Gość: jo IP: *.stk.vectranet.pl 07.09.06, 21:23 Czy ktoś jeszcze pamiento o tych noszych rodakach których NKWD pomordowało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmarop Re: Tragedia Ślaska 45 10.09.06, 15:54 Servus! Greuss Gott! Mein Opa war nach Kaukasus verschleppt und kam nach 5-jeahruger Gefangenschaft mit Tuberkulose nach Hause zurückgekommen. Czesc! Szczesc Boze! Muj dziadek bou na Kaukas uprowadzuny i po 5-letnii niewoli z gruzlicum do dum nazot pszyszou. Poczytej jeszcze:raslaska.aremedia.net/pol/aktualnosci/2006/o1/01debiensko.html Gleuck Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 11.09.06, 02:44 Mojygo Fatra wykludziyli do transporta Poloki,ale uciyk kajś wele Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 11.09.06, 21:33 Jakoś Polacy nie chcą o polskiej świetnej,wspaniałej historii rozmawiać,czyżby się bali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzezwy Re: Tragedia Ślaska 45 IP: *.tvtom.pl 11.09.06, 21:47 O czym mowic? Wiekszosc zdan zostala wybelkotana w pijackiej mowie szlezjerow i dla normalnych ludzi jest niezrozumiala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Tragedia Ślaska 45 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 21:48 Może nic o niej nie wiedzą? Na historii tego nie było (przynajmniej kiedyś), a media przemilczają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Tragedia Ślaska 45 IP: *.m.pppool.de 12.09.06, 19:51 Adziu - loni niy chcom wiedzic na tyn tymot nic - poco prac brudy!!! Lepiyj tego niy ruszac bo to im smierdzi , a dyc loni walczyli zawsze " za wolnosc nasza i niywolnosc wasza" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byno Re: Tragedia Ślaska 45 IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.06, 20:33 loni moga toc to elita Europy,wszystko tam NAJ ino reszta ciymno Odpowiedz Link Zgłoś
oberschlesier1921 nochmal - jetzt auf deutsch! 13.09.06, 20:45 Servus! Grüß Gott! Mein Opa ist nach Kaukasus verschleppt worden, und kam nach 5-jähriger Gefangenschaft, mit Tuberkulose nach Hause. sei froh, meiner ist nicht zurückgekommen. gruß Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: nochmal - jetzt auf deutsch! 13.09.06, 22:29 oberschlesier1921 napisał: > Servus! Grüß Gott! > Mein Opa ist nach Kaukasus verschleppt worden, und kam nach 5-jähriger > Gefangenschaft, mit Tuberkulose nach Hause. > > sei froh, meiner ist nicht zurückgekommen. > > gruß Viele sind nicht zurückgekommen oder umgekommen in der Nähe,und in der nähster Nähe,paar Kilometer von der Geburtsorzschaft. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 01:04 czy także o tych, których krajanie wskazywali Rosjanom do wywózki? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 01:22 bartoszcze napisał: > czy także o tych, których krajanie wskazywali Rosjanom do wywózki? Nie Bartoszcze,po mojego Ojca przyszli Polacy. > Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 10:43 rico-chorzow napisał: > bartoszcze napisał: > > > czy także o tych, których krajanie wskazywali Rosjanom do wywózki? > > Nie Bartoszcze,po mojego Ojca przyszli Polacy. > > Czy Twój Ojciec oznacza wszystkich Ślązaków/Niemców? Miałem też zapytać, czy NKWD było polską organizacją, ale daruję już.. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 11:01 bartoszcze napisał: > rico-chorzow napisał: > > > bartoszcze napisał: > > > > > czy także o tych, których krajanie wskazywali Rosjanom do wywózki? > > > > Nie Bartoszcze,po mojego Ojca przyszli Polacy. > > > > Czy Twój Ojciec oznacza wszystkich Ślązaków/Niemców? > Miałem też zapytać, czy NKWD było polską organizacją, ale daruję już.. Ja nie,TO BYLI POLACY,a ich kontury,przemalowania,niuanse mi w rzici wisom,paniał Tawariszcz?,TO BYLI RYCERSCY POLACY.Tak jest zapisane w naszej rodzinnej kronice,a tej wierzę,jednak nie Waszej zakłamanej polskiej historii,jeszcze ras -TO BYLI POLACY-,którzy wysłali,wypędzili,wymordowali,chyba jasna wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 11:22 Aha,Bartoszcze,te słowa powtórzyłbym chętnie w Waszym polskim Sejmie czy Senacie bez Rücksicht(nie wiem jak jest po polsku) na moją osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz euro Re: Tragedia Ślaska 45 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.12.06, 03:13 Tak tak, Armia Czerwona to tez sami Polacy byli. :) Stalin tez byl Polakiem z pochodzenia. Ze juz nie wspomne o Leninie, Marksie i Engelsie. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 03:22 No i inne 1500 polskich obozów,IPN stwierdził tylko narodowi komunistycznemu ok.700-800 w Polsce,ciekawe jest,żeby tak zerknąć za granicę do Czechów,no.....a tu NIC.Naród komunistyczny w Polsce zawsze się sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 06:11 łał z miesiąc temu było 1200. Wpisz wreszcie sobie 1000000 polskich obozów czy co tam coi imaginacja podpowie kreciku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Tragedia Ślaska 45 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.12.06, 09:48 Sto milionow polskich obozow!!! Sto milionow!!! :)))) (oni sami juz sie gubia w swoich bajeczkach...hehe) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 11:40 Czesc 999s, z opracowan dra Ewalda Polloka wynika, ze bylo ich 1255. Matce mojego ojczyma pomogla przy ucieczce z obozu koncentracyjnego w Swietochlowicach Polka! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 12:45 A ile było miast na obszarze Śląska? Założenie obozu to nie to samo co wybudować sławojkę- budynki, ogrodzenie, straż, administracja , zaopatrzenie. Obozów mogło być sporo a;le to nie może być tak że ze 4 obozy przypadją na jedno miasto. A obozy zakłądano po to żeby dać w kość niewygodnym. Ślązacy byli TYLKO jedną z grup, które męczono. Jedną z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 13:25 Liczba 1255 dotyczy calego terenu Polski oraz ziem oddanych pod administracje polska. Tak np. oboz dla dzieci w Lesznie nie lezal na Slasku. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 15:51 No widzisz, bo mozna było odnieść wrażenie, że te 1300 obozów to było tylko na terenie Śląska i powstawały tylko po to by Polacy męczyli Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 16:05 999s napisał: > No widzisz, bo mozna było odnieść wrażenie, że te 1300 obozów to było tylko na > terenie Śląska i powstawały tylko po to by Polacy męczyli Ślązaków. Nie,na terenie Polski,czy polskiej administracji:),czego Czesi nie mieli:),tylko Wy Polacy,a mordowaliście też Polaków,rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Czesi 24.12.06, 20:22 Komunistické Tábory nucených prací (TNP) vznikaly na základě zákona č.247/1948 ze dne 25.října. Byla to jedna z dalších represívních akcí namířená proti politickým odpůrcům komunistického režimu. Často se střídali "majitelé" těchto táborů. Po svém zřízení byly pod správou ministerstva vnitra nebo krajských národních výborů (KNV). Později byly přeřazeny pod ministerstvo národní bezpečnosti a nakonec pod resort spravedlnosti. Do TNP bylo po dobu jejich existence zařazeno 16.699 osob, z toho 11.501 z českých zemí a 5.198 ze Slovenska. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Czesi #2 24.12.06, 20:24 Koncentrační tábory při československých uranových dolech cs.wikipedia.org/wiki/Koncentra%C4%8Dn%C3%AD_t%C3%A1bory_p%C5%99i_%C4%8Deskoslovensk%C3%BDch_uranov%C3%BDch_dolech Odpowiedz Link Zgłoś
grba Czesi #3 24.12.06, 20:29 Ciemnoniebieski świat (Tmavomodry svet) Rok 1950. František Sláma, bývalý západní letec a válečný hrdina, je nyní n e p ř í t e l e m lidu. Kdysi elitní stíhač RAF je uvězněn na Mírově, kde místo s palbou německých letounů bojuje se zápalem plic. Na vězeňské marodce se Sláma setkává se dvěma muži, kteří byli také zavřeni kvůli své minulosti: bývalý esesácký doktor Blaschke a písmomalíř Vilda Houf tady vyslechnou Slámův příběh odvahy, přátelství, lásky a zrady. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Czesi #4 24.12.06, 20:32 Milan Kundera Żart Jahn, bohater „Żartu”, w wyniku donosu dziewczyny, do której wysłał kartkę z politycznym dowcipem, zostaje wyrzucony z partii, trafia do karnej kompanii i „resocjalizuje się”, fedrując węgiel w kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Czesi #4 24.12.06, 22:18 To,że Pan potrafi kopiować z czeskiego,to nie znaczy i nie zaprzeczy faktowi egzystencji 1300 polskich obozów koncentracyjnych,Panie obecny "Slązaku" z Kresów:)) Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 06:10 Skoro tak to nie za bardzo przyłozyli sie do roboty. Ech te polnische wirtschaft. Szkoda, że Ciebie nie wywieźli. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrmntr Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 11:15 rico-chorzow napisał: > bartoszcze napisał: > > > czy także o tych, których krajanie wskazywali Rosjanom do wywózki? > > Nie Bartoszcze,po mojego Ojca przyszli Polacy. > > Pewnie kawal gnoja byl z tego ojca Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 11:23 xtrmntr napisała: > rico-chorzow napisał: > > > bartoszcze napisał: > > > > > czy także o tych, których krajanie wskazywali Rosjanom do wywózki? > > > > Nie Bartoszcze,po mojego Ojca przyszli Polacy. > > > > Pewnie kawal gnoja byl z tego ojca Nie,gnoje przyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 01:28 Jaka tragedia Sląska,Polacy byli i są niewinni.Ponkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franzin Re: Tragedia Ślaska 45 IP: 213.227.103.* 13.09.06, 15:28 Niemcy mówili - to nie my, to Hitler i współpracownicy. Współcześni Polacy mówią to nie my to NKWD. Cóz tak chyba będzie. Rodzaj schizofrenii? Zakończenie śledztwa i wnioski to duże nieporozumienie. Główny sprawca czyli Stalin nie żyje, a reszta wykonywała rozkazy. Idąc tym tropem należy zakończyć śledztwo w sprawie Katynia i wiele innych spraw, ponieważ wielki wódz nas już opuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 15:56 Tak,wszyscy wykonywali tylko rozkazy,dla jednych był to Hitler a innych NKWD i wspólnie używali tych samych obozów,Polacy kładą taką wagę na mowę,jaką mową mówili ci Nkwdyści na obszarze dzisiejszej Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: van deer Wiecej luzu i dystansu IP: *.icm.edu.pl 13.09.06, 16:37 rico-chorzow napisał: > Tak,wszyscy wykonywali tylko rozkazy,dla jednych był to Hitler a innych NKWD i > wspólnie używali tych samych obozów,Polacy kładą taką wagę na mowę,jaką mową > mówili ci Nkwdyści na obszarze dzisiejszej Polski? Widzisz Rico, problem lezy w tym, ze celowo (lub nie) niescisle dla wszystkich formulujesz swe mysli, gdyz majac na mysli najzwyczajniejszych sku..synow (niewazne czy Niemcow czy Polakow) podsuwasz haczyk, na ktory daja sie nabrac nawet na ogol niewrazliwi na krytyke Polacy, uwazajacy wacpana posty za uogolniajacy atak bezposrednio wymierzony przeciwko wszystkich Polakom, i niewaznym sie staje czy byli to podkomendni jakiegos osobnika z Polszczy czy Matiuszki rodem. Wazne, ze byl z UBP, MGB, NKGB, NKWD czy co tam chcesz jeszcze. Mnie to w sumie wisi, mnie wtedy nie bylo, nie mam tez dylematu. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wiecej luzu i dystansu 13.09.06, 17:40 Widzi Pan,ja to odbieram jak mi WY to podajecie,może dlatego też tak oddaję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Tragedia Ślaska 45 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.09.06, 16:25 Roznica polega na tym, ze Stalin wszedl tutaj nieproszony a Hitler byl jak najbardziej wybrany w normalnych wyborach. Ot roznica mentalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franzin Re: Tragedia Ślaska 45 IP: 213.227.103.* 13.09.06, 17:38 Eurofanatik Nie mam zamiaru usprwawiedliwiac Niemców, lecz to co Pan pisze jest nieprawdą. Nie zna Pan wyników wyborów do Reichstagu z 1933. Pózniejsze przyzwolenie Niemców na prowadzoną przez nazistów politykę to juz inna historia i tu mogę się zgodzić,że opór społeczeństwa niemieckiego był zgoła symboliczny. Niemcy popadły w amok. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 13.09.06, 17:42 Gość portalu: eurofanatik napisał(a): > Roznica polega na tym, ze Stalin wszedl tutaj nieproszony a Hitler byl jak > najbardziej wybrany w normalnych wyborach. Ot roznica mentalnosci. No to dobrze,że wybraliście Hitlera w normalnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 11:44 ...o puczu parlamentantarnym (Machtergreifung) nigdy nie slyszales? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 12:10 chrisraf napisał: > ...o puczu parlamentantarnym (Machtergreifung) nigdy nie slyszales? > > Pozdrowienia Adolf stał na czele junty? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Tragedia Ślaska 45 15.09.06, 11:06 Gość portalu: Franzin napisał(a): > Niemcy mówili - to nie my, to Hitler i współpracownicy. Współcześni Polacy > mówią to nie my to NKWD Ależ, Franzin - błąd logiczny. Czy NKWD było polską organizacją, formą polskiej władzy? Tak że porównanie chybione. Możemy pytać o funkcjonariuszy polskiego UB, ale nie NKWD. A tak na marginesie - jak dziadka mojej żony w czasie wojny aresztowali śląscy policjanci i wysłali do Auschwitz, to mam uznać to za śląski wkład w dzieło Hitlera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franzin Re: Tragedia Ślaska 45 IP: 213.227.103.* 15.09.06, 18:14 To co napisałem nie miało na celu opisywanie relacji "my" i "wy" w kategoriach narodowosciowych. Ludzka skłonnośc do odsuwania i wymazywania win własnych i przerzucanie na innych. Jeżeli byli to Ślązacy , był to ich wkład w politykę Hitlera. Z drugiej strony , nie masz pewności,że byli to Ślazacy. W policji śląskiej okresu międzywojennego pracowali ludzie pochodzący z Wielkopolski, którzy w trakcie wojny przeszli do Schutzpolizei. To jednak już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 02:25 W Oswiecimiu-Brzezince chciano ku ich czci postawi tablice. Wladze nie wyrazily zgody. Glück auf! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 02:46 chrisraf napisał: > W Oswiecimiu-Brzezince chciano ku ich czci postawi tablice. Wladze nie > wyrazily zgody. > > Glück auf! Przecież Oświęcim po 1945 to nie Polacy,to był naród komunistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Tragedia Ślaska 45 24.12.06, 10:10 ...tak samo jak w katowickim liceum im. Wilhelma Picka nie uczono jezyka niemieckiego tylko enerdowskiego... Glück auf! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Claus von Stauffenberg 24.12.06, 12:21 w liście do żony Niny, po zwycięskiej kampanii w Polsce w 1939: "Ludność to niesłychany motłoch, tak wiele Żydów i mieszańców. To lud, który czuje się dobrze tylko pod batem. Tysiące jeńców wojennych posłuży nam dobrze w pracach rolniczych" Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Claus von Stauffenberg 24.12.06, 13:39 grba napisał: > w liście do żony Niny, po zwycięskiej kampanii w Polsce w 1939: > "Ludność to niesłychany motłoch, tak wiele Żydów i mieszańców. To lud, który > czuje się dobrze tylko pod batem. Tysiące jeńców wojennych posłuży nam dobrze w > > pracach rolniczych" Tak,czuje się dobrze po batem,prawda,45 lat nawet mordy nie otworzyli,TEN WIELKI naród komunistyczny w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Claus von Stauffenberg 24.12.06, 15:22 rico-chorzow napisał: > grba napisał: > > > w liście do żony Niny, po zwycięskiej kampanii w Polsce w 1939: > > "Ludność to niesłychany motłoch, tak wiele Żydów i mieszańców. To lud, kt > óry > > czuje się dobrze tylko pod batem. Tysiące jeńców wojennych posłuży nam do > brze w > > > > pracach rolniczych" > > Tak,czuje się dobrze po batem,prawda,45 lat nawet mordy nie otworzyli,TEN WIELK > I > naród komunistyczny w Polsce. > > Słabo znasz historię Polski. "Mordę" cyklicznie otwierało się i ponosiło konsekwencje; a przecież wystarczyło być przezornym jak "naród śląski", który odkrył się w 1989... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Claus von Stauffenberg 24.12.06, 15:29 Widzę,to podziałało,a kiedy naród komunistyczny nim przestał być,a zaczął być Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Claus von Stauffenberg 24.12.06, 15:33 Zapomniałem dodać - z teraźniejszymi Slązakami -. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grba Re: Claus von Stauffenberg IP: *.ozd.airbites.pl 24.12.06, 15:34 Dla przypomnienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=48768329&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: 45 24.12.06, 13:33 grba napisał: > Niemcy spuścili nam na łeb Stalina. Czyja wina? Stalina byście na łebie mieli i bez Niemców,ale woleliście z nim mordować. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Kiedy śląscy przestępcy zostaną osądzeni? 24.12.06, 21:39 Esesmani, gestapowcy, wehrmachtowcy i inni? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Kiedy śląscy przestępcy zostaną osądzeni? 24.12.06, 22:44 stix napisał: > Esesmani, gestapowcy, wehrmachtowcy i inni? Zapewniam,zaraz po polskich. Odpowiedz Link Zgłoś