Dodaj do ulubionych

Smakołyk świąteczny

11.04.04, 21:22
Powtarzamy wiele dań od wielu lat, a czemu? Bo są dobre i wypóbowane. czy w
tym roku spróbowaliście coś innego, co Wam przypadło do gustu i było
wyśmienite w smaku? Pomijając smakołyki, które robi Siwa, jużmogę powiedzieć
o dwóch rewelacjach smakowych:
1. Mołdawskie wino -chyba- Lida, gronowe półsłodkie o lekkim posmaku poziomek
2. Jak wspominałem Krupnik litewski na papryczce - mój wyrób, przepis
ukraiński

:)
Obserwuj wątek
    • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:34
      Będąc raczej pochłaniaczem niż smakoszem, rozkoszowałem się jeszcze zwykłymi
      ogóreczkami ze śmietanką i cebulką ( nie napiszę mizerią - chociaż napisałem,
      bo to brzydko się kojarzy).
      ;)
      • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:39
        A teraz wyciągnąłem gdzieś zza światów słodkości. Palce lizać, starodawny
        przepis naszych babć. Mleko skondensowane, gotowane ok. 1 godz. i rozrobione z
        wódeczką, takie słodkości, które można pić przez smoczek.
      • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 21:40
        mołdawskie wino Lidia - w takiej podłużnej butelce, mało znane ale znakomite.
        przebojem świątecznym bylo ciasto snikers - doskonałe :)
        • angela-rt Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:44
          BIGOS I love you

angi:) www.enka.olsztyn.pl/
          • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:48
            Oj, Angela nie mówi się bigos - tylko tak z angielskiego bidżis
            ;)
            • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:48
              z czym to się je - snikers?
              • oso1 Ritka 11.04.04, 21:50
                Przychodzi do Ciebie gościu do sklepu i pyta, te wino na trzeciej półce od góry
                to dobre czy nie? Aby odpowiedzieć szczerze, to wiesz czy ono jest dobre w
                smaku czy nie? Smak można poznać tylko po wypróbowaniu.
                ;)
              • angela-rt Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:51
                bigos pisany inaczej jako-poniewaz(dlatego,ze) z angielska i mamy taki nember
                muzyczny
              • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 21:52
                ja nie wiem , ale u nas bigos to robi śię z resztek poświątecznych, a w
                Olsztynie stanowi danie główne , giga też bigos robi.
                snikers to ciasto tortowe z karmelem, babcia , która ma cukrzyce potrafiła pół
                ciasta zjeść :)
                • angela-rt Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:53
                  i to jest bardzo mądre,nic sie nie marnuje.
                  • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 21:57
                    Ale żeby bigos z ciastem?
                    ;)
                    • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:02
                      wino najczęściej kupuje się po naklejce , albo się podoba albo naklejka się nie
                      podoba i jeszcze sie patrzy czy klient lubi slodkie , półsłodkie, półwytrawne
                      czy wytrawne i kolor - smaki kazdy ma inne. Niektórzy lubują sie w wermutach
                      jak ciciosnay - pamiętacie je ?
                      Angela - a jakie ty trunki masz ?
                      • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:04
                        Ciociosan - wermuth niezły, dzisiaj kupujesz Martini za podobną cenę, kchociaż
                        niektórzy narzekają, że wino jest droższe od gorzały - ale tu chodzi o smak.
                        • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:10
                          Lidia - to wino malochodliwe, najczęściej proponuję niezdecydowanym klientom, a
                          Ty tak sobie wybrałeś - masz szczęście
                          ciociosanki kupują ludzie z sentymentem do nich, ja też mam sentyment
                          • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:15
                            Ee, jest jeszcze więcej i to dobrych win. Generalnie jestem smakoszem (chociaż
                            to dużo powiedziane) win tylko i wyłącznie wytrawnych, które uwielbiam,
                            odnośnie innych to czasami posmakuję i mi też smakują, jednak co winko
                            prawdziwe to prawdziwe. jak będziesz chciała porozmawiać o winach to nie ma
                            sprawki, to też mój konik, lecz nie zawsze na niego stać.
                          • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:15
                            Ee, jest jeszcze więcej i to dobrych win. Generalnie jestem smakoszem (chociaż
                            to dużo powiedziane) win tylko i wyłącznie wytrawnych, które uwielbiam,
                            odnośnie innych to czasami posmakuję i mi też smakują, jednak co winko
                            prawdziwe to prawdziwe. jak będziesz chciała porozmawiać o winach to nie ma
                            sprawki, to też mój konik, lecz nie zawsze na niego stać.
                            • Gość: giga Re: Smakołyk świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 22:19
                              Ja zaś sączę cały dzień likwor kokosowy,
                              raz z rumem i mleczkiem, raz z soczkiem,
                              a co?
                              • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:23
                                Siemaneczko Giga - wesołości przy jajku i jutrzejszym sikaniu
                                ;)
                                • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:24
                                  A ja sięgnę po tradycyjny Old Canadian Whisky, chociaż nie mam coli, ale mam
                                  plytę Johna Fogerty (ten z Cridensów)
                                • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:24
                                  A ja sięgnę po tradycyjny Old Canadian Whisky, chociaż nie mam coli, ale mam
                                  plytę Johna Fogerty (ten z Cridensów)
                                  • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:27
                                    witam
                                    a ja siegam po wiśnióweczkę , ponieważ gorzka sie kończy , a tej mam dużo, tak
                                    po cichutku sączę :)
                                    • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:29
                                      giga, a likierek nie jest za słodki, takim likerkiem polewa sie lody lub
                                      ciasteczko :)
                                      • Gość: giga Re: Smakołyk świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 22:31
                                        Z dodatkami jest super:)
                                      • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:32
                                        Zaproponowałe Siwej, żeby siadła przy komputerku i zobaczyła jak wyglądają
                                        smakołyki świąteczne - i... nic
                                        No to zdrówko!
                                        • Gość: giga Re: Smakołyk świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 22:34
                                          zmiana smaku, chyba sięgnę po wareczke,
                                          tak na apetyt:)
                                          • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:38
                                            warkę strong - lepiej :)
                                            giga - jutro gdzieś wychodzisz, czy boisz sie wody ?
                                            • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:40
                                              A ja skonsumowałem galaretkę w czekoladzie - jedna mi skapnęła, resztę zjedli
                                              Budrysi (przynajmniej tak Siwa mówiła - he, he)
                                              • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:40
                                                Whisky bez niczego nie jest wcale aż tak dobre, ale coż to szkodzi.
                                            • Gość: giga Re: Smakołyk świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 22:42
                                              ja tylko strong,
                                              jutro podejmuję mamę,
                                              może po poludniu się przejdę na spacerek,
                                              wtedy już Oso nie będzie polewał na dzielnicy:)
                                              • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:44
                                                Polewać to polewam teraz, jutro już niestety nic - we wtorek do robotki.
                                                • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:48
                                                  jak policzyłam to oso strasznie przy tym watku przytył, tyle dań konsumuje :)
                                                  jest tam gdzieś waga ???
                                                  giga - lepiek nie wychodż, jednak mozesz być schlapana i mokra - taki dzień :)
                                                  chociaż w tamtym roku , chodził dzentelmen po ulicy i pytał sie czy skropić ?
                                                  na odpowiedż nie - dziękował i szedł dalej :)
                                                  • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:52
                                                    Tylko 3 kg
                                                    Ale to jest niezauważalne przy wadze 86-89 kg i wzroście 187
                                                  • Gość: rita Re: Smakołyk świąteczny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:54
                                                    jeżeli sie rozłoży ... waga równomiernie :)

• oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 22:58
                                                    Jak zwykle, z tym nie mam problemu.
                                                  • oso1 Re: Smakołyk świąteczny 11.04.04, 23:05
                                                    Sałatka wielowarzywna z majonezem kętrzyńskim.
    • Gość: Ed Re: Smakołyk świąteczny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 01:38
      Witam oso1.
      Interesuje mnie szcególnie ta druga pozycja. Po prostu nie znam tej potrawy i z
      chęcią bym się z nią zapoznał. Może tak przepisik?

Z jednym się zgadzam, że walorów oryginalnego smaku żaden przepis nie
      zastąpi :))

Pozdrawiam światecznie
      • oso1 do Ed 12.04.04, 11:03
        Zaprawa korzenna do krupniku (składniki wg uznania - podaję skład książkowy):
        1. Cynamon - 3g
        2. Goździki - 1g
        3. imbir - 3g
        4. Gałka muszkatołowa - 2g
        5. Wanilia - może być pół torebeczki cukru waniliowego
        Powinno macerować się to wszystko 60 proc. w ilości 150 ml, spirytusem przez 14
        dni, jednak aby był to Krupnik litewski należy dodać kilka suszonych jagód.
        Ja dodaję jeszcze łyżeczkę karmelu.

Następny etap
        1. miód pszczeli ok.0,3 kg
        2. powyższa zaprawa 5-10 ml
        3. troszeczkę soku z cytryny lub kwas cytrynowy (minimalnie)
        4. 0,5 l spirytusi i 200 ml wody

Miód z wodą i zaprawą podgotować, szumówką zebrać szum, połączyć wszystko, wlać
        do słoja lub butelki i dodać świeżą papryczkę chili w strąku - wielkość -
        długość ok.3-4 cm, średnica 1-1,5 cm. Można jedynie pojedynczo dostać w Tesko.
        Maceracja z papryczką nie dłużej niż 3 dni. Odlać powoli, bo na dole butelki
        zbierają się farfocle. Można resztę przecedzić przez sączki laboratoryjne lub
        filtr do kawy i spróbować.
        Jeżeli chodzi o szybkie porównanie to w smaku jest podobny do "wściekłego psa"
        czyli wodka, sok malinowy i chili.

jednak co własny wyrób nalewki to własny - życzę smacznego.
        • oso1 Przysmak poniedziałkowy 12.04.04, 14:36
          Siwa robi schabowe zawijane z farszem - niespodzianka czy doświadczenie? Ale w
          końcu są święta i króliczki są symbolem (tylko czy doświadczalne?).
          ;)
          • Gość: Ed Re: Przysmak poniedziałkowy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 01:52
            Kolega robi wspaniałe pasztety z krolika. Na jutro jesteśmy umówieni.
            Przedłużam swiąta, czego i Wam życzę :o))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka