Dodaj do ulubionych

WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE?

18.01.06, 17:56
Czy Wroclawianie maja prawo nazywac sie Slazakami?
Obserwuj wątek
    • erwinek_3 oczywiście 18.01.06, 18:21

• fredrus Re: oczywiście 18.01.06, 18:26
        Oczywiscie, co?
        • erwinek_3 mają prawo 18.01.06, 19:34
    • broneknotgeld Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 18.01.06, 18:31
      Ano, przesiedlyńca zwać tako niy idzie.
      Przi jego dzieciach, już urodzonych na Ślonsku szłoby sie spiyrać.
      Przi wnukach już sie spiyrać niy idzie, jak zacznom mianować sie Ślonzokami i
      bydom widzieć właśnie we Ślonsku swoje miejsce na ziymi.
      • Gość: cirano Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: 83.238.116.* 20.01.06, 11:31
        Prawdziwi Dolnoslązacy leżą w masowych grobach w Dreznie. Ci dzisiejsi, którzy
        czują sie następcami tamtych i nie przynoszą im wstydu - ciesze sie , ze są.
        O reszcie, nie ma co pisac, trzeba widziec
        • espritt Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 13.02.06, 16:25
          W grobach leza nazisci , mordercy i ci co im pomagali.I tak zamalo niemiaszkow
          zlikwidowali.Wybraliscie sobie hitlerka napadaliscie ,byliscie zbrodniarzami,
          teraz mozecie miec pretensje do siebie,a Polakom powinniscie dziekowac na
          kolanach ,ze wam pozwolili wrocic do domow w niemczech.
    • jimmyjazz Tak 18.01.06, 18:34
      To przecież Dolny Śląsk.

Nie nasza wina, że w świadomości większości Polaków Śląsk ogranicza się do
      terenu od Opola do Dąbrowy Górniczej.
      • broneknotgeld Re: Tak 18.01.06, 20:23
        Ślonsk - region historyczno-geograficzny leżoncy w dorzeczu gorny i środkowy
        Odry.
        Przeca niy ma inkszego Ślonska.
      • Gość: jaś Re: Tak IP: 83.238.168.* 18.01.06, 23:04
        jimmyjazz napisał:

> To przecież Dolny Śląsk.

To przecież Śląsk. Właściwy, jeżeli już; nie Dolny. Resztę dopisał Bronek.
      • greg_slask Re: Tak 19.01.06, 10:35
        Odpowiedź na postawione pytanie nie jest taka prosta. Oczywiście, że to jest
        Śląsk ale czy mieszkańcy od razu są Ślązakami ? Sądzę, że ktoś przybyły ze
        Lwowa i mieszkający na Śląsku obraziłby się jakby go nazwać Ślązakiem. Tak samo
        zresztą jak wysiedlony ze Śląska do Niemiec obraziłby się, gdyby ktoś
        powiedział, że nie jest Ślązakiem.
        • Gość: qwert Re: Tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 17:39
          Ilu w obecnym czasie żyje jeszcze dawnych przesiedleńcow? Roztrząsanie poczucia śląskości obecnych mieszkańców tych ziem z punktu widzenia ludzi pochodzących z dawnych kresów wschodnich, którzy są już u schyłku swego życia jest pozbawione sensu. Dzisiejsi dolnoślązacy w trzecim, a nawet czwartym pokoleniu nie mają innego miejsca na ziemi niż te, na którym obecnie mieszkają i są przede wszystkim, a może nawet jedynie - dolnoslązakami.
      • amoremio Re: Tak 19.01.06, 21:56
        > do Dąbrowy Górniczej.
        --> denaturat sie pilo ??!
        gorol abo gupi baranek!.......
        • jimmyjazz Re: Tak 20.01.06, 12:18
          amoremio napisała:

> > do Dąbrowy Górniczej.
          > --> denaturat sie pilo ??!
          > gorol abo gupi baranek!.......

Niby potrafisz czytać, ale zorozumieć już chyba nie.

Cytat:
          "Nie nasza wina, że w świadomości większości Polaków Śląsk ogranicza się do
          terenu od Opola do Dąbrowy Górniczej."

Jak być może już zauważyłeś to nie ja tak uważam lecz większość Polaków nie
          mieszkająca na Śląsku.

A ty jak, analfabeta czy głupi baranek?
          • Gość: eurofanatik Re: Tak IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.06, 08:21
            Amoremio nigdy nie potrafil czytac ze zrozumieniem. Dlatego po raz kolejny sie wyglupil.
    • Gość: OBERSCHLESIER Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.06, 21:09
      a, czy malopolszczanie maja prawo nazywac sie malopolszczaninami?

fredus, pomodl sie do bozi o rozum.
    • grba Dolnoślązacy 19.01.06, 11:05
      www.google.pl/search?hl=pl&q=dolno%C5%9Bl%C4%85zacy&lr=
      www.google.pl/search?q=dolno%C5%9Bl%C4%85zacy&hl=pl&lr=&start=10&sa=Nitd...
    • argos1 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 19.01.06, 14:05
      Z pozycji prawa konstytucujnego ( w uproszczeniu): to osoby posiadające ważny
      Dowód Osobisty lub ważny Paszport, są obywatelami Polski -ang. nationality-.
      W Polsce, przyjęło się nazywać obywateli urodzonych lub zamieszkałych w danym
      województwie, od nazwy danego województwa np ślązak, dolnoślązak, małopolanin.
      W razie trudności w nazewnictwie, np.dla woj. podkarpackiego,stosuje się
      określenie mieszkaniec województwa podkarpackiego, lub mieszkaniec regionu
      podkarpackiego.
      Natomiast poczuwanie się do mniejszości narodowej -ang. National Minority lub
      National Group - to sprawa indywidualnego i subiektywnego poczucia obywatela
      Polski w zalezności od pochodzenia(terytorialnego,państwowego i in., religii,
      kultury, tradycji, języka itp.Mniejszości narodowe chronią odpowiednie
      Konwencje Międzynarodowe.
      --<>
      Tak więc Obywatel Polski, dolnoślązak (mieszkaniec woj. dolnośląskiego) może
      określać się wg. swego uznania :
      ---<>-
      • rocco-siffredi Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 19.01.06, 17:24
        w żadnym wypadku, jesteśmy czystej krwi afgańcami
        ;-)
        prysk ludkowie!

mojego dziadka 4 tygodnie w wagonie wiezli jak go ukrainskie s...syny ze lwowa
        wyrzuciły a drugi dziadek to sie akurat polsce nie dał wyrzucić z dolnego śląska.
        i co ?kim mam być?
        węgrem
        ;-)
        jak wyjadę gdzieś w poznańskie to się obco czuję i żle mi jest, w katowicach mi
        się zawsze podobało i do rodziny do tychów chętnie jadę, na mazowszu mi źle.
        to kim jestem?
        ;-)
        • eichendorff Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 12:06
          rocco-siffredi napisał:

> to kim jestem?

Tym kim się czujesz. No chyba, że masz problemy z samoidentyfikacją.
          Pochodzenie Twojej rodziny to sprawa drugorzędna. Najważniejsze są Twoje -
          podkreślam - subiektywne odczucia. I nikt - włącznie z Twoimi rodzicami - nie
          może Ci dyktować kim masz się czuć!
    • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 18:53
      wiesz kto to jest slazak, ty baranie
      wroclawianie to sa same rusy, ukraincy i inna cholota
      • Gość: lekarz Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:56
        Lecz się imbecylu.
        • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:00
          doktorku,
          napisalem prawde, tez jestem po studiach i na slasku, jako slazak, nie mialem
          zadnych szans. Przyjezdni z centralnej Polski mieli we wszystkim pierwszenstwo.
          Sam moze masz dom po slazaku ( niemcu.
          Ty debilu, ty daj sie leczyc
          • slezan Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:04
            Nie, to nie może być prawda. Ślązcy to przeciez ludzie otwarci i tolerancyjni.
            Obca im jest pycha. Ty nie możesz być Ślązakiem:-).
            • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:10
              to nie pycha, to prawda.
              Slazacy sa za tolerancyjni. Tez taki bylem. Ale kiedys bylo za duzo.
              Wyciagnalem wnioski i mieszkam juz 30 lat w Niemczech.
              Zadnych problemow.
              Nie w pracy i nie w miejscu zamieszkania
              • slezan Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:14
                To, że wielu Polaków, Rosjan, Żydów itp. wykazywało brak tolerancji wobec
                Ciebie, nie jest wystarczającym powodem by wobec każdego Polaka, Rosjanina czy
                Żyda byc nietolerancyjnym. Szowiniści doskonale czują się wtedy, gdy reakcją na
                ich działania jest szowinizm.
                • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:22
                  Zgadzam sie calkowicie z toba.
                  Bylismy i jestesmy niczym dla "Panow", ktorzy krztaltowali i krztaltuja nadal
                  (to jest tylko ich wiara ) historie tego swiata.
                  Jest tylko jedno pytanie : maja do tego prawo.
                  Obserwuje "antiruskie" tendencje w Polsce.
                  Rosjanie to serdeczny, pokoj lubiacy narod.
                  Moja dewiza po niemiecku:
                  "leben und leben lassen",
                  po polsku: zyc i dac zyc.
                  • Gość: eurofanatik Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.06, 08:24
                    christ60 napisał:

> Zgadzam sie calkowicie z toba.
                    > Bylismy i jestesmy niczym dla "Panow"

Jezel masz taki stosunek do Niemcow to po co sie tam przenosiles?
          • Gość: lekarz Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:22
            Jesteś zwykłym chamem i prostakiem, a moja odpowiedź tobie była adekwatna do tego co sobą reprezentujesz.
            • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:27
              sam jestes chamem.
              Co ty reprezentujesz ? Nic.
              Twoi rodzice wypedzili moich i to jest twoj sukces.
              W innym przypadku, siedzialbys teraz w namiocie w centralnej Monglii.
              • Gość: lekarz Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:32
                "wiesz kto to jest slazak, ty baranie
                wroclawianie to sa same rusy, ukraincy i inna cholota"

Czy powyższe to ja napisałem? A może masz rozdwojenie jaźni i nie wiesz co robisz? Moi rodzice nikogo nie wypędzali, a moi dziadkowie podnieśli z ruin Wrocław i nikt nie będzie ich nazywał chołotą!
                Rozumiesz, czy nadal nie trafia to do ciebie?
                • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:39
                  o.k.
                  przepraszam, masz racje.
                  Tylko ja panicznie nie lubie dyskusji kto kto jast.
                  Pytania: wroclawian-slazakiem
                  Czestochowian-slazakiem,
                  doprowadzaja mnie do szalu.
                  Dla mnie jest tylko wazne pytanie:

Czlowiek - chlowiekiem.

• Gość: lekarz Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:40
                    Rozstańmy sie zatem na tym forum jak ludzie. Też przepraszam.
                    • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:43
                      o.k.
                      schones Wochenende.
              • Gość: eurofanatik Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.06, 08:26
                christ60 napisał:

> sam jestes chamem.
                > Co ty reprezentujesz ? Nic.
                > Twoi rodzice wypedzili moich i to jest twoj sukces.

Tobie chyba sie juz miesza nawet to co tutaj probujesz przedstawic. W innym poscie pisales, ze sam wyjechales. Wiec chyba zmyslasz.
            • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:32
              ty jestes taki lekarz jak ja ksiadz
              • Gość: lekarz Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:35
                "Bylismy i jestesmy niczym dla "Panow", ktorzy krztaltowali i krztaltuja nadal"

Ty kończyłeś studia? Dowiedz sie zatem, że nie "krztałtowali" lecz kształtowali!
                Po drugie zaś, nie masz żadnych kwalifikacji by mnie oceniać.
                • christ60 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 19:41
                  Skonczylem 2 Kierunki
                  1. Mgr. inz. Gornictwa
                  2. Mgr. inz. Budowa Maszyn

Politechnika Slaska w Gliwicach.

Od 30 lat zadko pisze po polsku, dlatego te bledy.
                  • Gość: eurofanatik Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.06, 08:30
                    Co nie usprawiedliwia kaleczenia jezyka. Ja tez wiekszosc zycia spedzilem za granica. Polecam slownik ortograficzny PWN ktory znajdziesz online: so.pwn.pl/
          • espritt Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 23.01.06, 18:33
            christ baranie ludzie ktorzy osiedlali sie na Slasku po wojnie ,dostawali
            domy ,mieszkania po uciekajacych niemiaszkach,ktorzy rozkradli i spalili cala
            Polske.O mordach nie wspominajac.Polacy odzyskali swoje piastowskie ziemie po
            latach osiedlania,dyskryminowania i okupacji tych terenow przez
            niemiaszkow.Takze christ niemiaszkom nic sie nie nalezy pretensje moga miec do
            swoich wladz.Polacy teraz nareszcie sa u siebie.
      • slezan Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 20.01.06, 18:57
        Tjaaa. Na Załężu mieszka za to sma elita:-).
        Pewnie, że Wrocławianie, którzy uważają sie za Ślązaków, są Ślązakami. I bardzo
        dobrze, że jest takich coraz więcej.
      • wschodnikraj Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 21.01.06, 11:09
        christ60 napisał:

> wiesz kto to jest slazak, ty baranie
        > wroclawianie to sa same rusy, ukraincy i inna cholota

Radze tak nie pisac o Rosjanach i Ukraincach bo sie na was wku..(r)..wia i
        wywiaza was na Syberie barany.
    • Gość: kuba Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:18
      Nie Nie Nie.
      Dzisiejsi wrocławianie to potomkowie przesiedleńców ze wschodu (lwów i okolice)
      i w żadnym razie nie mozna ich nazwać Ślązakami - mając na mysli głębszy niż
      geograficzny sens tego słowa.
      Zobaczcie co zrobili z pękną poniemiecką Legnicą że już nie wspomnę o małych
      wioskach podwrocławskich - widać tam starą myśl i aktualny syf.
      • Gość: eurofanatik Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.06, 08:33
        Hehe, kolejny "ekspert" od tego kto jest kim. Zastanawiam sie co takiego wroclawianie zrobili z Legnica i co to ma wspolnego z ich tozsamoscia... Czyzby byla jakas wojna wroclawsko-legnicka o tozsamosc i Wroclaw ja przegral? ;)))
    • Gość: Werwolf Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.m.pppool.de 23.01.06, 04:58
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=185&w=17906012
      • Gość: eurofanatik Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.06, 08:35
        Hehe, ten watek na wroclawskim forum zaczal jakis wybitny inteligent: nazywa ich "Breslauer", czyli podczepia ich pod przedwojenna tozsamosc Wroclawia, a jednoczesnie chce przywolac ich zabuzanska przeszlosc. Schizofrenia nie zna granic. :)))
    • Gość: dziadek Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 11:27
      Ci Wrocławianie, którzy mieszkali tam przed wojną, a teraz mieszkają w RFN mają
      prawo do takiej nazwy. Natomiast cała ludność napływowa po II wojnie jeszcze
      nie. Są Ślązakami z nadania administracyjnego. Mieszkam na Górnym Śląsku, skąd
      pochodzi moja rodzina, której korzenie sięgają połowy XVIII wieku i wiem, że
      większość ludności napływowej nie utożsamia się z Górnym Śląskiem. TO SOM
      AUSLYNDRY.
      • Gość: Ślązak Mój Wrocław IP: 217.153.131.* 23.01.06, 12:59
        Należę do tej nędznej resztki wspaniałego ludu, który budował kamienne
        kościoły, kiedy na Mazowszu w niewyprawionych skórach po lesie biegali i
        Perunowi się kłaniali. Jeszcze dwa, trzy pokolenia i Ślązacy albo się
        spolonizują albo zgermanizują do reszty, ale to nie zmienia jednego. Wrocław
        jest moją stolicą. Nzawiska mojej rodziny jest w księgach parafialnych od 600
        lat, mieszkam w miejscowości, która ma przynajmniej 850 lat i jedno wiem. Moi
        przodkowie szukali wiedzy, ogłady, Kultury, wszystkich najlepszych wzorców we
        Wrocławiu. Ci którzy mieli jakieś ambicje wyjeżdżali do Wrocławia, tam
        błyskawicznie stawali się Niemcami (czasem. jak to neofici stawali się bardziej
        papiescy od papieża), dziś moja kuzynka, która we Wrocławiu mieszka udaje 100%
        Polke (choć nasz dziadek do końca walczył w Werhmachcie, jego ojciec czuł sie
        100% Niemcem itd, itp..), ale to nie zmienia faktu że w mojej rodzinie zawsze
        myślało się i mówiło o Wrocławiu jako o naszym "centrum". To Wrocław był
        miejscem z którego promieniowała kultura i cywilizacja. Powiem Wam coś: nie
        interesuje mnie specjalnie czy we Wrocławiu mówi się po polsku czy niemiecku.
        Nie przejmuję się nawet czy po wrocławskim bruku maszerują SAmani czy łysole z
        Młodzieży Wszechpolskiej, bo wiem jedno - Wrocław to miejsce magiczne i zmienia
        ludzi w sposób magiczny. Szczerze mi żal tych, którzy mówią: jestem Polakiem,
        Niemcem a dopiero potem jestem Ślązakiem z Wrocławia (bo przecież Wrocław nie
        leży na księżycu, ale na Śląsku - tym od Zgorzelca po Ostrawę). Oni nawet nie
        wiedzą o ile wieków tradycji stają się ubożsi. Dla mnie Polska to Polska,
        Niemcy to Niemcy, a Śląsk ze stolicą we Wrocławiu to prawdziwy Śląsk, innego
        nie ma. Na tych ziemiach mieszkali Celtowie, Germanie, Słowianie, potem
        Bawarczycy, Fryzowie, Walonowie, Polacy, Szlązacy, Austriacy, Prusacy i wielu
        innych.....Dziś dominują potomkowie polskich mieszkańców ukraińskich stepów. I
        oni tak jak ich poprzednicy, mogą wygrać przyszłość tylko pod jednym warunkiem.
        Kiedy w ich sercach na pierwszym miejscu będzie Śląsk ze swoją magiczną stolicą-
        Wrocławiem
        • Gość: normals Mój Śląsk i jego stolica- Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 13:20
          Leję zimnym moczem na Wroclaw, jest dla mnie miastem kompletnie obojetnym,
          rownie odleglym jak Oslo. Prawdziwy Slask to dzis tylko Gorny Slask, ktory
          zachowal jako jedyny swoja tozsamosc. Stolicą jego sa zas Katowice lub inaczej-
          katowicka aglomeracja, najwieksza w Polsce i jedna z najwiekszych w Europie.
          Wroclaw przy niej to maluch.
          • erwinek_3 Re: Mój Śląsk i jego stolica- Katowice 25.01.06, 18:48
            Gość portalu: normals napisał(a):

> Leję zimnym moczem na Wroclaw, jest dla mnie miastem kompletnie obojetnym,
            > rownie odleglym jak Oslo.

Jeżeli nie widzi się różnicy między milimetrem i centymetrem to mozna i tak.

Prawdziwy Slask to dzis tylko Gorny Slask, ktory
            > zachowal jako jedyny swoja tozsamosc.

Ale tylko w szczątkowej formie.

Stolicą jego sa zas Katowice lub inaczej-
            > katowicka aglomeracja, najwieksza w Polsce i jedna z najwiekszych w Europie.
            > Wroclaw przy niej to maluch.

1. Solicą Górnego Śląska było Opole. Katowice były nią tylko przez 4 lata
            (1941-1945).
            2. Nie ma czegoś takiego jak katowicka aglomeracja.
            3. Niezły maluch z tego Wrocławia. Największe miasto na Śląsku.
        • Gość: Pit Re: Mój Wrocław IP: 150.254.85.* 23.01.06, 14:24
          Gość portalu: Ślązak napisał(a):

Powiem Wam coś: nie
          interesuje mnie specjalnie czy we Wrocławiu mówi się po polsku czy niemiecku.
          Nie przejmuję się nawet czy po wrocławskim bruku maszerują SAmani czy łysole z
          Młodzieży Wszechpolskiej.

Och pomaszerowałoby się w blasku magicznych pochodni po magicznym wrocławskim
          bruku........
        • Gość: eurofanatik Re: Mój Wrocław IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.06, 20:52
          Nie za bardzo lapie skad te peany pochwalne bo sam bylem we Wroclawiu i miasto
          jest OK ale bez przesady. Jest za male by byc metropolia a z jego
          kosmopolityzmu tez raczej chyba nic nie zostalo bo na ulicach slychac tylko i
          wylacznie polski. Dlatego racje ma ktos kto napisal powyzej, ze resztek dawnego
          zroznicowania to raczej trzeba szukac na Gornym Slasku. Tam niektorzy
          utozsamiaja sie bardziej ze Slaskiem, sa wieksze mniejszosci, itp. A Dolny
          Slask pod wzgledem narodowosciowym jest tak samo jednolity jak Mazowsze, Pomorze
          Zachodnie czy Wielkopolska. Bo juz np. Podlasie czy Podkarpacie sa bardziej
          zroznicowane.
    • Gość: ayinger Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 20:06
      tak sie sklada, ze Ślęża jest niedaleko Wroclawia, a nie np. Katowic...
    • marcin32 Oczywiscie, Slazacy to obecni mieszkancy Slaska. 24.01.06, 21:20
      fredrus napisał:
      > Czy Wroclawianie maja prawo nazywac sie Slazakami?

Oczywiscie, Wroclawianie to Dolnoslazacy. Definicja jest bardzo prosta -
      Slazacy to obecni mieszkancy Slaska.
      • erwinek_3 Re: Oczywiscie, Slazacy to obecni mieszkancy Slas 25.01.06, 18:53
        marcin32 napisał:

> fredrus napisał:
        > > Czy Wroclawianie maja prawo nazywac sie Slazakami?
        >
        > Oczywiscie, Wroclawianie to Dolnoslazacy. Definicja jest bardzo prosta -
        > Slazacy to obecni mieszkancy Slaska.

1. Czy Ślązak, który przeprowadził się do Berlina przestał być Ślązakiem?
        2. Czy Polak, który przeprowadził się do Londynu przestał być Polakiem?
        • marcin32 Re: Oczywiscie, Slazacy to obecni mieszkancy Slas 13.02.06, 22:58
          erwinek_3 napisał:
          > 1. Czy Ślązak, który przeprowadził się do Berlina przestał być Ślązakiem?
          > 2. Czy Polak, który przeprowadził się do Londynu przestał być Polakiem?

Czy Slazak, ktory przeprowadzil sie do Warszawy przestal byc Slazakiem? Czy
          przestal czy zaczal byc Polakiem?
          • erwinek_3 Re: Oczywiscie, Slazacy to obecni mieszkancy Slas 13.02.06, 23:07
            marcin32 napisał:

> Czy Slazak, ktory przeprowadzil sie do Warszawy przestal byc Slazakiem? Czy
            > przestal czy zaczal byc Polakiem?

Może być:
            1. Ślązaskiem mieszkającym w Warszawie.
            2. Ślązakiem-Polakiem mieszkającym w Warszawie.
            3. Ślązakiem-Niemcem mieszkającym w Warszawie.
            4. Ślązakiem-Czechem mieszkającym w Warszawie.
            5. Polakiem mieszkającym w Warszawie.
            3. Niemcem mieszkającym w Warszawie.
            4. Czechem mieszkającym w Warszawie.
            5. Olewusem, który ma to wszystko w d..ie i przeprowadził się tam dlatego, że
            lepiej można zarobić.
            • marcin32 Re: Oczywiscie, Slazacy to obecni mieszkancy Slas 02.03.06, 20:14
              Najwazniejsze, zeby nie byl szlezjerem!

erwinek_3 napisał:
              > Może być:
              > 1. Ślązaskiem mieszkającym w Warszawie.
              > 2. Ślązakiem-Polakiem mieszkającym w Warszawie.
              > 3. Ślązakiem-Niemcem mieszkającym w Warszawie.
              > 4. Ślązakiem-Czechem mieszkającym w Warszawie.
              > 5. Polakiem mieszkającym w Warszawie.
              > 3. Niemcem mieszkającym w Warszawie.
              > 4. Czechem mieszkającym w Warszawie.
              > 5. Olewusem, który ma to wszystko w d..ie i przeprowadził się tam dlatego, że
              > lepiej można zarobić.
    • xs550 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 24.01.06, 23:24
      A moj sasiad z Warszawy to nie warszawiak bo za glosno puszcza muzyke a
      warszawiacy nie puszczaja muzyki za glosno.
    • Gość: Wrocławianin Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 12:29
      Wrocławianie do najprawdziwsi Ślązacy.
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3160253.html
      • argos1 Re: WROCLAWIANIE - SLAZACY CZY NIE? 13.02.06, 22:15
        Gość portalu: Wrocławianin napisał(a):

> Wrocławianie do najprawdziwsi Ślązacy.
        > miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3160253.html

...<>...Michał Kosela to prawdziwy wybitny Ślązak. Ślązacy winni Go postawić za
        wzór do naśladowania Obywatelom Polskim. Obok takich wybitnych postaci Śląska
        jak, K. Godula, poeta Eihendorff oraz Śląscy Nobliści.
    • Gość: Dolnoślązak Wrocławianie - Slązacy czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:53
      Prawdziwi Ślązacy :)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3190688.html
      • slezan Re: Wrocławianie - Slązacy czy nie? 02.03.06, 22:26
        Gratulacje.
        • Gość: Dolnoślązak Re: Wrocławianie - Slązacy czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:15
          Po latach komuny i kłamstw zmienia się podejście ludzi do ziemi na której żyją, a cieszy najbardziej, że uważają iż jest to ich ziemia, z całą jej historią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka