Dodaj do ulubionych

1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez obcych

28.04.06, 14:25
Przeczytołekm dzisiej w dziynniku zachodnim tekst Szołtysika o kocie kiery
wygroł nijakie powstania i o negacji zwanio tych polskich prowokacji
bratoboczymi walkami czy ślonskimi wojnami domowymi. Jo jako rodowity ślonzok
musza to głośno pedzieć co niy do sie tego czytac. Doszełek do wniosku co
chopu geltym ślypia jusz zarosły. Ciekawe wiela jeszcze bojek na potrzeby
zajtongow a za tym i geltu wymyśli.

Jak jusz nawet Kutz ludziom erkleruje pojyncie górnoślonskij wojny domowyj
1921"
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,3296978.html
JAK IDZIE NAZYWAC TE POLSKI ZRRYWY powstaniami ślonskimi JAK NAWET POŁOWA
UCZESTNIKOW NIY STANOWILI ŚLONZOKI? Jak by to miały być powstania slonskie to
by my mieli dzisioj swoje państwo - Ślonsk.
Apeluja o trocha obiektywizmu i przedstawianio tych wszyskich tragicznych w
skutkach wydarzyń - a szczegolnie do Ślonzokow i ich Heimatu - w kontekście
szyrszego splotu wydarzyń, kiere wykorzystało w tamtych czasach biydne
państwo polskie.

Obserwuj wątek
    • pit-zeolit Ciosik o tych obcych słyszałem.... 28.04.06, 17:13
      ...nawet film o nich był. To były takie gorole z kosmosu co nawet Hameryke
      chcieli podbić. W ludzką powłokę się wcielali. Aby ich rozpoznać trza było mieć
      specjalne bryle. Takie mioł niejaki David Vincet. Walczył z nimi w całej
      Hameryce ale z pomocą na Schloonck niestety już nie dotarł. Obcy zrobili
      swoje......
      • Gość: George Hedgehog Czesc Pit :-) IP: *.swgfl.org.uk / *.swgfl.ifl.net 28.04.06, 17:30
        Ja troche off-topic.
        Mialem do Ciebie pytanie w innym watku (widac nie zauwazyles), bylbym wdzieczny za odpowiedz.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=40631616&a=40701588
        • pit-zeolit Cześc George !!!! 28.04.06, 19:53
          Miło mi, że mnie pamiętasz George. Ten mój post to była riposta na te wszelakie
          jęki, że wszystko co w Polsce mamy to jest do d...y i cała historia Śląska to
          pasmo "polskich zbrodni". Użyłem tu trasnkrypcji niemieciej w stosunku do
          Rocznioka i Jerczynskiego za ogólną ich postawę. Tego pierwszego, który
          protestował przeciwko zmianie nazwy obozu nazistowskiego Auschwitz na niemiecki
          nazistowski obóz A...witz, a drugiego, który pisał, że Polska także znacząco
          przyczyniła się do wybuchu wojny. Takiego czegoś to już nie zdzierżę.

Trzym się w dumnym Albionie George i rozsławiaj swój kraj.

Pozdrawiam serrrrrdecznie.
          Pit
    • Gość: gość z zaświatów szyrszy splot IP: 87.207.14.* 28.04.06, 18:31
      głupoty i nienawiści powoduje,że wam te powstania są solą w oku .Powstańcy byli Ślazakami-Polakami i o polski Śląsk walczyli. i żadna menda ciranopodobna ,żadne placidusy-platfusy ani inne slezany tego nie zmienią . a szczekać możecie sobie do woli, bo mamy demokrację. tylko pamiętajcie stare przysłowie-psie głosy nie idą pod niebiosy.
      • willi2 Re: szyrszy splot 28.04.06, 18:34
        gosc za swietow pewnie wie co idzie w niebiosy ,a co w diably.jakby to w
        mentalno - ludowej glowce bladzacego ducha ujac.:D
        • Gość: gość z zaświatów twój małpi bełkot na pewno IP: 87.207.14.* 28.04.06, 18:42
          pod niebiosy nie idzie, możesz być spokojny. masz szczęście,że to forum stworzono,żeby degeneraci twego pokroju mogli sie wyszczekać do woli.
      • slezan milik znów w maligmie 28.04.06, 18:42
        Może nam nasz kolega z Bliskiego Wschodu wyjaśni kilka spraw.

1. "Powstańcy byli Ślązakami-Polakami"

Skąd wiadomo, że Ślązacy walczący po polskiej stronie uważali się za Polaków?
        Czy nie mogło być wśród nich Ślązaków indyferentnych narodowo, którzy uważali,
        że w Polsce będzie im lepiej, choćby z uwagi na przyznaną w 1920 roku autonomię?

Jak do powyższego stwierdzenia ma się obecność w powstańczych szereg
        Grażyńskiego, Mielżyńskiego, lwowskich kadetów - oniteż byli Ślązakami-Polakami?

2. "O polski Śląsk walczyli"

Skąd kolega zna intencje walczących? A może część walczyła z powodu przyznanej
        wcześniej autonomii? Kolega nie wie, że podczas walk w 1921 r. według relacji
        Korfantego w szeregach powstańczych pojawiały się pomysły utworzenia odrębnej
        górnośłaskiej republiki? Oczywiście Korfanty mógł kłamać.
        • Gość: gość z zaświatów Re: milik znów w maligmie IP: 87.207.14.* 28.04.06, 18:53
          nie wiem, co to jest maligma, ale obawiam się,że znowu bredzisz w swoim stylu.według twoich teorii, gdyby w szeregach powstańczych znalazł się jakiś Murzyn z Ugandy, byłaby to armia walcząca o niepodległośc Ugandy z powodu przyznanej temu terytorium przez Anglików autonomii.a słońce jest zielone, bo taki kolor widnieje n afladze Urugwaju. idź się zrelaksować , slezan, a my będziemy czcić nasze święta
          • slezan Re: milik znów w maligmie 28.04.06, 18:58
            1 maja to z pewnością Twoje święto - oczywiście nie dlatego, że nazwano je
            Świętem Pracy.

Nie odpowiedziałeś na pytania. W szeregach powstańczych znalazł sie nie "jeden
            Murzyn z Ugandy", ale wielotysięczna grupa Polaków z Galicji i Kongresówki.

Nie masz nic inteligentnego do powiedzenia? A myślałem, że chociaż raz
            pozytywnie mnie zaskoczysz.
            • Gość: gość z zaświatów ilutysięczna? proszę o fakty IP: 87.207.14.* 28.04.06, 19:01
              • slezan Re: ilutysięczna? proszę o fakty 28.04.06, 19:08
                Zdaniem dr Linka z Uniwersytetu Opolskiego około 50% armii powstańczej
                stanowili ludzie spoza Śląska.
                • Gość: gość z zaświatów to kuzyn Jerczyńskiego? IP: 87.207.14.* 28.04.06, 19:10
                  bo wygląda na dziedzicznie obciążonego
                  • willi2 Re: to kuzyn Jerczyńskiego? 28.04.06, 19:12
                    Gosc ty idz sie lepiej zajmij badanie robin Hooda i jego trupy wesolych
                    rozbojnikow.bo o slonsku to pojencio niy mosz.jako gorol to skond to mozesz
                    wiedziec ?
                    • Gość: smoke grabber Re: to kuzyn Jerczyńskiego? IP: *.racsa.co.cr 28.04.06, 19:13
                      slezan a la carta :-) jeszcze ci sie nie znudzilo?
                    • Gość: gośc z zaświatów ty za to dużo wiesz o krasnoludkach IP: 87.207.14.* 28.04.06, 19:17
                      bo Śląsk, jaki znasz to kraina istniejąca w bajce o królewnie Snieżce i 12 krasnoludkach, albo Alibabie i 40 rozbójnikach. z tym,że rozbójnicy to oczywiście gorole
                  • slezan Re: to kuzyn Jerczyńskiego? 28.04.06, 19:46
                    Tjaaa, milik podjął rzeczową polemikę z profesjonalnym historykiem, hehehehe.
                    • Gość: gość z zaświatów jesteś żałosny .slezan IP: 87.207.14.* 28.04.06, 20:08
                      kolejny raz to widać. a te dane są znane, tylko nie pasuja do twojej chorej wizji świata. co do profesjonalnych historyków, to przestań mnie rozśmieszać, bo zacznę podawać przykłady
                      • slezan Hehehehe. 28.04.06, 20:23
                        Podawaj. Czekam. Te "znane dane" i historyków.
                        • Gość: gść z zaświatów zaczekam, aż podasz te wielotysięczne liczby IP: 87.207.14.* 28.04.06, 20:25
                          jakos do tej pory tego nie zrobiłeś...
                          • slezan Re: zaczekam, aż podasz te wielotysięczne liczby 28.04.06, 20:29
                            W bliskowschodnich szkołach nie uczą przeliczania procentów na liczby
                            bezwzględne? Milik, Ty jesteś defaworyzowany:-).
                            • Gość: gość z zaświatów nie zgrywaj durnia IP: 87.207.14.* 28.04.06, 20:31
                              użyłeś okreslenia wielotysięczne- proszę o podanie konkretnej liczby i źródła historycznego, które ją podaje
                              • slezan Re: nie zgrywaj durnia 28.04.06, 20:34
                                Nie odróżniasz źródła od opracowania, a chcesz toczyć historyczne debaty.
                                • slezan Re: nie zgrywaj durnia 28.04.06, 20:36
                                  A autorów opracowań podałem Ci juz dwóch. Czekam na Twoje rewelacje.
                                  • Gość: gość z zaświatów szczególnie interesuje mnie ta Linka IP: 87.207.14.* 28.04.06, 20:40
                                    na którą się powołujesz. może tytuł dzieła, albo jakiś cytat...50% to byłoby według twoich danych 20 tysięcy. chętnie poznam jakis dowód n ate liczbe
                                    • slezan Re: szczególnie interesuje mnie ta Linka 28.04.06, 20:47
                                      Bernard Linek, Kai Struve (red.): Nationalismus und nationlae Identität in
                                      Ostmitteleuropa im 19. und 20. Jahrhundert, Opole 2000

Linek udzielił kiedyś opbszernego wywiadu katowickiej "GW" na temat powstań.
                                      Jego 50% jest takim samym przypuszczeniem jak 10% Lisa, dopóki nie ustali się
                                      pochodzenia zdecydowanej większości uczestników walk (a takich badań nie ma).
                                      Warto jednak zajrzeć do "Encyklopedii Powstań Śląskich", by zorientowac się
                                      przynajmniej w wysokim udziale POlaków z Kongresówki, Wielkopolski i Galicji w
                                      korpusie oficerskim.
                                      • Gość: gość z zaświatów pochodzenie zdecydowanej większości IP: 87.207.14.* 28.04.06, 20:58
                                        powstańców było śląskie, o tym dobrze wie każdy i nie potrzeba tu badań, chyba,że chodzi ci o badania zawartości cukru w cukrze.a co do oficerów to chyba zrozumiałe- jakie szanse miał Polak,żeby zostać oficerem armii pruskiej? ale możesz sobie wziąć zestawienie dowódców wszystkich pułków i pokaż mi tam jednego nie-Ślązaka. a teraz podaj mi uzasadnienie użycia okreslenia wielotysięczna, ktorego uzyłeś jako pewnika
                                        • arnold7 Re: pochodzenie zdecydowanej wiekszosci 28.04.06, 23:23
                                          jakie szanse mial Polak, zeby zostac oficerem armii pruskiej?

Zapewne takie same, jak kazdy inny obywatel Prus, w armii cesarskiej.
                                          Nie wiem jak tam Polacy, bo nie interesuje mnie to specjalnie, ale sporo
                                          Slazakow zrobilo kariere w armii niemieckiej.
                                          • Gość: gość z zaświatów Re: pochodzenie zdecydowanej wiekszosci IP: 87.207.14.* 28.04.06, 23:35
                                            jeżeli przez Ślązaków rozumiesz osoby deklarujące narodowość śląską, to chyba niewielu...ale nie tyle chodzi tu o prześladowania natury narodowej, ile cenzus wykształcenia, który często polscy Ślązacy mieli niewysoki(byli to głównie robotnicy i chłopi). zdobycie wyższego wykształcenia często łączyło sie z przyjeciem opcji niemieckiej, a więc w powstaniach mogły takie osoby brac udział raczej po drugiej stronie.Były oczxywiścier wyjatki, np Jan Wyglenda, jeden z wysokuich dowódców, ktory ukończył Uniwersytet Wrocławski
                                            • arnold7 Re: pochodzenie zdecydowanej wiekszosci 28.04.06, 23:51
                                              To chyba zrozumiale nawet dla ludzi z bliskiego wschodu, ze dobrze wyksztalceni
                                              Slazacy nie widzieli nic atrakcyjnego w zacofanej, rolniczej Polsce, a
                                              rownoczesnie gastarbeiterow z Galicji czy Kongresowki, tych tzw. polskich
                                              Slazakow, analfabetow, ktorzy osiedlili sie Slasku uciekajac przed polska nedza
                                              w ciagu lat poprzedzajacych wybuch I WS, ciaglo do swoich.
                                              • Gość: gość z zaświatów przykładem twojej teorii IP: 87.207.14.* 29.04.06, 07:02
                                                jest analfabeta, gastarbeiter Wojciech Korfanty
                                                • slezan Re: przykładem twojej teorii 29.04.06, 10:51
                                                  Tjaaa, milik, który w swoich pełnych polotu dywagacjach o powstaniach pominął
                                                  istenienie co najmniej kilku tysięcy uczestników, odwołuje się teraz do
                                                  jednostkowego przypadku Adalberta Korfantego, by podważyć teorię Arniego.
                                                  Gratuluję konsekwencji:-).
                                                  • Gość: gość z zaświatów głupi byles,głupi jesteś i głupi pozostaniesz... IP: 87.207.14.* 29.04.06, 11:14
                                                    a to, co prezentuje arni, to nie sa toerie...to po prostu bełkot oszołoma plującego jadem nienawiści
                                                  • slezan Przemówił mędrzec milik... 29.04.06, 12:44
                                                    ..językiem miłości i pojednania:-).
                                        • slezan Re: pochodzenie zdecydowanej większości 29.04.06, 01:01
                                          Gość portalu: gość z zaświatów napisał(a):

> powstańców było śląskie, o tym dobrze wie każdy

Skoro ja nie wiem, to znaczy, że nie wie każdy - z logicznego punktu widzenia
                                          Twoje zdanie jest nieprawdziwe.

i nie potrzeba tu badań,

A co? Obawiasz się ich wyników? Ja chętnie je poznam.

chyba,
                                          > że chodzi ci o badania zawartości cukru w cukrze.a co do oficerów to chyba
                                          zroz
                                          > umiałe- jakie szanse miał Polak,żeby zostać oficerem armii pruskiej? ale
                                          możesz
                                          > sobie wziąć zestawienie dowódców wszystkich pułków i pokaż mi tam jednego
                                          nie-
                                          > Ślązaka. a teraz podaj mi uzasadnienie użycia okreslenia wielotysięczna,
                                          ktoreg
                                          > o uzyłeś jako pewnika

Nie zgadzasz się z polskim propagandzistą, prof. Michałem Lisem? Bulwersujące.
                                          • Gość: gość z zaświatów zaiste, polemika w twoim stylu IP: 87.207.14.* 29.04.06, 07:12
                                            liczba ochotników z Polski była kilku tysięczna a nie wielotysięczna. nikt nie kwestionuje kilku tysiecy ochotników, a wręcz przeciwnie,dowodzi to łącznosci duchowej z Polską, co pięknie pokazał Kutz w postaci polskiego oficera granego przez Daniela Olbrychskiego (sól ziemi czarnej).Liczby podane przez Lisa są wiarygodne choc oczywiście szczegółowych badań nie przeprowadzono. żaden ich wynik nie dowiedzie, że liczba ochotników z Polski tworzyła conajmniej połowę armii powstańczej.to są bzdury, które powtarzają podobne do ciebie (...),zeby kwestionować rodzimy charakter powstań. szkoda,że nie odpowiedziałeś na kolejne moje konkretne pytanie...ale na to już nie liczę
                                            • slezan Milik - czyli po co badać, my i tak wiemy lepiej 29.04.06, 10:44
                                              Tjaaaa, kilka tysięcy (przyjmując nie poparte badaniami tezy Lisa) to
                                              faktycznie mało w skali armii liczącej 40-50 tysięcy, hehehe.

A Twoje frazesy o "łączności duchowej z Polską" oszczędź sobie na rocznicowe
                                              akademie w bliskowschodnich szkołach.
                                              • Gość: gość z zaświatów ty łączność duchową odczuwasz jedynie z nocnikiem. IP: 87.207.14.* 29.04.06, 11:16
                                                więc o czym tu dyskutować...
                                                • slezan Wolę to niż polskośc w Twoim wydaniu:-) 29.04.06, 12:45
                                                  I jedno i drugie zasrane i śmierdzi, ale w przypadku nocnika to przynajmniej
                                                  uzasadnione:-).
                                                  • Gość: gość z zaświatów śmierdziuchowi róże śmierdzą IP: 87.207.14.* 29.04.06, 22:36
                                                    to wynika z teorii względności...
                                                  • slezan Skoro jednak Tobie nocnik pachnie... 30.04.06, 10:03
                                                    .... to oznacza, że sam roztaczasz zapach podobny do nocnika? Dobrze
                                                    wiedzieć:-).
                                                  • Gość: black Re: Skoro jednak Tobie nocnik pachnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 00:23
                                                    Obawiam się, że na zapachach z nocnika jesteś specem, w dodatku niezwykle
                                                    obiektywnym i obdarzonym gromną wiedzą, już wiesz jak ogromną.
                                                  • slezan Re: Skoro jednak Tobie nocnik pachnie... 01.05.06, 11:28
                                                    Ta, tak. Spec na zapachach o gromnej wiedzy. Polska język, trudna język:-).
                                • Gość: gość z zaświatów jesteś kabotynem , slezan IP: 87.207.14.* 28.04.06, 20:37
                                  uzasadnij określenie :liczba wielotysięczna, ktorego publicznie użyłeś
                                  • slezan A Ty jedynie pociesznym borokiem:-) 28.04.06, 20:39
                                    4.000 - 20.000 to wiele tysięcy. Widzę, że z procentami jednak się nie
                                    uporałeś - z matematyką radzisz sobie tak jak z historią:-).
                • Gość: smoke grabber Re: ilutysięczna? proszę o fakty IP: *.racsa.co.cr 28.04.06, 19:12
                  Podobno Polska nic cie nie obchodzi. To dlaczego 24/24 o niej na forum
                  piszesz? :-)
                  • slezan Re: ilutysięczna? proszę o fakty 28.04.06, 19:43
                    A kto powiedział, że mnie Polska nie obchodzi? Może gdyby nie brała ode mnie
                    podatków i nie mieszała się w śląskie sprawy, mógłbym sobie pozwolic na to, by
                    mnie nie obchodziła.
              • slezan Do obu naszych paciuloków:-) 28.04.06, 20:28
                A teraz posłuchajcie dziatki miłe. Wasz mentor, niejaki Michał Lis, w swojej
                niezbyt wysokich lotów książeczce o historii Góórnego Śląska podał mało
                wiarygodne i niepoparte źródłowo dane. Według owego niezbyt cenionego badacza,
                po polskiej stronie 10% stanowili ludzie spoza Śląska. A teraz policzcie sobie
                10% z ok. 40 tysięcy. Nawet tak oddani sprawie udowadniania odwiecznej
                polskości Śląska ideolodzy porzyznają, że w 1921 r. po polskiej stronie
                walczyło co najmniej kilka tysięcy przybyszów z Kongresówki i Galicji.
                Wypadałoby czytac chociaż takie publikacje, jeżeli na nic bardziej ambitnego
                Was nie stać:-).
                • Gość: smoke grabber Do siusaka slezaneczka :-) IP: 124.1.66.* 28.04.06, 22:00
                  A gdzie ja pierdzimaczko zlotousta zakwestionowalem twoje dane? :-)
                  Zapytalem przeciez tylko o dokladna liczbe wielotysieczna, klopoty ze
                  zrozumieniem tekstu fujarko zadupna :-)
                  I dalej nie wiesz ilu-tysieczna.
                  • arnold7 Re: Do siusaka slezaneczka :-) 28.04.06, 23:43
                    Gosc portalu: smoke grabber napisal(a):

> A gdzie ja pierdzimaczko zlotousta zakwestionowalem twoje dane? :-)
                    > Zapytalem przeciez tylko o dokladna liczbe wielotysieczna, klopoty ze
                    > zrozumieniem tekstu fujarko zadupna :-)
                    > I dalej nie wiesz ilu-tysieczna.

Coz za bliskowchodnia kultura, o ewidentnym analfabetyzmie funkcjonalnym nie
                    wspominajac.
                    • slezan Re: Do siusaka slezaneczka :-) 29.04.06, 01:10
                      A cóż za wyrafinowana taktyka. Chłopię przeczytało dane, których nie wypadało
                      mu zakwestionować (no w końcu prof. Lis to nie byle kto), więc postanowiło,
                      biedne pacholę, uczepić się liczby owych tysięcy. Kolejny co ma problemy z
                      procentami, cokolwiek by to miało oznaczać:-).
                      • Gość: smoke grabber Re: Do siusaka slezaneczka :-) IP: 203.130.0.* 29.04.06, 05:42
                        slezan napisał:

> A cóż za wyrafinowana taktyka. Chłopię przeczytało dane, których nie wypadało
                        > mu zakwestionować (no w końcu prof. Lis to nie byle kto), więc postanowiło,
                        > biedne pacholę, uczepić się liczby owych tysięcy.

Pytanie o dokladna liczbe wielotysieczna zadalem chloptasiu zanim podsunales
                        dane. Tak wiec skrobanko konformistyczna po raz kolejny probujesz pokryc brak
                        rozumienia slowa pisanego, co zwykle przejawia sie w prymitywnym tancu pogo
                        w duecie z miska klozetowa arnoldem "nie kradnij" :-)
                        • slezan Re: Do siusaka slezaneczka :-) 29.04.06, 10:47
                          Cóż za bełkot. Czyżbyś nadużył jakichś mało szlachetnych trunków?
                          Za jedno należy Ci się uznanie. Napisałeś juz pod obecnym nickiem szereg postów
                          i w żadnym nie było konkretnej treści. To niewątpliwie wymaga talentu. Nawet
                          miszcz nie osiągnął tego poziomu:-).
                          • Gość: smoke grabber [...] IP: 211.153.44.* 29.04.06, 14:24
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • Gość: smoke grabber Re: Do siusaka slezaneczka :-) IP: 211.153.44.* 29.04.06, 14:44
                            Wycinanie postow przez nierzetelnego moderatora nie pomoze twojej zwichrowanej
                            osobowosci. Nie odpowiedziales na proste, zadane grzecznym tonem pytanie.
                            Kluczac w pijackim snie o sloonskiej potedze wirtualnej silesiany z moderatorem
                            settembrinim niczym zjawa z Mysiej probujesz pseudoyntelektualnymi wpisami
                            zatrzec podstawowe wrazenie pustki cie ogarniajacej. Jakiz ty jestes samotny:-)
                            • slezan Tyle słów... 30.04.06, 10:04
                              ... i żadnej treści. Powinni Cię przeprogramować:-).
                    • Gość: smoke grabber [...] IP: 203.130.0.* 29.04.06, 05:49
                      • slezan Oszczędzaj wątrobę:-) 29.04.06, 10:49
                        Wprawdze dodajesz kolorytu temu forum, niczym paw na biało-czerwonej fladze,
                        ale wypada mi jednak wznieść się ponad egoistyczne pragnienie zabawy Twoim
                        kosztem i ostrzec Cię przez konsekwencjami Twego amoku:-).
                        • Gość: smoke grabber [...] IP: 211.153.44.* 29.04.06, 14:26
                        • Gość: smoke grabber Re: Oszczędzaj wątrobę:-) IP: 211.153.44.* 29.04.06, 14:38
                          Na zolto-niebieskiej fladze konformista sloonski, zmieniajacy swoja tozsamosc
                          co przyslowiowe 5 minut, w zaleznosci kto da wiecej, popierany przez
                          nieobiektywnego moderatora, wycinajacego posty i manipulujacego silesiana.

A pytanie pozostalo bez odpowiedzi :-)
                          • settembrini Re: Oszczędzaj wątrobę:-) 29.04.06, 14:42
                            gdyby kultura wypowiedzi nie byla zjawiskiem kompletnie panu obcym, nic wycinac
                            bym nie musial
                            • Gość: smoke grabber Re: Oszczędzaj wątrobę:-) IP: 211.153.44.* 29.04.06, 14:52
                              Raczysz chyba zartowac nieobiektywny moderatorze. Posty slezana w nie wybredny,
                              prymitywny sposob atakujace innych pozostaja nietkniete. Zwykle juz w trzecim
                              poscie nie ma nic do powiedzenia na temat watku, a zwykle pytanie zamienia sie
                              z jego strony w pijacko-pseudointelektualny wywod mrowki robotnicy :-)
                              Nie widzialem na zadnym z forow tak nieobiektywnego admina jak ty settembrini.
                              • arnold7 Re: Oszczędzaj wątrobę:-) 29.04.06, 14:57
                                Gość portalu: smoke grabber napisał(a):

> Raczysz chyba zartowac nieobiektywny moderatorze. Posty slezana w nie
                                wybredny,
                                >
                                > prymitywny sposob atakujace innych pozostaja nietkniete. Zwykle juz w trzecim
                                > poscie nie ma nic do powiedzenia na temat watku, a zwykle pytanie zamienia
                                sie
                                > z jego strony w pijacko-pseudointelektualny wywod mrowki robotnicy :-)
                                > Nie widzialem na zadnym z forow tak nieobiektywnego admina jak ty
                                settembrini.

Zdaje sie, ze ty tu juz nieraz dostales solidny lomot pod innym nickiem, moze
                                raczysz go przypomniec?
                                • Gość: smoke grabber Re: Oszczędzaj wątrobę:-) IP: *.localdomain / *.parksidecoc.net 29.04.06, 15:19
                                  Przypomnij :-)
                                  Warujesz na sielesianie? Sprawa sloonska na zolto-niebieskim tle wirtualnej
                                  republiki wymaga poswiecen, nawet jesli dotyczy tylko muszelki klozetowej :-)
                          • slezan Re: Oszczędzaj wątrobę:-) 30.04.06, 10:07
                            Tjaaaa, wszędzie te spiski. Moderatorzy nieobiektyni, adwersarze konformiści i
                            tylko nasz smoky trwa w obronie zagrożonych wartości:-).
                            Pytanie bez odpowiedzi? Chyba było w nim za dużo wyulgaryzmów i moderator
                            wyciął:-).
                            • broneknotgeld Re: Oszczędzaj wątrobę:-) 01.05.06, 09:55
                              Hehe - jak już wos aże ta wontroba mynczy to i jo cosik dołoża łod siebie
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26212038&a=26213429
                              Tyż prowda.
            • arnold7 Re: milik znów w maligmie 28.04.06, 19:06
              Podobno w oddzialach walczacych o oderwanie Gornego Slaska od Niemiec byli tez
              ludzie uwazajacy sie za Niemcow.

• willi2 Re: milik znów w maligmie 28.04.06, 19:07
                arnold7 napisał:

> Podobno w oddzialach walczacych o oderwanie Gornego Slaska od Niemiec byli tez
                > ludzie uwazajacy sie za Niemcow.
                >
                >
                >
                Chyba tych 14 latkow co ich przemoca zwerbowali !
              • Gość: gość z zaświatów Re: milik znów w maligmie IP: 87.207.14.* 28.04.06, 19:09
                Polska ma dużą siłę przyciągania- patrz Steffen Moeller
            • Gość: smoke grabber Re: milik znów w maligmie IP: *.racsa.co.cr 28.04.06, 19:10
              slezan napisał:

> ale wielotysięczna grupa Polaków z Galicji i Kongresówki.

Dokladnie, jak wielotysieczna siusiaczku? :-)
              • slezan Re: milik znów w maligmie 28.04.06, 19:45
                Puloczku, Twoi rodacy, zajmujący się za państwowe pieniądze historią konfliktu
                o Grny Śląsk nie chcieli bądź nie umieli tego precyzyjnie ustalić. Tez nad tym
                ubolewam.
                • Gość: smoke grabber Re: slezanek znów w maligmie forumowej:-) IP: *.racsa.co.cr 28.04.06, 19:59
                  Siusiaczek-nibyslazaczek nie zrozumial, albo udaje, ze nie rozumie :-)
                  Czy ciagle przebywanie na forum jest dla ciebie ekwiwalentem nocy poslubnych?
                  • slezan cóż za dowcip... 28.04.06, 20:22
                    ... i jaka elokwencja, no, no, no. Ballestowi wyrosła w Twej osobie
                    niebezpieczna konkurencja.
                    • Gość: smoke grabber coz za riposta... IP: *.racsa.co.cr 29.04.06, 17:35
                      ...podszyta niepewnoscia, prosze, prosze. Ballestowi doronywac nie musisz,
                      idziecie leb w leb. Obaj popisujecie sie "wiedza" :-) I do tego ten sam
                      schemat, on ucieka po laniu w otwieranie kilku osobnych watkow, a ty w
                      wirtualna ocene psychologiczna adwersarza. Jacy wy dwaj jestescie do siebie
                      podobni :-)
                      • slezan Re: coz za riposta... 30.04.06, 10:08
                        Pisałem Ci już, że stosowanie chwytu dopiero co wykorzystanego przez oponenta
                        świadczy o nieporadności. Wysil odrobinę mózgownicę. Nie stać Cię?
                        Nie wierzę:-).
                • Gość: Rehtoor Liczebność sił polskich w III powstaniu śląskim. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 00:53
                  Niy je tak z'le!

MAREK CZAPLIŃSKI, ELŻBIETA KASZUBA, GABRIELA WĄS, ROŚCISŁAW ŻERELIK

Historia Śląska

Wrocław 2002
                  Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego

"Śląsk od pierwszej po koniec drugiej wojny światowej (1918-1945)"

Str.362-363

W nocy z 2 na 3 V 1921 r. nastąpił wybuch trzeciego powstania śląskiego.
                  Korfanty ogłosił się jego dyktatorem, rezygnując wcześniej z funkcji komisarza
                  plebiscytowego. Rząd w Warszawie zdystansował się od tego ruchu. Powstanie
                  otrzymało jednak faktycznie olbrzymią pomoc personalną, materialną i finansową
                  zarówno od rządu, jak i społeczeństwa polskiego. Walczyli w nim ochotnicy
                  z Polski. Podobną pomoc otrzymała ze strony swojego rządu i rodaków strona
                  niemiecka. Również tam w całej Rzeszy, a także poza nią, masowo rekrutowano
                  ochotników do walki o Górny Śląsk. Powstaniu towarzyszył strajk generalny
                  wywołany pogłoską, że Niemcy wolą zniszczyć przemysł gornośląski niż oddać go
                  Polakom. O ile dla Korfantego powstanie miało być tylko demonstrancją zbrojną,
                  to dla wojskowych działaniem mającym doprowadzić do zabezpieczenia dla Polski
                  jak największego terenu. Dowodzone przez byłego niemieckiego oficera ppłk
                  Macieja Mielżyńskiego, a wspomagane przez wielu ochotników z kraju, siły
                  polskie o liczebności ok. 50 tyś. ludzi do 5 maja potrafiły dojść do Odry,
                  Gogolina, Ozimka, Olesna, przekraczając nawet linię wyznaczoną przez Korfantego.
                  • Gość: Rehtoor Re: Liczebność sił polskich w III powstaniu śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 13:48
                    ŚLĄSKI INSTYTUT NAUKOWY W KATOWICACH

BYTOM
                    Zarys rozwoju miasta

Praca zbiorowa pod redakcją
                    WACŁAWA DŁUGOBORSKIEGO

PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO NAUKOWE
                    WARSZAWA * KRAKÓW 1979

Rozdział IV

LATA I WOJNY ŚWIATOWEJ
                    I WALKI
                    O POŁĄCZENIA ŚLĄSKA Z MACIERZĄ
                    (1914-1921)

Str. 374

6. Pierwsze powstanie śląskie

Dnia 7 maja 1919 roku w Paryżu wręczono Niemcom warunki pokojowe, których
                    art. 88 postanowił przyłączenie Górnego Śląska do Polski (wkrotce złagodzono
                    to postanowienie, zapowiadając przeprowadzenie plebiscytu). Fakt ten wywołał
                    natychmiastową reakcję czynników niemieckich - wspomniane wyżej rozwiązanie
                    Podkomisariatu polskiego w Bytomiu. Podkomisarz K. Czapla opuścił miasto i za
                    kordonem w Sosnowcu utworzył Komisariat Rad Ludowych dla Górnego Śląska.
                    Na terenie Górnego Śląska powstawały polskie organizacje o charakterze
                    wojskowym, takie jak: Straże Obywatelskie czy legalne Związki Wojackie.
                    Po wybuchu powstania wielkopolskiego Wojciech Korfanty wysłał na Górny Śląsk
                    St. Wizę z misją utworzenia na tych terenach tajnej organizacji wojskowej.
                    Dnia 11 stycznia 1919 roku powstał w Katowicach, przeniesiony następnie do
                    Bytomia, Główny Komitet Wykonawczy Polskiej Organizacji Wojskowej, któremu
                    przewodniczył Józef Grzegorzek. Organizacja dzieliła się na powiaty, okręgi
                    i działające w poszczególnych miejscowościach grupy. Bytomskim komendantem
                    powiatowym został Adam Całka; na podległym mu terenie zaprzysiężonych było
                    (stan na 1 VIII 1919) 2148 ludzi.

W lutym utworzono w Częstochowie pod komendą majora Romana Witorzeńca batalion
                    strzelców złożony z ochotników z Górnego Śląska, głównie z uchodzących przed
                    represjami bytomian. W maju batalion ten przekształcono w I Pułk Strzelców
                    Bytomskich, który w czerwcu liczył już ponad 3 tyś. osób.

• arnold7 Re: milik znów w maligmie 28.04.06, 19:02
            Nikt wam nie broni czcic waszych swiat.
            • Gość: smoke grabber arnold znow na prochach :-) IP: *.racsa.co.cr 28.04.06, 19:15
              arnold7 napisał:

> Nikt wam nie broni czcic waszych swiat.

Dzieki towarzyszu partyjny, jak to ladnie z twojej strony :-)
    • Gość: korn Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.chello.pl 29.04.06, 11:37
      Sam fakt, ze ta rocznica wywoluje tyle emocji na Slasku, swiadczy o tym, ze
      jest ona dla historii Gornego Slaska wazna. To jest bezsporne, nie ma sensu sie
      z tym klocic.

Obie strony probuja te historie zafalszowywac, nie ma mowy o obiektywizmie,
      jest tylko narodowa, zebym nie powiedzial, nacjonalistyczna tendencyjnosc.
      Szkoda, ze na tym forum brakuje ludzi o ugruntowanej wiedzy historycznej, ale
      nawet gdyby byli, zostaliby niechybnie zakrzyczani.
      • slezan Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob 29.04.06, 12:46
        Nikt chyba nie neguje znaczeni tych wydarzeń, natomiast niektórzy, wyraźnie
        niedojrzali emocjonalnie, dostrzegają jedynie racje jednej strony i postrzegają
        wszystko w czarno-białych kategoriach.
      • settembrini Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob 29.04.06, 12:50
        > Szkoda, ze na tym forum brakuje ludzi o ugruntowanej wiedzy historycznej, ale
        > nawet gdyby byli, zostaliby niechybnie zakrzyczani.

uzywasz trybu przypuszczajacego, a wystarczy spojrzec na wyzej umieszczone
        posty, by miec czarno na bialym ukazane, jak zakrzykuje sie ludzi kompetentnych
        i w miare obiektywnych.
        • willi2 Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob 29.04.06, 13:15
          Panowie,te wszystkie swieta narodowe na Slonsku !To nic innego jak prowokacje.
          Dlatego mam nadzieje ,ze bedzie obficie padac :D
          A napuszone starziki z medalami,niech lepiej w doma siedzom !
        • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 14:40
          Kto obiektywny?
          • Gość: smoke grabber Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.ealaddin.com / *.barak.net.il 29.04.06, 15:49
            No jak to kto jest obiektywny? Nie wiesz :-) Wedlug nieobiektywnego admina
            sloonskiego settembriniego obiektywnym jest sloonski aktywista partyjny slezan,
            a nieobiektywni sa ci, co zaprzeczaja jego moondrosciom himalajskim :-)
            Posty wiec tych ostatnich sa kasowane, by nie zburzyc obrazu "wiedzy"
            pierwszego obywatela silesiany. Zwykle pytanie o kategorycznosc stwierdzenia
            zwiazanego z wielotysieczna rzesza obcych w powstaniu slaskim zamienilo sie w
            atak personalny trzech sloonskich aktywistow slezana, arnolda i settembriniego,
            z ktorych ten ostatni jest moderatorem tego forum i powinien zachowac
            obiektywizm. A pytanie pozostalo bez odpowiedzi :-)
            • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 17:53
              Settembrini nie ma z grosz obiektywizmu, przez to można pełnymi garściami
              czerpać ze skarbnicy wiedzy, jakimi są posty slezana. A ta skarbnica jest
              wielka jak Himalaje. Nie mówiąc już o kulturze osobistej.
              • settembrini Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob 29.04.06, 18:58
                po pierwsze przed okresleniem 'obiektywny' przy wskazaniu jednego z forumowiczow
                , uzylem jeszcze jednego slowa. po wtore dobrze wiecie jakimi kryteriami sie
                kieruje przy moderowaniu forum, sa one niezmienne od lat, staram sie zgodnie z
                najlepsza wola wcielac je w zycie. gdy uzywam czerwieni, podczas wykonywania
                obowiazkow aesowskich, daje wam gwarancje mojego najlepiej pojetego
                obiektywizmu, nad ktorym nota bene czuwa administracja portalu. gdy nie uzywam
                czerwieni, moge, a jest to praktyka powszechna, miec swoje zdanie w dyskusji i z
                tego przywileju korzystam. wasze zastrzezenia, umotywowane slabiej lub mocniej,
                biore pod uwage.
                • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 21:17
                  Oczam nie wierzam, sett, daj se pozor, ty jesteś od roku vice moderatorm i już
                  zdążyłeś wygryźć Barto i sprowadzić niewiadomo kogo, niewidaomo skąd! Dzięki
                  Twojej wątpliwej obiektywności możemy, w całej krasie, podziwiać nieokiełznaną
                  erudycję slezana i jego niewątpliwą wiedzę, wielką jak Himalaje. Nie mówiąc o
                  jego kulturze osobistej.
                  • Gość: settembrini Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.wifi / *.wifi-networks.pl 29.04.06, 22:27
                    sily zla rzadza :) daj mi jeszcze pol roku a wygryze naczelnego redaktora, a gw
                    bedzie glownym organem prasowym, tylko jeszcze nie wiem czyim. ale znajac
                    ciebie, ty wiesz swietnie i mnie zaraz uswiadomisz.
                    blackie, badz powazny, rozbawiles mnie po pachy tego wieczoru :)
                    • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 22:47
                      Twój poziom hunoru jest równy poziomowi głupawego małolata w dresie. Blackie,
                      to ty kretynie piepszony możesz mówić do swoje piepszonej połowicy. Takiego
                      durnego moderatora nie ma w całym internecie.
                      • Gość: settembrini Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.wifi / *.wifi-networks.pl 29.04.06, 22:54
                        a kilka postow wyzej (
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=41003824&a=41059711 ) zarzucales
                        komus brak kultury osobistej. twoja kultura wylewa sie z kaloszy.
                        • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 00:29
                          spadaj, cieciu:)
                          • settembrini Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob 30.04.06, 10:24
                            w sumie moglbym to wyciac, ale bys nie mogl powolywac sie na swoja umiejetnosc
                            prowadzenia polemiki, erudycje i fundamentalne elementy kultury, specjalnie
                            zostawiam. kazdy wyciagnie swoje wnioski.
                            • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 23:58
                              Wycinaj do woli, co mnie to obchodzi. A kuktura osobista to jest specjalność
                              slezana, nie moja. A jest wielka jak Himalaje.
                              • Gość: settembrini Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.wifi / *.wifi-networks.pl 01.05.06, 10:29
                                wiekszy sens ma rzucanie grochem o sciane, niz podjecie przedsiewziecia (tak, w
                                twoim przypadku to musi byc az przedsiewziecie) udowodnienia ci czegokolwiek.
                                powyzej masz az bolesne przyklady na to, jaki jest styl (a raczej brak stylu)
                                twoich polemik, a ty ciagle swoje, jak mantre. slowo tysiackrotnie powtorzone
                                staje sie "prawda", a pozniej sie dziwisz, ze zyjesz w wyimaginowanym swiecie,
                                niczym serialowe lustrzane odbicie bercika, tyle ze o opcji polskiej.
                            • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 00:02
                              W sumie to Twoje umiejętności odnośnie rozpoznawania konkretnych forumowiczów
                              są znikome. Ale straszysz okropnymi konsekwencjami niektórych oookropnych
                              podszywaczy. Daj se pozor set, Ty nic nie wiesz.
      • Gość: George Hedgehog Slezan IP: *.swgfl.org.uk / *.swgfl.ifl.net 29.04.06, 14:22
        Gość portalu: korn napisał(a):
        > Szkoda, ze na tym forum brakuje ludzi o ugruntowanej wiedzy historycznej,
        Dziwne, Korn, nie dostrzegles wiedzy Slezana? Z pewnymi jego pogladami mozna sie nie zgadzac, ale, sine ira et studio, trzeba przyznac, ze Slezan ma klase i ogromna wiedze.
        • Gość: gość z zaświatów nie doceniasz slezana-ma nawet osiem klas! IP: 87.207.14.* 29.04.06, 22:34
          • Gość: black Re: nie doceniasz slezana-ma nawet osiem klas! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 00:24
            Ma więcej zrobił je WUMLu
      • Gość: punktum Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 15:32
        Gość portalu: korn napisał(a):

> Obie strony probuja te historie zafalszowywac, nie ma mowy o obiektywizmie,
        > jest tylko narodowa, zebym nie powiedzial, nacjonalistyczna tendencyjnosc.

Niestety, tak często tu bywa.

> Szkoda, ze na tym forum brakuje ludzi o ugruntowanej wiedzy historycznej, ale
        > nawet gdyby byli, zostaliby niechybnie zakrzyczani.

Należy żywić obawy, że bardziej kompetentnych się tu już więcej nie dostanie.
        Problem jest jednak z konsensusem, by ustalić, kto do jakiego grona należy.
        Ciekawe, czy można by zrobić listę tych o "ugruntowanej wiedzy historycznej",
        która byłaby akceptowana przez wszystkie strony?
        • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 17:57
          Nie można, aj, nie można:) "ugruntowaną wiedzę historyczną" posiada tylko
          slezan, wielką jak Himalaje, oraz jego przydupasy:)
    • Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 14:42
      Tak , slezan ma ogromną wiedzę, jak Himalaje ogromną. Jest kompetentny i
      obiektywny.
      • Gość: harc mistrz Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 16:34
        Gorzej jednak u Slezana jest z obiektywizmem i logiką.
        Wtedy i z tej "jego wiedzy", pożytek niewielki...
        To zacietrzewiony, tak jak inni z tej "parafii" - germanofil i polemista.
        Potrafi zamęczyć tą swoją "wiedzą" każdego przygodnego adwersarza.
        (HKP)
        ...
        CZUWAJCIE, KTO POTRAFI!!!
        - Jo niy z tyj, "Rasiowej"... parafii.

• Gość: black Re: 1921 Górnośląska tragedia, wzniecona przez ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 17:46
          No więc, nawet Chuck Norris będąc w półobrocie nie ma takiej wiedzy jak slezan,
          nie mówiąc już o obiektywności i kulturze osobistej.
    • slezan Morze Żółte:-) 30.04.06, 13:19
      Meritum utonęło w morzu żółci, wylanej przez rozmaitych miszczów proxy:-).

Podsumowując zatem. Teza "Powstańcy byli Ślazakami-Polakami i o polski Śląsk
      walczyli" jest fałszywa. I to co najmniej z dwóch zasadniczych powodów:

1. Nie wszyscy powstańcy byli Ślązakami-Polakami. Można przypuszczać, że nie
      wszyscy będąc Ślązakami, czuli się Polakami. To jednak hipoteza, którą trudno
      zweryfikować, bo jak zbadać tozśamość ludzi, których dawno już nie ma.
      Ważniejsze zatem jest, że nie wszyscy będąc Polakami byli Ślązakami. W walkach
      1921 r. znaczący udzia mieli (po obu zresztą stronach) przybysze spoza Górnego
      Śląska. W przeciwieństwie do jakże elokwentnych adwersarzy przytoczyłem opinie
      dwóch autorów, wypowiadających się na ten temat. Pozowliłem sobie nawet na
      pewienukłon w ich stronę, prezentując poglądf skrajny z polskiej strony (prof.
      Lis) i pogląd umiarkowany, pomijając natomiast skrajne wypowiedzi strony
      niemieckiej.
      Według przedstawiciela starej szkoły, 10% sił polskich stanowili przybysze
      spoza regionu. 4-5 tysięcy w 40-50-tysięcznej armii to liczba znacząca, więc
      uzasadnione wydaje się określenie "wielotysięczna grupa".
      Według historyka młodszego pokolenia po obu stronach udział obcych wynosił
      około 50%, co w przypadku strony polskiej daje nam już 20-25 tysięcy.
      Żaden z naukowców nie dysponuje pełnymi danymi, gdyż nie przeprowadzono
      stosownych badań. Linek, w przeciwieństwie do Lisa, uczciwie przyznaje się, że
      liczby te są hipotetyczne. Dodać wypada, że na podstawie lektury "Encyklopedii
      Powstań Śląskich" można by wysnuć wnioski idące znacznie dalej niż hipoteza dr
      Linka. Trzeba jednak uwzględnić nadreprezentację nieśłąskich Polaków w kadrze
      oficerskiej.

2. Nie wiemy o jaki Śląsk walczyli powstańcy. Ich wyobrażenia musiały być
      rózne, skoro Korfanty sam wypowiadał się o postulacie proklamowania
      górnośląskiej republiki przez część powstańców. Trudno przypuszczać, by
      powstańcy byli monolitem i by wszyscy podzielali zapatrywania swoich
      przywódców. Warto też uwzględnić zjawisko pzymusowego poboru do wojska
      powstańczego, którego skala także wymaga przebadania.

Można zatem twierdzić jedynie, że część (jaka?) powstańców była Ślązakami-
      Polakami i część (jaka?) walczyła o polski Śląsk.
      By odpowiedzieć na pytania w nawiasach, należy przeprowadzić odpowiednie
      badania, których, jak widzę, niektórzy panicznie się boją:-).
      • Gość: gość z zaświatów nikt się żadnych badań nie boi IP: 87.207.14.* 30.04.06, 14:32
        to są absurdalne wymysły.tak samo pomysł ,że co najmniej 20 tysięcy powstanców było spoza Śląska jest absurdalny.kilka tysiecy ochotników(zresztą 4 tysięce nie jest to liczba maksymalna, bo wydawnictwo Instytutu Śląskiego w Opolu Dzieje Górnego Śląska w latach 1816-1947 podaje 2 tysiące)to nie jest wielotysięczna rzesza.nikt nie twierdzi,że wszyscy powstańcy mysleli to samo, tak jak w np powstaniu listopadowym czy styczniowym były różne nurty czy stronnictwa, nieraz ostro sie zwalczające.wszystko to nie zmieni faktu,że powswtania były ruchem rodzimej ludności śląska, kierowanym przez Korfantego i zmierzającym do przyłączenia maksymalnie dużej części Śląska (obszaru plebiscytowego) do Polski
        • slezan Re: nikt się żadnych badań nie boi 30.04.06, 14:42
          Gość portalu: gość z zaświatów napisał(a):

> to są absurdalne wymysły.tak samo pomysł ,że co najmniej 20 tysięcy
          powstanców
          > było spoza Śląska jest absurdalny.

Tak? A dlaczego? Dla mnie nie jest mniej lub bardziej absurdalny niż
          twierdzenie,że po stronie niemieckiej walczyło więcej ludzi z zewnątrz niż
          stąd. I jedna i druga teza wymaga udokumentowania.

>kilka tysiecy ochotników(zresztą 4 tysięce ni
          > e jest to liczba maksymalna, bo wydawnictwo Instytutu Śląskiego w Opolu
          Dzieje
          > Górnego Śląska w latach 1816-1947 podaje 2 tysiące)to nie jest wielotysięczna
          r
          > zesza.

Te dwa tysiące brzmią mało prawdopodobnie. A 4-5 tysięcy w skali 40-50 tysięcy
          to moim zdaniem grupa wielotysięczna. Pojęcie "wiele" ma charakter względny. W
          armii milionowej parę tysięcy byłoby garstką.

nikt nie twierdzi,że wszyscy powstańcy mysleli to samo, tak jak w np pows
          > taniu listopadowym czy styczniowym były różne nurty czy stronnictwa, nieraz
          ost
          > ro sie zwalczające.wszystko to nie zmieni faktu,że powswtania były ruchem
          rodzi
          > mej ludności śląska,

Nie jest to fakt, lecz interpretacja i to sprzeczna ze znanymi faktami. Skoro
          znaczący udział mieli Polacy spoza Śląska, a większość mieszkńców obszaru
          plebiscytowego powstań nie popierała, to jak można nazywac je ryc\uchem
          rodzimej ludności?

> kierowanym przez Korfantego i zmierzającym do przyłączenia
          > maksymalnie dużej części Śląska (obszaru plebiscytowego) do Polski

A czy w wielu przypadkach owo dążenie do przyłączenia do Polski nie było
          związane z nadzieją na szeroką autonomię?
          • Gość: gośc z zaświatów mozna też twierdzic,ze słońce krązy naokoło IP: 87.207.14.* 30.04.06, 15:21
            ziemi, tylko nikt z tego rodzaju psychopatami dyskutować nie będzie. po prostu szkoda czasu
            • slezan Róznica polega na tym, że... 30.04.06, 15:30
              ... o ruchu Ziemi wiemy, a w charakter wydarzeń 1921 roku jedynie wierzysz. I
              faktycznie, trudno rozmawiać z kimś, kto myli naukę z wiarą. Ale jak widzisz
              próbuję:-).
              • Gość: gośc z zaświatów próbuj swoje teorie wciskać na zebraniach RAŚ IP: 87.207.14.* 30.04.06, 15:34
                tam pewnie spotkają cię oklaski...a to jest coś, co cenisz najbardziej
                • slezan Widzę, że wszystko sprowadza się do... 30.04.06, 15:39
                  ... urażonej dumy kolegi milika, który czuje się głęboko niedowartościowany:-).

Poklaszczmy milikowi, żeby się nie czuł taki niedoceniony.

PS. A coś na temat? Bo ciekaw jestem na czym opiera sie Twoje przekonanie, że w
                  1921 r. było tak a nie inaczej.
                  • Gość: black Re: Widzę, że wszystko sprowadza się do... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 00:29
                    Widząc, że masz tak ogromną wiedze, a w dodatku jesteś tak niezwykle
                    obiektywny, przyklasnę Twoim owacjom;-)
                    • slezan Re: Widzę, że wszystko sprowadza się do... 01.05.06, 11:29
                      Domyślam się, że klaskanie na zawołanie masz we krwi:-).
        • Gość: Pytek Re: nikt się żadnych badań nie boi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 22:46
          Kej siy tyh badanioow niy strahouciy, to pojakymu uode iber 85 lout żoudyn we
          Polsce siy za nie niy wzioon?
      • hermann5 Re: Morze Żółte:-) 30.04.06, 17:56
        slezan napisał:

> Żaden z naukowców nie dysponuje pełnymi danymi, gdyż nie przeprowadzono
        > stosownych badań.

Szkoda, bo nie trzeba by wówczas żonglować tak precyzyjnymi liczbami, jak
        "kilka", czy "wiele". Zastanawiam się, czy doczekamy się kiedyś opracowania tego
        wszystkiego, co przechowywane jest w Instytucie Józefa Piłsudskiego w Nowym
        Jorku. A jest tego niemało - 839 jednostek archiwalnych. Zainteresowani mogą
        znaleźć ich spis tutaj:

www.pilsudski.org/Polish/Zbiory/Archiwum/Archiwum-008.html
        • Gość: pasikoonik Re: Morze Żółte:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 22:51
          Bjercie siy do Roboty!
          Lynie, polske niycnoty.
      • Gość: black Re: Morze Żółte:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 00:12
        Sam jesteś miszczem prozy, w dodatku niezwykle kulturalnym i obiektywnym.
        Prosze więc przytoczyć obiektywne dane, ilu najemników (ochotników, hehe) z
        Bawarii, lub ogólnie z Niemiec było po stronie niemieckiej. Ponieważ jesteś
        obiektywny i masz niewątpliwą kulturę osobistą, odpowiesz na to pytanie równie
        obiektywnie.
        • slezan Re: Morze Żółte:-) 01.05.06, 10:54
          Tjaaa, kolega się coś strasznie żołądkuje. Ciekawe dlaczego?:-)
          Skoro jednak nie jest Ci znana żadna literatura na ten temat, spiesze z pomocą -
          zdaniem Lisa pos tronie niemieckiej 90% walczących stanowili przybysze z
          innych części Niemiec, zdaniem Linka ok. 50%. Podobnie jak w przypadku danych
          dotyczących strony polskiej, są to raczej hipotezy, choć o różnym stopniu
          prawdopodobieństwa.
          • Gość: gość z zaświatów moja teza, choć przyznaję samokrytycznie IP: 87.207.14.* 01.05.06, 18:34
            o stosunkowo niskim stopniu prawdopodobienstwa, brzmi,iz powstania śląskie wywołali Zulusi, którzy mieli swoje porachunki z cesarskim Niemcami i podburzyli pobożnych Ślązaków do rebelii przeciw prawowitym gospodarzom tej ziemi
            • Gość: sztabowiec Re: moja teza, choć przyznaję samokrytycznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:21
              Przeca plany sie rodzioouy we Polski Organizayji Wojskowy!
              • Gość: gość z zaświatów dr Lineker z Opola twierdzi IP: 87.207.14.* 01.05.06, 21:03
                że nastapiło tu przekłamanie polskich propagandzistów, ktorzy skrót ZOW (Zuluska Organizacja Wojskowa) zmienili na POW.teza ta, aczkolwiek dość prawdopodobna wymaga dalszych badań, których gorole panicznie się boją!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka