Dodaj do ulubionych

Odwiedz Wroclaw

24.01.16, 09:03
zacheca Spiegel niemieckich turystow. Na krotki urlop.

Potwierdzam, ze to coraz piekniejsze miasto i ze Wroclawianie potrafili je zrobic niezwykle atrakcyjne turystyczne. Potomkowie Zmudzinow i Lwowiakow maja tez charakter i nie ulegaja naciskom z Warszawy, ze taki czy inny spektakl jest niedobry:)

PF
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 10:35
      znane mi,w tym roku wybieram San Sebastian
    • czizus Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 10:58
      Zawsze to mówiłem, że Wrocław to piękne miasto. Byłem tam kilka razy, również w Teatrze Polskim w czasie Międzynarodowego Festiwalu Dialog. Przejeżdżałem kilkanaście razy jeżdżąc na narty w Alpy, do Austrii, do Włoch czy na południe Niemiec. Ale i inne polskie miasta są piękne: Kraków, Gdańsk i całe Trójmiasto, Poznań, Lublin, Toruń, Olsztyn, Kazimierz Dolny n/Wisłą, Zakopane, Rzeszów. Również Piotrkowska w Łodzi czy cała już Warszawa która staje się bardzo nowoczesnym europejskim miastem. Wszystkie polskie miasta to kultura i architektura zachodnia z zabytkami gotyckimi, neogotyckimi, renesansem, barokiem a w niektórych miastach jak Kraków romańskimi. Wszystkie polskie miasta, również te małe, powiatowe były budowane na planie magdeburskim( w różnym czasie w różnych regionach) - rynek w kształcie czworoboku z odchodzącymi prostopadle czterema ulicami w czterech głównych kierunkach świata. Min. kwestia historii polskich miast pokazuje naszą przynależność do kultury zachodu i ścisłych związków z kulturą niemiecką. To informacja dla tych debilnych opluwaczy dobre polsko-niemiecki stosunki.
      • szwampuch58 Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 11:06
        opluwacze ci napisza ze Berlin jest polski
        • dziadek_alex Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 13:29
          Szwampi, to niestety czysta propaganda,
          Berlin - jest czwartym co do wielkosci miastem tureckim, a w najlepszym razie turecko-libanskim.
          O czym najlepiej swiadcza bijatyki miedzy 40 - osobowymi "typowymi rodzinami niemieckimi".
          Gdzie 60 policjantow niemieckich nie moglo rozdzielic walczacych na noze i co tam jeszcze typowych rodzin niemieckich jak podawala swietnie zorientowana berlinska prasa.
          • polski_francuz Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 13:44
            Uscislij, to Kreuzberg jest miastem tureckim. W Dahlem czy w Zehlendorfie sam bym chetnie zamieszkal. Tyle, ze wille sa jeszcze drozsze niz te na wroclawskim Biskupinie, znaczy siem Bischofswalde:)

PF
            • dziadek_alex Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 21:29
              Tak, przede wszystkim Kreuzberg, ale juz nietylko. MNie martwi co innego, ze Berlin stal sie miejscem przejawow wyjatkowego zdziczenia.
              Patrz na przyklad link:
              www.faz.net/aktuell/gesellschaft/kriminalitaet/mann-stoesst-frau-vor-berliner-u-bahn-14024133.html
              FAZ nie mial odwagi podac narodowosci mordercy.
              • polski_francuz Ich war ein Berliner 24.01.16, 21:43
                Pracowalem tal 3,5 roku w latach 80-tych i dwa lata temu zwiedzilem to miasto z rodzina. Stalo sie wieksze i wiele wschodnich dzielnic w ogole nie znalem. Bylo bardzo duzo turystow. Policja, a mielismy hotel na Kudammie, byla bardzo obecna.

West Berlin byl malym i przyjemnym misteczkiem. Dzisiejszy Berlin stal sie metropolia. Znikly firmy, ktore zyly z Berlin Zulage. Turystyka jest pewnie duzym zrodlem dochodow. Jest burdel, przyznaje, z nowym lotniskiem i chyba jeszcze Tegel zostanie jakis czas. Ale podobny burdel jest wszedzie, nie tylko w Berlinie.

W koncu, nie odczulem, braku bezpieczenstwa w Berlinie. Gdyby mi corka powiedziala, ze chce postudiowac na TU, to bym powiedziel: dobry pomysl.

PF
                • dziadek_alex Re: Ich war ein Berliner 24.01.16, 21:53
                  Statystycznie patrzac pewnie masz racje, ze turystyka , kultura, nauka i rzad w Berlinie wyraznie podnosza poziom i tak zle byc nie moze.
                  Ale tak zwane statystyczne "Ausreizery" sa nieprzyzwoiccie chore na wscieklizne.

Pozdro
                  • polski_francuz Re: Ich war ein Berliner 24.01.16, 22:04
                    No coz. Pani Merkel chyba wyleci za zbyt dobre serce. A jak ten tlum uchodzcow powstrzymac nie wiem. Obawiam sie, ze powrocimy do zamknietych granic i wiz. I do powszechnej nienawisci wobec Arabow.

PF
                    • de_oakville Re: Ich war ein Berliner 24.01.16, 22:49
                      Juz dawno sie okazalo, ze Berlin (i RFN) nie tylko nam sie podoba (mam na mysli wielu Polakow). Bardzo podobaja sie rowniez Turkom, Arabom, Chinczykom. Jednym slowem ludziom z calego swiata. Niemcy imponuja. I wszyscy oni czuli by sie "w 7-mym niebie" gdyby mogli tam zamieszkac. Wiec przyjezdzaja, pchaja sie "drzwiami i oknami". Szukaja dobrobytu i tolerancji. Dzisiejsi Niemcy, oczywiscie nie wszyscy ale wiekszosc, sa bardzo tolerancyjni. Kogo przyjazy tych "egzotycznych" przybyszow najbardziej draznia? Niemcow? Chyba nie. Niemcy sa tam u siebie. A moze wlasnie nas? Bo od Odry tylko 60 km do Berlina a z Syrii wiele kilometrow. Mysle, ze Arab, ktory sie zasymiluje w Niemczech i nauczy sie jezyka niemieckiego ma rowniez prawo powiedziec o sobie "Ich bin Berliner". Czemu nie?
      • polski_francuz Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 11:17
        Ja tam bede pod koniec marca. To moje rodzinne miasto i jestem z niego bardzo dumny. Chociaz cienie sa i tam.

I masz zupelnie racje, ze i to ze Wroclawianie potrafili uszanowac historyczne centrum i ze maja dobre stosunki z Niemcami i to ze Der Spiegel je pokazuje, to ma swoja wage i swoje znaczenie.

PF
        • jaceq Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 13:52
          Zdążysz przed Arabusami, Francuz. Ja do Marsylii nie zdążyłem. Nie polecam.
          • polski_francuz Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 13:58
            No coz, first of all, witamy na naszych niskich progach. I ciesze sie, ze Cie tu widze bo jestes ciekawym dyskutantem.

Co do przeprowdzki do Polski. Kto wie? zaczalem to wczoraj rozwazac, ale pierwszy argument na nie jest denna sluzba zdrowia. Pewnie jeszcze ciagle "biora" i to mi sie wydaje obrzydliwe.

PF
      • de_oakville Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 16:27
        Zgadzam sie z Toba. Ludzie, tacy jak ja, ktorzy mniej wiecej 30 lat temu wyjechali z Polski, moga "odkrywac" nasz kraj na nowo. Niemal wszystkie miasta zmienily sie nie do poznania. PRL, na krotko przed swoim koncem byla naprawde w ruinie (odrapane domy, krzywe chodniki itd.) Ktos, kto pamietal rozne miejsca z lat jeszcze wczesniejszych, kiedy wszyskto sie jeszcze jako tako trzymalo, nie chcial do nich wracac w latach 80-tych. Po prostu dlatego, ze nie chcial widziec "profanacji" tego co kiedys bylo piekne (zapewne najpiekniejsze przed wojna), a pozniej stalo sie szpetne. Natomiast to, co zrobiono po roku 1989 przeszlo nasze najsmielsze oczekiwania. Na korzysc. I to jest piekne.
        • de_oakville Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 16:30
          Zgadzam sie z Toba, czizus. Tak powinienem byl zaczac to, co powyzej napisalem.
    • tojabogdan po zlikwidowaniu połączenia kolejowego Wrocław- 24.01.16, 14:03
      Berlin propagować turystykę brzmi dziwnie. Połączenie kolejowe między tymi miastami istniało ponad 160 lat i czas przejazdu w najlepszym okresie był wyjątkowo krótki.
      Od końca 2014 roku można tylko autobusem (ponad cztery godziny!). Przeciw likwidacji były i są protesty po obu stronach, jest strona na facebooku www.facebook.com/events/382760121902487/
      Coś tam obiecują, że od maja, ale na razie nic konkretnego
      Z okazji przyznania Wrocławowi miana stolicy kultury europejskiej 2016 nawet Drezno wznowiło bezpośrednie połączenie z tym miastem, ale Berlin nie. Można przejechać z kilkoma przesiadkami jedynie i długo to trwa około pięciu godzin, na ogół tylko przez Poznań.
      A Wrocław jest mocno zasikany, tramwaje brudne, poza centrum krzywe chodniki, itp.
    • de_oakville Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 14:08
      Wroclaw poznalem stosunkowo pozno, po ukonczeniu studiow, wracajac z wczasow w Szklarskiej Porebie. Zatrzymalem sie na pare godzin w tym miescie i odbylem dlugi spacer. Prage czeska poznalem rok wczesniej. Wroclaw wywarl na mnie ogromnie pozytywne wrazenie - budynki o wielkosci nigdzie w Polsce, poza Warszawa, nie spotykane. Dworce - Glowny i Swiebodzki, rowniez imponujace jakich nigdzie nie widzialem w innych miastach Polski (moze Warszawa Centralna, bo Warszawa Glowna to byl wtedy "barak", no ale coz, zniszczenia wojenne to byc moze usprawiedliwialy). Rowniez Wroclawianki widziane na ulicach miasta bardzo mi sie podobaly. Obecnie prawie co roku przejezdzam przez Wroclaw i ciagle odnawiam te pozytywne wrazenia.
      • polski_francuz Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 14:10
        Dzieki. Chociaz jedna wroclawianka to mi dala czadu, ze do dzis pamietam:)

Gdansk jest tez OK...

PF
        • de_oakville Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 14:58
          polski_francuz napisal:

>Gdansk jest tez OK...

To prawda. Mysle, ze to wlasnie Trojmiasto najbardziej uksztaltowalo u mnie osobowosc i swiatopoglad, a "czym skoropka za mlodu...". Nigdy tam jednak nie mieszkalem, tylko regularnie bywalem. "Morski" poglad na swiat, ogromne zainteresowanie Niemcami itp. Pamietam tez jak po latach, w 1997, pierwszy raz wyszedlem z dworca w Amsterdamie, spojrzalem na miasto i pomyslalem: "drugi Gdansk". I chociaz w rzeczywistosci to raczej Gdansk staral sie w 17-wieku byc "drugim Amsterdamem", to jednak miasto to nie jest zadna "kopia" - jest niepowtarzalne poprzez swoje wspaniale zabytki z okresu krzyzackiego (Katedra NMP, Wielki Mlyn itd.) ktorych Amsterdam nie posiada (takze czegos takiego jak "Droga Krolewka"). Zas co do "czadu", to kazdy kiedys otrzymal swoja porcje. Ale po latach pamieta sie tylko te dobre chwile.
          • de_oakville Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 15:01
            Errata: "skorupka"
      • de_oakville Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 14:15
        Dodam tylko, ze jako dziecko bywalem nie raz w Inowroclawiu, gdzie ojciec mial rodzine. Inowroclaw mial wtedy tramwaje (jedna linie) i z tego powodu wydwal mi sie bardzo duzym miastem. Zapytalem wtedy ojca jadac tramwajem czy wiekszy jest Wroclaw czy Inowroclaw. To byl moj pierwszy "kontakt" z
        Wroclawiem. A tramwaje w Inowroclawiu juz dawno nie jezdza.
        • tojabogdan Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 15:12
          gdy zacząłem naukę w "Kasperku, tramwaj Inowrocławiu (najstarsza nazwa: Vratislavia iunior) już przestał jeździć, ale znam to z dzieciństwa; przy wejściu siedział konduktor i sprzedawca biletów jednocześnie; pociągając za sznurek dzwonił, co było dla sygnałem do odjazdu dla motorniczego. Jeździły do 1962 roku
          • 5magna Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 17:19
            Nie zapomnijcie odwiedzic tam wiezowiec Czarneckiego. Nazywaja go Wroclawianie "kutas Czarneckiego". Widac go podobno ze 100 km.
    • br0f no coz powoli trzeba przygotowac ludzi na... 24.01.16, 17:26
      odzyskanie ziem utraconych z wroclawiem szczecinem i opolem

ty franky dalej nic nie kumasz
      • br0f Re: no coz powoli trzeba przygotowac ludzi na... 24.01.16, 17:40
        www.bip.lubuskie.pl/system/obj/10352_Opis_Mapa_zamierzeL__inwestycyjnych_polskiego_obszaru_pogranicza.pdf
    • malkontent6 Re: Odwiedz Wroclaw 24.01.16, 21:46
      A ekspress Odra z Warszawy do Wrocławia jeszcze jeździ?
    • wiktor_jerofiejew Re: Odwiedz Wroclaw 26.01.16, 04:40
      Moj WrocLOVE
      dzisiaj jest tanio jak barszcz za apartament przy dziesiejszym kursie $ Marina III zaplace $ 25 K taniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka