Dodaj do ulubionych

Newsy z Wrocławia

20.12.08, 20:18
Witam!

Dziś historia niemieckiego Żyda, który razem z Powiernictwem Pruskim
występuje przeciwko Polsce o zwrot majątków utraconych przez jego
rodzinę.
miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35769,6080478,Transakcja_wiazana_Hansa_Joachima.html
Całkiem normalny facet. Na jego miescu też bym pewnie próbował ;)
Szczególnej uwadze tutejszych bywalców polecam dwa fragmenty tekstu:

1. "Gdy kończy się wojna, połowa rodziny Goldschmidtów nie żyje,
druga jest rozrzucona po całym świecie. Po wyzwoleniu dziadek Hansa-
Joachima zostaje tłumaczem polskiej administracji w Wałbrzychu.
Rodzina ma dom letniskowy w Jedlinie-Zdroju. Viktor umiera w 1947
roku na zapalenie płuc."
Znaczy się Viktor Goldschmidt znał język polski. Hmmm... Może mi
ktoś wytłumaczyć po co mu była znajomość języka polskiego w na
wskroś niemieckim przedwojennym Breslau? Zaznaczam, że nie mam
zamiaru twierdzić, iż we Wrocławiu "kamienie mówią po polsku". Chcę
po prostu ustalić w sposób możliwie wierny granicę
pomiędzy "niemczyzną" i "polszczyzną" na przedwojennym Śląsku. I
wciąż wychodzi mi, że przebiegała ona niezupełnie tam, gdzie widzą
ją rzecznicy niepodzielnego panowania "niemczyzny". Tylko tyle.

2. Bohater artykułu "Niemców nie lubi i twierdzi, że lepiej czuje
się we Wrocławiu niż w Berlinie. - Tutaj nie ma takiego
antysemityzmu jak tam. Ostatnio zaczepił mnie jakiś stary nazista w
metrze. Popatrzył na mnie i mówi: "Z wami, Żydami, powinno się już
podczas wojny zrobić porządek". Gdy rozmawiam z Niemcami i okazuje
się, że jestem Żydem, od razu zapada milczenie. "Ale ja i moja
rodzina nie mieliśmy nic wspólnego z Holokaustem!" - zastrzegają.
Niemcy wciąż nie potrafią stawić czoła swojej przeszłości."
Po raz kolejny spotykam publikację, z której wynika, że Żydzi mają o
współczesnym polskim antysemityźmie opinię znacznie łagodniejszą,
niż nasi unijni współobywatele. Czyżby negatywne stereotypy
etniczne? W cywilizowanej Europie? ;))
Obserwuj wątek
    • petronella.kozlowska Re: Newsy z Wrocławia 20.12.08, 20:26
      W 1948 roku musieliśmy wyjechać z Polski, zaczęły się przesiedlenia. Mama w
      Jenie poślubiła kuzyna. W 1950 roku wyjechali do Berlina Wschodniego, ja
      urodziłem się rok później - mówi Goldschmidt. - Jeździliśmy po całym świecie,
      wszędzie tam, gdzie mieliśmy rodzinę, bo matka wierzyła, że dzięki temu uda się
      ją odbudować.

W 1951 roku małżeństwo matki rozpadło się, rok później wyjeżdżają do Nowego
      Jorku. Hans-Joachim nigdy nie poznał ojca. W 1953 roku został on powieszony w
      NRD za szpiegowanie dla CIA.
      • bolek5 Re: Newsy z Wrocławia 20.12.08, 21:08
        Witam!

petronella.kozlowska napisała:

> on nie wyjechał z Polski, ponieważ urodził się w roku 1951.

Bądź wyrozumiała. On tak pisze o swojej rodzinie.

> A odszkodowanie za powieszonego ojca to niech się zwróci do RFN.

O ile się orientuję on nie chce od Polski odszkodowania za
        powieszonego ojca.
    • chrisraf Re: bolek5 20.12.08, 20:32
      Witam!

1. Niemieccy zydzi byli czesto wszechstronnie wyksztalconymi
      osobami. Wielu prowadzilo interesy w Polsce.

2. Faktycznie, wielu Niemcow nie umie sie "oswoic" z ta tematyka.
      Jest to mieszanka z wyzutow sumienia u jednych i starej nienawisci u
      drugich. Odbywajec podroz pociagiem do Brandenburgii (z Bawarii)
      musialem sie przesiadac w Lipsku i Berlinie. Zastraszajaco
      wielo "glacatych" idiotow tam lata . Musze z przykroscia przyznac,
      ze z taka iloscia skrajnych prawicowcow nie spotkalem sie do tej
      pory w starych Landach. :(

Pozdrawiam!
      • bolek5 Re: bolek5 20.12.08, 21:00
        Witam!

chrisraf napisał:

> 1. Niemieccy zydzi byli czesto wszechstronnie wyksztalconymi
        > osobami. Wielu prowadzilo interesy w Polsce.

Fakt. To mogło być istotnym czynnikiem.

> 2. (...) Musze z przykroscia przyznac,
        > ze z taka iloscia skrajnych prawicowcow nie spotkalem sie do tej
        > pory w starych Landach. :(

To zróbcie coś z tym Chris. Od 2004 r. to jest nasz wspólny problem.
        • chrisraf Re: bolek5 20.12.08, 21:30
          Niedaleko miejscowosci, w ktorej mieszkam udalo nam sie przed dwoma
          laty zablokowac akt kupna wielkiej nieruchomosci przez NPD.
          Poprzez prezencje na roznych platformach dyskusyjnych, w necie,
          workshopach staramy sie naswietlac problem skrajnych prawicowcow i
          lewicowcow. Mysle, ze przynajmniej w naszym regionie sie to dosc
          dobrze udaje.

Pozdrawiam!
      • petronella.kozlowska Re: bolek5 20.12.08, 21:11
        Odbywajec podroz pociagiem do Brandenburgii (z Bawarii)
        > musialem sie przesiadac w Lipsku i Berlinie. Zastraszajaco
        > wielo "glacatych" idiotow tam lata .

narobiłeś ze strachu w twoje tanie gacie z C&A?
        • chrisraf Re: petronella.kozlowska 20.12.08, 21:24
          narobiłeś ze strachu w twoje tanie gacie z C&A?

Nie kochanie, mialem mundur wojskowy.:)

GLückauf!
      • oppelner_os Re: 20.12.08, 22:49
        chrisraf napisał:

> 1. Niemieccy zydzi byli czesto wszechstronnie wyksztalconymi
        > osobami. Wielu prowadzilo interesy w Polsce.

Goldschmidt byl Zydem a wiekszosc polskiej administacji (UB, etc.) tez skladala
        sie ludzi o zydowskich korzeniach. Goldschmitt raczej nie musial znac j.
        polskiego, aby pracowac jako tlumacz.

> 2. Faktycznie, wielu Niemcow nie umie sie "oswoic" z ta tematyka.

A Polacy umia?
        • sss9 Re: 20.12.08, 23:21
          oppelner_os napisał:

> A Polacy umia?

a w USA kolorowe rasy biją kaukaską. :)

ten niepoprawnie szczery Żyd, nie dość, że podstępnie wykorzystuje Pawelkę w
          celu uzyskania zadość uczynienia od Polski, to jeszcze bezczelnie domaga się
          odszkodowania od Niemiec!
          co ciekawe, o ile tutejsi nibyniemcy są całym sercem za działalnością Rudika, to
          mają gęby dziwnie wypełnione wodą nt. pretensji ludzi z nim związanych wobec
          rządu Niemiec.
          • oppelner_os Re: 20.12.08, 23:24
            Skoro Polska bezprawnie przejela majatek, to powinna go zwrocic lub wyplacic
            odszkodowanie.
            • sss9 Re: 21.12.08, 00:01
              jaka Polska? zainteresuj się dokładniej kto i kiedy odebrał im majątek. przecież
              umisz. :)
              • oppelner_os Re: 21.12.08, 00:06
                Najpierw przejeli nazisci a po wojnie Polacy. Kto wiec obecnie, bezprawnie
                dysponuje tym majatkiem? Masz problemy z tekstem?
                • sss9 Re: 21.12.08, 00:09
                  bezprawnie? czy to nie w Strasburgu mają inne zdanie?
                  i jeszcze to roszczenie wobec rządu Niemiec, no powiedz, za co?
                • sss9 Re: 21.12.08, 00:12
                  aaa... a ci naziści, to powiedz serdeńko, skąd byli? z Polski?
                  bo jeśli to nie byli Niemcy, to i Polacy nie przejmowali majątków, a komuniści. :)
                  • oppelner_os Re: 21.12.08, 00:18
                    Ci konkretni nazisci, ktorzy jako pierwsi przejeli ten majatek byli Niemcami.
                    Czy twierdzilem cos innego?

Powstancow warszawskich mordowali rowniez nazisci i nie koniecznie tylko Niemcy.
                    • sss9 Re: 21.12.08, 00:20
                      rżniesz głupka? nie musisz udawać.
                      • oppelner_os Re: 21.12.08, 00:31
                        Widze, ze niewiele wiesz o historii wlasnego kraju i wcale mnie to nie dziwi. W
                        kraju, ktorego prezydent nie ma wlasnego konta bankowego nic juz mnie nie zdziwi.
                        • sss9 Re: 21.12.08, 00:40
                          konta w banku nie ma połowa Polaków. teraz powinieneś dostać zawału serca. :)
                          ale rozumiem twój niepokój i ucieczkę od meritum. wróciłeś z robót do Polski na
                          święta, myślałeś, że sobie wypoczniesz dosrywając na forum Polakom, a tu się
                          okazało, że sam sobie to zrobiłeś.
                          • oppelner_os Re: 21.12.08, 00:52
                            sss9 napisał:

> konta w banku nie ma połowa Polaków

i pewno jeszcze polowa Polakow nie ma "prawa jazdy" jak wasz prezydent:)))))))
                            • sss9 Re: 21.12.08, 00:56
                              tego nie wiem, wiem natomiast, że poglądy zbieżne z nazistowskimi ma cieniutki
                              marginesik społeczeństwa, czyli odwrotnie niż te proporcje w społeczeństwie
                              niemieckim. cieszymy się? no to :DDDD
                              • oppelner_os Re: 21.12.08, 01:00
                                sss9 napisał:

> tego nie wiem, wiem natomiast, że poglądy zbieżne z nazistowskimi ma cieniutki
                                > marginesik społeczeństwa, czyli odwrotnie niż te proporcje w społeczeństwie
                                > niemieckim.

Na czym opierasz swoja teze?
                                • sss9 Re: 21.12.08, 01:21
                                  mógłbym napisać równie infantylnie jak ty o tym, czy posiadanie konta w banku
                                  lub prawa jazdy świadczy o czymś więcej niż o potrzebie posiadania w.w, ale
                                  przecież lepsze są relacje o niemieckim przywiązaniu do idei nazistowskich z
                                  pierwszej ręki, jak np. spostrzeżenie christafa, albo współczesnych niemieckich
                                  Żydów, pośród których nadal zdarzają się uchodźcy z Niemiec z powodu strachu o
                                  życie, że o nielicznych, otwartych i świadomych Niemcach, których publikacje z
                                  pewnością czytasz, bo taki jesteś tym tematem przejęty, chyba nie muszę
                                  wspominać? :)

weź sobie do herca słowa Goldschmidta o Polsce:
                                  "Tutaj nie ma takiego antysemityzmu jak tam. Ostatnio zaczepił mnie jakiś stary
                                  nazista w metrze. Popatrzył na mnie i mówi: "Z wami, Żydami, powinno się już
                                  podczas wojny zrobić porządek". Gdy rozmawiam z Niemcami i okazuje się, że
                                  jestem Żydem, od razu zapada milczenie. "Ale ja i moja rodzina nie mieliśmy nic
                                  wspólnego z Holokaustem!" - zastrzegają.
                                  Niemcy wciąż nie potrafią stawić czoła swojej przeszłości."
                                  • oppelner_os Re: 21.12.08, 01:56
                                    Lektura do poduszki o polskim antysemityzmie:

wiadomosci.polska.pl/specdlapolski/article,Antysemityzm,id,145666.htm
                                    Nie bede tu przytaczal ksiazek niejakiego J. T. Grossa
                                    • sss9 Re: 21.12.08, 18:46
                                      oppelner_os napisał:

> Lektura do poduszki o polskim antysemityzmie:
                                      >
                                      > wiadomosci.polska.pl/specdlapolski/article,Antysemityzm,id,145666.htm
                                      > Nie bede tu przytaczal ksiazek niejakiego J. T. Grossa

no i twoja reakcja jest najlepszym dowodem na kłopoty Niemca z rozrachunkiem z
                                      haniebną przeszłością własnego narodu. za każdym razem jest to odbijanie
                                      piłeczki w stylu "a u was..." tak, jakby mnie to miało zawstydzić. :)

przytaczanie przez ciebie książek Grossa nie ma sensu tym bardziej, że są w
                                      Polsce wydawane i zupełnie odwrotnie niż podobna literatura czy film o
                                      niemieckich brudach dla niemieckiej publiczności, tutaj cieszą się sporym
                                      popytem, a dyskusje o nich trwają miesiącami - różnica polega też na tym, że o
                                      ile w Niemczech dyskutuje o swojej brudnej historii jedynie wąska elita
                                      intelektualna, tu jest to debata publiczna obejmująca szerokie kręgi społeczne.
                                      jeśli nadal nie widzisz różnicy, to ponownie przeczytaj i tym razem postaraj się
                                      zrozumieć słowa Goldschmidta o niemieckim antysemityzmie. :)
                                      • oppelner_os Re: 21.12.08, 19:50
                                        Nie byloby tematu, gdyby Polacy nie tylko dyskutowali ale potrafili wyciagnac
                                        jakies pozytywne wnioski. Przecietny Polak jest nie tylko antysemita i nawet
                                        tupaniem nozkami tego nie zmienisz. Antysemityzm i rasizm, to wizytowka rowniez
                                        wspolczesnego Polaka. Zapytaj sie przecietnego Polaka, co mysli o Romach,
                                        Murzynach czy Arabach. Nie ma ich wielu w Polsce ale nawet ta niewielka liczba
                                        "innych" mogla doswiadczyc "tolerancji" Polakow (Romowie w Brzegu, czarnoskorzy
                                        siatkarze i pilkarze grajacy w polskich ligach, mieszane malzenstwa, etc.).
                                        Jesli cos czytasz, to staraj sie to robic ze zrozumieniem.
                                        • sss9 Re: 21.12.08, 21:53
                                          a ty nadal okopany w piaskownicy, głuchy i ślepy na słowa z głębi Niemiec. :)
                                          jakoś z Polski nikt dziś nie ucieka z powodu rasizmu (nowy temat?) i
                                          antysemityzmu, ale z Niemiec jak najbardziej. jeśli palenie domów azylantów i
                                          regularne napaści na kolorowych w Niemczech traktujesz jako wyciąganie
                                          pozytywnych wniosków z intelektualnych debat ponad głowami pospolitych obywateli
                                          Niemiec, to cóż... Polakom do takiej refleksji faktycznie daleko.
                                          zresztą, o czym tu gadać z takim zaczopowanym szowinistą, któremu jak widzę w
                                          poście do Bolka, w którym robisz już za katarynkę, nawet ślepaki się skończyły. :)
                                          • oppelner_os Re: 21.12.08, 22:30
                                            Pewnie nigdy nie slyszales o czarnoskorych koszykarzach, ktorzy zwiali z Polski.
                                            Jak ty latwo sie podkladasz:))))
                                            • sss9 Re: 21.12.08, 23:41
                                              ehe, "uciekli" do lepszych drużyn za granicą.
                                              nadal jednak nie potrafisz z siebie wycisnąć niczego o antysemickich,
                                              ksenofobicznych Niemcach, wklejasz za to linki do polskich źródeł, które oprócz
                                              informacji o przejawach polskiego rasizmu czy antysemityzmu (którym nikt nie
                                              zaprzeczał), mówią także o tym o czym pisałem wcześniej - interesuje się tym
                                              polskie społeczeństwo, "Nigdy więcej", to organizacja młodzieżowa, a więc sam
                                              podajesz dowody na to, że twoje twierdzenie "Polacy to rasiści i antysemici"
                                              jest fałszywe.
                                              chciałbyś się pobawić w typową dla próbujących zakrzyczeć rzeczywistość
                                              oszołomów licytację na linki do informacji o przejawach rasizmu, czy
                                              antysemityzmu po obu stronach granicy? przecież musisz wiedzieć, że to
                                              skończyłoby się znokautowaniem ciebie w pierwszej rundzie. to kto tu się
                                              podkłada? :)
                                              a jednak ryzykujesz to, cały czas odsuwając od siebie cytat z pierwszego posta
                                              Bolka, który mówi więcej niż wszystkie linki jakie mógłbyś tu jeszcze wkleić.
                                              psychologia nazywa to wyparciem.
                                              • oppelner_os Re: 22.12.08, 05:29
                                                sss9 napisał:

> a jednak ryzykujesz to, cały czas odsuwając od siebie cytat z pierwszego posta
                                                > Bolka, który mówi więcej niż wszystkie linki jakie mógłbyś tu jeszcze wkleić.
                                                > psychologia nazywa to wyparciem.

Cytat Bolka, to wypowiedz i opinia Goldschmidta. Trudno budowac sobie poglady,
                                                opierajac sie na wypowiedzi kogos, kto bardzo malo zna Polakow. W twoim
                                                przypadku sss9 nie powolywalbym sie na psychologie i nazwalbym to inaczej,
                                                bardziej dosadnie a mianowicie "zaparciem":)))))
                                                • oppelner_os P.S. 22.12.08, 05:33
                                                  Ci koszykarze uciekli z Polski z powodu razizmu Polakow, z ktorym mieli do
                                                  czynienia na kazdym kroku. Pogoogluj troche a sam sie o tym przekonasz.
        • somepoint210 Re: 20.12.08, 23:41
          oppelner_os napisał:

> A Polacy umia?

"Umieja", a nie "umia" opolski RASzolu. No i zdobyles sie jeno na odpowiedz
          godna swojego srodowiska, czyli "a u was Murzynow bija":)
          • oppelner_os Re: 21.12.08, 00:03
            Niestety Murzynow tez bija w Polsce

www.sports.pl/pilka_nozna/artykul.asp?Artykul=39236
    • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 20.12.08, 22:45
      bolek5 napisał:

> Znaczy się Viktor Goldschmidt znał język polski. Hmmm... Może mi
      > ktoś wytłumaczyć po co mu była znajomość języka polskiego w na
      > wskroś niemieckim przedwojennym Breslau?

Wyciagasz bledne wnioski Bolku. Goldschmidt pracowal jako tlumacz dla polskiej
      administracji, ktora glownie skladala sie z Zydow.
      Goldschmitt potrafil poslugiwac sie hebrajskim i niemieckim, co jest zrozumiale
      dla wszystkich.

> Niemcy wciąż nie potrafią stawić czoła swojej przeszłości."

A Polacy potrafia?
      • Gość: :) Re: Newsy z Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 23:18
        Ogromna większość Polaków nie ma (albo raczej nie miała, bo to dość już odległe czasy) żadnego powodu by mieć cokolwiek sobie do zarzucenia.
        • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 20.12.08, 23:22
          Ta to sobie wlasnie tlumacz. Wiekszosc Zydow ma na ten temat nieco inne zdanie:(
      • somepoint210 Re: Newsy z Wrocławia 20.12.08, 23:34
        oppelner_os napisał:

> bolek5 napisał:

> Wyciagasz bledne wnioski Bolku. Goldschmidt pracowal jako tlumacz dla polskiej
        > administracji, ktora glownie skladala sie z Zydow.
        > Goldschmitt potrafil poslugiwac sie hebrajskim i niemieckim, co jest zrozumiale
        > dla wszystkich.

Jesli juz to jidysz ignorancie. W tej karkolomnej hipotezie opolskich RASzoli
        pod egida Piotrusia Dlugosza niedlugo uslyszymy, ze poslugiwal sie ladino:) A te
        swoista dlugoszowa pewnosc, ze administracja polska w Walbrzychu zlozona byla w
        calosci z Zydow aszkenazyjskich poslugujacych sie hebrajskim (he, he:)
        pozostawie bez komentarza. Polonofobie dlugoszowego, opolskiego srodowiska
        RASzoli znowu mozna zaliczyc w poczet kanapowego kabaretu.

• oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 00:01
          somepoint210 napisał:

> Jesli juz to jidysz...

Ja pozostane przy mojej wersji

pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_hebrajski
          Pod koniec XIX w., dzięki staraniom m.in. Eliezera ben Jehudy, okrzykniętego
          "wskrzesicielem hebrajszczyzny" (hebr. מחייה השפה העברית), powstała nowoczesna
          wersja języka hebrajskiego, który od chwili powstania państwa Izrael w 1948 jest
          oficjalnie językiem urzędowym tego kraju. Obecnie posługuje się nim ok 5,1 mln
          ludzi (wg niektórych szacunków, uwzględniających także Arabów izraelskich oraz
          Izraelczyków żyjących na emigracji, liczba użytkowników języka hebrajskiego może
          dziś sięgać nawet 8 mln).
          • somepoint210 Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 00:25
            Siuper:) Znowu wyrywkowo doczytales, abo i niy, to juz tradycja:)
            A przeciez nawet tam w Wikipedii jest to niezle opisane.
            Zreasumujmy wypociny przedstawiciela opolskiego RAS, nie masz bladego pojecia,
            jakim jezykiem poslugiwali sie Zydzi z Europy Wschodniej, ale glos, jak
            przystalo na RASzowego oszoloma zabierasz, a poslugiwali sie jidysz.
            Administracja polska w Walbrzychu zlozona byla z samych Zydow, wiec Goldschmidt
            nie musial znac polskiego:) Malo tego Zydzi ci musieli mowic po hebrajsku,
            poniewaz Goldschmidt mowil w tym jezyku. A tak a propos, skad wiesz, jakim
            jezykiem poslugiwal sie przodek obecnego Goldschmidta:) Hebrajskim, czy jidysz?
            No i juz zupelny usmiech wywoluje u mnie twoj karkolomny i glupawy wywod na
            temat narodowosci czlonkow administracji polskiej w Walbrzychu. Przeczy to
            bowiem twoim twierdzeniom, ze to Polacy dokonali przesiedlen. Auc, strzal w
            stope:) Ale to pewnie tak samo, jak z nasza odpowiedzialnoscia za smierc Niemcow
            na Zalewie Wislanym, ktora miedzy wierszami probowales przemycac:)
            • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 00:49
              A skad wiesz, ze Goldschmidt nie byl tlumaczem tej zydowskiej czesci polskiej
              administracji, czyli UB? W artykuje nie ma ani jednego slowa o tym, ze byl
              tlumaczem polsko-niemieckim. Chyba nie zaprzeczysz, ze wierchuszka UB byla
              zdominowana przez Polakow o zydowskich korzeniach?

Zyd z Zydem zawsze sie dogada a czy byl to hebrajski czy jidisz, trudno to
              rozstrzygnac. O ile sie nie myle, Slask lezy w Europie Srodkowej a nie Wschodniej.

Osobiste wycieczki pozostawiam bez komentarza. Netykieta zawsze byla twoja
              "pieta Achillesowa"
              • somepoint210 Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 01:29
                oppelner_os napisał:

> A skad wiesz, ze Goldschmidt nie byl tlumaczem tej zydowskiej czesci polskiej
                > administracji, czyli UB? W artykuje nie ma ani jednego slowa o tym, ze byl
                > tlumaczem polsko-niemieckim.

W artykule nie ma slowa o poslugiwaniu sie jezykiem hebrajskim w kontaktach z
                polska administracja, nie ma slowa o Zydach w tejze administracji w Walbrzychu.
                Chora wyobraznia nie pozwala ci oswoic sie z sytuacja, ze przodek Goldschmidta
                widzial sens i potrzebe poslugiwania sie jezykiem polskim w przedwojennym Wroclawiu.

> Zyd z Zydem zawsze sie dogada a czy byl to hebrajski czy jidisz, trudno to
                > rozstrzygnac.

Twoja wiedza o zasiegu jidysz i hebrajskiego, o ich roznicach jest na zenujacym
                poziomie, dobra rada, nie zabieraj glosu w dyskusjach, ktore cie przerastaja.
                Swoje konfabulacje mozesz prezentowac na spotkaniach sklepikarzy od gadzetow,
                abo na forum kultury bez kultury:)

>O ile sie nie myle, Slask lezy w Europie Srodkowej a nie Wschodni
                > ej.

A twierdzilem cos przeciwnego?

> Osobiste wycieczki pozostawiam bez komentarza. Netykieta zawsze byla twoja
                > "pieta Achillesowa"

I kto to mowi:) Nawet sznurkow nie chce sie mi zamieszczac, po co?
                Chyba nigdy nie wyrosniesz z trollowania ignorancie.
                • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 02:10
                  somepoint210 napisał:

> W artykule nie ma slowa o poslugiwaniu sie jezykiem hebrajskim w kontaktach z
                  > polska administracja, nie ma slowa o Zydach w tejze administracji w Walbrzychu.
                  > Chora wyobraznia nie pozwala ci oswoic sie z sytuacja, ze przodek Goldschmidta
                  > widzial sens i potrzebe poslugiwania sie jezykiem polskim w przedwojennym Wrocl
                  > awiu.

A widzisz gdzies w tekscie choc jedno slowo, ze stary Goldschmidt byl tlumaczem
                  polsko-niemieckim? To Bolek wyskoczyl z zaskakujaca teza o rzekomej znajomosci
                  jezyka polskiego. Ja zas wykazalem, ze ta teza jest slaba.

> Twoja wiedza o zasiegu jidysz i hebrajskiego, o ich roznicach jest na zenujacym
                  > poziomie, dobra rada, nie zabieraj glosu w dyskusjach, ktore cie przerastaja.
                  > Swoje konfabulacje mozesz prezentowac na spotkaniach sklepikarzy od gadzetow,
                  > abo na forum kultury bez kultury:)

W ktorym miejscu wykazales sie wieksza wiedza na temat j. hebrajskiego? Wszak
                  nie obaliles moich argumentow. Wijesz sie Some i kombinujesz, jak mi tu
                  "dolozyc". Niestety nie jestes dzis w formie.
                  Czy kiedys byles? Hmmm

> A twierdzilem cos przeciwnego?

Owszem Some, twierdziles cos innego:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=88814280&a=88823824
                  Cytuje cie Some:

"nie masz bladego pojecia,
                  jakim jezykiem poslugiwali sie Zydzi z Europy Wschodniej"

Za duzo masla czy Bourbona?

> I kto to mowi:) Nawet sznurkow nie chce sie mi zamieszczac, po co?
                  > Chyba nigdy nie wyrosniesz z trollowania ignorancie.

Ja nie musze nawet daleko szukac:)))
                  Co do trollowania, to chyba masz raczej siebie na mysli.
                  • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 02:23
                    P.S.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=88814280&a=88822488
                    Skad ta obsesja dot. opolskiego RAS? Ktos ci na opolskim forum RAS spuscil tegie
                    "lanie"? Nie musisz z tego powodu topic swoich smutkow w kolejnej butelczynie.
                    • somepoint210 Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 03:33
                      you wish:) opolski ras i "lanie" to oksymoron:)
                      • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 04:07
                        somepoint210 napisał:

> you wish:) opolski ras i "lanie" to oksymoron:)

Skleroza w twoim wieku? Hmm
                        • somepoint210 Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 04:31
                          oppelner_os napisał:

> somepoint210 napisał:
                          >
                          > > you wish:) opolski ras i "lanie" to oksymoron:)
                          >
                          > Skleroza w twoim wieku? Hmm

I znowu nie masz nic do powiedzenia. A gdzie leitmotif o bourbonie?:)
                          • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 04:40
                            somepoint210 napisał:

> oppelner_os napisał:
                            >
                            > > somepoint210 napisał:
                            > >
                            > > > you wish:) opolski ras i "lanie" to oksymoron:)
                            > >
                            > > Skleroza w twoim wieku? Hmm
                            >
                            > I znowu nie masz nic do powiedzenia. A gdzie leitmotif o bourbonie?:)

Leitmotif? Ja uwazam, ze to raczej nalog:)))))))
                  • somepoint210 Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 03:31
                    oppelner_os napisał:

> A widzisz gdzies w tekscie choc jedno slowo, ze stary Goldschmidt byl tlumaczem
                    > polsko-niemieckim? To Bolek wyskoczyl z zaskakujaca teza o rzekomej znajomosci
                    > jezyka polskiego. Ja zas wykazalem, ze ta teza jest slaba.

Zaskakujaca? Wielce prawdopodobna. Inaczej, niz twoja zbudowana na
                    konfabulacjach. Czy wspolczesny Goldschmidt musial zaznaczac, ze byl tlumaczem
                    polsko-niemieckim? Nie. Gdyby bylo inaczej nie omieszkalby poinformowac
                    dziennikarza, ze przodek konferowal w Walbrzychu z ziomalami w innym jezyku, niz
                    polski. Wywiad jest terazniejszy,
                    a nie z lat 50-tych pacynko:)

> W ktorym miejscu wykazales sie wieksza wiedza na temat j. hebrajskiego? Wszak
                    > nie obaliles moich argumentow. Wijesz sie Some i kombinujesz, jak mi tu
                    > "dolozyc". Niestety nie jestes dzis w formie.
                    > Czy kiedys byles? Hmmm

Ciagle nie potrafisz zrozumiec swojej ignorancji i blazenady? Zalozyles sobie,
                    ze stary Goldschmidt mowil po hebrajsku, choc nie pada w artykule jeden odnosnik
                    na ten temat. Zydzi z Europy Wschodniej poslugiwali sie jidysz, a nie
                    hebrajskim. Stwierdzenie o padajacych argumentach z twojej strony wkladam w ciag
                    dalszy kabaretu, marnej jakosci zreszta.

> Owszem Some, twierdziles cos innego:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=88814280&a=88823824
                    > Cytuje cie Some:
                    > "nie masz bladego pojecia,
                    > jakim jezykiem poslugiwali sie Zydzi z Europy Wschodniej"
                    > Za duzo masla czy Bourbona?

Nawet tu wykazujesz sie ignorancja, zydowska wierchuszka z UB, ktora tak ochoczo
                    podparles sie w jednym z poprzednich wpisow pochodzila z Sowietow. Polapales
                    sie, ze walnales kolejne glupstwo, sprobowales wiec uniku w nastepnym, tym razem
                    piszac o Polakach z zydowskimi korzeniami. Ale nawet tu kopiesz wlasny tylek, ci
                    takze poslugiwali sie jidysz. Twoja teoryjka o hebrajskim ma takze wade
                    podstawowa, czy to Zydzi sowieccy, czy polscy we wladzach Walbrzycha znajomosc
                    jezyka niemieckiego byla wsrod nich powszechna. Nie bylo wiec potrzeby
                    poslugiwania sie hebrajskim, auc:)

> Ja nie musze nawet daleko szukac:)))
                    > Co do trollowania, to chyba masz raczej siebie na mysli.

Nie musisz, zerknij dwa akapity wyzej:)
                    • oppelner_os Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 04:27
                      somepoint210 napisał:

> oppelner_os napisał:
                      >
                      > > A widzisz gdzies w tekscie choc jedno slowo, ze stary Goldschmidt byl tlu
                      > maczem
                      > > polsko-niemieckim? To Bolek wyskoczyl z zaskakujaca teza o rzekomej znajo
                      > mosci
                      > > jezyka polskiego. Ja zas wykazalem, ze ta teza jest slaba.
                      >
                      > Zaskakujaca? Wielce prawdopodobna. Inaczej, niz twoja zbudowana na
                      > konfabulacjach. Czy wspolczesny Goldschmidt musial zaznaczac, ze byl tlumaczem
                      > polsko-niemieckim? Nie. Gdyby bylo inaczej nie omieszkalby poinformowac
                      > dziennikarza, ze przodek konferowal w Walbrzychu z ziomalami w innym jezyku, ni
                      > z
                      > polski. Wywiad jest terazniejszy,

Jasne i napewno poinformowalby dziennikarza o wielu innych sprawach, np. o
                      numerze swoich butow. Robisz sie zalosny Some.

> Ciagle nie potrafisz zrozumiec swojej ignorancji i blazenady? Zalozyles sobie,
                      > ze stary Goldschmidt mowil po hebrajsku, choc nie pada w artykule jeden
                      odnosni na ten temat.

To ty i Bolek zalozyliscie, ze mowili po polsku, choc nie pada w artykule ani
                      jeden odnosnik na ten temat.

> Nawet tu wykazujesz sie ignorancja, zydowska wierchuszka z UB, ktora tak ochocz
                      > o
                      > podparles sie w jednym z poprzednich wpisow pochodzila z Sowietow. Polapales
                      > sie, ze walnales kolejne glupstwo, sprobowales wiec uniku w nastepnym, tym raze
                      > m
                      > piszac o Polakach z zydowskimi korzeniami. Ale nawet tu kopiesz wlasny tylek, c
                      > i
                      > takze poslugiwali sie jidysz. Twoja teoryjka o hebrajskim ma takze wade
                      > podstawowa, czy to Zydzi sowieccy, czy polscy we wladzach Walbrzycha znajomosc
                      > jezyka niemieckiego byla wsrod nich powszechna. Nie bylo wiec potrzeby
                      > poslugiwania sie hebrajskim, auc:)

Ignorancja dotyczy trunku czy Zydow w polskiej UB?

Sam sie zlapales we wlasne sieci Some twierdzac, ze zarowno Zydzi polscy jak i
                      sowieccy, np. we wladzach Walbrzycha znali j. niemiecki. Ludzie pokroju Morela
                      byli raczej Zydami polskimi i watpie aby tak dobrze znali jezyk niemiecki.
                      Zwlaszcza w szczegolach potrzebna im byla pomoc tlumacza i nie wazne czy tlumacz
                      poslugiwal sie jidisz czy hebrajskim. Wazne, ze Zyd z Zydem potrafil sie dogadac.
                      • somepoint210 Re: Newsy z Wrocławia 21.12.08, 18:28
                        oppelner_os napisał:

> To ty i Bolek zalozyliscie, ze mowili po polsku, choc nie pada w artykule ani
                        > jeden odnosnik na ten temat.

I to zalozenie jest najbardziej prawdopodobne. Fanatycznie nie mozesz
                        zaakceptowac faktow o hebrajskim i jidysz, przecza bowiem twojemu zalozeniu, na
                        ten temat wiecej za chwile.

> Ignorancja dotyczy trunku czy Zydow w polskiej UB?
                        >
                        > Sam sie zlapales we wlasne sieci Some twierdzac, ze zarowno Zydzi polscy jak i
                        > sowieccy, np. we wladzach Walbrzycha znali j. niemiecki. Ludzie pokroju Morela
                        > byli raczej Zydami polskimi i watpie aby tak dobrze znali jezyk niemiecki.

Przez to, ze byli polskimi Zydami wlasnie prawdopodobienstwo znajomosci jezyka
                        niemieckiego wzrastalo w stosunku do np; Zydow z jakiejs 'oblastii' na zadupiu
                        Zwiazku Sowieckiego:)

> Zwlaszcza w szczegolach potrzebna im byla pomoc tlumacza i nie wazne czy tlumac
                        > z
                        > poslugiwal sie jidisz czy hebrajskim. Wazne, ze Zyd z Zydem potrafil sie dogadac.

Bzdura. W koncu lat 30-tych XX wieku niemieccy nazisci, czy ogolnie Niemcy mieli
                        blade pojecie (podobnie jak ty w XXI w.) o roznicach pomiedzy Zydami
                        niemieckimi, a polskimi. Na porzadku dziennym uzywano nastepujacej frazy "A Jew
                        is a Jew is a Jew is a Jew" majacej min. podkreslac brak roznic w obrebie Zydow
                        zamieszkujacych Europe. Symbolika zawarta w twoim stwierdzeniu "Zyd z Zydem
                        potrafil sie dogadac" jest tego pochodna. Za duzo czytujesz naziopochodnych
                        bibul. W rzeczywistosci schizma miedzy polskim Zydem, a niemieckim byla ogromna,
                        poczatek rozlamu to XV/XVI wiek. Niemiecki Zyd mieszkal w Niemczech od od kilku
                        generacji, byl w pelni zintegrowany z niemieckim spoleczenstwem i uwazal sie za
                        Niemca. W wielu wypadkach szanowane rodziny niemieckie doznawaly szoku po 1933,
                        gdy okazywalo sie, ze maja bezsprzeczne korzenie zydowskie. Wielu z nich musialo
                        dyskretnie zwracac odznaczenia i ordery z I ws. Znajomosc hebrajskiego wcale nie
                        byla znaczaca, a jidysz im dalej na zachod Niemiec zadna. Niemiecki Zyd dzieki
                        integracji ze spoleczenstwem, w ktorym zyl poslugiwal sie generalnie wylacznie
                        niemieckim. Blizej granic z Polska dzieki kontaktom kupieckim i rodzinnym
                        niemiecki Zyd z Wroclawia mogl posiasc czesciowa znajomosc jidysz, a nie
                        hebrajskiego Mr.Ignorant (przy czym roznice regionalne byly w obrebie samego
                        jidysz znaczace), co ewentualnie moglo zaowocowac powojennym tlumaczeniem dla
                        polskiej administracji w Walbrzychu.
                        A poniewaz znajomosc niemieckiego wsrod Zydow polskich i sowieckich (z bylych
                        terenow II RP) byla powszechna (sporo komisarzy poslugiwalo sie lepiej
                        niemieckim, niz rosyjskim) twierdzenie o wykorzystaniu jidysz (nie hebrajskiego)
                        w powojennym Walbrzychu mozesz miedzy bajki wlozyc, tlumaczenie odbywaloby sie
                        raczej na styku niemiecki-niemiecki, co potem przerabianoby na polski. Polski
                        Zyd poza czescia inteligencji nigdy nie poddal sie asymilacji i nie roztopil sie
                        w spoleczenstwie polskim. Polscy Zydzi mieli swoj wlasny jezyk, byl nim jidysz.
                        Zyd niemiecki, nawet swiadomy swoich korzeni mocno rozgraniczal tozsamosc i
                        religie. Byl Niemcem, a jego religia judaizm, nie rabiniczny, nie wspominajac o
                        ortodoksyjnym, do synagogi uczeszczal tylko w najwazniejsze dni swiateczne.
                        Podsumowujac, upadl ci pomysl z hebrajskim (przez wlasna ignorancje), jidysz
                        raczej tez odpada ze wzg. na nieznajomosc tego jezyka przez ogol niemieckich
                        Zydow. Pozostaje ci karkolomne zalozenie, ze we wladzach Walbrzycha musial byc
                        jakis cholera panie Zyd, cytuje; "z wierchuszki UB":) A jak i te zalozenie ci
                        padnie, to czy dotrze do fanatycznego RASzowego lba, ze najbardziej
                        prawdopodobna jest sytuacja, ktora zalozyl Bolek?:) Pan Goldschmidt posiadl
                        znajomosc jezyka polskiego w przedwojennym Wroclawiu, poniewaz niezidentyfikowa
                        ilosc mieszkancow Breslau i okolic poslugiwala sie tym jezykiem, to naprawde nie
                        jest tak bolesne, jak by ci sie moglo wydawac:)
                        • rico-chorzow Panie somepoint210, 21.12.08, 18:46
                          przynajmniej tego wątku,proszę,nie gnoić.
                          • somepoint210 Rikus 21.12.08, 18:53
                            No wlasnie:) To co tu robisz? O penisach, ciotach, zlych Polokach, maselku,
                            lizaniu, austriackich obelgach i czyms tam jeszcze w swoim wlasnym watku prosze,
                            moderator settembrini z powodu wiezi stowarzyszeniowo-kanapowych jest dla ciebie
                            zawsze wyrozumialy.
                            Bez odbioru oszolomie z RAS:)
                            • rico-chorzow Re: Rikus 21.12.08, 19:03
                              Gdyby Pan czytał dokładniej,to wiedziałby Pan,że nie jestem autonomistą,lecz
                              separatystą,więc pańskie wnioski.....no...w umyśle;)
                    • oppelner_os Re: Jidisz czy hebrajski? 21.01.09, 20:57
                      A jednak nie jidisz:

"Górnośląscy Żydzi nie posługiwali się jidysz, który był językiem małych
                      miasteczek imperium carskiego i Galicji"

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,6176297,Skrzypek_na_dachu_ze_slaskiej_bajki.html

To juz kolejna gafa panie Somepoint
                      • oppelner_os Re: Jidisz czy hebrajski? 21.01.09, 20:58
                        Nie tylko gornoslascy ale rowniez dolnoslascy nie poslugiwali sie jezykiem jidisz.
                        • sss9 Re: Jidisz czy hebrajski? 21.01.09, 21:52
                          a więc stary Goldschmidt musiał posługiwać się niemieckim i polskim? :)
                          • oppelner_os Re: Jidisz czy hebrajski? 22.01.09, 05:34
                            Nie czytales biedaku poprzednich tekstow? U ciebie to standart taki:)))
                            • sss9 Re: Jidisz czy hebrajski? 22.01.09, 10:30
                              zrób wyjątek i pomyśl. możesz nawet "standartowo".
                      • Gość: ! forumowy buaznie IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.09, 21:42

ty poradzisz czitac?

somepoint napisau

"Zydzi z Europy Wschodniej poslugiwali sie jidysz, a nie
                        hebrajskim. Stwierdzenie o padajacych argumentach z twojej strony wkladam w ciag
                        dalszy kabaretu, marnej jakosci zreszta."

"Twoja teoryjka o hebrajskim ma takze wade
                        podstawowa, czy to Zydzi sowieccy, czy polscy we wladzach Walbrzycha znajomosc
                        jezyka niemieckiego byla wsrod nich powszechna. Nie bylo wiec potrzeby
                        poslugiwania sie hebrajskim, auc:)"

I zas wyszedues na debila tak czisto dupowato jak na schlysera przistauo
                        • oppelner_os Re: kolejny pajac na forum 22.01.09, 05:37
                          Nie czytales forumowy pajacu albo nie rozumiesz, co czytasz? Przeczytaj ze
                          zrozumieniem, wysil choc raz ta twoja komoreczke i przestan belkotac bez sensu.
      • bolek5 Oppelner 21.12.08, 20:17
        Witam!

Co do pierwszej kwestii: jestem zaskoczony. Twoje wyjaśnienie
        zadziwiająco dobrze pasuje do endeckiej koncepcji najnowszej
        historii Polski. Komunę przynieśli nam Żydzi i Rosjanie a my, Polacy
        staliśmy z boku i trwaliśmy w oporze. Wybacz, ale wizja polskiej
        administracji posługującej się jidysz wydaje mi się surrealistyczna.
        Nie chce mi się nawet szukać żródeł, tak bardzo jest
        niewiarygodna ;) Viktor Goldschmidt był użyteczny dla nowych rządów
        tylko, jeśli znał polski. Chris znalazł wyżej racjonalne wyjaśnienie
        tego faktu, bez konieczności uciekania w quasi-endeckie spekulacje ;)
        Co do kwestii drugiej: Nikt nie twierdzi, że w Polsce nie ma rasizmu
        czy antysemityzmu. Ale charakteryzowanie tych zjawisk za pomocą
        wydarzeń z lat 40-tych opisywanych przez Grossa to czysta groteska.
        To było _sześćdziesiąt_ lat temu. Jak oceniłbyś osobę, która w
        dyskusji na temat Holocaustu stwierdza: "W Niemczech antysemityzm
        nie był problemem. W latach 80-tych XIX w. Żydzi byli wpływową grupą
        wśród niemieckiej profesury, wśród przemysłowców i polityków". Gdzie
        Rzym, gdzie Krym?
        • oppelner_os Re: Bolek 21.12.08, 21:35
          bolek5 napisał:

> Co do pierwszej kwestii: jestem zaskoczony. Twoje wyjaśnienie
          > zadziwiająco dobrze pasuje do endeckiej koncepcji najnowszej
          > historii Polski. Komunę przynieśli nam Żydzi i Rosjanie a my, Polacy
          > staliśmy z boku i trwaliśmy w oporze.

Dziwi mnie twoje zaskoczenie. Zbyt szybko wyciagasz, niestety falszywe wnioski.
          Przeciez Goldschmidt mogl pracowac dla jednego UBeka-Zyda i jakos sie z nim
          kontaktowac. Czy byl to hebrajski czy jidisz, nie ma zadnego znaczenia. Wszak
          jego handlowi partnerzy z przedwojennej Polski mogli poslugiwac sie jezykiem
          hebrajskim w kontaktach z zagranica. Goldschmidt nigdzie nie wspomina o jezyku
          polskim. Bardziej prawdopodobna jest moja teoria niz twoja. Znajomosc j.
          polskiego przez Goldschmidta jest mniej prawdopodobna (surrealistyczna) niz
          znajomosc jidisz czy hebrajskiego przez niektorych czlonkow polskiej administracji.

> Nie chce mi się nawet szukać żródeł, tak bardzo jest
          > niewiarygodna ;) Viktor Goldschmidt był użyteczny dla nowych rządów
          > tylko, jeśli znał polski.

Znajomosc jezyka polskiego przez Goldschmidta jest malo prawdopodobna, za to
          bardziej prawdopodobna jest jego znajomosc hebrajskiego i jidisz oraz jego
          wspolpraca z zydowskim UB-ekiem lub grupa UB-kow.

> Co do kwestii drugiej: Nikt nie twierdzi, że w Polsce nie ma rasizmu
          > czy antysemityzmu. Ale charakteryzowanie tych zjawisk za pomocą
          > wydarzeń z lat 40-tych opisywanych przez Grossa to czysta groteska.
          > To było _sześćdziesiąt_ lat temu. Jak oceniłbyś osobę, która w
          > dyskusji na temat Holocaustu stwierdza: "W Niemczech antysemityzm
          > nie był problemem. W latach 80-tych XIX w. Żydzi byli wpływową grupą
          > wśród niemieckiej profesury, wśród przemysłowców i polityków". Gdzie
          > Rzym, gdzie Krym?

Nie musze wcale uciekac w lata 40-te. Wystarczy przypomniec o innych, blizszych
          czasowo wydarzeniach, np. marzec 1968.
          Rasizm i antysemityzm Polakow jest faktem i to na powszechna skale.

Gdyby w Polsce mieszkalo tylu obcokrajowcow, co w Niemczech, to strach
          powiedziec, co by sie dzialo. Znane sa przypadki rasizmu wobec czarnoskorych
          siatkarzy czy pilkarzy grajacych w polskich ligach. O wydarzeniach w Brzegu
          (Romowie) nie wspomne.
          • bolek5 Re: Bolek 21.12.08, 22:04
            Witam!

oppelner_os napisał:

> Znajomosc jezyka polskiego przez Goldschmidta jest malo
            prawdopodobna, za to
            > bardziej prawdopodobna jest jego znajomosc hebrajskiego i jidisz
            oraz jego
            > wspolpraca z zydowskim UB-ekiem lub grupa UB-kow.

No więc w tej sytuacji mam do wyboru albo spędzić pół dnia na
            szukaniu źródeł, które Ci zaprzeczą, albo podziękować Ci za rozmowę.
            Sorki. Wolę to drugie. Myslę, że większość czytelników tego wątku
            mnie zrozumie.

> Nie musze wcale uciekac w lata 40-te. Wystarczy przypomniec o
            innych, blizszych
            > czasowo wydarzeniach, np. marzec 1968.

Pięknie. Ale to ciągle czterdzieści lat temu. Masz coś
            porównywalnego z ostatnich, np. dziesięciu lat?
            • oppelner_os Re: Bolek 21.12.08, 22:28
              bolek5 napisał:

> No więc w tej sytuacji mam do wyboru albo spędzić pół dnia na
              > szukaniu źródeł, które Ci zaprzeczą, albo podziękować Ci za rozmowę.
              > Sorki. Wolę to drugie. Myslę, że większość czytelników tego wątku
              > mnie zrozumie.

Czyli lepiej prowadzic tzw. dyskusje z forumowiczami podzielajacymi twoje
              zdanie? Jaki sens ma taka dyskusja? Nazwalbym to raczej monologiem. Twoja sprawa
              Bolku.

> Pięknie. Ale to ciągle czterdzieści lat temu. Masz coś
              > porównywalnego z ostatnich, np. dziesięciu lat?

Owszem mam:

opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/930375.html
              nigdywiecej.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=20
              www.jewish.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1428&Itemid=72
              Zapewne nic o tym nie slyszales:(
              • Gość: s210 Re: Bolek IP: *.ovh.net 21.12.08, 23:13
                oppelner_os napisał:

> Czyli lepiej prowadzic tzw. dyskusje z forumowiczami podzielajacymi twoje
                > zdanie? Jaki sens ma taka dyskusja? Nazwalbym to raczej monologiem. Twoja spraw
                > a
                > Bolku.

Przepraszam, ze wtrace sie w wasza wymiane zdan, ale powiedz mi Oppelner, gdzie
                widzisz w tym watku wypowiedzi Bolka, czy kogokolwiek innego, ktore uprawnialaby
                cie do tego rodzaju wygloszonej bzdury? Bolek w tym temacie, jak dotychczas
                dyskutowal tylko z toba i Chrisrafem. Czy ty sie ogolnie dobrze czujesz?
                W poprzednim wpisie wkleiles niemal identyczne wypowiedzi pod roznymi cytatami,
                jakbys sie zacial.

Z przyniesionych przez ciebie linkow, pierwszy mowi takze o tobie;
                (...)Skralały język potoczny ("liczmy się jak Żydzi", "pożycz, nie bądź
                Żyd")(...) To tylko z pozoru bardziej ordynarne od twojego "Zyd z Zydem potrafi
                sie dogadac".
                • oppelner_os Re: 22.12.08, 05:23
                  Bolkowi nie chce sie udowadniac wlasnej tezy. To po co wiec zaklada taki watek?
                  Napewno nie po to, aby prowadzic dyskusje, bo takowa jak napisal w ogole go nie
                  interesuje.
                  • bolek5 Re: 22.12.08, 09:30
                    Witam!

oppelner_os napisał:

> Bolkowi nie chce sie udowadniac wlasnej tezy. To po co wiec
                    zaklada taki watek?
                    > Napewno nie po to, aby prowadzic dyskusje, bo takowa jak napisal w
                    ogole go nie interesuje.

Ściśle rzecz biorąc nie postawiłem żadnej tezy, tylko zadałem
                    pytanie opierając się na _założeniu_ że opa Hansa-Joachima mówił po
                    polsku. Każda dyskusja, nawet spór, opiera się na pewnych
                    założeniach. Np. astronomowie spierający się o to, gdzie walnie
                    właśnie odkryty meteoryt wspólnie zakładają, że Ziemia jest okrągła
                    i kręci się wokół Słońca, a nie odwrotnie. Jeżeli jeden z nich
                    zacznie kwestionować któreś z tych założeń, drugi pewnie wzruszy
                    ramionami i da sobie spokój z dalszą rozmową. W naukach społecznych
                    dowodzenie nie jest takie proste i dlatego założenia mają tu jeszcze
                    większą rangę, bo wyznaczają ramy tego, o czym da się racjonalnie
                    dyskutować. Moim zdaniem kwestionując moje założenie wyszedłeś poza
                    te ramy. Nie ma żadnego powodu, dla którego skład etniczny polskiej
                    administracji w Wałbrzychu miałby być inny, niż np. we Wrocławiu (m.
                    in. Drobner, Kulczyński, Gostomska-Zarzycka, Knot). Mógłbym Ci
                    udowodnić, że się mylisz jedynie przedstawiając skład polskiej misji
                    w Wałbrzychu. Nawet trochę poszperałem po sieci, ale znalazłem tylko
                    założyciela wałbrzyskiego Teatru Lalek. Pewnie trzeba by pójść do
                    biblioteki, szukać po książkach. Sorki, ale nie mam na to czasu. Ja
                    tu nie jestem na etacie. Właściwie Twój pomysł jest tak egzotyczny,
                    że to raczej Ty powinieneś mi udowodnić, że masz rację, niż ja
                    Tobie - że jej nie masz.
                    • oppelner_os Re: 22.12.08, 13:42
                      bolek5 napisał:

> Właściwie Twój pomysł jest tak egzotyczny,
                      > że to raczej Ty powinieneś mi udowodnić, że masz rację, niż ja
                      > Tobie - że jej nie masz.

Nadal twierdze, ze to raczej twoj pomysl Bolku jest bardziej egzotyczny i
                      wlasnie przez caly czas probowalem ci wyjasnic. Niestety zarowno ty, jak rowniez
                      ja, nie potrafimy jednoznacznie udowodnic wlasnych wersji. Mozemy jedynie
                      spierac sie o to, ktora wersja jest bardziej prawdopodobna.
                • Gość: s210 Re: Bolek IP: 208.184.6.* 22.12.08, 13:56
                  Zyd dogada sie z Zydem a Polak z Polakiem

Chyba cie pogielo trollu
                  • Gość: bartoszcze Re: Bolek IP: 212.95.49.* 22.12.08, 14:28
                    Gość portalu: s210 napisał(a):

> Chyba cie pogielo trollu

ja jestem trollem sympatykiem. suplement ponad wszystko.
                    • bartoszcze Re: Bolek 23.12.08, 21:26
                      Mojego "imiennika" uprzejmie informuję, że od wielu lat nie piszę pod tym
                      nickiem bez zalogowania, więc nikt się nie pomyli. Mógłbym w zasadzie
                      powiedzieć, że nigdy nie piszę pod nickiem bez logowania, ale kiedyś mi się to
                      zdarzyło:)
                      • Gość: amold7 Re: Bolek IP: *.e8.5546.static.theplanet.com 23.12.08, 22:37
                        Ty te misie zostaw w spokoju. Wiemy Bart, kiej podciepy hulaja na forum.
              • bolek5 Re: Bolek 22.12.08, 09:51
                Witam!

oppelner_os napisał:

> Owszem mam:

Nie, nie masz. Pierwszy artykuł całkiem rozsądny, ale na temat
                _współczesnego_polskiego_ antysemityzmu nie mówi wiele. Autor nie
                potrafi obyć się bez historycznych klisz Jedwabnego i Marca. Rasizm
                i skinheadzi to rzeczywiście problem, ale jednak żaden nasz "znak
                firmowy". Polska to nie Czechy, gdzie Romów sterylizuje się pod
                pretekstem walki z AIDS, ani Słowacja, gdzie buduje się dla nich
                getta.
                • Gość: s210 Re: Bolek IP: 208.184.6.* 22.12.08, 13:58
                  jasne Czesi sa gorsi a Slowacy jeszcze gorsi i git
                  • Gość: bartoszcze Re: Bolek IP: 212.95.49.* 22.12.08, 14:34
                    Polacy są najgorsi, dlatego goszelikowy suplement jest git.
    • aqua Re: Newsy z Wrocławia 23.12.08, 21:17
      W związku z newsami z Wrocławia mam pytanko do Ciebie, jako do elity
      tego miasta.

Jak to było z tym zawieszeniem, a raczej odwołaniem naukowej
      konferencji na temat polskiej polityki historycznej, która miała się
      odbyć 10 grudnia 2008 r. w Instytucie Studiów Międzynarodowych
      Uniwersytetu Wrocławskiego? No i w związku z tym, co się stało z
      prof Marczakiem, jakie ponósł konsekwancje.

• bolek5 Re: Newsy z Wrocławia 23.12.08, 21:56
        Witam!

aqua napisał:

> Jak to było z tym zawieszeniem, a raczej odwołaniem naukowej
        > konferencji na temat polskiej polityki historycznej, (...) No i w
        związku z tym, co się stało z
        > prof Marczakiem, jakie ponósł konsekwancje.

Uważam, że jako Uniwersytet nie mamy się czym chwalić. Zadziałał
        polityczny mechanizm cenzury prewencyjnej, który w nauce nie
        powinien mieć miejsca. Marczak stracił stanowisko dyrektora
        Instytutu. Podobno stało się tak głównie ze względu na jego
        wcześniejsze działania, zaś sprawa Nowaka stała się kroplą, która
        przelała czarę. Nie wiem. Ja całą tą sprawą jestem trochę
        rozczarowany. Przykładowe linki do publikacji i do dyskusji masz tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=88129874&a=88129874
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=88171231&a=88171231
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=88156083
        • Gość: mgr z awansu JR Nowak jest czlowiekiem, potem jakims tam psorem IP: *.livedns.org.uk 23.12.08, 22:28
          Czesc Bolek

Prawo do dyskursu ma kazdy, nietolerancja dla wrogow tolerancji tolerancja juz
          nie jest, o ile za slowami nie ida czyny lub namowy do stosowania przemocy. W
          mlodosci podobnie jak Ty socjalizowalem i nie ze wzgledu na partykularny interes
          akademicki i punkty za pochodzenie, bo raptem magisterium sie zadowolilem, ale
          dlatego, ze kazdy jeden mlody nie bedacy za mlodu lewakiem na starosc saje sie
          zgrzybialym prawicowym oszolomem. Political corectness jeszcze gorzej niz
          demokracja (ochlokracja wlasciwie) to odwrotnosc dykatury wiekszosci i tandety,
          a jak widac mniejszosc tez nie zawsze nalezycie korzysta z przywilejow, jakie im
          ta poprawnosc daje.

Gdzies czytalem, ze jestes niewierzacy, ale gdyby Bog zsylal samych ateistow z
          takim credo nie balbym sie o losy tego swiata. Wesolych Swiat mimo wszystko! ;)
          • bolek5 Re: JR Nowak jest czlowiekiem, potem jakims tam p 24.12.08, 14:03
            Witam!

Gość portalu: mgr z awansu napisał(a):

> Gdzies czytalem, ze jestes niewierzacy,

No jestem, ale bez przesady ;o) Rytuałów świątecznych pieczołowicie
            przestrzegam, z wyjątkiem - rzecz jasna - Pasterki. Również
            wszystkiego dobrego życzę i Wesołych Świąt :)
            • Gość: mgr z awansu Peace to thee.. cheers:) [no/txt] IP: *.livedns.org.uk 24.12.08, 21:26
        • aqua Re: Newsy z Wrocławia 29.12.08, 11:34
          Załączone przez ciebie linki do dyskusji dają wiele do myślenia o
          kondycji tego, jak mówią, czerwonego uniwersytetu.

Pominąłeś natomiast kwestię uległości ciała profesorskiego wobec GW.
          Chyba mi nie powiesz, że konferencję storpedowano na etapie prac
          przygotowaczych. Pominąłeś rolę GW oddział we Wrocławiu, w nagonce
          na organizatorów konferencji, a również na rektora UW, który o
          uczestnikach konferencji i poruszanej tematyce musiał wcześniej
          wiedzieć i ją zaakceptować.

pozdrawiam jeszcze świątecznie.
          • bolek5 Re: Newsy z Wrocławia 29.12.08, 19:29
            Witam!

aqua napisał:

> (...) Pominąłeś rolę GW oddział we Wrocławiu, w nagonce
            > na organizatorów konferencji,

W krótkiej notce umieszcza się tylko to, co najważniejsze. Z mojego
            punktu widzenia kampania zorganizowana przez GW nie jest
            najistotniejszym elementem całej sprawy. Media tak mają, że
            naciskają. To jest jedna z form ich istnienia. Dla mnie
            najważniejsze jest to, że nasza profesura nie zdała egzaminu z
            odporności na naciski. To źle, bo świat, w którym żyjemy jest pełen
            nacisków. Wczoraj nacisnęła GW, jutro naciśnie Rzepa, pojutrze Pan
            Minister a po pojutrze Ksiądz Kardynał. Marnie to widzę.
            • rico-chorzow Re: Newsy z Wrocławia 29.12.08, 23:02
              A Ksiądz Kardynał,to przypadkiem nie ten,który powinien się zająć przede
              wszystkim modłami?
              • bolek5 Re: Newsy z Wrocławia 29.12.08, 23:05
                Witam!

rico-chorzow napisał:

> A Ksiądz Kardynał,to przypadkiem nie ten,który powinien się zająć
                przede
                > wszystkim modłami?

Wyjaśnij to Księdzu Kardynałowi ;)
      • settembrini Re: Newsy z Wrocławia 11.01.09, 18:15
        o lewactwie na uniw. wroc.
        www.radiomaryja.pl/dzwieki/2009/01/2009.01.10.akt01.mp3
        • Gość: ;) Re: Newsy z Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 19:33
          I nie tylko to, bo:

"Śmierć w Breslau" Marka Krajewskiego ;)

Co się dzieje w tym Wrocławiu.
          • Gość: Oko Niemcy zdobywali Festung Breslau IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.09, 19:41
            3 maja 1945 r. przewieziono 80-osobową grupę (kompania składająca się z trzech plutonów) pod oblegany Wrocław, do miejscowości Nowy Kościół. Tam po dwudniowych przygotowaniach wyznaczono zadania dla plutonów. Miały one przeniknąć nocą do miasta, opanować wyznaczone punkty oporu nazistowskiego, czyniąc wyrwę w linii obronnej twierdzy, zarazem demonstrując oblężonym istnienie "innych Niemców". Członkowie grupy z Antifaschule byli we własnych znoszonych mundurach Wehrmachtu, wyposażeni w broń niemiecką, jedynie granaty były pochodzenia radzieckiego...
            Zapoznano ich z sytuacją na wyznaczonym im odcinku, na planie miasta określono drogi poruszania się, poinformowano o rozlokowaniu punktów ogniowych Niemców, przydzielając do każdego plutonu radiostację. Wszystko zakończono uroczystą przysięgą. Jeszcze pytanie dowódcy kompanii, por. Horsta Vietha: czy ktoś pragnie wycofać się z niebezpiecznej wyprawy? Odpowiedzią było milczenie.
            Nocą 5 maja trzy plutony ruszyły do akcji. Punktem wyjściowym był róg ulic Głogowskiej i Legnickiej. Przedzieranie się było utrudnione przez - ruiny uniemożliwiały rozpoznawanie ulic, a więc marszruty. Plutony przy tym nie dysponowały siłą ogniową zdolną do zrobienia jakiegoś liczącego się wyłomu w linii obrony fortecy. Tylko

zręcznością i podstępem

mogło im się udać dotarcie do wyznaczonych celów w głębi pozycji nazistowskich. Przekonali się o tym rychło, gdy tylko dotarli do ulicy, po drugiej stronie której usytuowane były punkty ogniowe obrońców Breslau. Choć posuwali się, zachowując ciszę i ukrywając się wśród ruin - natychmiast zostali ostrzelani z broni maszynowej. Ale zgodnie z założeniami zamiast odpowiedzieć ogniem, por. Vieth wrzasnął w przerwie między seriami: - Jak nie przestaniesz strzelać, to ci łeb rozwalę! Poskutkowało. Dopuszczono do siebie pluton "zagubiony wśród zgliszcz" (tak się przedstawiali żołnierze z Freies Deutschland) w poszukiwaniu jakoby macierzystej jednostki. A wtedy rozbrojono wermachtowców, jeńców odesłano na pozycje radzieckie. Oczywiście, nie wszyscy poddawali się tak łatwo. Część obsady wysuniętych punktów ogniowych stawiała opór. Wtedy ginęli, ale były i własne ofiary, wśród nich dzielny por. Vieth...
            Nazajutrz wycofane nad ranem na swoje pozycje wyjściowe plutony Freies Deutschland najgłośniej święciły poddanie się Festung Breslau - czuły się współuczestnikami sukcesu
            www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=9583

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka