyję lokalną, nie uważa się za Polaka, w spisie
      powschenym zadeklarował "narodowość śląską".
      2 z braci uważa się po prostu za "tutejszego", nie ma wyraźnego zdania co do
      własnej narodowości, uważa się za Ślązaka, ale i jednocześnie za Polaka, ale
      nie bardzo go to w sumie obchodzi.
      3 z braci wyjechał robić karierę dajmy na to do Warszawy, albo gdzieś na Zachód
      (Paryż, Londyn itd.) Mówi wyłącznie po polsku, nie chce nawet wracać na
      Śląsk, "godkę" śląską uważa za proletariacki "obciach", uważa że akcja na
      rzecz "narodowości śląskiej" to zawracanie głowy i bicie piany. Uważa się
      wyłącznie za Polaka (ew. za Europejczyka), nie przyznaje się do żadnej
      kulturowej wspólnoty ze Śląskiem.

Którzy z nich są z narodowości Ślązakami:

A) Wszyscy - decyduje kryterium etniczne
      B) Wszyscy oprócz trzeciego - który świadomie wyparł się "śląskości"
      c) Tylko pierwszy - świadomie deklaruje narodowość śląską.
      D) Żaden - nie istnieje narodowość śląska.

Wahałbym się między odpowiedzią C i B.

Oczywiście przykład schematyczny, jak to przykład, choć nie wykluczam, ze mogło
      by się coś takiego na prawdę wydarzyć:)
      • slezan Re: Narodowość śląska na przykładzie:) 10.05.05, 23:03
        Dla mnie tylko pierwszy. Drugi jest indyferentny narodowo. W pewnych warunkach
        łatwo stanie się Ślązakiem w sensie narodowym, ale tylko w pewnych warunkach.
      • rico-chorzow Re: Narodowość śląska na przykładzie:) 10.05.05, 23:12
        Gdzieś zauważyłem,że mamy jedno podobne ubodobanie,mianowicie Szwajcarię,co Pan
        powie o tych 4-ch braciach?
    • amoremio do SILESIA7 12.05.05, 00:40
      jeszcze lepiej:

Moze by wprowadzic.....
      Listy Narodowosciowe (Volkslisty) ?
      :))))))))))))))!

Eh, chyba nie znasz historii Gornego Slaska
      i Go nie rozumiesz........

Dej pzur - chcesz nos, Slonzokow, zajs podzielic ?!

Podzial je jasny: som Slonzoki i Gorole.

Jak Gorol sie czuje/nazywo Slonzokiem, to fajnie, nie zabronia mu.
      A jak niy, to OK: to pozostaje Gorolem (skuli mje przez duze P, czamu niy).

uklony!
      AMOREMIO
      -od stuleci "stond"
      -urodzony
      -zamieszkaly
      -zakorzeniony
      -quatrokulturowy/-ralny
      -trilingualny
      -swiadomy i przekonany
      -lokalnopatryjotyczny
      -"durs praktykujacy"
      SLONZOK
      • silesia7 Re: do SILESIA7 13.05.05, 23:11
        A czy jo inaczyj godom jak ty? Jak chcesz to bydziesz Slonzokiem - jak niy to niy, pra?
        • aqua Re: do SILESIA7 13.05.05, 23:14
          masz recht silesia, przecież tego nawet nie trzeba gadać.
    • builder Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 14.05.05, 01:37
      silesia7 napisał:

> W kilku ostatnich wątkach wychodzi brak sprecyzowanej definicji Ślązaka -
      stron
      > a antyautonomistyczna zarzuca autonomistom, ze uzurpują sobie prawo do
      nadawani
      > a tytulu "Jedynie Slusznego Slazaka". Autonomisci z kolei mowią, ze kwestia
      nar
      > odu jest indywidualną sprawą kazdego czlowieka. Sa tez osoby uwazajace sie za
      S
      > lazaków, czesto nawet w sensie narodowym, ale niepopierające RAS.
      > Wydaje mi sie, ze zrodlem nieporozumien jest nierozroznianie narodowosci od
      oby
      > watelstwa. Jest to zrozumiale, poniewaz nie ma panstwa slaskiego. Mimo
      wszystko
      > proponuje w koncu uscislic pewne rzeczy:
      (moze ktos zna bardziej odpowiednie slowo?). Osob
      > y, ktore uzywają slowa "Slazak" w tym znaczeniu dla wlasnego dobra (zeby byli
      d
      > obrze zrozumieni) powinni to zaznaczyc jesli nie wynika to z kontekstu,
      np. "ob
      > ywatel Slaska".
      > 2/ Slazak w sensie narodowym to osoba ktora tak sie zadeklarowała (zgodnie z
      de
      > finicją GUSu w czasie Spisu).
      >
      > Na koniec jeszcze dwa przyklady:
      > "Jestem Slazakiem z racji zamieszkania i zgadzam sie z pogladami RAS, bo
      autono
      > mia to dobry pomysł"
      > "Jo jest Shloonzok i niy byda sztimowou na RAS, bo uwazom, ze autonomia to
      zuy
      > pomys".

no1; a ja mys`le, z`e RAS` ma niedopracowany status,
      no2; napisales`;"Kazdy mieszkaniec Slaska, bez wzgledu na narodowosc, jest
      Slazakiem w sensie nazwalbym to "geograficznym" ===3X chyba ci odbilo-co to
      znaczy w sensie geograficznym???????,=to jakies` nowe stwierdzenie na rynku
      slo`w polskich czy tylko twoja mys`l wykreowana do tego tematu?,=(jutro wys`le
      anglika na S`loonsk i bedzie geograficznym S`loonzakiem???)=niepojete prze ze
      mnie,=to ty tyak pojmujesz wszystko?,- jestem pod wraz`eniem twojej logistyki i
      profesjonalnego podejs`cia do spraw (byc` albo nie byc` S`loonzakiem)=nie mam
      wiecej pytan`,

the builder,

• silesia7 Re: Ustalmy cos odnośnie Ślązaków 14.05.05, 09:28
        Przeczytaj caly watek to sie dowiesz o co chodzilo w tym sformulowaniu.
        W skorcie chodzi o to, ze kazdy ktory zamelduje sie na Slasku jest Slazakiem z racji obywatelstwa. Tak samo jest gdy ktos przeprowadzi sie do innego kraju to moze dostac obywatelstwo tego kraju, ale nardowosciowo zawsze (chyba ze nie chce) bedzie tym skad pochodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka