Gość: XxX IP: 80.51.197.* 15.02.04, 20:27 Taa, podobno w świetle prawa wszyscy jesteśmy równi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: YyY Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 20:33 Zapamiętajmy te nazwiska,może kiedyś znajdziemy tych uczynnych ludzi na kartkach wyborczych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.uwm.edu.pl 15.02.04, 20:43 ks. Paszkowski a nie Raszkowski warto poprawić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 15.02.04, 21:24 jestem prawie pewien że sędzia dopatrzy się "pomroczności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: 213.199.235.* 15.02.04, 21:58 Gość portalu: obserwator napisał(a): > jestem prawie pewien że sędzia dopatrzy się "pomroczności" A ja, ze okaze sie ze sa niewinni. Swoja droga, pare osob na liscie mnie zdziwilo. Ze tez tacy ludzie swym nazwiskiem recza za zwyklego gnoja i opryszka, to zadziwiajace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 02:23 A ja się zastanawiałem, czemu to część Szpitala Wojskowego z nowoczesnym wyposażeniem tak niespodziewanie przekazywana jest Zakonowi Maltańskiemu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: 80.51.195.* 16.02.04, 07:03 Jak się ma pieniądze to i można mieć syna BANDZIORA. Dlaczego dziecko,które ukradnie z głodu bułkę będzie karane i przetrzymane w Izbie a syn prominenta chodzi na wolności,mimo,że dokonał rozboju z użyciem niebezpiecznego narzędzia? Na zachodzie np.USA (nasz nowy BRAT) po takim "popisie" potomka polityk podaje się do dymisji w trybie NATYCHMIASTOWYM.U nas w/g powiedzenia ..."pluj w oczy a on mówi,że deszcz pada"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.trentn01.nj.comcast.net 16.02.04, 07:11 no i mamy liste ludzi trzymajacych wladze .od lewa do prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Ludzie trzymający "wadzę" IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 10:38 Gość portalu: lutek napisał(a): > no i mamy liste ludzi trzymajacych wladze .od lewa do prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: 80.51.195.* 16.02.04, 07:35 Podaje się, dla zamydlenia oczu,że będą odpowiadać za usiłowanie.Jakie USIŁOWANIE?Przecież to był EWIDENTNY ROZBÓJ z urzyciem niebezpiecznego narzędzia.Znowu manipulacja.Czy prawo dosięga tylko biednych i nie piastujących odpowiednich stanowisk?Czy też jestesmy rowni wobec prawa? Bandzior jest bandziorem ,choćby pochodził z najbardziej zacnej rodziny. Dla rodziny to jest tragedia ale takie CHWASTY winno się wyplenić ze społeczeństwa na długi okres czasu. Jeżeli był napad rabunkowy (ROZBÓJ),jeżeli zabrano plecak z wyposażeniem, to to jest EWIDENTNE jak 2X2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 07:48 Gość portalu: XxX napisał(a): > Taa, podobno w świetle prawa wszyscy jesteśmy równi... < > ... i przy okazji tej sprawy dowiedzieliśmy się dla czego im spada we wszystkich sondażach. Prawo "Obrońcy Ucieśnionych", przy okazji proste pytanie, co z Waszym SLD-dowskim poczuciem wstydu? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.pil.olsztyn.sint.pl 16.02.04, 08:50 jakbyś nie zauważył to nie są osoby sldowskie, to osoby piastujące funkcje nie zależnie od partii, od księdza po wojewode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 07:36 Gość portalu: olo napisał(a): > jakbyś nie zauważył to nie są osoby sldowskie, to osoby piastujące funkcje nie > zależnie od partii, od księdza po wojewode.< > Myślę, iż niczego nie przeoczyłem i doskonale pamiętam akty poddaństwa kleru ówczesnym rządzącym w wysokości około 50% całego duchowieństwa. Przedmiotowy przykład uświadomił mi jedynie to, iż mimo upływu czasu (50-ciu lat) to tak naprawdę niewiele się zmieniło w tych relacjach - "pana i księdza". pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klex Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.car.michelin.com / 213.223.246.* 16.02.04, 08:42 Nadzieja w niezawislej prokuraturze i wlasciwym skladzie sedziowskim. Mozna jedynie sie zgodzic na dofinansowanie paczek z opieki spolecznej dla niewiniatek na klika lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Kozlowska Procesy z poręczeniem VIP-ów IP: *.sympatico.ca 20.02.04, 01:40 Gość portalu: Klex napisał(a): > Nadzieja w niezawislej prokuraturze i wlasciwym skladzie sedziowskim. Wyrok juz wydany. Ciekawe jaki byl sklad sedziowski. Czy ktos wie czy byla w nim czula na prawde sedzia Malgorzata Jurczynska? Pasowalaby - wynika z ponizszego: groups.google.ca/groups?dq=&start=300&hl=en&lr=&ie=UTF- 8&oe=UTF-8&group=soc.culture.polish&selm=402d2a38.21804292%40news.cis.dfn.de "From: Zachariasz Dorozynski (z_dorozynski_@freenet.de) Subject: Sciepowe w Olsztynie This is the only article in this thread View: Original Format Newsgroups: soc.culture.polish Date: 2004-02-13 11:50:11 PST Dziennikarz skazany na 8 miesiecy wiezienia Sad Okregowy w Ostrolece utrzymal zeszloroczny wyrok sadu pierwszej instancji i skazal olsztynskiego dziennikarza Zenona Zlakowskiego na 8 miesiecy wiezienia w zawieszeniu. Zlakowskiego pozwala olsztynska sedzia Malgorzata Jurczynska, która poczula sie dotknieta fragmentem jego ksiazki "Solidarnosc w stanie wojennym", w którym autor stwierdza, ze przez Jurczynska prace stracil jeden z opozycjonistów. Zenon Zlakowski twierdzi, ze piszac ksiazke opieral sie na informacjach prasy podziemnej, nie powolal sie jednak na konkretne zródlo. Zlakowski wyjasnia, ze w stanie wojennym podziemna prasa rzadzila sie swoimi prawami i nie wszystkie informacje mozna bylo sprawdzic. Natomiast teraz, na wyjasnienie sprawy do konca nie pozwolil sad, który nie udostepnil akt spraw prowadzonych w stanie wojennym przez sedzine Jurczynska - mówi Zlakowski. Wyrokiem sa oburzeni dzialacze olsztynskiej "Solidarnosci". Ich zdaniem jest on absurdalny i niewspólmiernie wysoki do winy. Sedzia Jurczynska domaga sie od Zlakowskiego 50 tysiecy zlotych odszkodowania i zapowiada kolejna rozprawe." Procesy fikcje w PRLu byly normalka. W III Rzeczpospolitej nadal trudno o uczciwych ludzi w wymiarze sprawiedliwosci. Dawne uklady komusze z nowymi VIPowskimi wciaz dzierza wladze i wymierzaja niesprawiedliwosc. TFU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.04, 09:26 A Papież się nie za nim nie wstawił? Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Proces z poręczeniem VIP-ów 16.02.04, 09:56 Ja tam mam nadzieje ze ten "synalek" R... doczeka sie tego samego. czyli dostanie kiedys wpier#$%& od prawdziwych bandziorow. to by byla sprawiedliwosc. w sady w tym wypadku nie wierze. A tak wogole to poreczenie jakiejs tam pani Stanulewicz przyprawia mnie o atak smiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_47 Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 11:55 Czytam Wasze i opinie i aż mi się wierzyć nie chce, że patrzycie na to tylko przez pryzmat polityki. A czy ktoś się zastanawiał, co muszą czuć rodzice obu sprawców? Czy to że Ryński jest marszałkiem i poltykiem to oznacza, ze już przestał być człowiekiem i ojcem? Od razu wyjaśniam: ani Ryński ani SLD to nie są bohaterowie mojej bajki. Tak się jednak składa, że dwa lata temu byłam w identycznej sytuacji. Mój syneczek zrobił coś podobnego, też był aresztowany na trzy miesiące, potem sąd go wypuścił (poręczeń VIPów nie było) i z wolnej stopy dostał wyrok w zawieszeniu. I wiecie co, jako matka byłam szczęśliwa, że nie poszedł siedzieć. Gdybym miała takie mozliwości jak Ryński, zrobiłabym wszystko, by ochronić swoje dziecko. Co złego w tym, że poprosił o pomoc ludzi, których zna? Gdybym ja ich znała tak dobrze, zrobiłabym to samo bez wahania. Dziecko jest zawsze dla rodzica najważniejsze, kto sądzi inaczej pewnie nie ma dzieci. A swoją drogą podziwiam Ryńskiego za jedno: jako polityk NA PEWNO miał możliwości wpłynięcia na policję, sądy i prokuraturę, by sprawie ukręcić łeb. Nie zrobił tego i to dla mnie oznacza, że jest po prostu uczciwym człowiekiem. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez matka Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.sympatico.ca 18.02.04, 23:48 A ja, szanowna imienniczko, w takiej sytuacji kazalabym gnojowi wypic cale piwo zgodnie z prawem - lacznie z odsiedzeniem wyroku. Jako matka pewnie oplakalabym swoja porazke wychowawcza i podalabym sie do dymisji ze wzgledu na mizerne efekty swojego dziela. Nie wyobrazam sobie bronienia bandziora nawet jesli to moj kochany synus. Tym bardziej nie mialabym litosci - ani dla niego ani dla siebie. Wychowujemy dzieci nie dla siebie. Maja byc porzadnymi uczciwymi ludzmi na ktorych mozna polegac i cieszyc sie, ze zyja wsrod nas. Inaczej lepiej niech zgnija w wiezieniu. A VIPow mamy takich jakich sobie wybralismy - lubimy swojski smrodek, pseudosprawiedliwosc i nibyuczciwosc - wszystko na pokaz i pelne falszu. Dol z gnojowka. Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 12:12 Jako ojciec niechciałbym być w sytuacji Ryńskiego, niezależnie czy jest z SLD czy też nie. Wsadzić do pudła jest stosunowo prosto - ale co potem? Przecież wiadomo, że z więzienia wychodzą często jeszcze więksi bandyci. Czy o to chodzi? Dlatego rozumiem sytuację Anny. A komentarze internautów - cóż poczekajcie, aż wasze dzieci dorosną. Ciekawe co będziecie robić gdy wasza córka powie, że jest w ciąży, a syn "zamelduje", że narozrabiał. Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Proces z poręczeniem VIP-ów 16.02.04, 13:55 Oczywiscie obowiazkowa dawka wazeliny zapodana. Wszyscy sie poplakali nad nieszczesciem starego R. ktory wychowal syna rozbojnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bioder rzygać się chce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 13:59 każdego kto poręczył własnoręcznie bym za jaja powiesił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kevIK Jakie VIP-y? Jakas Sosnowska, czy Florek to chyba IP: *.ap.edu.pl 16.02.04, 15:42 nieporozumienie? Nota bene, to tylko potwierdza chorobę państwa, którego wybrani obywatele, trzymają się władzy rękami i nogami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bip Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 15:38 Nie dziwie sie reakcji rodziców, bo wiekszość by zrobiła to samo. O równosci wobec prawa świadczyć będzie to czy tes sam czyn w analogicznych okolicznościach zostanie tak samo osadzony wobec Vipa i nie-Vipa. Poczekamy na wyrok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f wyrok (www.ro.com.pl) IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 16.02.04, 17:14 Sąd w Olsztynie skazał na dwa lata więzienia w zawieszeniu na cztery lata syna marszałka Warmii i Mazur Mateusza R. oraz jego kolegę Michała M. W marcu ubiegłego roku młodzi ludzie bez powodu napadli na dwóch studentów. Próbowali odebrać im plecaki i dotkliwie ich pobili. Jednej ze swych ofiar napastnicy złamali nos i rękę. Dzisiaj poturbowany student zeznał, że Mateusz R. kilkakrotnie uderzył go w głowę kamieniem. Oskarżeni sami przyznali się do winy, przeprosili pobitych , a rodzice napastników zapłacili odszkodowanie oraz koszty leczenia ofiar. Studenci potwierdzili dzisiaj, że zadośćuczynienie było wystarczające i nie mają pretensji ani do Mateusza R. ani do Michała M. Dwa lata więzienia w zawieszeniu to wyrok łagodny. Nadzwyczajne złagodzenie kary sąd uzasadniał młodym wiekiem napastników i ich bardzo dobrym zachowaniem w areszcie. Zdaniem sądu zachowanie oskarżonych daje dużą nadzieję, że taki wybryk się nie powtórzy. Obaj mężczyźni kilkukrotnie przeprosili dzisiaj swoje ofiary, a po wyroku podali im ręce. Mateusz R. stwierdził, że trzymiesięczny pobyt w areszcie w Barczewie był najgorszym okresem w jego życiu. Miał wtedy dużo czasu aby całą sprawę przemyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Zapamiętajcie nazwiska prominentów IP: 213.199.235.* 16.02.04, 18:26 Według mnie nie należy rozczulać się nad rodzicami. Bandzior, obojętnie - czy z rodu marszałka czy zwykłego "szaraczka", powinien pójść siedzieć - tak z 5 lat - dla przykładu (dla innych) i refleksji (dla siebie). Zapamiętajcie te nazwiska (podaję za GW): - marszałek Andrzej Ryński, - posłanka Joanna Sosnowska, - prezydent Olsztyna Czesław Małkowski, - senator Władysław Mańkut, - przewodniczący rady miejskiej Zbigniew Dąbkowski, - wojewoda warmińsko-mazurski Leszek Szatkowski, - członek zarządu województwa Janusz Cichoń, - senator Janusz Lorenz, - senator Wiesław Pietrzak, - posłanka Danuta Ciborowska, - były wiceprezydent Olsztyna Marek Lipski, - radna Monika Rogińska-Stanulewicz, - radny Bogdan Pierechod, - prof. Henryk Mizerek z UWM, - ks. Marek Raszkowski - kapelan ZK w Barczewie. Dla mnie w/w osoby w jakichkolwiek przyszłych wyborach są SPALONE. Jeśli chcecie, aby Polska dołączyła kiedyś nie tylko na papierze, ale także mentalnie do rozwiniech krajów Zachodu, to nie głosujcie na nich. Możemy zrobić tylko tyle :-( Dzisiejszę GW z tymi nazwiskami zachowam sobie, aby w najbliższych wyborach nie pomylić się i nie zagłosować przypadkiem na osoby poświadczające za POSPOLITYCH BANDZIORÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
mir-mur Re: Zapamiętajcie nazwiska prominentów 16.02.04, 19:02 Politycy SLD są jak ser pleśniowy gdy odkłada sie go na dłużej,to zaczyna cuchnąć i rozłazi się. Odpowiedz Link Zgłoś
mw66 Re: Zapamiętajcie nazwiska prominentów 16.02.04, 19:45 Gość portalu: X napisał(a): > Według mnie nie należy rozczulać się nad rodzicami. Bandzior, > obojętnie - czy z rodu marszałka czy zwykłego "szaraczka", > powinien pójść siedzieć - tak z 5 lat - dla przykładu (dla innych) > i refleksji (dla siebie). Zapamiętajcie te nazwiska (podaję za GW): > - marszałek Andrzej Ryński, > - posłanka Joanna Sosnowska, > - prezydent Olsztyna Czesław Małkowski, > - senator Władysław Mańkut, > - przewodniczący rady miejskiej Zbigniew Dąbkowski, > - wojewoda warmińsko-mazurski Leszek Szatkowski, > - członek zarządu województwa Janusz Cichoń, > - senator Janusz Lorenz, > - senator Wiesław Pietrzak, > - posłanka Danuta Ciborowska, > - były wiceprezydent Olsztyna Marek Lipski, > - radna Monika Rogińska-Stanulewicz, > - radny Bogdan Pierechod, > - prof. Henryk Mizerek z UWM, > - ks. Marek Raszkowski - kapelan ZK w Barczewie. > > Dla mnie w/w osoby w jakichkolwiek przyszłych wyborach są SPALONE. > Jeśli chcecie, aby Polska dołączyła kiedyś nie tylko na papierze, > ale także mentalnie do rozwiniech krajów Zachodu, to nie głosujcie > na nich. Możemy zrobić tylko tyle :-( Dzisiejszę GW z tymi nazwiskami > zachowam sobie, aby w najbliższych wyborach nie pomylić się i nie > zagłosować przypadkiem na osoby poświadczające za POSPOLITYCH > BANDZIORÓW. Dla ciebie każdy kto z SLD jest spalony. Dobrze,że ty nie jesteś na miejscu Ryńskiego. Ciesz się ,że nie spotkało to twoich bliskich. A kara jest zasadna . Zawieszenie jest gorszą karą niż odsiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Proces z poręczeniem VIP-ów zakończony IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 18:54 Na karę 2 lat więzienia w zawieszeniu na 4 lata skazał w poniedziałek Sąd Okręgowy w Olsztynie 21-letniego Mateusza R., syna marszałka województwa warmińsko-mazurskiego. Będzie też pod dozorem kuratora i ma zapłacić 1 tys zł. nawiązki na szpital. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,1916124.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linus Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 19:21 Jeden ksiądz to jeszcze nie "księża". Dlaczego autorzy artykułu dopuszczają taką nieścisłość, używając zasady "pars pro toto". Może to złośliwość? Na manipulację bowiem jest to trick zbyt kompromitujący Autorów. Jak inni dziennikarze odebraliby następującą opinię "dziennikarze nie podają rzetelnie informacji"? Myślę, że wielu czułoby się urażonych z tego powodu, że zostali osądzeni na podstawie wystąpienia jednego ignoranta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Proces z poręczeniem VIP-ów IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 02:34 Czy na pewno dobrze przeczytałeś artykuł? Przedstawiane ątpliwości raczej na to nie wskazują. Odpowiedz Link Zgłoś